DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
13.45 - 14.00
Curs de limba franceza • Realizator Oana Georgiana Enachescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
14.00 - 14.45
Stagiunea de jazz – Radio România Cultural la Teatrul ACT • ”...years after Petrucciani” (9 martie 2011) (R). Solişti: Cristian Soleanu – saxofon, george Natsis – pian, Adrian Flautistu – contrabas, Vlad Popescu - percuţie. Realizator Maria Balabaş

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
14.45 - 15.00
Curs de limba spaniola • Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

26 mai 2010

Festivalul Internaţional Ceh şi Evreiesc "9 Gates", iniţiat în Cehia, este adus în premieră la Bucureşti, cu proiecţii de filme, expoziţii şi un concert. Evenimentul va avea loc de astăzi până sâmbătă 29 mai, la Centrul Ceh şi Teatrul Evreiesc de Stat. Festivalul "9 Gates" constituie un mix de muzică, film, literatură şi expoziţii specifice perioadei de dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial. Expoziţiile prezentate în festival sunt "Vecinii care au dispărut", un proiect în cadrul căruia tineri cu vârste cuprinse între 12 şi 21 de ani au realizat broşuri şi colecţii cu poze de familie sau alte documente despre cei dispăruţi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, şi "Un tribut adus victimelor Holocaustului - copiii", o continuare a primului proiect.

Asociaţia Comercianţilor de Opere de Artă din Romania lansează astăzi un index de preţuri pentru lucrări realizate de 1.000 de artişti plastici români. Preşedintele asociaţiei, Radu Boroianu spune că indexul va avea reprezentativitate naţională, ceea ce va însemna un prim pas pentru recunoaşterea internaţională, şi va cuprinde evoluţia preţurilor de tranzacţionare din ultimii 20 de ani pentru lucrări din portofoliu a 1.000 de artişti plastici români, în special pictori.

Teatrul Masca, sărbătoreşte “20 de ani de teatru altfel”, adică 20 de ani de când a luat fiinţă, la 24 mai 1990, singurul teatru de gest, pantomima şi expresie corporală din peisajul cultural românesc. Cu acest prilej teatrul pune în scenă spectacolele sale memorabile, organizează concerte şi o paradă de costume. Masca şi-a deschis seria de evenimente aniversare luni, în Parcul Herăstrău din Capitală. Tot programul sărbătoresc, până duminică, poate fi consultat pe site-ul teatrului, masca.ro. Vineri la sediul instituţiei sunt programate şi două concerte cu Ioan Gyuri Pascu şi Mircea Tiberian.

Regizoarea britanică Diane Travis va susţine un atelier de teatru intitulat "Limbaj şi spaţiu la Shakespeare", ce se va desfăşura de astăzi până pe 28 mai, la Teatrul Naţional Bucureşti, informează un comunicat al Teatrului Vienez de Copii. Atelierul este dedicat actorilor aflaţi în primii lor zece ani de carieră, care îşi doresc să îşi dezvolte abilităţile de abordare a operelor clasice şi contemporane. Studiul scenelor complexe este folosit pentru a clarifica şi rezolva problemele tipice întâlnite de actorul modern. La masterclass-ul care se va desfăşura la Bucureşti vor participa actorii coordonatori ai trupei Teatrului Vienez de Copii, actori ai Companiei Passe Partout Dan Puric şi actori ai Teatrului Naţional Bucureşti. Grupul de actori va lucra exerciţii de retorică, analiză pe text, rezistenţă vocală, abordare a textului, personaj. Majoritatea exemplelor selectate pentru acest atelier vor fi din "Hamlet" şi "A douăsprezecea noapte".

Bilete de 85 de lei, pentru studenţii care doresc să-l vadă pe Bob Dylan în concertul pe care îl va susţine în Bucureşti. Evenimentul va avea loc la Zone Arena din Capitală, pe 2 iunie. Tichetele pentru studenţi vor fi disponibile doar joi, 27 mai, între orele 16.00 şi 21.00, la casele de bilete de la intrarea în Zone Arena. Biletele "de austeritate" sunt adresate exclusiv studenţilor şi vor putea fi achiziţionate în număr limitat (maximum 4 bilete de persoană) pe baza carnetului sau a legitimaţiei ce atestă înscrierea în sistemul universitar. Aceste tichete oferă acces studenţilor în zona B. Celelalte categorii de bilete pot fi achiziţionate în continuare online, de pe myticket.ro.

