Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
05.00 - 06.00 Docudrama - Biografii, memorii • 'Cincinat Pavelescu - Amintiri'. Scenariu radiofonic de Constantin Teodori. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Damian Crâşmaru în rolul principal. Înregistrare din anul 1983
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
06.00 - 06.55 Album de colectie III
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
06.55 - 07.00 Retroeducatia • Realizator Mirela Nicolae
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
3 iunie 2010
Angajaţii Muzeului Naţional Brukenthal se vor afla în grevă japoneză astăzi şi vor participa la mitingul de protest organizat de Cartel Alfa în faţa Prefecturii Judeţului Sibiu. Angajaţii instituţiei nu au luat parte la greva generală din 31 mai deoarece lunea este zi liberă la muzeu, însă au anunţat că vor protesta în această zi. Muzeul Naţional Brukenthal riscă să se închidă pentru public din cauza lipsei de personal, directorul instituției afirmând, în urmă cu două săptămâni, că în ultima lună au plecat aproape 30 de angajaţi, din cauza salariilor foarte mici.
Pelicula "Aurora", de Cristi Puiu, va fi proiectată, astăzi, în deschiderea secţiunii Zilele Filmului Românesc, din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Evenimentul se va desfăşura, până duminică, la Cluj-Napoca. Potrivit organizatorilor TIFF, în cadrul Zilelor Filmului Românesc au fost selecţionate 18 lungmetraje şi 19 scurtmetraje, majoritatea dintre acestea fiind proiectate la Cluj-Napoca în premieră absolută. Un alt titlu prezentat la Zilele Filmului Românesc este "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, care ajunge direct de la Cannes, unde a fost prezentat în premieră mondială, în secţiunea Un Certain Regard.
Trei producţii originale HBO România şi două HBO Films, câştigătoare ale premiilor Emmy, Globul de Aur, vor fi proiectate, astăzi, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania de la Cluj-Napoca. "Taking Chance/ Ultimul drum al lui Chance" este un film emoţionant, inspirat din povestea adevărată a unui marinar american, colonelul Strobl, care s-a oferit voluntar să escorteze rămăşiţele caporalului Chance Phelps, de 19 ani, ucis în Irak, până într-un mic oraş din Wyoming."Into the Storm" este un lungmetraj biografic despre Winston Churchill şi mandatul lui în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Filmul este regizat de Thaddeus O’Sullivan, iar rolul principal este interpretat de Brendan Gleeson. Cele trei producţii originale HBO România care vor fi proiectate de Ziua HBO sunt "Lumea văzută de Ion B.", "Circul Vesel" şi "The Shukar Collective Project".
Târgul ''Primăvara Cărţilor'', organizat de Centrul Cultural Francez din Cluj-Napoca, va oferi cititorilor pasionaţi, de astăzi și până sâmbătă, în zona pietonală din faţa Casei Matei Corvin, titluri rare şi ultimele apariţii editoriale, cu reduceri de preţuri între 10 şi 15%. La evenimentul devenit deja o tradiţie, vor avea loc mai multe lansări de carte, printre care volumul ''Costul uceniciei'' de Dietrich Bonhoeffer, pastor luteran care s-a opus regimului nazist şi a murit în lagărul de concentrare de la Flossenbürg. Volumul a apărut la Editura Logos, fiind tradus de Ligia Taloş din limba germană. La ''Primăvara Cărţilor'' va fi lansat şi volumul ''Trebuie să apărăm societatea'' de Michel Foucault, apărut în acest an la Editura Idea şi care transcrie 11 lecţii ale autorului, cu o analiză critică a sistemului puterii politice, în consens cu gândirea politică occidentală.
Personajul principal al serialului de desene animate "The Simpsons", Homer Simpson, a fost desemnat cel mai iubit personaj din ultimii 20 de ani, surclasându-i pe Harry Potter şi pe vânătoarea de vampiri Buffy. Homer a câştigat titlul în urma unui sondaj realizat de revista americană Entertainment Weekly pentru a-şi marca cea de-a 20-a aniversare. Potrivit rezultatelor anchetei, pe locul doi s-a clasat Harry Potter, micul vrăjitor interpretat de Daniel Radcliffe în şase pelicule. Locul al treilea a fost ocupat de Buffy, cunoscuta vânătoare de vampiri. În primele zece poziții ale clasamentului întocmit de Entertainment Weekly mai apar personajele Tony Soprano, Joker , Rachel sau Hannibal Lecter.
