DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
10.00 - 12.00
Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
12.00 - 13.00
Revista literara radio • Emisiune fondată de V.Voiculescu, în anul 1939. Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
13.00 - 13.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

15 noiembrie 2010

TARGUL INTERNATIONAL GAUDEAMUS - Carte de Invatatura 2010
Radio Romania organizeaza, în perioada 18 - 22 noiembrie 2010, a 17-a editie a Targului International GAUDEAMUS - "Carte de invatatura", în Pavilionul Central Romexpo din Capitală. Invitatul de Onoare al editiei este Belgia, Valonia-Bruxelles. Conferinta de presa care anunta deschiderea editiei din acest an a Targului Gaudeamus va avea loc, în această dimineaţă, de la ora 11.00, la Centrul de Presa al Radio Romania. Sub sloganul ''Când găseşti o carte în oraş, fă-o să circule'', Radio România Cultural lansează, la Gaudeamus, Bookcrossing în România! Pe 19, 20 şi 21 noiembrie, vor fi puse în circulaţie câteva zeci de cărţi şi vor fi deschise câteva zone de tranzit, care vor transforma Bucureştiul într-o mare bibliotecă urbană. Lansările vor avea loc la standul Radio România Cultural, unde se vor afla personalităţi din lumea culturală, autori ai editurilor partenere – Humanitas, Curtea Veche şi Polirom –, iar amfitrioni vor fi realizatorii emisiunilor de actualitate ale postului: Elena Vlădăreanu şi Matei Martin, Anca Mateescu şi Dana Pitrop, Dana Ivanov şi Radu Croitoru. Emisiunea 'Timpul prezent' va fi transmisă de la Romexpo, între 18 şi 22 noiembrie. Tot de la Gaudeamus va fi transmisă şi ''Noua revistă vorbită'', emisiune semnată de Adela Greceanu.

"Prăpăstiile Bucureştilor", la Teatrul Naţional Radiofonic
Teatrul Naţional Radiofonic îşi invită ascultătorii la audiţia piesei "Prăpăstiile Bucureştilor" de Matei Millo, care va avea loc, astăzi, de la ora 19.30, la Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti. Evenimentul este parte a proiectului Arta de a fi spectator, iar intrarea este liberă. Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Ion Caramitru, Florin Anton, Ion Chelaru, Mihai Dinvale, Gabriela Popescu, Virginia Mirea şi Mihai Bisericanu, regia muzicală îi aparţine lui George Marcu, iar regia artistică lui Mihai Lungeanu. În această piesă, Bucureştiul este un adevărat oraş periculos, asemenea Parisului, înghiţind vieţile şi averile junilor naivi, un oraş care te distruge defintiv cu ispitele sale.

Filmul "Portretul luptătorului la tinereţe" va avea premiera de gală pe 18 noiembrie, în Capitală
"Portretul luptătorului la tinereţe", de Constantin Popescu, un film care încearcă să recupereze o parte importantă a istoriei României, va avea premiera de gală la Cinema Studio din Bucureşti, pe data de 18 noiembrie, urmând ca a doua zi să intre în cinematografele din ţară. Pelicula va fi lansată simultan în Bucureşti, Iaşi şi Cluj, urmând să fie proiectată ulterior în Făgăraş, Constanţa, Craiova, Timişoara, Arad, Oradea şi Baia Mare. "Portretul luptătorului la tinereţe" a fost prezentat în premieră mondială la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Berlin, în secţiunea Forum. Filmul a stârnit controverse la Berlinală, Institutul "Elie Wiesel" trimiţând reprezentanţilor evenimentului o scrisoare de protest faţă de faptul că personajul principal este inspirat de un legionar. Organizatorii festivalului au considerat că pelicula poate rula în continuare, declarând că aceasta are valoare educativă. Unul dintre cele mai ambiţioase filme realizate în ultimii ani în România, în termeni de subiect şi de producţie, "Portretul luptătorului la tinereţe" este primul episod dintr-o trilogie care se numeşte "Aproape linişte" şi care va continua cu povestea Elisabetei Rizea şi cu cea a fraţilor Toma şi Petre Arnăuţoiu.

