DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
21.00 - 21.30
Etica, estetica • Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
21.30 - 22.00
Amintiri cu si despre artisti plastici • Realizator Roxana Pasculescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
22.00 - 22.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

22 martie 2010

Regizorul Silviu Purcărete şi actriţa Tatiana Ienkel se numără printre artiştii premiaţi în acest an de Senatul Uniunii Teatrale din România. Ei vor primi distincțiile în cadrul unei gale care va avea loc pe 19 aprilie. Premiile Senatului UNITER au fost acordate pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a membrilor Senatului. Astfel, premiul de excelenţă a fost acordat creatorilor Silviu Purcărete (regizor şi scenarist), Helmut Stürmer (scenograf-decor), Lia Manţoc (scenograf-costume), Vasile Şirli (compozitor), Andu Dumitrescu (scenograf-efecte video), pentru impactul internaţional al spectacolului "Faust", după Goethe, la Festivalul Edinburgh 2009. Premiile pentru întreaga activitate au fost acordate actriţei Tatiana Ienkel, actorului Mircea Andreescu, scenografului Andrei Both şi regizorului Mircea Cornişteanu.

Spectacolul "În căutarea dorului pierdut", cu Tudor Gheorghe, va fi prezentat la sfârșitul lunii în Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti. Evenimentul va avea loc în cadrul campaniei "Artişti pentru artişti", derulate anual de Uniunea Teatrală din România. Spectacolul lui Tudor Gheorghe, o apariţie singulară în căutarea originalităţii româneşti, ale cărui show-uri se nasc din vechile balade româneşti, din opera lui Ion Luca Caragiale şi din farmecul poemelor lui Lucian Blaga, Tudor Arghezi şi Ion Barbu, va avea loc pe 29 martie, de la ora 19.00. Biletele la concertul caritabil, ce au preţuri de 40, 50 şi, respectiv, 60 de lei, sunt disponibile în reţeaua magazinelor VreauBilet. Toate încasările obţinute din vânzarea de bilete vor fi donate Fondului de Solidaritate Teatrală, în cadrul campaniei "Artişti pentru artişti".

Filme semnate de Cristi Puiu, Cătălin Mitulescu şi Andrei Dăscălescu şi spectacole susţinute de Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania şi Oana Cătălina Chiţu & Bucharest Tango vor fi prezentate la Festivalul Balkan Trafik. Evenimentul va avea loc între 8 şi 11 aprilie, la Bruxelles. Balkan Trafik Festival, aflat la cea de-a patra ediţie, se va desfăşura anul acesta pe parcursul a patru zile, oferind o combinaţie de filme şi muzică din România, muzică şi dansuri din Macedonia, muzică de nuntă din Albania, cântece sufi din Bosnia, muzică grecească rembetiko, dar şi stiluri muzicale din Serbia, Ungaria şi Bulgaria, workshop-uri şi alte activităţi interactive pentru tineri şi bătrâni şi o prezentare de vinuri din diferite regiuni din Europa de Est.

Cunoscutul artist italian Eros Ramazzotti va concerta pe 10 iulie la Bucureşti, spectacolul făcând parte din turneul de promovare a celui mai nou album al său: 'Ali e radici - World Tour 2009-2010'. Evenimentul va avea loc pe stadionul de rugby 'Arcul de Triumf' - Iolanda Balas Soter. Biletele sunt disponibile prin Eventim în magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe eventim.ro.

