DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.00 - 07.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.15 - 09.00
Espresso • Stiati ca... (ora 7:20); Concurs interactiv de cultura generala (ora 7:30); Promo (ora 7:55); Stirile culturale (ora 8:00); Cultura in Europa (ora 8:24); Concurs interactiv de cultura generala (ora 8:30); Reportajul zilei (ora 8:50). Realizatori Daniela Ivanov si Radu Croitoru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 09.05
Retro educatia • cu Mirela Nicolae

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

14 mai 2010

Violonista Irina Mureşanu revine de la Boston pentru un concert susţinut alături de Orchestra Naţională Radio, dirijată de Jin Wang,vastăzi, de la ora 19, la Sala Radio. Artista va interpreta celebrul "Concert în re major pentru vioară şi orchestră" de Piotr Ilici Ceaikovski. Programul mai cuprinde trei lucrări orchestrale: "O noapte pe muntele pleşuv", de Modest Petrovici Musorgski, "Simfonia nr. 4 Poemul extazului", de Aleksander Scriabin, şi "Dansurile polovţiene din opera Cneazul Igor", de Alexander Borodin. La Concert va participa şi Corul Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia. Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online, pe www.eventim.ro

Spectacolele Cezariei Evora din următoarele luni, inclusiv cel programat maine la Bucureşti au fost anulate, din cauza unei operatii pe care artista a suferit-o de recent la Paris. Reprezentanta artistei a indicat că toate show-urile programate în perioada 15 mai - 27 august, inclusiv cel din capitala - unde aceasta urma să primească şi titlul de ambasador onorific nu vor mai avea loc. Acesta ar fi fost al cincilea concert pe care celebra cântăreaţă din Insulele Capului Verde l-ar fi susţinut în România, iar spectacolul făcea parte din turneul de promovare a celui mai recent album al artistei, "Nha Sentimento". Lansat în 2009, discul "Nha Sentimento" cuprinde 14 piese emoţionante, cu teme profunde, în care bucuria de a trăi învinge tristeţea şi regretul. Cesaria Evora este supranumită "Diva desculţă", apărând pe scena doar în picioarele goale, în semn de solidaritate cu femeile şi copiii săraci din ţara sa, despre ale căror suferinţe cântă.

Spectacole de teatru, ateliere de spadă şi dans, animaţie în costume de epocă, muzică populară şi clasică, proiecţii de filme şi expoziţii dedicate Mexicului şi Chinei se numără printre evenimentele din programul a opt muzee bucureştene care sărbătoresc, sâmbătă, Noaptea Muzeelor. Anul acesta, Noaptea Muzeelor, aflată la cea de-a VI-a ediţie, va fi sărbătorită de pe 15 pe 16 mai, opt muzee din Capitală având "porţile deschise" (vizite gratuite), dar şi o serie de evenimente speciale pregătite pentru această ocazie - Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Naţional "George Enescu", Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", Muzeul Ţăranului Român şi Muzeul Naţional Cotroceni. Dacă celelalte muzee vor petrece o "noapte albă" aşteptându-şi vizitatorii de sâmbătă seară până duminică dimineaţă, Muzeul Satului anunţă evenimentul Dimineaţa Muzeului, care va avea loc pe parcursul zilei de sâmbătă, dat fiind că această instituţie nu poate fi vizitată noaptea din motive de securitate a patrimoniului existente aici.

Prima ediţie a târgului de carte "AER de carte... la Palat", organizat de Muzeul Naţional Cotroceni în colaborare cu Asociaţia Editorilor din România va avea loc în două weekend-uri consecutive: 15 -16 mai şi 22 - 23 mai. La acest eveniment participă edituri de prestigiu din spaţiul cultural românesc, care oferă titluri şi colecţii din domenii precum istorie, istoria oraşului Bucureşti, artă, civilizaţie, memorialistică, filosofie, sociologie, arhitectură, muzeologie, restaurare şi conservare. În cadrul târgului se vor desfăşura şi două mese rotunde: "Cândva în Bucureşti... Monumentele şi siturile istorice din România", sâmbătă între orele 11.00 - 14.00, şi "Neamul românesc în vârtejul istoriei", pe 22 mai, între orele 11.00 – 14.00. Târgul va avea loc în grădina muzeului, între orele 10.00 - 18.00. Preţul de intrare la eveniment este de 3 lei.

