Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
01.30 - 03.30 Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
03.30 - 05.00 Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
05.00 - 06.00 Docudrama - Biografii, memorii • „Traian Săvulescu”. Scenariu radiofonic de Alina Idriceanu şi Mircea Ionescu. Cu George Motoi în rolul principal
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
16 noiembrie 2010
Filarmonica "George Enescu" lansează programul de educaţie muzicală "Clasic e fantastic", pentru copii şi tineri de la 4 la 20 de ani. Proiectul se va desfăşura în perioada noiembrie 2010 - iunie 2011. Programul este realizat în beneficiul celor 10.000 de copii si tineri care pot avea acces gratuit la toate evenimentele organizate sub genericul "Clasic e Fantastic". În perioada noiembrie 2010 - iunie 2011, sunt programate 16 concerte, dintre care opt se vor desfăşura în Sala Mare a Ateneului Român, cu concursul Orchestrei simfonice a Filarmonicii "George Enescu", dirijată de Ilarion Ionescu Galaţi şi Horia Andreescu, şi alte opt concerte-spectacol, ce vor avea loc în Sala de operă a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, cu interpreţi actori, păpuşari, cântăreţi, studenţi, membrii ai Orchestrei Filarmonicii "George Enescu". Peste 100 de artişti vor lucra la realizarea programului "Clasic e Fantastic".
Renumita companie de dans Tango Pasion revine astăzi la Bucureşti, într-un spectacol la Sala Palatului din Capitală. După succesul repurtat în 2002, în cadrul "Întâlnirilor JTI", compania Tango Pasion revine în Capitală. Compania este formată din 13 dansatori şi 8 muzicieni (6 instrumentişti şi 2 solişti vocali), cei din urmă formând trupa Sexteto Stazo Mayor. Coregrafia este semnată de unul dintre cei mai prestigioşi coregrafi argentinieni - Hector Zaraspe. Evenimentul din această seară va debuta la ora 19.00. Preţurile biletelor variază între 50 şi 350 de lei, în funcţie de categoria de locuri din sală.
Radio România Cultural pune România pe harta Bookcrossing, cu prilejul Târgului Gaudeamus 2010. Astfel de vineri până duminică vor fi puse în circulaţie în cadrul unor lansări la târgul de carte câteva zeci de cărţi şi vor fi deschise câteva zone de tranzit, care vor transforma Bucureştiul într-o mare bibliotecă urbană. Lansările vor avea loc la standul Radio România Cultural de la Târgul Gaudeamus, vineri, sâmbătă şi duminică, începând de la 12.15. Vor fi invitate personalităţi din lumea culturală, autori ai editurilor partenere – Humanitas, Curtea veche şi Polirom. Cărţile Bookcrossing pot fi găsite la Târgul Gaudeamus, în spaţiile partenerilor Radio România Cultural – Metrorex şi RATB – şi la Muzeul Ţăranului Român.
Orchestra vieneză Johann Strauss Ensemble va susţine, în perioada 11 - 19 decembrie, un turneu naţional cu spectacolul "Best of Vienna", ce va include oraşele Bucureşti, Timişoara, Arad, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Mediaş şi Braşov. Muzicienii austrieci revin pentru al şaselea an consecutiv în România. Johann Strauss Ensemble a fost fondat în 1985 de muzicienii din Bruckner Orchesters Linz. Până în prezent, Johann Strauss Ensemble a concertat cu succes la Paris, Londra, Monaco, Madrid, Roma, Berlin, Salzburg, Viena, Tokyo şi în multe alte oraşe ale lumii, colaborând cu violonişti precum Joji Hattori, Aleksey Igudesman şi Alfred Pfleger. De-a lungul anilor, ei au fost dirijaţi de personalităţi precum Martin Sieghart, Christoph Campestrini şi Werner Steinmetz.
Pelicula "127 Hours", în regia lui Danny Boyle, va fi proiectată, pe 22 noiembrie, la Cinema Patria din Capitală, în deschiderea ediţiei aniversare a Festivalului Internaţional de Film DaKINO. Evenimentul se va desfășura între 22 și 27 noiembrie, la București. Prezentat la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto, "127 Hours" spune povestea reală a alpinistului american Aron Ralston, care, blocat între stâncile unui canion din Utah, se vede nevoit să recurgă la măsuri disperate pentru a supravieţui. Regizorul Danny Boyle este cunoscut publicului din România pentru filme precum "Trainspotting", "28 Days Later", "Millions Sunshine" şi "Slumdog Millionaire", film distins cu opt premii Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor, în 2009.
