DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • 'Drumul florilor' de Valentin Kataev. Adaptarea: Leonard Efremov. Regia artistică: Ion Vova. În distribuţie: Vasilica Tastaman, Silvia Dumitrescu Timică, Dem Rădulescu, Tamara Buciuceanu, Dem Savu, Stefan Mihăilescu Brăila, Mariana Mihuţ, Aurel Cioranu, Sandu Sticlaru. Regia muzicală: Marga Capitanovici. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din anul 1973

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
05.00 - 06.00
Docudrama - Biografii, memorii • 'Cincinat Pavelescu - Amintiri'. Scenariu radiofonic de Constantin Teodori. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Damian Crâşmaru în rolul principal. Înregistrare din anul 1983

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

28 mai 2010

Actorul Jean Constantin va fi înmormântat astăzi la Cimitirul Central din Constanţa. Marele artist s-a stins din viaţă miercuri, la vârsta de 81 de ani, în locuinţa sa de la Constanţa. Jean Constantin a jucat de-a lungul timpului în peste 50 de filme, cum ar fi "Baronul Ecluzei”, "Răzbunarea haiducilor", "Zile de vară", "Prea mic pentru un război atât de mare", devenind celebru în anii '70, cu seria de filme de comedie "B(rigada) D(iverse)", unde a jucat alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu şi Iurie Darie. Deasemenea , Jean Constantin este cunoscut pentru rolul lui Ismail din "Toate pânzele sus", de Mircea Mureşan. Printre cele mai recente filme în care a jucat celebrul actor se numără "Poker" şi "Supravieţuitorul" de Sergiu Nicolaescu, "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii" de Cătălin Mitulescu, sau "Roming", de Jiri Vejdelek.

Teatrul Masca din capitală sărbătoreşte 20 de ani de existenţă printr-o serie de evenimente ce includ spectacole clasice ale instituţiei, concerte, dar şi un târg de modă vintage. Târgul "Masca e...Vintage" are loc astăzi la sediul teatrului din bulevardul Uverturii. Tot acolo vor avea loc concerte susţinute de Mircea Tiberian şi Ioan Gyuri Pascu şi repetiţia generală cu public a spectacolului "Gigi Amoroso", care include marionete uriaşe, 18 actori şi un decor special. Deasemenea mâine şi duminică, în parcurile Cişmigiu şi Herastrău, publicul va putea urmări spectacolele "Cocktail", "Muzeul Viu", "Pierrot Lunatecul", "Clovnii" şi "Gardienii".

Festivalul Internaţional Ceh şi Evreiesc "9 Gates", iniţiat în Cehia, este adus în premieră la Bucureşti, cu proiecţii de filme, expoziţii şi un concert. Evenimentul a început miercuri şi se încheie mâine la Centrul Ceh şi Teatrul Evreiesc de Stat. Festivalul "9 Gates" cuprinde muzică, film, literatură şi expoziţii specifice perioadei de dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial. Expoziţiile prezentate în festival sunt "Vecinii care au dispărut", un proiect în cadrul căruia tineri cu vârste cuprinse între 12 şi 21 de ani au realizat broşuri şi colecţii cu poze de familie sau alte documente despre cei dispăruţi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, şi "Un tribut adus victimelor Holocaustului – copiii”.

O acţiune de recrutare a husarilor va avea loc, la sfârşitul acestei săptămâni, în treisprezece localităţi din judeţul Covasna. Evenimentul este organizat de grupul păstrător de tradiţii ale husarilor - Asociaţia Csillagorzo, ( Cilogorzo) în parteneriat cu Consiliul Judeţean Covasna, Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna - şi va avea loc în cadrul Zilelor Turismului Covăsnean, organizate de de astăzi până duminică. Manifestările vor fi deschise la Târgu Secuiesc, cu un târg de produse tradiţionale care au legătură cu creşterea cailor, urmat de un simpozion la care specialişti în domeniu vor susţine conferinţe despre rolul atelajului în dezvoltarea turismului şi a economiei, despre rolul calului în agroturism, despre educarea tinerilor pentru păstrarea tradiţiilor ecvestre şi despre turismul ecvestru.