Romanul "Degete mici" de Filip Florian a apărut în limba italiană. Cartea "Dito mignole" - o traducere de Maria Luisa Lombardo - va fi lansată, astăzi, în prezenţa autorului, în cadrul Târgului de la Torino, targ care început ieri şi se incheie pe 17 mai. "Degete mici" a apărut recent şi în limbile slovenă şi slovacă. De asemenea, romanul a mai fost tradus în engleză, germană, maghiară şi poloneză şi va mai apărea în octombrie în spaniolă.

Producătorii filmului-cult "Pulp Fiction" plănuiesc să facă un lungmetraj despre trupa britanică The Beatles, în care cei patru celebri muzicieni să fie prezentaţi ca fantome care îşi bântuie fanii, potrivit contactmusic.com. Producătorii celebrei pelicule "Pulp Fiction" au cumpărat drepturile pentru ecranizarea cărţii "Paul Is Undead: The British Zombie Invasion", un roman grafic semnat de Alan Goldsher, în care John Lennon, devenit zombie, îşi omoară cei trei colegi de trupă, care ajung să îşi bântuie fanii ca fantome. The Beatles, format din Paul McCartney, John Lennon, George Harrison şi Ringo Starr, este unul dintre cele mai faimoase şi de succes grupuri din istoria muzicii rock, având peste 1,1 miliarde de discuri vândute în lumea întreagă.

Prima ediţie a Târgului Naţional al Cărţii de Poezie va avea loc între 2 şi 5 iunie, la Muzeul Naţional al Literaturii Române şi la sediul Uniunii Scriitorilor din Bucureşti. Manifestarea va reuni aproximativ 20 de edituri. Evenimentul se va desfăşura sub sloganul "Tu Nu Citeşti Poezie? - Târgul Naţional al Cărţii de Poezie". Manifestarea este o iniţiativă culturală care îşi propune să reintroducă în spaţiul public conceptul poeziei contemporane vizibile şi interactive. În cele patru zile ale târgului, poezia, cartea de poezie, poeţii şi revistele de cultură care publică poezie vor fi protagoniştii unui eveniment inedit în spaţiul românesc post-decembrist, care pune la loc de cinste creaţia poetică, marcă identitară a oricărui spaţiu cultural veritabil.

Cineastul român Cristi Puiu, premiat cu Un Certain Regard în 2005, revine la Festivalul de Film de la Cannes cu "Aurora", o peliculă copleşitoare, care încearcă să "împiedice creierul să doarmă", scrie publicaţia franceză La Depeche. "Este un film care provoacă întrebări. Funcţia sa este de a împiedica creierul să doarmă, de a lupta împotriva inerţiilor în gândire", a declarat Cristi Puiu despre lungmetrajul său. După pelicula "Moartea domnului Lăzărescu", pe care o descrie ca fiind povestea unui om care moare, victimă a dezumanizării în sistemul spitalicesc, noul său lungmetraj, care va fi prezentat astăzi în cadrul selecţiei oficiale Un Certain Regard, reprezintă "povestea unui om care ucide", dar şi o poveste de dragoste.

Peliculele "Podul de flori", de Thomas Ciulei, şi "Nunta mută", de Horaţiu Mălăele, se numără printre producţiile care vor fi prezentate la Zilele Filmului Românesc în Santiago de Chile. Evenimentul va avea loc în perioada 24 - 29 mai.
De altfel, filmul "Nunta mută" deschide seria evenimentelor din Santiago de Chile.
Partenerul local al acestui eveniment este Centro Arte Alameda, cel mai activ şi mai popular centru de profil din Chile. Printre titluri se mai numără și "Moartea domnului Lăzărescu", de Cristi Puiu, "Megatron", de Marian Crişan. De asemenea, din program face parte și documentarul dublu nominalizat la premiile BAFTA - Scoţia în 2005 "Bunicii", scris şi regizat de Ioana Joca.

Coloana Infinitului realizată de Constantin Brâncuşi se numără printre cele mai importante opere de artă ale lumii. Aceasta este concluzia unui sondaj realizat de cotidianul francez Le Figaro.Coloana Infinitului se află pe locul patru în clasamentul realizat în urma voturilor cititorilor Le Figaro, după lucrări realizate de Picasso, Matisse şi Warhol. Respondenţii au trebuit să aleagă cea mai importantă operă de artă plastică din secolul XX. Opera lui Brâncuşi a adunat 5,7% din voturi. Primele locuri în clansament au fost ocupate de pictura "Les Demoiselles d’Avignon" a lui Pablo Picasso, "La danse" realizat de Henri Matisse şi "Gold Marilyn Monroe", unul dintre portretele actriţei realizate de Andy Warhol după decesul acesteia.

