Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
12 mai 2010
Astă seară de la ora 17, la libraria Mihai Sadoveanu din capitală are loc lansarea a “4 DVD-uri de colectie” care cuprind “Conferintele de la Ateneul Roman 2009” sustinute de actorul si regizorul DAN PURIC. Lucrarea beneficiază de o prezentare grafica si tehnica de exceptie, a fost realizata de Fundatia ART PRODUCTION in colaborare cu TVR si reuneste in cele 4 DVD-uri, care poarta titlurile conferintelor despre “OMUL FRUMOS”, “CORP”, “UMOR”, “IUBIRE”, emisiunile prezentate la Televiziunea Romana in toamna anului trecut. DAN PURIC va fi prezent la eveniment si va face prezentarea celor 4 DVD-uri.
La Muzeul Taranului Roman va avea loc mâine de la ora 18,30, vernisajul unei expozitii-manifest pe tema distrugerilor de patrimoniu construit. Expozitia, curatoriata de artista Doina Vella, este realizata sub egida Ordinului Arhitectilor din Romania si este sustinuta de Institutul Cultural Roman. La vernisaj vor lua cuvantul Vintila Mihailescu (Muzeul Taranului Roman), Virgil Scripcariu, Dan Lungu si Anca Bratuleanu (Uniunea Arhitectilor din Romania). Cu aceasta ocazie, vor fi prezentate Cartea Neagra a distrugerii patrimoniului arhitectural si urbanistic in Romania si site-ul www.distrugeri.ro.
Peste douăzeci de muzee din România vor marca, pe 15 mai, Noaptea Albă a Muzeelor, un eveniment aflat deja la a şasea ediţie şi iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa. Patronat şi anul acesta de secretarul general al Consiliului Europei şi, de asemenea, de UNESCO, care s-a alăturat Nopţii Muzeelor în anul 2009, evenimentul îşi propune să ofere acces gratuit vizitatorilor în noaptea de 15 mai, până în zorii zilei următoare.În noaptea de 15 mai, muzeele bucureştene îşi aşteaptă vizitatorii la expoziţii, spectacole de muzică, dans, teatru şi film, proiecţii şi evenimente speciale interactive. La ediţia de anul trecut a Nopţii Albe, cei mai mulţi vizitatori bucureşteni au trecut pragul Muzeului Naţional de Istorie a României (25.000 participanţi), fiind urmat de Muzeul Naţional de Geologie (20.000 participanţi), Muzeul Naţional de Artă al României (15.000 participanţi) şi Muzeul Militar Naţional 'Regele Ferdinand I' (15.000).
Cea de-a patra ediţie a 'Otaku Festival' va fi găzduită de Casa de cultură a Studenţilor din Bucureşti, în perioada 14-16 mai, un eveniment care îşi doreşte să promoveze cultura contemporană japoneză şi artiştii români care se inspiră din aceasta. Festivalul va debuta cu un concert al trupei 'Anli Pollicino' din Japonia, care va avea loc în clubul Silver Church, pe 14 mai, de la ora 19. 'Otaku Festival' propune o multitudine de activităţi printre care se regăsesc workshopuri de desen, kirigami, origami, caligrafie, stenciluri sau jocuri. Vor fi organizate, de asemenea, o paradă de modă, un colţ dedicat muzicii pop japoneze, expoziţii şi concursuri. Tot în cadrul festivalului va fi lansat primul număr al unui nou proiect Otaku - revista 'Cosplay Gen', o publicaţie cu participare şi distribuţie internaţională, dedicată fenomenului cosplay şi modei japoneze.
Zeci de documente originale de arhivă din timpul celui de-al doilea război mondial sunt expuse, până pe 15 iunie, în cadrul unei expoziţii deschise la Alba Iulia. Printre documentele inedite expuse se numără o situaţia numerică cu soldaţii germani dezarmaţi şi capturaţi de către Legiunea de Jandarmi Târnava Mică în perioada 25 august 1944 - 21 martie 1945. Expoziţia cuprinde şi interviul generalului-colonel S.I. Golicov împuternicitul Comisiei Naţionale Sovietice URSS acordat Agenţiei TASS în legătură cu retragerea cetăţenilor sovietici din Germania şi ţările ocupate de ea, un comunicat al Consiliului de Miniştri de sub preşedinţia lui Petru Groza, prin care cere prefecturilor de judeţe să aniverseze "Ziua Victoriei" în 9 mai 1945, dar şi o notă telefonică întocmită de Chestura de Poliţie a municipiului Alba Iulia, în legătură cu mitralierea oraşului Alba Iulia de către aviaţia militară germană la 5 septembrie 1944.
