DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
16.00 - 16.05
Cartile Seherezadei • cu Adriana Mocca

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
16.05 - 16.30
Documentar - Storymania • Zbor cu motodetaplanul de la Crasna în judeţul Sălaj. (R) Realizatori Anca Băltan şi Doina Borgovan

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
16.30 - 17.00
Vocea umana • Opera. Realizator Mihaela Soare

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

4 iunie 2010

Antropologul şi profesorul Vintilă Mihăilescu prezintă conferinţa cu titlul "La început a fost cultura? ". Evenimentul va avea loc duminică, de la ora 11.00, în Sala Atelier a Teatrului Naţional Bucureşti, în cadrul programului Conferinţele TNB. Licenţiat şi doctor în psihologie al Universităţii din Bucureşti, Vintilă Mihăilescu a fondat în 1990 Societatea de Antropologie Culturală din România, a fost profesor invitat la numeroase universităţi din Europa şi este în prezent profesor de antropologie şi şeful catedrei de sociologie de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. Colaborator permanent al publicaţiei Dilema Veche, Vintilă Mihăilescu a fost, între 2005 şi 2010, directorul general al Muzeului Ţăranului Român.

Un maraton de poezie şi jazz se va desfăşura astăzi, în foaierul Teatrului Naţional de Operetă 'Ion Dacian', timp de şapte ore, poeţi şi muzicieni urmând să ofere, neîntrerupt, publicului un turnir multiart, care se va încheia în dimineaţa zilei de sâmbătă.
Evenimentul, aflat la cea de-a doua ediţie, este organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Teatrul Naţional de Operetă 'Ion Dacian', Asociaţia Euro CulturArt şi Asociaţia Open Art. Manifestarea îşi propune să prezinte publicului câteva dintre cele mai importante voci ale poeziei române contemporane în dialog artistic cu nume de referinţă ale jazz-ului autohton şi reuneşte 33 de poeţi din generaţii şi geografii literare diferite. Aceştia vor susţine fiecare câte un recital de maximum zece minute, intervenţii care vor fi 'copertate' printr-un dialog muzical propus şi coordonat de maestrul Mircea Tiberian (pian) şi invitaţii săi: Maria Răducanu, Nadia Trohin, Adrian Flautistu şi Constantin Mirea.

Concertul de gală 'Eufonia', care va prezenta instrumentele câştigătoare în competiţia 'Eufonia 2009', va avea loc la Ateneul Român mâine, de la ora 19,00. Artişti de renume internaţional vor prezenta instrumentele câştigătoare ale competiţiei, la categoriile vioară, violă, violoncel şi contrabas, printre aceştia numărându-se Clara Cernat, Tatiana Samuil, Aida Carmen Soanea, Claudia Bara, Justus Grimm şi Săndel Smărăndescu. Soliştii vor interpreta un repertoriu variat pentru a pune în evidenţă calităţile tehnice şi artistice ale instrumentelor câştigătoare, din program nelipsind lucrări semnate de Ceaikovski, Beethoven, Massenet, Rachmaninov sau Schubert. 'Eufonia' este un proiect care urmăreşte să stimuleze interesul publicului pentru profesia de lutier şi realizarea instrumentelor muzicale de coarde de manieră artizanală, la care România, Belgia şi Bulgaria sunt parteneri.

Festivalul "Zile şi Nopţi de Literatură" debutează mâine la Neptun şi Mangalia. În plus, tradiţionalul colocviu din cadrul evenimentului va avea tema "Mărirea şi decăderea personajului în ficţiunea literară". Manifestarea va reuni aproximativ 70 de participanţi din ţară şi de peste hotare, acoperind întreaga arie de manifestare a culturii scrise: scriitori, traducători, editori, critici şi redactori de presă literară. Sesiunile de lecturi vor oferi poeţilor posibilitatea să citească din creaţiile lor. Colocviul invită la o dezbatere privind evoluţia personajului literar în ficţiune.În timpul festivalului va avea loc ceremonia de decernare a trofeelor: marele premiu Ovidius, acordat unei personalităţi literare de notorietate de către Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (în valoare de 10.000 de euro), premiul festivalului, acordat unui tânăr scriitor de către Primăria Municipiului Mangalia (în valoare de 5.000 de euro).

