Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
01.30 - 03.30 Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • 'Moara cu noroc' de Ioan Slavici. Dramatizare: Dan Costescu. Regia artistică: Cristian Munteanu. În distribuţie: Costel Constantin, Magda Popovici, Ion Marinescu, Ioanna Ciomârtan, Emanoil Petruţ, Corado Negreanu, Constantin Dinulescu, Victor Ştrengaru, Alexandru Arşinel, Sorin Gheorghiu, Sergiu Demetriad, Boris Petroff, Mihai Badiu, Jean Reder, Cornel Gârbea. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Timuş Alexandrescu. Regia tehnică: ing. Tatiana Andreicic. Înregistrare din 1981
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
03.30 - 05.00 Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
05.00 - 06.00 Docudrama - Biografii, memorii • 'Prokofiev - Avatarurile creaţiei'. Scenariu radiofonic de Cristina Sârbu. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Silviu Stănculescu în rolul principal. Înregistrare din anul 1997
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
5 mai 2010
"Afterparty", de Ivana Mladenovic, şi "Ela", de Tudor Jurgiu, se numără printre peliculele care vor fi prezentate în cadrul Festivalului de Scurtmetraj Timishort.
Cea de a doua ediție va debuta astăzi la Timişoara. Ca şi anul trecut, competiţia festivalului cuprinde 16 scurtmetraje (de ficţiune şi documentare) internaţionale, marea majoritatea prezentate în premieră în România, dintre care patru semnate de regizori români. Unul dintre obiectivele principale ale evenimentulului este acela de a descoperi şi impune noi autori de cinema. Primul dintre regizorii care revin în competiţia Timishort este danezul Andreas Koefoed, care anul trecut a obţinut premiul special al festivalului cu documentarul său "12 Notes Down/ 12 note mai jos". Filmul selecţionat anul acesta, "Albert's Winter/ Iarna lui Albert" i-a adus tânărului autor cea de-a treia selecţie la prestigiosul festival de documentar IDFA.
Legendele muzicii jazz Yusef Lateef Quartet şi Pharoah Sanders Quartet concertează, săptămâna viitoare, pe 11 mai, la Sala Palatului din Capitală. Evenimentul va avea loc în cadrul Bucharest Spring Jazz, care se desfășoară începând de astăzi și până pe 15 mai. Biletele pentru concert, cu preţuri cuprinse între 75 şi 350 de lei, sunt disponibile în reţeaua Eventim. Yusef Lateef s-a format ca artist în mediul efervescent al Detroit-ului anilor '30, talentul recomandându-l încă din primii săi ani de muzică drept un foarte bun saxofonist. Pharoah Sanders s-a format la şcoala de jazz a lui John Coltrane, în anii '60, şi este unul dintre cei mai titraţi saxofonişti ai lumii. După moartea lui Coltrane, în 1967, Pharoah Sanders se afirmă ca lider al unor band-uri pe care le formează cu artişti valoroşi ai momentului, începând să imprime şi primele sale albume.
Festivalul Internaţional "Cerbul de Aur" 2010 se va desfăşura, în perioada 1 - 6 septembrie, în Piaţa Sfatului din Braşov. Ediţia din acest an va sărbători "majoratul" festivalului, structura manifestării fiind cea binecunoscută: trei zile de concurs, finala, gala şi seara de folclor. Mioara Negescu, coordonator al Departamentului Muzică Divertisment, va răspunde şi anul acesta de realizarea evenimentului.Totodată, reprezentanţii Televiziunii Române spun că vor să surprindă publicul cu "un program inedit" al festivalului. "Cerbul de Aur" a avut parte de o istorie sincopată, fiind întrerupt în anul 1972 şi reluat abia după 20 de ani, în 1992.
Ministerul Turismului doreşte să creeze un circuit al cetăţilor vechi din România. Anunţul a fost făcut de ministrul de resort, Elena Udrea. Ea a afirmat că există un proiect al ministerului privind acest circuit, dar cetatea de la Arad trebuie să treacă în administrarea Primăriei pentru a fi pusă în valoare, în aceeaşi situaţie aflându-se şi o parte din cetatea din Timişoara. Elena Udrea a mai declarat că, din informaţiile sale, Ministerul Apărării Naţionale a luat deja hotărârea ca şi în aceste două oraşe să transmită obiectivele pe care le mai are în administrare către primării, care, la rândul lor, să poată face investiţiile necesare şi să le redea circuitului turistic.