Festivalul Filmului Romanesc la Moscova
Prima editie a Festivalului Filmului Romanesc la Moscova va avea loc, în perioada 18 noiembrie – 1 decembrie, în organizarea Institutului Cultural Roman. Publicul moscovit va avea prilejul sa vada filme premiate la festivaluri internationale prestigioase, de la producții intrate in canonul cinematografiei romanești, cum ar fi Reconstituirea, in regia lui Lucian Pintilie, sau Croaziera lui Mircea Daneliuc, trecand prin pelicule de referința din anii 1990, precum E pericoloso sporgersi, în regia lui Nae Caranfil, pana la succese ale ultimilor ani. Pe 18 noiembrie, la Seara de gala, va fi proiectat filmul Cea mai fericita fata din lume, în regia lui Radu Jude.

Cel mai mare muzeu subacvatic din lume va fi inaugurat în Mexic
Cel mai mare muzeu subacvatic din lume va fi inaugurat, la sfârşitul acestei luni, la o adâncime de nouă metri, în apropiere de staţiunea balneară mexicană Cancun. Vizitatorii acestui spectaculos muzeu subacvatic, amplasat în Marea Caraibelor, vor putea să admire speciile de peşti tropicali din regiune, dar şi 400 de statui realizate la scară naturală. Corali, bureţi de mare, anemone şi alte organisme marine vor pune stăpânire, treptat, pe acest muzeu, care va contribui la conservarea recifului natural în care este amplasat, atrăgând o parte dintre cei 750.000 de turişti care vin în fiecare an în această staţiune pentru a face scufundări. Muzeul subacvatic a costat deja 250.000 de dolari, urmând să fie extins în viitor.

La iniţiativa Fundaţiei Raţiu din Marea Britanie, cinci tineri manageri culturali români se vor afla la Londra, în perioada 21-28 noiembrie. Programul le va oferi tinerilor manageri români șansa să îşi extindă reţeaua de contacte, să cunoască reprezentanţi ai unor organizaţii britanice locale, dar şi internaţionale şi să observe direct modul în care sunt implementate programele culturale într-un mediu internaţional, extrem de activ. Sectorul cultural independent din România are în continuare nevoie de sprijin pentru a putea deveni un partener de încredere în proiecte culturale internaţionale. Prin lansarea acestui nou program, Fundaţia Raţiu demonstrează că apreciază activitatea sectorului cultural independent din România, că are încredere în potenţialul său de dezvoltare şi că se implică activ în perfecţionarea la nivel european a managerilor culturali.

La Sala ArCuB va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni, vineri şi sâmbătă, de la orele 19.30, one woman show-ul actriţei italiene Maria Cassi: "Viaţa mea alături de bărbaţi… şi alte animale". Spectacolul de teatru este rezultatul colaborării dintre regizorul Peter Schneider, Preşedinte al Studiourilor Disney timp de 17 ani şi o remarcabila echipă formată din: Maria Cassi interpreta şi autoarea textului, scris împreună cu Patrick Pacheco, A.J. Weissbard şi scenografii Gianni Carluccio şi William Ivey Long. În acest spectacol semi-autobiografic, artista ne vorbeşte despre o nonconformistă care se străduieşte să trăiască după norme, revenind până la urmă la propriile ei reguli. Cu o faţă expresivă, un talent înnăscut pentru mimă şi o voce emoţionantă, cartismatica actriţă îşi parcurge cu vervă seducătoarea călătorie, de la revoltă la libertate, până la eliberarea completă. "Viaţa mea alături de bărbaţi… şi alte animale" este o piesă despre dragoste, sex, moarte şi…ulei de măsline, o comedie presărată cu cântece, jucată în italiană, engleză şi…română.

