DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
06.55 - 07.00
Retroeducatia • Realizator Mirela Nicolae

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.00 - 07.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.15 - 09.00
Espresso • Stiati ca... (ora 7:20); Concurs interactiv de cultura generala (ora 7:30); Promo (ora 7:55); Stirile culturale (ora 8:00); Cultura in Europa (ora 8:24); Concurs interactiv de cultura generala (ora 8:30); Reportajul zilei (ora 8:50). Realizatori Daniela Ivanov si Radu Croitoru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

21 mai 2010

Celebra mezzosoprană Ruxandra Donose revine la Bucureşti, unde, în această seară, va susţine un concert la Sala Radio din Capitală, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. Spectacolul va prezenta publicului "Uvertura tragică" - Johannes Brahms, "Moartea Cleopatrei" de Hector Berlioz şi "Cvartet cu pian în la minor, op.25" - Johannes Brahms/ Arnold Schönberg. Potrivit criticilor de specialitate, Ruxandra Donose are o voce lirică de o deosebită frumuseţe şi căldură. Mezzosoprana este, de peste zece ani, una dintre cele mai interesante voci ale scenei lirice internaţionale, însă abia în 2006 a păşit pe o scenă din România, participând la două reprezentaţii ale operei "Carmen" de Bizet, susţinute cu ocazia Summitului Francofoniei.

Andree Klang şi Horace Dan D. se numără printre invitaţii ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Muzică Electronică Delahoya. Evenimentul va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, la Cluj-Napoca. Andree Klang s-a născut în 1988 în Graz, Austria, şi la 19 ani a ajuns rezident la renumitul Table Dance Club. În prezent, Klang este considerat o tânără speranţă a muzicii electronice austriece, fiind foarte apreciat în cluburile emblematice vieneze precum Flex sau MNML Camera. Horace Dan D. a înfiinţat în 1993 o formaţie de muzică electronică - 4 Me Double - împreună cu doi prieteni şi tot atunci şi-a început activitatea ca DJ amator la private party-uri. În vara anului 1995 a debutat la radio, cu prima emisiune de muzică electronică din Transilvania şi a doua din ţară .

Peste 200 de artişti, reprezentanţi ai genurilor rock, folk, funk, tech, techno, breakbeat, goa, drum&bass, chill-out, reggae, hip-hop, house şi electro, vor evolua pe 14 scene în cadrul celei de-a doua ediţii Iarmaroc Fest. Evenimentul va avea loc la sfârșitul săptămânii, în pădurea Borăneşti. Festivalul va avea loc la fosta bază militară de lângă Urziceni, la 45 de kilometri de Bucureşti, timp de două nopţi şi trei zile. Între sesiunile de dans, spectatorii pot viziona piese de teatru şi expoziţii de fotografie, pot participa la workshop-uri de pictură, sculptură şi desen sau pot face cumpărături de la cei peste 100 de expozanţi ce vor participa la bazarul de produse hand-made. De asemenea, la Iarmaroc Fest 2010, va avea loc un festival de film vechi, cu proiecţiile unor documentare româneşti realizate între anii 1920 - 1940.

Şase artişti români - Elena Ciobanu, Ştefan Constantinescu, Ion Grigorescu, Marcel Iancu, Florin Tudor şi Mona Vatamanu, se numără printre cei 37 de participanţi la cea de-a patra ediţie a Bienalei Internaţionale de Artă Contemporană Bucureşti. Bucharest Biennale 4, organizată în acest an începând de astăzi și până pe 25 iulie, se va desfăşura în spaţii cu precădere independente - Pavilion Unicredit, Centrul de Introspecţie Vizuală din Piaţa Universităţii, La Bomba-Centru comunitar din zona Rahova-Uranus, urmărindu-se intensificarea interacţiunii cu contextul urban şi politic al Bucureştiului. Participanţii invitaţi provin din diverse domenii, cum ar fi artele plastice, arhitectura, politica, antropologia. Ca temă a manifestării a fost aleasă 'Handlung - Producţia de posibilităţi', preluând ambiguitatea termenului german 'handlung' - imposibil de tradus la toate nivelurile sale de semnificare, dar care se plasează, potrivit Ioanei Niţu, director executiv al Bienalei, 'între acţiune, activitate, instrumentalizare şi participare, deşi poate însemna concomitent şi poveste sau naraţiune - drept punct de plecare pentru studierea unor practici diverse, care propun diferite forme de acţiune'.

