DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.00 - 07.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.15 - 09.00
Espresso • Stiati ca... (ora 7:20); Concurs interactiv de cultura generala (ora 7:30); Promo (ora 7:55); Stirile culturale (ora 8:00); Cultura in Europa (ora 8:24); Concurs interactiv de cultura generala (ora 8:30); Reportajul zilei (ora 8:50). Realizatori Daniela Ivanov si Radu Croitoru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 09.05
Retro educatia • cu Mirela Nicolae

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

1 noiembrie 2010

Maratonul Viaţa e Frumoasă, la Radio România Cultural
Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" organizează, în perioada 4-14 noiembrie, cea de-a III-a ediţie a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical "Viaţa e Frumoasă", care are pentru prima oară şi o componentă radiofonică. În fiecare zi de festival, Radio România Cultural a programat ediţii speciale "Viaţa e frumoasă" în emisiunile Dimineaţa Crossover sau Ambient, iar sâmbătă, 06 noiembrie, de la ora 0.00 la ora 24.00 - Maratonul de operetă şi musical "Viaţa e frumoasă". Fantoma de la operă, Sunetul muzicii, Crai nou, Ana Lugojana, Văduva veselă, Liliacul sau Lăsaţi-mă să cant sunt câteva dintre spectacolele pe care postul nostru de radio le propune publicului în interpretări ale unor nume célèbre ale scenei lirice, între care Julie Andrews, Christopher Plummer, Angela Gheorghiu şi Roberto Alagna, alături de Orchestra Simfonică din Londra, Corul Operei Olandeze şi Royal Concertgebouw, Corul şi Orchestra de Cameră Radio, Corul Operei de Stat din Munchen şi Orchestra Graunke.

Andrei Ujică vorbeşte despre cinematograful non-ficţional la Conferinţele "Monica Lovinescu"
Regizorul Andrei Ujică va vorbi, mâine, despre cinematograful non-ficţional, la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, în cadrul Conferinţelor "Monica Lovinescu". Ujică va încerca să răspundă la întrebări precum "Cine a fost Nicolae Ceauşescu?" şi "Ce anume din ecuaţia personală îl face pe Ceauşescu un personaj istoric de excepţie, o personalitate?". Filmul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", regizat de Andrei Ujică, a intrat déjà în cinematografele din întreaga ţară. Documentarul, realizat fără voice-over, după vizionarea a peste 1.000 de ore de arhivă cu dictatorul, încearcă să creeze un portret al acestuia. Reunind figuri prestigioase din diferite domenii culturale, conferinţele "Monica Lovinescu" sunt înregistrate şi vor alcătui un volum intitulat "Caietele Monica Lovinescu", volum care va apărea la începutul anului viitor.

Dezbaterea "Satul românesc, sat european", pe 4 noiembrie, la Muzeul Ţăranului din Capitală
Antropologul Vintilă Mihăilescu şi jurnalistul Gabriel Giurgiu participă la dezbaterea "Satul românesc, sat european", care va avea loc în cadrul seriei Conferinţele de la şosea, joi, 4 noiembrie, la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti. Conferinţele se adresează publicului larg, în mod special tinerilor specialişti din domeniile umaniste, şi sunt organizate în fiecare lună, la Clubul Ţăranului. Prin dezbaterea din 4 noiembrie se încearcă găsirea unui răspuns la întrebarea "Ce înseamnă, în prezent, un sat european?", dar şi prezentarea schimbărilor suferite de zona rurală în ultimii ani.

Spectacolul francez "Imediat" îmbină teatrul, dansul şi circul
Spectacolul francez "Imediat", de Camille Boitel, care îmbină teatrul, dansul şi circul, va fi prezentat pe 11, 12 şi 13 noiembrie, la Sala Izvor a Teatrului Bulandra din Bucureşti. "Imediat" este un spectacol fără norme, în sensul în care propune o formă nouă, plină de umor, la frontiera dintre circul contemporan, teatru şi dans. Potrivit Institutului Francez, reprezentaţia este una vizuală, fără text, care va acapara scena, sala şi tavanul de la Teatrul Bulandra. Camille Boitel a lucrat patru ani la acest spectacol, împreună cu actori, acrobaţi, dansatori, artizani şi tehnicieni.