Următoarea peliculă din seria "Batman" va ajunge pe marile ecrane pe 20 iulie 2012. Studiourile Warner Bros. nu au anunţat alte detalii legate de peliculă. Regizorul Christopher Nolan l-a adus înapoi pe marile ecrane pe Batman în 2005, în "Batman Begins", iar apoi în 2008, în pelicula "The Dark Knight", care a realizat peste un miliard de dolari în box-office-ul mondial şi a adus un Oscar postum actorului Heath Ledger pentru rolul secundar din peliculă.
Paula Seling şi Ovi, reprezentanţii României la competiţia Eurovision de la Oslo, s-au clasat pe primul loc în preferinţele unei asociaţii a fanilor Eurovision, care fac parte din Organizatia Generela a Amatorilor Eurovision. Membri acestei organizatii nu participă la concurs, dar organizează adevărate evenimente în cadrul cărora sunt audiate piesele participante, informează TVR. România s-a clasat pe primul loc, la o distanţă considerabilă de Elveţia, ţara de pe locul al doilea, iar trofeul va fi înmânat celor doi artişti români, Paula Seling & Ovi, în timpul conferinţei de presă pe care aceştia o vor susţine pe 22 mai la Oslo.În fiecare an, în perioada dintre selecţiile naţionale şi înainte de începerea concursului internaţional Eurovision sunt lansate diverse clasamente şi topuri ale fanilor, în încercarea de a determina favoriţii preliminari. Prima semifinală internaţională Eurovision va avea loc pe 25 mai, în timp ce a doua, în care a fost inclusă România, va avea loc pe 27 mai. Finala Eurovision se va desfăşura în data de 29 mai.
Propunerea legislativă care viza impunerea unui concurs de proiectare pentru realizarea Catedralei Mântuirii Neamului a fost respinsă de senatorii din Comisia de cultură, ţinându-se cont, astfel, de solicitarea făcută de Patriahul Daniel către conducerea forului legislativ. În cadrul şedinţei Comisiei de cultură, reprezentantul Executivului, Adrian Lemeni, a precizat că punctul de vedere al Guvernului este negativ, întrucât Patriarhia a făcut deja demersurile pentru demararea proiectului, iar iniţiativa legislativă este tardivă. Potrivit Patriarhului Daniel, această iniţiativă legislativă este lipsită de obiect, întrucât Patriarhia Română, deşi nu era obligată de lege, din dorinţa de transparenţă, a organizat deja un concurs de selectare a proiectanţilor, concurs care se află în desfăşurare şi în care sunt înscrise 10 firme de proiectare, cinci fiind din provincie şi cinci din Bucureşti, informează Mediafax.
Cântăreaţa de jazz Dianne Reeves, care revine la Bucureşti pentru un concert pe 9 mai, va avea trandafiri albi şi crini imperiali atât în camera de hotel, cât şi în cabina de la Sala Palatului şi pe scenă, spun organizatorii. Dianne Reeves, câştigătoare a patru premii Grammy, este una dintre cele mai importante artiste de jazz contemporane. Reeves a fost premiată cu Grammy pentru cea mai bună cântăreaţă de jazz, pentru patru albume, dintre care trei lansate consecutiv - "In the Moment - Live In Concert" (2001), "The Calling: Celebrating Sarah Vaughan" (2002), "A Little Moonlight" (2003), "Good Night and Good Luck (Soundtrack)" (2006).
Dianne Reeves a fost prima artistă care a semnat un contract cu Blue Note/EMI după reactivarea acestei mărci, în 1987. Ca rezultat al stilului său inconfundabil, artista a primit aprecierea constantă a criticilor de pretutindeni.
