Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
13 mai 2010
Regizoarea Agnès Varda va primi premiul Carrosse d'Or al secţiunii Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului de Film de la Cannes. Evenimentul se va desfășura până pe 23 mai. Creat în 2002, premiul este destinat regizorilor care au realizat filme inovatoare şi care şi-au asumat riscuri artistice. Printre câştigătorii distincţiei se numără Jacques Rozier, Clint Eastwood, Nanni Moretti, David Cronenberg, Jim Jarmusch. Agnès Varda, în vârstă de 81 de ani, şi-a început cariera de regizor în 1955. A câştigat, printre altele, premiul Louis Delluc, în 1964, a avut pelicule selectate la festivalurile de la Cannes, Berlin şi Veneţia . Cel mai recent film al său, "Les plages d'Agnes", a câştigat, în 2009, premiul Cesar pentru cel mai bun documentar.
Documentarul "Autobiografia lui Ceauşescu", realizat de regizorul român Andrei Ujică, va fi prezentat în premieră mondială la Festivalul de la Cannes, în afara competiţiei oficiale. Producția de 95 de minute regizată de Andrei Ujică explorează imaginea lui Nicolae Ceauşescu prin imagini de arhivă obţinute de la TVR şi Arhiva Naţională de Film. Documentarul cuprinde imagini cu Nicolae Ceauşescu pe şantiere, în delegaţii şi chiar scena judecăţii soţilor Ceauşescu. În cadrul peliculei au fost introduse şi imagini care nu au mai fost niciodată difuzate, cenzurate pe timpul comunismului. Pentru realizarea documentarului au fost vizionate peste 1000 de ore de înregistrări.
Scurtmetraje realizate de actorii Kirsten Dunst şi James Franco vor fi prezentate în cadrul Săptămânii Criticii, secţiune a Festivalului de Film de la Cannes. Producțiile, numite "Bastard" şi "The clerk's tale", vor fi prezentate ca expresie a căutării continue de talente noi. Kirsten Dunst, cunoscută pentru rolurile din pelicule precum "Interviu cu un vampir", "The Virgin Suicides" şi "Maria Antoaneta", ajunge la Cannes cu cel de-al doilea scurtmetraj pe care îl regizează - "Bastard". James Franco, care a obţinut un Glob de Aur pentru interpretarea sa în pelicula "James Dean"şi care a facut parte din distributia "Spider Man", îşi va prezenta la Cannes cel de-al treilea scurtmetraj pe care l-a realizat.
Soprana română Angela Gheorghiu a fost nominalizată la categoria "artista anului" la gala Classical Brit Award 2010. Ceremonia va avea loc în această seară, la Londra. La această categorie, Angela Gheorghiu va concura cu soprana rusă Anna Netrebko şi cu violonista şi dirijoarea americană Marin Alsop. Toate cele trei artiste au fost recompensate cu această distincţie prestigioasă la ediţiile precedente, soprana română primind-o în 2001, cântăreaţa rusă în 2007 şi 2008, iar violonista americană în 2005. Angela Gheorghiu este deja un "superstar" al operei internaţionale, fiind, totodată, unul dintre cel mai bine vânduţi artişti de muzică clasică. Lansarea sa în străinătate a avut loc în 1992, la Covent Garden, cu "Boema", de Puccini. În acelaşi an, ea a debutat pe scenele renumitelor Metropolitan Opera din New York şi Staatsoper din Viena. De atunci, soprana a cântat pe cele mai mari scene ale lumii.
Iubitorii muzicii rock şi blues vor avea ocazia să celebreze, la sfârșitul săptămânii, la 'Hard Rock Cafe', cariera muzicală a celei mai importante voci feminine din lumea rock-ului - Janis Joplin, supranumită 'regina albă a blues-ului'. Melodiile superstarului generaţiei 'flower-power' vor fi interpretate de trupa 'The Rose', una dintre cele mai bune formaţii tribut a celebrei soliste de blues. 'Mercedes Benz', 'Cry Baby', 'Me and Bobby McGee' sau 'Piece Of My Heart' sunt doar câteva dintre hiturile care îi vor încânta pe spectatorii care vor fi prezenţi la celebrarea artistei. Biletele la concert se pot achiziţiona, la preţul de 35 de lei, on-line pe ticketfan.ro sau din reţelele magazinelor Diverta şi Flanco ori direct de la Hard Rock Cafe.
