DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
10.00 - 12.00
Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
12.00 - 13.00
Revista literara radio • Emisiune fondata de V. Voiculescu, in anul 1939. Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

24 iunie 2010

Peste 30 de angajaţi ai Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei au cerut ministrului Culturii, Kelemen Hunor, înlocuirea din funcţie a directorului Ioan Piso. Ei afirmă că acestuia i-a expirat contractul cu ministerul în 2004, iar în 2007 a împlinit vârsta de pensionare, însă a rămas în funcţie. În protestul adresat ministrului Kelemen Hunor, semnat de 34 de şefi de secţie, cercetători, conservatori, restauratori şi custozi din cei 50 de angajaţi ai instituţiei se arată că, de peste zece ani, indiferent de regim, Ioan Piso este mereu o "victimă a sistemului". Semnatarii protestului se consideră "profund dezamăgiţi" de faptul că Ministerul Culturii nu găseşte o cale legală pentru rezolvarea situaţiei "conflictuale" din instituţie care durează de ani de zile şi care nu li se datorează sub nici o formă.

Aproximativ 300 de obiective turistice, în special monumente istorice, vor fi promovate prin realizarea a trei trasee turistice, pe Bulevardul Kisellef, Centrul Vechi şi pe Calea Victoriei. Reprezentanţii autorităţilor locale au anunțat că vor începe montarea de panouri informative. Proiectul "Bucureştiul într-o zi" este susţinut de reprezentanţii administrațiilor locale. Traseul de pe Calea Victoriei va avea o lungime de 12 kilometri, cel de pe Bulevardul Kisellef opt kilometri, iar cel din Centrul Vechi va fi de patru kilometri. Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat că a sprijinit şi va sprijini şi în continuare orice proiect care face cunoscute valorile Bucureştiului.

Un festival intercultural și interdisciplinar - 'Anthropo Art - Haide Bre să ne cunoaștem' se va desfășura, începând de astăzi și până pe 30 iunie, la București. Aflat la cea de-a treia ediția, evenimentul, organizat de Centrul de Cercetare și Dezvoltare Interculturală - Anthropoesis, include work-shopuri de fotografie și film, dar și concerte, jam-session-uri de muzică și dansuri, proiecții de film și fotografie, dialoguri cu public, expoziții pe tema interculturalității. Potrivit organizatorilor, participanții 'aparțin diverselor culturi care conviețuiesc în prezent într-un București tot mai cosmopolit', incluzând și invitați din Balcani, Europa, Africa, SUA. Manifestarea se va desfășura la Conacul Anthropoesis, dar și la Muzeul Țăranului Român, studioul de fotografie La-Studio, Librăria Engleză Anthony Frost, Noul Cinematograf al Regizorului Român și la clubul Tago Mago.

Linia Telverde 0-800-801-100, un număr cu acces gratuit, la care cetăţenii pot semnala toate neregulile apărute în organizarea şi derularea examenului de Bacalaureat, a fost deschisă de Ministerul Educaţiei. Ministrul de resort reaminteşte părinţilor că examenul de Bacalaureat este gratuit pentru elevii clasei a XII-a şi roagă elevii şi părinţii să semnaleze la numărul amintit orice situaţie în care se solicită bani pentru organizarea examenului sau pentru protocol. Linia de telefon 0-800-801-100 va fi disponibilă zilnic, pe toată durata desfăşurării examenului, între orele 9,00-19,00.

"Avatar", de James Cameron, filmul cu cele mai mari încasãri din toate timpurile, a primit 10 nominalizãri la cea de-a 36-a galã a premiilor Saturn. Pelicula a fost nominalizată, printre altele, la categoriile "cel mai bun film fantasy", "cel mai bun regizor", "cel mai bun scenariu", "cel mai bun actor" şi "cea mai bunã actriţã". Spectaculosul SF 3D regizat de James Cameron a obţinut încasãri de 2,35 miliarde de dolari pe plan mondial, în cele nouã sãptãmâni de la lansare. În topul nominalizãrilor la premiile Saturn de anul acesta urmeazã "Sherlock Holmes", de Guy Ritchie, la opt categorii, "Inglourious Basterds", de Quentin Tarantino, şi " Watchmen", de Zack Snyder, ambele la câte şapte categorii. Gala de premiere va avea loc în această seară, în Burbank.

