Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
05.00 - 06.00 Docudrama - Biografii, memorii • 'Cincinat Pavelescu - Amintiri'. Scenariu radiofonic de Constantin Teodori. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Damian Crâşmaru în rolul principal. Înregistrare din anul 1983
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
06.00 - 06.55 Album de colectie III
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
06.55 - 07.00 Retroeducatia • Realizator Mirela Nicolae
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
19 noiembrie 2010
Lucrarea "Natură statică cu bujori sălbatici", de Theodor Pallady, evaluată la 140.000 - 150.000 de euro, va fi scoasă la licitaţie duminică, de casa Goldart, alături de tablouri de Nicolae Grigorescu şi Camil Ressu. Evenimentul va avea loc de la ora 11.00, la Galeria Galateca din Capitală, unde va fi deschisă, vineri şi sâmbătă, expoziţia cu lucrările ce vor fi oferite spre vânzare. Dintre acestea, mai fac parte "Casa din Văleni", de Nicolae Grigorescu, "Întâlnire", de Camil Ressu şi "Peisaj la Nisa", de Vasile Popescu. În total, duminică, casa Goldart va scoate la licitaţie 144 de lucrări de artă plastică, la care se adaugă piese de artă decorativă şi cărţi vechi.
Trupe studenţeşti din opt centre universitare - Bucureşti, Braşov, Ploieşti, Craiova, Iaşi, Sibiu, Piteşti şi Târgu Mureş - vor participa, la sfârșitul acestei săptămâni, la Festivalul Naţional Studenţesc de Satiră şi Umor de la Târgu Mureş. Cei mai haioşi studenţi vor participa la zeci de momente umoristice, o expoziţie de grafică umoristică şi caricatură şi ateliere. Trupele studenţeşti se vor întrece la concursul de interpretare care cuprinde genuri ca pantomimă, dans comic, cântec satiric şi program satiric. Toate concursurile se vor desfăşura pe secţiunile individual, duet şi grup. Festivalul va debuta astăzi, de la ora 17.00, cu vernisajul expoziţiei de caricatură şi fotografie umoristică în foaierul Casei de Cultură "Mihai Eminescu", urmat de concursul de interpretare AfterComedyParty în clubul "Evolution" din Târgu Mureş. Sâmbătă seara, cele mai bune momente din concurs vor fi prezente la Gala Laureaţilor, după care este programat un spectacol marca AndărCavăr Bend, la sala de spectacole a Casei de Cultură "Mihai Eminescu".
Filmul "Surviving Life", de Jan Svankmajer, va fi proiectat în închiderea Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti. Evenimentul se va desfăşura între 24 şi 28 noiembrie, la Cinema Scala din Capitală. Protagonistul filmului, Eugene, duce o viaţă dublă: una reală - viaţa sa când este treaz, pe care o petrece de mulţi ani în compania soţiei sale, Milana - şi o alta onirică, orele sale de somn fiind dedicate unui vis care revine şi evoluează, despre o frumoasă tânără, Evgenia. Dorind să poată petrece cât mai mult timp în viaţa din vis, el merge la un psihanalist, care încearcă să-i interpreteze experienţele.
Ediţia a doua a festivalului 'Filmul de Piatra' va avea loc între 6 şi 9 ianuarie, la Piatra Neamţ, dar, din cauza subfinanţării, programul principal, adresat scurt-metrajelor din România şi Republica Moldova nu mai este competitiv. Potrivit unui comunicat al Filmlab, unul dintre organizatori, pe lângă secţiunile ficţiune, documentar şi animaţie, programul principal cuprinde două secţiuni speciale: experimental, dedicată cineaştilor amatori, şi videoclip, o premieră în România.
Înscrierile se pot face exclusiv online, nefiind necesară trimiterea unui DVD, termenul limită fiind 5 decembrie.
Celebrul muzician britanic Elton John va fi editorul special al ediţiei din 1 decembrie a ziarului The Independent, cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva maladiei SIDA. Veniturile din vânzarea publicației vor fi donate fundaţiei lui Elton John, care sprijină combaterea maladiei SIDA. Într-o carieră de aproape cinci decenii, Elton John a reuşit să vândă peste 250 de milioane de albume în toată lumea şi a avut peste 50 de hituri Top 40, devenind unul dintre cei mai de succes cântăreţi ai tuturor timpurilor. Elton John a fost unul dintre cele mai importante nume ale muzicii în anii '70, cu şapte albume consecutive pe primul loc în Statele Unite ale Americii şi şase single-uri No. 1. Succesul său a avut un impact puternic în muzica pop şi a condus la creşterea popularităţii pianului în rock'n'roll.