Grădinile Castelului de la Huardiere de pe Valea Loirei - monument situat în celebra zona protejată de UNESCO - vor fi reamenajate de patru studenţi de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, care au câştigat primul loc la un concurs de proiecte desfăşurat la Bucureşti, la care au participat candidaţi din întreaga lume. Cei patru studenţi de la secţia Peisagistică a Facultăţii de Horticultură - Teodora Morar, Norbert Butuza, Raul Bariţchi şi Tiberius Paul Savu - au susţinut proiectul intitulat ''The Virgo's Garden'', bazat pe păstrarea coeziunii arhitectonice dintre Castelul construit în 1850 şi inspirat de Micul Trianon şi grădină. Studenţii clujeni au concurat cu proiecte prezentate de studenţi din Franţa, Olanda, Germania, Rusia şi Bulgaria. În trecut, Castelul de la Huardiere, Sully-sur-Loire, a aparţinut scriitorului Andre Malraux.

Prezentă la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Mondial al Artei Păpuşăreşti (World Festival of Puppet Art) de la Praga trupa Teatrului “Luceafărul” Iaşi va avea şi în această seară un spectacol în faţa publicului. Ieri, de la ora 11, la sala Teatrului Karlova din inima Pragăi, a fost prezentat spectacolul Vrăjitoarea pofticioasă de Dan Lungu. Astăzi, de la ora 20, actorii ieşeni vor evolua în Aventurile baronului Munchausen repovestite de Ion Sapdaru şi Gabriel Andronache. Ambele spectacole sînt jucate în limba română, cu supratitrare în engleză. Festivalul praghez este unul dintre cele mai importante în plan internaţional, reunind acum 45 de trupe din întreaga lume.

Cei aproximativ 80 de angajaţi ai Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia au intrat, ieri, în grevă japoneză pe termen nelimitat, urmând ca luni să organizeze un miting de protest în faţa Prefecturii. Liderul Sindicatului angajaţilor din cadrul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Marius Cristea, a declarat, corespondentului MEDIAFAX că muzeografii, arheologii, cercetătorii şi restauratorii din cadrul instituţiei sunt nemulţumiţi de decizia de reducere a salariilor cu 25 la sută, dar şi de subfinanţarea actului cultural. Cristea a spus că muzeele din România sunt subfinanţate, iar angajaţii acestora au cele mai mici salarii din grila bugetară. El a adăugat că greva japoneză este declanşată pe termen nelimitat.

Stufstock-ul din august va oferi celor prezenţi în Vamă încă trei spectacole pe care publicul de concert spune deja că le aşteaptă cu nerăbdare: Zdob şi Zdub, E.M.I.L. şi Byron vor cânta pe scena Stufstock 2010, în week-endul 20-22 august. Trupele au confirmat deja prezenţa la ediţia din acest an. Celebra trupă de ethno-rock din Republica Moldova, Zdob şi Zdub este cunoscută pentru show-urile live şi muzica originală, un mix între un hardcore puternic şi muzica populară moldovenească. O altă trupă care va urca pe scena Rock sâmbătă, 21 august, este E.M.I.L., care împlineşte anul acesta 10 ani de existenţă. Cei de la Byron spun, de asemenea, că se bucură de faptul că Stufstock a revenit la formatul consacrat, cu trupe româneşti şi scenă pe plajă – ingredientele principale ale atmosferei aparte de la primele ediţii. STUFSTOCK 2010, aflat la a opta ediţie, va avea loc între in 16-22 august, pe plaja din Vama Veche.