Cinemateca Astra Film 2010 reia, luna aceasta, programul de succes „Diminetile lumii”, organizat în cadrul celei de-a Xa editii a Astra Film Festival. Programul este destinat copiilor, însa este si o invitatie pentru adulti de a se întoarce în timp pentru a se cufunda în universul copiilor din întreaga lume. Activitatea cotidiana a baietilor si a fetelor cu vârsta cuprinsa între 6 si 10 ani este o aventura pe cât de universala, pe atât de magica. Documentarele îi surprind pe copii de la trezire si pâna la sosirea lor la scoala.Ce manânca la micul dejun un tânar japonez ? Unde dorm copiii din sudul Marocului ? Cum ajung la scoala micutii mexicani? Atâtea întrebari nesemnificative în aparenta, dar revelatoare pentru diferentele noastre culturale si care pot sa ne învete o multitudine de lucruri simple, dar pasionante. Acest program este în acelasi timp o ocazie de a descoperi diversitatea nucleelor familiale, dar si regulile de viata dupa care acestea se ghideaza. Vom simti de asemenea si ritmul lumii exterioare care se accelereaza la rasarit. Primul film din programul „Diminetile lumii” va rula astăzi de la ora 14, în sala de proiectii a Studioului de film Astra.
Mâine de la ora 10.30 are loc o dezbatere la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, cu tema - Holocaustul la periferie. Persecutarea şi nimicirea evreilor în România şi Transnistria în 1940-1944. La dezbatere sunt invitaţi Dr. Mihail E. Ionescu – Director General al Institutului Naţional pentru Sudierea Holocaustului în România „Elie Wiesel”, Prof. Dr. Gheorghe Vlad Nistor – Decanul Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti şi Holger Scherf – Reprezentant permanent al Ambasadorului Germaniei în România.
„Cântăreaţa cheală“ la a patra prezenţă festivalieră. Teatrul German de Stat Timişoara a fost invitat la Festivalul Comediei Româneşti care începe sâmbătă la Bucureşti, cu spectacolul “Cântăreaţa cheală” de Eugène Ionesco, în direcţia de scenă a lui Alexandru Dabija. Reprezentaţia are loc sâmbătă, 22 mai, la ora 18, în Sala Mare a Teatrului de Comedie din capitală. Spectatorii timişoreni au ocazia să vizioneze acest spectacol în seara de miercuri, 19 mai, la ora 19, în sala Teatrului German. Reprezentaţia se supratitrează în limba română.
In cadrul evenimentului "Noaptea Europeana a Muzeelor 2010", Accademia di Romania va gazdui sambata, 15 mai, un concert de exceptie al cunoscutei trupe de jazz Nicolas Simion Group. Piesele, interpretate pentru prima data in Italia, sunt extrase de pe cel mai recent album, intitulat Transylvanian Grooves. Publicul italian va putea asculta un mix ideal intre folclorul din Ardeal, jazzul modern si alte cateva genuri muzicale contemporane. Intrarea va fi gratuita, in limita locurilor disponibile.
Nichita Danilov, Vasile Ernu, Filip Florian, Nora Iuga, Dan Lungu, Ştefania Mihalache, Ioana Nicolaie, Cezar Paul-Bădescu şi Radu Ţuculescu se numără printre scriitorii prezenţi la ediţia de anul acesta a Salonului Internaţional de Carte de la Torino. În ziua inaugurală (13 mai), va avea loc prezentarea ediţiilor în limba italiană a romanelor Raiul găinilor de Dan Lungu şi Degete mici de Filip Florian. Mâine, Ioana Nicolaie, Vasile Ernu, Radu Ţuculescu şi Ştefania Mihalache vor participa la masa rotundă Propuneri editoriale româneşti iar sâmbătă va avea loc prezentarea romanului Il farmacista di Auschwitz de Dieter Schlesak. În aceeaşi zi Cezar Paul-Bădescu va lua parte la un atelier de lucru: Un scriitor şi…doi traducători iar duminică Ioana Nicolaie va participa la o masă rotundă coordonată de scriitorul şi traducătorul Florin Bican, cu titlul „Prea mici ca să-ncăpem într-o lume-aşa mare”. Cea de-a XXIII-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte de la Torino va avea loc în perioada 13–17 mai 2010. Tema ediţiei din acest an este „La memoria, svelata” (Memoria regăsită”).