Scriitorul şi scenaristul român Răzvan Rădulescu a fost recompensat aseară, la Bruxelles, cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, datorită romanului "Teodosie cel Mic", distincţia aducându-i 5.000 de euro şi prioritate la traducere în cadrul programului Cultura. Alături de el, au fost premiaţi alţi zece autori. Cei 11 câştigători au primit distincţiile, în cadrul unei gale desfăşurate la Teatrul Regal Flamand din capitala Belgiei, de la comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou. Premiul UE pentru Literatură, aflat anul acesta la a doua ediţie, a fost iniţiat de Comisia Europeană, pentru a promova diversitatea culturală şi dialogul intercultural pe continent. În vârstă de 40 de ani, Răzvan Rădulescu a absolvit Facultatea de Limbi Străine şi Academia de Muzică din Bucureşti. A mai scris romanul "Viaţa şi faptele lui Ilie Cazane", care, ca şi "Teodosie cel Mic", a fost publicat la Polirom. Rădulescu este familiar cinefililor pentru scenariile mai multor filme de succes, printre care "Marfa şi banii", "Niki Ardelean, colonel în rezervă", "Moartea domnului Lăzărescu" (toate trei scrise în colaborare cu Cristi Puiu), "Hârtia va fi albastră (în colaborare cu Alexandru Baciu şi Radu Muntean) şi "Felicia, înainte de toate", la acesta din urmă fiind şi regizor, alături de Melissa de Raaf.
Radio România Cultural pune România pe harta Bookcrossing, cu prilejul Târgului Gaudeamus 2010. Astfel de astăzi până duminică vor fi puse în circulaţie în cadrul unor lansări la târgul de carte câteva zeci de volume şi vor fi deschise câteva zone de tranzit, care vor transforma Bucureştiul într-o mare bibliotecă urbană. Lansările vor avea loc la standul Radio România Cultural de la Târgul Gaudeamus, astăzi, mâine şi duminică, începând de la 12.15. Vor fi invitate personalităţi din lumea culturală, autori ai editurilor partenere – Humanitas, Curtea veche şi Polirom. Cărţile Bookcrossing pot fi găsite la Târgul Gaudeamus, în spaţiile partenerilor Radio România Cultural – Metrorex şi RATB – şi la Muzeul Ţăranului Român.
Expoziţia foto-documentară 'Canalul Dunăre - Marea Neagră. Un cimitir programat' se deschide astăzi la Muzeul Judeţean din municipiul Alexandria.
Cele 22 de panouri foto-documentare care compun expoziţia creează imaginea a ceea ce a fost Canalul Dunăre - Marea Neagră în anii 1949 - 1953. Cu ajutorul supravieţuitorilor şi al documentelor găsite, s-a încercat reconstituirea istoriei canalului, unde, la început, au fost aduşi 40.000 de deţinuţi politici din întreaga ţară, pentru ca numărul lor să ajungă, ulterior, la peste 100.000. Cei interesaţi să viziteze expoziţia de la Muzeul Judeţean din Alexandria o pot face până la 15 ianuarie 2011.
Gaudeamus 2010 include Seminarul European Broadcasting Union cu tema "Talking Books On the Radio". Evenimentul este programat astăzi, între orele 09.30-17.00. Aceasta este o iniţiativă a Radio România în cadrul EBU. Printre reprezentanţii radiourilor europene care au confirmat participarea şi care vor susţine intervenţii în seminar se numără invitaţi din Suedia, Germania, Italia, Vatican, Cehia, Polonia, Bulgaria, Romania, plus o intervenţie specială a lui Grigore Bargauanu, pe tema "Lipatti şi moştenirea sa".
Volumul de memorii "Just Kids", scris de cântăreaţa rock Patti Smith, s-a aflat printre câştigătorii celei de-a 61-a ediţii a galei US National Book Awards, ce a avut loc, săptămâna aceasta, la New York Biografia a câştigat National Book Award la secţiunea non-ficţiune. Volumul scris de veterana cântăreaţă în vârstă de 63 de ani relatează diverse aspecte din tinereţea acesteia, petrecută la New York, în anii 1960, dar şi felul în care s-a născut prietenia ei cu fotograful Robert Mapplethorpe. Prezentă la ceremonie pentru a ridica acest premiu, Patti Smith i-a rugat pe editorii americani să nu permită tehnologiei moderne să "ucidă" publicaţiile în format tradiţional. Jaimy Gordon a câştigat US National Book Award pe 2010 la secţiune ficţiune, pentru romanul "Lord of Misrule", care prezintă încercările unui proprietar de cai de curse de a-şi salva de la faliment clubul de hipism pe care îl conduce.
