LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
09.00 - 10.00 Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
8 iunie 2010
Salonul de carte Bookfest, ajuns anul acesta la cea de-a cincea ediţie, aduce cititorilor români, între 9 şi 13 iunie, zeci de lansări de carte, întâlniri cu autori români şi străini, dezbateri şi sesiuni de autografe cu scriitori îndrăgiţi. Evenimentul, la care vizitatorii vor avea acces liber, se va desfăşura la Complexul Expoziţional Romexpo. În acest an Bookfest oferă vizitatorilor ocazia de a asista la numeroase întâlniri cu autori, dezbateri, sesiuni de autografe. Programul "Spania, ţară invitată", desfăşurat în Pavilionul 13 va cuprinde mese rotunde la care vor participa romancieri, dramaturgi sau traducători spanioli, alături de omologii lor români. Printre scriitorii spanioli care vor participa la Bookfest se numără Rosa Montero, Carme Riera, Lorenzo Silva, Ray Loriga, Milagros Frías şi Paula Izquierdo.
Staţia de metrou Unirii din capitală va fi transformată pentru 3 zile, de mâine până pe 11 iunie, într-o "Livadă de Fotografii". Vernisajul va avea loc pe 9 iunie, la ora 19, în staţia de metrou Unirii 1. La expoziţie pot participa toţi aceia care vin cu fotografii făcute în Bucuresti, format maxim 10x15 (cm). Cine doreste, spun organizatorii poate scrie pe spatele fotografiei un gand pentru oras. La sfârsitul expozitie toate acestea vor fi donate Muzeului Municipiului Bucuresti, contribuind astfel la crearea unei arhive. Evenimentul este organizat de Asociaţia Bucurestiul meu drag.
Spectacolul "Tragedia lui Carmen", în regia lui Ion Caramitru, după opera lui Georges Bizet, va avea două reprezentaţii pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti, pe 10 şi 13 iunie, de la ora 20. Scenografia spectacolului aparţine Mariei Miu, în timp ce fundalul sonor va fi semnat de Orchestra Operei Naţionale Române, dirijată de Tiberiu Soare. Pornind de la varianta creatorilor de renume mondial - Peter Brook, Jean Claude-Carriere şi Marius Constant - coproducţia TNB-ONB, cu sprijinul UNITER - aduce o nouă viziune asupra unei opere clasice, într-o inedită combinare a celor două domenii, teatrul şi opera. O montare care s-a bucurat de succes în contextul unor evenimente speciale (Sibiu Capitala Culturală Europeană 2007, Festivalul "George Enescu" şi Festivalul Naţional de Teatru), "Tragedia lui Carmen" este un spectacol-eveniment, beneficiind de trei variante de distribuţie, cu nume de primă mărime ale artei lirice şi actori consacraţi.
Cea de-a patra ediţie a Nopţii Albe a Galeriilor, eveniment dedicat promovării artei contemporane, se desfăşoară anul acesta pe 11 iunie, implicând 41 de spaţii din Capitală - galerii, dar mai ales spaţii alternative - şi numeroase evenimente, de la expoziţii la performance-uri şi concerte. Dacă anul trecut 28 de spaţii de expunere au participat la Noaptea Albă a Galeriilor, pentru actuala ediţie nu mai puţin de 41 de astfel de centre şi-au anunţat participarea, galeriilor tradiţionale alăturându-li-se numeroase spaţii alternative. Noaptea Albă a Galeriilor 2010 se anunţă "un circuit ludic" prin toate aceste spaţii în care expun, în total, în această noapte, 140 de artişti. În Bucureşti, timp de o noapte, de la ora 19.00 la 4.00 dimineaţa, amatorii de artă contemporană vor putea urmări diverse manifestări ale acesteia, de la expoziţii de pictură, fotografie sau artă video la performance-urile unor artişti, până la evenimente muzicale. Noutatea acestei ediţii constă în faptul că organizatorii, în parteneriat cu Asociaţia Green Revolution, pun la dispoziţia vizitatorilor 100 de biciclete dotate cu sisteme de semnalizare de noapte.