Lungmetrajul "Medalia de onoare", de Călin Netzer, a obţinut, duminică, premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Arras. Proaspăt lansat în cinematografele din România, filmul poate fi văzut, până joi, în Bucureşti, Ploieşti, Iaşi, Constanţa şi Cluj. "Medalia de onoare" este o comedie neagră despre Ion, un pensionar din România anilor '90, care primeşte accidental, într-o zi, o medalie de onoare pentru faptele sale eroice din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, vremuri pe care bătrânul abia şi le mai aminteşte. Odată primită, medalia îl face pe Ion să îşi reexamineze întreaga viaţă - se gândeşte acum că poate nu a fost un învins. Poate că viaţa sa înseamnă, de fapt, mai mult. Pentru doar câteva momente, medalia îl face să se simtă apreciat de cei din jurul lui. Din păcate, pentru doar câteva momente Ion este un om împlinit. Distribuţia filmului este plină de nume sonore - în rolurile principale se regăsesc Victor Rebengiuc şi Camelia Zorlescu, iar în roluri secundare, Mimi Brănescu, Ion Lucian, Anca Pandrea, Radu Beligan, Costică Drăgănescu, Doru Ana.
Compania de balet a Operei Naţionale Bucureşti prezintă, pe 12 decembrie, spectacolul "Tango. Radio and Juliet", o creaţie coregrafică semnată de Edward Clug. Spectacolul cuprinde elemente de teatru-dans şi de dans modern contemporan, pe muzica unor compozitori precum Astor Piazzolla, Goran Bregovic, dar şi pe cea a trupei britanice de rock alternativ Radiohead.
"Tango. Radio and Juliet" este o piesă în regia şi coregrafia lui Edward Clug, artist de origine română stabilit în Slovenia, unde conduce compania de balet a Teatrului Naţional din Maribor.
Peste 800 de elevi vor participa astăzi, la Liceul Dinu Lipatti din Bucureşti, la faza naţională a concursului ''Diversitatea - o şansă în plus pentru viitor''. Competiţia constă într-un concurs cu probe teoretice şi practice privind cunoaşterea diversităţii culturale, etnice, religioase şi lingvistice, şi un spectacol susţinut de echipele finaliste la Concursul naţional ''Diversitatea - o şansă în plus pentru viitor''. În cadrul evenimentului va fi prezentat calendarul 'Diversitate 2010' şi se vor acorda premiile pentru elevii care au promovat în presă cunoaşterea şi acceptarea diversităţii.
Gaudeamus 2010 include Seminarul European Broadcasting Union cu tema "Talking Books On the Radio". Evenimentul este programat vineri, între orele 09.30-17.00, la Târg. Aceasta este o iniţiativă a Radio România în cadrul EBU. Printre reprezentanţii radiourilor europene care au confirmat participarea şi care vor susţine intervenţii în seminar se numără invitaţi din Suedia, Germania, Italia, Vatican, Cehia, Polonia, Bulgaria, Romania, plus o intervenţie specială a lui Grigore Bargauanu, pe tema "Lipatti şi moştenirea sa".
Trupa britanică Duran Duran, unul dintre cele mai importante nume ale new-wave-ului anilor '80, va lansa, la 21 decembrie, un nou album de studio, intitulat "All You Need is Now". Piesele discului vor fi disponibile mai întâi în format digital, pe internet, urmând ca anul viitor, în februarie, să fie lansat şi CD-ul. Primul single, care dă titlul discului, va apărea online la 14 decembrie. "All You Need is Now" este al 13-lea album din discografia trupei. Duran Duran a vândut peste 70 de milioane de discuri în carieră şi a lansat numeroase piese de succes, printre care "Rio", "Wild Boys", "Save a Prayer", "A View To a Kill", "Ordinary World" şi "Come Undone".
Actorul Radu Beligan sărbătoreşte pe scenă împlinirea vârstei de 92 de ani, printr-un spectacol care va avea loc pe 21 decembrie, la Palatul Naţional al Copiilor din Capitală. Astfel, în timpul evenimentului "Confesiuni despre Artă şi Viaţă", timp de două ore, Beligan va face mărturisiri legate de personalităţile lumii teatrale care i-au marcat destinul şi cariera de-a lungul timpului, dar şi despre modelele sale - Lucia Sturdza Bulandra, Victor Ion Popa, Ion Iancovescu, Elvira Godeanu.