O versiune multimedia a "Cinei cea de taină" a lui Da Vinci, prezentată la New York
O versiune multimedia a "Cinei cea de taină" a lui Leonardo da Vinci, realizată de cineastul britanic Peter Greenaway, va fi prezentată la New York în luna decembrie, au anunţat reprezentanţii sălii de expoziţie Arsenal, una dintre cele mai importante din metropola americană. Experienţa reprezintă o manipulare a luminii, sunetului şi iluziei teatrale, care creează un mediu dinamic şi permite ca opera lui Da Vinci să fie văzută din diverse perspective. Expoziţia include o replică exactă a picturii murale realizate în secolul al XV-lea pe un zid al mănăstirii Santa Maria Delle Grazie din Milano, considerată una dintre operele majore ale Occidentului. Vizitatorii vor putea, mai întâi, să vizioneze, timp de 40 de minute, o animaţie sonoră despre pictura renascentistă. Ei vor trece apoi într-o sală care recreează mănăstirea milaneză, pentru a admira copia "Cinei".

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a decis la sfârșitul săptămânii trecute să retrimită la Comisia Naţională a Monumentelor Istorice proiectul Palatul Ştirbei, neaprobând avizul favorabil dat de comisie în urmă cu o lună. Proiectul presupune construirea unei clădiri de mari dimensiuni, care va găzdui spaţii rezidenţiale, galerii comerciale şi un hotel, în spatele Palatului Ştirbei, monument istoric de categoria A. Avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice este consultativ, putând fi aprobat sau nu de ministrul Culturii. Astfel, Kelemen Hunor a decis să retrimită la Comisie proiectul, care urmează să fie reanalizat. Proiectul imobiliar al proprietarului Palatului Ştirbei este contestat de o serie de ONG-uri şi asociaţii profesionale pe motiv că "agresează estetic un monument istoric de valoare naţională, situat în principala zonă protejată a Bucureştiului" şi că nu respectă Legea urbanismului.

Elevii din clasele I-IV şi preşcolarii intră de astăzi în vacanţă, ei urmând să revină la cursuri peste o săptămână, pe 8 noiembrie. Potrivit structurii anului de învăţământ 2010-2011, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor fi în vacanţă în perioada 1-7 noiembrie. Primul semestru va mai avea o vacanţă, de Crăciun, începând de miercuri 22 decembrie şi până marţi 4 ianuarie. În vacanţa de Crăciun vor fi toţi cei peste 3.300.000 de şcolari, dar şi studenţii, iar aceştia vor reveni la cursuri în 5 ianuarie 2011. Primul semestru se va încheia în 28 ianuarie, iar elevii vor fi în vacanţa intersemestrială din 29 ianuarie până în 6 februarie. Semestrul al doilea va începe luni 7 februarie şi se va încheia vineri 17 iunie

Editorul şi fotograful Mario Muchnik susţine două conferinţe, miercuri și joi, la Bucureşti, respectiv Timişoara, pentru a povesti, printre altele, despre relaţia sa cu scriitorul argentinian Julio Cortázar. Intitulată "Ultima mea vară cu Julio Cortázar", întâlnirea dintre Mario Muchnik şi români aduce la lumină detalii şi informaţii preţioase despre viaţa şi creaţia scriitorului argentinian. Timişorenii au ocazia să-l întâlnească pe Mario Muchnik pe 4 noiembrie, de la ora 17.00, la Librăria Humanitas "Joc Secund" de pe strada Lucian Blaga. Numit şi "egalul lui Henri Cartier-Bresson", Mario Muchnik a avut ocazia să trăiască o perioadă alături de Julio Cortázar, în ultimul an de viaţă al scriitorului. La Bucureşti, conferinţa este programată miercuri, la Librăria Cărtureşti, şi va fi urmată de vernisajul expoziţiei "Portrete literare", o primă parte a proiectului fotografic "Clipe furate", alcătuită din 34 de imagini alb-negru, portrete, printre alţii, ale lui Francisco Ayala, Jorge Luis Borges, Julio Cortázar şi Gabriel García Márquez. Fiecare fotografie - chipuri zâmbitoare, perplexe ori melancolice - este expresia unei întâlniri, de-a lungul timpului. Muchnik a realizat aceste stop-cadre fără lumini speciale şi fără alte decoruri decât cele alese de "subiectele" sale.

