Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
19.00 - 21.00 Stagiunea Muzicală Radio • Transmisiune directă din Studioul 'Mihail Jora'. Concertul Orchestrei de Cameră Radio. Dirijor şi solist Ladislau Horvath. Wolfgang Amadeus Mozart – Simfonia nr. 23 în Re major KV 181, Rondo KV 269 în Si bemol major pentru vioară şi orchestră, Adagio KV 261 în Mi major pentru vioară şi orchestră şi Rondo KV 373 în Do major pentru vioară şi orchestră; Charles Gounod - Mica simfonie pentru instrumente de suflat; Joseph Haydn – Simfonia nr. 49 în fa minor «La Passione». În pauză, interviuri cu protagoniştii. Comentează Sebastian Crăciun. Producător Sorina Goia
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
25 mai 2010
Festivalul Internaţional Ceh şi Evreiesc "9 Gates", iniţiat în Cehia, este adus în premieră la Bucureşti, cu proiecţii de filme, expoziţii şi un concert. Evenimentul va avea loc în perioada 26 - 29 mai, la Centrul Ceh şi Teatrul Evreiesc de Stat. Festivalul "9 Gates" constituie un mix de muzică, film, literatură şi expoziţii specifice perioadei de dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial. Expoziţiile prezentate în festival sunt "Vecinii care au dispărut", un proiect în cadrul căruia tineri cu vârste cuprinse între 12 şi 21 de ani au realizat broşuri şi colecţii cu poze de familie sau alte documente despre cei dispăruţi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, şi "Un tribut adus victimelor Holocaustului - copiii", o continuare a primului proiect.
Bilete de 85 de lei, pentru studenţii care doresc să-l vadă pe Bob Dylan în concertul pe care îl va susţine în Bucureşti. Evenimentul va avea loc la Zone Arena din Capitală, pe 2 iunie. Tichetele pentru studenţi vor fi disponibile doar joi, 27 mai, între orele 16.00 şi 21.00, la casele de bilete de la intrarea în Zone Arena. Biletele "de austeritate" sunt adresate exclusiv studenţilor şi vor putea fi achiziţionate în număr limitat (maximum 4 bilete de persoană) pe baza carnetului sau a legitimaţiei ce atestă înscrierea în sistemul universitar. Aceste tichete oferă acces studenţilor în zona B. Celelalte categorii de bilete pot fi achiziţionate în continuare online, de pe myticket.ro.
Trupa de dans şi acrobaţie Xtreme va reprezenta România la cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru şi Arte de Stradă din Valladolid. Evenimentul din Spania, va avea loc începând de astăzi și până pe 30 mai. Festivalul cuprinde 200 de spectacole susţinute de 63 de companii din 17 ţări. În această seară, de la ora 22.15, pe o scenă neconvenţională - faţada Muzeului Patio Herreriano din Valladolid -, trupa Xtreme prezintă în premieră în Spania spectacolul "Vertical", în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru şi Arte de Stradă din oraşul spaniol. Cu o coreografie şi un concept realizate de Dorel Moiş, acrobaţii de la Xtreme dansează la înălţime sfidând gravitaţia. Trupa îmbină dansul cu acrobaţia şi gimnastica, folosind elemente preluate din sportul extrem.
Trupa metal Dark Tranquillity din Suedia va cânta, pe 14 august, pe scena din Piaţa Mare din Sibiu, la festivalul Artmania.
Evenimentul se va desfăşura în acest an între 13 şi 15 august. Cea de-a cincea trupă din festival cântă din 1989. Suedezii de la Dark Tranquillity sunt cunoscuţi ca pionieri ai stilului "melodeath". Ei vor urca pe scena din Piaţa Mare a Sibiului pe 14 august, alături de cântăreţul de origine libaneză Serj Tankian şi trupa Sirenia. Muzica suedezilor de la Dark Tranquillity oferă o experienţă intensă, puternic marcată de rădăcinile lor scandinave. Printre trupele care vor mai concerta se numără Sisters of Mercy şi Kamelot.
