DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
17.00 - 17.05
Colectionarul de voci • Realizatori Anca Mateescu şi Eugen Lucan

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
17.05 - 17.50
Planeta Radio - Pro Natura, ecologie, geopolitica • Realizator Dan Stoica

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
17.50 - 18.00
A fost odata ca niciodata • Poveste de seară. 'Hoţul' de Tudor Arghezi

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

29 iunie 2010

Un târg românesc meşteşugaresc va fi deschis în perioada 30 iunie – 2 iulie, la Praga. Târgul "Artă si traditie – Trademark Romania", aflat anul acesta la cea de-a doua ediţie, va reuni timp de trei zile, mesteri artizani din zona etno-folclorica a Clujului care îşi vor demonstra maiestria în arta ţesăturii şi a broderiei, în confectionarea mărgelelor si împodobirea costumelor populare, în prelucrarea şi ornamentarea pieilor de animale, în ceramica şi pictura pe sticlă.

Cele mai frumoase povestiri ale lui Dumitru Radu Popescu (Ploaia albă, Somnul pământului, Mireasa din iulie, Leul albastru, Duios Anastasia trecea etc.) sunt reunite într-un volum în care finetea psihologica a autorului se imbina cu spiritul critic, într-o analiză lucidă a dramelor războiului şi a comediei existenţei: Opere I: Mări sub pustiuri. Volumul a aparut recent in Colectia "Opere" la Polirom, colectie care reuneste scriitori importanti care au marcat şi influentat decisiv istoria literaturii romane contemporane.

Joi, 1 iulie la ora 18:30, în La Bibliotheque Bucureşti, are loc o nouă seară de lectură 121.ro, "Despre emoţii". Dezbaterea va porni de la volumul "Emoţiile pozitive, emoţiile negative şi sănătatea" de Monique Brillon, Editura Polirom, în traducerea Cristinei Livia Vasilescu, colecţia "Hexagon. Practic" . Monique Brillon, psiholog cu o experienţă de peste 30 de ani, arată modul în care emoţiile şi gândurile negative ne pot afecta sănătatea şi ne învaţă să le gestionam astfel încât să ne regăsim starea de bine. Invitatul Serii de lectură 121, care va incita publicul să îşi pună probleme pe această temă, pornind de la acest volum este psihologul Mirela Horumba.

Regizorul rus Nikita Mihalkov va fi recompensat cu un premiu special pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale - Globul de Cristal - la ediţia din 2010 a Festivalului de la Karlovy Vary, care se desfăşoară între 2 şi 10 iulie. În cadrul festivalului va fi proiectat şi cel mai recent film al cineastului rus, intitulat "Soare înşelător 2/ Burnt by the Sun 2: Exodus". În cariera sa, Nikita Mihalkov a primit peste 50 de premii, printre care Oscarul şi marele premiu al juriului la Festivalul de la Cannes, în 1994, pentru "Soare înşelător", premiul special al Festivalului de Film de la Veneţia, în 2007, pentru "aportul genial adus cinematografiei", şi, tot la Veneţia, Leul de Aur pentru "Aproape de cer" (1991). În 2008, Nikita Mihalkov a mai primit o nominalizare la Oscar, la categoria "cel mai bun film străin", pentru cea mai recentă peliculă a sa, "12". Juriul festivalului de la Karlovy Vary este prezidat de producătorul american Ron Yerxa. Din juriu fac parte regizorul sud-coreean Lee Chang-Dong şi regizorul rus Alexei Popogrebsky.

Ioan Holender a fost omagiat de tenorul spaniol Placido Domingo, dirijorul indian Zubin Metha şi soprana rusă Anna Netrebko în cadrul unei gale organizate pentru a marca încheierea mandatului său de director al Operei de Stat din Viena. Holender, în vârstă de 75 de ani, părăseşte funcţia după 19 ani, având cel mai lung mandat din istoria operei vieneze. Ioan Holender şi-a încheiat mandatul weekend-ul trecut, la finalul stagiunii operei. Gala organizată pentru a marca încheierea mandatului, care a durat mai mult de patru ore, a fost transmisă în direct de televiziunea publică austriacă ORF. Printre cei 52 de artişti de renume internaţional care au participat la gala dirijată de Holender se numără Placido Domingo, Anna Netrebko, tenorul mexican Ramón Vargas şi baritonii italieni Ferruccio Furlanetto şi Leo Nucci. Retrospectiva muzicală a anilor 1991-2010, în care Holender a fost director al Wiener Staatsoper, a încercat să cuprindă perioada artistică marcată de conducerea românului.