Cesaria Evora a fost supusă de urgenţă unei intervenţii chirurgicale pe cord, la Paris, la începutul acestei săptămâni. Spectacolele sale din următoarele luni, inclusiv cel programat sâmbătă la Bucureşti, au fost anulate. Cesaria Evora, care a susţinut un concert la Lisabona sâmbătă, a început să se simtă rău şi a fost internată de urgenţă luni, într-un spital din Paris, în urma unei probleme cardiace. Ana José Plough, reprezentantul artistei, a confirmat că Cesaria Evora a suferit o intervenţie chirurgicală în noaptea de luni spre marţi, procedura fiind diferită de cea la care cântăreaţa a fost supusă cu câţiva ani în urmă, când a suferit un accident cerebral. Plough a declarat că intervenţia a durat aproximativ patru ore şi a vizat o afecţiune coronariană. Cântăreaţa, în vârstă de 68 de ani, a fost diagnosticată în urmă cu mai mulţi ani cu diabet zaharat şi a suferit un accident vascular cerebral în aprilie 2008, pe scenă, în timpul unui concert în Australia.
Mai mulţi artişti români, printre care Radu Fornea şi Iulian Vrabete, se vor întâlni astăzi cu parlamentari de la putere şi din opoziţie pentru a obţine sprijin pentru proiectul de lege care prevede ca 60% dintre operele muzicale difuzate la radio şi TV să fie de origine românească. Radu Fornea şi Iulian Vrabete vor avea întâlniri cu membrii Legislativului pentru a-i convinge să susţină proiectul care are ca obiectiv protejarea culturii şi limbii naţionale. Artiştii români se bucură şi de susţinerea Confederaţiei Internaţionale a Societăţilor Autorilor şi Compozitorilor şi a Biroul Internaţional pentru Drepturi Mecanice, instituţii care grupează organismele de gestiune colectivă din întreaga lume.
Preşedintele Institutului de Politică Planetară, americanul Lester Brown, a fost ales membru de onoare din străinătate al Academiei Române, prin vot secret, în cadrul adunării generale a membrilor instituției desfăşurată ieri. Potrivit reprezentanţilor Academiei Române, pe 17 mai, Prof. dr. Lester Brown va susţine conferinţa cu tema „Plan B: Mobilizing to save civilization”. Analistul de mediu Lester Brown, în vârstă de 76 de ani, unul dintre cei mai cunoscuţi promotori internaţionali ai ecologiei ca ştiinţă şi militant pentru protecţia factorilor de mediu, a fondat Worldwatch Institute şi Earth Policy Institute. Brown este autorul a peste 50 de cărţi pe tema mediului la nivel global care au fost traduse în mai mult de 40 de limbi.
Reamonn va cânta în deschiderea concertului legendelor rock de la Aerosmith programat pe 18 iunie la Romexpo. Trupa este cunoscută pentru hiturile "Supergirl" şi "Tonight". Reamonn vine din Germania şi s-a înfiinţat în 1998. Albumul de debut al trupei, "Tuesday", a fost premiat cu discul de aur la scurt timp după lansare, iar piesa "Supergirl" a ajuns în top zece în Europa. A urmat “Dream No. 7”, în 2001, iar în 2003, Reamonn a lansat "Beautiful Sky", un album cu vânzări spectaculoase pe plan internaţional, care a ţinut primul loc în clasamentele din Germania aproape un an. Primul concert în România al celebrei trupe rock americane Aerosmith, programat pe 18 iunie în cadrul turneului european "Cocked, Locked, Ready to Rock!", va avea loc la Romexpo. Biletele au preţuri cuprinse între 140 şi 590 de lei.
