Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
00.30 - 01.30 Album de colectie I • cu Florian Lungu
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
01.30 - 03.30 Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • 'Drumul florilor' de Valentin Kataev. Adaptarea: Leonard Efremov. Regia artistică: Ion Vova. În distribuţie: Vasilica Tastaman, Silvia Dumitrescu Timică, Dem Rădulescu, Tamara Buciuceanu, Dem Savu, Stefan Mihăilescu Brăila, Mariana Mihuţ, Aurel Cioranu, Sandu Sticlaru. Regia muzicală: Marga Capitanovici. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din anul 1973
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
03.30 - 05.00 Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
18 mai 2010
Mâine începe la Chişinău prima ediţie a Zilelor Literaturii Române. Trei zile în care cititorii vor avea ocazia să se întîlnească cu importanţi scriitori din Republica Moldova şi România. Evenimentul va cuprinde conferinţe, lecturi publice şi dezbateri la care vor participa: Gabriela Adameşteanu, Vladimir Beşleagă, Aurelia Borzin, Iulian Ciocan, Constantin Cheianu, Dumitru Crudu, Claudiu Komartin, Dan Lungu, Eugen Negrici, Doina Ruşti, Alexandru Vakulovski, Elena Vlădăreanu, Varujan Vosganian. Prin acest proiect ce reuneşte scriitori „de pe ambele maluri” vom încerca să răspundem la cîteva întrebări simple: de ce ne cunoaştem atît de puţin? Ce s-a întîmplat şi ce se întîmplă cu noi , cu poezia şi literatura noastră? Declară Vasile Ernu, coordonatorul proiectului.
Următoarea întâlnire a proiectului de dezbateri culturale Cafeneaua critică va avea loc mâine, la Club Control din capitală şi îl va avea ca invitat pe Mircea Cărtărescu. Tema întâlnirii este Mircea Cărtărescu – poet şi/sau prozator? iar pretextul, spun organizatorii, apariţia simultană a două noi volume ale sale: Frumoasele străine (proză) şi Nimic (poeme). Dezbaterea începe la ora 18.30 şi este moderată de Ion Bogdan Lefter.
Teroristul Carlos "Şacalul" a declarat pentru France press, că filmul despre viaţa sa care va fi prezentat la Festivalul de la Cannes, mâine, conţine "falsuri" istorice şi arată imagini "complet ridicole" despre camarazii săi revoluţionari.
"Sunt falsificări voluntare, minciuni", a declarat prin telefon Ilich Ramirez Sanchez, cunoscut drept "Carlos" sau "Şacalul". Acesta se află în închisoare la Poissy, la vest de Paris. "Carlos", care a sunat din cabinetul avocatei sale Isabelle Coutant-Peyre, a evocat în mod particular luarea de ostatici de la OPEC, de la Viena, în 1975, care, spune acesta, ar fi fost comandată de liderul libian Mouammar Kadhafi, nu aşa cum este prezentat în film, de fostul preşedinte irakian Saddam Hussein. Carlos, în vârstă de 60 de ani, condamnat la închisoare pe viaţă, printre altele, pentru asasinarea în 1975 la Paris a doi membri ai contraspionajului francez, spune că nu a văzut filmul, ci doar a citit ce s-a scris în presă şi a văzut fragmentele difuzate de posturile de televiziune. Filmul "Carlos", de Olivier Assayas, un triptic de cinci ore şi jumătate realizat de postul de televiziune francez privat Canal +, va fi proiectat miercuri la Festivalul de Film de la Cannes.
Comisia Europeană, prin programul Media, va lansa, în partea a doua a acestui an, un sistem care va contribui cu până la 50% la costurile de digitalizare a cinematografelor care difuzează în special filme europene. Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, în prezent digitalizarea reprezintă pentru cinematografe "o provocare majoră", din cauză că un proiector digital nou şi un server costă aproximativ 75.000 de euro, "ceea ce pentru multe cinematografe reprezintă o investiţie importantă". Contribuţia generală a programului Media în sprijinul industriei cinematografice europene, în perioada 2007-2013, va atinge un nivel de 755 de milioane de euro, fondurile mergând în special spre îmbunătăţirea distribuţiei şi promovării filmelor europene.