Festival intercultural și interdisciplinar - 'Anthropo Art - Haide Bre să ne cunoaștem' începe astăzi la Bucureşti şi ţine până pe 30 iunie. Aflat la cea de-a treia ediția, evenimentul, organizat de Centrul de Cercetare și Dezvoltare Interculturală - Anthropoesis, include work-shopuri de fotografie și film, dar și concerte, jam-session-uri de muzică și dansuri, proiecții de film și fotografie, dialoguri cu public, expoziții pe tema interculturalității. Potrivit organizatorilor, participanții 'aparțin diverselor culturi care conviețuiesc în prezent într-un București tot mai cosmopolit', incluzând și invitați din Balcani, Europa, Africa, SUA. Manifestarea se va desfășura la Conacul Anthropoesis, dar și la Muzeul Țăranului Român, studioul de fotografie La-Studio, Librăria Engleză Anthony Frost, Noul Cinematograf al Regizorului Român și la clubul Tago Mago.

Volumul distins cu premiul Orange pentru ficţiune pe 2010, "The Lacuna", de Barbara Kingsolver, se află în portofoliul editurii Leda şi va fi publicat, anul viitor, în limba română. Editura Leda a achiziţionat drepturile de traducere în limba română pentru acest roman în luna martie a acestui an, la scurt timp după această dată venind şi nominalizarea la Premiul Orange şi apoi, în luna iunie, anunţul câştigării mult râvnitei distincţii. În "The Lacuna", Barbara Kingsolver poartă cititorul într-un periplu epic din Mexicul artiştilor Diego Rivera şi Frida Kahlo în America atacului de la Pearl Harbor şi a lui J. Edgar Hoover. "The Lacuna" este povestea unui om prins între două naţiuni, într-o epocă în care acestea îşi inventează propriile identităţi moderne.

Sânzienele sau Drăgaica, sărbătorite pe 24 iunie, reprezintă o spectaculoasă sărbătoare solară, a iubirii şi fertilităţii, precedată de o noapte magică, în care se culeg plante de leac şi pentru descântece, dar şi în care se spune că ielele ies la dans înnebunindu-i pe cei care le surprind astfel. Sărbătoarea Sânzienelor ar avea la origine un cult roman pentru zeiţa Diana, numele de Sânziana, aşa cum este cunoscută sărbătoarea autohtonă în special în Ardeal, provenind din "Sancta Diana", în timp ce în Muntenia şi Oltenia se sărbătoreşte Drăgaica, după numele slav. După unii specialişti, sărbătoarea îşi are originea într-un cult geto-dacic străvechi al Soarelui, sânzienele fiind adesea reprezentate de traci înlănţuite într-o horă. În tradiţia creştin ortodoxă, 24 iunie este ziua naşterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Premiera spectacolului interactiv de teatru "Tinereţe fără bătrâneţe...", în regia lui Marian Râlea, va avea loc, duminică, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca. Potrivit unui comunicat de presă, spectacolul va fi interactiv. Marian Râlea îi va invita pe micii spectatori să urce pe scenă, să descopere povestea şi să devină la randul lor, eroi de poveste. Piesa este o dramatizare a basmului "Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte", de Petre Ispirescu. Spectacolul se adresează copiilor cu vârste curpinse între 6 şi 10 ani, care participă la naraţiune şi devin eroi în poveşti, dar şi copiilor peste 10 ani şi părinţilor. Premiera spectacolului va avea loc duminică, de la ora 11, în Sala Mare a Teatrului Naţional.

Opera Naţională Bucureşti marchează închiderea stagiunii 2009 - 2010 prin prezentarea, pe 26 şi 27 iunie, a premierei operei "Turandot", de Giacomo Puccini. Producţia "Turandot" îmbină caracteristicile unui concert cu atmosfera de spectacol care redă magia operei pucciniene, sub bagheta tânărului dirijor Tiberiu Soare. Regia aparţine lui Ştefan Neagrău, iar coregrafia a fost concepută de Viorica Petrovici. Artiştii şi invitaţii ONB vor da viaţă pe scenă celebrei legende a lui Turandot, o prinţesă nemiloasă care îşi pedepseşte cu moartea pretendenţii, dar care va descoperi până la urmă dragostea adevărată.