Europa Cinemas şi Venice Days selectează un tânăr cinefil, spectator al sălii Noul Cinematograf al Regizorului Român din Capitală, pentru a participa la Festivalul de Film de la Veneţia, care se va desfăşura în perioada 2-11 septembrie. Această iniţiativă, organizată în colaborare cu Parlamentul European, are ca obiective: accesul tinerilor spectatori la vizionarea noilor filme şi şansa de a se întâlni cu regizorii în etapa decisivă de prezentare la un festival. Câştigătorul va fi invitat, împreună cu alţi tineri din Europa, timp de zece zile să descopere selecţia Venice Days dar şi alte filme, să schimbe idei şi puncte de vedere în timpul discuţiilor cu regizorii prezenţi. Invitatul ales va beneficia de cazare şi transport plătit în perioada 1 - 12 septembrie. Cei interesaţi să participe la acest concurs trebuie să fie tineri între 19 şi 25 de ani, vorbitori de limba engleză (scris, citit, vorbit). Persoanele interesate trebuie să trimită un CV în limba engleză, un text de maxim zece rânduri prin care argumentează candidatura lor şi o descriere (de maxim cinci fraze pe film) a trei scene din trei filme vizionate recent la Noul Cinematograf al Regizorului Român. Data limită de depunere a condidaturilor este 16 iunie.
Astăzi la ora 17, în curtea Centrului Cultural Francez Cluj are loc vernisajul expozitiei Pasari urbane, eco-art-eveniment. 50 de păsări urbane, realizate în urma proiectului realizat de elevii Şcolii "Nicolae Titulescu" în colaborare cu Universitatea de Artă şi Design care a avut loc de 1 iunie în Parcul Central, s-au adunat pentru a fi admirate în curtea Centrului Cultural Francez din data de 8 până pe 30 iunie. Proiectul este o provocare adresată copiilor şi artiştilor de a refolosi estetic deşeurile urbanităţii, închipuind o serie de păsări urbane ale căror "cântec" este un apel pentru un Cluj mai curat şi o lume mai conştientă de problemele mediului înconjurător, subliniază organizatorii.
Mediafax Foto deschide astăzi, de la ora 14, o expozitie in aer liber ce cuprinde cele mai bune 50 de fotografii de presa din anii 2008 si 2009. Imaginile sunt reproduse pe panouri de mari dimensiuni, la o calitate grafica exceptionala – pe gardul Muzeului National de Arta al Romaniei, de pe Calea Victoriei. Expozitia "Mediafax Foto – Best of 2008/2009", ajunsa la a treia editie, va fi deschisa timp de o luna, pana pe 4 iulie.
Un număr de 12 localităţi vor găzdui evenimente cultural-artistice în cadrul primei ediţii a "Zilelor Maghiare din judeţul Hunedoara", care se va desfăşura în perioada 13 - 20 iunie. Pe parcursul întregii săptămâni, se vor organiza numeroase spectacole de dansuri populare, ateliere de meşteşuguri, expoziţii de artă fotografică, vizionări de filme maghiare, seri literare şi de muzică medievală, lansări de carte. Organizatorii au programat şi o excursie pentru cei care doresc să redescopere vechile biserici maghiare din judeţ. Va fi dezvelit şi un monument dedicat ceangăilor care s-au stabilit în municipiul Hunedoara şi se va organiza şi o zi a "Porţilor Deschise" la Castelul Corvinilor. De la "Zilele Maghiare din judeţul Hunedoara" nu vor lipsi nici paradele în port popular care se vor desfăşura, în 19 iunie.
Prestigiosul muzeu Ashmolean din Oxford prezintă în premieră în Marea Britanie peste 250 de artefacte neolitice din peste 20 de colecţii din România, Bulgaria şi Moldova, în expoziţia Lumea pierdută a Europei preistorice. Expoziţia este rezultatul unei colaborări între Institutul de studiu al lumii antice din New York şi Muzeul Naţional de istorie al României. Expoziţia va fi deschisă până la mijlocul lunii august 2010. În cadrul programului de evenimente conexe, Institutul Cultural Român din Londra organizează astăzi conferinţa cu titlul Oameni, locuri şi societate în perioada Calcolitică în Valea Dunării, 5000-4000 I.Hr. susţinută de profesorul Dragomir Popovici la Muzeul Ashmolean.