Al patrulea film din franciza "Shrek", care a prezentat, de-a lungul timpului, aventurile celui mai cunoscut căpcăun verde din istoria peliculelor de animaţie, va fi lansat astăzi pe marile ecrane în Statele Unite ale Americii. În cei nouă ani de la lansare, Shrek a salvat-o pe prinţesa Fiona din ghearele unui dragon, a dejucat planurile unui Prinţ nu chiar Frumos şi a recuperat cheile regatului Far Far Away. În noul film, căpcăunul verde va porni într-o ultimă aventură, fiind însoţit de o pleiadă de actori de renume care au acceptat să îşi împrumute vocile pentru celelalte personaje din această producţie. Pentru acest lungmetraj de adio, regizorul Mike Mitchell a îndrăznit chiar să amestece stilurile cinematografice şi a îmbinat genul fraţilor Grimm cu filmul cult al lui Frank Capra "O viaţă minunată". Pelicula va avea premiera în România pe 16 iulie.

Cinefilii din Târgu Mureş vor urmări în exclusivitate, la finalul acestei săptămâni, la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Filmului European cea mai recentă peliculă a lui Radu Mihăileanu, ''Concertul''. ''Festivalul Filmului European se află la a XIV-a ediţie şi este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul ambasadelor culturale ale ţărilor participante. Festivalul a debutat aseară la Târgu Mureş, cu cu pelicula ''Konyec'', al lui Gabor Rohonyi din Ungaria, film care a obţinut premiul publicului la ediţia de anul trecut a evenimentului. Spectacolele au loc la Casa de Cultură ''Mihai Eminescu'' iar intrarea este liberă.

Annamaria Dancs debutează săptămâna viitoare pe scena Teatrului de Operetă din Bucureşti. Artista va juca în două operete celebre: ” Silvia” si „Contesa Maritza” . În opereta Silvia Annamari va juca în rolui lui Stazi iar în Contesa Maritza o va interpreta pe Lisa. Dintre cele două roluri, Annamaria simte mai aproape de suflet personajul lui Stazi, identificându-se cu personalitatea şi caracterul eroinei cu mare uşurinţă. În Contesa Maritza costumele poartă marca Doina Levintza, iar dirijorul va fi Silló István, de la Teatrul de Operetă din Budapesta. Cat despre Silvia, spectacolul va fi regizat în stil clasic ( cu decoruri şi costume identice celor folosite în spectacolele din capitala Ungariei) de Kerényi Miklós Gábor (KERO), directorul Teatrului de Operetă din Budapesta, spune Anamaria Dancs. Debutul Annamariei pe scena Teatrului de Operetă ION DACIAN va avea loc joi, 27 mai în spectacolul Silvia şi duminică, 30 mai în Contesa Maritza, cu începere de la orele 19.

Regizorii Mike Leigh ("Another Year"), Bertrand Tavernier ("La princesse de Montpensier") şi Alejandro Gonzalez Inarritu ("Biutiful") sunt favoriţi la premiul Palme d'Or, cu câteva zile înainte de închiderea Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, informează France Press. Totuşi, criticii de specialitate sunt departe de a fi mulţumiţi de filmele din competiţia oficială. Într-un material intitulat "Salutări dintr-o competiţie banală", Village Voice scrie că "acţiunea" festivalului de pe Croazetă se concentrează, de fapt, în secţiunea Un Certain Regard.
"Competiţia de până acum a fost de departe paradisul familiarităţii, mediocrităţii şi a ceea ce criticii francezi numesc cu dispreţ “qualité” (calitate) adica, scrie publicaţia, adăugând că secţiunea Un Certain Regard, dominată de români, este cea mai interesantă parte a evenimentului.