Cel mai scump timbru poştal din lume, datând din 1855, cu o valoare estimată la cinci milioane de lire, va fi scos la licitaţie săptămâna viitoare la Geneva. Timbrul, care cântăreşte doar 0,3 grame, este considerat a fi cel mai valoros obiect din lume, luând în calcul greutatea şi volumul său. Marca poștală există în prezent datorită unui băiat suedez de 14 ani care a salvat-o din coşul de gunoi al bunicii sale în 1885 şi a vândut-o apoi unui colecţionar pentru şapte coroane. Valorosul timbru, care este expus la Festivalul timbrelor de la Londra până mâine, va fi scos la licitaţie săptămâna viitoare.

Spectatorii concertului AC/DC, care va avea loc duminică în Piaţa Constituţiei din Capitală, vor trebui să păstreze biletele pe toată durata evenimentului şi să aibă asupra lor un act de identitate valid. Organizatorii mai avertizează spectatorii că în cazul în care aleg să părăseasă zona de concert nu vor mai putea ultiliza tichetele cu care au intrat pentru accesul ulterior. Accesul în zona de concert se va face începând cu ora 15.00 şi va fi permis până la ora 21.30, oră la care porţile vor fi închise. Organizatorii recomandă publicului să vină cât mai devreme la spectacol pentru a evita aglomeraţia în jurul punctelor de acces.

Nouă instituţii culturale din Bucureşti vor avea program prelungit mâine până spre dimineaţă, cu ocazia evenimentului european Noaptea Muzeelor, când vor pregăti vizitatorilor, care vor avea acces gratuit, o serie de expoziţii şi evenimente speciale. Muzeul Naţional de Artă al României va continua instituirea unui dialog între artele plastice şi alte domenii artistice, iar la această ediţie a Nopţii Muzeelor este rândul teatrului să completeze cu noi sensuri lucrările muzeului. Muzeul Naţional de Artă Contemporană va avea program între orele 21.00 şi 3.00 şi pregăteşte pentru această ocazie expoziţia personală a artistului Gili Mocanu. Tot mâine Muzeul Naţional de Geologie îşi va deschide porţile sub titlul "Muzeul Naţional de Geologie la 20 de ani, noapte românească", cu program între orele 19.00 şi 1.00 şi acces gratuit. Muzeul Naţional "George Enescu" va sărbători Noaptea muzeelor pe arii de Bach, Vivaldi, Mozart, Brahms sau Enescu, în interpretarea Orchestrei Tineretului Bucureştean, începând cu ora 20.00.

Data limită de înscriere pentru Gala Tânărului Actor - HOP, eveniment de tradiţie al UNITER, care va avea loc în perioada 1 - 4 septembrie, la Casa de Cultură a municipiului Mangalia, este 30 iunie. La fel ca la ediţiile precedente, tema Galei este subordonată ideii de 'Alteritate'. În acest spirit, concurenţilor li se propune să prezinte în programul lor o pledoarie, demonstrând că şansa convieţuirii o dau dialogul, toleranţa, acceptarea celuilalt. Scopul Galei Tânărului Actor - HOP îl reprezintă promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic de stat şi particular. La ediţia din acest an câştigătorii concursului, în afara premiului câştigat şi a şansei de a intra în contact cu directori de teatre, de proiecte, regizori, jurnalişti culturali şi alţi profesionişti din lumea teatrului, vor avea oportunitatea să fie protagoniştii unui spectacol produs de Societatea Română de Televiziune şi UNITER.

Sub îndemnul 'Hai, neamule, la oale!' Muzeul Naţional al Satului 'Dimitrie Gusti' din Capitală va organiza, la sfârșitul acestei săptămâni, evenimentul cultural 'Târgul olarilor'. Aflat la a doua ediţie, evenimentul îşi propune să facă cunoscut publicului un domeniu complex şi variat al artei populare româneşti şi să stimuleze creaţia actuală de ceramică tradiţională, prin încurajarea activităţii artistice a meşterilor populari. Vor fi invitaţi să participe cei mai reprezentativi meşteri olari din întreaga ţară, care păstrează, prin lucrările lor, specificul olăriei tradiţionale din zonele pe care le reprezintă. Anul acesta, Târgul Olarilor va avea o dimensiune internaţională deoarece vor participa pe lângă meşterii români şi meşteri din Italia, Algeria, Maroc, Republica Moldova şi Vietnam.

