DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
10.00 - 12.00
Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
12.00 - 13.00
Revista literara radio • Emisiune fondata de V. Voiculescu, in anul 1939. Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

20 mai 2010

Publicul bucureştean va avea privilegiul de a o revedea pe mezzosoprana Ruxandra Donose alături de Orchestra Naţională Radio dirijată de Horia Andreescu, într-un concert-eveniment care va avea loc mâine, de la ora 19, la Sala Radio. După o serie de concerte şi spectacole care au purtat-o în această stagiune pe multe scene ale lumii, printre care Covent Garden din Londra şi Deutsche Oper din Berlin, mezzosoprana revine la Sala Radio din Bucureşti cu o lucrare nouă pentru ea şi în acelaşi timp pentru public, "Moartea Cleopatrei" de Hector Berlioz. Programul concertului mai cuprinde "Uvertura Tragică" de Johannes Brahms şi Cvartetul cu pian în sol minor, op.25 de Johannes Brahms/ Arnold Schönberg. Biletele pot fi cumpărate prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe www.eventim.ro.

Actorul Radu Beligan recită o serie de poezii, capodopere universale, pe un CD intitulat "Miscellanea", care va fi lansat mâine, de la ora 15, la Teatrul Naţional Bucureşti. CD-ul este un produs de autor, în care maestrul Radu Beligan interpretează magistral o serie de poezii, dându-le marca talentului său deosebit şi adăugându-le o tentă personală.De asemenea, actorul împărtăşeşte cu ascultătorii pasaje din cartea sa "Note de insomniac", impresii proprii, inedite, despre imaginea teatrului autohton şi internaţional. CD-ul are o prezentare high-end, aspectul fiind al unui disc de vinil. "Miscellanea" va fi distribuit în principalele librării din ţară, în toate magazinele de specialitate, precum şi în teatre.

Aproximativ 4.000 de tineri din licee şi universităţi din Bucureşti, Braşov, Cluj, Timişoara şi Iaşi vor participa la Caravana educaţională de filme cu teme despre sănătate GeneraţiaS, proiect pilot care a început luni în Capitală. "GeneraţiaS" a început la Bucureşti, cu proiecţii de filme în universităţi şi licee, dar şi cu dezbateri privind riscurile consumului de droguri, HIV/SIDA sau despre stilul de viaţă sănătos. Lista filmelor propuse conţine atât filme documentare, cât şi artistice, proiecţiile urmând să fie organizate în săli de cinema, case de cultură sau săli improvizate. Acesul este liber. Proiectul Generaţia S continuă astăzi la Braşov, pe 25 mai la Cluj-Napoca, 27 mai la Timişoara iar pe 31 mai şi 1 iunie la Iaşi.

Organizaţia Naţiunilor Unite lansează concursul de fotografie "Picture This: We Can End Poverty", desfăşurat în perioada mai – septembrie. Ministerul Afacerilor Externe invită fotografii români profesionişti şi amatori să-şi înscrie lucrările la concurs. Concursul din acest an are ca temă eradicarea sărăciei şi a foametei la nivel global. Regulamentul concursului prevede ca participanţii să se înscrie fie la secţiunea dedicată profesioniştilor, fie la cea a amatorilor şi să posteze pe site-ul special dedicat evenimentului trei fotografii, care să reflecte progresul înregistrat pe unul din cele opt Obiective de Dezvoltare ale Mileniului: eradicarea sărăciei şi foametei extreme, asigurarea educaţiei primare, promovarea egalităţii de gen şi valorizarea femeii, reducerea mortalităţii infantile, îmbunătăţirea sănătăţii maternale, combaterea HIV/SIDA, malariei şi a altor boli, protecţia mediului în contextul dezvoltării durabile şi promovarea unui Parteneriat Global pentru Dezvoltare.