La aproape un an de la moartea cântăreţului Michael Jackson, tatăl acestuia, Joe Jackson, vrea să construiască în Gary, oraşul sărac în care s-a născut "regele muzicii pop", un complex turistic uriaş în valoare de 300 de milioane de dolari, dedicat memoriei acestuia, informează France Press. Joe Jackson, controversatul "patriarh" al familiei Jackson, care a declarat recent că fiul său "valorează mai mult mort decât atunci când era viu", a precizat, recent, în timpul unei conferinţe de presă, că doreşte să îndeplinească dorinţa fiului său de a aduce turişti în oraşul Gary din statul american Indiana. Rudy Clay, primarul acestui oraş cu 100.000 de locuitori, a salutat acest proiect, pe care l-a catalogat drept "un colac de salvare" pentru oraşul său aflat într-un declin evident, afectat de o rată a şomajului ridicată, un nivel al sărăciei crescut şi care figurează pe lista FBI a oraşelor americane cu cea mai mare rată a criminalităţii.

Matei Alexandru Mocanu, regizorul filmului "Shukar Collective Project", care a avut premiera ieri la Festivalul Internaţional de Film Transilvania de la Cluj-Napoca, spune că Shukar Collective cântă o "muzică unică, bună de îmblânzit urşii". Regizorul Matei Alexandru Mocanu a declarat inaintea proiecţiei că filmul este nu doar un documentar despre muzică, dar şi despre un contact cultural. Regizorul a adăugat că pasiunea pentru muzică l-a impresionat cel mai mult la această trupă, dincolo de interesul pentru bani. Documentarul "Shukar Collective Project" urmăreşte formarea şi evoluţia fenomenului Shukar Collective, într-o manieră vizuală provocatoare şi neconvenţională. Documentarul "The Shukar Collective Project" este finalist la Concursul Naţional de Scenarii iniţiat de HBO România şi organizat în parteneriat cu TIFF. Festivalul Internaţional de Film Transilvania se desfăşoară la Cluj-Napoca, până duminică.

În perioada 4-6 iunie la Muzeul National de Istorie a Romaniei obiectele vechi, pline de istorie si povesti, îşi fac loc în viaţa cotidiana alaturi de obiectele noi. Expozitii de mobilier, veselă, tapiţerie, bijuterii, ceasuri, cărţi, muzică, vestimentaţie, numismatică , workshop-uri cu istoria acestor obiecte, poveşti despre Bucuresti, lansări de cărţi şi prezentări de modă, toate într-un spaţiu special - Târgul de Antichităţi şi Noutăţi la Muzeul Naţional de Istorie a României!

Staţia de metrou Unirii din capitală va fi transformată pentru 3 zile, în perioada 9-11 iunie, într-o "Livadă de Fotografii". Vernisajul va avea loc miercuri 9 iunie la ora 19, în staţia de metrou Unirii 1. La expoziţie pot participa toţi aceia care vin cu fotografii făcute în Bucuresti, format maxim 10x15 (cm). Cine doreste, spun organizatorii poate scrie pe spatele fotografiei un gand pentru oras. La sfârsitul expozitie toate acestea vor fi donate Muzeului Municipiului Bucuresti, contribuind astfel la crearea unei arhive. Evenimentul este organizat de Asociaţia Bucurestiul meu drag.

Pictura maestrului Zamfir Dumitrescu este prezentă în aceste zile, în Italia la Expoziţia de Artă Contemporană „Love Art 2”. În urma jurizării efectuate la începutul lunii mai de o Comisie de specialitate două lucrări, pictate de maestrul Zamfir Dumitrescu în anul 2010, au fost selecţionate alături de creaţiile altor artişti plastici pentru acest inedit eveniment artistic. “Love and Eros” şi “The good bye letter” (Scrisoarea de despartire) sunt cele două lucrări cu care Zamfir Dumitrescu se află la expoziţie. Aceasta prezintă în total 44 de exponate apartinând celor 32 de artişti aleşi de juriu, lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică şi instalaţii, create în stiluri şi tehnici alese de artisti, toate inspirate de iubire.