Lucrările de reabilitare, extindere şi remodelare funcţională a Hanului Gabroveni din Bucureşti vor costa aproape şapte milioane de euro. Ministerul Culturii va contribui cu trei milioane de euro din fonduri europene, iar Primăria Capitalei, cu restul de patru milioane. Potrivit unui proiect de hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, care va fi supus la vot mâine, Ministerul Culturii s-a adresat pentru obţinerea de fonduri în cadrul Mecanismului Financiar Spaţiul Economic European, unde a obținut un grant de trei milioane de euro. Proiectul, care a fost declarat eligibil la 2 iunie 2009, are ca scop restaurarea Hanului Gabroveni şi punerea lui în funcţiune prin realizarea unui Centrul Cultural European, sub coordonarea municipalităţii, şi acordarea unor spaţii, pe o perioadă limitată de nouă ani, în vederea găzduirii Institutului de Memorie Culturală - instituţie subordonată Ministerul Culturii.

La Institutul Cultural Român va avea loc în această seară, de la ora 18, a treia întâlnire cu tema Cota îl face pe artist? din cadrul programului Arte Marţiale. Manifestarea îi va avea ca invitaţi pe Vlad Ionescu şi Silvia Saitoc, conducătorii galeriei Atelier 35 a Uniunii Artiştilor Plastici. Dezbaterea moderată de criticul de artă Erwin Kessler va desluşi cum funcţionează abţinerea de la strategiile de publicitate şi "deschiderea potrivit unui orar şi nu potrivit unor calcule". Accesul la eveniment va fi liber.

Spectacolul Teatrului de Revistă "Constantin Tănase" - "Vara nu-i ca iarna" - va fi prezentat, în premieră, pe 3 iulie, la Grădina de Vară Herăstrău. Instituția va avea spectacole în aer liber, în Herăstrău, până pe 1 august. În piesa "Vara nu-i ca iarna", regizată de Biţu Fălticineanu, joacă actorii Alexandru Arşinel, Alexandru Lulescu, Nae Lăzărescu, Vasile Muraru, Cristina Stamate, Valentina Fătu şi Adrian Enache, alături de baletul Teatrului de Revistă, condus de coregraful Cornel Popovici. Teatrul de Revistă "Constantin Tănase", condus de actorul Alexandru Arşinel, a revenit pe Calea Victoriei, la Sala Savoy, cu premiera "Revista Revistelor" care a avut loc pe 16 mai.

Trupa rock Faces, populară în urmă cu patru decenii, se va reuni în august pentru un concert pe arena londoneză O2, însă fără fostul vocalist, legendarul Rod Stewart, care va fi înlocuit de Mick Hucknall de la Simply Red. În noua formulă va apărea şi chitaristul Glen Matlock de la Sex Pistols, în locul lui Ronnie Lane. Concertul Faces va avea loc la 11 august şi va fi urmat de un turneu. Faces, unul dintre cele mai importante nume ale muzicii britanice, a fost fondată în 1969, cu Ronnie Wood, Rod Stewart, Jeff Beck, Ian McLagan, Kenney Jones şi Ronnie Lane în componenţă. Trupa s-a destrămat în 1975, după ce a lansat patru albume.

Lungmetrajul "Medalia de onoare", în regia lui Călin Peter Netzer, se numără printre cele 10 pelicule care concurează pentru premiul LUX 2010 pentru cinematografie al Parlamentului European. Lista producțiilor selectate a fost anunţată ieri, în cadrul Festivalului Filmului European de la Bruxelles. Pe lângă "Medalia de onoare", la acest premiu mai concurează şi o altă coproducţie românească, "Bibliothèque Pascal", de Szabolcs Hajdu. În urma unui parteneriat semnat între organizatorii premiului LUX şi secţiunea "Venice Days" din cadrul Festivalului de Film de la Veneţia, un număr de cel puţin trei din aceste pelicule vor fi proiectate iniţial la Veneţia şi apoi la Parlamentul European, din 26 octombrie până pe 19 noiembrie. Aceste filme vor fi anunţate pe 27 iulie. Membrii Parlamentului European vor alege filmul câştigător, premiul LUX pe 2010 urmând a fi înmânat pe 24 noiembrie la Strasbourg, de către preşedintele Parlamentului European.