Celebrul muzician Bob Dylan, care va concerta în Bucureşti în iunie, este subiectul unui volum despre muzica folk, intitulat "Political Folk Music in America From Its Origins to Bob Dylan", de Lawrence J. Epstein. Volumul urmează să fie lansat în vara acestui an şi este inspirat de perioada folk a carierei lui Bob Dylan. Cartea spune povestea celor mai importanţi muzicieni folk din istoria Statelor Unite ale Americii, avându-l ca personaj central pe Bob Dylan, alături de idolul său din copilărie, Woody Guthrie, precum şi de alte figuri importante ale genului - Lead Belly, Pete Seeger şi Joan Baez. Volumul relatează vremurile trăite de artist, influenţele politice şi sociale asupra muzicii sale, modul în care piesele au fost scrise, precum şi reacţia la instituţiile politice care obturau drepturile şi viziunile societăţii civile americane.
Bob Dylan susţine în prezent turneul Never Ending Tour, vara aceasta urmând să ajungă şi în România, pentru un spectacol pe care îl va susţine pe 2 iunie, pe Stadionul "Iolanda Balaş Soter" din Bucureşti.
Regizorul Radu Jude, ambasador onorific al ediţiei din acest an a Festivalului Filmului European, care debutează mâine la Bucureşti, a recomandat publicului, la conferinţa de presă de ieri filmele "Das weiße Band", de Michael Haneke, şi "La teta asustada", de Claudia Llosa. Radu Jude a spus despre "Panglica albă/ Das weiße Band" că este "o capodoperă cinematografică", cu "o ideologie foarte discutabilă", iar după părerea sa, un film bun este unul care "te face să te gândeşti şi să nu fii neapărat de acord" cu ce prezintă. Pelicula, semnată de regizorul austriac Michael Haneke, premiată cu Palme d'Or la Festivalul de la Cannes şi cu Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, în 2009, va deschide Festivalul Filmului European, mâine, la CinemaPro din Capitală, după care va intra în cinematografele româneşti. De asemenea, Radu Jude a spus că recomandă coproducţia Spania/Peru "Laptele deznădejdii/ La teta asustada", de Claudia Llosa, şi că îşi doreşte să vadă "Ierburi sălbatice/ Les herbes folles", de Alain Resnais, considerând că ultimele filme ale acestui regizor sunt foarte bune.
Organizatorii concertului susţinut de AC/DC la Bucureşti, pe 16 mai, pun în vânzare de astăzi, 1.000 de bilete suplimentare, disponibile la categoria Golden Circle. Biletele din această categorie, disponibile la preţul de 265 de lei, care asigură spectatorilor un loc în faţa scenei la concertul AC/DC, au fost epuizate încă din luna ianuarie. Trupa de hard rock înfiinţată în Sydney, în 1973, va aduce pe 16 mai, în Piaţa Constituţiei din Capitală, show-ul "Black Ice", care promovează cel de-al 15-lea material de studio, lansat în octombrie 2008. Turneul a avut zeci de concerte sold out în întreaga lume.
Filarmonica "Banatul" din Timişoara va organiza, duminică, de Ziua Europei, un concert, în premieră, la mănăstirea ortodoxă Timişeni-Şag, la eveniment fiind aşteptaţi aproximativ 4.000 de spectator. Directorul Filarmonicii "Banatul", Ioan Gârboni, a declarat că evenimentul face parte din seria de concerte organizate în alte locuri decât sala Capitol din Timişoara, prin care acest gen de muzică să fie mai apropiat de public. Concertul va fi susţinut de aproape două sute de artişti, între care şi Irina Iordăchescu, laureată cu Premiul Maria Callas. Concerte similare celui de la mănăstirea Timişeni-Şag au avut loc pe malurile canalului Bega, cu un scenariu care a prevăzut inclusiv apariţia artiştilor într-o barcă, pe pista Aeroportului Internaţional Timişoara, în peştera de la Româneşti, dar şi în incinta unei firme de construcţii.
Volumul "Gluma rusească", de Dragoş Ghiţulete, va fi lansat mâine, la Clubul Ţăranului din Bucureşti. Cartea va fi prezentată de Marius Oprea şi Florin Iaru.
Volumul "Gluma rusească" aduce în scenă destinele unor oameni care caută cu obstinaţie să înţeleagă ce se întâmplă cu ei înşişi sau dacă mai pot spera că vor ieşi vreodată din labirintul amintirilor traumatizante ale comunismului şi din marasmul tranziţiei româneşti postdecembriste. Dagoş Ghiţulete s-a născut pe 20 martie 1974, la Piteşti, a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti şi este jurnalist, realizator de emisiuni culturale şi politice la RFI România. Talk-show-urile găzduite de el au fost premiate în 2007 de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, iar în 2008, de Clubul Român de Presă. A debutat în volumul colectiv "Cartea cu bunici" (Humanitas, 2007).