Zilele Filmului Românesc, care se desfăşoară de ieri până pe 6 iunie la TIFF, aduc anul acesta filme lăudate la Cannes ("Marţi, după Crăciun", "Aurora") şi două debuturi inedite, Cristi Puiu în calitate de actor şi scenaristul Răzvan Rădulescu în calitate de regizor, pentru "Felicia, înainte de toate". De altfel, cel mai nou film al lui Cristi Puiu a deschis ieri seara Zilele Filmului Românesc la Cinema Republica."Aurora" este povestea unui bărbat divorţat care decide să pună capăt neliniştilor sale, într-un mod straniu. Realizat la cinci ani de la "Moartea domnului Lăzărescu", filmul lui Puiu marchează şi debutul acestuia în calitate de actor în rol principal. El îl interpretează pe Viorel, un bărbat care, dincolo de tăceri şi de singurătatea sa, se transformă, încet-încet, într-un criminal. Şi Răzvan Rădulescu, scenaristul responsabil de unele dintre cele mai mari succese ale cinematografiei româneşti noi, este prezent la TIFF, cu debutul său în regie. Filmul "Felicia, înainte de toate" este prezent nu doar în Zilele Filmului Românesc, ci şi în competiţia TIFF, alături de "Medalia de onoare", de Călin Netzer. Un alt film aşteptat este şi "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, povestea unui bărbat care trebuie să aleagă între soţie şi amantă.

Antropologul şi profesorul Vintilă Mihăilescu este invitatul Conferinţelor TNB, duminică de la ora 11 la în Sala Atelier a Teatrului Naţional Bucureşti. El va prezenta conferinţa cu titlul retoric "La început a fost cultura? ". Licenţiat şi doctor în psihologie al Universităţii din Bucureşti, Vintilă Mihăilescu a fondat în 1990 Societatea de Antropologie Culturală din România, a fost profesor invitat la numeroase universităţi din Europa şi este în prezent profesor de antropologie şi şeful catedrei de sociologie de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. Colaborator permanent al publicaţiei Dilema Veche, Vintilă Mihăilescu a fost, între 2005 şi 2010, directorul general al Muzeului Ţăranului Român.

Un maraton de poezie şi jazz se va desfăşura în această noapte, în foaierul Teatrului Naţional de Operetă 'Ion Dacian'. Timp de şapte ore, poeţi şi muzicieni vor oferi neîntrerupt, publicului un turnir multiart. Evenimentul, aflat la cea de-a doua ediţie îşi propune să prezinte publicului câteva dintre cele mai importante voci ale poeziei române contemporane în dialog artistic cu nume de referinţă ale jazz-ului autohton şi reuneşte 33 de poeţi din generaţii şi geografii literare diferite. Aceştia vor susţine fiecare câte un recital de maximum zece minute, intervenţii care vor fi 'copertate' printr-un dialog muzical propus şi coordonat de maestrul Mircea Tiberian (pian) şi invitaţii săi: Maria Răducanu, Nadia Trohin, Adrian Flautistu şi Constantin Mirea.

Concertul de gală 'Eufonia', care va prezenta instrumentele câştigătoare în competiţia 'Eufonia 2009', va avea loc la Ateneul Român mâine, de la ora 19. Artişti de renume internaţional vor prezenta instrumentele câştigătoare ale competiţiei, la categoriile vioară, violă, violoncel şi contrabas, printre aceştia numărându-se Clara Cernat, Tatiana Samuil, Aida Carmen Soanea, Claudia Bara, Justus Grimm şi Săndel Smărăndescu. Soliştii vor interpreta un repertoriu variat pentru a pune în evidenţă calităţile tehnice şi artistice ale instrumentelor câştigătoare, din program nelipsind lucrări semnate de Ceaikovski, Beethoven, Massenet, Rachmaninov sau Schubert. 'Eufonia' este un proiect care urmăreşte să stimuleze interesul publicului pentru profesia de lutier şi realizarea instrumentelor muzicale de coarde de manieră artizanală, la care România, Belgia şi Bulgaria sunt parteneri.