Regizorul britanic Ken Loach a intrat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes cu pelicula "Route Irish", pe ultima sută de metri. Loach a trimis producția pentru competiţia oficială cu doar 48 de ore înaintea deschiderii festivalului, după ce iniţial a refuzat ocazia de a participa anul acesta cu pelicula. Organizatorii au fost dispuşi să facă o serie de compromisuri pentru Loach, unul dintre favoriţii Cannes-ului. Regizorul a participat la festival de mai mult de zece ori şi a câştigat Palme d'Or în 2006 cu "The Wind That Shakes The Barley". Producția lui Loach "Route Irish", se alătură unei alte pelicule regizată de un britanic, "Another Year" al lui Mike Leigh. 19 pelicule se vor lupta anul acesta la Festivalul Internțional de la Cannes, care debutează astăzi, pentru marele premiu - Palme d'Or. Evenimentul se va deschide cu premiera mondială a peliculei "Robin Hood" regizată de Ridley Scott.
Cântăreaţa Cesaria Evora, în vârstă de 68 de ani, a fost spitalizată, luni, la Paris, din cauza unei probleme cardiace. Artista a fost operată pe cord, astfel încât concertele pe care aceasta le avea programate până în august, inclusiv cel din România, au fost anulate. Cesaria Evora a mai suferit un atac de cord în urmă cu doi ani. Sâmbătă cântăreaţa a susţinut un concert în Lisabona, iar o zi mai târziu a început să se simtă său şi a fost transportată la Spitalul de Urgenţă din Paris. Reprezentanţii artistei au anunţat că toate concertele pe care Evora le avea programate până la sfârşitul lunii august au fost anulate. Cântăreața urma să concerteze la Bucureşti pe 15 mai, la Arenele Romane.
Primarul Gheorghe Nichita i-a înmânat, ieri, sopranei Elena Moşuc, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Iaşi. Edilul a declarat că este o onoare atât pentru el personal dar şi pentru municipiul pe care îl administrează să aibă prilejul de a conferi acest titlu unei persoane reprezentative pentru scena artistică mondială. Născută la Iaşi, Elena Moşuc a fost invitată să cânte pe unele dintre cele mai faimoase scene de operă europene din Munchen, Dresda, Hamburg, Berlin, Viena, Luxemburg. Totodată, a apărut constant în concerte lirice, sub bagheta unor dirijori ca Sir Colin Davis, David Zinman, Michael Gielen.
Cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania îl va avea ca invitat special pe Wim Wenders. Celebrul regizor, scenarist, director de imagine şi producător este preşedintele Academiei Europene de Film din 1996 şi unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai Noului Cinema German, mişcarea-manifest care a marcat istoria filmului în anii '70. Activitatea lui Wim Wenders cuprinde şi profesoratul la Universitatea de Arte din Hamburg, fotografia sau critica de film. Publicul TIFF va avea ocazia să îl întâlnească pe cineastul german la proiecţiile din secţiunea 3x3, precum şi la un masterclass de neratat.
Principesa Margareta îi va primi primi, astăzi, la Palatul Elisabeta, pe artiştii laureaţi şi membrii juriului festivalului internaţional de muzică EUROPAfest, 'pentru a discuta despre experienţa ediţiei din acest an şi a împărtăşi bucuria câtorva momente artistice'. Grupul artiştilor va fi condus de Luigi Gageos, preşedinte JM Events şi coordonatorul proiectului EUROPAfest. Mâine, în prezenţa principelui Radu, va fi înmânat premiul special al Casei Regale, în cadrul Galei Laureaţilor, care va avea loc la sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă.
Primele două volume ale 'Operelor' lui William Shakespeare vor fi lansate, mâine, la Teatrul Naţional din Bucureşti, sala Amfiteatru. Cele două cărți - 'Sonete. Furtuna' şi 'Hamlet' - inaugurează o nouă serie a 'Operelor' lui Shakespeare, cu traduceri într-o limbă română modernă, accesibilă cititorilor şi spectatorilor de azi, realizate de Violeta Popa şi George Volceanov. La lansare vor vorbi Ion Caramitru și Ciprian Jeler.
