DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
10.00 - 12.00
Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
12.00 - 13.00
Revista literara radio • Emisiune fondata de V. Voiculescu, in anul 1939. Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

17 martie 2010

Expoziţia retrospectivă "Tonitza - armonii de culoare", ce cuprinde 83 de lucrări de pictură şi grafică, va putea fi vizitată la Muzeul Naţional Cotroceni din Bucureşti, de astăzi până pe 10 mai. Vernusajul expoziţiei va avea loc la ora 18. În cadrul acesteia, vor fi prezentate 83 de lucrări de pictură şi grafică, având ca teme: copilăria şi lucrări cu tentă orientală. Expoziţia retrospectivă Nicolae Tonitza iniţiată de Muzeul Naţional Cotroceni se doreşte a fi un omagiu adus marelui pictor român şi, totodată, un prilej de a confirma perenitatea artei sale, la 70 de ani de la moartea artistului.

Astăzi la ora 19 are loc deschiderea unui eveniment muzical unic în România, prezentat de Orchestrele şi Corurile Radio: Festivalul Internaţional de Bandoneon şi Acordeon, care va avea loc la Sala Radio, în perioada 17-24 martie. Concertul de deschidere va fi susţinut de Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Horia Andreescu şi îi va avea invitaţi pe Peter Soave (bandoneon), Madeleine Soave (acordeon), Alina Bottez (soprană) şi Yuriy Tsiple (bariton). Va participa Corul Radio, pregătit de dirijorul Dan Mihai Goia.

Expoziţia "Istoria la feminin", ce propune o imagine asupra feminităţii şi rolului femeii în istorie, pe teritoriul României, va fi vernisată mâine la ora 13.30, la Muzeul Naţional de Istorie a României, unde va putea fi vizitată până pe 3 mai. Expoziţia propune o imagine asupra feminităţii şi rolului femeii în istorie, pe teritoriul României. În relatarea poveştii despre eternul feminin, curatorii au apelat la documente arheologice, precum şi la artă, religie, ştiinţe sociale şi istorie.
De la Zeiţa-creatoare a tuturor lucrurilor, din neolitic, expoziţia face trecerea la oraşele-cetate de la Pontul Euxin, unde vizitatorul va cunoaşte femeia elină, retrasă în interiorul locuinţei sale, în contradicţie cu femeia din lumea romană, care obţinuse o oarecare independenţă materială, patrimonială şi juridică. În ceea ce priveşte femeia din epoca dacică, există puţine mărturii scrise, dar ea apare totuşi în câteva scene de pe Columna lui Traian şi de pe monumentul triumfal de la Adamclisi. Periplul expoziţional continuă în Evul Mediu, efervescentul secol al XIX-lea, perioada interbelică, postbelica şi regimul comunist.

După o lungă vacanţă se reiau întîlnirile Cafenelei critice. Proiectul de dezbateri culturale Cafeneaua critică a fost iniţiat în 1994 de către Ion Bogdan Lefter la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti. La Cafeneaua critică sînt invitate personalităţi artistice şi intelectuale şi se dezbat evenimente culturale şi teme fierbinţi ale actualităţii. Prima ediţie a Seriei a 3-a va avea loc astăzi la Club Control din capitală, de la ora 18, 30 şi e consacrată Centenarului Eugen Ionescu şi e prilejuită de premiera spectacolului Cîntăreaţa cheală & Lecţia la Teatrul de Comedie din Bucureşti, în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză şi cu scenografia Adrianei Grand.

Savantul Leonardo Da Vinci ar fi prezis că sfârşitul lumii se va produce pe 1 noiembrie 4006, potrivit unei cercetătoare de la Vatican, informează timesonline.co.uk. Sabrina Sforza Galitzia susţine că a descoperit o serie de indicii în pictura murală "Cina cea de Taină" realizată de Leonardo Da Vinci. Partea centrală a ferestrei de deasupra lui Iisus şi a discipolilor săi, reuniţi pentru ultima lor masă împreună, conţine, în opinia acestei cercetătoare italiene, "un puzzle matematic şi astrologic", pe care ea ar fi reuşit să îl descifreze. Cercetătoarea susţine că Da Vinci ar fi prezis că sfârşitul lumii va avea loc în urma unui "potop universal", care va începe pe 21 martie 4006 şi se va încheia pe 1 noiembrie în acelaşi an. Documentele pe care le-a descoperit cercetătoarea italiană ar susţine faptul că Leonardo Da Vinci ar fi considerat acest potop universal drept "un nou început pentru omenire". "Există cu adevărat un cod al lui Da Vinci, însă nu este cel care a fost făcut celebru de Dan Brown", a declarat Sabrina Sforza Galitzia.