Asociaţia corală 'Prietenii Armoniei' intenţionează să marcheze anul viitor 75 de ani de la naşterea cunoscutului compozitor Liviu Borlan prin organizarea unui festival internaţional la care vor fi invitaţi să participe zece formaţii corale din toată lumea. Evenimentul este programat să aibă loc în perioada 8-11 septembrie 2011 şi organizatorii au lansat deja oferta pe o pagină de internet unde cei interesaţi pot să afle amănunte despre festival. Toate formaţiile corale care vor participa la concurs vor trebui sa interpreteze obligatoriu o compoziţie a artistului şi o piesă din folclorul românesc. Organizatorii au stabilit şi premiile pentru concursul din 2011. Cel care va obţine trofeul festivalului va fi recompensat cu 2.500 euro.

Cineastul american George Hickenlooper a murit, la sfârșitul săptămânii trecute, la vârsta de 47 de ani, cu doar câteva zile înainte de premiera ultimului său lungmetraj "Casino Jack", la Starz Denver Film Festival. Regizorul american a decedat din cauze naturale, poliţia din Denver eliminând deja ipoteza unei crime.
Lungmetrajul "Casino Jack", în care actorul Kevin Spacey interpretează rolul activistului Jack Abramoff condamnat la închisoare, va avea premiera, joi, în cadrul Starz Denver Film Festival. Acest eveniment, care va debuta miercuri, "va fi în întregime dedicat memoriei lui George Hickenlooper", a declarat Britta Erickson, directoarea festivalului. Printre cele mai cunoscute filme regizate de George Hickenlooper se numără "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" şi "Mayor of the Sunset Strip" .

Florin Piersic revine cu spectacolul "Străini în noapte", alături de actriţa Medeea Marinescu. Prima reprezentaţie în această formulă va avea loc pe 29 noiembrie, la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti. Spectacolul regizat de Radu Beligan, cu Florin Piersic şi Emilia Popescu, în rolurile principale, a avut reprezentaţii în toată ţara, timp de trei ani. Preţul biletelor variază, în funcţie de categoria de loc, între 50 şi 70 de lei. Medeea Marinescu, actriţă a Teatrului Naţional Bucureşti, a devenit cunoscută în Franţa după ce a jucat în filmul "Vă găsesc fermecător/ Je vous trouve tres beau", de Isabelle Mergault, în 2006.

Trupa Iris lansează, după o pauză de trei ani, albumul "12 Porţi", în cadrul unui concert care va avea loc pe 21 noiembrie, la Sala Palatului. Materialul conţine 12 piese, fiecare având o poveste de viaţă "prin care mai devreme sau mai târziu cu toţii trecem". Primul single, "Cât aş vrea să zbor", poate fi ascultat online.
Bazele trupei rock Iris au fost puse în 1976, la Bucureşti. Din prima componenţă au făcut parte Nuţu Olteanu, Emil Brando şi bateristul Nelu Dumitrescu. Formaţia a trecut prin numeroase schimbări de formulă, cea mai reprezentativă fiind cea care a avut în componenţă cuplul de chitarişti Nuţu Olteanu - Adrian Ilie, avându-l ca solist vocal pe Cristian Minculescu. Cu o activitate muzicală de peste 30 de ani, Iris a debutat în anul 1977, cu albumul "Iris I".

Lungmetrajul "Despre alte mame", de Mihai Ionescu şi Tiberiu Iordan, va avea premiera pe marile ecrane româneşti pe 5 noiembrie. Distins cu premiul special al juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova, "Despre alte mame" spune povestea a cinci tineri cineaşti care sosesc într-o dimineaţă în gara din Bucureşti pentru a realiza un documentar despre viaţa din acest spaţiu în care destinele umane se intersectează. Mediul în care trebuie să rămână o zi întreagă îi influenţează de la început în moduri neaşteptate, iar pauzele şi pregătirile de filmare devin zone de confesiune în care fiecare membru al echipei scoate la suprafaţă momente speciale din relaţia cu mama, detalii de viaţă, profesie şi caracter. Aproape de miezul nopţii, cei cinci aşteaptă pe un peron venirea unui tren, pentru a filma un ultim cadru. Aşteptarea este întreruptă de doi poliţişti care solicită echipa să-i însoţească la Poliţia Gării pentru a viziona tot materialul filmat până în acel moment. Vizionarea materialului filmat va revela un fapt de viaţă greu de imaginat.