Un fragment de sârmă ghimpată tăiat din gardul de la graniţa româno-moldovenească şi harta cu traseul "Liniei Molotov" care a divizat Bucovina vor fi prezentate în cadrul expoziţiei "70 de ani de la Drama României Mari", care va fi vernisată mâine la Complexul Muzeal Bucovina. Expoziţia cuprinde aproximativ 300 de fotografii, documente, hărţi, manuscrise - o mare parte din ele inedite - care provin de la Direcţia judeţeană Suceava a Arhivelor Naţionale, Arhiva Ministerului Afacerilor Externe, Serviciul Istoric al Armatei sau Arhiva Naţională a României.

La 40 de ani de la lansare, Festivalul de la Glastonbury îşi deschide porţile mâine, aducând pe cele 45 de scene pentru concerte, împrăştiate pe cele 360 de hectare ale fermei lui Michael Eavis, fondatorul evenimentului, trupe şi artişti importanţi ai scenei muzicale internaţionale, dar şi cunoscuţi în medii mai restrânse. Potrivit France Press, în total, vor da reprezentaţii circa 700 de artişti la această ediţie. Capul de afiş al serii de vineri, care trebuia să fie iniţial trupa U2, ce şi-a anulat concertul la Glastonbury din cauza operaţiei la spate suferite de Bono, va fi formaţia Gorillaz. Printre ceilalţi "grei" care vor lua parte la această ediţie, se află cântăreţul de soul Stevie Wonder, rapperul Snoop Dogg, vedeta latino Shakira, cântăreţul country Willie Nelson şi trupa rock Muse. Festivalul de la Glastonbury a fost lansat după moartea lui Jimi Hendrix, în 1970. Participanţii la prima ediţie au plătit o liră sterlină, primind în schimb lapte de la fermă şi putându-i asculta pe Marc Bolan şi Al Stewart. O perioadă festivalul nu a mai fost organizat anual, însă în anii '90 a căpătat anvergura internaţională pe care o are şi în prezent.

Fanii francizei "Twilight" dorm de câteva zile în corturi amplasate pe trotuarul din faţa cinematografului din Los Angeles în care va avea premiera, astăzi, cel de-al treilea film din această serie, "Saga Amurg: Eclipsa", informează Reuters. Aproximativ 550 de fani ai acestei francize cu mare succes la public, dintre care mulţi s-au campat în centrul oraşului Los Angeles încă de duminică noapte, vor fi recompensaţi pentru răbdarea lor cu cele mai bune locuri din apropierea covorului roşu ce va fi întins astăzi, înainte de premiera filmului. Romanele din seria "Twilight" scrise de Stephenie Meyer au fost o adevărată senzaţie în domeniul vânzărilor de carte şi au stat la baza acestei francize hollywoodiene. Filmul "Saga Amurg: Eclipsa", care va intra oficial în sălile de cinematograf pe 30 iunie va fi probabil unul dintre lungmetrajele cu cele mai mari încasări din 2010. Filmul va ajunge pe marile ecrane din România pe 2 iulie.

Cântăreţul Demis Roussos revine în România, pentru a susţine un concert la Sala Palatului din Bucureşti, spre sfârşitul anului. Show-ul este inclus în turneul prin care artistul sărbătoreşte 40 de ani de carieră, informează organizatorii şi face parte din turneul mondial 2010/2011. Preţurile biletelor variază în funcţie de categorie între 300 şi 50 de lei. Cântăreţul de origine greacă Demis Roussos, pe numele său adevărat Artemios Ventouris Roussos, s-a născut pe 15 iunie 1946, în Egipt, influenţele muzicii egiptene simţindu-se în muzica sa. La zece ani, el a devenit interesat de jazz şi a început să cânte la trompetă. În timpul crizei de la Canalul Suez, Roussos a emigrat împreună cu familia sa în Grecia, unde a fost nevoit să-şi întreţină familia cântând în baruri. În prima formaţie, The Idols, a cântat iniţial la chitară bass, calităţile sale vocale fiind descoperite accidental. În 1968, Demis Roussos a început să lucreze cu Vangelis Papatanassiou şi Loukas Sideras, luând fiinţă Aphrodite's Child, al cărui prim album s-a vândut în peste un milion de copii numai în Franţa, făcându-l celebru în întreaga lume.