Primăria Municipiului Cluj-Napoca va organiza, în 19 iulie, o licitaţie deschisă pentru un contract de reparaţii curente şi întreţinere a monumentelor istorice din oraş. Pentru acest proiect va aloca de la bugetul local peste 3.700.000 lei, fără TVA. Potrivit anunţului de participare publicat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, durata contractului "Reparaţii curente şi întreţinere a monumentelor istorice şi de for public şi a plăcilor comemorative amplasate pe domeniul public din municipiul Cluj-Napoca" este de 48 de luni începând de la data atribuirii. Cei care doresc să participe la această licitaţie trebuie să facă dovada îndeplinirii în ultimii trei ani a cel puţin unui contract având ca obiect execuţia de lucrări de reparaţii şi întreţinere a monumentelor istorice şi de for public. Totodată, ofertantul trebuie să fie atestat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional Cultural.

Liceenii care doresc să ajungă jurnalişti vor avea posibilitatea ca în perioada 12-17 iulie să participe la o nouă etapă a Taberei Naţionale pentru Jurnalism organizată de Direcţia Judeţeană pentru Tineret Iaşi la Tabăra Muncel. Aflată la cea de-a XV-a ediţie, Tabăra Muncel, din localitatea Mogoşeşti-Siret, va avea trei secţiuni: presă scrisă, radio şi televiziune. La competiţia care se va desfăşura de-a lungul a şase zile vor participa 60 de elevi şi cadre didactice. Premiile vor fi acordate de Autoritatea Naţională pentru Tineret şi Sport, iar cele mai bune materiale vor fi incluse în revista taberei.

Trupele Proconsul şi Grimus vor concerta în deschiderea show-ului pe care Eros Ramazzotti îl va susţine, pe 10 iulie, pe Stadionul "Iolanda Balaş Soter" din Capitală. Proconsul a devenit cunoscută în 1999, când a lansat maxi-single-ul de debut "De la ruşi", deşi membrii formaţiei cântau de mult timp împreună. Convinşi că pot reuşi pe scena mare, şi-au schimbat numele din Take Five în Proconsul şi au compus primele piese originale. Trupa de rock alternativ Grimus s-a înfiinţat în 2005, la Cluj-Napoca. După numeroase concerte alături de formații româneşti, precum Luna Amara, Omul cu Şobolani şi Kumm, în 2006, Grimus impresionează fanii muzicii alternative printr-o prestaţie spectaculoasă în cadrul celei de-a treia ediţii Stufstock. Cântăreţul italian Eros Ramazzotti concertează, pe 10 iulie, la Bucureşti, pe Stadionul "Iolanda Balaş Soter", show-ul din Capitală fiind inclus în turneul de promovare a celui mai nou album al artistului, "Ali e Radici". Evenimentul a debutat pe 21 octombrie, anul trecut, la Rimini, în Italia.

Sylvester Stallone negociază cu John Gotti Jr., fiul celebrului şef mafiot John Gotti, pentru a juca, regiza şi produce un lungmetraj inspirat din viaţa fostului lider al mafiei americane. Actorul şi fiul cel mare al lui "The Dapper Don", aşa cum era denumit John Gotti, au luat cina împreună, săptămâna trecută, la un restaurant din Beverly Hills, unde au discutat despre acest proiect cinematografic. Potrivit cotidianului britanic, Sylvester Stallone, în vârstă de 63 de ani, va juca rolul lui Gotti şi va fi, totodată, producătorul şi regizorul acestui lungmetraj. Capul familiei mafiote Gambino, a murit de cancer în 2002, în închisoare, după ce a fost condamnat de justiţia americană la închisoare pe viaţă pentru comiterea a cel puţin 13 crime.

Trei artişti fotografi din Râmnicu Vâlcea expun săptămâna aceasta la Muzeul Satului vâlcean o colecţie formată din 50 de fotografii realizate 3D în care surprind imagini din incinta muzeului. Eugen Belivac, Cătălin Colniceanu şi Bobiţă Cătuşanu şi-au petrecut 30 de zile în incinta instituției din Râmnicu Vâlcea fotografiind case tradiţionale româneşti, uliţele muzeului şi personaje, realizând în format 3D o impresionantă colecţie de imagini care au fost expuse publicului. Bobiţă Cătuşanu, cunoscut mai degrabă ca şef al Trupei de rock Antract din Râmnicu Vâlcea, a ţinut să precizeze că această expoziţie de fotografie 3D este prima organizată în incinta unui muzeu al satului.