Peste o sută de elevi ai liceelor de artă din mai multe oraşe ale ţării vor lua parte, începând de astăzi, la un concurs internaţional de interpretare instrumentală şi arte plastice organizat, la Deva, de Liceul de Artă 'Sigismund Toduţă'. Competiția se află la ediţia a XV-a şi se va desfăşura pe secţiuni, timp de două zile. Juriile de concurs sunt formate din personalităţi de marcă ale învăţământului de specialitate. Gala laureaţilor şi festivitatea de premiere vor avea loc duminică, începând cu ora 10.00, la Cercul Militar din Deva.

O selecţie a celor mai apreciate pelicule din ediţiile anterioare ale Festivalului Filmului European va fi prezentată la ediţia din acest an, din Capitală, a evenimentului, la Muzeul Ţăranului Român, după gala de închidere, de mâine seară, până a doua zi, când are loc şi Noaptea Muzeelor. Colecţia Vintage a ediţiei din acest an, realizată în parteneriat cu distribuitorul Independenţa Film, oferă spectatorilor ocazia de a revedea opt dintre cele mai apreciate producții prezentate în ediţiile anterioare. Peliculele selectate sunt: " L'enfant", de Jean-Pierre & Luc Dardenne, " Mio fratello e figlio unico", de Daniele Luchetti, "Grbavica", de Jasmila Zbanic, "Gegen die Wand", de Fatih Akin, "Kongekabale", de Nicolai Arcel, "Taking sides", de István Szabó, "Son frere", de Patrice Chéreau, "Caché", de Michael Haneke.

Paula Seling şi Ovi, reprezentanţii României la Eurovision, vor susţine, mâine la Sala Radio din Capitală, un spectacol inedit înainte de marea finală de la Oslo. Alături de ei se vor afla prieteni cu care şi-au intersectat destinul artistic şi care le sunt alături şi acum - Dan Teodorescu, Ducu Bertzi şi Mihai Neniţă, Direcţia 5, K1 şi Felicia Filip, Cornelia şi Lupu Rednic, Mircea Rusu Band sau Nicola. Personalităţi ale vieţii cultural-artistice şi sportive le vor adresa public urări de succes în marea competiţie. Biletele au preţuri cuprinse între 20 şi 40 de lei şi se găsesc pe eventim.ro şi la magazinele Germanos, librăriile Cărtureşti şi Humanitas şi la Sala Radio. Prima semifinală a concursului este programată pe 25 mai, iar marea finală pe 29 mai, la Oslo.

Edward Maya, primul român intrat în Billboard, alături de Lady Gaga, Rihanna şi The Black Eyed Peas, va fi invitatul special al Premiilor Muzicale Balcanice, care vor avea loc mâine, în Sofia. Gala va fi transmisă în direct şi exclusiv în România de TVR 3 şi televiziunea Balkanika. Potrivit Televiziunii Române, Akcent va reprezenta România în finala pentru cel mai bun cântec din Balcani pentru anul 2009. Edward Maya, în vârstă de 23 de ani, este un cântăreţ, producător şi compozitor român. În 2008, a produs albumul "Fără lacrimi" al trupei Akcent, iar în vara lui 2009, el şi-a lansat primul cântec, "Stereo Love", cântat alături de Vika Jugulina. Edward Maya este singurul muzician român care a intrat în topurile Billboard, ocupând locul al doilea în faţa unor artişti celebri precum Rihanna sau Black Eyed Peas.

O fotografie realizată în timpul Războiului de Independenţă va fi expusă la Muzeul Judeţean de Istorie din Botoşani în acest weekend în cadrul programului 'Noaptea Muzeelor'. Anunțul a fost făcut de directorul instituţiei, Lucica Pârvan. Potrivit acesteia, fotografia-document reprezintă un soldat din Botoşani care a participat la războiul din 1877-1878. Ea a fost realizată în anul 1978, într-un laborator din localitate. Poza cu valoare istorică va fi expusă alături de alte câteva sute de fotografii de colecţie aflate în patrimoniul Muzeului Judeţean de Istorie. În 'Noaptea Muzeelor', muzeul din Botoşani va permite accesul gratuit al publicului atât la expoziţia de fotografii, cât şi la manifestările curente ale instituţiei.