Sâmbătă, în cadrul celei de-a şasea ediţii a Nopţii muzeelor, Muzeul Naţional de Artă al României vă invită la o întâlnire nocturnă cu artele plastice şi teatrul, ce vor fi puse în evidenţă de jocuri de lumini şi muzică. Publicul va putea să viziteze gratuit Galeria Naţională şi Galeria de Artă Europeană între orele 16 şi 4 dimineata, bucurându-se şi de celelalte activităţi speciale propuse de MNAR în această noapte. „Statuile” Teatrului Masca vor prinde viaţă printre statuile de bronz din curtea muzeului, în intervalul orar 21:30-22:30 – un spectacol de statui vivante în regia lui Mihai Mălaimare, special conceput pentru spaţii neconvenţionale. În „colţul interactiv”, vizitatorii sunt invitaţi să se imortalizeze artistic, dând viaţă personajelor din câteva tablouri expuse la MNAR şi reproduse pe panouri în mărime naturală.
La Ateneul roman se va afla în recital extraordinar, sâmbătă, Michel Camilo, considerat de critica muzicala, dar si de public, a fi printre primii 3 pianisti ai lumii in momentul de fata. Pe un fond clasic, dobandit in urma unei atent si serios construite educatii muzicale, Michel Camilo indrazneste mai mult si presara cu foarte mult curaj note din jazz, swing, tradand astfel o exuberanta a omului care, mai presus de orice, iubeste si celebreaza muzica in toate formele ei. Pe scena de la Bucuresti, Michel Camilo va concerta alaturi de alti doi mari artisti, Cliff Almond (tobe) si Charles Flores (contrabas).
Duminică, 16 mai, are loc la Centrul Cultural Ungar din Capitală porducţia Gipsy Jazz in cadrul Zilelor Culturale Rome. Spectacolul Gipsy Jazz este unic, se poate spune chiar creator de stil. Unii muzicieni americani neagă existenţa jazzului european. Doar Django Reinhardt, răposatul chitarist belgian de origine romă a fost considerat o excepţie. Szakcsi Lakatos Béla s-a lansat în anii şaizeci, astăzi fiind o legendă vie a jazzului în Ungaria. Integrarea muzicii autentice rome constituie un motiv permanent în etapele sale de exprimare artistică. A compus un gipsy musical, un world musical, cercetând cu pasiune sonorităţile comune ale pianului cu instrumentele tradiţionale rome – precum ţambalul, căutările sale rezultând un stil excitant şi unic. În producţia Gipsy Jazz, care în anul 2004 a devenit materialul albumului intitulat Na Dara! (Nu-ţi fie frică!), acompaniază şi comentează prin ritmica jazzului tradiţional, cântecul a două cântăreţe rome de folk. „Mă ocup de tot felul de muzici, de aceea mă simt muzicianul secolului XXI” – declară Szakcsi Lakatos Béla.
Edward Maya, primul român intrat în Billboard, alături de Lady Gaga, Rihanna şi The Black Eyed Peas, va fi invitatul special al Premiilor Muzicale Balcanice, care vor avea loc pe 16 mai, în Sofia (Bulgaria). Potrivit Televiziunii Române, Akcent va reprezenta România în finala pentru cel mai bun cântec din Balcani pentru anul 2009, principala categorie din concurs, cu 11 subcategorii pentru fiecare ţară în parte.
Ttrupa Akcent a obţinut cele mai multe sms-uri, calificându-se astfel în finala de la Sofia.
