Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
19 martie 2010
Centrul Naţional al Cinematografiei ar putea deveni coproducător oficial al proiectelor de filme finanţate, asigurând sprijin financiar din Fondul cinematografic. Cel puțin așa prevede o propunere legislativă ce a primit raport favorabil în Comisia de cultură a Senatului. Potrivit actualei legislaţii, finanţarea proiectelor se face prin credite acordate de CNC, însă iniţiatorii legii, printre care se află şi regizorul şi senatorul PSD Sergiu Nicolaescu, consideră că finanţarea producţiilor prin credite provoacă probleme regizorilor, deoarece fondurile trebuie rambursate într-un interval de 10 ani, în caz contrar filmul devenind proprietatea CNC. Modificările aduse de acest proiect vizează în primul rând transformarea creditelor în sprijin financiar direct, CNC urmând să dobândească oficial calitatea de coproducător, iar dreptul de valorificare a filmului va aparţine, în primii şapte ani, beneficiarului sprijinului financiar, în următorii trei ani producătorului principal, iar după 10 ani Centrului Naţional al Cinematografiei, ca administrator al negativului şi sunetului filmului.
Iaşiul va avea cel mai mare muzeu de arheologie industrială din ţară, ca şi suprafaţă. Anunțul a fost făcut de Ministrul Culturii, Kelemen Hunor.
Noul muzeu de arheologie industrială va avea o sală de expunere şi de studio și va fi cea mai modernă şi mai mare instituție de acest gen din ţară. Înfiinţarea acestui nou muzeu este posibilă după ce Guvernul a aprobat transferul depozitului de tutun de la Ministerul Finanţelor la Ministerul Culturii şi darea lui în folosinţă Complexului Muzeal Moldova. Arheologia industrială, un domeniu relativ nou în România, îşi propune să atragă atenţia asupra muncii şi situarea ei în contextul social al proceselor de fabricaţie, al utilajelor şi al construcţiilor.
Un recital de excepţie al sextetului Galliano, intitulat 'De la Bach la Piazzolla', va avea loc duminică, la Sala Radio, evenimentul constituindu-se în punctul de maxim interes al Festivalului Internaţional de Bandoneon şi Acordeon, care se desfăşoară în Capitală. Richard Galliano va cânta la acordeon, accordina şi bandoneon, împreună cu ceilalţi instrumentişti virtuozul interpret oferind un adevărat regal cu muzică de Bach, Piazzolla şi Galliano. Interpret şi compozitor francez, Richard Galliano este cel care i-a conferit acordeonului statutul de vedetă pe cele mai prestigioase scene ale lumii. Concertul de închidere al Festivalului Internaţional de Bandoneon şi Acordeon va avea loc miercurea viitoare, când Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Roberto Salvalaio, îl va avea invitat pe Richard Galliano, într-un program ce va include piese de Piazzolla, Romero, Lecuona.
Audiţia cu public a spectacolului 'Finul lui Dumnezeu', într-o adaptare radiofonică de Maria Ioana Vasiloiu, după basmul cules de Mihai Eminescu, are loc luni, în Clubul Ramada Majestic din Capitală, iar premiera radiofonică duminică, la Radio România Actualităţi. Din distribuţie fac parte Andrei Cantaragiu, Mihai Constantin, Eugen Cristea, Petre Lupu, Ruxandra Sireteanu, Valentin Teodosiu. Spirit enciclopedic prin vastitatea preocupărilor, dar şi prin dimensiunea şi larga paletă a formelor de exprimare, Mihai Eminescu a fost atras încă din perioada studiilor de creaţia populară, pentru că, afirma el, 'o literatură trainică nu se poate întemeia decât pe graiul viu al poporului, pe tradiţiile, obiceiurile şi istoria lui, pe geniul lui'.
Pictura "Portrait of Angel Fernandez de Soto", realizată în 1903 de Pablo Picasso, aflată în colecţia Fundaţiei de artă Andrew Lloyd Webber, cu o valoare estimată la 40 de milioane de lire, va fi scoasă la licitaţie pe 23 iunie, la Londra, de casa Christie's. Preţul estimat este cel mai mare din istorie pentru o operă de artă oferită în Europa. Pictura a mai fost scoasă la licitaţie în 2006, când proprietarii se aşteptau să obţină 37 milioane de lire pentru ea, însă vânzarea a fost oprită în ultimul moment din cauza unei dispute legată de perioada nazistă. Disputa a fost rezolvată în luna ianuarie, astfel că pictura este inclusă în licitaţia de Artă modernă şi Impresionistă a Christie's din luna iunie.