Evenimentul este cu atât mai special cu cât marchează cea de-a 92-a aniversare a lui Radu Beligan. Actorul s-a născut pe 14 decembrie 1918. Premiera spectacolului "Confesiuni despre Artă şi Viaţă" a avut loc în cadrul Festivalului Artelor Bucureşti în noiembrie 2008, însă, la solicitarea publicului, maestrul a continuat şirul reprezentaţiilor de succes în toată ţara şi, în repetate rânduri, pe scena Sălii Mici a Palatului Copiilor din Capitală.
Cea de-a doua ediţie a Zilelor Filmului Irlandez la Bucureşti va avea loc pe 24 şi 25 noiembrie, la Institutul Cultural Român. Evenimentul va include proiecţia lungmetrajului "Cinci minute în rai/ Five Minutes of Heaven", în care Anamaria Marinca joacă alături de Liam Neeson. Zilele Filmului Irlandez la Bucureşti sunt organizate de Ambasada Irlandei în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi Institutul Irlandez de Film. În deschiderea evenimentului, pe 24 noiembrie, de la ora 18.00, vor lua cuvântul John Morahan, ambasadorul Irlandei la Bucureşti, şi criticul de film Irina Margareta Nistor. Filmele vor fi subtitrate în limba română. Accesul este liber, în limita locurilor disponibile.
Trupa Blackbeers va susţine două concerte programate pe 26 noiembrie la Big Mamou şi pe 4 decembrie la Clubul Ţăranului. Blackbeers a fost înfiinţată la Oradea în 1999 de Peter Moynahan, liderul trupei. Dacă la început formația cânta muzică tradiţională irlandeză, din 2005 abordează genul celtic-rock. Componenţa actuală a trupei este: Peter Moynahan - voce, chitară; Stike Molnar - flaut, voce; Sebastian Nazarevscky - chitară; Doina Stan - vioară; Alia Taloş - voce, percuţii; Adi Comoraşu - bass şi Răzvan Staicuţ - tobe.
Peste 100 de elevi şi profesori din cinci ţări participă la Buzău, până joi, la lansarea unui proiect finanţat de Uniunea Europeană privind aprofundarea cunoştinţelor de limbi străine. În această acţiune sunt implicaţi 20 de elevi şi cadre didactice din Turcia, coordonatorul proiectului, Spania, Cehia şi Polonia, sosiţi ieri la Buzău, precum şi circa 100 de elevi şi profesori de la Şcoala nr. 7 Buzău, distinsă în anul 2010 cu titlul de Şcoală Europeană datorită derulării cu succes a altor trei astfel de proiecte. Programul a debutat în anul şcolar 2010-2011 şi are în vedere o serie de obiective printre care posibilitatea oferită elevilor de a-şi îmbunătăţi comunicarea în limbile engleză şi franceză, să identifice noi stiluri de învăţare, să capete abilităţi necesare în dezvoltarea lor, iar profesorii îşi pot însuşi noi metode pedagogice de predare-învăţare, active şi, totodată, creative.
Filmul de animaţie "Megamind", creat de studiourile DreamWorks, s-a menţinut pe prima poziţie în box office-ul nord-american. Confirmând succesul de săptămâna trecută, acest lungmetraj, care spune povestea eroului negativ Megamind, extrem de inteligent, dar mereu lipsit de şansă, care încearcă fără succes să cucerească Metro City, a avut încasări de peste 30 milioane de dolari în cinematografele din SUA şi Canada. Filmul de acţiune "Unstopabble", regizat de Tony Scott şi avându-l pe Denzel Washington în rolul principal, a ocupat poziţia a doua în top, cu încasări de 23,5 milioane de dolari. Pe locul al treilea s-a clasat comedia "Sorocul/ Due Date", cu Robert Downey Jr. în rolul unui viitor tătic care se îmbarcă într-un road-trip burlesc, cu încasări de 15,5 milioane de dolari de vineri până duminică.