Al Pacino îl va interpreta pe Regele Lear în filmul omonim regizat de Michael Radford, cu care actorul a mai colaborat şi la pelicula "Neguţătorul din Veneţia" (2004), informează screendaily.com. Arclight Films a obţinut drepturile pentru a realiza acest proiect, bazat pe piesa lui William Shakespeare, despre un rege ajuns la bătrâneţe, care îşi împarte regatul între cele trei fiice, declanşând o tragică luptă pentru putere. Laureat al unui premiu Oscar, în 1993, pentru rolul din filmul "Parfum de femeie", şi nominalizat la alte şapte premii ale Academiei de film americane, Al Pacino a apărut recent în "Crime justificate"(2008), alături de Robert de Niro, şi în "Ocean's Thirteen - Acum sunt 13" (2007).
Bugetul Ministerului Culturii va fi redus cu 20% la capitolul bunuri şi servicii. Acesta va scădea de la 23,4 milioane lei la 17,993 milioane lei. Acest lucru va însemna, practic, reducerea participării la programe culturale, a precizat, ieri, ministrul de resort, Kelemen Hunor. Mai exact, la subcapitolul programe culturale, care este inclus în capitolul bunuri şi servicii, reducerea va fi de la 16,147 la aproximativ 12 milioane lei. Potrivit lui Kelemen Hunor, măsurile de austeritate dictate de criză nu vor afecta însă unele investiţii importante. Săptămâna viitoare, de pildă, va începe organizarea şantierului pentru lucrările de la Teatrul Naţional din Capitală.
Cea de-a opta ediţie a festivalului Stufstock se va desfășura între 16 şi 22 august, pe plaja din Vama Veche. Primele trupe confirmate sunt Luna Amară, Trooper şi Trupa Veche. Pe lângă concertele cu care Stufstock-ul şi-a obişnuit, de şapte ani, publicul, anul acesta, evenimentul va cuprinde şi alte forme de exprimare artistică - teatrul, filmul, fotografia, literatura -, totul sub umbrela eco. Anul acesta, muzica Stufstock va fi prezentă în trei spaţii de concerte: scena Rock, situată pe plajă, în nordul Vămii, scena Fusion World Stage, care va reuni mai multe tipuri de muzică, de la jazz, blues la electro, şi va fi amplasată tot pe plajă, şi scena Newcomers, unde vor cânta trupele noi, alese în urma unei preselecţii organizate în Bucureşti.
Liviu Ciulei va fi recompensat cu un premiu de excelenţă la ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Evenimentul include în program şi proiecţii ale celor mai importante pelicule realizate de valorosul regizor român. Astfel, publicul va putea vedea sau revedea "Erupţia", care a marcat debutul lui Ciulei în regia de film, "Valurile Dunării", premiat cu Globul de Cristal la Festivalul de Film de la Karlovy Vary, şi "Pădurea Spânzuraţilor", care i-a adus premiul de regie la ediţia din 1965 a Festivalului de la Cannes. La proiecţii vor fi prezenţi actorii Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ şi Irina Petrescu, trei dintre protagoniştii peliculelor. TIFF 2010 se va desfăşura la Cluj-Napoca între 28 mai şi 6 iunie.
Ronnie James Dio, una dintre legendele rock-ului heavy metal, cel care l-a înlocuit în 1979 pe Ozzy Osborne în trupa Black Sabbath, a încetat din viaţă la sfârșitul săptămânii trecute, la vârsta de 67 de ani. Solistul suferea de cancer la stomac. Dio era cunoscut pentru vocea sa puternică şi devenise celebru după ce a popularizat semnul "coarnelor" folosit de fanii heavy-metalului. Născut în nord-estul Statelor Unite, Dio a cântat încă din anii '50 alături de primele grupuri rock. La mijlocul anilor '70, Ritchie Blackmore, chitaristul grupului britanic Deep Purple, l-a angajat în noua sa formaţie, Rainbow. Apoi, în 1979, Ronnie James Dio s-a alăturat Black Sabbath, unde l-a înlocuit pe Ozzy Osborne, iar ulterior şi-a făcut propria sa formaţie.
Regizorul Fatih Akin va fi preşedintele secţiunii Lion of the Future a Festivalului de Film de la Veneţia. Evenimentul va avea loc în perioada 1 - 11 septembrie. În timp ce Fatih Akin va fi preşedintele secţiunii de debut, artistul iranian Shirin Neshat va fi preşedintele secţiunii Orizzonti. Neshat a câştigat Leul de Argint, anul trecut, la Veneţia, pentru filmul său de debut, "Women Without Men". De asemenea, Akin a câştigat Premiul Special al Juriului, anul trecut, la Veneţia, pentru "Soul Kitchen". Fatih Akin este unul din numele cele mai importante ale cinematografiei mondiale, cu filme precum "Cu capul înainte" şi "De partea cealaltă". Regizorul american Quentin Tarantino a fost desemnat preşedintele juriului Festivalului.