Biblia va putea fi studiată de către elevii liceelor din Italia nu numai în orele de religie, ci şi în cadrul celorlalte discipline, în cadrul orelor de literatură, de exemplu, pentru a fi analizată la fel ca unele texte cum ar fi Eneida, Iliada sau Odiseea: această noutate didactică face obiectul unui protocol încheiat între Ministerul Educaţiei de la Roma şi de asociaţia laică şi nonconfesională 'Biblia'. Potrivit unui articol publicat recent de cotidianul Corriere della Sera, preluat de Agerpress Asociaţia a insistat de mai mulţi ani pentru introducerea noii modalităţi de studiere a Bibliei în programa şcolară, iar printre membrii săi se numără influenţi intelectuali laici şi teologi cum ar fi scriitorii Umberto Eco, Claudio Magris, Amos Luzzatto, Tullia Zevi, sociologul Giuseppe De Rita, lingvistul Tullio De Mauro, monseniorul Gianfranco Ravasi, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Cultură. Italia este una dintre ţările în care religia este studiată de la nivelul grădiniţei până la liceu, această materie contând şi pentru foaia matricolă de care se ţine cont la finalul liceului pentru admiterea la facultate.

Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, a semnat, ieri, contractul de închiriere a Castelului Peleş şi a Castelului Pelişor cu Regele Mihai. Documentul are o valabilitate de trei ani, cu posibilitatea prelungirii.Valoarea chiriei va rămâne la acelaşi nivel ca anul trecut, respectiv aproximativ 52.000 de lei pe lună. Totodată, în documentul semnat ieri, părţile şi-au manifestat şi preocuparea faţă de starea de conservare şi necesitatea punerii în valoare a Castelului Peleş.

Expoziţia ''De gustibus et coloribus'', cu un decalog culinar al poetului Mircea Dinescu, deschisă la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca în 2009, a obţinut una dintre cele două distincţii acordate anual de Comitetul Naţional Român al International Council of Museums. Juriul ICOM România a apreciat impactul pe care l-a avut acest eveniment cultural asupra publicului. Concepţia artistică a expoziţiei a aparţinut directorului Muzeului de Artă, Călin Stegerean. Manifestarea a prezentat publicului lucrări valoroase realizate de artişti de renume, aflate în patrimoniul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca.

'Gala Baletului Rus' revine în România, după succesul din 2008, cu un spectacol al celor mai frumoase momente din istoria baletului, care va avea loc, duminică seara, la Sala Palatului. Unele dintre cele mai mari nume din baletul rusesc vor fi prezente în spectacolul care are în program, fragmente din mari montări ale genului, în coregrafia lui Iuri Grigorovici, Marius Petipa, Vladimir Vasiliev. Programul cuprinde, în prima parte a spectacolului: Pas-de-deux din baletul 'Spărgătorul de nuci', de Ceaikovski, fragment din baletul 'Spartacus', de Aram Haciaturian, 'Pas-de-deux' din 'Giselle', de Adolph Adam, 'Pas-de-deux' din 'Frumoasa din pădurea adormită', de Ceaikovski, 'Moartea Lebedei', de Charles-Camille Saint-Saëns, fragment din 'Lacul lebedelor', de Ceaikovski.

Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului îi va conferi, duminică, distincţia ''Crucea Transilvană'' directorului Institutului de Studii Internaţionale al Universităţii Babeş Bolyai, prof. univ. dr. Vasile Puşcaş, fost negociator-şef al României cu Uniunea Europeană. Distincţia îi va fi înmânată de episcopul vicar Vasile Someşanul, în cadrul ceremoniei oficiate duminică, de sărbătoarea Rusaliilor, la Biserica ''Sfânta Treime'', pentru sprijinul acordat Arhiepiscopiei, în acţiunile pastoral-misionare. De-a lungul timpului, ''Crucea Transilvană'' a fost conferită fostului suveran al României, Mihai I, guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, preşedintelui Academiei Române, acad. Ioan Haiduc, precum şi altor importante personalităţi.

Studiourile de producţie Disney au cumpărat un scenariu bazat pe povestea clasică "Cenuşăreasa". Presa americană scrie că acesta va fi ecranizat într-o peliculă 3D, dat fiind recentul succes al unui alt film bazat pe o poveste clasică, "Alice în Ţara Minunilor". Potrivit surselor din industrie, Disney a plătit pe scenariu o sumă de ordinul milioanelor de dolari . Acesta este scris de Aline Brosh McKenna, cea care a realizat scenariul şi pentru "The Devil Wears Prada". Reprezentanţii Disney nu au dezvăluit încă dacă pelicula va fi realizată în format tridimensional, însă după succesul obţinut cu "Alice în Ţara Minunilor", care a realizat încasări de aproape un miliard de dolari la nivel mondial, este previzibil ca Cenuşăreasa să ajungă pe marile ecrane în format 3D.

