DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.00 - 07.10
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.10 - 09.00
Matinal de week-end • Realizator Magdalena Tara

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

12 noiembrie 2010

Horia Mihail inaugurează noul pian de la Sala Radio
Pianistul Horia Mihail inaugurează, astazi, noul pian de la Sala Radio, un Bosendorfer Imperial, achiziţionat recent de Societatea Română de Radiodifuziune. Concertul de inaugurare, care va avea loc, începând cu ora 19.00, face parte din Turneul Naţional MusicON, susţinut de Romanian Piano Trio. Horia Mihail va interpreta în deschiderea concertului "Fantezia pe teme poloneze în la major pentru pian şi orchestră", op. 13 de Frédéric Chopin. Programul serii mai cuprinde "Rondo în sol minor pentru violoncel şi orchestră", op. 94 de Dvořák, avandu-l ca solist pe Răzvan Suma - şi "Tzigane", pentru vioară şi orchestră de Maurice Ravel, in interpretarea lui Alexandru Tomescu. În partea a doua a concertului, publicul va putea audia "Simfonia fantastică", op.14 de Hector Berlioz. Achiziţia pianului Bosendorfer Imperial a venit ca o necesitate, în urma constatării gradului ridicat de uzură al celorlalte piane deţinute de radioul public. În urma procurării acestuia, Radio România beneficiază, în acest moment, de două "extreme" instrumentale - cea mai veche şi mai valoroasă vioară din ţară - Stradivarius Elder Voicu -, care poate fi ascultată la Sala Radio prin intermediul lui Alexandru Tomescu, solist concertist al radioului, şi cel mai nou şi mai valoros pian din ţară, disponibil pentru concertele stagiunii începând de astazi.

Călin Netzer, despre "Medalia de onoare": Am combinat minimalismul cu viziunea personal
Regizorul Călin Netzer a declarat, într-o conferinţă de presă, că în filmul său "Medalia de onoare", care va avea premiera de gala, astazi, la Cinematograful Studio din Bucuresti, a încercat să combine minimalismul cu viziunea personală. În ceea ce priveşte cooptarea lui Ion Iliescu în distribuţie, alaturi de Victor Rebengiuc, regizorul a spus ca fostul sef al statului a acceptat cu bucurie propunerea si ca s-a descurcat foarte bine. Acţiunea filmului "Medalia de onoare" se petrece în decembrie 1995. Ion. I. Ion este un om cu o viaţă banală, care locuieşte cu soţia sa şi care de şase ani nu şi-a mai văzut fiul, plecat în Canada. Totul se schimbă în viaţa lui Ion când acestuia îi parvine o scrisoare în care este anunţat că va fi decorat de preşedinte, pentru fapte de vitejie pe care le-a făcut în cel de-Al Doilea Război Mondial. Filmul a obţinut recent menţiunea specială a juriului la cea de-a opta ediţie a Festivalului de Film de la Zagreb dar si numeroase alte premii internationale.

Tango Pasion revine la Bucureşti, într-un spectacol pe 16 noiembrie
Renumita companie de dans Tango Pasion revine la Bucureşti, pe 16 noiembrie, într-un spectacol la Sala Palatului. Compania este formată din 13 dansatori şi 8 muzicieni, cei din urmă formând trupa Sexteto Stazo Mayor. Coregrafia spectacolului este semnată de unul dintre cei mai prestigioşi artisti argentinieni - Hector Zaraspe. Evenimentul de pe 16 noiembrie va începe la ora 19.00. Preţurile biletelor variază între 50 şi 350 de lei, în funcţie de categoria de locuri din sală.

Cartea cu Apolodor, în Franţa
Spectacolul "Cartea cu Apolodor" al Teatrului de Păpuşi "Puck" din Cluj-Napoca va fi prezentat, astazi, în Franţa, pe scena Companiei L'Echo din Hyeres. Premiată la cea de-a noua ediţie a Festivalului Teatrelor de Păpuşi şi Marionete care a avut loc la Cluj, piesa nu este la prima reprezentaţie peste hotare. "Cartea cu Apolodor" a mai fost montata pentru turneul organizat în luna septembrie la Arizona State University. Acelasi spectacol urmeaza sa fie prezentat şi la Varşovia, la Festivalul Culturii Române. Scenariul şi regia sunt semnate de Mona Marian, scenografia de Epaminonda Tiotiu, iar muzica de Corina Sîrbu. Din distribuţie fac parte actorii Dana Bonţidean, Călin Mureşan şi Silviu Rusti.