Decesul lui Marilyn Monroe va fi subiectul unei pelicule, bazată pe o carte scrisă de asistentul medicului legist care s-a ocupat de cazul morţii acesteia, Lionel Grandison, care susţine că actriţa a fost victima unui asasinat, potrivit presei internaţionale. La 50 de ani de la moartea actriţei Hollywood-ul va produce o peliculă care va avea ca subiect misteriosul deces al acesteia. Compania producătoare, Film Engine, a cumpărat drepturile de ecranizare a cărţii scrisă de Lionel Grandison, care a investigat cauza decesului ca asistent al medicului legist care s-a ocupat de caz. Acesta afirmă că a fost obligat să spună că Marilyn Monroe s-a sinucis, deşi suspecta că a fost vorba de un asasinat. Marilyn Monroe a fost găsită moartă în august 1962 în casa sa, iar resturile de medicamente din stomacul şi sângele actriţei în vârstă de 36 de ani indicau că aceasta a decedat din cauza unei supradoze. Unele voci susţin însă că actriţa ar fi fost asasinată din cauza relaţiei apropiate pe care o avea cu fraţii Kennedy.

Festivalul Comediei Româneşti - festCO îşi va deschide porţile pentru cea de-a VIII-a ediţie mâine, de la ora 18,00, cu spectacolul 'Identităţi' - şapte piese scurte scrise de Dumitru Solomon şi puse în scenă de Victor Ioan Frunză. Piesa, produsă de Teatrul 'Maria Filotti' din Brăila, este un eveniment cu geometrie variabilă, care va purta spectatorii prin şapte spaţii diferite ale Teatrului de Comedie. Timp de o săptămână se vor putea vedea pe scenele sălilor Teatrului de Comedie, dar şi la Teatrul Act şi Teatrul Naţional spectacole montate pe texte ale unor autori români: I. L. Caragiale, Vasile Alecsandri, Eugene Ionesco, Matei Vişniec, Adrian Lustig.

Artistul Tudor Gheorghe va prezenta publicului, în această seară, noul său spectacol intitulat "Chemarea păsării de acasă". Recitalul este inspirat de versurile poetului Mircea Micu. Artistul va pleca într-un turneu naţional care va debuta astăzi, la Sala Palatului din Capitală, începând cu ora 19.00. În stilul propriu de a pune inspirat pe muzică poezia românească, Tudor Gheorghe se reinventează astfel, o dată în plus, după ce toate spectacolele sale de până acum, printre care şi cunoscutul ciclu al anotimpurilor, s-au bucurat de succes şi au fost prezentate în repetate rânduri datorită cererii din partea publicului.

'WebSiteStory', primul lungmetraj regizat de Dan Chişu, va putea fi urmărit pe marile ecrane începând de astăzi. Intitulată iniţial 'Pac!Ești mort', producţia a fost realizată în Bucureşti pe durata a 12 zile, cu un buget de aproximativ 120.000 de euro.
''WebSiteStory' este un experiment, un proiect pornit de la ideea că un film despre tineri şi problemele lor poate avea acurateţe numai dacă laşi aceşti tineri să se exprime. Din distribuţie fac parte Crina Semciuc, Diana Gurscă, Şerban Ionescu, Florin Piersic Jr., Dragoş Bucur.

Iubitorii muzicii rock şi blues vor avea ocazia să celebreze mâine la 'Hard Rock Cafe', cariera muzicală a celei mai importante voci feminine din lumea rock-ului - Janis Joplin, supranumită 'regina albă a blues-ului'. Melodiile superstarului generaţiei 'flower-power' vor fi interpretate de trupa 'The Rose', una dintre cele mai bune formaţii tribut a celebrei soliste de blues. 'Mercedes Benz', 'Cry Baby', 'Me and Bobby McGee' sau 'Piece Of My Heart' sunt doar câteva dintre hiturile care îi vor încânta pe spectatorii care vor fi prezenţi la celebrarea artistei. Biletele la concert se pot achiziţiona, la preţul de 35 de lei, on-line pe ticketfan.ro sau din reţelele magazinelor Diverta şi Flanco ori direct de la Hard Rock Cafe.

Michel Camilo, considerat a fi între primii trei pianişti ai lumii în momentul de faţă, se întoarce în România pentru a susţine un concert extraordinar, mâine seară, la Ateneul Român din capitală. Pe scena de la Bucureşti, artistul va concerta alături de alţi doi mari artişti, Cliff Almond şi Charles Flores. Michel Camilo este un artist care a intrat deja în istoria muzicii. Este un pianist care seduce cu tehnica sa impecabilă, dar şi cu ritmurile afro-caraibiene şi armoniile împrumutate din muzica de jazz, cu care obişnuieşte să-şi 'condimenteze' compoziţiile. Michel Camilo îndrăzneşte mai mult şi presară cu foarte mult curaj note din jazz, swing, trădând astfel o exuberanţă a omului care, mai presus de orice, iubeşte şi celebrează muzica în toate formele ei.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!