Conducerea Camerei Deputaţilor a aprobat, ieri, un memorandum intern prin care iluminatul festiv din Palatul Parlamentului va fi întrerupt timp de o oră, pe 27 martie, gest care va avea drept mesaj "nevoia de acţiune împotriva schimbărilor climatice". Potrivit memorandumului, pe 27 martie se va desfăşura la nivel mondial un eveniment menit să atragă atenţia comunităţii internaţionale asupra necesităţii protejării factorilor de mediu, menţionându-se faptul că, în România, manifestarea va fi patronată de Organizaţia Internaţională World Wide Fund for Nature.

Jon Secada concertează pe 19 mai la Sala Palatului din Capitală. Cântăreţul şi compozitorul americano-cubanez este deţinătorul a trei premii Grammy și a fost descoperit de Emilio şi Gloria Estefan. Muzician extrem de apreciat, deţinător al unui master în muzică şi interpretarea vocală a jazz-ului, Secada se impune ca un exponent al elitei muzicale internaţionale. Inspirat de Stevie Wonder, Billy Joel, Elton John şi Marvin Gaye, muzica lui este o fuziune a acestor stiluri. Cu puţin funk, soul şi cu influenţe latine, Secada a reuşit să-şi contureze propriul stil muzical. Biletele pentru concertul pe care Jon Secada îl va susţine la Bucureşti, pe 19 mai, au preţuri cuprinse între 65 şi 250 de lei, în funcţie de poziţionarea în sală.

Teodora Enache şi Darius Brubeck Quartet deschid seria de concerte din cadrul Bucharest Spring Jazz 2010, cu un recital susţinut pe scena Ateneului Român. Evenimentul va avea loc în capitală în perioada 5-15 mai. Palmaresul Teodorei Enache este impresionant, ea fiind una dintre cele mai bune voci ale jazz-ului românesc. "Cântă cu inima", spunea despre ea, în 1999, Johnny Griffin, la Festivalul de jazz de la Milano. "Fiţi cu ochii pe ea, este unică", declara şi Michel Bedin. Debutul ei a avut loc în anul 1993, la Festivalul de Jazz de la Sibiu, încununat cu premiul pentru debut. Au urmat festivalurile de jazz de la Bucureşti, Braşov, Iaşi, Timişoara, dar şi concerte în Germania, Rusia, Italia, Franţa, Elveţia, cântând alături de legende precum Johnny Răducanu şi Ovidiu Lipan Ţăndărică.

Institutul Cultural Român din Londra lansează, astăzi, programul Cinemateca românească. Proiectul va reflecta activitatea unor regizori români de referinţă, precum Lucian Pintilie, Iosif Demian, Dan Piţa, Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Florin Şerban. Programul Cinemateca românească va reface, astfel, drumul filmului românesc, de la succesul recent şi prezenţa pe covorul roşu al marilor festivaluri la anii când regizorii realizau filme extraordinare dincolo de constrângerile sistemului comunist. Programul se va desfăşura la sediul ICR Londra din Belgrave Square, cu o proiecţie pe lună, în faza pilot, cu posibilitatea de a fi extins la două - trei proiecţii lunare, în funcţie de răspunsul publicului.

Tribunalul penal federal elveţian a aprobat o cerere de ajutor din partea autorităţilor române, care anchetează dosarul brăţărilor dacice, relatează Romandie.com. Două galerii de artă, din Lausanne şi din Geneva, sunt vizate în această anchetă. Acestea sunt în colimatorul justiţiei române, care anchetează de mai mulţi ani soarta a 15 brăţări din aur masiv. Aceste obiecte ar fi fost luate ilegal de la situl arheologic Sarmisegetuza, ce face parte din Patrimoniul mondial UNESCO. În 2007, judecătorii de la Bellinzone au dat deja o primă aprobare în acest sens. Ei au acceptat transmiterea unor documente bancare către autorităţile române. Ancheta a permis stabilirea faptului că brăţările dacice au fost vândute de cetăţeni români în diferite ţări. Traficul viza şi Italia, Marea Britanie şi Statele Unite.