Radio România Cultural pune România pe harta Bookcrossing, cu prilejul Târgului Gaudeamus 2010. Astfel de vineri până duminică vor fi puse în circulaţie în cadrul unor lansări la târgul de carte câteva zeci de cărţi şi vor fi deschise câteva zone de tranzit, care vor transforma Bucureştiul într-o mare bibliotecă urbană. Lansările vor avea loc la standul Radio România Cultural de la Târgul Gaudeamus, vineri, sâmbătă şi duminică, începând de la 12.15. Vor fi invitate personalităţi din lumea culturală, autori ai editurilor partenere – Humanitas, Curtea veche şi Polirom. Cărţile Bookcrossing pot fi găsite la Târgul Gaudeamus, în spaţiile partenerilor Radio România Cultural – Metrorex şi RATB – şi la Muzeul Ţăranului Român.

Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului în România cere organizatorilor festivalurilor internaţionale de film să nu promoveze şi să nu distribuie filme precum "Portretul luptătorului la tinereţe", de Constantin Popescu. După ce în luna februarie, Institutul "Elie Wiesel" a trimis reprezentanţilor Festivalului Internaţional de Film de la Berlin o scrisoare de protest faţă de faptul că personajul principal din filmul "Portretul luptătorului la tinereţe" este inspirat de un legionar, Centrul îşi prezintă, la rândul său, punctul de vedere, precizând că filmul "Portretul luptătorului la tinereţe" prezintă "distorsionat" evenimentele din Al Doilea Război Mondial şi oamenii care, în timpul războiului, "au făcut parte dintr-o grupare politică violentă şi dintr-un grup paramilitar care a comis crime împotriva României, românilor, evreilor şi nu numai". Constantin Popescu a primit, săptămâna trecută, premiul pentru cea mai bună regie pentru lungmetrajul "Portretul luptătorului la tinereţe" la Festivalul Internaţional de Film de la Bratislava, care s-a desfăşurat între 5 şi 11 noiembrie.

Cineastul Luis Garcia Berlanga a decedat, la sfârșitul sfârșitul săptămânii trecute, la Madrid, la vârsta de 89 de ani. Născut în 1921 la Valencia, Berlanga era considerat un clasic al cinematografiei spaniole. El şi-a început cariera sub dictatura lui Francisco Franco, realizând, de-a lungul timpului, peste 15 lungmetraje. Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără "Bienvenido, Mr. Marshall!", "Placido", "El verdugo"şi "La escopeta nacional". Cineastul a obţinut, de-a lungul carierei sale, mai multe trofee prestigioase printre care Premiul Prinţul de Asturia pentru Arte, în 1986, şi un premiu Goya, în 1993, pentru unul dintre ultimele sale filme - "Todos a la carcel". De asemenea, pelicula "Placido" a fost nominalizată la premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină în 1961.