Autorităţile din Argentina şi Paraguay refuză să colaboreze la cel mai nou lungmetraj al lui Kathryn Bigelow, care doreşte să filmeze în zona triplei frontiere Argentina-Paraguay-Brazilia, considerată de guvernul american un centru de finanţare al grupărilor teroriste islamiste, informează France Press. Ministrul argentinian al Turismului, Enrique Meyer, şi-a exprimat "profunda indignare" la anunţul filmărilor pentru "Tripla frontieră" (sau "Zona fără lege"), o producţie regizată de cea care a primit, anul acesta, premiul Oscar pentru cel mai bun film - "The Hurt Locker".
Kathryn Bigelow este prima femeie care a câştigat un premiu Oscar pentru cea mai bună regie. Regizoarea, în vârstă de 58 de ani, a primit pentru filmul său "The Hurt Locker" şi premiul Sindicatului regizorilor americani şi un premiu BAFTA, ea fiind nominalizată şi la Globurile de Aur. Printre creaţiile sale cinematografice cele mai cunoscute se numără lungmetrajele "Near Dark/ Crepuscul" (1987) şi "Point Break/ La limita extremă" (1991).
Festivalul Comediei Româneşti – festCO a ajuns la a VIII-a ediţie. Evenimentul va avea loc între 15 si 22 mai. Deschiderea are loc sâmbătă la ora 18, cu spectacolul „Identităţi” - 7 piese scurte scrise de Dumitru Solomon şi puse în scenă de Victor Ioan Frunză, spectacol produs de Teatrul “Maria Filotti” Brăila. Timp de o săptămână publicul poate vedea pe scenele sălilor Teatrului de Comedie – Sala Mare, Sala Studio şi Sala Nouă, dar şi la Teatrul Act şi Teatrul Naţional, spectacole montate pe texte ale unor autori români. În închiderea festivalului se va juca la Sala Mare a Teatrului de Comedie, începând cu ora 18, spectacolul “Cântăreaţa cheală” de Eugène Ionesco, regia Alexandru Dabija, produs de Teatrul German de Stat Timişoara. Va urma Gala festCO în cadrul căreia se vor decerna premiile Festivalului Comediei Româneşti ediţia a VIII-a şi ale Concursului de Comedie Românească, ediţia a V-a.
Sub genericul „Oslo, venim!”, Radio Romania va invita la concertul de sustinere a reprezentantilor Romaniei la Eurovision 2010, care va avea loc sambata, 15 mai începand cu ora 21, la Sala Radio. Paula Seling si Ovi Cernauteanu se vor intalni cu fanii si prietenii din toata tara, spectatori obisnuiti, dar si cu vedete ale muzicii, actori, sportivi, ambasadori, oameni de afaceri si oameni de cultura. Acestora li se vor alatura si alte sute de mii de telespectatori si ascultatori romani ai TVR1, TVR International si Radio Romania Internatonal, posturi care vor transmite in direct evenimentul. Alaturi de Paula si Ovi, vor canta Nicola, Dan Teodorescu, Directia 5, K 1 si Felicia Filip, Ducu Bertzi, Cornelia si Lupu Rednic, Mircea Rusu Band si multi altii. Biletele se gasesc prin Eventim la magazinele Germanos si Vodafone, librariile Carturesti si Humanitas, la Casa de bilete a Salii Radio si online, pe eventim.ro.
Până duminică are loc la Chisinau festivalul International de film documentar CRONOGRAF. Festivalul include două secţiuni internaţionale: Secţiunea Principală şi Secţiunea CadRO, şi o secţiune locală: Producţii tv locale. Lansată ca o încercare în anul 2007, Secţiunea cadRO a devenit un element tradiţional în cadrul Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF. Autori români, dar şi străini sunt invitaţi să participe în cadrul acestei secţiuni cu documentare despre români şi comunităţile româneşti de pe tot globul. La cea de-a VIII-a ediţie la Secţiunea cadRO participă 11 filme din 7 ţări: România, Israel, Italia, SUA, Marea Britanie, Spania şi Serbia. Proiecţiile secţiunii cadRO au început ieri şi continuă astăzi şi mâine.
