DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
18.30 - 19.00
Expresul de seară • Realizatori Anca Mateescu si Dana Pitrop

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
19.00 - 21.00
Cafeneaua de stiinta • Transmisiune directa de la cafeneaua:Institute,The Cafe

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
21.00 - 21.30
Dictionar de personaje literare • Realizator Valentina Leonte

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

10 martie 2010

Spectacolul cu piesa "Străini în noapte", care urma să aibă loc în această seară, la Palatul Copiilor din Capitală, a fost reprogramat pentru mâine, ora 19.30, ca urmare a participării actriţei Emilia Popescu la Gala Premiilor Uniter. Emilia Popescu, nominalizată la categoria Cea mai bună actriţă în rol secundar, îl are ca partener în acest spectacol pe Florin Piersic. "Străini în noapte" este o comedie romantică despre infidelităţi, seducţie şi pasiuni, scrisă de dramaturgul francez Eric Assous şi jucată cu succes pe scenele din România de aproape doi ani.

Şase artişti români - Elena Ciobanu, Ştefan Constantinescu, Ion Grigorescu, Marcel Iancu, Florin Tudor şi Mona Vatamanu, se numără printre cei 37 de participanţi la cea de-a patra ediţie a Bienalei Internaţionale de Artă Contemporană Bucureşti. Bucharest Biennale 4, organizată în acest an în perioada 21 mai - 25 iulie, se va desfăşura în spaţii cu precădere independente - Pavilion Unicredit, Centrul de Introspecţie Vizuală din Piaţa Universităţii, La Bomba-Centru comunitar din zona Rahova-Uranus, urmărindu-se intensificarea interacţiunii cu contextul urban şi politic al Bucureştiului. Participanţii invitaţi provin din diverse domenii, cum ar fi artele plastice, arhitectura, politica, antropologia. Ca temă a manifestării a fost aleasă 'Handlung - Producţia de posibilităţi', preluând ambiguitatea termenului german 'handlung' - imposibil de tradus la toate nivelele sale de semnificare, dar care se plasează, potrivit Ioanei Niţu, director executiv al Bienalei, 'între acţiune, activitate, instrumentalizare şi participare, deşi poate însemna concomitent şi poveste sau naraţiune - drept punct de plecare pentru studierea unor practici diverse, care propun diferite forme de acţiune'.

Artişti fotografi de pe toate continentele, amatori şi profesionişti, sunt invitaţi să participe cu fotografii despre Europa la cea de a doua ediţie a singurului Salon internaţional de artă fotografică din Europa, intitulat 'Eurofotoart'. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, Ştefan Toth, artiştii fotografi pot trimite câte patru fotografii, la cele două secţiuni, alb-negru şi color, până cel târziu în data de 5 aprilie. Lucrările primite vor fi selecţionate pentru salon de un juriu internaţional format din artişti fotografi reprezentativi din Europa. Salonul 'Eurofotoart' va fi vernisat, cu înmânarea unor premii, medalii şi diplome, pe 9 mai, de Ziua Europei, la Galeria Euro Foto Art din Oradea. Regulamentul detaliat al Salonului internaţional şi borderoul acestuia se pot descărca de pe site-ul eurofotoart.ro.

Asociaţia studenţească Voluntari pentru Idei şi Proiecte organizează, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, proiectul Cultural ID, demers care uneşte sfera comunicării cu fenomenul cultural. Programul constă în organizarea de conferinţe, traininguri, studii de caz care au ca temă cultura contemporană şi campaniile de comunicare pentru promovarea ei. Prin intermediul proiectului, VIP România îşi propune să găsească cei mai creativi studenţi, să-i instruiască în comunicarea culturală şi să le ofere instrumentele şi mediul perfecte pentru a produce ideile cele mai originale. De asemenea, 20 de studenţi pasionaţi de comunicare şi de cultură se vor reuni, începând cu 15 martie, la Bucureşti, pentru a elabora o campanie de promovare a unui produs cultural, iar cea mai bună propunere va fi premiată, existând chiar posibilitatea implementării acesteia.