Freddy Krueger, celebrul personaj horror lansat în 1984 de cineastul american Wes Craven, revine pe marile ecrane într-un remake al producţiei "Coşmarul de pe Elm Street", care va rula şi în România, din 21 mai. Remake-ul poartă titlul peliculei originale şi este regizat de Samuel Bayer. Fanii filmelor cu Freddy Krueger s-au arătat miraţi de faptul că în rolul criminalului care îşi ucide victimele în visele acestora nu mai apare Robert Englund. Rolul i-a fost acordat lui Jackie Earle Haley, un anomim pentru marea masă a cinefililor, iar din distribuţie mai fac parte, printre alţii, Katie Cassidy, Thomas Dekker şi Clancy Brown, ultimul cunoscut în special pentru personajele negative interpretate în "Highlander" şi "The Shawshank Redemption". "Coşmarul de pe Elm Street" este una dintre cele mai apreciate serii horror din istoria cinematografiei, datorită căreia regizorul Wes Craven şi-a câştigat renumele de maestru al genului. Tot Craven a realizat seria "Scream", dar şi filmul romantic "Paris, je t'aime". Premiera americană a remake-ului este programată în 30 aprilie.

Şase tineri jurnalişti români - Andreea Dobre, Miruna Vasilescu, Mirona Nicola, Maria Dicieanu, Erzsébet Plájás şi Cristina Groşan - au fost selecţionaţi pentru a participa la workshop-ul "Nisimazine", organizat la Cannes, între 12 - 23 mai, pe perioada celebrului festival de film. Promovat în România cu sprijinul Asociaţiei Culturale Control N, concursul de selecţie şi-a desemnat cei 13 participanţi, dintre care şase dintre din România. Ca şi până în prezent, revista scrisă şi editată în totalitate în timpul Festivalului de Film de la Cannes de către cei 13 participanţi va prezenta, din interior, filmele din selecţia festivalului, prin cronici şi articole complexe despre secţiunile "Semaine de la Critique" şi "Quinzaine des Réalisateurs" şi va acorda o atenţie deosebită scurt-metrajelor şi tinerelor talente. Participanţii selecţionaţi în urma unei preselecţii vin din Franţa, Belgia şi România. Articolele, fotografiile şi materialele video realizate de ei în timpul festivalului de la Cannes vor fi postate pe site-ul www.nisimazine.eu

Filmul lui Florin Şerban, "Eu când vreau să fluier, fluier", dublu premiat la Berlinală, va fi proiectat, astăzi, "cu uşile închise", pentru deţinuţii de la Penitenciarul din Craiova, informează Strada Film. Penitenciarul Craiova şi Penitenciarul Tichilesti sunt cele două locuri în care regizorul filmului "Eu când vreau să fluier, fluier", Florin Şerban, a organizat ateliere de actorie. În urma acestor ateliere, o parte dintre deţinuţi au fost aleşi să joace în film. Proiecţia din penitenciarul Craiova va avea loc cu uşile închise, fiind dedicată, exclusiv deţinuţilor. Alături de aceştia, vor fi prezenţi actorii George Piştereanu, Ada Condeescu, fostul deţinut Papan Chilibar şi producătorul Daniel Mitulescu.
Evenimentul din penitenciarul Craiova este primul dintr-un şir de proiecţii pe care Strada Film şi-a propus să le organizeze în viitorul apropiat, în penitenciarele din întreaga ţară. Filmul, ce are la bază piesa de teatru cu acelaşi titlu a Andreei Vălean, va intra în cinematografele româneşti pe 26 martie.

Cartea lui Adrian Marino, "Viaţa unui om singur", apărută recent la editura Polirom, va constitui punctul de pornire al dezbaterii "Despre Adrian Marino: de la teoria literaturii la memorialistica ideologică", organizată miercuri, în cadrul proiectului "Cafeneaua critică". Evenimentul va avea loc între orele 18.30-21, în Club Control din Capitală. La dezbatere vor participa Monica Spiridon, Costi Rogozanu, Nicolae Marinescu şi Xenia Karo. Rolul de amfitrion îi va reveni lui Ion Bogdan Lefter.