Astăzi, de la ora 19, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Piteşti, dirijorul Dumitru Goia, orchestra Filarmonicii Piteşti, violonistul Alexandru Tomescu şi violoncelistul Răzvan Suma vă invită la concertul de final al celei de-a treia stagiuni. În program: F. Mendelssohn-Bartholdy – Uvertura Hebridele, J. Bramhs – Concertul pentru vioară, violoncel şi orchestră şi P.I. Ceaikovski – Simfonia nr. 5. Din motive financiare, spun organizatorii, violonistul Alexandru Tomescu nu va mai interpreta pe celebra vioară Stradivarius, ci pe una creată special pentru el de lutierul Silvian Rusu. „Alexandru Tomescu este un tânăr nonconformist al cărui spirit liber se reflectă perfect în muzica sa, care caută în sufletul oamenilor dorinţa de a trece peste insatisfacţii, umilinţe şi frustrări. Prin vioara Transilvanius, am încercat să creez un instrument cât mai potrivit cu personalitatea sa muzicală, care să îi ofere libertatea de a se exprima”, a specificat lutierul Rusu.

Un număr de 23 de pelicule vor fi proiectate, în perioada 24 - 26 iunie, la Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului European de Filme Antropologice şi Documentare Dialektus. Potrivit unui comunicat transmis, ieri, de organizatori, Dialektus este cel mai important festival de filme documentare şi antropologice din Ungaria, care are loc între 23 şi 28 iunie, iar o parte din filmele incluse în eveniment vor fi proiectate şi la Cluj-Napoca, la Casa Tranzit. Proiecţiile de la Cluj au loc în cadrul a două secţiuni: "Descriere densă", filme antropologice europene, şi "Filme Studenţeşti" din Europa. În total, vor fi proiectate 23 de filme, mai mult de jumătate din totalul peliculelor din competiţia din Ungaria. Clujenii vor putea vota filmul preferat, în cadrul festivalului, iar premiul publicului va fi înmânat la Budapesta, în timpul ceremoniei oficiale de decernare a premiilor.

Primăria Suceava va colabora cu Ambasada Norvegiei în cadrul unui parteneriat cultural pentru punerea în valoare a Curţii Domneşti din municipiul Suceava, a declarat, ieri, primarul Ion Lungu, după o întâlnire cu ambasadorul Norvegiei la Bucureşti. Autorităţile sucevene doresc să finanţeze un proiect prin care Curtea Domnească din zona centrală a municipiului, în prezent şantier arheologic, să fie amenajată pentru vizitare şi, totodată, restaurată pentru a arăta la fel ca în perioada domniei lui Ştefan cel Mare. Construcţiile din complexul care formează Curtea Domnească au fost edificate pe parcursul secolelor XIV - XV, fiind începute în timpul domniei lui Petru I Muşat, continuate de Alexandru cel Bun, iar în timpul domniei lui Ştefan cel Mare au fost refăcute din piatră şi cărămidă.