Ion Caramitru, Horaţiu Mălăele şi Ştefan Iordănescu vor aduce trei dintre cele mai aşteptate premiere ale stagiunii din acest an la Teatrul Naţional 'Ion Luca Caragiale' din Bucureşti. 'Tragedia lui Carmen', în regia lui Ion Caramitru, va avea premiera mâine, de la ora 20,00, pe Scena Mare a TNB. Spectacolul, o versiune inedită a operei lui Georges Bizet, este montat în coproducţie cu Opera Naţională Română şi beneficiază de mai multe variante de distribuţie, cu nume de primă mărime ale artei lirice şi actori consacraţi. Piesa 'S-a sfârşit cum a-nceput', regizată de Horaţiu Mălăele, este pregătită pentru a fi prezentată oficial pe 3 iunie, 'sub rezerva confirmării datei'. Spectacolul este o comedie bufă, despre cum se alege praful de o casă, o farsă spumoasă ce patinează între absurd şi sublim. Ştefan Iordănescu va prezenta spectacolul 'Spitalul special', care are 'marea calitate de a fi după un text premiat de UNITER în 1993'.
Regizoarea britanică Diane Trevis va susţine, în perioada 26 - 28 mai, la Bucureşti, masterclass-ul intitulat 'Limbaj şi spaţiu la Shakespeare'. Evenimentul are loc la invitaţia actriţei austriece Sylvia Rotter, conducătoarea asociaţiei Teatrul Vienez de Copii - 'Copiii joacă teatru'. Prin organizarea acestui masterclass, cele două artiste îşi propun să îi inspire pe participanţii la actul teatral, atât pe cei mai mici şi mai lipsiţi de experienţă, cât şi pe cei profesionişti. Cele trei zile de masterclass - susţinut în limba engleză - vor aborda două teme diferite: 'Ritm în limbajul lui Shakespeare' şi 'Actorul în spaţiul scenic', întregul atelier desfăşurându-se în sala de sport a Teatrului Naţional Bucureşti.
Un recital extraordinar al pianistei Ilinca Dumitrescu, organizat de Institutul Cervantes, în colaborare cu Filarmonica 'George Enescu', dedicat marcării Bicentenarului Independenţei Republicilor Ibero-americane, se va desfăşura, în această seară, la Sala Mare a Ateneului Român. Programul cuprinde lucrări de Enrique Granados, Alberto Ginastera, Heitor Vila Lobos, Isaac Albéniz . Cu excepţia Perului, care îşi va sărbători bicentenarul independenţei în 2021, ţările Americii Latine marchează cei 200 de ani de libertate începând din 10 august 2009 şi până la sfârşitul lui 2010, printr-o succesiune de evenimente de mare amploare.
Pianista Ilinca Dumitrescu a concertat în oraşe de pe cinci continente, 39 de ţări, 33 de capitale ale lumii, în importante săli de concerte.
Directorului Teatrului Naţional 'Ion Luca Caragiale', Ion Caramitru, a anunţat că există un proiect potrivit căruia foaierele teatrului să fie deschise pentru public de la 11,00 până la ora 23,00. El a spus că doreşte acest lucru pentru a permite tuturor celor interesaţi să vadă nu numai spectacole şi după aceea să plece, ci să aibă timp să viziteze şi Muzeul de Artă Contemporană şi toate celelalte săli din interiorul instituției. Caramitru îşi propune, totodată, ca după reparaţiile ce se vor executa la clădirea teatrului, acesta să adăpostească şi librării, cafenele sau galerii de artă.
De asemenea, directorul TNB a declarat că doreşte şi o reconfigurare a terenului din jurul teatrului şi transformarea acestuia într-un spaţiu pietonal.
A.G. Weinberger, unul dintre cei mai apreciaţi chitarişti din România, va concerta la Bucureşti în deschiderea concertului Al Di Meola New World Sinfonia. Evenimentul va avea loc pe 25 mai la Sala Palatului. Selectat pentru premiile Grammy, A.G. Weinberger pregăteşte momente de neuitat alături de cel care a fost desemnat de patru ori cel mai bun chitarist de jazz al lumii, Al Di Meola. Cunoscut ca 'punctul de pornire' al mişcării de blues din România datorită efortului său extraordinar de a promova acest gen de muzică, A.G. Weinberger este recunoscut pe plan internaţional ca unul dintre cei mai mari chitarişti, fiind renumit în special pentru colaborarea cu B.B.King.