Un concurs de dramaturgie pentru teatru de copii se desfăşoară începând din aprilie până în septembrie, organizat de Centrul Naţional de Cultură a Romilor - Romano Kher, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România. Concursul are drept scop relevarea valorilor de cultură şi civilizaţie ale comunităţii rome. Acesta va consta în selectarea unor texte dramatice dintre care vor fi nominalizate trei. Textul câştigător urmează să fie montat într-un spectacol, iar autorul să fie premiat cu 1.000 de lei. Regulamentul concursului poate fi analizat fie la sediul CNCR - Romano Kher sau la sediul Uniunii Scriitorilor din Calea Victoriei nr. 115, Bucureşti fie pe site-urile celor două instituţii-partenere: www.romanikultura.ro si www.uniuneascriitorilor.ro.

Ministerul peruan de Externe a predat 542 de relicve culturale recuperate din străinătate Institutului Naţional de Cultură de la Lima, a anunţat recent ministrul adjunct de externe Nestor Popolizio, citat de Xinhua. Printre relicvele recuperate se numără piese fabricate din aur, ceramică, lemn şi materiale textile ce datează din perioadele culturilor preincaşe. Acestea au o valoare de piaţă estimată la 85 de milioane de dolari americani. Una dintre cele mai impresionante piese este un coif din aur în forma unei caracatiţe, a declarat Popolizio în timpul ceremoniei de înmânare. Coiful a fost recuperat de poliţia britanică şi aparţine culturii Moche, care a prosperat cu circa 1.000 de ani în urmă în locul unde se află în prezent provincia La Libertad, din nord-vestul Peru.

Cristian Teodorescu şi Ioana Pârvulescu se numără printre nominalizaţii la premiile Uniunii Scriitorilor din România pe 2010, cu volumele "Medgidia, oraşul de apoi" , respectiv "Viaţa începe vineri", informează site-ul instituţiei. Premiile USR vor fi acordate pe 11 iunie. La categoria Proză au mai fost nominalizaţi Florin Manolescu, Constantin Stan şi Varujan Vosganian, însă acesta, fiind vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor, s-a recuzat. La categoria Poezie au fost nominalizaţi: Constantin Abăluţă, cu "Iov în ascensor/Iov în funicular" , Mircea Bârsilă, cu "Monede cu portretul meu", Al. Muşina, cu "Regele dimineţii", Mircea Petean, cu "Câmp minat" , şi Lucian Vasilescu, cu "aproape. atît de departe". La categoria Dramaturgie USR i-a nominalizat pe Aurel Gheorghe Ardelean, cu "Leoaică rănită sau ce faţă umană are fiara", Corneliu Teulea, cu "Damnaţii" şi Mircea M. Ionescu, cu "Filozofia băşcăliei". Paul Cernat, Dumitru Chioaru, Mircea Mihăeş, Gelu Negrea, Marta Petreu sunt deasemenea nominalizaţii la categoria Critică literară/ Eseu/ Istorie literară. Premii se vor acorda şi la categoria Literatură pentru copii şi tineret, Traduceri din literatura universală. Deasemenea for fi acordate mai multe premii speciale

La Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, va avea loc în luna iunie Târgul Naţional al Cărţii de Poezie, sub sloganul: Tu Nu Citeşti Poezie? Aflat la prima ediţie, targul este o iniţiativă culturală care îşi propune să reintroducă în spaţiul public conceptul poeziei contemporane vizibile şi interactive. În cele patru zile ale Târgului, poezia, cartea de poezie, poeţii şi revistele de cultură care publică poezie vor fi protagonişti ai unui eveniment inedit în spaţiul românesc post-decembrist ce pune la loc de cinste creaţia poetică, marcă identitară a oricărui spaţiu cultural veritabil. Totul va avea forma unui Târg de carte –un loc unde cele mai importante edituri de poezie din întreaga ţară îşi vor pune la dispoziţia cititorilor cele mai noi apariţii. De asemenea, vor avea loc numeroase alte evenimente dedicate poeziei.

Cel mai amplu festival studenţesc organizat la Oradea, StudFest, continuă până duminică. Evenimentul cuprinde o serie de conferinţe, work-shopuri, proiectări de filme în aer liber, activităţi sportive, culturale şi caritabile într-un program complex, unic în ţară. În festival sunt implicate 13 organizaţii studenţeşti şi peste 30 de ONG-uri. Inedit este faptul, de pildă, că accesul la unele evenimente se va face pe bază de...carte, o donaţie insignifiantă pentru fiecare, dar importantă pentru cei care vor beneficia de ea. Intenţia studenţilor este şi aceea de a da un impuls lecturii.

Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” – Bucureşti, organizează faza naţională a Festivalului Naţional de Poezie „Gellu Naum” aflat la a VII-a ediţie, în perioada 28-29 mai 2010, în oraşul Brezoi. Pentru această etapă s-au calificat 30 de elevi din toată ţara, înscrişi la cele două secţiuni din concurs, poezie şi eseu. La festival şi-au confirmat participarea ca invitaţi Constantin Abăluţă, Rita Chirian, Claudiu Komartin, Cosmin Perţa, Andra Rotaru, Stoian G. Bogdan, Răzvan Ţupa. Aceştia vor avea lansări de carte, vor interacţiona cu elevii participanţi şi vor asigura jurizarea lucrărilor. Detalii despre festival pot fi găsite pe www.festivalulgellunaum.wordpress.com

Peste 70 de meşteri artizani din judeţul Harghita participă, la târgul meşteşugarilor, deschis în Piaţa Libertăţii din Miercurea Ciuc. La targ sunt prezentate meşteşuguri tradiţionale precum fabricarea pălăriilor din paie, prelucrarea de iască, olărit, cioplire de porţi secuieşti şi de stâlpi funerari, ţesut sau prelucrarea lânii. Meşterii populari îi învaţă pe copii, dar şi pe adulţii doritori, să fabrice diferite obiecte din pâslă, să facă pălării din iască, să sculpteze în lemn, să împletească frânghii în modele tradiţionale şi să împletească bice. Principala atracţie a târgului o constituie un carusel, construit din lemn de meştesugarii din judeţ. În paralel cu târgul meşteşugarilor se desfăşoară şi un târg de carte, de la standurile căruia cei interesaţi pot cumpăra volumele publicate de editurile maghiare din regiune.

Cea de-a patra ediţie a Bucharest Biennale s-a deschis ieri la Bucureşti. Aceasta prezintă publicului din Capitală lucrări semnate de 38 de artişti şi grupuri artistice din circa 20 de ţări, în şase spaţii diferite, de la Muzeul Naţional de Geologie la centrul comunitar LaBomba din Rahova. Răzvan Ion, co-director al Bucharest Biennale, a definit acest eveniment, la conferinţa de deschidere drept "un instrument de gândire critică", care nu este limitat la o expoziţie, ci reprezintă şi o platformă pentru lansarea de idei politice şi sociale. BB4 se va desfăşura de astăzi până pe 25 iulie, în mai multe spaţii din Capitală, precum Pavilion Unicredit, centrul comunitar LaBomba, din zona Rahova-Uranus, Centrul de Introspecţie Vizuală, Institutul de Cercetări Politice, Muzeul de Geologie şi Paradis Garage.

Celebra mezzosoprană Ruxandra Donose revine la Bucureşti, unde, în această seară, va susţine un concert la Sala Radio din Capitală, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. Spectacolul va prezenta publicului "Uvertura tragică" - Johannes Brahms, "Moartea Cleopatrei" de Hector Berlioz şi "Cvartet cu pian în la minor, op.25" - Johannes Brahms/ Arnold Schönberg. Potrivit criticilor de specialitate, Ruxandra Donose are o voce lirică de o deosebită frumuseţe şi căldură. Mezzosoprana este, de peste zece ani, una dintre cele mai interesante voci ale scenei lirice internaţionale, însă abia în 2006 a păşit pe o scenă din România, participând la două reprezentaţii ale operei "Carmen" de Bizet, susţinute cu ocazia Summitului Francofoniei.