Actorul australian Hugh Jackman va juca în cel mai recent film al regizorului Lee Daniels, "Selma", inspirat din mişcarea pentru drepturi civile din Statele Unite ale Americii din 1960. Lee Daniels este regizorul peliculei "Precious: Based on the novel Push by Sapphire", care a fost nominalizată în acest an la Premiile Oscar. Filmările pentru lungmetrajul "Selma" vor debuta în luna mai. Hugh Jackman, câştigător al unui premiu Tony pentru rolul din "The Boy From Oz", are reputaţia unui actor talentat, care a fost distribuit în roluri diverse, în filme de acţiune, precum "Cod de acces: Swordfish" şi "Van Helsing", sau romantice - "Australia".

Academicianul Florin Filip, directorul Bibilotecii Academiei Române a susţinut, ieri, în faţa Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă a Senatului necesitatea completării Legii bibliotecilor cu o serie de reglementări referitoare la normativul de personal. Academicianul a precizat că prin această solicitare Academia Română 'nu a avut în vedere cereri de buget care oricum nu ar putea fi satisfăcute', notează Agerpress. De asemenea, acad. Florin Filip a subliniat că instituţia pe care o conduce este cea mai veche bibliotecă naţională din ţară. Astfel, Biblioteca Naţională, fostă bibliotecă centrală de stat s-a înfiiţat în anii '50, în timp ce Biblioteca Academiei datează din 1860, fiind înfiinţată odată cu Academia Română, a amintit el. Iar în plan internaţional aceasta este o bibliotecă cu caracter enciclopedic, fiind cea mai mare din Europa de Sud-Est, cu cele 14 milioane de obiecte aflate pe inventar. În cadrul discuţiilor, secretarul de stat Ministerul Culturii şi Patrimonoiului Naţional, Vasile Timiş, a prezentat punctul de vedere al Guvernului. El a cerut iniţiatorului legii şi Biblioteci Academiei să transmită Ministerului punctul de vedere în ceea ce priveşte necesitatea completării Legii bibliotecilor, membrii Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă a Senatului decizând să rediscute săptămâna viitoare acest subiect.

Un festival de muzică barocă a început aseară la Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca, evenimentul fiind la prima ediţie. Astăzi la Biserica "Sfântul Mihail", va avea loc, de la ora 19, un concert de orgă susţinut de Milko Bizjak, de la Conservatorul de Muzică "Jurj Slatkonja" din Slovenia. Milko Bizjak va interpreta piese din repertoriul muzicii de gen din ţara sa, la orga Bisericii "Sfântul Mihail". Festivalul este un proiect derulat de Asociaţia Panta Rhei din Trieste, în cadrul Programului cultural 2007-2013 al Comisiei Europene. Intrarea la toate concertele este liberă.

Volumul "Enciclopedia Ortodoxiei Româneşti" va fi lansat, pe 17 martie, la Facultatea de Teologie din Sibiu, în prezenţa Mitropolitului Ardealului, Laurenţiu Streza, lucrarea fiind realizată sub îndrumarea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. Lucrare monumentală, „Enciclopedia Ortodoxiei Româneşti” constituie aportul şcolii româneşti de teologie la identificarea dimensiunii mărturisitoare a ortodoxiei în spaţiul amplu, european, multicultural şi multiconfesional, al României de astăzi", se arată într-un comunicat. Lucrarea cuprinde peste două mii de articole.

Tenorul spaniol Placido Domingo a fost operat de cancer la colon, la spitalul Mount Sinai din New York şi va trebui să se odihnească timp de şase săptămâni, a anunţat purtătoarea sa de cuvânt, citată de France Press. Intervenţia chirurgicală a avut loc săptămâna trecută, iar cântăreţul în vârstă de 69 de ani a primit din partea medicilor, duminică, autorizaţia de a fi externat, a declarat Nancy Seltzer, purtătoarea de cuvânt a tenorului spaniol. Placido Domingo intenţionează să revină pe scenă pe 16 aprilie, la Scala din Milano, unde ar urma să cânte în opera "Simon Boccanegra" de Giuseppe Verdi.