Sub sloganul ‘’Când găseşti o carte în oraş, fă-o să circule’’, Radio România Cultural lansează Bookcrossing în România! De astăzi și până duminică vor fi puse în circulaţie în cadrul unor lansări la târgul de carte câteva zeci de volume şi vor fi deschise câteva zone de tranzit („crossing zones”), care vor transforma Bucureştiul într-o mare bibliotecă urbană. Lansările vor avea loc la standul Radio România Cultural de la Târgul Gaudeamus, astăzi, mâine şi duminică, începând de la 12.15. Vor fi invitate personalităţi din lumea culturală, autori ai editurilor partenere – Humanitas, Curtea veche şi Polirom şi reprezentanţi ai partenerilor noştri – Metrorex şi RATB. Amfitrioni vor fi realizatorii emisiunilor de actualitate ale postului: Elena Vlădăreanu şi Matei Martin, Anca Mateescu şi Dana Pitrop, Dana Ivanov şi Radu Croitoru.
Spectacolul "Noaptea lui Helver" de Ingmar Villqist, realizat de compania de teatru Balla & Vajna Projects, va fi prezentat, în această seară, în premieră în studioul Fabricii de Pensule din Cluj-Napoca. Balla & Vajna Projects este o companie de teatru nou înfiinţată din Cluj oferind producţii bazate pe texte contemporane, proprii şi invitate, contribuind astfel la diversitatea culturală a oraşului şi a regiunii.
Spectacolul "Noaptea lui Helver" a avut premiera la începutul anului, la Miercurea Ciuc, şi va fi prezentat pentru prima dată în Cluj. Acţiunea spectacolului se petrece într-o singură noapte şi are ca protagonişti un bărbat cu dizabilităţi şi o femeie chinuită, doi oameni care se completează reciproc: unul are nevoie de asistenţă, iar celălalt de un partener. Piesa "Noaptea lui Helver" a fost scrisă în anul 1999, iar de atunci a fost prezentată în numeroase teatre din Europa.
Zoia Alecu şi Alina Manole vor concerta, în premieră, în duet într-un spectacol de muzică folk, la Cinematograful Scala. Evenimentul va avea loc luni seara de la ora 19,30. Pe lângă cele două voci feminine care vor cânta pentru prima dată împreună, pe scenă va urca şi duetul Marius Batu - Eugen Baboi (băieţii Poesis). Cei care vor fi prezenţi la spectacol vor putea asculta piese, interpretate în duet, din repertoriul fiecărei artiste, nelipsind din program 'Căsătorie în stil italian', 'Paradoxuri' sau 'Luna Pătrată'. Biletele de intrare pot fi achiziţionate de la casa Cinematografului Scala, la preţul de 40 de lei.
Lungmetrajul "3 zile de coşmar" va avea premiera astăzi în cinematografele româneşti. Împreună pentru prima dată pe marile ecrane, Russell Crowe şi Elizabeth Banks pornesc într-o agonizantă cursă contra cronometru. John Brennan află cât de departe poate merge când familia sa este devastată de un incident îngrozitor. Lara, soţia lui John, este acuzată şi condamnată pe nedrept pentru o crimă oribilă. La trei ani de la pronunţarea sentinţei, John se zbate nu numai să îşi crească singur fiul, dar şi să îşi salveze soţia, căutând fără încetare o cale de a anula verdictul.
Margareta Pâslaru lansează, mâine, la Târgul de Carte Gaudeamus, CD-ul de autor "50 de ani de la primul disc". Încasările din drepturi de autor, în urma vânzăriii acestui album, vor fi cedate în beneficiul campaniei UNITER "Artişti pentru Artişti". Evenimentul va avea loc în prezenţa fanilor mâine, de la ora 13.30, la Târgul de Carte Gaudeamus. Recenta compoziţie "Era o fântână", după o poezie a Elenei Farago, deschide CD-ul de autor "50 de ani de la primul disc". Margareta Pâslaru a început să compună cântece, acompaniindu-se la pian, încă din anii '60. Colaborarea cu Electrecord îi aduce acum, la jumătate de veac de la prima înregistrare de disc la aceeaşi casă de producţie, albumul în care prezintă tuturor iubitorilor muzicii ei câteva din piesele sale.
Soprana argentiniană Gisela Zivic va concerta, mâine seară, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, în spectacolul "La Boheme". Alături de aceasta, din distribuţia piesei vor face parte artiştii ONB Marius Manea, Dorina Cheşei, Florin Simionca, Ionuţ Gavrilă, Mihnea Lamatic. Soliştii, orchestra, corul - coordonat de maestrul Stelian Olariu - şi corul de copii - condus de Vasile Corjos - vor evolua sub bagheta dirijorului Vlad Conta.