Statuia care-l înfăţişează pe Charles de Gaulle, amplasată în Bucureşti, a trecut din administrarea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional în cea a Consiliului General al Municipiului Bucureşti - Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic. Decizia a fost luată printr-o Hotărâre de Guvern, publicată, ieri, în Monitorul Oficial. Predarea-preluarea statuii se va realiza în baza unui protocol încheiat între Ministerul Culturii şi municipalitate, în 30 de zile de la data intrării în vigoare a Hotărârii Executivului. Statuia generalului francez Charles de Gaulle este realizată din bronz de artistul Corneliu Spătaru, iar valoarea ei de inventar este de 1.235.000 de lei.
Muzeul de Artă din Timişoara va fi, începând de astăzi, până la finele lunii iunie, gazda celui mai important eveniment plastic zonal al anului, prin expoziţia care poartă numele 'Rembrandt misticul - oglindit în gravura sa', care aduce în oraşul de pe Bega, în premieră, peste o sută de gravuri ale artistului olandez. Atracţia de pe simeze o constituie o serie de autoportrete ale lui Rembrandt din deceniul IV, perioadă în care artistul s-a mutat la Amsterdam, unde şi-a deschis un atelier şi unde a cunoscut-o pe celebra Saskia, care îi va dărui patru copii, dar numai unul va ajunge la maturitate. Alături de lucrările aduse de la Bucureşti, pe simezele Muzeului de Artă din Timişoara se vor afla şi gravuri ale Muzeului, care aparţin artei flamande, remarcabil fiind 'Turnul Babel'.
Cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional 'Zile şi Nopţi de Literatură' va debuta sâmbătă. Manifestarea de prestigiu organizată de Uniunea Scriitorilor din România , se va desfăşura, până pe 9 iunie, la Neptun şi Mangalia. Evenimentul reuneşte aproximativ şaptezeci de participanţi - scriitori, traducători, editori, critici şi redactori de presă literară - din România, Armenia, Bosnia şi Herţegovina, Canada, Cipru, Egipt, Franţa, Germania. Printre invitaţi se numără scriitori importanţi ai literaturii contemporane: Nicolae Manolescu, Matei Vişniec, Krzysztof Czyzewski, Madeleine Thien, Mohamed Salmawy. În premieră, festivalul va debuta la Complexul Ambasador din Neptun, cu ceremonia de decernare a tradiţionalelor premii: Marele Premiu Ovidius (10.000 de euro) oferit unei personalităţi literare de notorietate, acordat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, şi Premiul festivalului, pentru un tânăr scriitor (5.000 de euro), acordat de Primăria Municipiului Mangalia.
Premiera oficială a comediei 'S-a sfârşit cum a început' va avea loc în această seară, de la ora 20,00, la Teatrul Naţional din Bucureşti. Scrisă de irlandezul Sean O'Casey şi tradusă de profesorul Andrei Bantaş, piesa este o comedie bufă despre cum se poate alege praful de o casă. Publicul va putea asista la un 'experiment' matrimonial pus la cale de doi soţi care vor să se convingă care dintre ei este mai nefericit în căsnicie - bărbatul, care se ocupă cu muncile lui agricole sau femeia, care trebuie să aibă grijă de nesfârşitele treburi casnice. Regia spectacolului este semnată de Horaţiu Mălăele, iar muzica este compusă de Nicu Alifantis. Decorurile poartă semnătura lui Ştefan Caragiu, iar costumele sunt realizate de Ştefania Cenean.
O veche şi frumoasă tipsie orientală este exponatul lunii iunie la Muzeul judeţean din municipiul Alexandria, obiectul, o tavă de metal ornamentată artistic, făcând parte din patrimoniul acestei instituţii culturale. Purtătorul de cuvânt al muzeului, Corina Iordan, a declarat că alegerea a fost determinată de faptul că în acest an oraşul Istanbul din Turcia a fost desemnat drept capitală culturală europeană. Tipsia prezentată astfel vizitatorilor este confecţionată din aramă şi are forma unui disc cu diametrul de 55 de centimetri. Cu marginile răsfrânte în exterior, are un bogat decor geometric floral dispus pe suprafaţa interioară prin incizii succesive de mică profunzime. Exponatul face parte, alături de alte patru tipsii orientale, dintr-o donaţie făcută muzeului în anul 1988 de o familie din Alexandria.