Opera Naţională Bucureşti va relua, sâmbătă, spectacolul 'Der Fliegende Hollander' ('Olandezul zburător') de Richard Wagner. Piesa revine, după o absenţă de 10 ani, pe scena bucureşteană, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal. Realizatorii premierei din 18 noiembrie 2000 s-au reunit, în aceste ultime săptămâni, în jurul operei lui Wagner pentru a o readuce la viaţă: regizoarea Beatrice Rancea - care a debutat ca regizor de operă cu această lucrare, semnând, în acelaşi timp, şi mişcarea scenică şi lightning design-ul -, creatoarea de modă Irina Schrotter - care a debutat, de asemenea, în lumea spectacolului la acea dată, realizând costumele de scenă - şi maestrul de cor Stelian Olariu, care a transformat corul într-un 'personaj' credibil, potrivit operei wagneriene. Maestrul Cristian Mandeal a mărturisit că pentru el 'a dirija o operă de Wagner a fost întotdeauna un vis frumos'.

'Nuntă în Basarabia', cel de-al doilea lungmetraj semnat de regizorul Nap Toader, o coproducţie România - Republica Moldova - Luxemburg, va fi prezentat în cadrul Cape Winelands Film Festival. Evenimentul debutează astăzi și se desfășoară la Cape Town şi Stellenbosch, Africa de Sud. Filmul regizorului român va fi proiectat în zilele de 20 şi 23 martie la cinematograful Labia on Kloof, în cadrul unei secţiuni speciale dedicate producţiilor din Europa de Est. 'Nuntă în Basarabia' spune povestea a doi tineri proaspăt căsătoriţi, el bucureştean, ea din Chişinău, care decid să facă nuntă cu dar, în speranţa că vor scoate banii necesari avansului pentru o locuinţă. În decembrie 2009, pelicula a câştigat Premiul Special al Juriului la Tallin Black Nights Film Festival, Estonia.

Catedra de Limba şi Literatura Italiană a Universităţii din Bucureşti, Cercul de Studii Interdisciplinare al Studenţilor Italienişti şi Editura Humanitas vor organiza cea de-a doua Seară Italiană, cu tema 'Actualitatea lui Beccaria: problema torturii şi a pedepsei cu moartea'. Evenimentul va avea loc astăzi, începând cu ora 18,00, la Librăria Humanitas Kretzulescu. Manifestarea îşi propune să iniţieze o dezbatere pornind de la opera filosofului şi politicianului iluminist italian Cesare Beccaria, 'Despre infracţiuni şi pedepse', lucrare fundamentală pentru domeniul penologiei, în care filosoful italian condamnă tortura şi pedeapsa cu moartea.

Premiul "Benjamin Fondane" din 2010 va fi decernat mâine de Institutul Cultural Român de la Paris poetului de origine haitiană Jean Métellus. Ceremonia, ce va avea loc în Salonul de aur al Palatului Béhague, sediul Ambasadei României la Paris, va fi urmată de un concert de lieduri susţinut de mezzo-soprana Claudia Codreanu-Mihalcea, acompaniată la pian de Ana Giurgiu-Bondue. Premiul internaţional pentru literatură francofonă a fost creat de ICR Paris în memoria lui Benjamin Fondane , scriitor evreu de origine română, care a debutat în România cu pseudonimul B. Fundoianu. Laureatul din acest an este poetul, romancierul, dramaturgul şi eseistul de origine haitiană Jean Métellus.

Actorul american Peter Graves, cunoscut pentru rolul din serialul "Mission: Impossible", a decedat la sfârșitul săptămânii trecute, la vârsta de 83 de ani. Potrivit poliţiei din Los Angeles, actorul a fost găsit în faţa casei sale, cauza decesului fiind un atac de cord. Graves a ieşit să ia masa alături de familia sa duminică dimineaţa, iar la întoarcerea acasă s-a prăbuşit înainte să intre în imobil. Potrivit publicistului său, Peter Graves avea o stare de sănătate bună şi sărbătorea în această perioadă 60 de ani de căsnicie şi tot atâţia de muncă în industria de divertisment. Actorul, care în 2009 a fost onorat cu o stea pe Hollywood Walk of Fame, este cunoscut pentru personajul Jim Phelps pe care l-a interpretat timp de şapte ani în serialul "Mission: Impossible" difuzat de postul american CBS între 1967 şi 1973. În 1971 Graves a fost recompensat cu un Glob de Aur pentru rolul său, pe care l-a reluat între 1988 şi 1990, când serialul a fost preluat de ABC.

