Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
09.00 - 10.00 Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
10.00 - 12.00 Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
12.00 - 13.00 Revista literara radio • Emisiune fondata de V. Voiculescu, in anul 1939. Realizator Teodora Stanciu
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
27 mai 2010
Reprezentanţi ai festivalurilor de film de la New York şi Palm Springs, precum şi Sundance şi Tribeca fac parte dintr-o delegaţie americană care va fi prezentă la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Cea de-a noua ediţie TIFF, desfăşurată între 28 mai şi 6 iunie, la Cluj-Napoca, "prilejuieşte o colaborare excepţională" între ICR Bucureşti şi ICR New York şi festivalul internaţional. La Cluj, delegaţia americană va avea ocazia să asiste la Zilele Filmului Românesc, să întâlnească regizori, producători şi distribuitori români şi să participe la o masă rotundă, ce se va desfăşura, pe 3 iunie, sub titlul "Cinematografia românească în America, A Love Story" şi va fi urmată de discuţii cu publicul prezent la festival. De asemenea, Institutul Cultural Român va oferi, în cadrul Galei de închidere a TIFF, premiul pentru cea mai bună regie, în valoare de 5.000 de euro, premiul special al juriului, în valoare de 1.500 de euro, şi premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea lungmetraj, în valoare de 2.000 de euro.
Bilete de 85 de lei, pentru studenţii care doresc să-l vadă pe Bob Dylan în concertul pe care îl va susţine în Bucureşti. Evenimentul va avea loc la Zone Arena din Capitală, pe 2 iunie. Tichetele pentru studenţi vor fi disponibile doar astăzi, între orele 16.00 şi 21.00, la casele de bilete de la intrarea în Zone Arena. Biletele "de austeritate" sunt adresate exclusiv studenţilor şi vor putea fi achiziţionate în număr limitat (maximum 4 bilete de persoană) pe baza carnetului sau a legitimaţiei ce atestă înscrierea în sistemul universitar. Aceste tichete oferă acces studenţilor în zona B. Celelalte categorii de bilete pot fi achiziţionate în continuare online, de pe myticket.ro.
De/Vision va susţine un concert, în această seară, în club The Silver Church din Bucureşti. De/Vision este o trupă de synth-pop din Darmstadt, Germania, compusă din vocalistul Steffen şi clăparii Thomas şi Markus. Trioul a fost format în 1988 şi a lansat mai multe albume. Au semnat contractul cu WEA Records în 1997, iar în noiembrie 1998 au celebrat 10 ani împreună prin lansarea albumului "Zehn", care cuprinde mai multe din remixurile lor. De/Vision face parte din categoria celor mai bune trupe de synth-pop, alături de Depeche Mode, A-Ha, Pet Shop Boys, Duran Duran, având mai mult de 20 albume în discografie.
O amplă acţiune dedicată promovării culturii şi produselor italiene - 'Săptămâna italiană la Muzeul Satului' - se va desfăşura, începând de mâine și până pe 3 iunie, la Muzeul 'Dimitrie Gusti'. Manifestarea va include expoziţii, prezentări de muzică şi carte italiană, cursuri de limbă şi cultură italiană, proiecţii de filme, artă culinară italiană, spectacolele şi ateliere de circ.'Săptămâna italiană la Muzeul Satului' se înscrie în seria de evenimente dedicate interculturalităţii iniţiate de Muzeul Satului şi se desfăşoară în cadrul programului 'Dialogul civilizaţiilor', în care se înscrie şi proiectul 'Săptămâna japoneză la Muzeul Satului', derulat în vara anului trecut.
Regizorul Martin Scorsese, care vrea să realizeze o biografie a cântăreţului Frank Sinatra, încearcă să-l convingă pe actorul Al Pacino să accepte rolul principal, potrivit presei americane de specialitate. Din distribuţie ar mai urma să facă parte şi Robert de Niro, în rolul lui Dean Martin. Planurile lui Martin Scorsese pentru filmul despre viaţa lui Frank Sinatra, care ar urma să aducă în prim-plan legăturile acestuia cu mafia, au deranjat-o pe fiica legendarului cântăreţ, Tina. Regizorul vrea să exploreze în filmul biografic partea întunecată a vieţii lui Frank Sinatra, însă fiica cântăreţului se opune prezentării acestuia ca fiind un om violent şi alcoolic, cerând o versiune mai "curată" a scenariului despre viaţa lui Sinatra.