Obezitatea a fost asociată cu un volum mai mic al creierului, potrivit unui studiu. Cercetarea indică, totodată, o creştere a riscului de demenţă la bătrâneţe pentru persoanele de vârstă mijlocie, în general sănătoase, dar care au o circumferinţă a taliei mare. Specialiştii au examinat un eşantion de 733 de persoane cu vârsta medie de 60 de ani, din care 70% erau femei. Medicii au calculat indicele de masă corporală - greutatea împărţită la pătratul înălţimii, circumferinţa bustului, raportul dintre circumferinţa bustului şi cea a coapselor şi nivelul de ţesut adipos abdominal. Oamenii de ştiinţă au determinat, totodată, volumul total al creierului cu ajutorul RMN-ului şi densitatea materiei albe cerebrale care conţine fascicule de fibre nervoase. Rezultatele acestui studiu care evidenţiază asocierea dintre obezitate şi senilitate ar putea conduce la elaborarea unor strategii promiţătoare de prevenţie.
Biletele pentru concertul pe care trupa Iron Maiden îl va susţine la Cluj Napoca, pe 15 august, sunt disponibile începând de ieri la tariful unic de 100 de lei, au declarat organizatorii concertului. Show-ul Iron Maiden de la Cluj Napoca va avea loc în parcarea mall-ului Polus Center din Cluj-Napoca, în cadrul unui eveniment prezentat de clubul de fotbal CFR Cluj. Iron Maiden revine vara aceasta în România în cadrul turneului mondial "The Final Frontier", turneu ce anticipează apariţia albumului cu acelaşi nume, primul material discografic de studio Iron Maiden după o pauză de aproape patru ani. Trupa Iron Maiden a mai concertat în România, la Bucureşti, în 2008.
Expoziţia "Artistul la lucru în România II" va fi vernisată, mâine la Galeria Apollo a Teatrului Naţional din capitală, fiind urmată de o licitaţie, informează un comunicat al Casei Goldart. Expoziţia se deschide la ora 18 iar licitaţia se va desfăşura in ziua de 6 iunie, la Galeria de Artă Galateca a Bibliotecii Centrale Universitare Bucureşti. Lucrarile vor fi prezentate publicului pe site-ul: www.goldart.ro" la capitolul "Oferte speciale". Sunt prezenţi în expoziţie artişti cunoscuţi şi artişti tineri.
Virgil Niţulescu, fost secretar general în Ministerul Culturii, a fost numit director interimar al Muzeului Ţăranului Român din Capitală, după plecarea de la conducerea instituţiei a lui Vintilă Mihăilescu. Virgil Niţulescu a fost secretar general în Ministerul Culturii în timpul mandatului de ministru al lui Adrian Iorgulescu, iar în martie 2009 a fost eliberat din funcţie şi numit inspector guvernamental. Niţulescu este şi preşedintele Comitetului Naţional Român al Consiliului Internaţional al Muzeelor. Mihăilescu a demisionat din funcţia de director pe 15 aprilie şi a părăsit conducerea muzeului pe 15 mai, după ce mandatul său a expirat la 1 iunie 2009.
Regizoarea britanică Diane Travis va susţine un atelier de teatru intitulat "Limbaj şi spaţiu la Shakespeare", ce se va desfăşura între 26 şi 28 mai, la Teatrul Naţional Bucureşti, informează un comunicat al Teatrului Vienez de Copii. Atelierul este dedicat actorilor aflaţi în primii lor zece ani de carieră, care îşi doresc să îşi dezvolte abilităţile de abordare a operelor clasice şi contemporane. Studiul scenelor complexe este folosit pentru a clarifica şi rezolva problemele tipice întâlnite de actorul modern. La masterclass-ul care se va desfăşura la Bucureşti vor participa actorii coordonatori ai trupei Teatrului Vienez de Copii, actori ai Companiei Passe Partout Dan Puric şi actori ai Teatrului Naţional Bucureşti. Grupul de actori va lucra exerciţii de retorică, analiză pe text, rezistenţă vocală, abordare a textului, personaj. Majoritatea exemplelor selectate pentru acest atelier vor fi din "Hamlet" şi "A douăsprezecea noapte".