Marele premiu pentru roman al Academiei Franceze, care deschide sezonul premiilor literare francofone, a fost decernat scriitorului Eric Faye, care s-a impus în al treilea tur de scrutin, cu "Nagasaki", o carte insolită despre timp, singurătate şi absurditate. Eric Faye a obţinut nouă voturi în al treilea tur de scrutin, devansându-i pe Maylis de Kerangal şi pe Jean-Marie Blas de Robles. "Nagasaki", publicat de editura Stock, este un roman insolit despre timp, singurătate şi absurditatea realului, care îl transportă pe cititor în Japonia, departe de primele "iubiri" literare ale scriitorului Eric Faye - Albania şi Ismail Kadaré. Născut în 1963, la Limoges, Eric Faye, jurnalist al agenţiei Reuters, a publicat circa 20 de cărţi în aproape 20 de ani, oscilând între nuvele, eseuri, volume de poezie şi romane. Sezonul premiilor literare din Franţa va continua mâine cu decernarea premiilor Femina, Médicis (3 noiembrie), Goncourt (8 noiembrie), Renaudot (8 noiembrie) şi Interallié (16 noiembrie).

Cel de-al patrulea film din franciza "Misiune: Imposibilă", în care actorul american Tom Cruise va interpreta din nou rolul super-agentului Ethan Hunt, se va numi "Ghost Protocol". Din distribuţia lungmetrajului mai fac parte actorul britanic Simon Pegg, actorul american Jeremy Renner - starul din "The Hurt Locker" - şi actorul american Josh Holloway, starul din serialul de televiziune "Lost".
Filmările vor avea loc în Dubai, iar unele dintre scenele incluse în acest film vor fi turnate pe cea mai înaltă clădire din lume, celebrul turn Burj Khalifa, care are o înălţime de 828 de metri. Brad Bird, laureat cu Oscar pentru pelicula de animaţie "Incredibilii", asigură regia acestui proiect cinematografic. Filmul "Ghost Protocol" va fi lansat pe marile ecrane pe 16 decembrie 2011. Cele trei filme ale francizei "Misiune: Imposibilă" au generat împreună încasări de peste 1,4 miliarde de dolari pe plan mondial.

În ciuda frigului de afară, Orchestra de Cameră Radio vă oferă miercuri un program de concert cu reminiscenţe din anotimpul trecut - Suita din muzica de scenă Visul unei nopţi de vară, op. 61 de Mendelssohn. Pianiştii Dana Borşan şi Toma Popovici vor fi soliştii concertului care va începe de la ora 19.00, la pupitrul Orchestrei de Cameră radio aflându-se dirijorul Radu Popa. Programul serii cuprinde: Divertisment pentru orchestră de coarde de Adrian Iorgulescu, Concertul nr. 1 în do minor pentru două piane şi orchestră de Bach. Seara este inclusă în manifestările organizate cu prilejul celei de-a 90-a aniversări a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România sub genericul decada muzicii româneşti.

Lungmetrajele "Aurora", de Cristi Puiu, "Caravana cinematografică", de Titus Muntean, şi "Cea mai fericită fată din lume", de Radu Jude, vor fi prezentate la festivalul de film New Waves, New Ways de la Praga. Aflat la cea de-a doua ediţie, evenimentul, iniţiat de ICR Praga, îşi propune prezentarea producţiilor cinematografice europene la Praga. Festivalul internaţional de film New Waves, New Ways va avea loc în perioada 4 - 10 noiembrie. Prin cele 24 de filme de lungmetraj, scurtmetraj şi documentare ce vor fi proiectate şi prin prezentările care vor fi făcute de invitaţii din Croaţia, Bulgaria şi Slovenia, publicul ceh se va afla, timp de o săptămână, mai aproape de noile producţii cinematografice din Albania, Austria, Bulgaria, Croaţia, Elveţia, Estonia, Letonia, Lituania, România, Serbia şi Slovenia.