Preşedintele Consilului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat, ieri, că va propune ca Teatrul Naţional Fantasio din Constanţa să poarte numele regretatului actor Jean Constantin. Edilul a precizat că propunerea va fi luată în discuţie de consilieri la prima şedinţă de Consiliu Judeţean. Sicriul cu trupul neînsuflețit va rămâne în foaierul teatrului până în jurul orei 12.00, când cortegiul se va deplasa, pentru slujbă, la catedrala din Constanța. Înmormântarea va avea loc astăzi, în jurul orei 14.00. Actorul Jean Constantin a încetat din viaţă, miercuri, în locuinţa sa din Constanţa, la vârsta de 81 de ani. Artistul avea probleme cardiace şi fusese internat în mai multe rânduri în spital.

Ambasada Germaniei premiază, astăzi, cele mai bune 56 de lucrări înscrise la cea de-a 10-a ediţie a concursului de literatură pe care îl organizează anual. Festivitatea va avea loc de la ora 15.00, la reşedinţa ambasadorului Republicii Federale Germania la Bucureşti, Andreas von Mettenheim. La tradiţionalul concurs de literatură în limba germană al instituției au participat, în acest an, peste 300 de elevi şi studenţi din România, care au avut ca temă de creaţie "Timpul". Printre lucrările trimise s-au regăsit poezii, povestiri şi compuneri. Cele mai bune 56 de lucrări înscrise anul acesta la concurs vor fi premiate şi, pentru prima dată, incluse într-un volum. Câştigătorii vor primi cărţi şi diverse obiecte şcolare.

Prima expoziţie în România a pictorului de origine română Paul Hitter, care trăieşte în Germania, intitulată "Exil", va fi vernisată mâine, la ora 20.00, la Clubul Ţăranului din incinta Muzeului Ţăranului Român din Capitală. Invitaţii speciali ai serii sunt lăutarii din Taraful de la Mărşa, în frunte cu Vasile Dinu, care vor însoţi vernisajul cu o cântare în stil balcanic. Curatorul expoziţiei, care va rămâne deschisă până pe 13 iunie, este Simona Vilău. Artistul Paul Hitter locuieşte şi studiază în Munchen, Germania, de peste şapte ani. "Exil" este prima sa expoziţie în România şi marchează o etapă importantă din viaţă pictorului. Cu o abordare neconvenţională, Paul Hitter propune un format nou de expoziţie şi de experienţă artistică: vernisajul cu cântare - expoziţia cu lăutari, pretext pentru o seară cu muzică de petrecere, vin şi voie bună "aşa cum petrec românii şi cei din Balcani, de zeci de ani".

Ministrul dezvoltării regionale si turismului, Elena Udrea, a semnat ieri la Tulcea un contract de finanţare de 75,88 milioane lei, prin Programul Operaţional Regional. Acesta vizează valorificarea turistică a mânăstirilor tulcene prin îmbunătăţirea infrastructurii de acces şi de mediu. Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de 23 de luni. Obiectivele urmărite sunt creşterea gradului de acces şi mobilitate în zona mănăstirilor nord-dobrogene Saon, Celic-Dere şi Cocoş, creşterea contribuţiei turismului la dezvoltarea regiunii şi creşterea atractivităţii turistice a zonei. În urma investiţiilor efectuate, se aşteaptă creşterea numărului de vizitatori la obiectivele din zonă de la 60.000 la 100.000 turişti/an.

Personajul Wasp in a Wig, care urma să facă parte din Ţara Minunilor imaginată de Lewis Carroll, a fost eliminat din cartea "Through the Looking Glass and What Alice Found There", după ce ilustratorul poveştii a refuzat să deseneze inedita insectă. O scrisoare trimisă de ilustratorul John Tenniel lui Lewis Carroll dezvăluie că, la recomandarea desenatorului, scriitorul a decis să elimine din continuarea "Alice in Wonderland" un întreg capitol. John Tenniel, mult mai faimos decât scriitorul Charles Lutwidge Dodgson, cunoscut drept Lewis Carroll, a spus la acea vreme că nu-şi poate imagina cum ar putea desena insecta cu perucă.