Spectacolul 'Viaţa mea alături de bărbaţi... şi alte animale' de Maria Cassi şi Patrick Pacheco, va fi prezentat astăzi și mâine, de la ora 19,30, la Sala ArCuB. Piesa, în regia lui Peter Schneider, înfăţişează cu mult umor portretul unei doamne curajoase şi auto-ironice care, plecată dintr-un orăşel de lângă Florenţa, porneşte să cucerească New York-ul. Maria Cassi este atât interpretă cât şi autoare a textului, scris 'la 4 mâini' împreună cu Patrick Pacheco. Regizorul spectacolului, construieşte un one woman show în jurul talentului de mim înnăscut şi în jurul vocii emoţionante a Mariei Cassi care, cu dezinvoltură, trece de la italiană la engleză şi de la text la muzică, dăruindu-ne portretul perfect al unei doamne autentice, capabile să încânte publicul.
Trupa Anathema revine la Bucureşti, într-un concert care va avea loc în această seară, la The Silver Church. Biletele pentru eveniment au fost puse în vânzare şi au preţul de 70 de lei. Anathema vine din celebrul Liverpool, oraş britanic ce a dat rock-ului mondial multe staruri care au intrat în istoria genului. Alături de nume ca Paradise Lost şi My Dying Bride, Anathema a jucat un rol important în dezvoltarea sound-ului death/ doom şi gothic metal. Începând cu albumul "Etheric", trupa se distanţează de curentul death/ doom, optând pentru un sound mai melodic şi anunţându-şi tranziţia către un gen nou - atmospheric rock. Cel mai recent album al trupei - "We're Here Because We're Here" - a fost lansat la finalul lunii mai 2010.
Drepturile de distribuţie în Statele Unite ale Americii pentru pelicula "Aurora", în regia lui Cristi Puiu, au fost achiziţionate de Cinema Guild, filmul urmând să fie lansat în cinematografele americane în 2011. "Aurora", care a avut premiera mondială în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes, anul acesta, îl prezintă pe Cristi Puiu nu doar în calitate de regizor, ci şi de actor în rol principal. Puiu îl interpretează pe Viorel, un bărbat divorţat, care, pe fondul unei depresii, recurge la acţiuni extreme. Printre numele din distribuţie se regăsesc Clara Vodă şi Gelu Colceag.
O expoziţie internaţională de grafică contemporană, intitulată "Tribuna Grafic", s-a deschis aseară la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Manifestarea a fost iniţiată de revista Tribuna, cu scopul de a promova arta grafică, prin invitarea a 30 de creatori care s-au remarcat cu ocazia celor cinci ediţii ale Bienalei Internaţionale de Grafică Mică. Manifestarea este organizată în colaborare cu Fundaţia Culturală Bienala Internaţională de Grafică Cluj. Expoziţia va fi deschisă publicului până în 12 decembrie.
Cea de-a treia ediţie a festivalului Tzig'n Jazz, care promovează toleranţa şi incluziunea socială, are loc la sfărșitul acestei săptămâni, în capitala Franței. România, prin ICR Paris, devine anul acesta partener principal în organizarea festivalului Tzig'n Jazz. Aflat la cea de-a treia ediţie, evenimentul are loc în Sala Bizantină a Palatului Béhague din Paris. Festivalul este o întâlnire unică pentru iubitorii de muzică. Publicul parizian, cunoscător şi iubitor al stilului jazz manouche, a răsplătit primele două ediţii Tzig'n Jazz cu săli pline şi aprecieri la superlativ după concerte.
Radio România Cultural pune România pe harta Bookcrossing, cu prilejul Târgului Gaudeamus 2010. Începând de astăzi și până duminică vor fi puse în circulaţie în cadrul unor lansări la târgul de carte câteva zeci de volume şi vor fi deschise câteva zone de tranzit („crossing zones”), care vor transforma Bucureştiul într-o mare bibliotecă urbană. Lansările vor avea loc la standul Radio România Cultural de la Târgul Gaudeamus. Astfel mâine la ora 12 și 15 minute va avea loc lansarea proiectului Bookcrossing - cu Anca Mateescu si Dana Pitrop. În cadrul evenimentului vor fi lansate volumele editurii Humanitas. Invitat scriitorul Radu Paraschivescu. Duminică, Dana Ivanov si Radu Croitoru lansează cărţile editurii Curtea Veche. Invitată scriitoarea Adina Rossetti. Cărţile Bookcrossing pot fi găsite la Târgul Gaudeamus, în spaţiile partenerilor noştri – Metrorex şi RATB – şi la Muzeul Ţăranului Român. La adresa bookcrossingrrc.radiocultura.ro, prin intermediul unei secţiuni speciale Bookcrossing, veţi putea urmări traseele unor cărţi care vor trece din mână în mână, după principiul „citeşte şi dă mai departe”. Reconstituind aceste trasee vom scrie cu ajutorul dvs. poveştile unor cărţi, pe care le veţi putea urmări în emisiunile Radio România Cultural.