Evenimentul ShortsUP aduce, pe 12 noiembrie, scurtmetraje despre eroii contemporani, dar şi filmuleţele despre şapte aventurieri români îndrăzneţi, produse de Discovery. Eroii prezentaţi de postul Discovery sunt Marian Chiriac - alergător de maraton, Mihai Barbu - motociclist şi fotograf, Roland Hermann - doctor stomatolog, Szabo Jen - scafandru, Basty (Sebastian Codreanu) - constructor de motociclete, Florin Căpitănoiu - realizator de aeromodele şi Florin Mârza - practicant de parkour. O parte din aceştia vor fi prezenţi la evenimentul, care va dura peste două ore. Lună de lună, scurtmetraje premiate în marile festivaluri de film ale lumii au fost proiectate la ShortsUP în Bucureşti, dar şi în alte oraşe din ţară şi au fost însoţite de expoziţii de artă, muzică live sau reprezentaţii de teatru.

Artistul scoţian Billy Cowie va fi prezent la Bucureşti, cu "Trilogia stereoscopică", un spectacol-instalaţie care îmbină coregrafia cu arta video. Evenimentul este programat în cadrul Festivalului Naţional de Teatru care se desfășoară în aceste zile la București. Billy Cowie este coregraf, compozitor şi realizator de film. Lucrează în principal în zona spectacolului de teatru-dans, a proiecţiei de dans şi a instalaţiei. Împreună cu Liz Aggiss a realizat peste 20 de spectacole sub genericul Divas Dance Theatre, o companie cu care a devenit cunoscut în Europa. Sandler's Wells Theatre şi Victoria and Albert Museum din Londra, EMPAC din New York şi Bargate Gallery din Southampton sunt spaţii cunoscute dedicate artei contemporane care l-au avut ca invitat pe Billy Cowie.

Istoria celebrei trupe norvegiene A-ha este tema unei inedite expoziţii deschise în Oslo, la Biblioteca Naţională a Norvegiei, vizitatorii având astfel ocazia de a afla totul despre cariera celor care au lansat hit-ul "Take On Me", relatează presa internaţională. Evenimentul este organizat pentru a marca turneul de retragere a trupei. Ultimele concerte A-ha vor avea loc, între 1 noiembrie şi 4 decembrie, în Letonia, Lituania, Ucraina, Belarus, Rusia, Marea Britanie şi Norvegia.
Expoziţia prezintă sute de înregistrări, videoclipuri şi fotografii care să recompună activitatea muzicală de aproape 30 de ani a trio-ului pop-rock format din Morten Harket, Pål Waaktaar şi Magne Furuholmen. Fondată în 1982, A-ha este cea mai populară trupă norvegiană din istorie şi singura din această ţară ajunsă pe locul I în topul Bilboard. Perioada sa de glorie, datorată în special albumului "Hunting High and Low", a fost la jumătatea anilor '80.

"Mihai Viteazul", "Harry Potter" şi "Lord of the rings" sunt câteva dintre lucrările care vor răsuna vineri seara, pe scena Sălii Radio. Concertul, intitulat "Music of heroes" este programat la ora 19.00 şi va fi susţinut de ansamblul Spirit Brass Ensemble dirijat de Mihai Ceascai. Spirit Brass Ensemble a luat fiinţă în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la iniţiativa lui Mihai Ceascai, sub numele de Romanian Young Brass. Ansamblul s-a perfecţionat cu muzicieni de elită cum ar fi trompetistul şi compozitorul Gary Dillworth, tubistul şi dirijorul Walter Hilgers (membru fondator al German Brass), cu dirijorii Francisco Retting şi Jin Wang. În anul 2009, ansamblul a participat sub numele Romanian Young Brass la Festivalul "George Enescu", realizând apoi înregistrări speciale în colaborare cu Societatea Română de Radiodifuziune şi Televiziunea Română.