Harrison Ford va interpreta pentru a cincea oară rolul Indiana Jones
Actorul american Harrison Ford, în vârstă de 68 de ani, va interpreta din nou rolul arheologului Indiana Jones, în cel de-al cincilea film din această franciză de succes. Filmul va fi produs de George Lucas şi va fi regizat de Steven Spielberg.
Recent, presa americană a afirmat că Harrison Ford încearcă să îl convinga pe Sean Connery să renunţe la ideea pensionării şi să interpreteze din nou rolul tatălui personajului principal, pe care l-a jucat şi în lungmetrajul "Indiana Jones şi Ultima cruciadă", din 1989. Precedentele patru filme din franciza "Indiana Jones" au avut încasări de 1,98 miliarde de dolari la nivel mondial.

Kelemen Hunor: Criteriile de disponibilizare, stabilite de sindicate şi de directorii instituţiilor de cultură
Criteriile privind disponibilizarea angajaţilor din instituţiile de cultură vor fi stabilite de directorii acestora şi de sindicate, activitatea de bază a instituţiilor nefiind afectată. Anunţul a fost făcut de ministrul Culturii, Kelemen Hunor, care a dat asigurări că, anul viitor, nu vor urma şi alte disponibilizări în cadrul ministerului pe care îl conduce. Potrivit lui Kelemen Hunor, reducerea medie de personal din cultură va fi de nouă la sută.

Pian Bosendorfer Imperial, cel mai valoros din România, achiziţionat de Radio România
Radio România a prezentat, într-o conferinţă de presă, cel mai nou şi mai valoros pian din România, care va fi inaugurat, astăzi, de pianistul Horia Mihail, în cadrul concertului din Turneul Naţional MusicON susţinut de Romanian Piano Trio. Pianistul Horia Mihail a declarat că pentru el este o onoare să inaugureze acest instrument şi că, la primele repetiţii, a avut senzaţia că se află la bordul unui avion supersonic sau al unei maşini de lux. Pianul Bosendorfer Imperial Grand are 2 metri şi 90 de cm, fiind cel mai mare pian de serie din lume, cu 97 de clape faţă de 88 cât au celelalte piane. Instrumentul este făcut din lemn de molid din Austria, preparat timp de şase ani, cutia de rezonanţă este realizată din lemn masiv care dă o unicitate deosebită a sunetului, placa de rezonanţă este fabricată manual în formă de arc, ceea ce nu permite modificarea formei şi asigură cel mai bun transfer al vibraţiilor de la corzi la cutia de rezonanţă.

Doua spectacole de succes ale celei de a 170-a stagiuni a Nationalului iesean – pe scena Teatrului Odeon
Teatrul "Vasile Alecsandri" din Iasi aduce publicului bucurestean spectacolele O noapte furtunoasa de I.L. Caragiale si Zeul macelului de Yasmina Reza pentru a sarbatori cei 170 de ani de la nasterea primului Teatru National. Spectacolele se vor juca pe 16 si 17 noiembrie, la Teatrul Odeon din Capitală. Citita pentru prima data la Iasi, cu ocazia celei de a XV-a aniversari a societatii literare "Junimea", O noapte furtunoasa de I.L. Caragiale a deschis a 170-a stagiune a Teatrului National iesean, avandu-i in distributie pe: Petronela Grigorescu, Haruna Condurache, Calin Chirila, Florin Mircea, Cosmin Maxim, Dumitru Nastrusnicu si Doru Aftanasiu. Piesa Zeul macelului a primit numeroase distincţii printre care Premiul Tony pentru cea mai buna piesa de pe Broadway in 2009 si Premiul Laurence Olivier pentru cea mai buna comedie in 2009. Montarea de la Iasi a regizorului Cristian Hadji-Culea îi are în distributie pe actorii Haruna Condurache, Oana Sandu, Calin Chirila si Constantin Puscasu.