Patriarhia Română va prezenta astăzi, într-o conferinţă de presă care se va desfăşura în sala Sfântul Ioan Casian din Palatul Patriarhiei, ofertele de proiectare pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Potrivit unui comunicat ofertele includ proiectele de arhitectură, rezistenţă şi instalaţii - la faza de studiu de fezabilitate şi detalii tehnice pentru autorizaţia de construire - însoţite de machete ilustrative, care au fost depuse de societăţile înscrise la concursul de proiectare a viitoarei catedrale patriarhale. Conferinţa va fi susţinută de Ciprian Câmpineanul, episcop-vicar patriarhal, prof. ing. Nicolae Noica şi prof. dr. ing. Daniel Stan, consilier patriarhal, reprezentanţi ai Comisiei speciale pentru Catedrala Mântuirii Neamului a Patriarhiei Române. Lucrările pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului vor începe în luna august a acestui an, potrivit calendarului stabilit de sectorul de specialitate al Administraţiei patriarhale.
20 de organizaţii neguvernamentale solicită autorităţilor demiterea unui director şi a unui consilier din Direcţia de Cultură Bucureşti, pentru a distruge astfel o "reţea de interese" cu susţinere politică, au anunţat, ieri, reprezentanţii societăţii civile. Aceștia vor trimite astăzi scrisori deschise preşedintelui Traian Băsescu şi ministrului Culturii, Kelemen Hunor, în care vor prezenta motivele pentru care, în opinia lor, directorul Nicolae Stan şi consilierul Ștefan Damian trebuie demis, respectiv concediat. Conform reprezentaților societății civile "Stan a refuzat, săptămâna trecută, o solicitare a Ministerului Culturii prin care i se cerea să declanşeze procedura de clasare a unui imobil din Bucureşti, mai precis a casei prinţului Cantacuzino din strada Gutenberg, care, din păcate, a fost demolată. Iar Ștefan Damian a semnat cinci avize pentru planuri urbanistice de detaliu şi autorizaţii de construire, care au fost anulate de instanţă pentru că încălcau Planul Urbanistic General al Capitalei".
Oficiul Român pentru Drepturi de Autor organizează astăzi o dezbatere publică vizând priorităţile noii conduceri a instituţiei. La eveniment, organizat în premieră în România, vor participa, alături de noul director-general al ORDA, Radu Bucur, reprezentanţi ai majorităţii organizaţiilor de gestiune colectivă din Romania, precum UCMR-ADA, Credidam, Copyro sau ADFPR. Noua conducere a Oficiului Român pentru Drepturi de Autor va încerca să răspundă public unor acuzaţii venite din partea organizaţiilor de gestiune colectivă care contestă mai multe acţiuni ale fostei conduceri.
Jurnalista Sorina Bota, multiplă laureată în cadrul galelor Clubului Român de Presă, lansează primul audio-book din Târgu Mureş denumit ''Poveştile oraşului - A város mesei''. Materialul conține 24 de poveşti inedite despre oameni ai oraşului care au scris istoria, oameni de cultură, politicieni şi oameni de ştiinţă. Sorina Bota a declarat că acest audio-book despre Târgu Mureş este ''o altfel de poveste despre oameni care au dat viaţă oraşului, spusă de cei care-i scriu istoria''. Acesta este în limbile română şi maghiară şi conţine, în premieră, înregistrări unice din Fonoteca de Aur a Radio Târgu Mureş. Audio-book -ul ''Poveştile oraşului - A város mesei'' este un proiect marca Radio Târgu Mureş, este realizat cu sprijinul Asociaţiei ''Agenda 2009'' şi va fi lansat oficial în data de 17 iunie.