Spectacolul "Sylvia", în regia lui Alexandru Jitea, cu Andreea Şofron în distribuţie, va avea premiera mâine, la Centrul Cultural pentru UNESCO "Nicolae Bălcescu" din Capitală. Piesa este realizată după textul omonim de Albert Ramsdell Gurney, tradus de Petre Bokor. Din distribuţie fac parte Andreea Şofron, Lucian Ghimisi, Luminiţa Erga, Mihai Marinescu şi Ela Ionescu. "Sylvia" a fost jucată pentru prima dată în 1995, la Manhattan Theatre Club, off-Broadway, şi, după câteva luni, pentru că a avut mare succes, spectacolul a ajuns chiar pe Broadway, la John Houseman Theatre. Personajul Sylvia era interpretat de Sarah Jessica Parker, prezentă în peste 150 de reprezentaţii.
Comedia muzicală 'O premieră furtunoasă', în regia lui Cezar Ghioca, care îi are în rolurile principale pe actorii Adriana Trandafir şi Valentin Teodosiu, va avea premiera, astăzi, la Teatrul de Revistă 'Constantin Tănase' din Capitală. Directorul instituției a declarat că în acest spectacol se doreşte împletirea teatrului de revistă cu comedia muzicală. La rândul său, regizorul piesei, Cezar Ghioca, a susţinut că pentru el a fost o provocare să facă acest spectacol, cu muzică live, dar şi o bucurie de a lucra cu echipa tânără de la 'Tănase'. Piesa are la bază comedia 'O noapte furtunoasă' a lui Caragiale, pe text şi versuri de Octavian Sava şi muzica lui Marius Ţeicu.
Ediţia din 27 martie a festivalului ShortsUP va avea loc la Opera Naţională Bucureşti şi va prezenta atât scurtmetraje pe teme muzicale, cât şi un mini-concert care îmbină muzica clasică şi ritmurile hip-hop. Filmele din program se disting nu numai prin valoarea artistică validată de numeroase premii internaţionale, ci şi prin coloana sonoră, care joacă un rol principal. Evenimentul de la Opera Naţională, desfăşurat sub titulatura "Musicology", va pune alături, pentru prima dată pe o scenă naţională, filme de scurtmetraj, o orchestră de muzică clasică şi artişti hip-hop. Acesta este evenimentul în care artiştii underground poartă frac, iar instrumentiştii de la Operă, tricouri cu "smiley face".
Un concert cu Maria Ciobanu, proiecţiile unor documentare şi ateliere de sculptură şi pictură cu meşteri populari se numără printre manifestările din programul Timoc Fest, derulat de Institutul Cultural Român în mai multe localităţi din regiune, între 21 martie şi 1 iunie. Astfel, duminică, va avea loc la Centrul de Cultură din Petrovaţ un concert de muzică populară românească susţinut de Maria Ciobanu şi Orchestra "Pescăruş", cu un repertoriu reprezentativ pentru zona Olteniei şi de o puternică rezonanţă pentru românii de pe ambele maluri ale Dunării. Prin acest recital este continuată tradiţia de a invita în Timoc artişti români cunoscuţi, spectacolul urmând îndelung aplaudatului recital susţinut de Tudor Gheorghe, la Bor, la sfârşitul anului 2009. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Rumâne din Serbia.
Un nou documentar despre viaţa cântăreţului Michael Jackson, intitulat "Gone Too Soon" şi realizat de biograful şi cineastul Ian Halperin, va fi lansat pe 25 iunie, dată la care se comemorează un an de la moartea artistului. Filmul comprimă ultimii ani din viaţa starului în 88 de minute, atent selecţionate din cele peste 300 de ore de peliculă, filmate cu ocazia mai multor vizite efectuate în diverse reşedinţe ale starului, înainte de moartea acestuia. Ian Halperin este autorul volumului "Unmasked: The Final Years of Michael Jackson", un volum biografic care prezintă ultimii cinci ani din viaţa starului. Cartea a avut vânzări uriaşe în America de Nord, fiind desemnată şi de publicaţia New York Times în fruntea topului bestsellerurilor din 2009.