Trupa Rolling Stones s-a clasat pe prima poziţie în topul celor mai bine vândute albume din Marea Britanie, pentru prima dată în ultimii 16 ani, cu reeditarea celebrului album "Exile on Main Street", informează France press. Scos la vânzare pe 17 mai, "Exile on Main Street" este o versiune remasterizată a celebrului album lansat de Rolling Stoners în 1972. Albumul conţine 10 melodii inedite, nelansate de trupă până acum. Considerat unul dintre cele mai bune albume din istorie, "Exile on Main Street", influenţat de instabilitatea socială şi politică de la sfârşitul anilor '60, are componente de muzică americană rock, blues, gospel şi soul. Trupa Rolling Stones, compusă în prezent din Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts şi Ronnie Wood, a vândut peste 200 de milioane de albume în lumea întreagă pe parcursul ultimelor cinci decenii şi a susţinut mii de concerte cu casa închisă. În 2007, formaţia Rolling Stones a concertat şi în România, pe stadionul Lia Manoliu din Bucureşti.
O celebrare specială va avea loc astăzi, la Opera Nationala Bucureşti cu ocazia împlinirii a 200 de ani de când s-a constituit primul guvern naţional argentinian, pe 25 mai 1810. Evenimentul cultural Tango del Bicentenario care cuprinde spectacolul „TANGO EMOCIÓN”, precum şi muzică şi demonstratii de dans argentinian. Studioul Experimental de Opera si Balet „Ludovic Spiess” va prezenta in foyerul galben, începand cu ora 18:30 spectacolul „TANGO EMOCIÓN”, prin care mezzosoprana Oana Andra, baritonul Andras Chiriliuc si pianista Mihaela Valcea vor conduce invitatii intr-o incursiune pasionala in lumea tango-ului. Regia si coregrafia sunt semnate de Valentin Rosca. Dupa spectacol, Analia Selis (voce), Razvan Suma (violoncel) si Julio Santillán (chitara) vor interpreta teme muzicale argentiniene. Seara se va incheia cu o demonstratie de dans a scolilor de tango din Romania. De asemenea, invitatii vor putea admira o expozitie de fotografii reprezentative din Argentina.
Scriitorul Bogdan Suceavă îşi lansează volumul "Venea din timpul diez" în mai multe oraşe din ţară, în cadrul unui turneu ce se desfăşoară între 25 mai şi 14 iunie.
În acest interval, Bogdan Suceavă va fi prezent în opt oraşe importante, unde vor avea loc lansări de carte şi întâlniri cu studenţii. Printre localităţile în care vor avea loc lansările se numără Cluj-Napoca, Oradea, Timişoara, Sighişoara şi Bucureşti.
Romanul "Venea din timpul diez" (ediţia I, Polirom, 2004; ediţia a II-a, Polirom, 2010) a fost tradus în maghiară la Noran Kiadó, în bulgară la Paradox Publishing Group şi este în curs de publicare în limba engleză la Northwestern University Press. Bogdan Suceavă este associate professor la California State University, Fullerton, SUA. Dintre volumele publicate se numără "Imperiul generalilor târzii şi alte istorii" (2002), "Bunicul s-a întors la franceză, istorii" (2003), "Miruna, o poveste" (2007) şi "Vincent nemuritorul" (2008).
Biletele pentru cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania care va avea loc în perioada 28 mai - 6 iunie, la Cluj-Napoca, au fost puse în vânzare de ieri. Cei care vor cumpăra bilete cu minim o zi înaintea proiecţiei, vor plăti un preţ special de opt lei. Elevii, studenţii şi pensionarii beneficiază de reducere, astfel că preţul unui bilet pentru aceştia va fi de şase lei, au anunţat organizatorii. Biletul cumpărat în ziua proiecţiei beneficiază de un preţ unic pentru toate categoriile de spectatori, respectiv 10 lei. Accesul la proiecţiile de la TIFF Meeting Point care vor avea loc la Muzeul de Artă este gratuit.