Termele romane din localitatea buzoiană Pietroasele vor fi traversate de o pasarelă supraterană, pentru realizarea căreia se vor investi 4,2 milioane de lei. Consiliul Judeţean Buzău a votat, la sfârșitul săptămânii trecute, cu majoritate de voturi, proiectul de supratraversare a termelor fostului Castru roman construit de împăratul Constantin cel Mare în secolul al IV-lea, edificiu aflat pe Drumul vinului. Pasarela supraterană va avea o lungime de 56 de metri şi va traversa pe toată lungimea sa situl arheologic care va fi conservat în întregime. Această lucrare face parte din Proiectul de modernizare a infrastructurii de acces la zonele turistice cu potenţial ridicat realizat cu fonduri europene în valoare de aproximativ 34 de milioane de euro.

O delegaţie a Universităţii de Vest 'Vasile Goldiş' din Arad, condusă de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul acestei universităţi, participă astăzi la prima Conferinţă a Uniunii Rectorilor Universităţilor Euro-Mediteraneene, care se desfăşoară în Spania, la Barcelona. Iniţial, manifestarea era programată a se desfăşura în data de 20 aprilie, dar a fost amânată din cauza problemelor de trafic aerian generate de erupţiile vulcanice din Islanda. Conferinţa organizată de Forumul Universitar Permanent 'Euromed' este găzduită de Complexul Istoric al Spitalului 'Sant Pau' din Barcelona, la ea confirmându-şi participarea mai mult de 140 de rectori ai unor universităţi din 26 de ţări. Scopul manifestării este acela de a analiza situaţia actuală a 'Procesului de la Cairo' şi de a redacta o propunere cu privire la crearea unui Spaţiu Euro-Mediteranean de Educaţie Academică.

Actorul britanic Daniel Radcliffe, interpretul eroului principal din franciza "Harry Potter", va juca într-o versiune modernă a filmului "Nimic nou pe frontul de vest". Acţiunea peliculei are loc în timpul Primului Război Mondial. Actorul britanic, în vârstă de 20 de ani, va juca rolul soldatului german Paul Baumer într-o nouă adaptare cinematografică a acestui roman clasic din 1929, scris de Erich Remarque, care a fost deja ecranizat de două ori, în 1930 şi în 1979. Informaţia a fost confirmată de producătorul noului proiect cinematografic, Ian Stokell. Filmul va fi lansat pe marile ecrane în 2011.

Cenuşa scriitorului portughez José Saramago, laureat al premiului Nobel pentru literatură, decedat pe 18 iunie, va fi depusă la umbra unui măslin centenar din Lisabona. Anunțul a apărut la sfârșitul săptămânii trecute pe site-ul Fundaţiei José Saramago. Cenuşa scriitorului va fi depusă în parcul "Campo das cebolas" din faţa Casa dos Bicos - sediul Fundaţiei -, la umbra unui măslin centenar, care va fi adus din satul natal al scriitorului, Azinhaga. Unul dintre cele mai recente romane ale lui José Saramago este "Călătoria elefantului", publicat în Portugalia în 2008. Cartea a apărut în România la editura Polirom în martie 2010, în traducerea Mioarei Caragea, în cadrul seriei de autor dedicate scriitorului portughez.

Cea mai recentă producţie a regizorului Radu Gabrea, "Mănuşile Roşii", va deschide mâine, cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi. Evenimentul se va desfășura în această săptămână în Constanţa. Gala de deschidere va avea loc mâine la Teatrul Naţional din municipiu. Astfel, de la ora 19.00 are loc spectacolul "...Before «The End» After…", în regia şi coregrafia lui Tunde Baczo, reprezentaţia fiind realizată de studenţi masteranzi ai UNATC. De la ora 20.15 este programată deschiderea oficială a Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi, urmată de proiecţia, în premieră oficială, a filmului "Mănuşile Roşii", produs şi regizat de Radu Gabrea, din distribuţia căruia fac parte, printre alţii, Alexandru Mihăescu, Marcel Iureş şi Andi Vasluianu.

Un spectacol intitulat 'Seară Italiană' va fi prezentat, mâine seară, de European Royal Orchestra, dirijată de Fiorangelo Orsini, la Arenele Romane din Capitală. Organizat de Asociaţia Culturală Bucuriile Muzicii, evenimentul îi are ca invitaţi pe soprana Ianna şi trupa 'Distinto', din program făcând parte lucrări de Giacomo Puccini, Gioachino Rossini, Pietro Mascagni. European Royal Orchestra este alcătuită din cei mai buni studenţi absolvenţi ai facultăţilor de profil din ţară şi din străinătate. Formată din patru tenori care cântă pop-opera, cu un repertoriu vast care include arii din opere şi operete, canţonete şi evergreen-uri în aranjamente muzicale diversificate, 'Distinto' s-a impus rapid în peisajul muzical românesc şi internaţional.