Filmul de animaţie "Shrek pentru totdeauna" este lider în box office-ul nord-american, pentru a treia săptămână consecutiv, potrivit cifrelor provizorii publicate de societatea specializată Exhibitor Relations, informează France Press. "Shrek pentru totdeauna/ Shrek Forever After", al patrulea film din seria dedicată căpcăunului verde, a avut încasări de 25,3 milioane de dolari în al treilea weekend pe marile ecrane nord-americane. Printre vocile celebre care dau viaţă simpaticelor personaje din "Shrek 4" se numără cele ale lui Mike Myers, Antonio Banderas, Eddie Murphy şi Cameron Diaz. Comedia "Adu-l urgent pe scenă!/ Get Him to the Greek" a intrat direct pe locul al doilea, cu încasări de 17,4 milioane de dolari. Iar comedia "Un cuplu mortal/ Killers", o altă peliculă lansată recent, s-a clasat pe locul al 3-lea cu încasări de 16,1 milioane de dolari. Pe ultimele două poziţii ale box office-ului nord-american se află "Robin Hood", regizat de Ridley Scott, cu Russell Crowe şi Cate Blanchett în rolurile principale şi comedia romantică "Letters to Juliet".
Salonul International de Carte Bookfest 2010, eveniment cultural ajuns la a -V-a editie va debuta mâine, la pavilioanele Complexului Expoziţional ROMEXPO din Bucureşti. Noutatea editiei din acest an o constituie prezenta Spaniei ca ţară invitată a Salonului de Carte. Publicul interesat de carte va avea ocazia de a asista la numeroase intalniri cu autori, dezbateri, sesiuni de autografe. Programul "Spania, tara invitata", desfasurat în Pavilionul 13 va cuprinde mese rotunde la care vor participa romancieri, dramaturgi sau traducatori spanioli, alaturi de omologii lor romani. Printre scriitorii spanioli care vor participa la Bookfest se numara Rosa Montero, Carme Riera, Lorenzo Silva, Ray Loriga, Milagros Frías si Paula Izquierdo. Mâine seară, un recital spaniol de flamenco – chitara şi percutie – deschide seria spectacolelor muzicale oferite publicului de artişti români. La vremea pranzului, joi si vineri, Marian Ralea le va povesti copiilor basme spaniole.
În fiecare primăvară şi în fiecare toamnă, cititorii, trecătorii, pasionaţii de cuvinte şi scriitorii şi-au făcut un obicei din a se întâlni în centrul oraşului Cluj. Unii vin pentru a căuta volume care sunt greu de găsit în librării, alţii vin pentru noutăţi, pentru reduceri, pentru a-şi regăsi scriitorii preferaţi sau pur şi simplu pentru a resimţi irezistibila pasiune pentru cuvântul scris. Acest târg de carte, care a început ieri a devenit o tradiţie la Cluj şi este unul dintre evenimentele Centrului cultural francez, care valorizează astfel cuvântul scris şi lumea editurilor transilvane. 22 de edituri participă cu cele mai noi titluri, cărţi rare şi reduceri între 10 şi 50%.
Mâine, în sala de conferinţe a Muzeului "Casa lui Carlo Goldoni" din Veneţia (casa în care, pe 25 februarie 1707, s-a născut marele dramaturg italian), va avea loc colocviul cu tema "Viaţa în Settecento: între Veneţia şi Transilvania". Evenimentul este organizat - cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român - de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în colaborare cu Muzeul "Casa lui Carlo Goldoni", care face parte din reţeaua muzeelor civice veneţiene. Colocviul va reuni şapte specialişti români şi italieni, care vor prezenta stilul de viaţă şi spiritul secolului al XVIII-lea în cele două spaţii. Scopul ştiinţific al manifestării este identificarea unei matrici culturale comune între Veneţia şi Transilvania, pornind de la mărturiile artistice şi culturale baroce din Settecento.
Trupa Rush va primi o stea pe Walk of Fame din Hollywood pe 25 iunie, această lună fiind foarte aglomerată pentru rockerii canadieni, care vor lansa un nou single, un film documentar şi vor porni într-un nou turneu mondial, informează hollywoodreporter.com. Grupul Rush, un trio de rock progresiv, este alcătuit din solistul şi basistul Geddy Lee, chitaristul Alex Lifeson şi toboşarul Neil Peart.
Printre proiectele de viitor ale trupei canadiene se numără un turneu mondial şi lansarea unui film documentar. Pe 1 iunie, trupa a lansat un nou single, "Caravan", care face parte din cel de-al 19-lea album de studio, intitulat "Clockwork Angeles", care va apărea în primăvara anului 2011. Documentarul "Rush: Beyond the Lighted Stage" va fi lansat pe marile ecrane din SUA şi Canada pe 10 iunie. Pe 29 iunie, trupa Rush va porni în turneul mondial "Time Machine Tour".