Tinerii liceeni pasionaţi de teatru, care îşi doresc să participe la Festivalul Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis de la Alexandria, se pot înscrie pentru preselecţia celei de-a cincea ediţii până pe 20 iunie, informează organizatorii. La sfârşitul perioadei de preselecţie, nouă dintre trupele înscrise vor avea şansa de a face ceea ce le place, respectiv să joace teatru, în faţa unui juriu format din Cătălin Ştefănescu, Andi Vasluianu, Marius Manole şi Vlad Zamfirescu. La fel ca în fiecare din ultimii patru ani, echipa de "copii atomici" - după cum le spune organizatorilor Marcel Iureş, preşedintele de onoare al proiectului - şi-a propus să transforme Alexandria, oraşul în care nu există nicio sală de teatru, în punctul de întâlnire pentru cele mai bune nouă trupe de tineri actori.
O statuetă din bronz din patrimoniul Muzeului "George Enescu" din Capitală, care i-a aparţinut compozitorului şi are o valoare de circa 5.000 de euro, a fost furată, la sfârşitul lunii aprilie, din muzeu, a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX directoarea instituţiei, Laura Manolache. Statueta, intitulată "Pro Merito", era expusă în muzeu, iar autorul furtului a apărut pe înregistrarea camerelor de luat vederi. Secţia 1 Poliţie a fost sesizată pe 27 aprilie, ancheta fiind în curs de desfăşurare.
Scriitorii Radu Paraschivescu, Doina Uricaru şi Cristian Teodorescu vor fi prezenţi la Târgul de Carte "Lumea Cărţii" de la Praga, la care România participă cu un stand naţional organizat de Ministerul Culturii şi Institutul Cultural Român din capitala Cehiei. Cea de-a 16-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte "Lumea Cărţii" din Praga se desfăşoară de astăzi până duminică, sub tematica "Creştem cu cartea - literatura pentru copii şi tineri. Literatura şi apropierea culturilor". Standul României organizat pentru acest eveniment va găzdui prezentări de autor, lecturi în limba română şi în limba cehă din creaţii literare româneşti, precum şi prezentarea programelor de traduceri ale Centrului Naţional al Cărţii din cadrul ICR.
Sculptura "Coloana infinitului", de Constantin Brâncuşi, a fost inclusă printre cele mai importante opere ale secolului XX, alături de lucrări semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse şi Andy Warhol, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat online de publicaţia franceză Le Figaro. Sondajul organizat de Le Figaro în rândul internauţilor a avut titlul "Care este cea mai importantă operă de artă a secolului al XX-lea?".
Astfel, "Domnişoarele din Avignon", lucrare a lui Pablo Picasso, s-a clasat pe primul loc, fiind votată de 37,32% dintre respondenţi, urmată în top de "Dansul" lui Henri Matisse. Lucrarea "Gold Marilyn Monroe", semnată de artistul Andy Warhol, s-a clasat pe poziţia a treia iar sculptura lui Brâncuşi "Coloana infinitului" a primit 5,7% din voturile internauţilor, situându-se pe poziţia a patra în clasamentul celor mai importante opere de artă ale secolului XX.
Festivalul "Zile şi Nopţi de Literatură" se va desfăşura anul acesta între 5 şi 9 iunie, la Neptun şi Mangalia, iar tradiţionalul colocviu din cadrul evenimentului va avea tema "Mărirea şi decăderea personajului în ficţiunea literară", informează organizatorii, Uniunea Scriitorilor din România. Evenimentul reuneşte aproximativ 70 de participanţi din ţară şi de peste hotare, acoperind întreaga arie de manifestare a culturii scrise: scriitori, traducători, editori, critici şi redactori de presă literară.
Sesiunile de lecturi vor oferi poeţilor posibilitatea să citească din creaţiile lor.
Festivalul "Zile şi Nopţi de Literatură" este un eveniment intrat în calendarul Uniunii Scriitorilor din România. Printre oaspeţii festivalului s-au numărat scriitori precum Orhan Pamuk, Mario Vargas Llosa şi Amos Oz.