Actorul Jean Constantin s-a stins din viaţă ieri, la vârsta de 81 de ani, în locuinţa sa de la Constanţa. Trupul neînsufleţit al actorului Jean Constantin va fi depus astăzi în foaierul Teatrului "Fantasio" unde artistul a debutat în 1957. Actorul a jucat de-a lungul timpului în peste 50 de filme, cum ar fi "Baronul Ecluzei”, "Răzbunarea haiducilor", "Zile de vară", "Prea mic pentru un război atât de mare", devenind celebru în anii '70, cu seria de filme de comedie "B(rigada) D(iverse)", unde a jucat alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu şi Iurie Darie. Deasemenea , Jean Constantin este cunoscut pentru rolul lui Ismail din "Toate pânzele sus", de Mircea Mureşan. Printre cele mai recente filme în care a jucat celebrul actor se numără "Poker" şi "Supravieţuitorul" de Sergiu Nicolaescu, "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii" de Cătălin Mitulescu, sau "Roming", de Jiri Vejdelek . Jean Constantin va fi înmormântat mâine, la Cimitirul Central din Constanţa.
Trei producţii originale HBO România şi două producţii originale HBO Films, câştigătoare ale premiilor Emmy, Globul de Aur, vor fi proiectate, în 3 iunie, de Ziua HBO din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca. Un moment special al Zilei HBO la TIFF va fi şi difuzarea în avanpremieră extraordinară a documentarului regizat de Matei-Alexandru Mocanu "The Shukar Collective Project". Filmul urmăreşte formarea şi evoluţia fenomenului Shukar Collective, într-o manieră vizuală provocatoare şi neconvenţională. Producţia depăşeşte graniţele documentarului muzical, orizontul său de cercetare vorbind, mai mult decât despre muzică, despre contactul şi ciocnirea dintre culturi. Producătorii filmului, în parteneriat cu TIFF, vor oferi publicului şi o expoziţie cu fotografii realizate în timpul filmărilor.
Femeile sunt mai puţin prezente în presă decât bărbaţii atât ca autoare de materiale de presă scrisă, radio şi televiziune, dar şi ca subiect de ştiri, potrivit unui studiu realizat în 127 de ţări în 2010 şi prezentat la Centrul pentru Jurnalism Independent. CJI Bucureşti a organizat ieri o dezbatere pe tema "Profilul femeii jurnalist - între Anna Politkovskaia şi “fătucile din presă". Discuţia a fost moderată de Ioana Avădani, directorul Centrului.
Dragoş Bucur şi Dana Rogoz vor fi vocile personajelor Ken şi Barbie din "Povestea jucăriilor 3/ Toy Story 3", ce va avea premiera pe marile ecrane româneşti pe 18 iunie. După ce şi-au construit cariera interpretând diverse personaje în filme de lungmetraj şi seriale de succes, cei doi apar pentru prima oară într-o postură nouă şi inedită, fiind vocile personajelor de animaţie Ken şi Barbie pentru varianta dublată a filmului în România (intepretate în varianta originală de Michael Keaton şi Jodi Benson). În "Povestea jucăriilor 3", frumuşica Barbie, care era prezentă şi în "Toy Story 2", îşi întâlneşte jumătatea, pe Ken, un burlac frumos, metrosexual şi plin de sine, care locuieşte singur într-o casă mare şi care, are tot ce îşi doreşte, dar, după cum mărturiseşte, "nu a găsit cu cine să împartă toate acestea". “…în faţa microfonului, când ştii că desenul animat va fi imaginea ta în faţa telespectatorilor, e o senzaţie de libertate, poţi face orice!", povesteşte Dragoş Bucur despre prima sa experienţa în dublarea personajului de animaţie Ken.
Trei producţii originale HBO România şi două producţii originale HBO Films, câştigătoare ale premiilor Emmy, Globul de Aur, vor fi proiectate, în 3 iunie, de Ziua HBO din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca. Un moment special al Zilei HBO la TIFF va fi şi difuzarea în avanpremieră extraordinară a documentarului regizat de Matei-Alexandru Mocanu "The Shukar Collective Project". Filmul urmăreşte formarea şi evoluţia fenomenului Shukar Collective, într-o manieră vizuală provocatoare şi neconvenţională. Producţia depăşeşte graniţele documentarului muzical, orizontul său de cercetare vorbind, mai mult decât despre muzică, despre contactul şi ciocnirea dintre culturi. Producătorii filmului, în parteneriat cu TIFF, vor oferi publicului şi o expoziţie cu fotografii realizate în timpul filmărilor.
Astăzi de la ora 18.30, Institutul Cultural Roman din capital va gazdui cea de-a doua întâlnire din seria „Restul e muzică... Comentând istoria muzicii clasice cu Dan Dediu si invitatii sai”. Tema acestei intalniri este Muzica din Baroc. Invitatii compozitorului Dan Dediu vor fi Ansamblul de Barockeri al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, coordonat de Mihai Ghiga si Adrian Buciu, si solistii Valentina Naforniţa (soprana) si Adrian George Popescu (contratenor). Accesul publicului este liber.