Artistul plastic Ion Bârlădeanu este invitat la Institutul Cultural Român din Capitală, la întâlnirea de pe 23 martie din programul "Arte Marţiale". Criticul de artă Erwin Kessler va modera confruntarea dintre două perspective asupra fenomenului Bârlădeanu - "un geniu necunoscut care a ieşit la suprafaţă" şi "un produs comercial al unei societăţi care are nevoie tot timpul de divertisment şi care îşi născoceşte eroii". La 63 de ani, Ion Bârlădeanu este cea mai recentă descoperire a artei româneşti. În urmă cu trei ani locuia şi lucra în ghena unui bloc bucureştean. În 2009, operele sale erau expuse la Londra, alături de cele ale lui Andy Warhol şi Marcel Duchamp. Din februarie 2010, el este prezentat într-o expoziţie personală - "Realpolitik" - la o prestigioasă galerie din Paris - ocazie cu care artistul s-a întâlnit cu actriţa Angelina Jolie, care s-a arătat foarte interesată de lucrările acestuia.

Festivalul de Teatru şi Film Underground, cea mai importantă manifestare din programul Casei de Cultură a Municipiului Arad, care se va desfăşura în luna mai, va include 30 de spectacole internaţionale, majoritatea jucate în premieră naţională. Evenimentul, aflat la a opta ediţie, va avea loc în perioada 10-20 mai. Festivalul îşi propune să promoveze în primul rând spectacolele dramaturgiei contemporane, româneşti şi străine, produse de companii teatrale private. Selecţia ediţiei din acest an a fost realizată de Victor Scoradeţ, Fekete Reka, Victoria Frolova, Monica Zârna, Radu Dinulescu şi Aelita Marian. În cadrul celei de-a opta ediţii, se vor organiza ateliere de dramaturgie, de critică de teatru şi mişcare scenică, precum şi un atelier jurnalistic dedicat criticilor de teatru şi redactorilor culturali în formare.

Scriitorul Dan Lungu va participa la cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Primului Roman de la Laval. Evenimentul se va desfășura între 26 şi 28 martie, ocazie cu care autorul român îşi va prezenta romanele traduse în limba franceză. Dan Lungu, împreună cu traducătoarea lui de limba franceză, Laure Hinckel, vor discuta cu publicul despre romanele "Raiul Găinilor/ Le paradis des poules" şi "Sînt o babă comunistă/ Je suis une vieille coco". Cel de-al treilea volum al său, "Cum să uiţi o femeie", va apărea în ediţie franceză, anul acesta.

Spectacolul 'Cipollino', o producţie a Teatrului de Animaţie din Bacău, a fost selecţionat la cea de-a V-a ediţie a Festivalului internaţional de teatru pentru copii si tineret din Eskisehir-Turcia. Evenimentul se desfășoară până pe 25 martie. 'După mai bine de 25 de ani de anonimat, Teatrul de Animaţie Bacău reuşeşte marea performanţă de a reintra în circuitul importantelor festivaluri de teatru pentru copii din Europa, unde, în anii 1970-1990, era o prezenţă constantă şi apreciată', a declarat Geo Balint, regizorul spectacolului. Potrivit acestuia, la selecţia pentru festivalul de la Eskisehir s-au înscris spectacole realizate de peste 50 de teatre de păpuşi din Europa, dar au fost admise doar cinci instituții din Turcia şi cinci din Europa. Echipa care a realizat 'Cipollino' este compusă din actorii Marlene Duduman Ulmu, Alice Volbea, Mihaela Murafa, Cristi Bratu şi Eugen Ionescu.