Centrul Naţional al Cinematografiei va deveni coproducător oficial al proiectelor de filme pe care le finanţează, asigurând sprijin financiar din Fondul cinematografic, potrivit unei propuneri legislative aprobate de Senat. Propunerea de modificare a Ordonanţei 39/2005 privind cinematografia, iniţiată de mai mulţi senatori a fost aprobată la începutul săptămânii cu 64 de voturi "pentru", 3 "împotrivă" şi două abţineri, Senatul fiind prima Cameră sesizată. Potrivit actualei legislaţii, finanţarea proiectelor se face prin credite acordate de CNC. Modificările aduse de acest proiect vizează în primul rând transformarea creditelor în sprijin financiar direct, CNC urmând să dobândească oficial calitatea de coproducător, iar dreptul de valorificare a filmului va aparţine, în primii şapte ani, beneficiarului sprijinului financiar, în următorii trei ani producătorului principal, iar după alţi 10 ani Centrului Naţional al Cinematografiei, ca administrator al negativului şi sunetului filmului.

Cea de-a XVIII-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte Librex, care se desfăşoară până duminică, a atras la Iaşi peste 110 expozanţi. În plus, unele edituri au făcut reduceri substanţiale la cărţi, de până la 50%. Potrivit organizatorilor, în cadrul târgului vor fi lansate, în premieră, două programe pentru sprijinirea editurilor, prin care se vor pune la dispoziţia acestora toate titlurile de carte din literatura contemporană şi informaţii despre drepturile de autor. În cadrul evenimentului, vor fi premiate cel mai valoros program editorial, cea mai importantă ediţie critică, cartea de cultură cu cel mai mare succes de librărie şi cea mai importantă editură care promovează istoria culturii şi civilizaţiei. De asemenea, vor mai fi oferite premii pentru editarea de literatură pentru copii şi tineret, editarea cărţii ştiinţifice şi de specialitate şi editarea literaturii universale.

Filmul mut ''Metropolis'', regizat de Fritz Lang, va fi proiectat la Festivalul Internaţional de Film Transilvania pentru a doua oară în afara Germaniei, după Hong-Kong. Pelicula urmează să ruleze în varianta sa restaurată şi completă, cu un soundtrack live, compus special pentru versiunea integrală a filmului de muzicianul şi artistul Antonio Bras. ''Metropolis'' va fi proiecat pe data de 29 mai, de la ora 20,00, la cinematograful Republica, iar Antonio Bras va fi prezentat în premieră la TIFF 2010. Lansat în 1927 şi inclus în patrimoniul UNESCO, ''Metropolis'' este un film renumit, care a impresionat prin efectele şi detaliile tehnice şi arhitecturale inedite pentru vremea sa, punând, totodată, bazele genului science fiction.

Un spectacol cu 'Olandezul zburător' de Richard Wagner va avea loc duminică la Opera Naţională Bucureşti. Rolul principal va fi susţinut de baritonul Gary Simpson, absolvent al Universităţii de Arte din Carolina de Sud, care nu este la prima sa întâlnire cu creaţia wagneriană, interpretând cu succes roluri ca Donner din opera ''Aurul Rinului'' la Opera Montreal, Kurwenal în 'Tristan şi Isolda' şi Olandezul la Opera de Stat din Praga şi Teatrul de Operă din Hawai. Rolul lui Erik va fi interpretat de tenorul Marius Vlad Budoiu, pe care publicul român a avut ocazia să-l asculte în rolul titular din 'Othello', Calaf din 'Turandot' sau Samson din 'Samson şi Dalila'.

Actriţa franceză Isabelle Huppert, în vârstă de 57 de ani, va veni pentru prima dată în România săptămâna viitoare, cu ocazia expoziţiei "Isabelle Huppert – Femeia cu portrete". Pe 28 mai manifestarea va fi vernisată în prezenţa actriţei, iar pe 29 mai va avea loc un masterclass "Isabelle Huppert în dialog cu Cristian Mungiu", la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică. Cu ocazia venirii la Bucureşti, actriţa va asista la premiera filmului White Material. De la Henri-Cartier Bresson la Juergen Teller, 120 de portrete ale actriţei realizate de cei mai mari fotografi ai lumii vor fi expuse în perioada 28 mai - 27 iunie, la Sala Dalles.