Criticul de film Andrei Creţulescu şi regizorul Răzvan Georgescu fac parte din comisiile de selecţie la secţiunile ficţiune şi, respectiv, documentar ale primului concurs de proiecte cinematografice organizat în acest an de Centrul Naţional al Cinematografiei. Comisiile au fost stabilite prin decizie a directorului Centrului Naţional al Cinematografiei, Eugen Şerbănescu, din propunerile uniunilor profesionale din industrie. Astfel, comisia de selecţie a proiectelor cinematografice pentru secţiunea filme de ficţiune de lungmetraj şi scurtmetraj, producţie şi dezvoltare de proiecte, pentru prima sesiune de concurs din 2010, în vederea acordării de credite financiare directe, îi are în componenţă pe: Andrei Creţulescu, critic de film, Laurenţiu Damian, regizor, profesor universitar, Marius Iuraşcu, director RADEF, Florin Mihăilescu, director de imagine şi profesor universitar, şi Călin Stănculescu, critic de film. Pentru prima dată, anul acesta, secţiunile Documentar şi Animaţie din cadrul concursului au jurii separate.

Opera Naţională Bucureşti va marca Ziua Internaţională a Copilului printr-o reprezentaţie a baletului 'Visul unei nopţi de vară'. Studioul Experimental de Operă şi Balet 'Ludovic Spiess' al ONB va prezenta pe 1 iunie, pe scena mare a instituției, o adaptare a celebrei piese scrise de William Shakespeare, în coregrafia Mariei Popa. În paşi de dans, pe muzica lui Felix Mendelssohn Bartholdy, tineri artişti vor oferi publicului aventurile incitante, pline de vrajă, ale mai multor cupluri de îndrăgostiţi care, cu siguranţă, vor face deliciul publicului de toate vârstele. La acest eveniment special biletele 'costă' doar un zâmbet de copil.

Lucrarea 'Marină' semnată de Gheorghe Petraşcu va fi pusă în vânzare, sâmbătă, la licitaţia Casei Alis la preţul de 120.000 de lei. În catalogul licitaţiei mai figurează şi alte tablouri semnate de pictori celebri precum Iosif Iser - 'Nud şezând', la preţul de pornire de 40.000 de lei, Ştefan Luchian - 'La arat', la 28.000 de lei, Gheorghe Vânătoru - 'Natură statică cu flori şi carte', Sabin Bălaşa - 'Adolescenta' şi Constantin Piliuţă - 'Nunta la fotograf', fiecare la 20.000 de lei. În total, la licitaţia de sâmbătă, organizată la Teatrul Naţional de Operetă 'Ion Dacian', Alis pune în vânzare 79 de lucrări.

Regizorii Răzvan Rădulescu şi Călin Netzer sunt cei doi cineaşti români ale căror filme ''Felicia, înainte de toate'' şi ''Medalia de onoare'' se află în competiţia Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Evenimentul, ajuns la cea de-a noua ediție, se va desfășura între 28 mai și 6 iunie. Un număr de 12 filme de lung metraj concurează în competiţia pentru câştigarea Trofeului Transilvania, la ediţia din acest an a festivalului, cele mai multe fiind debuturi regizorale, premiate sau selecţionate la festivaluri internaţionale de prestigiu precum Cannes, Veneţia, Locarno, Rotterdam, Salonic, Sarajevo şi Varşovia.

The Wailers, legendara trupă a lui Bob Marley, concertează pe 10 septembrie la Sala Palatului din Capitală. Spectacolul face parte din turneul internaţional care marchează patru decenii de existenţă a trupei . În deschiderea concertului susţinut de The Wailers va cânta grupul El Negro. Bob Marley a cântat timp de 12 ani împreună cu The Wailers, iar la 29 de ani după dispariţia lui, pionierii muzicii reggae continuă să încânte milioanele de fani din întreaga lume. Melodiile celebre care l-au făcut pe Bob Marley liderul incontestabil al stilului reggae vor răsuna pentru prima dată live la Bucureşti: "I Shot the Sheriff", "No Woman, No Cry", "Could You Be Loved", "Stir It Up", "Redemption Song", "One Love".