Reţelele de televiziune A&E şi Discovery Communications intenţionează să achiziţioneze drepturile de difuzare ale unui reality show, care o are ca protagonistă pe Sarah Palin, în postura de ghid al ţării ei natale, Alaska, informează Hollywood Reporter, citat de Reuters. În respectivul reality show, Sarah Palin va vizita bărci de pescuit şi o mină de aur în Alaska, stat al cărui guvernator a fost. Mark Burnett este producătorul proiectului, al cărui titlul de lucru este "Sarah Palin's Alaska". Reţeaua A&E nu a făcut, încă, o ofertă oficială pentru acest show, dar, potrivit informaţiilor furnizate de surse din industrie, proiectul este de mare interes. De când a demisionat din postul de guvernator al statului Alaska (nord-vestul SUA) în iulie 2009, cu câteva luni înainte de încheierea mandatului, Sarah Palin a susţinut din ce în ce mai multe conferinţe, a publicat articole în presă şi şi-a completat pagina de pe Facebook pentru a nu fi dată uitării. În noiembrie 2009, a publicat o carte autobiografică, intitulată "A deveni rebel: o viaţă americană", un mare succes în librării. Totodată, republicana Sarah Palin a anunţat, în februarie, că intenţionează să candideze la preşedinţia Statelor Unite, în 2012.

Ziua Internaţională a Francofoniei este sărbătorită la Bucureşti printr-o serie de evenimente ce includ conferinţe susţinute de Andrei Magheru, Jacques Toubon şi scriitorul Alain Foix, recitaluri de poezie, cu Ana Blandiana şi cunoscuţi actori români, şi un festival de film francofon. Astfel, Primăria sectorului 2 organizează, astăzi, de la ora 17 , "Ziua Internaţională a Francofoniei", eveniment cultural găzduit de Centrul pentru Activităţi Recreative şi Inovare Ocupaţională. Organizatorii au pregătit publicului un program ce va cuprinde date despre istoricul şi evoluţia francofoniei, un microrecital de poezie susţinut de actori renumiţi ai scenei româneşti, precum şi un moment cu refrene celebre ale muzicii franceze. Deasemenea de la ora 17.30, Institutul European din România si Ambasada Franţei la Bucureşti organizează, la Biblioteca Centrală Universitară, conferinţa "Aportul francofoniei şi multilingvismului la construcţia europeană", susţinută de Jacques Toubon, care a ocupat funcţii precum cele de ministru al Culturii, ministru al Justiţiei, consilier al fostului preşedinte francez Jacques Chirac, deputat şi preşedinte al fondurilor Eurimages.

De mâine până pe 31 martie, Institutul Francez din Bucureşti organizează Festivalul Filmului Francofon, la Sala "Elvira Popescu". Festivalul va debuta, marţi, de la ora 19.30, cu avanpremiera peliculei "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, dublu premiat la Berlinală. În cadrul festivalului vor fi proiectate şi filmele "Ce qu-il faut pour vivre” de Benoit Pilon, "Dernier marquis" de Rabah Ameur-Zaimeche, "Tout est parfait" de Yves Christian Fournier, "Eldorado" şi multe altele. Tot la Festivalul Filmului Francofon, publicul va putea vedea şi o serie de documentare. Evenimentul are loc cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei.

Directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, Constantin Chiriac, susţine că premiul de excelenţă UNITER 2010 oferit spectacolului "Faust", în regia lui Silviu Purcărete, este "o dreaptă şi târzie recunoaştere", spunând că eforturile celor care au fost implicaţi în realizarea spectacolului au fost "omise". Constantin Chiriac, a declarat că acest spectacol a fost realizat în anii 2006 - 2007, împreună cu 110 interpreţi (actori, muzicieni), 35 de tehnicieni, precum şi cu o echipă de 11 membri ai Departamentului de Marketing, Organizare şi Promovare Spectacole.
Chiriac a spus că "Faust" nu este singurul spectacol de excepţie al Teatrului din Sibiu menţionând că a reuşit pe parcursul a 11 ani să creeze 68 de spectacole care se joacă, in continuare, cu casa închisă. Dintre acestea, 24 de titluri au mers în turnee internaţionale, având 168 de reprezentaţii pe toate continentele", a afirmat Chiriac.