ArCuB –Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti îşi anunţă prezenţa pentru prima oară la Bookfest, între 9 şi 13 iunie, la Romexpo cu volumul Bucureşti – 550 de ani de la prima atestare documentară. Acest album, coordonat şi îngrijit de Radu Oltean este un proiect ArCuB şi a fost editat la sfârşitul anului 2009, cu ocazia aniversării a 550 de ani de la prima atestare documentară a capitalei. Lucrarea reproduce peste 400 de fotografii şi stampe vechi din colecţiile bibliotecii Academiei Române, ale Muzeului Municipiului Bucureşti, ale Muzeului Militar Naţional, ale Arhivelor Naţionale, din colecţiile particulare ale lui Alexandru Gâlmeanu, Simion Câlţia, Adrian Bejenaru, dar şi din cărţi, reviste şi ziare de epocă. Structura cărţii presupune pe lângă imagini şi patru capitole de text, semnate de cunoscuţi istorici: Prof. Dr. Constantin Rezacheveci (Bucureştii Evului Mediu până la 1821), Dr. Adrian Silvan Ionescu (Trei secole de modă în Bucureşti), Dr. Istoric de Artă Cezara Mucenic (Case, palate, biserici, străzi mari şi mici în Bucureştii secolelor XIX şi XX) şi Emanuel Bădescu (Grădinile vechiului Bucureşti).
Pe 11, 12 si 13 iunie, Centrul Cultural Francez din Iaşi prezintă în exclusivitate, spectacolul de circ modern URBAN RABBITs (Iepuri Urbani) - un melanj inedit de teatru şi circ - pus în scenă de regizorul maghiar Arpad Schilling şi interpretat de cea de-a 21-a promoţie a Centrului Naţional al Artelor Circului din Châlons-en-Champagne, Franţa. Spectacolul face parte din turneul european organizat de acest centru pentru a marca trecerea în rândul profesioniştilor a celor 16 artişti din promoţia 2010. Iaşi este singurul oraş din România unde va fi prezentat acest spectacol care s-a jucat la Paris, la Valetta (Malta), la Roma şi apoi va pleca la Budapesta. Preţul unui bilet este 15 RON iar pentru elevi şi studenţi este de 10 RON.
Cea de-a doua ediţie a evenimentului Sighisoara Film Festival va avea loc în perioada 22 – 27 iunie şi, spre deosebire de anul trecut, va extinde conceptul de "gala" a celor mai bune filme de peste an, devenind astfel o "sarbatoare" a lor. Potrivit organizatorilor, 2010 aduce în prim plan două noi sesiuni de proiecţii: Premiantele în Aur la marile festivaluri europene şi o Tara invitată. Din prima fac parte producţiile care au cucerit juriile de la Cannes, Berlin, Locarno şi Oberhausen. La categoria Ţara invitată, Ungaria sărbătoreşte la Sighişoara Film Festival unsprezece filme premiate alături de realizatorii acestora. Nu sunt lasati deoparte nici tinerii talentati, carora li se oferă din nou şansa de a-şi demonstra spiritul creativ în "99 de secunde", singura secţiune competitivă a festivalului, în care, de aceasta data, ei sunt provocati să "Schimbe lumea!". Termenul limită de înscriere este 15 iunie.
Joi, 10 iunie, la orele 19, la Accademia di Romania va avea loc serata inaugurală a Spazi Aperti 2010, manifestare artistică organizată cu suportul Institutului Cultural Român şi sub patronajul Assessorato alle Politiche Culturali e della Comunicazione al Primăriei din Roma. Programul include forme de reprezentare artistică atât vizuală (pictură, sculptură, arhitectură şi fotografie, instalaţii şi performance), cât şi muzicală (concerte, dans). Protagonişti vor fi treizeci şi patru de artişti vizuali (treizeci străini şi patru italieni) provenind din întreaga lume şi din academii şi institute culturale străine din Roma. Operele acestora vor fi publicate într-un catalog cu difuziune internaţională. Ideea expoziţiei aparţine la origine (2003) bursierilor artişti "Vasile Pârvan" ai Accademia di Romania, iar evenimentul se desfăşoară în fiecare an în spaţiile neconvenţionale ale clădirii în care aceasta îşi are sediul. Ajuns la a opta ediţie, evenimentul e deja de câţiva ani printre cele câteva foarte aşteptate de criticii, colecţionarii şi publicul din capitala Italiei.