Filosoful Andrei Pleşu va susţine conferinţa "Jurnalul. Al cui?", joi, de la ora 19.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" din Bucureşti. Evenimenul va avea loc în cadrul proiectului "Cultura bate criza". Conferinţa susţinută de Andrei Pleşu va fi moderată de Sorin Alexandrescu, profesor la Universitatea din Bucureşti şi director al Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii. "Momentele de respiro" vor fi asigurate de violoncelistul Ştefan Cazacu. Istoric de artă, profesor de istoria religiilor, director al săptămânalului Dilema şi rector fondator al Noua Europă, Andrei Pleşu s-a angajat substanţial în politica ultimelor decenii, fiind ministru al Culturii şi al Afacerilor Externe, consilier prezidenţial, dar şi membru al CNSAS. Aceste activităţi nu l-au împiedicat să analizeze lucid scena publică într-un stil extrem de personal, ironic, tandru şi mereu etic.
Invitatul de onoare a celei de-a 17-a ediţii a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură, eveniment organizat de Radio România în perioada 18 - 22 noiembrie în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti, este regiunea Valonia-Bruxelles din Belgia. Și asta în contextul special al preşedinţiei belgiene a Consiliului Uniunii Europene în semestrul doi al acestui an. Fabienne Reuter, şeful Delegaţiei Valonia-Bruxelles la Bucureşti, a apreciat că prezenţa ca invitat special a ţării sale reprezintă o 'expresie a întăririi prezenţei Delegaţiei la Gaudeamus şi a relaţiei privilegiate cu România'. În standul de 60 de metri pătraţi al administraţiei belgiene, se vor regăsi, printre altele, o secţiune dedicată culturii şi partrimoniului, o alta dedicată Europei şi una dedicată benzii desenate, altele dedicate literaturii, teatrului. Alături de dezbateri şi lansări de carte, la Gaudeamus 2010 vizitatorii sunt invitaţi să descopere faţetele multiple ale culturii belgiene francofone, reflectate de activităţile propuse de invitatul de onoare, de la prezentare şi vânzare de carte belgiană în limba franceză, traduceri în limba română şi animaţii. Biletul la Târgul de Cartea Gaudeamus costă 4 lei, iar abonamentul, valabil pentru toate cele cinci zile, costă 10 lei, bani care vor constitui premiul unei tombole. Nu în ultimul rând, tradiţionalele Premii ale târgului vor fi decernate luni, 22 noiembrie.
Ca în fiecare an, la cea mai mare sărbatoare a "cărţii de învăţătură", organizată de Societatea Română de Radiodifuziune, Editura Casa Radio îşi reînnoieşte oferta de produse multimedia, dedicate tuturor categoriilor de public şi menite să restituie momente de vârf ale creaţiei radiofonice originale de ieri şi de azi. La Standul Radio România vor avea loc lansările celor mai recente titluri de carte, CD, audiobook, în colecţii editoriale consacrate emisiunilor-vedetă ale Radioului public.
Studenta Mariana Petrea de la Facultatea de Horticultură a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară va beneficia, în acest an de învăţământ, de o bursă acordată de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, din veniturile sale personale. Rectorul instituției, prof. univ. dr. Doru Pamfil, i-a înmânat, ieri, studentei Mariana Petrea o bursă în cuantum de 500 de lei pe lună, promisă de ministrul Daniel Funeriu unui student merituos din Republica Moldova, la festivitatea de deschidere a noului an universitar. Mariana Petrea este în anul al II-lea şi urmează specializarea Inginerie şi Management în Alimentaţie Publică şi Agroturism, iar în primul an de studii a obţinut numai note de 9 şi 10.
Descoperirea unor unelte din cupru vechi de 7.500 de ani în Serbia îi determină pe arheologi să-şi revizuiască teoriile privind perioada în care oamenii au început să prelucreze acest metal. Conform specialiștilor, această aşezare a existat timp de aproximativ 800 de ani, fiind în cele din urmă distrusă de un incendiu ce a provocat strămutarea locuitorilor şi îngroparea a numeroase obiecte sub un strat de cenuşă şi pământ. Oamenii de ştiinţă credeau că extragerea şi prelucrarea cuprului a apărut în Asia Mică, de unde s-a împrăştiat spre Europa. Situl descoperit la Plocnik conferă argumente ipotezei că această tehnologie de prelucrare a metalelor a apărut simultan în mai multe regiuni ale Europei şi Asiei.