Expoziţia "Lemn.ro", ce include o instalaţie a lui Virgil Scripcariu, sculpturi ale mai multor artişti, precum şi o selecţie de fotografii, va fi vernisată mâine de la ora 18, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) din Capitală. Expoziţia, ce va rămâne deschisă până pe 30 mai, recompune trei discursuri vizuale.
În prima parte este prezentată o selecţie de fotografii realizate în anii '20, de autori necunoscuţi, având ca temă exploatarea excesivă a pădurilor din nordul Moldovei.
A doua secţiune este dedicată utilizării lemnului de către sculptori, ale căror lucrări aparţin colecţiei Muzeului. Această zonă exemplifică diversitatea soluţiilor alese de artişti într-o demonstraţie de exploatare a calităţilor plastice ale lemnului. A treia parte a expoziţiei - instalaţia 412 x 4 -, concepută de sculptorul Virgil Scripcariu, a fost prilejuită de reacţia publică, în 2006, a arhitectului Şerban Sturdza, în momentul sacrificării a sute de cireşi în rod, o întreagă livadă din cartierul Berceni. Această distrugere reprezintă 412 copaci din cei un milion pe care Bucureştiul i-a pierdut în ultimii 20 de ani.

O femeie, cetăţean francez, este cercetată de procurorii DIICOT pentru că a încercat să scoată ilegal din România 69 de monede şi obiecte de podoabă care fac parte din Patrimoniul Cultural Naţional, informează Mediafax. Din cele 69 de monede găsite asupra acesteia în momentul în care se pregătea să plece în Franţa, 58 reprezintă un fragment dintr-un tezaur de monede romane imperiale din bronz, din secolele III-IV, necurăţate, care trebuie restaurate. Conform raportului de expertiză întocmit în cauză, obiectele arheologice şi de artă decorativă şi monedele sunt piese numismatice şi arheologice antice, medievale şi din epoca modernă timpurie autentice. Datorită valorii lor istorico-documentare, piesele sunt protejate conform prevederilor Legii nr. 182/2000", precizează DIICOT. Procurorii efectuează cercetări în acest caz.

O conferinţă cu scriitorul francez Alain Foix, intitulată "Caraibe, un arc întins, un dans, o poezie a sfâşierii şi a freamătului", va avea loc mâine seară, la librăria-cafenea a Institutului Francez din Capitală, cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei, anunţă Ambasada Franţei la Bucureşti. Conferinţa va avea loc de la ora 18.30, la Institutul Francez din Capitală, urmând să fie susţinută şi la Centrul Cultural Francez din Timişoara, joi. Alain Foix este scriitor, filozof, director artistic şi dramaturg. Originar din Guadelupa (Insulele Caraibe), a practicat în adolescenţă dansul şi s-a orientat apoi către studii de filozofie, lucrarea sa de doctorat intitulându-se "Dans şi filosofie". În 2004, a fost laureat al Concursului de creaţie teatrală francofonă din Caraibe. Piesa lui "Vénus et Adam" a fost prezentată în lectură la Comedia Franceză în 2005, apoi publicată sub forma unui roman, în 2007. Alte piese ale sale au fost lecturate la Festivalul de la Avignon în 2005, 2006 şi 2007.

Povestea lui Robin Hood cu Russell Crowe in rolul principal si noile filme din seriile "Shrek", "Iron Man", "Twilight" si "Toy Story 3" se numara printre cele mai asteptate filme care vor rula si in Romania in lunile urmatoare. Din 16 aprilie, pe marile ecrane din Romania va rula "Clash of the Titans", remake-ul peliculei omonime din 1981, bazata pe aventurile lui Perseu, fiul lui Zeus, cunoscutul erou din mitologia greceasca. Pelicula tridimensionala, plina de efecte speciale, ii are in distributie pe Sam Worthington, Liam Neeson si Anthony Hopkins.