Seara de film de la Institutul Cultural Roman programeaza astăzi, de la ora 18 patru scurtmetraje realizate de Iulia Rugină. La eveniment vor fi prezente regizoarea dar şi scenaristele Ana Agopian, Oana Rasuceanu şi actrita Ozana Oancea. Publicul cinefil va putea urmări producţiile: Bună Cristina! Pa Cristina! (2006), Vineri în jur de 11 (2006), Muzeul relaţiilor destrămate (2009) şi
Captivi de Crăciun (2010). Intrarea publicului este liberă.
ArCuB - Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti organizează pentru al cincilea an consecutiv, Bucharest Music Film Festival. Întâlnirea cu acordurile muzicii clasice, cu dansul şi cu opera, va avea loc între 12 şi 20 iunie, în Piaţa George Enescu, în aceeaşi ambianţă plăcută. Timp de nouă zile parcarea din vecinătatea Ateneului Român va fi transformată într-o oază de linişte şi rafinament în mijlocul oraşului, un spaţiu agreabil cu verdeaţă, flori şi terase elegante, în jurul celor câteva sute de locuri pe scaune, oferite iubitorilor muzicii clasice de toate vârstele. Vor avea loc proiecţii de filme (înregistrări ale unor concerte internaţionale) precedate de recitaluri live ale unor artişti de renume naţional şi internaţional. Piaţa unde are loc evenimentul este deschisă între 11 şi 23, în fiecare zi iar accesul este gratuit.
Serbările Bistriţei Medievale vor avea loc în acest an, în perioada 18-20 iunie.
Festivalul îşi propune să redescopere şi să valorifice istoria medievală a oraşului, Bistriţa fiind între cele şapte foste oraşe-cetate săseşti din Transilvania, Siebenburgen. Astfel, se va încerca punerea în valoare a principalelor monumente istorice ale oraşului: Turnul Dogarilor, Centrul Istoric şi Biserica Evanghelică. Tema istorică a festivalului va fi "Petru Rareş şi Cetatea Bistriţei. A doua domnie". "Pata de culoare a ediţiei 2010 a Serbărilor Bistriţei Medievale o va constitui prezenţa cavalerului Emil Hartmann, domn liber de Transilvania, iniţiatorul mişcării cavalereşti din Transilvania ultimelor două decenii", arată organizatorii. Festivalul medieval bistriţean se va încheia cu un concert "Menestrelii veacului XXI", susţinut de trupa clujeană Desperado.
O noua editie maraton de scurtmetraje, Noaptea lunga a filmelor scurte va debuta sambata, 19 iunie. ShortsUP prezinta o selectie impresionanta cu filmele scurte premiate in 2009-2010 la cele mai apreciate festivaluri ale lumii intr-o editie ce va avea loc, în Bucuresti, la Teatrul National, Galeriile ArtExpo şi în ţară, la Cluj, Iaşi şi Timişoara. Pe 19 iunie, de la ora 20, cinefilii se vor putea bucura de marele câştigător al Oscarului 2010, de filmele care au luat Ursul de Aur şi Ursul de Argint la Berlin, de premianţii BAFTA, European Film Academy şi Clermont Ferrand în 2010. Noaptea lungă de la TNB/ ArtExpo va include şi o selectie cu cele mai populare filme la ediția Anim'Est 2009, precum şi scurtmetrajele din sectiunea horror "Umbre", de la TIFF 2010. În plus, patru dintre cele mai premiate scurtmetraje româneşti din ultimul an vor fi prezentate publicului chiar de catre regizorii Tudor Jurgiu, Adrian Sitaru, Alexandru Mavrodineanu şi Paul Negoescu.
Două evenimente culturale dedicate comunităţii româneşti precum şi publicului larg din regiunea Espoo, Finlanda vor avea loc în aceasta lună. Trupa IRIS va sustine, în premiera în Finlanda, un concert extraordinar de muzica rock, cu piese celebre de pe "Rencontres". Concertul celor de la Iris va avea loc sâmbătă 19 iunie, de la ora 21, în Sala Sellosali a Centrului Cultural din Espoo iar duminica 20 iunie, de la ora 19, în acelasi spaţiu, Violeta Totir şi Dragoş Huluba, actori ai Companiei de Teatru Passe-Partout vor juca piesa de teatru non-verbal "Rencontres". Evenimentele sunt organizate de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Tării, în parteneriat cu Asociaţia Culturala Româna din Helsinki.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.