Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
6 mai 2010
Volumul "Mesagerul ploii", de Ismail Kadare, va fi lansat, mâine, la librăria Cărtureşti Verona din Bucureşti, informează editura Humanitas. La eveniment vor vorbi Denisa Comănescu, director editorial Humanitas Fiction, Marius Dobrescu, Cezar Paul-Bădescu, Luan Topciu şi Vlad Zografi. Tradus în zeci de limbi străine, Ismail Kadare este una dintre cele mai puternice voci ale literaturii europene contemporane. De mai multe ori nominalizat la premiul Nobel pentru literatură, deţinător a numeroase premii şi distincţii literare, Ismail Kadare a fost recompensat în 2005 cu prestigiosul International Man Booker Prize. Apărut în 1970 într-o versiune cenzurată, romanul "Mesagerii ploii" a văzut lumina tiparului în varianta definitivă în 1994.
Lungmetrajul "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, va avea avanpremiera în Chişinău pe 10 mai, urmând să intre în cinematografele din Republica Moldova de pe 13 mai, informează casa producătoare, Strada Film. Pelicula va fi prezentată şi la Marché du Film la Festivalul de la Cannes, unde va fi proiectat pe 14 şi 16 mai, pentru distribuitorii internaţionali de film. Filmul lui Florin Şerban a fost deja vândut în 20 de ţări, printre care Spania, Belgia, Olanda, Israel, Taiwan şi Rusia. Având, până în prezent, peste 44.000 de spectatori în România, filmul "Eu când vreau să fluier, fluier" rulează încă în cinematografe din Bucureşti şi din ţară. "Eu când vreau să fluier, fluier", debutul în lungmetraj al lui Florin Şerban, este primul film românesc din ultimii 17 ani care a intrat în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin şi a reuşit să ia şi două premii importante: marele premiu al juriului - Ursul de Argint şi distincţia "Alfred Bauer".
Un set de patru DVD-uri cu înregistrările video ale conferinţelor pe care Dan Puric le-a susţinut, anul trecut, la Ateneul Român, va fi lansat pe 12 mai, la librăria Mihail Sadoveanu din Bucureşti. Setul "Conferinţele de la Ateneul Român 2009" beneficiază de o prezentare grafică şi tehnică de excepţie - care a fost realizată de Fundaţia Art Production în colaborare cu TVR - şi reuneşte patru DVD-uri care poartă titlurile conferinţelor: "Despre omul frumos", "Despre corp", "Despre umor" şi "Despre iubire". Actorul Dan Puric va fi prezent la evenimentul de lansare.
A patra ediţie a seminarului organizat de experţi în patrimoniul cultural imaterial din Sud-Estul Europei a debutat ieri la Râmnicu Vâlcea. La manifestare participă, pe întreaga perioadă de desfăşurare a seminarului 4-7 mai, reprezentanţii UNESCO, experţi din aproximativ 20 de ţări. Reţeaua de experţi în domeniile patrimoniului cultural imaterial a ţărilor din Sud-Estul Europei a fost constituită în anul 2007, cu scopul de a crea o platformă comună în regiune, în vederea formării unei poziţii ferme pe plan internaţional în ceea ce priveşte politicile şi programele de conservare, salvgardare, protejare, transmitere şi punere în valoare a elementelor aparţinând patrimoniului imaterial', a declarat Florin Epure, director coordonator al Direcţiei pentru Cultură. Potrivit lui Epure, printre elementele de patrimoniu imaterial sunt tradiţiile româneşti - dansurile, doinele, zestrea spirituală a unei naţiuni, cea care a rezistat şi a identificat un popor atât în trecut cât şi din perspectiva viitorului globalist.