Scurtmetrajul "Colivia", în regia lui Adrian Sitaru, a fost premiat, la sfârșitul săptămânii trecute, la festivalul de film Alcine din Alcalá de Henares, Spania. "Colivia" a primit premiul al doilea la secţiunea dedicată scurtmetrajelor europene. Gala a avut loc sâmbătă, la Teatrul Cervantes din Alcala de Henares. Cea de-a 40-a ediţie a festivalului Alcine s-a desfășurat în perioada 5 - 13 noiembrie. "Colivia" spune povestea unui copil care găseşte o pasăre bolnavă pe stradă şi o aduce acasă, pentru a o vindeca. Din distribuţie fac parte Clara Vodă şi Adrian Titieni. Scurtmetrajul "Colivia" a primit premiul serviciului german de schimb academic la Berlinale Shorts, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin din acest an, şi premiul pentru cel mai bun scurtmetraj din secţiunea Zilele Filmului Românesc, la Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Biletele pentru concertul pe care trupa Roxette îl va susţine anul viitor, pe 30 mai, la Bucureşti se pun în vânzare astăzi. Tichetele au preţuri cuprinse între 120 şi 350 de lei. Roxette, cel mai cunoscut duo suedez de pe scena muzicii internaţionale, va concerta pentru prima dată în România, pe 30 mai, la Zone Arena din Capitală, show-ul fiind inclus într-un nou turneu mondial programat pentru 2011. Cu o carieră de aproape 25 de ani, 75 de milioane de albume vândute în întreaga lume şi peste 30 de hituri, Roxette revine în 2011 cu un nou album şi un nou turneu internaţional. Formată la începutul anilor '80, Roxette a devenit rapid una dintre cele mai iubite trupe pop, iar piese precum "The Look", "Dressed for Success", "Listen to Your Heart", "Dangerous", "It Must Have Been Love", "Joyride" şi "Milk and Toast and Honey" au făcut înconjurul lumii, fiind considerate în prezent adevărate "evergreen-uri".

Direcția Patrimoniu Cultural din cadrul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național și Muzeul Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa" organizează, astăzi și mâine, la sediul ministerului, cea de-a V-a ediţie a Seminarului Anual de Educație Muzeală. Tema manifestării este "Patrimoniul muzeal, obiect de contemplație sau subiect de dialog?". În programul seminarului sunt înscrise prezentări și dezbateri cu subiecte precum accesibilizarea patrimoniului cultural prin programe și proiecte dedicate publicului larg, promovarea patrimoniului cultural, specificitatea campaniilor de relaţii publice desfășurate în cadrul muzeelor. Conform ministerului, la seminar s-au înscris peste 100 de participanți, specialiști care activează în domeniul muzeologiei și al educației muzeale, cadre didactice și inspectori de specialitate, reprezentanți ai organizațiilor care desfășoară proiecte de educație și tineri care și-au ales ca subiecte, pentru lucrările de licență sau dizertațiile de masterat, muzeele din București, patrimoniile și publicul lor.

Câteva zeci de picturi şi fotografii, având tema "Istanbulul văzut prin ochii copiilor", realizate de copii din 11 ţări în această vară, la faţa locului, cu ocazia unui proiect legat de declararea oraşului Capitală culturală europeană, au fost expuse, la sfârșitul săptămânii, la o galerie de artă din Târgu Mureş.
Potrivit profesorului Dalila Ozbai, manifestarea reuneşte lucrări de pictură, fotografii şi artă decorativă realizate de copii din 11 ţări, în vară, la Istanbul. Manifestarea itinerantă va sta la Târgu Mureș până pe 18 noiembrie, după care va pleca la Belgrad.

Actriţa Zsa Zsa Gabor a fost externată, la sfârșitul săptămânii trecute, şi este supusă unui tratament cu antibiotice la domiciliu pentru o infecţie în sânge, după ce fusese spitalizată vineri, pentru a patra oară în ultimele cinci luni. Soţul actriţei, Frederic Prinz von Anhalt, a declarat că Zsa Zsa Gabor a fost externată sâmbătă şi este îngrijită acasă de două asistente. Actriţa a fost spitalizată după ce medicii i-au descoperit un cheag de sânge în picior. Purtătorul de cuvânt al artistei, John Blanchette, a declarat că aceasta a acuzat dureri de picior vineri dimineaţa. Astfel, a fost chemat un doctor la reşedinţa actriţei, care a depistat cheagul de sânge, precizând că acesta s-ar putea deplasa spre inimă. Actriţa Zsa Zsa Gabor, în vârstă de 93 de ani, a fost spitalizată de mai multe ori în ultimele luni din cauza complicaţiilor apărute în urma unei operaţii de înlocuire a articulaţiei unui şold.