Actorul Orlando Bloom va face parte din distribuţia noii versiuni 3D a clasicului "Cei trei muşchetari", care va fi regizat de Paul W. S. Anderson, informează contactmusic.com. Bloom va interpreta rolul Ducelui de Buckingham, în timp ce comicul James Corden va juca rolul servitorului Planchet. Din distribuţie mai fac parte Christoph Waltz, care îl va interpreta pe Richelieu, şi Milla Jovovich, care în "Cei trei muschetari" va juca rolul Milady de Winter. De asemenea, Logan Lerman va juca rolul celebrului D'Artagnan. Filmările vor începe în luna septembrie.
Festivalul Internaţional Ceh şi Evreiesc "9 Gates", iniţiat în Cehia, este adus în premieră la Bucureşti, cu proiecţii de filme, expoziţii şi un concert. Evenimentul va avea loc în perioada 26 - 29 mai, la Centrul Ceh şi Teatrul Evreiesc de Stat. Festivalul "9 Gates" constituie un mix de muzică, film, literatură şi expoziţii specifice perioadei de dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial. Expoziţiile prezentate în festival sunt "Vecinii care au dispărut", un proiect în cadrul căruia tineri cu vârste cuprinse între 12 şi 21 de ani au realizat broşuri şi colecţii cu poze de familie sau alte documente despre cei dispăruţi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, şi "Un tribut adus victimelor Holocaustului - copiii", o continuare a primului proiect.
Asociaţia Comercianţilor de Opere de Artă din Romania lansează mâine un index de preţuri pentru lucrări realizate de 1.000 de artişti plastici români. Preşedintele asociaţiei, Radu Boroianu spune că indexul va avea reprezentativitate naţională, ceea ce va însemna un prim pas pentru recunoaşterea internaţională, şi va cuprinde evoluţia preţurilor de tranzacţionare din ultimii 20 de ani pentru lucrări din portofoliu a 1.000 de artişti plastici români, în special pictori. Preşedintele ACOAR susţine că Banca Centrală ar putea introduce explicit în norme posibilitatea ca instituţiile de credit să acorde împrumuturi având garanţii opere sau colecţii de artă. Potrivit lui Boroianu, băncile-mamă ale instituţiilor de credit din România practică acest tip de garanţii şi consideră operele de artă drept investiţii mai sigure decât alte instrumente.
La ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania - TIFF (28 mai - 6 iunie), Israelul va fi prezent în secţiunea ''Focus'' cu cele mai sonore titluri din cinematografia recentă. Un film deosebit al acestei secţiuni este ''Lebanon'', o coproducţie Germania-Israel-Franţa-Liban, în regia lui Samuel Maoz, câştigător al Leului de Aur la Veneţia, în 2009. Filmul redă experienţa terifiantă a patru tineri soldaţi prizonieri, într-un tanc, în prima zi a războiului israeliano-libanez din 1982.
''Lebanon'' va fi proiectat în prezenta regizorului Samuel Maoz şi a ambasadorului Statului Israel la Bucureşti, Oren David. Un alt titlu de referinţă al secţiunii ''Focus Israel'' este ''Ajami'', în regia lui Scandar Copti şi Yaron Shani. Filmul a fost nominalizat la Oscar 2010 pentru Cel mai bun film străin şi premiat cu alte 12 trofee, printre care şi Menţiunea Specială - Camera d'Or la Cannes 2009.
