DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
10.00 - 12.00
Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
12.00 - 13.00
Revista literara radio • Emisiune fondata de V. Voiculescu, in anul 1939. Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

2 noiembrie 2010

Documentarul "Kapitalism - Reţeta noastră secretă", de Alexandru Solomon, va fi lansat astăzi pe DVD. "Kapitalism - Reţeta noastră secretă " este cel mai vizionat documentar în cinematografele româneşti, cu peste 8.000 de spectatori. Lansarea oficială a DVD-ului va avea loc în această seară, de la ora 18.00, în prezenţa realizatorului filmului, Alexandru Solomon, la Librăria Cărtureşti Verona din Bucureşti. Evenimentul va fi moderat de jurnalistul Luca Niculescu. DVD-ul "Kapitalism - Reţeta noastră secretă", lansat de Parada Film, va fi disponibil în magazinele din toată ţara. În plus faţă de varianta care a rulat în cinematografe, DVD-ul include 95 de minute de material inedit, nedifuzat anterior. Filmul va fi tradus în trei limbi străine: engleză, franceză şi germană.

Regizorul Andrei Ujică va vorbi astăzi despre cinematograful non-ficţional, la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Evenimentul va avea loc în cadrul Conferinţelor "Monica Lovinescu". Regizorul Andrei Ujică va încerca să răspundă la întrebări precum "Cine a fost Nicolae Ceauşescu?" şi "Ce anume din ecuaţia personală îl face pe Nicolae Ceauşescu un personaj istoric de excepţie, o personalitate?". La evenimentul care este programat la ora 17.30, vor participa personalităţi precum regizorul Cristian Mungiu, Sorin Alexandrescu, profesor la Universitatea Bucureşti şi director al Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii, şi criticul literar Eugen Negrici. Reunind figuri prestigioase din diferite domenii culturale, arhitectură, literatură, filosofie, politologie, sociologie, cinematografie, artă plastică, toate conferinţele "Monica Lovinescu" sunt înregistrate şi vor alcătui un volum intitulat "Caietele Monica Lovinescu", care va apărea la începutul anului viitor.

Celebrul chitarist Steve Vai va concerta la Bucureşti la începutul lunii decembrie, alături de Cvartetul de Coarde al Teatrului Scala din Milano, în cadrul Festivalului Internaţional Music Contaminations. Evenimentul se desfăşoară sub semnul ecologiei, promovând valorile energiilor alternative nepoluante. Steve Vai este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi chitarişti din lume, el fiind şi un foarte bun compozitor, producător şi vocalist. În 1974, Steve Vai lua lecţii de chitară de la un alt celebru chitarist, Joe Satriani. El şi-a continuat, în anii '80, ucenicia în preajma celebrului chitarist Frank Zappa, care a fost impresionat de calităţile sale muzicale şi care, mai apoi, i-a marcat cariera.

Florin Piersic revine cu spectacolul "Străini în noapte", alături de actriţa Medeea Marinescu. Prima reprezentaţie în această formulă va avea loc pe 29 noiembrie, la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti. Spectacolul regizat de Radu Beligan, cu Florin Piersic şi Emilia Popescu, în rolurile principale, a avut reprezentaţii în toată ţara, timp de trei ani. Preţul biletelor variază, în funcţie de categoria de loc, între 50 şi 70 de lei. Medeea Marinescu, actriţă a Teatrului Naţional Bucureşti, a devenit cunoscută în Franţa după ce a jucat în filmul "Vă găsesc fermecător/ Je vous trouve tres beau", de Isabelle Mergault, în 2006.

Producători din Franţa şi Germania pregătesc un film-omnibus de groază, "Paris, I Kill You", care să transforme capitala Franţei din cel mai romantic oraş din lume într-o scenă a crimelor. Producători executivi ai proiectului sunt Chris Ouwinga, Oliver Simon, Daniel Baur şi Carl Clifton. Filmările pentru "Paris I Kill You" vor începe în primăvara anului viitor, în capitala Franţei. Pelicula va include zece scurmetraje semnate de celebri creatori de horror, precum Joe Dante, Xavier Gens, Julien Maury, Alexandre Bustillo. Producătorii au declarat că seria de filme prezintă poveşti fantasy, suspans şi horror. De asemenea, aceştia au sugerat că ar dori să creeze asemenea serii de filme şi pentru Moscova.