"Iron Man 2", regizat de Jon Favreau, il aduce din 30 aprilie in cinematografele romanesti pe Robert Downey Jr., din nou in rolul supereroului milionar Tony Stark. Din distributie mai fac parte Mickey Rourke, in rolul unui raufacator, si actritele Gwyneth Paltrow si Scarlett Johansson. Iar "Prince of Persia: The Sands of Time", adaptarea pentru marele ecran a jocului video cu acelasi nume, va rula in Romania din 28 mai. Deasemenea Pelicula "Robin Hood", care va fi lansata in Romania pe 14 mai, reia povestea celebrului haiduc britanic, intr-un stil amintind de "Gladiatorul". Noul film din seria "Twilight", intitulat "The Twilight Saga: Eclipse", reia povestea tinerei Bella si a vampirului Edward, urmand sa ruleze in Romania de la inceputul lunii iulie.

Pelicula "Concertul" de Radu Mihăileanu va deschide Festivalul Internaţional de Film de la Istanbul (3-18 aprilie), trofeul evenimentului fiind acordat de un juriu din care face parte şi actriţa Anamaria Marinca, informează www.hurriyetdailynews.com. Filmul lui Radu Mihăileanu va fi proiectat în afara competiţiei la Festivalul Internaţional de Film de la Istanbul. Printre cele 11 filme care concurează pentru "Laleaua de aur", acordată în cadrul festivalului, se numără "Undertow" de Javier Fuentes-Leo, "V.O.S" de Cesc Gay şi "The Last Station" de Michael Hoffman.

Eva Braun, partenera lui Adolf Hitler, a fost considerată, în numeroase documentare şi cărţi, drept o persoană lipsită de importanţă, însă aceasta era departe de a fi "o blondă proastă", au declarat autorii unei noi biografii a acesteia, citaţi de Reuters. Heike Goertemaker a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că Eva Braun, care avea 17 ani când l-a întâlnit pe Adolf Hitler în 1929, la Munchen, şi care s-a căsătorit cu liderul nazist cu două zile înainte ca ei să se sinucidă împreună într-un buncăr, era departe de a fi femeia amabilă şi ştearsă, aşa cum a fost prezentată în mai multe documentare şi cărţi. Cartea lui Goertemaker, "Eva Braun: Life with Hitler", a trezit interesul pentru viaţa partenerei lui Hitler care, la 33 de ani, s-a sinucis alătur de Hitler, într-un buncăr, în aprilie 1945. Televiziunile germane deja au realizat reportaje referitoare la această nouă dimensiune a Evei Braun, iar producătorii de film sunt în discuţii pentru realizarea unei pelicule bazate pe cartea lui Heike Goertemaker.

Cu ocazia Zilei Naţionale a Greciei (25 Martie), Fundaţia Culturală Greacă organizează un spectacol de dans modern, poezie şi muzică intitulat Asediaţii liberi, pornind de la textul omonim al poetului naţional Dionysios Solomos. Concepţia artistică a spectacolului îi aparţine dnei Amalia Strinopoulou, coregraf şi profesor de dans din Grecia, cu o bogată experienţă în domeniu. Decorul și costumele sunt semnate de Cristian Marin. Spectacolul de dans reprezintă un work in progress şi este rezultatul unui workshop iniţiat de către dna Amalia Strinopoulou la începutul lunii februarie, la Centrul Naţional al Dansului.Evenimentul va avea loc la Sala Ronda a Centrului Național al Dansului din București mâine de la ora 19.