Specialiştii în psihiatrie şi psihologie consideră că, în prezent, rolul şcolii româneşti este mult diminuat, motiv pentru care trebuie reintrodus în viaţa şi educaţia copilului, mai ales a adolescenţilor. Dr. Gabriel Crumpei, psihiatru şi doctor în psihologie, afirmă că, în fiecare an, este tot mai mare numărul adolescenţilor care au probleme de adaptare. De multe ori, susţine el, cei care sunt implicaţi în viaţa copilului aruncă vina unii asupra altora, adică părinţii asupra şcolii şi viceversa. Trebuie făcute schimbări la nivelul curriculei, trebuie ca profesorii să conşţientizeze că fac un act vocaţional subliniază Dr. Gabriel Crumpei .Mai mult, spune acesta, diferenţa dintre generaţia 'decreţeilor' şi cea tip 'facebook' este tot mai accentuată şi mai vizibilă de la un an la altul din cauza erei digitale.
Posturile de radio şi televiziune din România ar putea fi obligate să difuzeze muzică românească în proporţie de 60%. Cel puțin așa prevede un proiect de lege realizat de mai mulţi autori şi susţinut de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Legislaţii similare există deja în state precum Franţa, Italia, Grecia, Irlanda, Finlanda. Proiectul de lege, realizat de avocaţii UCMR-ADA şi susţinut de majoritatea autorilor de opere muzicale, vizează protejarea culturii şi limbii române, iar iniţiatorii săi consideră că dacă va fi adoptat de către Parlament va ajuta foarte mult autorii şi interpreţii români. Dacă proiectul va fi aprobat de Parlament, organismele de radio şi televiziune, dar şi companiile care organizează spectacole şi concerte, vor fi obligate să promoveze prioritar operele muzicale româneşti.
Compania germană Films Boutique a achiziţionat drepturile de distribuţie pentru cel mai nou film al lui Radu Muntean, "Marţi, după Crăciun". Pelicula va fi prezentată în premieră mondială în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes. Evenimentul de pe Croazetă va avea loc în perioada 12 - 23 mai. Lungmetrajul "Marţi, după Crăciun" a fost inclus în secţiunea Un Certain Regard, alături de cel mai nou film al lui Cristi Puiu, "Aurora". Pelicula spune povestea unui bărbat care iubeşte două femei. Din distribuţia filmului fac parte Maria Popistaşu şi Mimi Brănescu. Films Boutique va mai prezenta, în cadrul Marché du Film, pelicula lui Călin Netzer "Medalia de onoare".
O expoziţie de pictură ţărănească din China va fi prezentată la Muzeul Ţăranului Român din Capitală, în perioada 11 - 31 mai. Manifestarea reflectă în tablouri impresionante felul de a fi, de a munci, viaţa de zi cu zi ale ţăranilor chinezi. Expoziţia "Pictură ţărănească din China", care va fi vernisată pe 11 mai, de la ora 17.00, la Sala "Irina Nicolau" de la Muzeul Ţăranului Român, prezintă această ţară "vastă, somptuoasă, dar şi veselă, plină de energie şi de optimism, de vigoare şi de îndrăzneală". Vor fi expuse tablouri impresionante prin delicateţe şi realism, prin fabulos şi fantastic. Tehnicile multiple folosite dau unicitate, nasc stiluri, încadrându-se într-o istorie recentă a picturilor ţăranilor chinezi, după 1950. Expoziţia este realizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Populare Chineze în România.
În urma preselecției desfașurate la Geneva, la începutul lunii martie, documentarul STORYmania – O zi din viața lui Jonathan Safran Foer, de Ioana Baldea, regia tehnică Bogdan Florea, a fost selectat din sute de producții înscrise pentru a participa la cea de-a treizeci și șasea ediție a Conferinței Internaționale de Feature, IFC 2010. Manifestarea organizată de EBU-UER, are loc începând de duminică până pe 13 mai, la Hämeenlinna, in Finlanda. STORYmania este o linie de documentare originale, produse și difuzate de Radio România Cultural de luni până joi, de la ora 16.05. Producția selectată va fi inclusă în sesiunile de ascultare ale IFC 2010, conduse de realizatori celebri de documentare din intreaga lume.