Cristian Teodorescu şi Ioana Pârvulescu se numără printre nominalizaţii la premiile Uniunii Scriitorilor din România pe 2010, cu volumele "Medgidia, oraşul de apoi", respectiv "Viaţa începe vineri". Distincțiile vor fi acordate pe 11 iunie. La categoria Proză au mai fost nominalizaţi Florin Manolescu, pentru "Mentaliştii", Constantin Stan, cu "Trăieşte şi mergi mai departe", şi Varujan Vosganian, cu "Cartea şoaptelor", însă acesta, fiind vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor, s-a recuzat. La categoria Poezie au fost nominalizaţi: Constantin Abăluţă, cu "Iov în ascensor/Iov în funicular", Mircea Bârsilă, cu "Monede cu portretul meu", Al. Muşina, cu "Regele dimineţii", Mircea Petean, cu "Câmp minat", şi Lucian Vasilescu, cu volumul "aproape. atît de departe".

'Palatul Cotroceni - Palat al Pionierilor' este titlul unei ample expoziţii foto-documentare, care se va deschide în luna iunie la Muzeul Naţional Cotroceni. Manifestarea este bazată în special pe fotografii cu pionieri activând în Palatul Cotroceni şi montaje video cu filme provenind din arhiva Studioului Sahia şi de la TVR. De asemenea, printre exponate se vor regăsi uniforme, insigne, primele cravate, Statutul pionierilor, ziare şi reviste de epocă dedicate pionierilor. Potrivit directorului general al Muzeului Naţional Cotroceni, Adina Renţea, la eveniment va participa Corul de Copii Radio care va interpreta 'cântece pioniereşti'.

Data limită de înscriere pentru Gala Tânărului Actor - HOP, eveniment de tradiţie al UNITER, care va avea loc în perioada 1 - 4 septembrie, la Casa de Cultură a municipiului Mangalia, este 30 iunie. La fel ca la ediţiile precedente, tema Galei este subordonată ideii de 'Alteritate'. În acest spirit, concurenţilor li se propune să prezinte în programul lor o pledoarie, demonstrând că şansa convieţuirii o dau dialogul, toleranţa, acceptarea celuilalt. Scopul Galei Tânărului Actor - HOP îl reprezintă promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic de stat şi particular. La ediţia din acest an câştigătorii concursului, în afara premiului câştigat şi a şansei de a intra în contact cu directori de teatre, de proiecte, regizori, jurnalişti culturali şi alţi profesionişti din lumea teatrului, vor avea oportunitatea să fie protagoniştii unui spectacol de teatru produs de Societatea Română de Televiziune şi UNITER.

Celebrul DJ Fatboy Slim și trupa Röyksopp vor concerta, pe 7 august, în România, în cadrul The Mission Dance Weekend. În plus, pe 6 august, va mixa DJ-ul Tiesto. The Mission Dance Weekend se va desfãșura pe o plajã din Nãvodari. Fatboy Slim a mixat pentru prima datã în România în cadrul unui eveniment The Mission, care a avut loc în vara lui 2006, iar a doua sa vizitã s-a petrecut, în august 2008. Quentin Leo Cook, numele real al lui Fatboy Slim, s-a nãscut în 1963. Primul material discografic sub pseudonimul Fatboy Slim a apãrut în 1997, iar anul urmãtor, remixul sãu la piesa "Brimful of Asha", a trupei Cornershop, a petrecut mai multe sãptãmâni pe locul întâi în topurile britanice.

Regizorul Fatih Akin va fi preşedintele secţiunii Lion of the Future a Festivalului de Film de la Veneţia. Evenimentul va avea loc în perioada 1 - 11 septembrie. În timp ce Fatih Akin va fi preşedintele secţiunii de debut, artistul iranian Shirin Neshat va fi preşedintele secţiunii Orizzonti. Neshat a câştigat Leul de Argint, anul trecut, la Veneţia, pentru filmul său de debut, "Women Without Men". De asemenea, Akin a câştigat Premiul Special al Juriului, anul trecut, la Veneţia, pentru "Soul Kitchen". Fatih Akin este unul din numele cele mai importante ale cinematografiei mondiale, cu filme precum "Cu capul înainte" şi "De partea cealaltă". Regizorul american Quentin Tarantino a fost desemnat preşedintele juriului Festivalului.