Spectacolul 'Baba care ascultă Abba', în premieră la Teatrul Metropolis
Spectacolul 'Baba care ascultă Abba' de Catherine Aigner este cea mai nouă premieră a Teatrului Metropolis, care va fi prezentată publicului, duminică, 14 noiembrie, de la ora 19,00. 'Baba care ascultă Abba' este o comedie dulce-amăruie despre sensul vieţii, despre părinţi şi copii, despre încredere şi prietenie. Spectacolul îi are în distribuţie pe Luminiţa Gheorghiu, Emilia Dobrin, Ion Arcudeanu, Dana Voicu şi Gabriel Duţu iar regia este semnată de Theo Herghelegiu. În luna noiembrie, Teatrul Metropolis aniversează trei ani de la înfiinţare, motiv pentru care dedică această lună premierelor.

Actorul Ralph Fiennes sprijină restaurarea locuinţei din Yalta a dramaturgului rus, Anton P. Cehov
Actorul britanic Ralph Fiennes s-a alăturat unei campanii internaţionale organizate pentru a restaura locuinţa din Yalta în care dramaturgul Anton Cehov a scris unele dintre cele mai renumite piese de teatru ale sale.
Scriitorul rus s-a mutat în această casă din oraşul Yalta de pe ţărmul Mării Negre, în peninsula Crimeea, în anul 1898, după ce a fost diagnosticat cu tuberculoză, maladia din cauza căreia a decedat în 1904. Casa, unde Cehov a scris "Livada cu vişini" şi "Trei surori", a fost transformată în muzeu în anul 1921, dar de atunci s-a degradat într-un ritm accelerat. Ralph Fiennes a donat o sumă importantă pentru lucrările de restaurare a casei şi intenţionează să călătorească în Ucraina pentru a afla mai multe detalii despre viaţa lui Cehov.

Horia Mihail inaugurează noul pian de la Sala Radio
Pianistul Horia Mihail inaugurează, astazi, noul pian de la Sala Radio, un Bosendorfer Imperial, achiziţionat recent de Societatea Română de Radiodifuziune. Concertul de inaugurare, care va avea loc, începând cu ora 19.00, face parte din Turneul Naţional MusicON, susţinut de Romanian Piano Trio. Horia Mihail va interpreta în deschiderea concertului "Fantezia pe teme poloneze în la major pentru pian şi orchestră", op. 13 de Frédéric Chopin. Programul serii mai cuprinde "Rondo în sol minor pentru violoncel şi orchestră", op. 94 de Dvořák, avandu-l ca solist pe Răzvan Suma - şi "Tzigane", pentru vioară şi orchestră de Maurice Ravel, in interpretarea lui Alexandru Tomescu. În partea a doua a concertului, publicul va putea audia "Simfonia fantastică", op.14 de Hector Berlioz. Achiziţia pianului Bosendorfer Imperial a venit ca o necesitate, în urma constatării gradului ridicat de uzură al celorlalte piane deţinute de radioul public. În urma procurării acestuia, Radio România beneficiază, în acest moment, de două "extreme" instrumentale - cea mai veche şi mai valoroasă vioară din ţară - Stradivarius Elder Voicu -, care poate fi ascultată la Sala Radio prin intermediul lui Alexandru Tomescu, solist concertist al radioului, şi cel mai nou şi mai valoros pian din ţară, disponibil pentru concertele stagiunii începând de astazi.

Concertul susţinut de Misia la Bucureşti, mutat la Opera Naţională Concertul pe care celebra cântăreaţa de fado Misia îl susţine la Bucureşti, pe 29 noiembrie, a fost mutat la Opera Naţională, deşi fusese programat iniţial la Sala Palatului. Biletele au preţuri cuprinse între 70 şi 250 de lei şi pot fi achiziţionate online sau de la caseria Sălii Palatului. Tichetele deja emise rămân valabile pentru spectacolul de la Opera Naţională, deţinătorii acestora urmând să beneficieze de primele locuri, conform categoriilor de bilet achiziţionate. Misia este considerată una dintre cele mai bune voci ale fado-ului. Cântăreaţa duce tradiţia portugheză mai departe şi este apreciată ca fiind o adevărată ambasadoare a muzicii, recunoscută în întreaga lume şi recompensată cu ordine, distincţii, medalii şi premii. Misia a mai concertat în România, la Bucureşti, în 2004 şi 2008, iar anul acesta a fost invitată la Festivalul Plai de la Timişoara, desfăşurat între 10 şi 12 septembrie.