Un tablou al pictorului spaniol Pablo Picasso a stabilit un nou record, după ce a fost vândut pentru suma de 106 milioane de dolari, devenind cea mai scumpă operă de artă din lume vândută la licitaţie. Pictat de Picasso în 1932, lucrarea "Nude, Green Leaves and Bust" a fost vândută de casa Christie's, în cadrul unei licitaţii organizate la New York. Tabloul a aparţinut, încă din 1950, colecţionarilor de artă Frances şi Sidney Brody din Los Angeles. Noul proprietar a licitat prin telefon, iar identitatea sa nu a fost dezvăluită. Precedentul record de preţ stabilit de o operă de artă vândută la licitaţie aparţinea sculpturii "Walking Man I" de Giacometti, vândută în februarie pentru 104,3 milioane de dolari.
Formaţia Jazzanova va concerta sâmbătă alături de Orchestra Naţională Radio, la Teatrul de Vară Mihai Eminescu din Bucureşti. Evenimentul va aduce pe scenă o fuziune inedită între muzica clasică şi cea electronică. Grupul Jazzanova s-a format în 1995, în Germania, şi este reprezentativ pentru interpretarea stilurilor muzicale nu-jazz, chillout şi jazz-house. Ansamblul este format din artiştii Alexander Barck, Claas Brieler, Jürgen von Knoblauch, Roskow Kretschmann, Stefan Leisering şi Axel Reinemer. Colaborarea dintre Jazzanova şi Orchestra Naţională Radio este realizată de Electronic Elegance, un concept ce îşi propune să promoveze festivalurile unice, care combină stilurile clasice de muzică cu cele inovative.
Trupa Parafusions va concerta în Bucureşti, sâmbătă, la Hard Rock Cafe, şi duminică, la Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română, în cadrul EUROPAfest.
Davide şi Endre aduc la Bucureşti o chitară de excepţie şi o muzicuţă rapidă, care pleacă de la ritmul "negru" de blues şi ajung la o joacă serioasă cu ritmuri balcanice, arabe, de jazz şi flamenco, într-o fuziune acustică savuroasă.
Parafusions promite energie, fantezie şi culoare într-un concert de blues în care ritmurile se transformă continuu, astfel încât nimic din ceea ce se ştia înainte despre acest gen muzical nu rămâne valabil. EUROPAfest va debuta mâine și va reuni anul acesta peste 300 de muzicieni din Europa, dar şi de pe alte continente.
Teatrul Tony Bulandra va participa, începând de mâine și până pe 16 mai, la Festivalul Internațional de la Trabzon - Turcia cu spectacolul "Un tramvai numit dorinţă", regizat de armeanul Suren Shahverdyan. Piesa se va juca la începutul săptămânii viitoare şi este singura din România selectată în acest an de către organizatorii evenimentului. Costurile călătoriei echipei Tony Bulandra la festival au fost suportate de către Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" din Istanbul. Spectacolul "Un tramvai numit dorinţă" a avut premiera la Tony Bulandra în toamna anului trecut.
Volumul "Scriitori români contemporani", semnat de prof. doc. Ştefan Vida Marinescu, va fi lansat mâine, la ora 10.00, la Biblioteca judeţeană "Marin Preda" din Alexandria. Cartea este consacrată unor scriitori de azi, a căror operă se întinde pe 30 de ani (1979 - 2010). Volumul conţine referinţe critice, fişe bio-bibliografice, precum şi cronici. 80 de titluri din cele 100 publicate de aceşti autori au intrat în sfera de interes a volumului "Scriitori români contemporani". Ştefan Vida Marinescu s-a consacrat mai întâi ca poet, apoi ca eseist şi critic.
Jazz Bigband Graz din Austria va concerta, săptămâna viitoare, la Sibiu Jazz Festival, eveniment care începe duminică. Trupa austriacă va prezenta un spectacol "extraordinar, în care poezia, imaginile prezentate pe un ecran imens şi muzica se îmbină perfect". Concertul celor de la Jazz Bigband Graz va avea loc în 16 mai, în ultima zi de festival, de la ora 19.30, la Sala Thallia din Sibiu. Ediţia din acest an a Sibiu Jazz Festival începe duminică şi, timp de o săptămână, vor avea loc zeci de evenimente culturale, concerte ale unor formaţii renumite din întreaga lume şi expoziţii. Primele două zile ale festivalului sunt dedicate Galei formaţiilor studenţeşti de jazz.
Cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Filmului European debutează, astăzi, la Bucureşti cu proiecţia peliculei 'Panglica albă' de Michael Haneke, un film distins cu premiul 'Palme d'Or' la Cannes în 2009. Actuala ediţie, cea mai bogată de până acum, îşi păstrează tradiţia de a aduce în România 'filme de tot felul' din toată Europa, oferind publicului 56 de producții recente, dar şi o retrospectivă de opt dintre cele mai apreciate proiecţii ale ediţiilor anterioare, grupate în Colecţia Vintage. Regizorul Radu Jude a primit calitatea de 'ambasador onorific' al ediţiei a XIV-a a Festivalului Filmului European, după ce în anii precedenţi Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu şi Marian Crişan au îndeplinit acest rol.
Trupa Iris va cânta în deschiderea concertului AC/DC în România, programat pe 16 mai, în Piaţa Constituţiei din Capitală. Potrivit organizatorilor evenimentului, Iris, trupă cu o carieră de peste 20 de ani, reprezintă cea mai potrivită alegere pentru a concerta înaintea australienilor. Fanii AC/DC mai au la dispoziţie 1.000 de bilete în faţa scenei la show-ul pe care trupa îl va susţine în Bucureşti pe 16 mai. Și asta după ce organizatorii au luat decizia de a suplimenta numărul tichetelor datorită cererilor repetate venite din partea publicului. Organizatorii concertului AC/DC recomandă fanilor să achiziţioneze bilete doar din punctele autorizate, fiind depistate deja câteva tichete obţinute fraudulos, care au fost invalidate.
Spectacolul „Cântecul lebedei“, după Cehov, în regia lui Mihai Măniuţiu, producţie a Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ din Arad, va fi prezentat, mâine, în oraşul maghiar Pecs, care anul acesta este Capitală Culturală Europeană. Premiera spectacolului a avut loc pe 27 martie. În deplasarea teatrului arădean în Ungaria s-a implicat şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, care a sprijinit direct trupa de actori, în urma invitaţiei primite din partea organizatorilor. De asemenea, un grup de scriitori arădeni va participa, timp de două zile, la manifestarea “Zilele culturii europene”, care are loc la Pecs.
Alina Cojocaru, prim-balerina Royal Opera House din Londra, revine la Bucureşti pe scena Operei Române, la sfârșitul acestei luni, în spectacolul "Giselle". Evenimentul este programat pe 30 mai de la ora 18:30. Născută la Bucureşti pe 27 mai 1981, Alina Cojocaru a studiat la Kiev timp de şapte ani şi s-a perfectionat apoi, din 1997, la Şcoala Regală de Balet din Londra în urma câştigării bursei Premiului Lausanne. În 1998 a dansat pentru Compania de Balet din Kiev, unde a debutat în "Don Quijote" de Minkus, a revenit la Londra în 1999 şi a fost promovată ca prim-balerină. Alina Cojocaru a fost inclusă în clasamentul celor mai bune dansuri ale deceniului alcătuit de cotidianul britanic The Times, pentru spectacolul "Giselle" din 2001, alături de spectacole ale coregrafei Pina Bausch şi a Companiei de Dans Merce Cunningham.
Cea de-a VI-a ediţie locală a Caravanei 'Gaudeamus' şi-a deschis porţile ieri, în corturile special amenajate în Piaţa Unirii din Timişoara, unde, până duminică, iubitorii de literatură se vor putea bucura de un adevărat maraton al cărţii. La eveniment participă peste şaizeci de case de editură, dintre care, douăzeci şi cinci sunt româneşti şi tot atâtea străine, câte cinci fiind instituţii de învăţământ şi agenţii de difuzare de carte, iar două sunt firme multimedia.
O noutate a ediţiei din acest an este organizarea 'Coşului Gaudeamus', o acţiune prin care se caută obţinerea de donaţii de cărţi, fie dintre cele cumpărate ad-hoc, fie din bibliotecile personale ale participanţilor. Ulterior, acestea vor fi donate unui număr de cinci biblioteci din mediul rural, de pe aria de acoperire a Radio Timişoara, prima fiind deja stabilită, cea din Topolovăţu Mare, celelate patru urmând să fie identificate împreună cu responsabilii Bibliotecii Judeţene.