Trupa Mastodon, care urma să cânte la Bucureşti în cadrul Sonisphere Festival, pe 27 iunie, îşi anulează turneul european din această vară, inclusiv concertul din România. Anunțul a fost făcut de organizatorii festivalului din Capitală care au precizat că starea de sănătate a chitaristului Bill Kelleher nu-i va permite să susțină concertele programate. Cei de la Mastodon urmau să urce pe scenă în cadrul Sonisphere Festival în data de 27 iunie. Pe de altă parte, legendarii rockeri Heaven & Hell au anunţat, la începutul lunii mai, că nu mai concertează la Bucureşti, în festivalul Sonisphere. Ei au precizat că au anulat toate concertele din vară, din Marea Britanie şi Europa, din cauza stării de sănătate a solistului Ronnie James Dio. Ulterior, pe 16 mai, Ronnie James Dio s-a stins din viaţă, la vârsta de 67 de ani, din cauza unui cancer.

Peste 3.500 de spectatori au participat la cea de-a patra ediţie a Festivalului de Teatru 'Fără Bariere' organizat la Teatrul de Nord Satu Mare. Directorul administrativ al instituției gazdă, Stier Peter, a declarat că în 2009 au fost aproximativ 3.000 de persoane, iar în acest an, chiar dacă bugetul nu a fost prea mare, au participat peste 3.500 de persoane. În cadrul Festivalului 'Fără Bariere' au fost puse în scenă 16 spectacole, timp de 10 zile, multe dintre ele fiind premiate. Iubitorii de teatru au putut vedea spectacolele 'Cu dragostea nu-i de glumit' şi 'Pyramus&Thisbe 4 you', în regia lui Alexandru Dabija, care a primit Premiul UNITER pentru cel mai bun regizor în 2010, 'Herr Paul' de Tankred Dorst, în regia lui Radu Afrim - Premiul UNITER pentru scenografie, 'Fridakahlomania' de şi în regia lui Alexandru Hausvater, producţia Teatrului Odeon Bucureşti, 'Şefele', în regia lui Sorin Militaru şi care le are în distribuţie pe Coca Bloos, Dorina Lazăr şi Emilia Dobrin, pe muzica Adei Milea, sau 'Bufonul regelui', one man show cu Radu Botar.

Creaţia artistului Ion Ţuculescu este readusă în atenţia publicului clujean de Muzeul de Artă, prin medalionul aniversar organizat cu prilejul centenarului naşterii pictorului autodidact, care a impresionat prin cromatica lucrărilor sale şi viziunea decorativă, inspirată din creaţia populară. Expoziţia, în care sunt prezentate lucrările intitulate ''Scrutări'', ''Ţărmul roşu'' şi ''Câmpie'' - realizate de artist între anii 1947-1956 -, va fi deschisă mâine, şi face parte din proiectul intitulat ''Centenar la muzeu 2010'', dedicat împlinirii a 100 de ani de la naşterea unora dintre cei mai cunoscuţi artişti români, ale căror creaţii fac parte din patrimoniul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca. Cele trei lucrări ale artistului surprind prin prezenţa elementelor plastice de inspiraţie folclorică, stilizare şi sinteza formală, specifice abstracţiei expresioniste.

Turneul pe care trupa U2 urma să îl susţină în America de Nord între 3 iunie şi 19 iulie va fi reprogramat în 2011. Și asta după accidentarea solistului Bono, care a fost operat de urgenţă la sfârșitul săptămânii trecute la Munchen. Bono a fost externat din spital ieri, iar pentru o recuperare completă se va afla sub supraveghere medicală şi va începe un program de reabilitare care va dura cel puţin opt săptămâni. Medicul Muller Wohlfahrt, specialist sportiv care lucrează pentru clubul de fotbal Bayern Munchen, a declarat că Bono a suferit o gravă compresie a nervului sciatic şi că analizând RMN-ul acestuia, a descoperit că există o ruptură serioasă în ligament şi că un tratament de conservare nu este suficient, de aceea a recomandat ca solistul să fie operat vineri.

Oamenii de ştiinţă au avertizat că 2010 ar putea deveni cel mai călduros an din istorie, după ce înregistrările arată că s-au atins niveluri record ale temperaturii în perioada ianuarie-aprilie. Cercetătorii, din cadrul centrului independent Met Office şi NASA vor publica în curând date care arată că această tendinţă ar putea continua pe tot parcursul anului.Temperatura globală medie din ultimele 12 luni a fost cea mai ridicată din ultimii 130 de ani, spun specialiștii. Cercetătorii sugerează însă că încălzirea este puternic legată de schimbarea temporară a curenţilor din Pacific, fenomen cunoscut sub numele de El Nino, care a condus la eliberarea unei cantităţi mari de căldură din ocean în atmosferă, mai degrabă decât de încălzirea globală.