Ministrul italian al Culturii, Sandro Brodi, a refuzat invitaţia de a participa la Festivalul de Film de la Cannes, eveniment care debutează în această seară. Gestul său este unul de protest faţă de decizia organizatorilor manifestării de a difuza un documentar care îl critică pe premierul Italiei, Silvio Berlusconi. Oficialul a spus despre decizia celor de la Cannes că este "o propagandă care insultă adevărul, dar şi tot poporul italian". Filmul, numit "Draquila-Italia care tremură", are ca subiect cutremurul care a avut loc în localitatea Aquila pe 6 aprilie 2009. Numele documentarului este o îmbinare între numele vampirului Dracula şi denumirea localităţii lovite de cutremur. Filmul este regizat de Sabina Guzzanti, care a stat mai multe luni în Aquila, după cutremur, urmărind modul în care guvernanţii italieni au făcut eforturi pentru reconstruirea localităţii.
Teatrul Naţional Bucureşti va prezenta, începând de miercuri, 19 mai, de la ora 20,00, pe Scena Mare, o serie limitată de reprezentaţii cu 'Tragedia lui Carmen'. Este vorba despre o versiune inedită a operei lui Georges Bizet, cu orchestra Operei Naţionale Române. Spectacolul, în regia lui Ion Caramitru şi scenografia Mariei Miu, va beneficia de trei variante de distribuţie cu nume de primă mărime ale artei lirice şi actori consacraţi. Pornind de la varianta creatorilor de renume mondial - Peter Brook, Jean Claude-Carriere şi Marius Constant - coproducţia TNB-ONB, cu sprijinul UNITER - aduce o nouă viziune asupra unei opere clasice, într-o inedită combinare a celor două domenii - teatru şi operă.
Taragotistul Dumitru Fărcaş va fi sărbătorit la împlinirea vârstei de 72 de ani printr-un concert la care vor participa Ioan Bocşa, Gheorghe Turda şi Maria Dan Golban. Manifestarea va fi organizată de Casa de Cultură a Studenţilor Cluj, intrarea la spectacol fiind liberă. Evenimentul aniversar va avea loc astăzi, zi în care Dumitru Fărcaş împlineşte 72 de ani.
Cântăreaţa Mădălina Manole lansează, astăzi, cel de-al nouălea album al său. Evenimentul are loc începând cu ora 19.30, la Music Club din Bucureşti. Cu această ocazie, artista a pregătit un show live deosebit, cu un "refresh" pentru tot ceea ce înseamnă muzica pe care o cântă în prezent, dar şi multe autografe. "09 Mădălina Manole" este o producţie care reuneşte 12 piese, nouă în limba română şi trei în engleză, printre care "Viaţa e frumoasă lângă tine", "Cineva chiar te iubeşte", "Loving My Baby", "Sunt îndrăgostită" şi "Suflet gol".
Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" va participa, pe 15 mai, la evenimentul Dimineaţa Muzeelor din cadrul programului european Noaptea Muzeelor. Și asta deoarece din motive de securitate instituţia nu poate fi vizitată în timpul nopţii. Astfel, Muzeul Naţional al Satului propune vizitatorilor o plimbare matinală gratuită şi un program ales. Între 14 şi 16 mai la muzeu se desfăşoară Târgul Olarilor unde vizitatorii îşi vor putea cumpăra oale tradiţionale şi produse bio. De asemenea, persoanele care doresc să confecţioneze singure vase de lut vor putea face acest lucru în cadrul atelierelor interactive în cadrul cărora cele mai frumoase oale vor fi premiate.
Scriitorii Filip Florian, Dan Lungu, Vasile Ernu, Nora Iuga, Nichita Danilov şi Dinu Flămând se numără printre cei peste 40 de invitaţi ce vor marca prezenţa României la cea de-a 23-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte de la Torino. Evenimentul debutează mâine și se desfășoră până pe 17 mai. Standul României, cu o suprafaţă de 50 metri pătraţi, a fost construit după un concept inovativ şi interactiv, atât pentru a atrage publicul larg şi specialiştii, cât şi pentru a ilustra producţia editurilor româneşti reprezentative pentru tema aleasă. Deschiderea oficială a standului României va avea loc mâine, la ora 13.00, în Pavilionul 3. Inaugurarea va fi făcută de către Marco Cugno, Bruno Mazzoni, Monica Joiţa şi criticul literar Marius Chivu.