La iniţiativa Fundaţiei Raţiu din Marea Britanie, cinci tineri manageri culturali români se vor afla la Londra, săptămâna viitoare. Programul le va oferi tinerilor manageri români șansa să îşi extindă reţeaua de contacte, să cunoască reprezentanţi ai unor organizaţii britanice locale, dar şi internaţionale şi să observe direct modul în care sunt implementate programele culturale într-un mediu internaţional, extrem de activ. Sectorul cultural independent din România are în continuare nevoie de sprijin pentru a putea deveni un partener de încredere în proiecte culturale internaţionale. Prin lansarea acestui nou program, Fundaţia Raţiu demonstrează că apreciază activitatea sectorului cultural independent din România, că are încredere în potenţialul său de dezvoltare şi că se implică activ în perfecţionarea la nivel european a managerilor culturali.
Piesa lui Moliere 'Bolnavul închipuit' va fi jucată la Teatrul 'Puck' din Cluj de o trupă de copii cu vârsta între şase şi zece ani. Spectacolul face parte dintr-un proiect al 'Teatrului vienez de copii', care este o asociaţie austriacă non-profit, ce şi-a propus să introducă şi în România 'experimentul' dezvoltării copiilor prin teatru. Asociaţia a organizat până acum, în cei trei ani de când activează şi în ţara noastră, spectacole cu copii în Oradea, Bucureşti, iar anul acesta şi în Cluj. Organizatorii fac un casting şi aleg un anumit număr de copii, din care formează două trupe, pe categorii de vârstă - 6-10 ani, respectiv 11-18 ani. 'Bolnavul închipuit' se va juca la teatrul 'Puck' începând de astăzi şi până pe 28 noiembrie, iar preţul biletului este de 5 lei. Proiectul va continua, 'Teatrul vienez de copii' organizând cursuri de o jumătate de an, care costă, lunar, 40 de lei. Fiecare curs de finalizează cu un spectacol.
Trupa Iris lansează, după o pauză de trei ani, albumul "12 Porţi", în cadrul unui concert care va avea loc duminică seara, la Sala Palatului. Materialul conţine 12 piese, fiecare având o poveste de viaţă "prin care mai devreme sau mai târziu cu toţii trecem". Primul single, "Cât aş vrea să zbor", poate fi ascultat online.
Bazele trupei rock Iris au fost puse în 1976, la Bucureşti. Din prima componenţă au făcut parte Nuţu Olteanu, Emil Brando şi bateristul Nelu Dumitrescu. Formaţia a trecut prin numeroase schimbări de formulă, cea mai reprezentativă fiind cea care a avut în componenţă cuplul de chitarişti Nuţu Olteanu - Adrian Ilie, avându-l ca solist vocal pe Cristian Minculescu. Cu o activitate muzicală de peste 30 de ani, Iris a debutat în anul 1977, cu albumul "Iris I".
La Sala ArCuB va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni, vineri şi sâmbătă, de la orele 19.30, one woman show-ul actriţei italiene Maria Cassi: “Viaţa mea alături de bărbaţi… şi alte animale”. Spectacolul de teatru este rezultatul colaborării dintre regizorul Peter Schneider, Preşedinte al Studiourilor Disney timp de 17 ani şi o remarcabila echipă formată din: Maria Cassi interpreta şi autoarea textului, scris împreună cu Patrick Pacheco, A.J. Weissbard şi scenografii Gianni Carluccio şi William Ivey Long. În acest spectacol semi-autobiografic, artista ne vorbeşte despre o nonconformistă care se străduieşte să trăiască după norme, revenind până la urmă la propriile ei reguli. Cu o faţă expresivă, un talent înnăscut pentru mimă şi o voce emoţionantă, cartismatica actriţă îşi parcurge cu vervă seducătoarea călătorie, de la revoltă la libertate, până la eliberarea completă. “Viaţa mea alături de bărbaţi… şi alte animale” este o piesă despre dragoste, sex, moarte şi…ulei de măsline, o comedie presărată cu cântece, jucată în italiană, engleză şi…română.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.