Steven Spielberg va regiza filmul "War Horse", un lungmetraj a cărui acţiune se desfăşoară în timpul Primului Război Mondial, informează variety.com. Filmul "War Horse" va fi lansat pe marile ecrane pe 10 august 2011 şi are la bază romanul omonim al scriitorului Michael Morpurgo. "War Horse" prezintă extraordinara prietenie dintre un băiat şi un cal. Deşi sunt despărţiţi, destinul reuşeşte să îi aducă împreună în timpul Primului Război Mondial. Războiul este o bogată sursă de inspiraţie pentru regizorul american. Din cel de-Al Doilea Război Mondial, Steven Spielberg s-a inspirat pentru a regiza "Salvaţi soldatul Ryan", pentru a produce serialul "Camarazi de război/ Band of Brothers" şi miniseria "The Pacific". Următorul film regizat de Spielberg care va ajunge pe marile ecrane este animaţia 3D "The Adventures of Tin-Tin: The Secret of the Unicorn", ce va fi lansată pe 23 decembrie 2011.
Cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român, se va desfăşura în mai multe oraşe din ţară de mâine până pe 30 mai: în Bucureşti (6 - 16 mai), Braşov (13 - 16 mai), Iaşi (20 - 23 mai), Tîrgu-Mureş (21 - 23 mai) şi Timişoara (27 - 30 mai). Programul festivalului cuprinde un număr record de 56 de filme, reprezentând 28 de ţări europene. În acest an, în premieră, vor fi reprezentate în festival Israelul şi Serbia, aşa cum filmele ruseşti au fost introduse în programul festivalului din 2009. Alte premiere sunt ediţia locală de la Târgu-Mureş, dar şi prezentarea unei selecţii a celor mai apreciate filme din ediţiile anterioare ale festivalului, la Muzeul Ţăranului Român, în noaptea dinspre 15 spre 16 mai şi pe parcursul zilei de 16 mai, când se încheie ediţia de la Bucureşti.
Regizorul Claudiu Mitcu va fi distins, astăzi, cu Premiul Drepturilor Omului acordat de Ambasada Franţei în România. Ceremonia de decernare a premiului va începe la ora 18.30, la Institutul Francez din Bucureşti, şi va fi urmată de proiecţia privată a filmului documentar al lui Mitcu, "Australia", care prezintă călătoria echipei naţionale a României la Campionatul Mondial de Fotbal pentru oamenii fără adăpost, de la Melbourne, în decembrie 2008. Distincţia acordată de Ambasada Franţei premiază lupta pentru toleranţă în societatea românească. Juriul Premiului Drepturilor Omului a ţinut să acorde această distincţie cineastului Claudiu Mitcu pentru filmele sale documentare care prezintă o abordare deschisă a diversităţii şi a marginalităţii. Claudiu Mitcu îşi propune în prezent, în cadrul proiectului PARADA Film, cu sprijinul producătoarei Ada Solomon şi al producătorului executiv Răzvan Lazarovici, realizarea unui nou documentar, pe tema situaţiei minorităţilor sexuale din România.
Festivalul Internaţional de Film Timishort are loc la Timişoara de astăzi până pe 9 mai, au anunţat că festivalul va fi primul din ţară la care va avea loc o proiecţie în aer liber, într-o piaţă public. Deschiderea evenimentului se va face cu proiectia în avanpremieră a filmului “Nuntă în Basarabia”, de Nap Toader care va avea loc în Piaţa Unirii din Timişoara, de la ora 21.30. "Nuntă în Basarabia", al doilea lungmetraj al regizorului Nap Toader, după "Italiencele" (2004), este o coproducţie România-Moldova-Luxemburg. Producătorul român, Dan Raţiu, este timişorean. Din distribuţia filmului fac parte actorii Vlad Logigan, Victoria Bobu, Constantin Florescu, Igor Chistol. Filmul a obţinut Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Tallinn (Estonia). Majoritatea proiecţiilor în cadrul festivalului Timishort au loc în singurele cinematografe independente funcţionale ale oraşului, Timiş şi Studio. Pe lângă acestea, Piaţa Unirii şi un club vor găzdui filmul de deschidere şi, respectiv, noua secţiune competiţională "Videorama", dedicată filmului experimental şi artei video. Ca şi la ediţia trecută, Timishort oferă tinerilor timişoreni ateliere creative de cinema.