Pelicula "The Twilight Saga: Eclipse" regizată de David Slade, cu actorii Robert Pattinson, Kristen Stewart şi Taylor Lautner în distribuţie, va avea premiera oficială pe 24 iunie. Evenimentul este programat în cadrul Festivalului de Film Los Angeles. Manifestarea va fi deschisă de pelicula "The Kids Are All Right", pe 17 iunie, iar "Despicable Me" regizat de Chris Renaud şi Pierrre Coffin va închide evenimentul, ajuns la cea de-a XVI-a ediţie, zece zile mai târziu.
Violoncelistul Răzvan Suma va concerta în această seară, de la ora 19, la Sala Radio. Artistul va interpreta, alături de Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Tiberiu Soare, “Concertul în Re major pentru violoncel şi orchestră” de Haydn. În deschiderea programului va fi interpretată în primă audiţie absolută lucrarea “Salbe...”, monodramă pentru soprană şi orchestră de cameră de Felicia Donceanu, cu participarea sopranei Iulia Maria Dan. În a doua parte a serii veţi putea asculta “Simfonia în Re major” de Cherubini.
Paula Seling şi Ovi, reprezentanţii României la Eurovision, vor susţine, sâmbătă la Sala Radio din Capitală, un spectacol inedit înainte de marea finală de la Oslo. Alături de ei se vor afla prieteni cu care şi-au intersectat destinul artistic şi care le sunt alături şi acum - Dan Teodorescu, Ducu Bertzi şi Mihai Neniţă, Direcţia 5, K1 şi Felicia Filip, Cornelia şi Lupu Rednic, Mircea Rusu Band sau Nicola. Personalităţi ale vieţii cultural-artistice şi sportive le vor adresa public urări de succes în marea competiţie. Biletele au preţuri cuprinse între 20 și 40 de lei şi se găsesc pe eventim.ro şi la magazinele Germanos, librăriile Cărtureşti şi Humanitas şi la Sala Radio.Prima semifinală a concursului este programată pe 25 mai, iar marea finală pe 29 mai, la Oslo.
Regizoarea Ariana Pendiuc, în vârstă de 24 de ani, a fost selecţionată la Festivalul de Film de la Cannes cu scurtmetrajul "Magda", în cadrul secţiunii Short Film Corner, devenind astfel cel mai tânăr realizator selectat în cadrul evenimentului. Pelicula va avea premiera zilele acestea la Cannes. "Magda" a fost produs de sora Arianei Pendiuc, Ema. Din distribuţia scurtmetrajului fac parte actorii Dumitru Dumitru şi Antoaneta Cojocaru. Ariana Pendiuc a absolvit în 2009 Facultatea de Cinematografie şi Televiziune din cadrul Universităţii Media la clasa regizorului Andrei Blaier. Ea a lucrat în timpul facultăţii la pelicula "Youth without Youth" în regia lui Francis Ford Coppola.
Şase tineri jurnalişti români - Andreea Dobre, Miruna Vasilescu, Mirona Nicola, Maria Dicieanu, Erzsébet Plájás şi Cristina Groşan - au fost selecţionaţi pentru a participa la workshop-ul "Nisimazine". Atelierul este organizat la Cannes, începând de astăzi și până pe 23 mai, pe perioada celebrului festival de film. Promovat în România cu sprijinul Asociaţiei Culturale Control N, concursul de selecţie şi-a desemnat cei 13 participanţi, dintre care şase din România. Ca şi până în prezent, revista scrisă şi editată în totalitate în timpul Festivalului de Film de la Cannes de către cei 13 participanţi va prezenta, din interior, filmele din selecţia festivalului, prin cronici şi articole complexe despre secţiunile "Semaine de la Critique" şi "Quinzaine des Réalisateurs" şi va acorda o atenţie deosebită scurt-metrajelor şi tinerelor talente.
Pelicula "Aurora", de Cristi Puiu, va fi proiectată, pe 3 iunie, în deschiderea secţiunii Zilele Filmului Românesc, din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Evenimentul se va desfăşura, în perioada 28 mai - 6 iunie, la Cluj-Napoca. Potrivit organizatorilor TIFF, în cadrul Zilelor Filmului Românesc au fost selecţionate 18 lungmetraje şi 19 scurtmetraje, majoritatea dintre acestea fiind proiectate la Cluj-Napoca în premieră absolută. Un alt titlu prezentat la Zilele Filmului Românesc este "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, care va ajunge direct de la Cannes, unde este prezentat în premieră mondială, în secţiunea Un Certain Regard.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.