Eveniment-spectacol, Gala Premiilor Radio România Cultural se va desfăşura pe scena Teatrului Odeon mâine, fiind transmisă în direct de Radio România Cultural şi TVR Cultural, de la ora 19.30. Aceasta va reuni personalităţi din domeniul culturii, distinse pentru cele mai importante realizări ale anului 2009. Scriitorul şi gazetarul Radu Paraschivescu va prezenta, într-o notă personală, argumentele juriului Radio România Cultural iar acordeonistul Emy Dragoi va acompania gala, în maniera sa inconfundabilă. Trei distincţii speciale vor fi oferite în acest an la Gala Premiilor Radio România Cultural : Premiul “In Memoriam Iosif Sava” ce revine tenorului Teodor Ilincăi, Premiul de Excelenţă, care este acordat pianistului Valentin Gheorghiu şi Premiul “Lux Mundi”, regizorului Liviu Ciulei. Vor fi acordate de asemenea premii si trofee (realizate de designerul Lucian Paun) pentru alte unsprezece categorii, de la ştiinţă, muzică, arta plastică şi literatură la teatru, film sau proiecte culturale.

Anul acesta, creştinii ortodocşi şi cei catolici sărbătoresc în acelaşi timp Paştele, iar tot în această perioadă are loc şi sărbătoarea iudaică a Pessach-ului. ICR Viena organizează în intervalul 25 – 28 martie o suită de evenimente speciale sub genericul “Doamne ajută şi Shalom”. Organizatorii proiectează în spaţiul austriac elemente ale iconografiei româneşti, ale artei populare şi obiceiurilor care nu şi-au pierdut cu nimic din atractivitate pentru un public străin, muzică sacrală, precum şi accente de divertisment, cum ar fi demonstraţiile culinare axate pe meniurile tradiţionale de Paşte.

Între 8 şi 11 aprilie, pentru cea de-a patra oară consecutiv, va avea loc la Bruxelles Festivalul Balkan Trafik: o combinaţie extraordinară de muzică, film, ateliere, dansuri, activităţi pentru tineri şi vârstnici deopotrivă. Balkan Trafik aduce laolaltă, în cadrul unui amplu festival intercultural, comori, tradiţii şi stiluri din diferitele comunităţi - evreiască, catolică, ortodoxă şi musulmană. Balkan Trafik nu este un festival de nişă, ci o întâlnire între cultura vestică şi cea estică, unică în Europa. Prin trei producţii proprii, Balkan Trafik îşi propune să încurajeze dialogul şi schimbul cultural între membrii diasporelor de aici şi artiştii belgieni. Unul dintre cele mai importante puncte de interes ale acestei ediţii a festivalului este vizita cântăreţului la bouzouki Stelios Vamvakaris, fiul legendei Markos Vamvakaris. Succesul este asigurat şi de participarea Oanei Cătălina Chiţu – supranumită şi Edith Piaf a României – şi a interpretei macedonene Esma Redzepova. În acest an, Balkan Trafik acordă cinematografiei un loc important în programul său. Cinematek se implică de asemenea în Festival, dedicând trei zile producţiilor româneşti – 9, 10 şi 11 aprilie.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm

ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.

mai mult...
Regal beethovenian la Palatul Mogosoaia

Ansamblul Musica Viva va propune o noua �nt�lnire �n cadrul proiectului integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven.

mai mult...
Proiecţie de gala la Hala Balanţa Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.

mai mult...
Ultimul sansa de a vedea spectacolul Mefistofele �n aceasta stagiune a ONB

Un sf�rsit de saptam�na dedicat iubitorilor genului liric: Mefistofele, Cenusareasa si Macbeth.

mai mult...
Dramaturgul Esteve Soler la Bucuresti

Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.

mai mult...
Rom�nia, invitata de onoare la Salonul International de Carte de la Paris, �n 2013

Rom�nia va fi tara invitata de onoare la editia din 2013 a Salon du Livre - Salonul International de Carte de la Paris.

mai mult...
Rom�nia la T�rgul International de Carte de la Londra

Rom�nia va fi prezenta la editia din acest an a T�rgului International de Carte de la Londra, �n perioada 16-18 aprilie 2012.

mai mult...
ICR Stockholm, partener al noului festival suedez de arta performativa PALS

�n perioada 20-22 aprilie 2012 are loc la Fylkingen prima editie a festivalului de arta performativa PALS - Performance Art Links.

mai mult...
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului

Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.

mai mult...
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor

Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.

mai mult...
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!