Bilete de 85 de lei, pentru studenţii care doresc să-l vadă pe Bob Dylan în concertul pe care îl va susţine în Bucureşti. Evenimentul va avea loc la Zone Arena din Capitală, pe 2 iunie. Tichetele pentru studenţi vor fi disponibile doar joi, 27 mai, între orele 16.00 şi 21.00, la casele de bilete de la intrarea în Zone Arena. Biletele "de austeritate" sunt adresate exclusiv studenţilor şi vor putea fi achiziţionate în număr limitat (maximum 4 bilete de persoană) pe baza carnetului sau a legitimaţiei ce atestă înscrierea în sistemul universitar. Aceste tichete oferă acces studenţilor în zona B. Celelalte categorii de bilete pot fi achiziţionate în continuare online, de pe myticket.ro.
Artişti ai Teatrului Academic de Operă şi Balet din Kiev vor delecta publicul clujean cu spectacolul ''Frumoasa din pădurea adormită'' de Ceaikovski, astăseară, la Casa de Cultură a Studenţilor. Spectacolul prezentat la Cluj-Napoca de balerinii din Kiev păstrează prima viziune coregrafică, de la premiera din 1890, semnată de Marius Petipa. Scenografia aparţine lui Yuriy Bilolenko, iar costumele au fost create de Yaroslava Tsimbal. De la premiera absolută a lucrării muzicale compuse de Ceaikovski au trecut 120 de ani. Spectacolul de gală a avut loc la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, în coregrafia lui Marius Petipa, pe 15 ianuarie 1890, în presa vremii fiind publicate aprecieri unanime, spre deosebire de 'Lacul lebedelor', primul balet al compozitorului, primit de public şi de critici fără entuziasm. După premieră, timp de zece ani, baletul a fost jucat la Sankt Petersburg de peste 200 de ori. Spectacolul este prezentat în cadrul unui turneu al Teatrului Academic de Operă şi Balet din Kiev care a inclus Timişoara (24 mai), Cluj-Napoca (25 mai), Bucureşti (26 mai), Constanţa (27 mai), Galaţi (28 mai) şi Târgu-Mureş (29 mai).
Teatrul Masca, sărbătoreşte “20 de ani de teatru altfel”, adică 20 de ani de când a luat fiinţă, la 24 mai 1990, singurul teatru de gest, pantomima şi expresie corporală din peisajul cultural românesc. Cu acest prilej teatrul pune în scenă spectacolele sale memorabile, organizează concerte şi o paradă de costume. Masca şi-a deschis seria de evenimente aniversare ieri în Parcul Herăstrău din Capitală. Tot programul sărbătoresc, până duminică, poate fi consultat pe site-ul teatrului, masca.ro. Vineri la sediul instituţiei sunt programate şi două concerte cu Ioan Gyuri Pascu şi Mircea Tiberian.
Peliculele "Podul de flori", de Thomas Ciulei, şi "Nunta mută", de Horaţiu Mălăele, se numără printre producţiile prezentate la Zilele Filmului Românesc în Santiago de Chile. Evenimentul a început ieri şi se încheie pe 29 mai. Partenerul local al acestui eveniment este centrul cultural Centro Arte Alameda, cel mai activ şi mai popular centru de profil din Chile. Printre titluri se mai numără și "Moartea domnului Lăzărescu", de Cristi Puiu, "Megatron", de Marian Crişan. De asemenea, din program face parte documentarul dublu nominalizat la premiile BAFTA - Scoţia în 2005 "Bunicii", scris şi regizat de Ioana Joca.
Trupa metal Dark Tranquillity din Suedia va cânta, pe 14 august, pe scena din Piaţa Mare din Sibiu, la festivalul Artmania. Evenimentul se va desfăşura în acest an între 13 şi 15 august. Cea de-a cincea trupă din festival cântă din 1989. Suedezii de la Dark Tranquillity sunt cunoscuţi ca pionieri ai stilului "melodeath". Ei vor urca pe scena din Piaţa Mare a Sibiului pe 14 august, alături de cântăreţul de origine libaneză Serj Tankian şi trupa Sirenia. Muzica suedezilor de la Dark Tranquillity oferă o experienţă intensă, puternic marcată de rădăcinile lor scandinave. Printre trupele care vor mai concerta se numără Sisters of Mercy şi Kamelot.
Cautare
Newsletter
Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm
ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.
Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului
Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor
Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.