Tabloul "Les Deux Femmes", de Paul Gauguin, evaluat la 18 milioane de euro, face parte din cele câteva mii de opere de artă ce vor fi scoase la vânzare în cadrul celui mai mare târg de antichităţi din lume, organizat în oraşul olandez Maastricht. Evenimentul, ajuns la cea de-a 23-a ediţie, are loc până la sfârșitul acestei săptămâni. Tabloul "Les Deux Femmes" a fost terminat în anul 1902, când acest artist post-impresionist francez locuia în Tahiti, fiind una dintre ultimile sale lucrări. Întreaga viaţă a lui Paul Gauguin a fost o aventură şi o căutare a culorii. A copilărit în Peru, iar de la vârsta de 17 ani a străbătut mările, din America de Sud până în India, regiuni ale luminii şi culorii. În Franţa descoperă pictura, vizitează muzee şi expoziţii, cumpără tablouri, cunoaşte renumiţi artişti impresionişi şi se împrieteneşte cu Vincent Van Gogh.

Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania va debuta astăzi la Ateneul Român din Bucureşti, cu un concert al trupei Urma. Evenimentul se va desfășura în capitală până pe 22 martie. Festivalul se află sub patronajul fostului preşedinte al Republicii Cehe, Václav Havel. Ca şi în ediţiile trecute, evenimentul îşi propune să prezinte cât mai multe teme relevante, prin filme de bună calitate, care să ajungă la cât mai mulţi tineri, pentru a crea o comunitate activă, ce îşi doreşte să cunoască şi să se implice în problemele cu care se confruntă ceilalţi. Motto-ul festivalului este "Alege să-ţi pese!". One World Romania 2010 va aduce în jur de 35 de documentare noi şi premiate, în patru cinematografe bucureştene: Cinema Eforie, Cinema Union, Cinema Elvira Popescu şi Noul Cinematograf al Regizorului Român.

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România lansează, în parteneriat cu Reţeaua Muzeelor din Olanda, cartea "Manual de management muzeal şi educaţie muzeală". Evenimentul de prezentare a volumului va avea loc mâine, de la ora 18.00, la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" din Capitală. La manifestare vor fi prezenţi Marieke van Oudheusden, reprezentantă a Reţelei Muzeelor din Olanda, şi Dragoş Neamu, preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor din România. Evenimentul este organizat în cadrul proiectului româno-olandez "Strenghtening the National Network of Romanian Museums and its members", implementat cu sprijinul programului Matra.

Scriitoarea Ana Maria Sandu va participa, începând de mâine și până duminică, la invitaţia Institutului Cultural Român 'Titu Maiorescu' din Berlin, la Târgul de Carte de la Leipzig. Autoarea va lua parte la lecturile publice organizate în cadrul forumului 'Limbi mici, literaturi mari' al EUNIC Berlin. Mâine, Ana Maria Sandu va citi într-o lectură în tandem, alături de scriitorul ucrainean Serhij Zhadan, din ultimul ei roman 'Omoară-mă!' - scris parţial în timpul unei rezidenţe la ICR Berlin, în anul 2009, şi aflat în curs de traducere în limba germană. Ana Maria Sandu va citi şi din primul ei roman, 'Fata din casa vagon', alături de alţi tineri scriitori din Malta, Serbia şi Irlanda, la Casa Cărţii din Leipzig.

Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice Maramureş organizează, pe 10 şi 11 aprilie, la Muzeul Municipiului Bucureşti, evenimentul "Maramureş Cultură şi Tradiţie". Manifestarea va cuprinde o expoziţie cu vânzare de produse meşteşugăreşti şi alimentare tradiţionale, dar şi o prezentare a modului în care sunt pregătite preparatele tradiţionale. De asemenea, va fi prezentată o paradă a portului popular şi va avea loc un spectacol folcloric susţinut de grupul de copii din Călineşti Maramureş.

Grupul pop suedez Abba şi trupa punk The Stooges s-au numărat printre legendele muzicale incluse în 2010 în Rock and Roll Hall of Fame, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la începutul săptămânii, la New York. Trupa de rock britanică Genesis, starul muzicii raggae Jimmy Cliff şi trupa pop britanică The Hollies sunt celelalte trei legende muzicale care au fost incluse în Rock and Roll Hall of Fame în acest an. În ciuda criticilor unora, care consideră că trupa Abba nu poate fi inclusă în categoria "rock", membrii acestei fundaţii au luat decizia de a include cvartetul pop suedez printre laureaţii din acest an.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!