Lungmetrajul "Aurora", de Cristi Puiu, va rula în secţiunea competiţională East of the West a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary (Cehia), care se desfăşoară între 2 şi 10 iulie, informează cineuropa.org. Lungmetrajul "Aurora", care a avut premiera mondială în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes, anul acesta, îl prezintă pe Cristi Puiu şi în calitate de actor în rol principal. Acesta joacă rolul lui Viorel, un bărbat divorţat, care se află sub influenţa unei mari tulburări psihice. Un alt film românesc prezent în Festivalul de la Karlovy Vary este "Derby", de Paul Negoescu, în secţiunea "The Fresh Selection - The Promising Five". Scurtmetrajul arată cum disputele pe teme fotbalistice dintre un bărbat între două vârste şi iubitul fiicei sale ascund nemulţumiri mai profunde. Celor două filme româneşti li se alătură "Medalia de onoare", de Călin Netzer. Filmul face parte din selecţia realizată de criticii publicaţiei Variety. "Medalia de onoare" spune povestea unui bătrân, interpretat de Victor Rebengiuc, a cărui viaţă se schimbă, după ce află că a fost decorat pentru fapte eroice, în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Tuborg Green Fest care se desfăşoară între 25 şi 27 iunie la Bucureşti, prezintă publicului român cel mai mare eveniment de rock pe o scenă de 150 de tone, cu peste 100 de boxe care vor zgudui zona Romexpo din Capitală, informează organizatorii. Accesul la festival se poate face pe baza unui abonament pe trei zile sau cei care nu doresc să participe la toate cele trei zile de festival îşi pot achiziţiona bilete pentru ziua de 25 iunie la concertele Manowar, Vollbeat, Accept, Paradise Lost, Orphaned Land, pentru 26 iunie la Metallica, Slayer, Megadeth, Anthrax sau pentru 27 iunie la Rammstein, Alice in Chains, Stone Sour, Anathema. Biletele se distribuie exclusiv prin Reţeaua Eventim.ro în magazinele Germanos, Vodafone, Orange, librăriile Cărtureşti şi Humanitas sau online pe www.eventim.ro.

Tineri scenarişti, actori, regizori şi producători români au fost selectaţi la Sarajevo Talent Campus, un program care se desfăşoară în cadrul festivalului de film din capitala Bosniei, începând de ieri până pe 31 iulie. Participanţii la program vor beneficia de cursuri cu specialişti în domeniu şi se vor întâlni cu invitatul special al festivalului, actorul Morgan Freeman. În programul Sarajevo Talent Campus sunt selectaţi tineri din ţări balcanice, precum Serbia, Bosnia, Turcia şi Macedonia.
Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo este unul dintre cele mai importante evenimente de gen din regiune. Unul dintre filmele care a beneficiat de sprijinul programului CineLink de la Sarajevo este "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban. De altfel, filmul românesc va fi proiectat anul acesta la Sarajevo, în programul Open Air.

Peste 100 de fotografii inedite ale actorilor Marlon Brando şi Anthony Quinn vor fi incluse într-o expoziţie mondială itinerantă, care va fi vernisată la sfârşitul acestei luni la Torino, informează express.co.uk. Marlon Brando este unul dintre cei mai mari actori de film ai secolului al XX-lea. S-a făcut remarcat mai ales datorită rolurilor din filmele "Un tramvai numit dorinţă" şi "On the Waterfront", pentru care a primit primul său premiu Oscar, în 1955. Stilul său actoricesc, combinat cu apariţiile sale publice ca outsider al Hollywood-ului anilor 1950 şi 1960, au avut o influenţă majoră asupra generaţiei de actori ce i-au urmat. Anthony Quinn este un actor american de origine mexicană, pictor şi scriitor, care a jucat în numeroase producţii aclamate de critici şi cu un mare succes comercial, precum "Zorba Grecul", "Lawrence al Arabiei", "Tunurile din Navarone", "The Message" şi celebrul "La Strada" de Federico Fellini. Anthony Quinn a primit de două ori Oscarul pentru rol secundar graţie prestaţiilor sale din filmele "Viva Zapata!" (1952) şi "Van Gogh/ Lust for Life" (1956).

Actriţa indiană Freida Pinto, starul filmului "Vagabondul milionar", va juca în următorul lungmetraj din franciza "Planeta maimuţelor", care va fi lansat pe 24 iunie 2011, informează Reuters. Noul proiect cinematografic se intitulează "Rise of the Apes", iar acţiunea sa o precede pe cea din filmul "Planeta maimuţelor", lansat în 2001 de Tim Burton şi avându-i în rolurile principale pe Mark Wahlberg şi pe Helena Bonham Carter. Noul proiect al studiourilor Fox va relata povestea unui om de ştiinţă, interpretat de James Franco, care testează pe maimuţe antropoide un nou medicament împotriva maladiei Alzheimer. Maimuţele antropoide din noul proiect nu vor fi jucate de actori în costume, ci vor fi realizate cu ajutorul tehnologiei digitale de compania de efecte speciale care a creat tehnica de bază folosită de James Cameron pentru a produce filmul "Avatar".
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!