La Alba Iulia a fost deschisă, ieri, expoziţia "Mirajul aurului", printre exponate aflându-se şi cele 12 brăţări dacice recuperate de statul român după ce au fost furate de braconierii arheologici şi vândute în ţară sau străinătate.
Statul român a recuperat până în prezent 12 brăţări dacice din aur din cele 15 astfel de obiecte despre care se ştie că au fost sustrase din situl Sarmizegetusa Regia. Cele 12 brăţări se află în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie al României.
Dragoş Bucur şi Dana Rogoz vor fi vocile personajelor Ken şi Barbie din "Povestea jucăriilor 3/ Toy Story 3", ce va avea premiera pe marile ecrane româneşti pe 18 iunie. După ce şi-au construit cariera interpretând diverse personaje în filme de lungmetraj şi seriale de succes, cei doi apar pentru prima oară într-o postură nouă şi inedită, fiind vocile personajelor de animaţie Ken şi Barbie pentru varianta dublată a filmului în România (intepretate în varianta originală de Michael Keaton şi Jodi Benson). În "Povestea jucăriilor 3", frumuşica Barbie, care era prezentă şi în "Toy Story 2", îşi întâlneşte jumătatea, pe Ken, un burlac frumos, metrosexual şi plin de sine, care locuieşte singur într-o casă mare şi care, are tot ce îşi doreşte, dar, după cum mărturiseşte, "nu a găsit cu cine să împartă toate acestea". “…în faţa microfonului, când ştii că desenul animat va fi imaginea ta în faţa telespectatorilor, e o senzaţie de libertate, poţi face orice!", povesteşte Dragoş Bucur despre prima sa experienţa în dublarea personajului de animaţie Ken.
Teatrul Masca din capitală sărbătoreşte 20 de ani de existenţă printr-o serie de evenimente ce includ spectacole clasice ale instituţiei, concerte, dar şi un târg de modă vintage. Târgul "Masca e...Vintage" va avea loc mâine la sediul teatrului din bulevardul Uverturii. Tot acolo vor avea loc concerte susţinute de Mircea Tiberian şi Ioan Gyuri Pascu şi repetiţia generală cu public a spectacolului "Gigi Amoroso", care include marionete uriaşe, 18 actori şi un decor special. Totodată, sâmbătă şi duminică, în parcurile Cişmigiu şi Herastrău, publicul va putea urmări spectacolele "Cocktail", "Muzeul Viu", "Pierrot Lunatecul", "Clovnii" şi "Gardienii".
Cea de-a doua ediţie a Watumi Festival & Fringe, care urma să aibă loc între 7 şi 11 iulie la Braşov, a fost amânată din cauza lipsei de fonduri. La prima ediţie, Watumi a transformat spaţiul public al Braşovului, timp de cinci zile, într-o scenă a manifestărilor artistice urbane, la evenimentl fiind prezenţi peste 250 de artişti. Mircea Calnegru, directorul festivalului a declarat că iniţiatorii proiectului au încercat până în ultimul moment să organizeze şi ediţia din acest an şi să îi aducă în lumina reflectoarelor, pentru cinci zile, pe cei 282 de artişti înscrişi la secţiunea Fringe, cât şi pe cei 37 de artişti invitaţi în secţiunea Festival , dar aceştia nu ar fi putut beneficia de condiţii logistice şi tehnice optime. Am hotărât să ne oprim ca să nu dezamăgim", a precizat Mircea Calnegru, pentru Mediafax.
Mick Hucknall, fostul solist al trupei Simply Red, a fost confirmat drept noul solist al super-grupului The Faces, înlocuindu-l pe Rod Stewart, informează contactmusic.com. Ronnie Wood, Kenney Jones şi Ian McLagan s-au reunit cu Rod Stewart pentru o serie de repetiţii, la sfârşitul anului 2008, intenţionând să susţină împreună un turneu mondial în 2009, însă, din cauza programului diferit, Rod Stewart a fost nevoit să se retragă din acest proiect. The Faces va susţine un concert în luna august la Vintage At Goodwood Festival din West Sussex, iar membrii trupei intenţionează să pornească într-un turneu mondial la începutul anului viitor.
Biletele pentru concertul pe care Eric Clapton & Steve Winwood îl vor susţine la Bucureşti, pe 11 iunie, pe stadionul "Iolanda Balaş Soter" din Bucureşti, au fost suplimentate, fiind puse în vânzare încă 2.000 de bilete, informează organizatorii.
Cel mai repede s-au epuizat biletele la categoriile de preţ 179,2 lei şi 293 lei, cu locuri pe gazon. Pentru a răspunde cererii, au fost puse în vânzare încă 2.000 de bilete, la categoriile de preţ 349, 293 şi 179,2 lei, cu locuri amplasate în tribună.