Românii au pierdut obiceiul de a merge la cinematograf, una dintre cauze fiind faptul că au rămas doar 90 de săli de cinema în întreaga ţară, spune regizorul Corneliu Porumboiu într-un interviu pentru cotidianul francez Le Monde. Porumboiu, unul dintre realizatorii români din noua generaţie cinematografică descoperiţi la Cannes, a mai declarat jurnaliştilor francezi că apariţia noului val cinematografic românesc este datorată implicării financiare a statului. Primul film al lui Corneliu Porumboiu, "A fost sau n-a fost?", care a costat 200.000 de euro, a fost finanţat în totalitate independent, iar cel de-al doilea, "Poliţist, adjectiv", a fost susținut de stat cu jumătate din bugetul de 650.000 de euro.

Celebrul spectacol "Lord of the Dance", în regia şi coregrafia renumitului Michael Flatley, va fi din nou prezentat la Sala Palatului din Bucureşti. Evenimentul va avea loc la sfârșitul lunii, pe 31 mai. Biletele pentru show au preţurile cuprinse între 100 şi 350 de lei, în funcţie de locul ocupat în sală. "Lord of the Dance" este unul dintre cele mai vizionate spectacole de dans şi mai aclamate turnee din toate timpurile. Premiera a avut loc la Dublin, în 1996, şi a fost un succes de casă. În martie 1997, "Lord of the Dance" a fost prezentat şi la ceremonia premiilor Oscar.

Artistul britanic Mika va concerta în premieră în România, pe 24 iulie. Evenimentul va avea loc pe plaja H2O din Mamaia. Pe 8 ianuarie 2007, artistul britanic Mika lansa primul său single, "Grace Kelly", melodie ce a ajuns în scurt timp în fruntea clasamentelor muzicale din întreaga lume. Primul său album, "Life in Cartoon Motion", s-a vândut în peste 5,6 milioane de exemplare şi l-a ajutat să câştige premiul pentru cel mai bun debut al unui artist britanic la Brit Awards 2008 şi să fie nominalizat la premiile Grammy, pentru piesa "Love Today". În septembrie 2009, Mika şi-a lansat cel de-al doilea album, "The Boy Who Knew Too Much", care se bucură de asemenea de succes, melodiile "We Are Golden" şi "Rain" de pe acest material discografic ocupând la rândul lor vârfurile clasamentelor.

Cea de-a opta ediţie a Festivalului Peninsula va avea loc în perioada 26 - 29 august, la Târgu Mureş. Evenimentul se va desfășura pe malul Mureşului, lângă Complexul Weekend. Festivalul prezintă, timp de patru zile, muzică de calitate şi o serie foarte variată de evenimente sportive, culturale şi artistice, precum şi cu formaţii de renume mondial şi DJ-i de top. Anul acesta, Peninsula pune la dispoziţia celor prezenţi, pe lângă scena mare, terasă şi arenă, o a patra zonă muzicală, unde vor susţine concerte live formaţii româneşti şi maghiare. Festivalul Peninsula a atras la ediţia de anul trecut 58.000 de vizitatori, evenimentul având un buget de 1,2 milioane de euro.

Stephen Daldry va regiza filmul "Extrem de tare şi incredibil de aproape", după romanul omonim de Jonathan Safran Foer. Lungmetrajul este o coproducţie Paramount Pictures/ Warner Bros. Personajul principal al romanului, lansat în 2005, este Oscar Schell, un inventator amator de nouă ani. Copilul, care este, de asemenea, designer de bijuterii, astrofizician, cântăreţ la tamburină şi pacifist, caută să găsească uşa pe care o deschide o cheie pe care i-a lăsat-o tatăl său, care a murit în atacurile de la 11 septembrie 2001. Scenariul este semnat de Eric Roth, care a lucrat şi la "Strania poveste a lui Benjamin Button". Potrivit echipei filmului, cea mai grea încercare este găsirea copilului care va juca rolul principal. Daldry este cunoscut, de asemenea, pentru debuturile în cinema pe care le-a susţinut. Acesta i-a oferit lui Jamie Bell rolul său de debut în lungmetraj, cu "Billy Elliot", în 2000, şi l-a prezentat pe actorul german David Kross publicului american, în "Cititorul".