Radio România şi Ministerul Mediului şi Pădurilor au semnat, ieri, un protocol de colaborare pentru promovarea campaniei de mediu "Marea Debarasare". La eveniment au participat Laszlo Borbely, ministrul Mediului, şi Maria Ţoghină, preşedinte-director general al Radioului Public. Campania "Marea Debarasare" a fost lansată în anul 2007 şi urmăreşte să dezvolte, în rândul cetăţenilor, o atitudine responsabilă faţă de mediu, prin corecta reciclare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice. În cadrul evenimentului, organizat la sediul Radioului Public din Capitală, Laszlo Borbely a vorbit despre necesitatea de a trage un sistem de alarmă, dar şi despre puterea exemplului în societate.
Teatrul Yorick din Târgu Mureş va găzdui, astăzi și mâine, un spectacol despre conflictul interetnic din martie 1990, intitulat "20/20" şi realizat de Geanina Cărbunariu. Este vorba despre o producţie care pune în discuţie, prin mijloacele teatrului, particularităţile convieţuirii româno-maghiare, bilingvismul şi situaţiile umane, conflictele ce pot apărea, cum ar fi confruntările interetnice din martie '90. După fiecare reprezentaţie spectatorii sunt invitaţi la discuţii, pentru ca, împărtăşindu-şi propriile poveşti şi păreri, să continue exerciţiul de memorie şi dialogul lansat de spectacol."20/20" va avea loc astăzi și mâine, de la ora 17.00 şi respectiv de la ora 20.00, în Bastionul Măcelarilor din Cetatea târgumureşeană.
Cadouri şi antichităţi de colecţie se numără printre ofertele celor două târguri organizate în zona Kiseleff din Capitală, în acest weekend. Colecţionarii de antichităţi sunt aşteptaţi lângă Muzeul Ţăranului Român, în alveola dreaptă de pe şoseaua Kiseleff. Ei vor avea ocazia să cumpere de la viniluri, colecţii de orologie, insigne şi timbre, la piese de mobilier, icoane şi cărţi vechi şi chiar decoraţiuni interioare vechi. La târgul de cadouri amenajat pe trotuarul din faţa Parcului Kiseleff, vizitatorii vor putea găsi obiecte confecţionate manual, bijuterii, cosmetice şi obiecte unicat din lut ars. În plus, cei prezenţi vor putea cumpăra turtă dulce şi dulciuri gătite în casă. Vizitatorii sunt aşteptaţi de astăzi până duminică, între orele 9:00 şi 18:00.
Pelicula 'Oceanul mare' va fi prezentată, astăzi și mâine, la Cinema Union, în cadrul Festivalului de Film Documentar 'One World Romania' secţiunea Global Workers, în prezenţa regizoarei Katharina Copony. Proiecţiile peliculei, despre spaţiul urban românesc marcat de varii influenţe culturale, fie occidentale, fie orientale, vor avea loc astăzi, de la ora 22,00 şi mâine de la ora 18,00 la Cinema Union. Producția, distinsă cu premiul 3sat pentru Film Documentar în cadrul Săptămânii Filmului German de la Duisburg urmăreşte discret şi profund trei istorii ale unor chinezi aflaţi zilnic în confruntare cu concurenţa comercială, cu nedreptatea şi ilegalităţile sau cu dezacordurile religioase. Toate drumurile celor trei duc, într-un fel sau altul, la centrul comercial Europa, epicentrul vieţii sociale, nu lipsite de singurătate sau pericole.
Creşterea pirateriei online, în special din partajarea ilegală de fişiere, ar putea provoca în Europa, până în 2015, pierderi de 240 de miliarde de euro şi dispariţia a 1,2 milioane de locuri de muncă. Cele mai afectate de piraterie sunt industriile creative precum filmul, muzica, producţia de software şi televiziunea. Estimările privind pierderile provocate de acest fenomen pleacă de la premisa unei creşteri a traficului pe internet de 24% pe an. În 2008, tot din cauza pirateriei, pierderile au fost de 10 miliarde de dolari, iar numărul locurilor de muncă desfiinţate s-a ridicat la 186.000. Realizat de specialiştii TERA Consultants, studiul a estimat efectele pirateriei în Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Spania.