Pelicula "Caravana Cinematografică", a lui Titus Muntean, filmul mut "Metropolis", dar şi două filme care îl au în centrul atenţiei pe Dracula, fac parte din proiecţiile speciale la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, care va avea loc între 28 mai şi 6 iunie, la Cluj-Napoca. Cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania aduce la Cluj o serie de proiecţii speciale. Startul proiecţiilor de senzaţie este dat în 29 mai, prin proiecţia de gală a filmului "Caravana Cinematografică", în regia lui Titus Muntean. Filmul va fi proiectat la Cinema Republica, la ora 18, în prezenţa regizorului Titus Muntean, a actorilor Dorian Boguţă şi Iulia Lumânare şi a echipei. După proiecţia de gală a filmului lui Titus Muntean, de la ora 20, la cinema Republica va fi proiectat filmul mut "Metropolis", în regia lui Fritz Lang.

Drepturile de distribuţie pentru filmul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", de Andrei Ujică, au fost vândute casei Cinecitta Luce din Italia, informează Screendaily International. Filmul "Autobiografia lui Ceauşescu" a avut premiera mondială miercuri, la Festivalul de la Cannes, în afara competiţiei. Andrei Ujică a declarat pentru France Press că a vrut, cu filmul său, să "cunoască omul din spatele personajului istoric" care i-a marcat tinereţea. "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" este realizat după vizionarea a circa 1.000 de ore de imagini de arhivă, din care au fost extrase 250, "o muncă titanică", după cum mărturiseşte Ujică. Regizorul spune că volumul "Autobiografia lui Fidel Castro", de Roberto Fuentes, l-a făcut să îşi pună întrebări referitor la natura dictatorilor.
Rezultatul este, scrie AFP, un film puternic care, "datorită unui montaj riguros, evită să facă o compilaţie între imaginile de propagandă şi cele anti-Ceauşescu". Andrei Ujică, născut în 1951, la Timişoara, este scriitor, regizor de film şi profesor. El trăieşte din 1981 în Germania.

Trupele Goombay Dance Band, Weather Girls şi Saragossa Band concertează, pe 31 octombrie, la Bucureşti, la cea de-a doua ediţie a evenimentului "Back To The 80's". În prima ediţie a evenimentului, pe scena Sălii Palatului, două trupe legendare au sărbătorit 25 de ani de hituri: Bad Boys Blue şi Alphaville. Goombay Dance Band a devenit celebră în Europa cu "Sun of Jamaica", hitul anului, care a depăşit zece milioane de difuzări până în prezent. Au urmat şi alte hituri, precum "Aloha Oe", "Seven Tears" şi "Eldorado". Trupa Weather Girls a devenit celebră în 1982, când piesa "It's Raining Man" a ocupat prima poziţie în topurile muzicale din întreaga lume.
Saragossa Band este o trupă pop de origine germană, care s-a bucurat de un mare succes în anii '80. Grupul a devenit cunoscut odată cu lansarea piesei "Big Bamboo". Cea mai celebră piesă a trupei este "Agadou".

Teatrul Naţional din Cluj-Napoca va prezenta, sâmbătă, de la ora 15, la Studioul Euphorion, premiera spectacolului "Asasinarea Marchizului de Sade", în regia lui Laszló Olivér. Spectacolul este realizat în cadrul programului "Tineri creatori".
"Marchizul de Sade îşi trăieşte ultima etapă a vieţii la Charenton sub supravegherea doctorului Royer, medicul şef al ospiciului, care îl detestă pe marchiz, dar îl şi admiră fără să vrea. Înconjurat de înţelegătoarea şi devotata concubină Constance Quesnet şi de Madeleine Leclerc, fiica spălătoresei, îndrăgostită şi fascinată de marchiz, Sade nu îşi doreşte decât să scrie, orice ar fi", se arată în prezentarea spectacolului.

Un Certain Regard este secţiunea "unde se concentrează acţiunea" la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, nu în competiţia oficială, iar filmele lui Radu Muntean şi Cristi Puiu se numără printre "nestematele" acesteia, apreciază presa internaţională. Potrivit Variety, "renaşterea cinematografică a României - împreună cu „Aurora”, de Cristi Puiu - a adus o confirmare a suspiciunilor că secţiunea Un Certain Regard va umbri competiţia oficială". În această secţiune, alături de Puiu mai concurează Radu Muntean, cu filmul "Marţi, după Crăciun". Village Voice subtitrează articolul în care apreciază că filmele din competiţia oficială de la Cannes sunt şterse: "Competiţia nu este încrâncenată, dar românii sunt". Tot Village Voice califică filmele româneşti din secţiunea de pe Croazetă, "Aurora" de Cristi Puiu şi "Marţi, după Crăciun" de Radu Muntean, ca fiind "nestemate" ale competiţiei.