Muzeul Satului va fi transformat timp de o săptămână într-o comunitate italiană, prin expoziţii, muzică şi dansuri, cursuri de limbă şi cultură, standuri de carte, artă culinară, spectacole şi ateliere de circ, prezentate în cadrul Săptămânii italiane, inaugurată astăzi. Acţiunea este dedicată promovării culturii italiene şi produselor din Italia. Manifestarea debutează cu vernisajul expoziţiei "Espresso Italiano. Cafeaua italiană: Ritual, istorie si cultură". Săptămâna italiană se va desfăşura până pe 3 iunie, şi va cuprinde spectacole populare, filme pentru copii, manifestări culturale, muzicale şi cinematografice. În incinta muzeului vor fi organizate standuri turistice, de artizanat, enogastronomice, cu produse italiene şi nu numai.

Bucureştiul este oraşul cel mai desfigurat din România a afirmat aseară ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, la sediul Grupului pentru Dialog Social. 'Capitala are monumentele pe care le merită. Nici monumentele, nici Bucureştiul, nici clădirile de patrimoniu nu reflectă altceva decât societatea românească.', a spus Ministrul de Resort. Kelemen Hunor a afirmat că, pentru instituția pe care o conduce, atât Bucureştiul cât şi celelalte oraşe vor rămâne o preocupare 'constantă', menţionând însă că ministerul 'are posibilităţi destul limitate, când este vorba de monumentele de for public'. În acest sens, ministrul a subliniat că 'ar trebui o legislaţie mult mai dură, şi competenţe mult mai clar definite pentru Comisia de monumente de for public'.

Teatrul Independent Ararat din Baia Mare, condus de actorul şi regizorul Claudiu Pintican, a început un miniturneu în judeţul Maramureş cu spectacolele 'Pe mine mie redă-mă' şi 'Bigudiuri'. Astfel, la Biblioteca Judeţeană 'Petre Dulfu' Baia Mare s-a jucat ieri, în prezenţa a 100 de elevi de la Colegiul Naţional 'Gheorghe Şincai', prima piesă din repertoriu, pe versuri de Mihai Eminescu, avându-i ca protagonişti pe actorii Claudiu Pintican şi Alina Szasz. Astăzi Teatrul Ararat va fi prezent la Borşa şi Vişeu cu spectacolul 'Bigudiuri'. Din distribuţie fac parte actorii: Dana Ilie Bărbosu, Diana Podărean, Wanda Farkaş şi Claudiu Pintican.

Seria concertelor de orgă, ce vor fi organizate la bisericile evanghelice din Ţara Bârsei, în această vară, pentru punerea în valoare a patrimoniului reprezentat de orgile istorice care se găsesc în acest teritoriu, încep duminică, la ora 17,00, la biserica din Ghimbav. Pe lângă organistul Steffen Schlandt, în concert va fi prezent şi oboistul Emin Curtgeafor, care, timp de o oră, vor interpreta compoziții de Bach, Vivaldi, Schnitzer, Mozart, Mendelssohn, dar şi lucrări semnate de Martin Schneider născut la Ghimbav. Spectatorii vor putea asculta sonoritatea orgii construite în anul 1786 de Johann Prouse. Intrarea la eveniment este liberă.

Filmele "Huacho", "Almendras", "Turistas" şi "Navidad " vor fi prezentate în secţiunea Focus Chile a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Evenimentul se va desfăşura începând de astăzi și până pe 6 iunie, la Cluj-Napoca. Anul acesta Republica Chile sărbătoreşte 200 de ani de la începutul procesului de independenţă, şi anume formarea primei Adunări Naţionale a Guvernului, care a avut loc pe 18 septembrie 1810. Cu ocazia bicentenarului se organizează diferite activităţi culturale şi proiecte emblematice, pregătite încă de acum câţiva ani. Invitatul special al secţiunii Focus Chile este Sebastian Lelio, câştigătorul Trofeului Transilvania în 2007, cu filmul său "La Sagrada Familia" şi membru în juriul TIFF 2008.

Două lucrări ale pictorului Zamfir Dumitrescu - 'Love and Eros' şi 'The good bye letter' - vor fi prezentate la Expoziţia de Artă Contemporană 'Love Art 2', care va fi deschisă, mâine, la Veneţia. Artistul a răspuns invitaţiei Asociaţiei Culturale ARIANTA Arti & Eventi din Veneţia de a participa cu lucrări în vederea selecţiei pentru a doua ediţie a acestei expoziţii. După închiderea manifestării, picturile vor rămâne alături de toate lucrările selecţionate, pe site-ul organizatorilor, la adresa eventiartearianta.it, unde expoziţia 'Love Art 2' este prezentată în detaliu, fiind supuse votului publicului timp de 30 de zile de la data postării pe site.