Compozitorul de origine germană Johannes S. Sistermanns va prezenta, în premieră în România, 'Intuition Room - Sound Plastic Installation'. Evenimentul va avea loc cu ocazia celei de-a 20-a ediţii a festivalului 'Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi 2010', care se va desfășura la Bucureşti, în perioada 23-30 mai. Conform organizatorilor, Palatul Cantacuzino şi curtea acestuia vor fi îmbrăcate în plastic de artistul german, formând o 'cameră' ai cărei 'pereţi' vor fi creaţi dintr-o instalaţie din folie de plastic de câteva sute de metri lungime. Foliile transparente, care vor forma o întreagă reţea în curtea Palatului şi în jurul clădirilor acestuia, vor crea o imagine vizuală spectaculoasă generând şi sonorităţi dintre cele mai inedite. Spectacolul live al lui Johannes S. Sistermanns va avea loc la deschiderea Magicland, evenimentul central al ediţiei de anul acesta a 'Săptămânii Internaţionale a Muzicii Noi 2010'.
Regizorul Michael Pennington va susţine un atelier de arta actorului pe teme shakespeariene, între 28 iunie şi 4 iulie, la Memorialul Ipoteşti, din Botoşani. Anunțul a fost făcut de directoarea Centrului de Cercetare şi Creaţie Teatrală "Ion Sava", Alice Georgescu.Cofondator al English Shakespeare Company şi interpret al unor roluri precum Hamlet sau Regele Lear, Michael Pennington a fost prezent, recent, la Festivalul Internaţional de Teatru Shakespeare de la Craiova şi Bucureşti. Evenimentul este organizat de Consiliul Britanic în parteneriat cu Teatrul Naţional Bucureşti, prin Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală "Ion Sava" şi Memorialul Ipoteşti. La atelier sunt aşteptaţi să participe artişti din toată ţara, singurele condiţii de admitere fiind vârsta (până în 35 de ani) şi buna cunoaştere a limbii engleze.
O retrospectivă reunind zece filme realizate de regizorul austriac Michael Haneke va fi prezentată, începând de astăzi și până pe 28 mai, la Muzeul Ţăranului Român. În deschiderea evenimentului, organizat de Forumul Cultural Austriac, în colaborare cu Noul Cinematograf al Regizorului Român, spectatorii vor putea urmări cel mai recent film al lui Michael Haneke, 'Panglica albă', distins în anul 2009 cu premiul Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes. Manifestarea se constituie într-un 'gest de reverenţă faţă de un artist ale cărui lucrări au marcat indubitabil istoria cinematografiei'. Retrospectiva va fi programată, între 19 și 23 mai, şi la Cinema ARTA din Cluj-Napoca.
Spectacolul "Richard al III-lea", în regia lui Radu-Alexandru Nica, va fi montat mâine și joi la Essen. Evenimentul va avea loc în cadrul Capitalei Culturale Europene 2010. Şapte studenţi ai secţiei de Artă Teatrală din cadrul Facultăţii de Litere şi Arte a Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu participă, până pe 24 mai, la Festivalul "Shakespeare - Three in One". Festivalul are loc la Essen şi este organizat de Universitatea Folkwang din oraş. Proiectul constă în prezentarea unei piese de William Shakespeare, în acest an fiind vorba despre "Richard al III-lea", în trei montări diferite. Alături de producţia Universităţii de Artă din Essen, în program figurează spectacolul realizat de Royal Scottish Academy din Glasgow şi, pentru prima dată, o producţie românească prezentată de Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu.
Meditaţia zen contribuie la creşterea volumului cortexului cerebral şi la reducerea sensibilităţii faţă de durere. Declaraţia a fost făcută de cercetătorii de la Universitatea din Montréal , într-un studiu publicat în revista Emotion, editată de American Psychological Association. Oamenii de ştiinţă au comparat grosimea cortexului la persoanele adepte ale meditaţiei zen, dar şi la unele care nu practică acest tip de meditaţie, şi au descoperit că această disciplină seculară are capacitatea de a stimula zona centrală din creier care regularizează durerea. Rezultatul confirmă concluziile unui studiu anterior, efectuat de cercetătorii aceleiaşi universităţi canadiene.