Cel de-al patrulea film din seria "Amurg/ Twilight", intitulat "The Twilight Saga: Breaking Dawn", va fi lansat pe marile ecrane pe 18 noiembrie 2011. Anunțul a fost făcut de reprezentanţii companiei producătoare Summit Entertainment. Casa de producție nu a luat deocamdată o decizie finală privind împărţirea acestui al patrulea şi, totodată, ultim roman din această serie, intitulat "Breaking Down", în două lungmetraje. Filmul va fi regizat de Bill Condon, regizorul musicalului "Dreamgirls". Melissa Rosenberg, scenarista primelor trei filme din serie, va adapta pentru marele ecran şi acest roman al scriitoarei Stephenie Meyer, iar actorii Kristen Stewart, Robert Pattinson şi Taylor Lautner îşi vor relua rolurile care i-au consacrat. Cel de-al treilea film din această franciză, "Saga Amurg: Eclipsa", va avea premiera mondială la Los Angeles, pe 24 iunie. Filmul va ajunge pe marile ecrane din România începând din 2 iulie.
Salonul de carte Bookfest, ajuns anul acesta la cea de-a cincea ediţie, aduce cititorilor români, între 9 şi 13 iunie, zeci de lansări de carte, întâlniri cu autori români şi străini, dezbateri şi sesiuni de autografe cu scriitori îndrăgiţi. Evenimentul, la care vizitatorii vor avea acces liber, se va desfăşura la Complexul Expoziţional Romexpo şi este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România. În acest an Bookfest oferă vizitatorilor ocazia de a asista la numeroase întâlniri cu autori, dezbateri, sesiuni de autografe. Programul „Spania, ţară invitată”, desfăşurat în Pavilionul 13 va cuprinde mese rotunde la care vor participa romancieri, dramaturgi sau traducători spanioli, alături de omologii lor români. Printre scriitorii spanioli care vor participa la Bookfest se numără Rosa Montero, Carme Riera, Lorenzo Silva, Ray Loriga, Milagros Frías şi Paula Izquierdo.
Un concert caritabil - 'Mia's Children' - în sprijinul unei fundații cu 75 de copii va avea loc, astăzi, la Clubul Ţăranului Român din Bucureşti. La acest eveniment vor participa Alexandru Andrieş, Dan şi 6Fingers de la trupa Byron, grupul See Seven, Sorin Romanescu, George Baicea, Elena Bokor şi Alexandra Potanga. Biletele pot fi procurate la intrarea în Clubul Ţăranului Român. Toate fondurile rezultate în urma concertului se vor duce către fundaţia 'Mia's Children'.
Corul Academic Radio, dirijat de Dan Mihai Goia, va oferi publicului în această seară, de la ora 19, un concert de muzică italiană și engleză, a cappella. Programul va cuprinde lucrări de Pergolesi, Verdi, Rossini, Guastini, Fresi. Alături de Corul Radio vor fi prezenţi soliştii instrumentişti Carmen Săndulescu – pian și Simona Popovici – orgă. Biletele se pot procura prin rețeaua Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărturești, Humanitas. Elevii și studenții pot intra gratuit la eveniment.
Actorul Patrick Stewart, în vârstă de 69 de ani, a fost numit cavaler al Marii Britanii de Regina Elisabeta a II-a, ieri, în cadrul unei ceremonii la Palatul Buckingham. Când a primit distincţia, actorul a ţinut să-i mulţumească profesorului său de engleză, căruia îi datorează totul deoarece l-a convins să încerce actoria. Patrick Stewart este cunoscut publicului mai ales pentru rolul Căpitanului Picard din seria "Star Trek: The Next Generation" şi pentru interpretarea din filmele "X-Men". Recent Stewart a apărut pe scena teatrală a Londrei, alături de Ian McKellen, în "Waiting for Godot".
Noile musicaluri montate pentru celebra scenă americană Broadway vor avea parte de promovare multimedia de milioane de dolari şi de prezentări video realizate pe computer şi postate apoi pe Youtube, informează presa internaţională. Un exemplu al intrării în era digitală este montajul de promovare a spectacolului "Sondheim on Sondheim", lansat deja pe cel mai cunoscut portal de conţinut video din lume, în care apare cântând, printre alţii, şi Barbra Streisand. Investiţiile impresionante în această direcţie sunt susţinute de încasările din vânzarea de bilete. În ciuda crizei ce afectează tot globul şi lumea culturală, celebrul teatru din New York a obţinut 1,02 miliarde de dolari în sezonul 2009-2010, faţă de "doar" un miliard în cel anterior.