Doi tineri din Târgu Mureş, Benedek Lehel şi Keresszegi Petras Elod, intenţionează să parcurgă Europa cu bicicleta, iar la finalul celor 31.000 de kilometri să contribuie la elaborarea unor proiecte pentru construirea de piste de bicicletă în România şi pentru încurajarea populaţiei să se apropie mai mult de acest sport. Temerarii sunt membri ai asociaţiei Master Ski & Bike şi vor pleca la drum pe 16 mai, data sosirii la Târgu Mureş fiind stabilită în luna august 2011. Conform planului, cei doi şi-au propus să parcurgă în medie 70 de kilometri zilnic, vor dormi în cort, însă se vor baza şi pe Couch Surfing - o asociaţie non-profit care permite oamenilor să ofere cazare gratuită turiştilor care vin din străinătate şi ar dori să petreacă două-trei zile în zonă.

Mâine este "Ziua europeană a victimelor terorismului", declarată de Parlamentul European. Data propusă iniţial era 11 septembrie, ziua celor mai mari atentate teroriste comise în lume (Statele Unite, 2001). Cele patru atentate comise la Madrid în dimineaţa zilei de 11 martie 2004 au determinat, însă, stabilirea acestei date ca Zi europeană a victimelor comunismului. Atentatele de la Madrid s-au soldat cu 192 de morţi (dintre care 16 români) şi 93 de răniţi; România a fost cea de-a doua ţară, după Spania, ca număr de victime.

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a iniţiat o Hotărâre de Guvern privind recunoaşterea Uniunii Criticilor, Redactorilor şi Realizatorilor Muzicali din România ca fiind instituţie de utilitate publică, se arată pe site-ul ministerului. Această Uniune a fost înfiinţată în anul 1990 şi este o instituţie profesională de creaţie nonprofit, apolitică şi nonguvernamentală, constituită din personalităţi ale vieţii muzicale româneşti, care şi-a propus ca prim scop promovarea activităţii muzicienilor în domeniile criticii muzicale, emisiunilor radio şi de televiziune, spectacolelor, editării de carte şi discuri etc. În conformitate cu prevederile legale, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, în calitate de autoritate administrativă competentă, a examinat cererea UCRRM şi propune Guvernului României recunoaşterea acesteia ca instituţie de utilitate publică.

"Toţi ceilalţi", de Maren Ade, şi "Cireşii înfloriţi", de Doris Dörrie, se numără printre peliculele ce vor fi proiectate la Festivalul Filmului German, ce se desfăşoară de mâine până pe 14 martie, la Noul Cinematograf al Regizorului Român din Capitală. În cadrul festivalului vor fi proiectate filme pentru toate vârstele: animaţie, documentare, poveşti de iubire. Biletele vor fi puse în vânzare la cinema în ziua proiecţiei. Preţul unui bilet este de 10 lei, iar la filmele pentru copii spectatorii pot cumpăra două bilete la preţul de 7 lei. Festivalul Filmului German este un proiect de promovare a creativităţii cinematografice europene şi a dialogului intercultural.

Cântăreţul italian Eros Ramazzotti concertează, pe 10 iulie, la Bucureşti, pe Stadionul "Iolanda Balaş Soter", show-ul din capitală fiind inclus în turneul de promovare a celui mai nou album al artistului, "Ali e Radici", informează organizatorii. Biletele pentru concert sunt disponibile de astăzi, prin Eventim, în magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online. "Ali e Radici - World Tour 2009-2010" a debutat pe 21 octombrie, anul trecut, la Rimini, în Italia.

Expoziţia de carte intitulată „Cele mai frumoase cărţi germane 2008-2009” va fi deschisă astăzi la Librăria din Centru din Chişinău. Expozitia include titlurile laureate la cel mai important concurs de design de carte din Germania organizat de Fundaţia Buchkunst din Frankfurt. Evenimentul este o premieră pentru Chişinău. Peste 40 de titluri, premiate la mai multe categorii- debut, beletristică, non-fiction, carte de copii, manuale, carte bibliofilă vor fi expuse publicului alături de un catalog care le cuprinde pe toate acestea. Expoziţia este itinerată la numeroase târguri de carte din lume. La Bucureşti, spun organizatorii va ajunge abia peste 5 ani.