Marele premiu al primei ediţii a Bienalei de grafică de la Sfântu Gheorghe, în valoare de 2.000 de euro, a fost câştigat de artistul plastic Furjesi Csaba, din Ungaria. Celelalte trei distincții, a câte 1.000 de euro oferite de Consiliile judeţene Covasna, Harghita şi Mureş, au revenit artiştilor Lestyan Csaba din Miercurea Ciuc, Cristian Opriş din Cluj şi Daradics Arpad din Budapesta. Expoziţia, ce reuneşte 245 de lucrări ale unor artişti plastici din ţară şi străinătate, va fi deschisă publicului timp de două săptămâni. Potrivit organizatorilor, Bienala a stârnit un larg interes în rândul artiştilor plastici, dovadă că pentru cele două secţiuni - grafică tradiţională şi grafică experimentală - au fost trimise 693 de lucrări din 11 ţări.

Înscrierile pentru cea de-a XII-a ediţie a concursului naţional "Tânărul Jurnalist al Anului", organizat de Freedom House România, au fost prelungite până pe 26 mai. Data limită iniţială de înscriere în competiţie a fost 15 mai. Pentru înscriere, candidaţii sunt invitaţi să trimită trei articole, publicate în ediţiile print sau online în cursul anului 2009. Fiecare articol trebuie însoţit de o fotocopie şi un link, precum şi de o prezentare a experienţei profesionale, în maximum o pagină. În cazul articolelor online, vor fi acceptate exclusiv cele publicate pe site-uri de specialitate. Postările de pe blogguri, de orice tip, nu sunt eligibile. Articolele trebuie să fie la prima participare la un concurs de acest gen.

Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu va produce un spectacol după "Călătoriile lui Gulliver", care urmează să fie regizat de Silviu Purcărete. Evenimentul va fi prezentat în premieră la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu din 2012. Anunţul a fost făcut de directorul Teatrului "Radu Stanca" şi al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac. După premiera din România piesa va fi prezentată la festivalurile de la Edinburgh, Dublin şi Belfast. De numele lui Silviu Purcărete se leagă unul dintre cele mai importante momente ale teatrului românesc recent. În 2009, spectacolul său "Faust" a fost prezentat la Festivalul Internaţional de Teatru de la Edinburgh, iar actriţa Ofelia Popii a fost premiată pentru prestaţia sa.

"Avatar", de James Cameron, filmul cu cele mai mari încasãri din toate timpurile, a primit 10 nominalizãri la cea de-a 36-a galã a premiilor Saturn. Pelicula a fost nominalizată, printre altele, la categoriile "cel mai bun film fantasy", "cel mai bun regizor", "cel mai bun scenariu", "cel mai bun actor" şi "cea mai bunã actriţã". Spectaculosul SF 3D regizat de James Cameron a obţinut încasãri de 2,35 miliarde de dolari pe plan mondial, în cele nouã sãptãmâni de la lansare. În topul nominalizãrilor la premiile Saturn de anul acesta urmeazã "Sherlock Holmes", de Guy Ritchie, la opt categorii, "Inglourious Basterds", de Quentin Tarantino, şi "Watchmen", de Zack Snyder, ambele la câte şapte categorii. Gala de premiere va avea loc pe 24 iunie, în Burbank.

Un dispozitiv revoluţionar capabil să detecteze cancerul prin analizarea respiraţiei pacientului a fost construit de cercetătorii britanici de la Universitatea Cranfield din Bedfordshire. Instrumentul, numit "The Breathotron", identifică modificările de natură chimică din respiraţia pacienţilor, permiţându-le medicilor să diagnosticheze mult mai devreme prezenţa tumorilor în organism. Aparatul a fost realizat de specialiştii britanici, după o muncă de 14 ani, şi va fi testat în clinicile din Gloucestershire. Dacă va trece de perioada de testare, dispozitivul va putea fi folosit în toate clinicile din Sistemul Naţional de Sănătate din Marea Britanie.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!