Teatrul Naţional Radiofonic pentru Copii prezintă, duminică, de la ora 11.00, la Radio România Actualităţi, premiera spectacolului "Finul lui Dumnezeu", o adaptare radiofonică realizată de Maria Ioana Vasiloiu, după basmul cules de Mihai Eminescu. Din distribuţia piesei fac parte Andrei Cantaragiu, Mihai Constantin, Eugen Cristea, Petre Lupu, Ruxandra Sireteanu, Valentin Teodosiu. Regia artistică este semnată de Vasile Manta, în timp ce regia de montaj este asigurată de Florina Istodor şi Florin Badic. Producătorul spectacolului este Irina Soare.
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, ieri, că este mulţumit de modul în care decurg lucrările pe şantierele de reparare şi renovare a Palatului Culturii şi Teatrul Naţional 'Vasile Alecsandri' din Iaşi. De asemenea, Kelemen Hunor s-a arătat a fi mulţumit și de calitatea lucrărilor. Potrivit ministrului, lucrările la Palatul Culturii vor fi finalizate în cursul anului viitor, la Teatrul Naţional 'Vasile Alecsandri' stagiunea 2011 - 2012 va începe în clădirea complet refăcută, iar în toamnă Palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa va fi redat circuitului după 25 de luni de la demararea lucrărilor de reparare şi reconsolidare.
Spectacolul "Funeralii de iarnă", o piesă burlescă a lui Hanoch Levin, va fi jucat, în această seară, în premieră la Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca. Piesa va avea loc în sala mare a instituției clujene, spectacolul fiind pus în scenă de regizorul Elie Malka din Franţa. În "Funeralii de iarnă", acţiunea îl are în centru pe Lacek Bobicek, care încearcă cu disperare să anunţe, mătuşii sale, Şraţia, şi unchiului său, Raşes, vestea morţii mamei sale, Alte Bobicek. Rudele se pregătesc în aceeaşi zi să o mărite pe unica lor fiică, Velveţia. Spectacolul a fost realizat cu sprijinul fondului "Szülőföld Alap" din Ungaria, iar după premiera de astăzi vor mai avea loc reprezentaţii duminică şi pe 31 martie.
Proiecţia de gală a comediei Soul Kitchen, a germanului Fatih Akin, va deschide în seara zilei de 28 mai cea de a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Directorul evenimentului, Tudor Giurgiu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că proiecţia este planificată în aer liber, în Piaţa Unirii, și nu în Cinematograful Republica, locaţia unde avea loc de obicei deschiderea evenimentului. Pentru TIFF 2010 s-au primit un număr record de filme ale căror autori îşi doresc ca ele să fie incluse în festival, 342 de astfel de cereri ajungând pe adresa organizatorilor. Printre filmele recomandate de directorul TIFF se numătă „Precious: Based on the Novel by Saphire”, premiat recent la Oscar, pelicula Videocracy, în regia lui Erik Gandini, un documentar despre premierul italian Silvio Berlusconi, precum şi filmul rusesc „How I Ended this Summer”. TIFF 2010 va avea loc la Cluj-Napoca între 28 mai şi 6 iunie.
O serie de personalităţi din lumea filmului şi a jurnalisticii susţin la Târgu Mureş, începând de duminică și până pe 25 aprilie, cursuri introductive în cinematografie, la iniţiativa Fundaţiei CineRemember. Printre invitați se regăseşte regizorul Dan Piţa, jurnalistul Cristian Tudor Popescu, Vlad Ioachimescu, prof. dr. Horea Murgu, prof. dr. Gheorghe Ceauşu, prof. dr. Sorin Ilieşiu, Laura Georgescu Baron şi alţii. Fundaţia CineRemember a luat naştere în urmă cu doi ani din iniţiativa unui grup de profesionişti cu experienţă în arta cinematografică, scopul declarat fiind promovarea filmului românesc şi a noilor generaţii de cineaşti, în încercarea de a readuce publicul în sălile de cinema.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.