Scriitoarea Doina Ruşti invită publicul bucreştean la o conferinţă despre un farmacist din secolul al XVIII-lea, personaj al cărtii "Cămaşa în carouri şi alte 10 întâmplări din Bucureşti" (Ed. Polirom 2010), organizată de Uniunea Scriitorilor, România literară, Observator cultural şi Polirom, în seria Mitologii urbane. Evenimentul va avea loc vineri, 12 martie, la ora 17, în Sala Oglinzilor de la Uniunea Scriitorilor din capitală. O întâlnire aşadar cu Iane Farmacistu şi cu un film despre strada Batiştei.

Opera Naţională Bucureşti organizează, în perioada 23 - 28 martie, cea de-a doua ediţie a Concursului Internaţional de Canto "Maeştrii artei lirice", dedicată anul acesta sopranei Arta Florescu. Fiecare ediţie a Concursului Internaţional de Canto "Maeştrii artei lirice" este dedicată unui artist de renume al scenei lirice româneşti. Prima ediţie a competiţiei a fost dedicată celebrei soprane Magda Ianculescu, care şi-a dovedit măiestria artistică interpretând un vast repertoriu pe scenele naţionale şi internaţionale. Ediţia a doua este dedicată sopranei Arta Florescu, mare interpretă de operă, cu o carieră prestigioasă pe scenele româneşti şi europene şi, în acelaşi timp, personalitate reprezentativă a şcolii româneşti de canto. Competiţia va cuprinde două etape eliminatorii (cu acompaniament de pian), desfăşurate în Foaierul galben al ONB, şi etapa finală (cu acompaniament de orchestră), organizată în sala de spectacole a ONB. Decernarea premiilor şi concertul laureaţilor vor avea loc pe 28 martie, în sala Operei Naţionale Bucureşti. Înscrierile sunt deschise până pe 15 martie, la secretariatul concursului, care funcţionează în cadrul Operei Naţionale Bucureşti.

Aşteptatul roman Zaira, cel mai recent titlu semnat de scriitorul elveţian de origine română Cătălin Dorian Florescu, a apărut în colecţia „Fiction Ltd.” de la Polirom, în traducerea Marianei Bărbulescu. Zaira, publicat de editura germana Beck în anul 2008, s-a vândut pâna acum în 26.000 de exemplare. În noul său roman, Catalin Dorian Florescu povesteste viata Zairei, o foarte pretuita papusareasa in Romania anilor '60, din preajma celui de-al Doilea Razboi Mondial si pina in vremurile noastre. Este o fascinanta calatorie intre Europa de Est si America si totodata povestea unei iubiri imposibile care supravietuieste deceniilor. Cu un suflu narativ considerabil, palpitant si cu un final surprinzator, romanul contureaza imaginea unei epoci pline de conflicte dramatice. Lansarea romanului va avea loc săptămâna viitoare şi la Clubului Tăranului Român din capitală.

Programele pentru familii organizate, de Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, în luna martie se intitulează Cherchez la femme... şi îşi propun să prezinte copiilor de toate vârstele cât mai multe ipostaze inedite ale feminităţii: femeia-muză, femeia-ideal de frumuseţe, femeia-regină, femeia-suflet al căminului, femeia-copil, etc. Galeria de Artă Europeană, care va găzdui acest program, are un numar important de lucrări care permit observarea cronologică a schimbărilor petrecute la nivelul reprezentărilor corpului omenesc, al ideilor generale despre frumuseţe, al locului şi importanţei femeii în societate, şamd. Participarea se face pe bază de programare la telefon: 021/313.30.30.

International Creative Artists şi Opt Team organizează pe 27 aprilie, ora 19:30, la Sala Palatului din Bucureşti, spectacolul eveniment Jazzing Flamenco. Jazzing Flamenco este un spectacol electrizant care face înconjurul lumii, un show în care se întâlneşte magia flamenco cu eleganţa jazz-ului printr-o punere în scenă extrem de rafinată, chiar de lux, adecvată marilor spectacole. Coregraful şi artistul Antonio Najarro aduce originalitate si o gura de aer proaspat pe scena de dans reuşind să reconcilieze tradiţia şi modernitatea într-o creaţie iscusită, contopind genial cele două stiluri.

La Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti urmează să înceapă chiar la această oră evenimentul NOI în literatură, consacrat redeschiderii Sălii de Lectură a facultăţii. Creaţiile literare studenţeşti din perioada 1980-2010 vor fi redescoperite de invitaţii la acest eveniment profesori universitari şi scriitori, între care Simona Popescu, Liviu Papadima, Nicoale Manolescu, Mircea Cărtărescu, Mircea Martin, şi alţii. Tot astăzi se inaugurează la Sala de Lectură şi o expoziţie cu volumele/antologiile şi revistele studenţeşti publicate în facultate din 1980 până în prezent care va rămâne deschisă publicului până la sfârşitul lunii.

Astăzi se deschide la Iaşi Festivalul Filmului Francofon - ediţia a 8-a. Evenimentul se va desfăşura până sâmbătă la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” şi propune 4 zile de proiecţii • 9 filme premiate şi foarte recente • 3 regizori invitaţi. Intrarea este liberă. În cadrul evenimentului, foarte aşteptat de francofilii şi cinefilii din Iaşi, va fi prezentată o selecţie a filmelor primite din cele patru colţuri ale lumii, arată organizatorii.

Şi la Cluj continuă Festivalul "Zilele filmului Francofon", organizat de către Centrul Cultural Francez până pe 14 martie. Evenimentul este dedicat în special Orientului Mijlociu. Raluca Ghervan, responsabil de comunicare la Centrul Cultural Francez Cluj, a declarat că invitaţii speciali ai evenimentului sunt realizatorii de film francofoni Barmak Akram, din Afganistan, şi Firouzeh Khosrovani, din Iran.
Cei doi realizatori vor susţin, alături de Dan Burlac, de la Saga Film, şi master-class-uri de scriere a scenariilor de film şi de montaj de film.

La Muzeul Naţional George Enescu din Bucureşti are loc peste o oră vernisajul expoziţiei "George Enescu şi muzica lăutarilor români". Întâlnirea va începe cu o introducere susţinută de Viorel Cosma, consultant ştiinţific în realizarea expoziţiei, care a contribuit cu o parte din documentele expuse, din colecţia sa particulară. De asemenea, la vernisaj va cânta Orchestra Petrică Pană. În expoziţia, ce va putea fi vizitată până pe 26 martie, publicul va putea cunoaşte o serie de lăutari români de anvergură internaţională, cum ar fi familiile Dinicu şi Filip, Nicolae Buică, Cristache Ciolac, Lică Ştefănescu, şi legăturile acestora cu George Enescu. Ideea expoziţiei, menţionează organizatorii a plecat de la aprecierile lui George Enescu care spunea cităm : "Lor, ţiganilor, să le mulţumim că ne-au păstrat muzica, această comoară ce abia acum o preţuim; numai dânşii (!) ne-au desgropat-o, au trecut-o şi dat-o în păstrare din tată în fiu, cu acea grijă sfântă ce o au pentru ce le e mai scump pe lume: muzica". Expozitia este un demers absolut inedit care se adresează atât specialiştilor, cât şi marelui public şi a fost realizată de muzeograful Cristina Andrei, pe baza cercetărilor făcute de Viorel Cosma şi concretizate în volumul "Bucureşti - Citadela seculară a lăutarilor români (1550-1950)", apărut anul trecut la Editura Speteanu.

Tot astăzi de la ora 18 la UNA Galeria din capitală are loc expoziţia de lansare Digigraphia– singurul certificat de calitate şi autenticitate al fotografiei de artă. Organizatorii au invitat artişti care lucrează constant cu atelierul de creaţie Square Media să producă în cadrul programului Digigraphia o selecţie de lucrări in ediţii limitate, din serii în lucru, niciodată expuse public. Alegerea artiştilor a pornit de la premiul câştigat de Nicu Ilfovenu din partea Băncii Centrale Europene pentru fotografie pe anul 2009. Destinat în mod preferential artistilor şi atelierelor de print, dar şi muzeelor sau galeriilor de arta, proiectul Digigraphia a fost lansat în 2003 la centenarul Expoziţiei de Toamnă de la Galeria ULUS din fosta Iugoslavie.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!