Premiera operetei "Orfeu în infern" de Jacques Offenbach, în regia Mihaelei Bogdan, va avea loc, mâine, la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca.
Regizorul Mihaela Bogdan, a declarat că spectacolul este binevenit în "vremuri în care e nevoie de zâmbet". Ea a precizat că, după ce, în 2007, a oferit publicului clujean premiera operetelor "Văduva veselă" de Franz Lehar şi "Candide (Candid sau optimismul)" de Leonard Bernstein, colectivul Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca pregăteşte o nouă incursiune în "universul viu colorat al acestui gen atât de îndrăgit". Adrian Morar este dirijorul spectacolului, Valentin Codoiu - scenograful, coregrafia este realizată de Roland Podar, iar maestru de cor este Vladimir Popean. Premiera va avea loc mâine, la ora 18.30, la Opera Română din Cluj-Napoca.

Autorităţile române, împreună cu Comisia Europeană, elaborează proiecte pentru promovarea a două rute culturale din România, a bisericilor fortificate şi a bisericilor cu frescă exterioară. Anunțul a fost făcut ieri de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur. El a precizat că în prezent se lucrează la proiectul privind bisericile cu frescă exterioară din Bucovina, din patrimoniul mondial UNESCO, care va fi racordat la celelalte rute culturale europene. Flutur a arătat că această rută, care cuprinde cele şapte biserici UNESCO din judeţul Suceava, va putea fi extinsă la celelalte lăcașuri de cult cu frescă exterioară din judeţ, dar şi la cele din judeţul Neamţ.

Cântăreaţa de fado Misia va concerta, în această toamnă, pe 11 septembrie, la Festivalul Plai. Evenimentul se va desfăşura între 10 şi 12 septembrie, la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara. Mísia este considerată una dintre cele mai bune voci ale fado-ului din istorie, o demnă urmaşă a Amaliei Rodriguez. Mísia este cea care duce tradiţia portugheză mai departe, o adevărată ambasadoare a muzicii, recunoscută în întreaga lume, mărturie în acest sens stând toate ordinele, distincţiile, medaliile şi premiile pe care le-a primit de-a lungul timpului. Biletele pentru ediţia din acest an a Festivalului Plai pot fi achiziţionate online, de pe Myticket.ro, precum şi din reţeaua magazinelor Diverta.

Actriţa franceză Isabelle Huppert, în vârstă de 57 de ani, va fi prezentă în București, cu ocazia expoziţiei "Isabelle Huppert – Femeia cu portrete". Manifestarea va fi vernisată, în această seară, în prezenţa actriţei, iar mâine va avea loc un masterclass "Isabelle Huppert în dialog cu Cristian Mungiu", la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică. Cu ocazia venirii la Bucureşti, actriţa va asista la premiera filmului White Material. De la Henri-Cartier Bresson la Juergen Teller, 120 de portrete ale actriţei realizate de cei mai mari fotografi ai lumii vor fi expuse începând de astăzi și până pe 27 iunie, la Sala Dalles.

Documentarul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" regizat de Andrei Ujică va închide cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Filmul, care a fost prezentat în premieră mondială la Cannes 2010, face portretul lui Nicolae Ceauşescu exclusiv prin imagini de arhivă preluate de la TVR şi Arhiva Naţională de Filme, prezentându-l pe dictator într-o ipostază complet nouă pentru publicul român. Pelicula va conţine, de asemenea, şi imagini care nu au mai fost difuzate până acum. Lista filmelor prezente în acest an la TIFF curprinde titluri precum "The Refuge", în regia lui Francois Ozon, distins cu Premiul special al Juriului la Festivalul de Film de la San Sebastian, "Submarino", selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Berlin. TIFF va debuta în această seară, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, cu cea mai recentă producţie a lui Fatih Akin, "Soul Kitchen", premiată la Festivalul de la Veneţia din 2009 cu Premiul special al juriului, o comedie savuroasă despre un proprietar de restaurant care pare urmărit de ghinion.