Festivalul "Zile şi Nopţi de Literatură" se va desfăşura anul acesta de mâine până pe 9 iunie, la Neptun şi Mangalia. Evenimentul reuneşte aproximativ 70 de participanţi din ţară şi de peste hotare acoperind întreaga arie de manifestare a culturii scrise: scriitori, traducători, editori, critici şi redactori de presă literară. Sesiunile de lecturi vor oferi poeţilor posibilitatea să citească din creaţiile lor. Festivalul "Zile şi Nopţi de Literatură" este un eveniment intrat în calendarul Uniunii Scriitorilor din România. Printre oaspeţii festivalului s-au numărat scriitori precum Orhan Pamuk, Mario Vargas Llosa şi Amos Oz.

Muzeul de Artă din Timişoara este până la finele lunii iunie, gazda celui mai important eveniment plastic zonal al anului, prin expoziţia care poartă numele 'Rembrandt misticul - oglindit în gravura sa', care aduce în oraşul de pe Bega, în premieră, peste o sută de gravuri ale artistului olandez. Atracţia de pe simeze o constituie o serie de autoportrete ale lui Rembrandt din deceniul IV, perioadă în care artistul s-a mutat la Amsterdam, unde şi-a deschis un atelier şi unde a cunoscut-o pe celebra Saskia, care îi va dărui patru copii, dar numai unul va ajunge la maturitate. Alături de lucrările aduse de la Bucureşti, pe simezele Muzeului de Artă din Timişoara se vor afla şi gravuri ale Muzeului, care aparţin artei flamande, remarcabil fiind 'Turnul Babel'.

Orchestra Balului Operei din Viena vine în premieră la Bucureşti cu ocazia spectacolului devenit deja tradiţie pentru bucureşteni – Craciun Vienez. organizat sub egida Ambasadei Austriei. Editia de anul trecut a evenimentului Craciun Vienez a generat o cerere extrem de mare a biletelor determinand agentia organizatoare sa ofere publicului spectacolul si la matineu, in aceeasi zi. Pentru a multumi publicul, anul acesta biletele au fost puse din timp in vanzare, preturile fiind cuprinse intre 60 si 220 de lei, in functie de categoria de loc.

Jurnalista Sorina Bota, multiplă laureată în cadrul galelor Clubului Român de Presă, lansează primul audio-book din Târgu Mureş denumit ''Poveştile oraşului - A város mesei''. Materialul conține 24 de poveşti inedite despre oameni ai oraşului care au scris istoria, oameni de cultură, politicieni şi oameni de ştiinţă. Sorina Bota a declarat că acest audio-book despre Târgu Mureş este ''o altfel de poveste despre oameni care au dat viaţă oraşului, spusă de cei care-i scriu istoria''. Acesta este în limbile română şi maghiară şi conţine, în premieră, înregistrări unice din Fonoteca de Aur a Radio Târgu Mureş. Audio-book -ul ''Poveştile oraşului - A város mesei'' este un proiect marca Radio Târgu Mureş, este realizat cu sprijinul Asociaţiei ''Agenda 2009'' şi va fi lansat oficial pe 17 iunie.