Concertul Vaya con Dios de la Bucureşti a fost amânat
Trupa Vaya con Dios va hotărî, săptămâna viitoare, ziua în care va reprograma concertul pe care trebuia să îl susţină ieri, la Bucureşti. Evenimentul a fost amânat din cauza stării de sănătate a solistei Dani Klein, care se află sub supraveghere medicală de câteva zile. Biletele achiziţionate pentru 11 noiembrie rămân valabile pentru data care va fi anunţată în cursul săptămânii viitoare. Organizatorii anunţă că persoanele care nu pot sau nu doresc să participe la evenimentul reprogramat, îşi pot recupera contravaloarea tichetului de la punctul de vânzare de la care l-au achiziţionat, începând de luni, 15 noiembrie, într-un interval de o lună.

Festival de film documentar dedicat drepturilor omului, la Constanţa
Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului, One World România, va avea loc, la sfârşitul acestei săptămâni, la Constanţa, evenimentul desfăşurându-se sub motto-ul "Alege să-ţi pese!". One World Prague a devenit cel mai mare festival de acest fel din Europa şi s-a extins în oraşe ca Bruxelles, Madrid, New York sau Kiev. Evenimentul, aflat sub patronajul fostului preşedinte ceh, Vaclav Havel, îşi propune să prezinte cât mai multe teme relevante prin filme de bună calitate, care să ajungă la cât mai mulţi tineri, iar astfel să ajute la crearea unei comunităţi active, care îşi doreşte să cunoască şi să se implice în problemele cu care se confrunta ceilalţi. În cele doua zile, publicul constănţean va putea urmări mai multe documentare europene legate de tema manifestării.

Reclame autohtone şi străine din perioada 1880 - 1980, prezentate într-un mall din Capitală
Reclame autohtone şi străine din perioada 1880 - 1980 vor fi prezentate în cadrul expoziţiei "Marea expoziţiune a vechilor creaţiuni publicitare", care va fi deschisă, mâine şi duminică, într-un mall bucureştean. Expoziţia cuprinde aproximativ 200 de afişe, postere, reviste şi ziare, fotografii, cărţi poştale, firme, obiecte şi ambalaje din România, Marea Britanie, Statele Unite, Franţa, Germania şi URSS. Cel mai vechi exponat din colecţie este o reclamă din 1881. Fie că este vorba de gravuri, afişe de spectacole, fragmente din mica publicitate, reclame la produse feminine, suplimente nutritive, electrocasnice, maşini, mâncare, fotografii, cărţi poştale şi obiecte, exponatele prezintă evoluţia lumii publicităţii într-o maniera unică.

'Medalia de onoare', Călin Netzer, proiecţie de gală
Filmul ''Medalia de onoare'', regizat de Călin Netzer, are premiera de gală, astă seară, la Cinematograful Studio din Bucureşti. Regizorul Călin Netzer a declarat că succesul filmului se datorează în principal şansei de a fi lucrat cu un grup de mari actori, între care Victor Rebengiuc, Radu Beligan şi Ion Lucian. În pelicula ''Medalia de onoare'' apare şi fostul preşedinte al României, Ion Iliescu. Acţiunea se petrece în decembrie 1995. Ion. I. Ion este un om cu o viaţă banală, care locuieşte cu soţia sa şi care de şase ani nu şi-a mai văzut fiul, plecat în Canada. Totul se schimbă în viaţa lui Ion când acestuia îi parvine o scrisoare în care este anunţat că va fi decorat de preşedinte, pentru fapte de vitejie pe care le-a făcut în cel de-Al Doilea Război Mondial. Filmul a obţinut recent menţiunea specială a juriului la cea de-a opta ediţie a Festivalului de Film de la Zagreb dar si numeroase alte premii internationale.

Copiii de la Radio împlinesc 65 de ani
Corul de Copii Radio susţine, duminica, 14 noiembrie, de la ora 18.00, o petrecere aniversară la Sala Radio, cu ocazia împlinirii celor 65 de ani de existenţă. Ansamblului îi vor intona "La multi ani" Corul Sound al Casei de Cultura a Studentilor Bucuresti, Corul Madrigal, Corul Preludiu şi Corul Academic Radio. Corul de Copii Radio a fost înfiintat în 1945 la initiativa dirijorului Ion Vanica, fiind unul dintre cele mai vechi coruri de radiodifuziune din lume. Fondatorul sau, urmat de Elena Vicica, de Eugenia Vacarescu Necula si, în prezent, de Voicu Popescu au contribuit decisiv la destinul artistic al ansamblului, facand din acesta o adevarata scoala de educatie prin muzica a tinerelor generatii. Aici si-au început cariera artistica artisti ca Ileana Cotrubas, Silvia Voinea, Maria Hurduc, Cornelia Angelescu, Voicu Enachescu, George Crasnaru, Dan Dumitrescu, Roxana Briban sau Roxana Constantinescu. Participant la peste 50 de concursuri si festivaluri nationale si internationale, Corul de Copii Radio a fost recompensat în 2004 cu titlul de AMBASADOR Cultural al Uniunii Europene, distinctie primita cu 3 ani înaintea intrarii Romaniei în randul tarilor membre.