Joi, 27 mai, de la ora 18.30, Institutul Cultural Roman din capitala va gazdui cea de-a doua intalnire din seria „Restul e muzica... Comentand istoria muzicii clasice cu Dan Dediu si invitatii sai”. Tema acestei intalniri este Muzica din Baroc. Invitatii compozitorului Dan Dediu vor fi Ansamblul de Barockeri al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, coordonat de Mihai Ghiga si Adrian Buciu, si solistii Valentina Nafornita (soprana) si Adrian George Popescu (contratenor). Accesul publicului este liber.

România este prezentă în cadrul programului Pecs 2010 – Capitală Culturală Europeană cu mai multe evenimente de prestigiu. După festivalul EUROPEMANIA, astăzi de la ora 20, la sala mare a Teatrul Naţional din Pécs, Teatrul Radu Stanca din Sibiu prezintă spectacolul „Electra” în regia lui Mihai Măniuţiu. Prezenţa teatrului este susţinută de ICR Budapesta, partener consacrat al evenimentelor Pecs 2010 - Capitală Culturală Europeană. ELECTRA este un spectacol apreciat la festivaluri şi competiţii internaţionale. Mihai Măniuţiu îşi plasează pesonajele, Electra şi Oreste, într-o comunitate ghetou, restrânsă, care are grijă ca menirea lor să fie împlinită. „Electra” îmbină cu succes tragedia greacă fondatoare a miturillor europene cu muzica tradiţională maramureşeană, interpretată live de Gupul Iza, creând astfel o zonă de confluenţă a miturilor arhaice. Spectacolul este jucat în limba română cu traducere în limba maghiară.

Peste 200 de artişti, reprezentanţi ai genurilor rock, folk, funk, tech, techno, breakbeat, goa, drum&bass, chill-out, reggae, hip-hop, house şi electro, vor evolua pe 14 scene în cadrul celei de-a doua ediţii Iarmaroc Fest. Evenimentul are loc până duminică în pădurea Borăneşti, la fosta bază militară de lângă Urziceni, la 45 de kilometri de Bucureşti. Între sesiunile de dans, spectatorii pot viziona piese de teatru şi expoziţii de fotografie, pot participa la workshop-uri de pictură, sculptură şi desen sau pot face cumpărături de la cei peste 100 de expozanţi ce vor participa la bazarul de produse hand-made. De asemenea, la Iarmaroc Fest 2010, va avea loc un festival de film vechi, cu proiecţiile unor documentare româneşti realizate între anii 1920 - 1940.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm

ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.

mai mult...
Regal beethovenian la Palatul Mogosoaia

Ansamblul Musica Viva va propune o noua �nt�lnire �n cadrul proiectului integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven.

mai mult...
Proiecţie de gala la Hala Balanţa Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.

mai mult...
Ultimul sansa de a vedea spectacolul Mefistofele �n aceasta stagiune a ONB

Un sf�rsit de saptam�na dedicat iubitorilor genului liric: Mefistofele, Cenusareasa si Macbeth.

mai mult...
Dramaturgul Esteve Soler la Bucuresti

Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.

mai mult...
Rom�nia, invitata de onoare la Salonul International de Carte de la Paris, �n 2013

Rom�nia va fi tara invitata de onoare la editia din 2013 a Salon du Livre - Salonul International de Carte de la Paris.

mai mult...
Rom�nia la T�rgul International de Carte de la Londra

Rom�nia va fi prezenta la editia din acest an a T�rgului International de Carte de la Londra, �n perioada 16-18 aprilie 2012.

mai mult...
ICR Stockholm, partener al noului festival suedez de arta performativa PALS

�n perioada 20-22 aprilie 2012 are loc la Fylkingen prima editie a festivalului de arta performativa PALS - Performance Art Links.

mai mult...
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului

Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.

mai mult...
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor

Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.

mai mult...
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!