Vioara Stradivarius - Elder Voicu va fi inclusă în catalogul "Antonio Stradivari", editat la Koln, ce va cuprinde circa 150 de instrumente realizate de faimosul lutier italian, a declarat pentru MEDIAFAX violonistul Alexandru Tomescu. El are această vioară în folosinţă, din 2007, în urma unui concurs organizat de Ministerul Culturii. Instrumentele ce vor fi prezentate în catalogul "Antonio Stradivari", care va fi tipărit în ediţie limitată de 2.000 de exemplare cu coperte de carton şi alte 100 de copii legate cu piele, sunt fotografiate la scara 1/1. Solist permanent al Orchestrei Naţionale Radio, în septembrie 2007, Alexandru Tomescu a câştigat dreptul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702 pentru o perioadă de cinci ani. Vioara, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi unul dintre cele mai bine conservate instrumente marca Stradivarius. Instrumentul a fost cumpărat în 1956 de statul român pentru violonistul Ion Voicu, la preţul de circa 70.000 de franci elveţieni. În 2007, instrumentul a fost evaluat la suma de 1,2 milioane de dolari.
Continuarea filmului "Cavalerul negru/ The Dark Knight" va fi lansată pe marile ecrane pe 20 iulie 2012, acesta fiind cel de-al treilea film din seria "Batman" regizat de Christopher Nolan, informează Reuters. Warner Bros a anunţat că acest proiect se află într-o etapă incipientă, iar titlul noului film nu a fost deocamdată ales. Christopher Nolan, regizorul filmelor "Batman - Începuturi" (2005) şi "Cavalerul negru/ The Dark Knight" (2008), a terminat recent filmările pentru thrillerul SF "Inception", ce va fi lansat pe 16 iulie.
Universitatea Bucureşti acordă înaltul titlu academic de Doctor Honoris Causa profesorului doctor Konstantinos Dimadis, preşedintele Societăţii Europene de Studii Neoelene şi profesor emerit la Universitatea Liberă din Berlin, în cadrul unei ceremonii care va avea loc mâine de la ora 10. De asemenea, elenistul Konstantinos Dimadis va susţine o conferinţă, cu titlul "Nikos Kazantzakis scrie despre execuţia lui Federico Garcia Lorca", marţi, de la ora 18, în Amfiteatrul Haşdeu al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii Bucureşti. Konstantinos Dimadis a adus contribuţii majore în diverse domenii ale studiilor neoelene. Dintre lucrările sale, "Dictatură, Război şi Proză" este unanim recunoscută drept cea mai bună carte dedicată prozei greceşti interbelice.
Academicianul Răzvan Theodorescu, istoric al culturii şi artei, va vorbi despre "Vis şi visători în epoca postmodernă" şi va intra în dialog cu publicul, astăzi, de la ora 18, la Muzeul Ţăranului Român din Capitală, în cadrul unui program nou de serate culturale. Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate , organizaţie nonguvernamentală pentru tineret, lansează programul "Ceai, biscuiţi, Cultură şi Normalitate", desfăşurat sub forma unor serate culturale pe diverse teme. Intrarea va fi liberă. În programul seratei cultural de astăzi, sunt incluse un moment special de jazz şi vizionarea unui reportaj, "Dorinţă şi vis în România contemporană".
Evenimentul este organizat de studenţi-voluntari, Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate propunându-şi încurajarea implicării tinerilor în acţiuni, proiecte şi evenimente culturale.
O expoziţie de pictură ţărănească din China va fi prezentată la Muzeul Ţăranului Român din Capitală, în perioada 11 - 31 mai, reflectând în tablouri impresionante felul de a fi, de a munci, viaţa de zi cu zi ale ţăranilor chinezi. Expoziţia "Pictură ţărănească din China", care va fi vernisată pe 11 mai, de la ora 17, la Sala "Irina Nicolau" de la Muzeul Ţăranului Român, prezintă această ţară "vastă, somptuoasă, dar şi veselă, plină de energie şi de optimism, de vigoare şi de îndrăzneală".