Comedia 'Dublă rezervare', în deschiderea stagiunii la Teatrul de Stat din Oradea
Trupa 'Iosif Vulcan' a Teatrului de Stat din Oradea va prezenta, pe 19 noiembrie, în deschiderea stagiunii 2010 - 2011, în premieră naţională, comedia 'Dublă rezervare' ('Amor cu repetiţie'), scrisă de maeştrii farsei europene, Ray Cooney şi John Chapman. 'Dublă rezervare' este o comedie în două acte plină de suspans, complicaţii, decepţii şi situaţii riscante. Regia artistică este semnată de Cristian Ioan, iar scenografia îi aparţine Vioarei Bara. Din distribuţie fac parte actorii: Ioana Dragoş Gajdo, Răzvan Vicoveanu, Daniel Vulcu, Adela Lazăr, Petre Ghimbăşan, Şerban Borda, Alexandru Rusu, Corina Cernea şi Lucia Rogoz. Spectacolul va avea loc în sala mare a Casei de Cultură a Sindicatelor, clădirea Teatrului de Stat din Oradea aflându-se încă în lucrări de reabilitare interioară care vor fi finalizate anul viitor.

Robert De Niro va primi Globul de Aur pentru întreaga carieră, în 2011
Actorul, regizorul şi producătorul american, Robert De Niro, va primi premiul pentru întreaga carieră, la cea de-a 68-a gală a Globurilor de Aur, organizată la Los Angeles, pe 16 ianuarie 2011. În vârstă de 67 de ani, De Niro a jucat în peste 70 de filme şi a câştigat de-a lungul unei cariere impresionante, care a debutat în 1968, opt Globuri de Aur, două premii Oscar şi Kennedy Center Honor. El este considerat unul dintre cei mai talentaţi şi mai influenţi cineaşti din toate timpurile. Dublu câştigător al premiului Oscar, pentru rolurile din "Naşul" şi "Taurul furios", Robert De Niro a făcut multe alte roluri memorabile, în special sub bagheta regizorală a lui Martin Scorsese, în filme precum "Şoferul de taxi" (1976), "Băieţi buni" (1990), "Promontoriul groazei" (1991) şi "Casino" (1995).

Berea, unul dintre factorii care au stimulat dezvoltarea civilizaţiei umane
Arheologii canadieni au ajuns la concluzia că berea a fost unul dintre factorii care au stimulat dezvoltarea civilizaţiei umane în epoca de piatră. Potrivit unui studiu publicat în celebra revistă Live Science, fermierii din epoca de piatră cultivau cereale nu atât pentru a-şi asigura hrana zilnică, cât pentru a se binedispune, transformând grăunţele în bere. Acelaşi studiu susţine că petrecerile au reprezentat în societăţile tradiţionale un element vital pentru apariţia legăturilor şi cooperării între comunităţi, pentru apariţia puterii politice, pentru apariţia reţelelor de alianţe, şi toate acestea au stat la baza apariţiei unei societăţi complexe, a explicat autorul studiului.

Horia Mihail inaugurează noul pian de la Sala Radio
Pianistul Horia Mihail inaugurează, în această seară, noul pian de la Sala Radio, un Bosendorfer Imperial, achiziţionat recent de Societatea Română de Radiodifuziune. Concertul de inaugurare, care va avea loc, începând cu ora 19.00, face parte din Turneul Naţional MusicON, susţinut de Romanian Piano Trio. Horia Mihail va interpreta în deschiderea concertului "Fantezia pe teme poloneze în la major pentru pian şi orchestră", op. 13 de Frédéric Chopin. Programul serii mai cuprinde "Rondo în sol minor pentru violoncel şi orchestră", op. 94 de Dvořák, avandu-l ca solist pe Răzvan Suma - şi "Tzigane", pentru vioară şi orchestră de Maurice Ravel, in interpretarea lui Alexandru Tomescu. În partea a doua a concertului, publicul va putea audia "Simfonia fantastică", op.14 de Hector Berlioz. Achiziţia pianului Bosendorfer Imperial a venit ca o necesitate, în urma constatării gradului ridicat de uzură al celorlalte piane deţinute de radioul public. În urma procurării acestuia, Radio România beneficiază, în acest moment, de două "extreme" instrumentale - cea mai veche şi mai valoroasă vioară din ţară - Stradivarius Elder Voicu -, care poate fi ascultată la Sala Radio prin intermediul lui Alexandru Tomescu, solist concertist al radioului, şi cel mai nou şi mai valoros pian din ţară, disponibil pentru concertele stagiunii începând de astazi.