Primul Centru de Resurse al Institutului European pentru Itinerarii Culturale pentru Europa de Sud-Est va fi inaugurat mâine la Casa Luxemburg din Sibiu. Cu acest prilej, Sibiul va primi vizita ministrului culturii din Marele Ducat de Luxemburg, Octavie Modert, a ministrului culturii, Kelemen Hunor, şi a ambasadorului României la Luxemburg, Vlad Alexandrescu. De asemenea, la festivitatea de inaugurare sunt invitaţi reprezentanţi ai UNESCO, ICOMOS, Consiliului Europei, Parlamentului European şi Comisiei Europene. Centrul de resurse ce urmează a fi inaugurat a fost creat în cadrul programului 'Itinerariile Culturale ale Consiliului Europei' şi a acordului dintre Marele Ducat de Luxemburg şi România. Programul are ca scop sensibilizarea europenilor asupra identităţii lor culturale prin intermediul unui turism cultural de calitate, ce explorează patrimoniul diverselor comunităţi.
Scenariile "După 20 de ani" de Eugen Istodor-Berceanu şi "Curierul" de Veronica D. Niculescu se numără printre proiectele finaliste la ediţia din acest an a Concursului Naţional de Scenarii organizat de HBO. Câştigătorii vor fi anunţaţi la gala Festivalului Internaţional de Film Transilvania. În urma jurizării au fost selectate nouă scenarii finaliste, alese din cele 411 scenarii înscrise la ediţia din acest an a competiției. Pentru categoria Scenariu de lungmetraj, finaliştii sunt: Tion Lucian, cu "Ronaldo şi Iuliana", Recheşan Gheorghe, cu "Cod portocaliu", şi Alexandru Hoisan, cu "Norii argintii". Pe de altă parte, la categoria Scenariu de scurtmetraj, finaliştii sunt: Veronica D. Niculescu, cu proiectul "Curierul", Nuţă Gabriela, cu "Tema de vacanţă", şi Adrian Munteanu, cu "Noi doi, amici".
Festivalul "Zile şi Nopţi de Literatură" se va desfăşura anul acesta între 5 şi 9 iunie, la Neptun şi Mangalia. În plus, tradiţionalul colocviu din cadrul evenimentului va avea tema "Mărirea şi decăderea personajului în ficţiunea literară". Manifestarea va reuni aproximativ 70 de participanţi din ţară şi de peste hotare, acoperind întreaga arie de manifestare a culturii scrise: scriitori, traducători, editori, critici şi redactori de presă literară. Sesiunile de lecturi vor oferi poeţilor posibilitatea să citească din creaţiile lor. Colocviul invită la o dezbatere privind evoluţia personajului literar în ficţiune. În timpul festivalului va avea loc ceremonia de decernare a trofeelor: marele premiu Ovidius, acordat unei personalităţi literare de notorietate de către Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (în valoare de 10.000 de euro), premiul festivalului, acordat unui tânăr scriitor de către Primăria Municipiului Mangalia (în valoare de 5.000 de euro).
Royal Opera House din Londra vrea să devină prima operă din lume care va distribui producţii tridimensionale pentru public. Opera Covent Garden vrea să urmeze peliculele de la Hollywood care au făcut senzaţie între spectatori în format tridimensional - "Avatar" şi "Alice in Wonderland". Reprezentanţii celebrei instituții au anunţat că Royal Opera House va fi "prima din lume care va filma şi distribui producţii în format tridimensional pentru public". Primul spectacol 3D va fi "Carmen" de Bizet, care va fi filmat luna viitoare pentru a fi lansat în toamnă. Producţia Francescăi Zambello va fi filmată folosind camere 3D, în două sesiuni, din distribuţie urmând să facă parte Christine Rice, Bryan Hymel şi Aris Argiris. Preţurile biletelor la spectacolele în timpul cărora se vor realiza filmările vor avea o reducere considerabilă, a anunţat conducerea operei.
Actorii Matthieu Amalric, Isabella Rossellini şi Maria De Medeiros vor juca în noul film al regizoarei iraniene Marjane Satrapi, cunoscută pentru "Persepolis", intitulat "Chicken With Plums". Filmul este realizat tot după un roman grafic al cineastei, ca şi "Persepolis", şi va fi filmat la Berlin, în iulie. Ca şi "Persepolis", proiectul actual va fi coregizat de Marjane Satrapi şi Vincent Paronnaud. Din distribuţie mai fac parte Chiara Mastrioianni şi tânăra actriţă iraniană Golshifteh Farahani. Satrapi a anunţat că filmările se vor derula exclusiv în studio, la Babelsberg, în Berlin, iar pelicula va fi realizată în stilul cinematografiei germane expresioniste a anilor '20.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.