''Zilele oraşului Pecs'' se vor desfăşura la Cluj-Napoca începând de astăzi, iar pentru organizarea manifestărilor culturale municipalitatea a alocat fondurile destinate amenajării unei mari scene, în centrul oraşului. Programele artistice prilejuite de acest eveniment se vor desfăşura în Piaţa Matei Corvin, la Bastionul Croitorilor şi în Piaţa Unirii. Oraşul Pecs este în 2010 Capitală Culturală Europeană, alături de Istanbul şi de Essen. Statutul prestigios pe care îl are oraşul ungar - care este înfrăţit, din 1990, cu Cluj-Napoca -, au fost reperele care au determinat Primăria să organizeze mai multe manifestări dedicate acestuia, la sfârșitul acestei săptămâni, care includ expoziţii tematice, un Târg al micilor meşteşugari din Pecs, precum şi atractive spectacole oferite de mai multe formaţii de muzică şi dansuri.
Peste 20 de trupe din Europa şi Statele Unite ale Americii vor participa la cea de-a 17-a ediţie a EUROPAfest, care va avea loc în Bucureşti începând de mâine și până pe 13 mai. Cu această ocazie, pe scenele Capitalei, vor evolua live peste 200 de artişti, în concerte de muzică blues, jazz, pop şi clasică. Din program fac parte Bucharest International Jazz Competition, Caffe Festival, Jeunesses International Music Competition (dedicat iubitorilor muzicii clasice, în acest an prezentând pianişti de excepţie), Gala EUROPAfest (care va celebra cei mai buni muzicieni din cadrul festivalului).
Arii din opere de Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini şi Georges Bizet, precum şi cantata "Carmina Burana" de Carl Orff, se numără printre momentele muzicale antologice ce vor putea fi ascultate live în Capitală, duminică, la ediţia de anul acesta a Promenadei Operei.
Evenimentul, organizat în Bucureşti din 2007, va avea loc în aer liber, începând cu ora 20.00, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti. Tineri artişti ai scenei lirice vor fi acompaniaţi de orchestra şi corul ONB - dirijor Iurie Florea, maestru de cor Stelian Olaru. Prezentatorul spectacolului va fi actorul Ion Caramitru. Accesul publicului va fi gratuit.
Cea mai bună voce feminină de jazz a lumii, Diane Reeves, câştigătoarea a patru premii Grammy, revine la Bucureşti. Evenimentul va avea loc duminică la Sala Palatului din capitală. Biletele, cu preţuri cuprinse între 50 şi 250 de lei, se pot achiziţiona de la casa de bilete a Sălii Palatului, magazinul Muzica, reţeaua Diverta şi on-line de pe myticket.ro. Diane Reeves a câştigat premiul Grammy pentru fiecare dintre cele mai recente înregistrări ale sale: 'A Little Moonlight', 'The Calling' şi 'In The Moment-Live in Concert'. Ea este singurul artist dintr-o categorie muzicală care a reuşit să înregistreze un asemenea record pentru trei albume la rând. Vocea sa poate acoperi o paletă largă de influenţe de la Carmen McRae până la Billie Holiday.
Teatrul New Diorama din Londra găzduieşte în luna mai un sezon românesc de teatru, principala piesă care va fi prezentată fiind "Elevator", versiunea dramatică a peliculei omonime. Pusă în scenă de regizoarea Rachel Parish, piesa va fi jucată până pe 22 mai.
Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Amrita Acharia şi Bradley Hall, muzica va fi asigurată de Joe Hastings, iar scenografia îi aparţine lui Will Holt. Inspirată dintr-o poveste reală, piesa scrisă de Gabriel Pintilei explorează dinamica relaţiilor interumane comprimate în mod forţat într-un spaţiu delimitat. Sechestraţi în liftul unei clădiri abandonate, fără mâncare, fără apă, fără posibilitatea de a scăpa, doi tineri evadează prin cunoaşterea celuilalt.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.