Documentarul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", de Andrei Ujică, va fi prezentat la Festivalul Internaţional de Film "Berlin Babylon 14 - Around the World in 14 Films". Evenimentul se va desfășura între 26 noiembrie şi 4 decembrie. Filmul semnat de Andrei Ujică a avut premiera de gală săptămâna trecută, la Sala Palatului din Capitală. Pelicula "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" a avut premiera mondială la Festivalul de Film la Cannes şi a fost prezentată, în această toamnă, la festivalurile de film de la Toronto, San Sebastian, New York, Vancouver şi Londra. În septembrie, filmul despre mărirea şi decăderea dictatorului român a fost unul dintre cele opt titluri din selecţia de câteva sute a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto care au primit punctajul maxim din partea celor 33 de critici străini reuniţi de publicaţia online IndieWIRE. Conceput ca un eseu, fără voice-over sau comentarii din off, din peste 1.000 de ore de imagini de la Arhiva Naţională de Filme şi Televiziunea Română, filmul acoperă 25 de ani din viaţa lui Nicolae Ceauşescu.

Trupa rock americană Bon Jovi va concerta pentru prima oară în România pe 10 iulie 2011, în Piaţa Constituţiei din Capitală. Primele bilete vor fi puse în vânzare pentru membrii fan-club-urilor Bon Jovi, în 12 decembrie, iar restul, ulterior. Preţurile tichetelor pentru publicul larg nu au fost încă fixate. Bon Jovi a fost înfiinţată în 1983, iar în cele aproape trei decenii de existenţă a susţinut concerte în faţa a peste 34 de milioane de fani din întreaga lume.Trupa este alcătuită din Jon Bon Jovi, Richie Sambora, David Bryan, Tico Torres şi Hugh McDonald. Primul basist al trupei a fost Alec John Such, care a părăsit însă trupa în 1993. În cei 27 de ani de activitate, Bon Jovi a lansat 11 albume de studio. Printre hit-urile trupei se numără "Livin' On a Prayer", "You Give Love a Bad Name", "Bad Medicine", "Always", "Keep the Faith" şi "In These Arms".

Scurtmetrajele "Derby", de Paul Negoescu, "Pentru el", de Stanca Radu, şi "Ela", de Tudor Jurgiu, vor fi proiectate joi, în prezenţa regizorilor, la ICR. Producțiile vor fi prezentate, de la ora 18, în cadrul evenimentului Seara de film de la Institutul Cultural Român. Scurtmetrajele vor fi prezentate de criticul de film Andrei Gorzo, iar regizorii vor participa la proiecţii şi vor răspunde întrebărilor publicului. Accesul este liber, în limita locurilor disponibile. Paul Negoescu a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" în 2007, în prezent urmând cursuri de doctorat. A regizat mai multe scurtmetraje premiate şi selectate la festivaluri de film importante şi a fost nominalizat la premiile Academiei de Film Europene. Printre scurtmetrajele sale se mai numără "Examen", "Târziu", "Radu+Ana", "Acasă" şi "Renovare". Stanca Radu a absolvit cursurile UNATC în 2007, în prezent urmând cursurile masteratului de scenaristică din cadrul aceleiaşi instituţii. În 2010 a făcut parte din juriul Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Tudor Jurgiu a absolvit secţia regie film a UNATC, "Ela" fiind filmul său de absolvire, din 2009. Filmul său "Nunta lui Oli" a câştigat premiul Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj, trofeul pentru cel mai bun film românesc la Festivalul NexT.

O casetă, care conţine o piesă înregistrată în duet de legendele Ray Charles şi Johnny Cash, în 1981, intitulată "Why Me, Lord?", care nu a fost niciodată lansată pe piaţă, a fost găsită într-un depozit din New York. Valerie Ervin, preşedintele fundaţiei Ray Charles, a aflat despre această casetă din corespondenţa întreţinută de cei doi cântăreţi. Într-una dintre scrisori, Cash propune lansarea înregistrării şi împărţirea veniturilor provenite din comercializare. Ervin a apelat, astfel, la un detectiv pentru a găsi caseta pierdută, acesta descoperind-o într-un depozit din New York."Why Me, Lord?" apare pe noua colecţie de cântece a lui Ray Charles, numită "Rare Genius the Undiscovered Masters".
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!