Orchestra vieneză Johann Strauss Ensemble va susţine, în perioada 11 - 19 decembrie, un turneu naţional cu spectacolul "Best of Vienna", ce va include oraşele Bucureşti, Timişoara, Arad, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Mediaş şi Braşov. Muzicienii austrieci revin pentru al şaselea an consecutiv în România. Johann Strauss Ensemble a fost fondat în 1985 de muzicienii din Bruckner Orchesters Linz. Până în prezent, Johann Strauss Ensemble a concertat cu succes la Paris, Londra, Monaco, Madrid, Roma, Berlin, Salzburg, Viena, Tokyo şi în multe alte oraşe ale lumii, colaborând cu violonişti precum Joji Hattori, Aleksey Igudesman şi Alfred Pfleger. De-a lungul anilor, ei au fost dirijaţi de personalităţi precum Martin Sieghart, Christoph Campestrini şi Werner Steinmetz.

Cea de-a patra ediţie a Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti va avea loc până pe 21 noiembrie, la Muzeul Ţăranului Român, în Studioul "Horia Bernea", unde vor fi proiectate aproximativ 30 de lungmetraje, scurtmetraje şi documentare. Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional împreună cu Centrul Cultural al Republicii Ungare la Bucureşti, în cadrul programului de colaborare culturală cu Ministerul Culturii din Ungaria, încheiat în 2005. Anul acesta vor fi proiectate o selecţie de lungmetraje noi, producţii 2009 - 2010, precum şi filme documentare şi scurtmetraje, oferind astfel posibilitatea iubitorilor de film să cunoască şi aceste genuri mai puţin promovate ale industriei cinematografice maghiare. De asemenea, vor fi prezenţi pentru discuţii cu publicul o serie de invitaţi din Ungaria şi România. Intrarea la proiecţii este liberă.

Piese interpretate de Laurenţiu Cazan, Direcţia 5 şi Blaxy Girls se află printre cele 13 melodii selectate pentru runda finală a Eurovision România, care îşi va desemna câştigătorul în noaptea de Revelion. Piesa câştigătoare va reprezenta România în finala Eurovision care se va desfăşura în 2011 la Dusseldorf, în Germania. Cele 13 cântece au fost selectate de un juriu format din 11 membri - compozitori, interpreţi, profesionişti de radio şi TV dintr-un număr total de 84 de melodii. Este pentru prima oară în istoria Eurovision când Selecţia Naţională - transmisă în direct pe TVR 1 şi TVR Internaţional - se desfăşoară în noaptea de Revelion.

Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului studenţesc UNIFEST, organizată de Uniunea Studenţilor din România va începe astăzi, desfăşurându-se concomitent în 17 centre universitare din ţară. În prima zi a festivalului, va fi organizat în Bucureşti un FlashMob la care vor participa peste 350 de studenţi. Festivalul se va desfăşura în perioada 15 - 25 noiembrie. Cu ocazia evenimentului, ca şi la ediţiile anterioare, o mare parte dintre studenţi din cele 17 centre universitare vor avea acces liber la muzee, teatre, filme.

J.K. Rowling, autoarea romanelor care îl au ca protagonist pe vrăjitorul Harry Potter, a declarat că cel de-al şaptele film şi penultimul al francizei, "Harry Potter şi Talismanele Morţii: Partea I", este preferatul ei. Reprezentanţii studiourilor de film au decis să facă două filme pe baza ultimei cărţi din serie, după ce primele şapte au generat, la nivel global, încasări de 5,4 miliarde de dolari. În "Harry Potter şi Talismanele Morţii: Partea I", Harry, Ron şi Hermione pleacă în căutarea "horcruxurilor", acele talismane în care Lordul Cap-de-Mort îşi păstrează părţi din sufletul său, cu scopul de a rămâne nemuritor. Rowling a precizat că spre deosebire de protagoniştii filmului, Daniel Radcliffe, Rupert Grint şi Emma Watson, ea a avut mai mult timp să accepte finalul "epocii" Potter, deoarece a terminat de scris cărţile cu mult înainte de a fi încheiate filmările la ultimele două părţi ale francizei.