Balerina Alina Cojocaru va debuta într-o producţie a companiei American Ballet Theatre pe scena Metropolitan Opera House din New York. Ea va interpreta rolul Prinţesei Aurora din "Frumoasa din pădurea adormită". Spectacolul va avea prima din cele opt reprezentaţii programate, pe 14 iunie, cu Gillian Murphy, Veronika Part, Nancy Raffa, Sarah Lane şi Daniil Simkin în rolurile principale. Spectacolul va fi pus în scenă de Kevin McKenzie, Gelsey Kirkland şi Michael Chernov, pe muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski şi o coreografie de Marius Petipa.
Zdob şi Zdub, E.M.I.L. şi Byron şi-au confirmat prezenţa la cea de-a opta ediţie a festivalului Stufstock. Evenimentul se desfăşoară între 16 şi 22 august, pe plaja din Vama Veche. Astfel, vineri, 20 august, în penultima seară de Stufstock, cei din Vamă vor avea parte de un show extraordinar. Celebra trupă de etno-rock din Republica Moldova, Zdob şi Zdub este cunoscută pentru show-urile live şi muzica originală, un mix între un hardcore puternic şi muzica populară moldovenească. Pentru componenţii trupei, evenimentul de la Stufstock înseamnă o provocare anuală la care nu pot să nu adere, "o întâlnire cu iubitorii muzicii originale, o apropiere de fani".
Concertele susţinute de Metallica, Slayer, Megadeth şi Anthrax în cadrul Sonisphere Bulgaria, pe 22 iunie, vor fi transmise live HD via satelit în 800 de cinematografe din lumea întreagă, inclusiv la The Light Cinema Liberty Center din Bucureşti. Evenimentul va fi transmis de la ora 20.00, şi va avea o durată de patru ore şi 15 minute. Spectatorii din sute de cinematografe din întreaga lume vor trăi la unison emoţiile de a vedea pentru prima dată, împreună, într-o singură noapte, cele patru trupe-legendă ale heavy metal-ului pe o singură scena, în direct de la Sonisphere Festival din Sofia. Formațiile au vândut milioane de discuri în toată lumea, au susţinut sute de concerte internaţionale, însă nu au împărţit niciodată aceeaşi scenă până la festivalul Sonisphere. În decembrie anul trecut, cele patru trupe au anunţat că îşi vor uni forţele pentru a concerta la festivalurile Sonisphere, în doar şapte ţări din Europa, printre care şi România, unde concertul "The Big Four" va avea loc pe 26 iunie.
Premiera oficială a comediei 'S-a sfârşit cum a început' va avea loc în această seară, de la ora 20,00, la Teatrul Naţional din Bucureşti. Scrisă de irlandezul Sean O'Casey şi tradusă de profesorul Andrei Bantaş, piesa este o comedie bufă despre cum se poate alege praful de o casă. Publicul va putea asista la un 'experiment' matrimonial pus la cale de doi soţi care vor să se convingă care dintre ei este mai nefericit în căsnicie - bărbatul, care se ocupă cu muncile lui agricole sau femeia, care trebuie să aibă grijă de nesfârşitele treburi casnice. Regia spectacolului este semnată de Horaţiu Mălăele, iar muzica este compusă de Nicu Alifantis. Decorurile poartă semnătura lui Ştefan Caragiu, iar costumele sunt realizate de Ştefania Cenean.
Un compozitor italian a scris o lucrare simfonică dedicată fostului mare fotbalist argentinian Diego Armando Maradona, care va fi prezentată la cea de-a treia ediţie a Festivalului de Teatru de la Napoli. Intitulată "El Diego Concerto n.10", lucrarea va putea fi ascultată în timp ce va fi proiectat un montaj al golurilor marcate de Maradona în perioada 1984-1991, când a jucat la echipa italiană Napoli şi a fost idolul fanilor acesteia. Compoziţia dedicată starului argentinian va fi prezentată sâmbătă la Teatrul San Carlos din Napoli. În prezent, Maradona este antrenorul echipei naţionale de fotbal a Argentinei.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.