Actriţa Dorina Lazăr va primi premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Evenimentul va avea loc în perioada 28 mai - 6 iunie, la Cluj-Napoca. Premiul pentru întreaga carieră va fi decernat în cadrul Galei de închidere a Festivalului TIFF, în 5 iunie, la ora 20.30, la Teatrul Naţional din Cluj Napoca. Dorina Lazăr are o activitate impresionantă care include peste 30 de roluri în producţii cinematografice şi peste 50 de roluri în spectacole de teatru. Dorina Lazar a debutat în 1961 la Teatrul Regional Bucureşti, iar din 1969 este actriţă la Teatrul Odeon, instituţie pe care o şi conduce din 2003. În anul 1974 şi-a făcut debutul în actoria de film cu rolul din "Păcală", în regia lui Geo Saizescu.

Regizoarea britanică Diane Trevis va susţine, începând de astăzi și până vineri, la Bucureşti, masterclass-ul intitulat 'Limbaj şi spaţiu la Shakespeare'. Evenimentul are loc la invitaţia actriţei austriece Sylvia Rotter, conducătoarea asociaţiei Teatrul Vienez de Copii - 'Copiii joacă teatru'. Prin organizarea acestui masterclass, cele două artiste îşi propun să îi inspire pe participanţii la actul teatral, atât pe cei mai mici şi mai lipsiţi de experienţă, cât şi pe cei profesionişti. Cele trei zile de masterclass - susţinut în limba engleză - vor aborda două teme diferite: 'Ritm în limbajul lui Shakespeare' şi 'Actorul în spaţiul scenic', întregul atelier desfăşurându-se în sala de sport a Teatrului Naţional Bucureşti.

Trupa Bourbon Jazz Unit a fost desemnată câştigătoare a secţiunii Jazz a concursului "Drumul spre celebritate". Evenimentul este organizat de Centrul Cultural "Palatele Brâncoveneşti" şi Radio România Cultural.
Bourbon Jazz Unit a obţinut 32 din cele 96 de puncte oferite de publicul alcătuit din elevi ai Colegiului Naţional "Gheorghe Şincai" şi de juriul de specialitate. Bourbon Jazz Unit s-a calificat astfel în finala care va avea loc la Palatul Mogoşoaia pe 5 iunie. Formaţia, alcătuită din Simona Chiriţă, Alexandru Svet, Kemenes Laszlo şi Andrei Marcovici, şi-a început parcursul muzical în 2007. Următoarea etapă a concursului va avea loc pe 29 mai şi este dedicată instrumentelor vioară şi violă, iar invitat special va fi violonistul Alexandru Tomescu.

Teatrul Municipal Academic de Operă şi Balet din Kiev va prezenta piesa "Frumoasa din pădurea adormită", în această seară, la Sala Palatului din Bucureşti. Spectacolul "Frumoasa din pădurea adormită", al doilea balet al compozitorului Piotr Ilici Ceaikovski, scris în 1889, după povestea lui Charles Perault, cuprinde trei acte cu prolog, pe libret de Vsevolojski şi Marius Petipa, în coregrafia acestuia din urmă. Pemiera spectacolului a avut loc pe 3 ianuarie 1890, la Teatrul Mariinski din Sankt-Petersburg. Biletele pentru reprezentaţia Teatrului de Operă şi Balet din Kiev la Sala Palatului sunt disponibile în reţeaua Vreau Bilet.

Paul McCartney va primi Gershwin Prize for Popular Song pe 2009 din partea Library Congress, în cadrul unui concert special ce va avea loc la Casa Albă pe 2 iunie. Printre artiştii invitaţi să interpreteze piesele lui McCartney în cadrul acestui eveniment se numără Stevie Wonder, Elvis Costello, Faith Hill, The Jonas Brothers, Jack White. Actorul american de comedie Jerry Seinfeld va anima pauzele dintre reprezentaţii. Gala va fi difuzată pe 28 iulie de postul de televiziune PBS, în cadrul miniseriei "In Performance at the White House". Gershwin Prize este decernat anual acelor artişti "a căror creativitate trece dincolo de graniţele dintre stilurile muzicale şi de barierele lingvistice, unindu-i pe ascultătorii din lumea întreagă şi care promovează înţelegerea şi aprecierea reciproce".
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!