Scriitorul Norman Manea revine în România, la Târgul Gaudeamus. Astfel, în perioada 16 - 23 noiembrie, el va participa la mese rotunde, întâlniri cu cititorii şi îşi va lansa oficial cele mai noi volume, printre care se numără "Vizuina" şi "Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian". Vizita, care are loc la invitaţia Ambasadei Franţei în România, are ca prim scop marcarea, şi în România, a prestigioasei distincţii primite de Norman Manea din partea statului francez în primăvara acestui an: Ordinul Artelor şi Literelor. Scriitorul va susţine un dialog cu Edward Kanterian la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti şi îşi va întâlni cititorii în cadrul a patru evenimente deschise publicului larg.

Pelicula "127 Hours", în regia lui Danny Boyle, va fi proiectată, pe 22 noiembrie, la Cinema Patria din Capitală, în deschiderea ediţiei aniversare a Festivalului Internaţional de Film DaKINO. Evenimentul se va desfășura între 22 și 27 noiembrie, la București. Prezentat la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto, "127 Hours" spune povestea reală a alpinistului american Aron Ralston, care, blocat între stâncile unui canion din Utah, se vede nevoit să recurgă la măsuri disperate pentru a supravieţui. Regizorul Danny Boyle este cunoscut publicului din România pentru filme precum "Trainspotting", "28 Days Later", "Millions Sunshine" şi "Slumdog Millionaire", film distins cu opt premii Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor, în 2009.

Trupa No Mercy revine în România, pentru un concert ce va avea loc pe 27 noiembrie, într-un club din Capitală. Preţul unui bilet este 30 de lei. Trupa No Mercy a concertat de mai multe ori în România, la Bucureşti, Sibiu şi Slatina. În cei 15 ani de activitate, trupa americană a lansat patru albume - "No Mercy", "More", "Greatest Hits" şi "Day By Day". Îmbinând stilul pop cu muzica latino, formaţia a lansat piese de succes precum: "Where do you go", "When I Die'", "Missing", "Kiss You All Over" şi "Please don't go". Trupa este formată din Marty Cintron, Ariel Hernández şi Gabriel Hernández.

Renumita companie de dans Tango Pasion revine mâine la Bucureşti, într-un spectacol la Sala Palatului din Capitală. După succesul repurtat în 2002, în cadrul "Întâlnirilor JTI", compania Tango Pasion revine în Capitală. Compania este formată din 13 dansatori şi 8 muzicieni (6 instrumentişti şi 2 solişti vocali), cei din urmă formând trupa Sexteto Stazo Mayor. Coregrafia este semnată de unul dintre cei mai prestigioşi coregrafi argentinieni - Hector Zaraspe. Evenimentul de mâine va începe la ora 19.00. Preţurile biletelor variază între 50 şi 350 de lei, în funcţie de categoria de locuri din sală.

Jean-Luc Godard, cineastul franco-elveţian în vârstă de 79 de ani, a intrat în ''Hall of Fame'' de la Hollywood la sfârșitul săptămânii trecute, cu prilejul ceremoniei ''Governors Awards'', primind un Oscar de onoare şi omagiul unui auditoriu format din celebrităţi, care au regretat absenţa lui, dar au lăudat omul care ''a schimbat modul de a face film''. Cineastul franco-elveţian, care nu a mers la Los Angeles să-şi ridice statueta, a primit distincţia pentru 'pasiune, provocare şi crearea unui nou tip de cinema', potrivit Academiei de Ştiinţe şi Tehnici ale cinematografiei. Documentaristei Lynne Littman i-a revenit sarcina de a-l aborda pe Godard ''politic'' - ale cărui poziţii controversate cu privire la Israel şi evrei au determinat o parte a presei americane să-şi pună întrebări cu privire la temeiul decernării Oscarului său.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!