Salonul de carte Bookfest, ajuns anul acesta la cea de-a cincea ediţie, aduce cititorilor români, între 9 şi 13 iunie, zeci de lansări de carte, întâlniri cu autori români şi străini, dezbateri şi sesiuni de autografe cu scriitori îndrăgiţi. Evenimentul, la care vizitatorii vor avea acces liber, se va desfăşura la Complexul Expoziţional Romexpo şi este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România. În acest an Bookfest oferă vizitatorilor ocazia de a asista la numeroase întâlniri cu autori, dezbateri, sesiuni de autografe. Programul „Spania, ţară invitată”, desfăşurat în Pavilionul 13 va cuprinde mese rotunde la care vor participa romancieri, dramaturgi sau traducători spanioli, alături de omologii lor români. Printre scriitorii spanioli care vor participa la Bookfest se numără Rosa Montero, Carme Riera, Lorenzo Silva, Ray Loriga, Milagros Frías şi Paula Izquierdo.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Lansare de album BD

Legendarul Dim Dunareanu revine �n forţa �ntr-un album de benzi desenate plin de aventura şi suspans. Scenariul este semnat de Marius Leştaru, iar desenul aparţine maestrului Puiu Manu.

mai mult...
Book design, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala la Varsovia

�n data de 18 aprilie 2012 va avea loc la Varsovia, la Biblioteca Nationala, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala cu titlul Od ‹Ala ma kota› do e-matury (De la ‹Ana are mere› la e-bac), un eveniment EUNIC Varsovia.

mai mult...
ArCuB aduce Festivalul International Shakespeare la Bucuresti

�ntre 30 aprilie si 2 mai 2012, publicul bucurestean are sansa de a vedea Hamlet, Romeo si Julieta si Or� De Otelo, �n viziunea a trei mari regizori contemporani.

mai mult...
Concert Alexandrina Hristov, cu prilejul T�rgului de Carte din Londra

Alexandrina Hristov, misterioasa diva cu una dintre cele mai calde şi apreciate voci din Rom�nia, va oferi pe 18 aprilie 2012 un recital special cu ocazia prezenţei Rom�niei la T�rgul de Carte din Londra.

mai mult...
Bisericile Muzeului Taranului, expozitie de fotografie

Muzeul National al Taranului Rom�n va asteapta �n perioada 27 aprilie - 13 mai 2012, la Sala Foaier, sa vizitati expozitia de fotografie Bisericile Muzeului Taranului.

mai mult...
Ivo Andric - Scriitor/Diplomat

Luni, 23 aprilie 2012, ora 18.00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Rom�ne va avea loc vernisajul expozitiei de fotografii Ivo Andric - Scriitor/Diplomat, realizata de Muzeului orasului Belgrad.

mai mult...
Prima editie a "Galei Industriei de Carte din Rom�nia"

Prima gala dedicata industriei editoriale autohtone, Bun de Tipar - Gala Industriei de Carte din Rom�nia, va avea loc �n mai putin de o luna, vineri, 11 mai 2012, �ncepand cu ora 18.00, �n Aula Bibliotecii Nationale a Rom�niei.

mai mult...
Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm

ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.

mai mult...
Regal beethovenian la Palatul Mogosoaia

Ansamblul Musica Viva va propune o noua �nt�lnire �n cadrul proiectului integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven.

mai mult...
Proiecţie de gala la Hala Balanţa Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.

mai mult...
Ultimul sansa de a vedea spectacolul Mefistofele �n aceasta stagiune a ONB

Un sf�rsit de saptam�na dedicat iubitorilor genului liric: Mefistofele, Cenusareasa si Macbeth.

mai mult...
Dramaturgul Esteve Soler la Bucuresti

Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.

mai mult...
Rom�nia, invitata de onoare la Salonul International de Carte de la Paris, �n 2013

Rom�nia va fi tara invitata de onoare la editia din 2013 a Salon du Livre - Salonul International de Carte de la Paris.

mai mult...
Rom�nia la T�rgul International de Carte de la Londra

Rom�nia va fi prezenta la editia din acest an a T�rgului International de Carte de la Londra, �n perioada 16-18 aprilie 2012.

mai mult...
ICR Stockholm, partener al noului festival suedez de arta performativa PALS

�n perioada 20-22 aprilie 2012 are loc la Fylkingen prima editie a festivalului de arta performativa PALS - Performance Art Links.

mai mult...
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului

Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.

mai mult...
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor

Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.

mai mult...
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!