Directorul Gaudeamus, Vladimir Epstein, a declarat ieri că târgul este un moment de vârf în industria cărţii, distribuţia în domeniul editorial fiind, în prezent, foarte slabă. La conferinţa de ieri au mai participat András István Demeter - preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune şi Fabienne Reuter - şefa Delegaţiei Valonia-Bruxelles la Bucureşti. Târgul de Carte Gaudeamus are loc între 18 şi 22 noiembrie şi aduce, la complexul Romexpo din Capitală, cele mai importante edituri din ţară. Vladimir Epstein a spus că, având în vedere anul de criză, este o realizare faptul că târgul Gaudeamus are loc. Preşedintele de onoare al evenimentului din 2010 este Jaques Dubois, filolog belgian, profesor de literatură modernă şi de sociologie a literaturii la Universitatea din Liege, autor a numeroase studii de specialitate recunoscute pe plan mondial, cu precădere în sfera romanului poliţist şi a operei lui Georges Simenon. Pentru prima dată, anul acesta, Târgul Gaudeamus prezintă proiectul Bookcrossing, iniţiat de Radio România Cultural.
Teatrul Pygmalion din Viena, Teatrul Dramatic 'Fani Tardini' din Galaţi, Teatrul 'Maria Filotti' din Brăila şi Teatrul Valah Giurgiu vor participa până vineri, la Giurgiu, la cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional al Teatrelor din Oraşele Dunărene. Toate piesele prezentate de instituțiile din ţară sunt creaţii ale dramaturgilor români, prin această abordare realizându-se un proiect al directorului Teatrului Valah Giurgiu, Mircea M. Ionescu, el dorind ca astfel la această ediţie a festivalului să creeze la Giurgiu o cetate a dramaturgiei româneşti. Teatrul Pygmalion din Viena va prezenta piesa 'Domnişoara Iulia' de August Strindberg, Teatrul Dramatic 'Fani Tardini' din Galaţi vine cu piesa 'Lecţia' de Eugen Ionesco şi Teatrul 'Maria Filotti' din Brăila prezintă piesa 'Sosesc deseară' de Tudor Muşatescu. Teatrul Valah din Giurgiu, care este gazda şi iniţiatorul acestui festival, va prezenta cu această ocazie patru piese din această stagiune, respectiv 'D'ale carnavalului' şi 'Domnul Goe ' de Ion Luca Caragiale, 'Feeling' de Doru Moţoc şi 'Ivan Turbincă', dramatizare după Ion Creangă.
Peste 30.000 de studenţi din 17 centre universitare din toată ţara au acces gratuit la concerte, muzee, spectacole de teatru şi operă, precum şi la film, în cadrul celei de-a noua ediţii a Festivalului Unifest, desfăşurat până pe 25 noiembrie, sub sloganul "Distracţie gratis, nu degeaba". Startul evenimentului a fost dat, ieri, printr-un flashmob în Piaţa Universităţii din Capitală. Preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor, Andrei Botez, a declarat cu ocazia lansării festivalului, că estimează că aproximativ 60.000 de studenţi vor participa la manifestările din această perioadă. Festivalul reuneşte o serie de evenimente culturale, academice, sociale şi sportive de care beneficiază gratuit studenţii din toată ţara.
Lungmetrajul "3 zile de coşmar" va avea premiera pe marile ecrane româneşti pe 19 noiembrie. Împreună pentru prima dată pe marile ecrane, Russell Crowe şi Elizabeth Banks pornesc într-o agonizantă cursă contra cronometru. John Brennan află cât de departe poate merge când familia sa este devastată de un incident îngrozitor. Lara, soţia lui John, este acuzată şi condamnată pe nedrept pentru o crimă oribilă. La trei ani de la pronunţarea sentinţei, John se zbate nu numai să îşi crească singur fiul, dar şi să îşi salveze soţia, căutând fără încetare o cale de a anula verdictul.
Opt lucrări de artă contemporană sunt expuse, începând de ieri, în diverse zone publice din municipiul Cluj-Napoca, în cadrul proiectului "Oraşul Vizibil - Cum reapropriem spaţiul public?". István Szakáts, unul din curatorii manifestării, a declarat, la lansare, că evenimentul organizat de Fundaţia AltArt, împreună cu Primăria Cluj-Napoca şi Grupul PONT, prezintă o serie de lucrări de artă-comentariu social în diferite spaţii de afişaj public. Expoziţia "Oraşul Vizibil 2010" utilizează spaţii publice de afişaj, vitrine, panouri, ecrane stradale pentru prezentarea unor lucrări de artă contemporană care problematizează spaţiul public şi diferite dimensiuni ale vieţii urbane.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.