Lungmetrajul "Marţi, după Crăciun", în regia lui Radu Muntean, şi documentarul "Lumea văzută de Ion B", de Alexander Nanau, vor fi prezentate în secţiunea "Panorama" a Festivalului de Film de la Ierusalim. Evenimentul va avea loc luna viitoare, în perioada 8 - 17 iulie. Din distribuția peliculei "Marţi, după Crăciun" fac parte Mirela Oprişor, Maria Popistaşu şi Mimi Brănescu. Pelicula românească a fost prezentată în premieră mondială în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes, pe 13 mai, şi a primit cronici elogioase din partea mai multor publicaţii americane, dar şi a cotidianului francez Le Monde şi a Agence France-Presse. Filmul lui Alexander Nanau, "Lumea văzută de Ion B.", prezintă povestea lui Ion Bârlădeanu, care, de la o viaţă de vagabond pe străzile Bucureştiului, a ajuns un artist de prestigiu internaţional. La Festivalul de Film de la Ierusalim va fi proiectat şi scurtmetrajul "Renovare", în regia lui Paul Negoescu, în secţiunea filmelor prezentate în competiţia de scurtmetraje a Academiei Europene de Film pentru 2009.

Lungmetrajul "Aurora", de Cristi Puiu, va rula în secţiunea competiţională East of the West a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary. Evenimentul va avea loc săptămâna aceasta, între 2 şi 10 iulie. Lungmetrajul "Aurora", care a avut premiera mondială în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes, anul acesta, îl prezintă pe Cristi Puiu şi în calitate de actor în rol principal. Acesta joacă rolul lui Viorel, un bărbat divorţat, care se află sub influenţa unei mari tulburări psihice. Un alt film românesc prezent în Festivalul de la Karlovy Vary este "Derby", de Paul Negoescu, în secţiunea "The Fresh Selection - The Promising Five". Scurtmetrajul arată cum disputele pe teme fotbalistice dintre un bărbat între două vârste şi iubitul fiicei sale ascund nemulţumiri mai profunde. Celor două producţii româneşti li se alătură "Medalia de onoare", de Călin Netzer. Filmul face parte din selecţia realizată de criticii publicaţiei Variety.

"Povestea jucăriilor 3", al treilea lungmetraj din franciza "Toy Story" a studiourilor Disney-Pixar, se menţine pe prima poziţie a box office-ului nord-american, pentru a doua săptămână consecutiv. Producția a reușit încasări de 59 milioane de dolari de vineri până duminică. În "Toy Story 3", cei doi eroi-jucărie Woody cowboy-ul şi Buzz-Fulgerul se vor confrunta cu o situaţie de neconceput: plecarea lui Andy, micul băieţel din primul film al francizei, lansat în 1995, la universitate. Aceasta este cea mai bună lansare din toate timpurile a unui film de animaţie realizat de studiourile Disney-Pixar, potrivit specialiştilor, reuşind să obţină, săptămâna trecută, în primele trei zile de la premiera pe marile ecrane nord-americane 109 milioane de dolari. Pe poziţia a doua în box office-ul nord-american s-a situat o premieră, comedia "Oameni mari şi fără minte/ Grown ups", în regia lui Dennis Dugan, cu Adam Sandler în rolul principal, care a avut încasări de 41 de milioane de dolari.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm

ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.

mai mult...
Regal beethovenian la Palatul Mogosoaia

Ansamblul Musica Viva va propune o noua �nt�lnire �n cadrul proiectului integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven.

mai mult...
Proiecţie de gala la Hala Balanţa Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.

mai mult...
Ultimul sansa de a vedea spectacolul Mefistofele �n aceasta stagiune a ONB

Un sf�rsit de saptam�na dedicat iubitorilor genului liric: Mefistofele, Cenusareasa si Macbeth.

mai mult...
Dramaturgul Esteve Soler la Bucuresti

Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.

mai mult...
Rom�nia, invitata de onoare la Salonul International de Carte de la Paris, �n 2013

Rom�nia va fi tara invitata de onoare la editia din 2013 a Salon du Livre - Salonul International de Carte de la Paris.

mai mult...
Rom�nia la T�rgul International de Carte de la Londra

Rom�nia va fi prezenta la editia din acest an a T�rgului International de Carte de la Londra, �n perioada 16-18 aprilie 2012.

mai mult...
ICR Stockholm, partener al noului festival suedez de arta performativa PALS

�n perioada 20-22 aprilie 2012 are loc la Fylkingen prima editie a festivalului de arta performativa PALS - Performance Art Links.

mai mult...
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului

Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.

mai mult...
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor

Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.

mai mult...
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!