Vor fi expuse tablouri impresionante prin delicateţe şi realism, prin fabulos şi fantastic. Tehnicile multiple folosite dau unicitate, nasc stiluri, încadrându-se într-o istorie recentă a picturilor ţăranilor chinezi, după 1950. Expoziţia este realizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Populare Chineze în România.
Spectacolele de dans contemporan de la CNDB, precum "Lulu's room", "Stage psychosis" şi "Iluzionistele", vor fi prezentate, în perioada 7 - 22 mai, în cadrul proiectului "Scurt-Circuit Performativ", la Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca.
Centrul Naţional al Dansului Bucureşti doreşte să permanentizeze prezenţa spectacolului de dans contemporan în alte spaţii şi zone geografice, astfel că explorează noi teritorii, adresând, de aceasta dată, publicului din Cluj-Napoca invitaţia de a descoperi diferite zone estetice şi artişti activi pe scenele din ţară şi din străinătate.
Cea de-a doua ediţie a Watumi Festival & Fringe se desfăşoară la Braşov, în perioada 7 - 11 iulie. Potrivit Asociaţiei pentru Susţinerea şi Promovarea Artiştilor centrul vechi al Braşovului va fi invadat de artişti de teatru, muzică, film, arte vizuale, artă urbană, design de obiecte şi artă pentru copii. Perioada de înscriere pentru artiştii participanţi în secţiunea Fringe s-a prelungit până pe data de 15 mai, în urma suplimentării numărului de locuri disponibile pentru expunerea artiştilor. Aceştia se pot înscrie pe site-ul oficial www.watumi.ro. În ediţia acestui an a Watumi Festival & Fringe, ideea centrală pentru secţiunea Festival va fi "Noile limbaje artistice inspirate de tradiţia circului, a pantomimei şi a iluzionismului". Watumi este primul festival din România care a făcut cunoştinţă publicului român cu noţiunea de Fringe. În cadrul acestei secţiuni sunt aşteptaţi atât artişti profesionişti, cât şi debutanţi, care vor transforma Watumi într-o sărbătoare dedicată creativităţii.
Cautare
Newsletter
Lansare de album BD
Legendarul Dim Dunareanu revine �n forţa �ntr-un album de benzi desenate plin de aventura şi suspans. Scenariul este semnat de Marius Leştaru, iar desenul aparţine maestrului Puiu Manu.
Book design, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala la Varsovia
�n data de 18 aprilie 2012 va avea loc la Varsovia, la Biblioteca Nationala, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala cu titlul Od ‹Ala ma kota› do e-matury (De la ‹Ana are mere› la e-bac), un eveniment EUNIC Varsovia.
ArCuB aduce Festivalul International Shakespeare la Bucuresti
�ntre 30 aprilie si 2 mai 2012, publicul bucurestean are sansa de a vedea Hamlet, Romeo si Julieta si Or� De Otelo, �n viziunea a trei mari regizori contemporani.
Concert Alexandrina Hristov, cu prilejul T�rgului de Carte din Londra
Alexandrina Hristov, misterioasa diva cu una dintre cele mai calde şi apreciate voci din Rom�nia, va oferi pe 18 aprilie 2012 un recital special cu ocazia prezenţei Rom�niei la T�rgul de Carte din Londra.
Bisericile Muzeului Taranului, expozitie de fotografie
Muzeul National al Taranului Rom�n va asteapta �n perioada 27 aprilie - 13 mai 2012, la Sala Foaier, sa vizitati expozitia de fotografie Bisericile Muzeului Taranului.
Luni, 23 aprilie 2012, ora 18.00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Rom�ne va avea loc vernisajul expozitiei de fotografii Ivo Andric - Scriitor/Diplomat, realizata de Muzeului orasului Belgrad.
Prima editie a "Galei Industriei de Carte din Rom�nia"
Prima gala dedicata industriei editoriale autohtone, Bun de Tipar - Gala Industriei de Carte din Rom�nia, va avea loc �n mai putin de o luna, vineri, 11 mai 2012, �ncepand cu ora 18.00, �n Aula Bibliotecii Nationale a Rom�niei.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.
Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului
Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor
Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.