Eric Clapton este singurul muzician inclus de trei ori în Rock and Roll Hall of Fame (ca membru al Yardbirds, al Cream, dar şi ca artist solo). Eric Clapton s-a clasat pe locul al patrulea în topul revistei Rolling Stone "100 cei mai buni chitarişti ai tuturor timpurilor". La rândul lui, prieten vechi şi fost coleg de trupă cu Clapton, Steve Winwood cântă cu voce de tenor şi este multiinstrumentalist. A câştigat numeroase premii Grammy, iar în 2008, revista Rolling Stone l-a clasat pe locul 33 în topul "100 cei mai buni cântăreţi ai tuturor timpurilor".
Paula Seling şi Ovi au avut ieri ultimele repetiţii pentru cea de-a doua semifinală Eurovision, care se desfăşoară azi la Telenor Arena din Oslo. În această seară vor intra în concurs 17 ţări. Televiziunea Română va continua transmisiunile Eurovision astăzi şi pe 29 mai, când va avea loc finala concursului.
O acţiune de recrutare a husarilor va avea loc, la sfârşitul acestei săptămâni, în treisprezece localităţi din judeţul Covasna. Evenimentul este organizat de grupul păstrător de tradiţii ale husarilor - Asociaţia Csillagorzo, ( Cilogorzo) în parteneriat cu Consiliul Judeţean Covasna, Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna - şi va avea loc în cadrul Zilelor Turismului Covăsnean, organizate de vineri până duminică. Manifestările vor fi deschise la Târgu Secuiesc, cu un târg de produse tradiţionale care au legătură cu creşterea cailor, urmat de un simpozion la care specialişti în domeniu vor susţine conferinţe despre rolul atelajului în dezvoltarea turismului şi a economiei, despre rolul calului în agroturism, despre educarea tinerilor pentru păstrarea tradiţiilor ecvestre şi despre turismul ecvestru.
Cea de-a doua ediţie a Watumi Festival & Fringe, care urma să aibă loc între 7 şi 11 iulie la Braşov, a fost amânată din cauza lipsei de fonduri. La prima ediţie, Watumi a transformat spaţiul public al Braşovului, timp de cinci zile, într-o scenă a manifestărilor artistice urbane şi a însemnat participarea a peste 250 de artişti. Mircea Calnegru, directorul festivalului. spune că iniţiatorii proiectului au încercat până în ultimul moment să organizeze şi ediţia din acest an şi să îi aducă în lumina reflectoarelor, pentru cinci zile, pe cei 282 de artişti înscrişi la Fringe, cât şi pe cei 37 de artişti invitaţi în secţiunea Festival dar aceştia, din cauza bugetului de austeritate nu ar fi putut beneficia de condiţiile logistice şi tehnice optime. Am hotărât să ne oprim ca să nu dezamăgim", a afrimat Mircea Calnegru.
O copie rară a romanului de debut al scriitorului Arthur Conan Doyle, în care a fost descris pentru prima oară personajul celebrului detectiv Sherlock Holmes, va fi scoasă la licitaţie în luna iulie, la Londra, informează online BBC.
Copia romanului "A Study in Scarlet" ar putea fi achiziţionată, în opinia specialiştilor, pentru suma de 400.000 de lire sterline, pentru că este facută după un original care conţine semnătura autorului . Primul roman al scriitorului Arthur Conan Doyle, rămas însă nepublicat, a fost "The Narrative of John Smith".
Teatrul Masca din capital sărbătoreşte 20 de ani de existenţă printr-o serie de evenimente ce includ spectacole clasice ale instituţiei, concerte, dar şi un târg de modă vintage. Târgul "Masca e...Vintage" va avea loc mâine la sediul teatrului din bulevardul Uverturii. Tot acolo sunt programate şi concertele susţinute de Mircea Tiberian şi Ioan Gyuri Pascu sau repetiţia generală cu public a spectacolului "Gigi Amoroso", care include marionete uriaşe, 18 actori şi un decor special. Deasemenea, sâmbătă şi duminică, în parcurile Cişmigiu şi Herastrău, publicul va putea urmări spectacolele "Cocktail", "Muzeul Viu", "Pierrot Lunatecul", "Clovnii" şi "Gardienii".
Fundaţia 'Mihai Eminescu Trust' cu proiectul 'Satul de-sine-stătător' (Whole Village Project) este câştigătoarea Marelui Premiu al celei de-a VIII-a ediţii a Galei Societăţii Civile, decernat, aseară, la Ateneul Român. În premieră în istoria acestor gale, Marele Premiu merge la sat, originalul proiect al Fundaţiei 'Mihai Eminescu Trust' având ca obiectiv păstrarea organizării tradiţionale a satelor, remedierea lipsei de venituri şi revigorarea sentimentului de comunitate. În cadrul galei, care promovează activitatea sectorului non-profit din România, au fost premiate cele mai bune proiecte din totalul celor 192 înscrise anul acesta în competiţie, care au atras fonduri de 13 milioane de euro.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.