Ministrul culturii vrea un ordin care să permită inscripţionarea monumentelor istorice în limbile minorităţilor
Ministerul Culturii analizează posibilitatea modificării unui ordin privind monumentele istorice, astfel încât să se permită inscripţionarea acestora şi în limbile minorităţilor, pe lângă română şi engleză. Ministrul Kelemen Hunor a spus că speră ca acest ordin, emis în anul 2003, să fie modificat până la sfârşitul acestui an. El a precizat că inscripţionarea în limbile minorităţilor nu este interzisă de nici o lege, dar că sunt autorităţi şi instituţii locale din ţară care nici nu vor să audă de inscripţionarea unor monumente istorice în limbile minorităţilor.

Viaţa e frumoasă
În cadrul Festivalului International al Artelor Spectacolului Muzical "Viata e frumoasa!", Corul Teatrului National de Opereta "Ion Dacian", dirijat de Gabriel Popescu, sustine, astă seară, de la ora 18.00, un concert de muzica religioasa, la Biserica Sfântul Ioan Botezatorul. O oră mai târziu, în sala Teatrului National de Opereta "Ion Dacian", se va juca spectacolul "Tango of Life", productie a Teatrului National Academic de Opereta din Kiev, Ucraina. "Tango of Life" este un spectacol de muzica si dans, creat de Bogdan Strutinsky, impreuna cu Maestrul de balet Maksym Bulgakov, in care clasicul si modernul se armonizeaza perfect. De la ora 20.00, pe scena Salii Palatului se va afla, intr-un concert extraordinar Jazz in the City, artistul Damian Draghici. In foaierul Teatrului National de Opereta "Ion Dacian", este programata, la ora 22,00, o Seara Traditionala cu specific ucrainian. Melomanii se vor bucura in continuare de Emisiunea "Ambient. Viata e frumoasa!", de la ora 23.00 pana la ora 23.50, la Radio Romania Cultural, ascultand selectiuni din "Vaduva Vesela".

Clasic e Fantastic
Filarmonica "George Enescu" anunţă lansarea programului de educaţie muzicală "Clasic e Fantastic", dedicat copiilor şi tinerilor intre 4 şi 20 de ani. În perioada noiembrie 2010- iunie 2011, sunt programate 16 concerte care vor avea loc în Sala Mare a Ateneului Român şi în Sala de operă a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, concerte la care vor evolua peste 100 de artişti. Programul este realizat în beneficiul celor 10.000 de copii si tineri care pot avea acces gratuit la toate evenimentele organizate sub genericul "Clasic e Fantastic". Intenţia organizatorilor este de a dezvolta acest program educaţional pe termen lung, în stagiunile viitoare, preconizând extinderea lui şi în alte oraşe ale ţării. Gala "Clasic e Fantastic" va avea loc, mâine, la Ateneul Român, începând cu ora 18:30. Intrarea se va face pe bază de invitaţii.

Concert Imago Mundi la Hibernalul de Chitară
Un program de muzică românească veche va fi susţinut, mîine, de la ora 19,00, pe scena Hibernalului de Chitară, unde va urca Imago Mundi. Concertul are loc în Rotonda Bibliotecii Naţionale a României şi va îmbina instrumentele vechi, cum ar fi cobza, darbuka şi bendirul, cu cele moderne, oferind publicului sonorităţi incitante, punctate de proiecţii video live. Hibernalul de Chitară este un proiect cultural care propune, în perioada 30 octombrie – 18 decembrie, o serie de 8 concerte, 19 artişti, muzică şi lectură. Programul complet al festivalului este disponibil la adresa www.hibernaldechitara.ro.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!