Trupa americană Korn concertează la cea de-a opta ediţie a festivalului Peninsula, care se desfăşoară la Târgu Mureş, în perioada 26 - 29 august. De asemenea, la festival vor concerta Tricky, The Rasmus, Europe, Ska-P şi Babylon Circus.
Korn este una dintre cele mai mari şi mai influente formaţii de metal de la sfârşitul anilor '90, care a vândut peste 35 de milioane de albume în toată lumea. Formaţia de nu-metal, combină stilurile hip-hop, alternative şi elementele electronice. Câştigători ai premiului Grammy, aflaţi pentru prima oară în România, membrii trupei Korn vor încheia seria concertelor de pe scena mare a Peninsulei.
Singura înregistrare audio a unei conferinţe de presă susţinută de trupa The Beatles în 1966, la Toronto (Canada), va fi scoasă la licitaţie în iunie, la Los Angeles, iar organizatorii se aşteaptă să obţină pe ea circa 20.000 de dolari, informează Reuters.
În timpul acestei conferinţe de presă, John Lennon a fost întrebat despre declaraţiile sale controversate potrivit cărora trupa lui este mai populară decât Iisus. Ulterior, în 2008, Vaticanul a dat semne că l-a iertat pe John Lennon pentru această remarcă. Comentariul lui Lennon a fost publicat în 1966, într-un cotidian londonez, şi a lezat sentimentele creştinilor, mai ales ai celor din Statele Unite ale Americii, unii dintre aceştia arzând în public albumele Beatles în semn de protest. "După toţi aceşti ani, această remarcă a lui John Lennon, care a suscitat o profundă indignare, mai ales în Statele Unite, nu mai pare a fi decât o fanfaronadă a unui tânăr englez din clasa muncitoare confruntat cu un succes neaşteptat, după ce a crescut cu legenda unui Elvis (Presley, n.r.) şi a rock and roll-ului", scria în 2008 Osservatore Romano, jurnalul oficial al Vaticanului. La licitaţia din iunie va mai fi scos la vânzare un desen rar din filmul "Pinocchio", lansat de Walt Disney în 1940, şi una din mănuşile albe ale lui Michael Jackson.
Cautare
Newsletter
Lansare de album BD
Legendarul Dim Dunareanu revine �n forţa �ntr-un album de benzi desenate plin de aventura şi suspans. Scenariul este semnat de Marius Leştaru, iar desenul aparţine maestrului Puiu Manu.
Book design, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala la Varsovia
�n data de 18 aprilie 2012 va avea loc la Varsovia, la Biblioteca Nationala, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala cu titlul Od ‹Ala ma kota› do e-matury (De la ‹Ana are mere› la e-bac), un eveniment EUNIC Varsovia.
ArCuB aduce Festivalul International Shakespeare la Bucuresti
�ntre 30 aprilie si 2 mai 2012, publicul bucurestean are sansa de a vedea Hamlet, Romeo si Julieta si Or� De Otelo, �n viziunea a trei mari regizori contemporani.
Concert Alexandrina Hristov, cu prilejul T�rgului de Carte din Londra
Alexandrina Hristov, misterioasa diva cu una dintre cele mai calde şi apreciate voci din Rom�nia, va oferi pe 18 aprilie 2012 un recital special cu ocazia prezenţei Rom�niei la T�rgul de Carte din Londra.
Bisericile Muzeului Taranului, expozitie de fotografie
Muzeul National al Taranului Rom�n va asteapta �n perioada 27 aprilie - 13 mai 2012, la Sala Foaier, sa vizitati expozitia de fotografie Bisericile Muzeului Taranului.
Luni, 23 aprilie 2012, ora 18.00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Rom�ne va avea loc vernisajul expozitiei de fotografii Ivo Andric - Scriitor/Diplomat, realizata de Muzeului orasului Belgrad.
Prima editie a "Galei Industriei de Carte din Rom�nia"
Prima gala dedicata industriei editoriale autohtone, Bun de Tipar - Gala Industriei de Carte din Rom�nia, va avea loc �n mai putin de o luna, vineri, 11 mai 2012, �ncepand cu ora 18.00, �n Aula Bibliotecii Nationale a Rom�niei.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.
Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului
Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor
Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.