Alina Cojocaru, prim-balerina Royal Opera House din Londra, revine la Bucureşti pe scena Operei Române, la sfârșitul acestei săptămâni, în spectacolul "Giselle". Evenimentul este programat duminică de la ora 18:30. Născută la Bucureşti pe 27 mai 1981, Alina Cojocaru a studiat la Kiev timp de şapte ani şi s-a perfectionat apoi, din 1997, la Şcoala Regală de Balet din Londra în urma câştigării bursei Premiului Lausanne. În 1998 a dansat pentru Compania de Balet din Kiev, unde a debutat în "Don Quijote" de Minkus, a revenit la Londra în 1999 şi a fost promovată ca prim-balerină. Alina Cojocaru e fost inclusă în clasamentul celor mai bune dansuri ale deceniului alcătuit de cotidianul britanic The Times, pentru spectacolul "Giselle" din 2001, alături de spectacole ale coregrafei Pina Bausch şi a Companiei de Dans Merce Cunningham.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, ajuns la cea de-a XVII-a ediţie, care se va desfăşura începând de astăzi şi până pe 6 iunie, va găzdui anul acesta participanţi din 70 de ţări şi va prezenta 350 de evenimente. Tema de anul acesta a manifestării este "Întrebări". Evenimentele se vor desfăşura în 66 de spaţii, fiind aşteptaţi zilnic 35.000 de spectatori. Oferta culturală a ediţiei 2010 cuprinde producţii reprezentative ale marilor teatre româneşti şi din străinătate, spectacole de stradă în oraşul vechi, spectacole de teatru-dans, teatru de păpuşi, spectacole de lumini, muzică şi pantomimă, dar şi conferinţe, dezbateri, expoziţii de pictură şi fotografie şi lansări de carte. Printre teatrele româneşti prezente în cadrul festivalului se numără Teatrul Maghiar de Stat Cluj, cu adaptarea peliculei „Strigăte şi şoapte” de Ingmar Bergman, în regia lui Andrei Şerban.

Actriţa Dorina Lazăr va primi premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Evenimentul va debuta astăzi și se va desfășura până pe 6 iunie, la Cluj-Napoca. Premiul pentru întreaga carieră va fi decernat în cadrul Galei de închidere a Festivalului TIFF, în 5 iunie, la ora 20.30, la Teatrul Naţional din Cluj Napoca. Dorina Lazăr are o activitate impresionantă care include peste 30 de roluri în producţii cinematografice şi peste 50 de roluri în spectacole de teatru. Dorina Lazar a debutat în 1961 la Teatrul Regional Bucureşti, iar din 1969 este actriţă la Teatrul Odeon, instituţie pe care o şi conduce din 2003. În anul 1974 şi-a făcut debutul în actoria de film cu rolul din "Păcală", în regia lui Geo Saizescu.

O expoziţie de bijuterii handmade realizate de artista Lorina Bălteanu, care a avut ca temă de inspiraţie romanul lui Umberto Eco "Numele trandafirului", va fi deschisă până duminică la Muzeul Municipiului Bucureşti. Manifestarea este organizată de Primăria Capitalei, prin Centrul Tradiţiei şi Creaţiei Populare Bucureşti. De astăzi și până duminică, între orele 10.00 şi 17.00, vizitatorii vor avea ocazia să admire şi să achiziţioneze o gamă diversă de bijuterii handmade. Intrarea este gratuită. Accesoriile au fost realizate de artista Lorina Bălteanu, care a avut ca temă de inspiraţie celebrul roman al scriitorului italian Umberto Eco şi muzica portugheză.

Grupul Gorillaz va înlocui trupa U2 la Festivalul de la Glastonbury, după ce formaţia irlandeză şi-a anulat mai multe concerte pentru că Bono a fost operat la spate. Michael Eavis, organizatorul festivalului, a promis "un spectacol uriaş audiovizual, care va aprinde cu adevărat Pyramid Stage". Grupul Gorillaz va fi capul de afiş al serii de 25 iunie. Damon Albarn, fondatorul grupului, a mai fost cap de afiş la Glastonbury în 2009, când a cântat alături de celălalt proiect muzical al său, trupa Blur. Bono, solistul trupei irlandeze U2, a fost operat de urgenţă la spate pe 21 mai, într-un spital din Munchen, în urma unei "paralizii parţiale" a picioarelor şi a fost sfătuit de medici să se odihnească cel puţin două luni. U2 a anunţat în aceeaşi zi că şi-a amânat cele 16 concerte programate pentru cea de-a doua parte a actualului ei turneu mondial, "360 Tour".
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!