Un birou cultural comun pentru regiunile apropiate din zona de frontieră dintre Ungaria, Slovacia, România şi Ucraina va fi realizat printr-un proiect cu finanţare europeană în valoare de 500.000 de euro. Proiectul 'Quartet Carpatin' va fi realizat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2007 - 2013, prin Axa prioritară 4 'Sprijinirea cooperării people to people'. Obiectivul proiectului constă în cunoaşterea şi protejarea moştenirii culturale prin înfiinţarea unui birou cultural comun pentru cele patru ţări; realizarea unei strategii comune de protecţie a patrimoniului cultural; editarea unor publicaţii ştiinţifice în cinci limbi; crearea unui website comun; expoziţii în cele patru ţări; gale cultural artistice şi organizarea unor tabere de creaţie.

Festivalul Naţional de Teatru 2010 va prezenta o serie de evenimente care vor aduce în prim plan diferite faţete ale operei lui Tadeusz Kantor, unul dintre cei mai importanţi regizori polonezi. Evenimentele vor debuta cu o conferinţă susţinută de regizorul Michal Kobialka, astăzi, de la ora 11,00 la UNATC, şi va fi însoţită de proiecţii din spectacolele semnate de regizor. Michal Kobialka este cunoscut ca primul traducător în engleză al scrierilor lui Tadeusz Kantor, căruia i-a dedicat o serie de studii. De la ora 16.30, la Librăria Cărtureşti va avea loc lansarea cărţii 'O călătorie în alte spaţii: Teatrul lui Tadeusz Kantor' de Michal Kobialka, în traducerea Ciprianei Petre, volum realizat în colaborare cu Catedra de Teatru a Universităţii 'Babes Bolyai' din Cluj-Napoca şi apărut în colecţia FNT. Cartea va fi prezentată de Anca Măniuţiu.

52 de filme din cele 689 înscrise la concursul din cadrul celei de-a optsprezecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj "Alter-native" au fost selectate pentru a fi proiectate în cadrul evenimentului. Manifestarea va debuta mâine, la Târgu Mureş. Cele 52 de scurtmetraje selectate reprezintă şcolile de film din 17 ţări şi vor fi proiectate în 11 ore, în programul de concurs al Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj "Alter-Native", care va avea loc până duminică, la Palatul Culturii din Târgu Mureş. România şi Franţa vor fi reprezentate de câte şapte scurtmetraje, iar Ungaria de şase. În acest an, invitatul de onoare al festivalului este Slovenia.

Centrul Cultural Bucovina şi Muzeul Bucovinei organizează, luna aceasta, Festivalul Satiric 'Bucovina' 2010. Evenimentul va debuta în acest an, pe 5 noiembrie, la Muzeul de Istorie, cu vernisajul Salonului Umorului Suceava, ediţia XXI a acestui concurs internaţional, dar şi cu ediţia a IV-a a Expoziţiei Internaţionale de Grafică Satirică. La manifestare s-au înscris 258 de caricaturişti din 56 de ţări cu un număr total de 718 caricaturi. În cadrul vernisajului se vor anunţa premianţii, se vor acorda premiile în mod oficial şi se va lansa catalogul expoziţiei internaţionale de grafică satirică în format digital.

Brăila are o hartă virtuală cu mărturii ale prezenţei grecilor în oraş, cu traseul marilor edificii private greceşti, drumul editorilor şi al librarilor, precum şi traseele lui Panait Istrati, Perpessicius şi Nicolae Iorga. Harta a fost concepută în cadrul proiectului cultural 'Un Grec, Doi Greci, Trei Greci... Brăila. Reactivarea Memoriei Culturale a Oraşului Brăila', derulat de Muzeul Brăilei în parteneriat cu Comunitatea Elenă şi Consiliul Judeţean Brăila, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural. Harta virtuală propune trasee urbane cu mărturii ale prezenţei grecilor în oraş, precum traseul marilor edificii private greceşti.

Opera Naţională Bucureşti, găzduieşte, ca partener al Festivalului Naţional de Teatru două spectacole inedite: premiera 'Interzis accesul animalelor', scris şi regizat de Rodrigo Garcia, şi 'Breaking the waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess', după scenariul lui Lars von Trier, în regia lui Radu Alexandru Nica.
'Interzis accesul animalelor' va avea loc astăzi şi mâine, iar 'Breaking the waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess' va fi prezentat sâmbătă, şi duminică. Una dintre cele mai puternice şi inedite voci teatrale europene, Rodrigo Garcia a primit prestigiosul Premiu 'Noi Realităţi Teatrale' la Wroclaw, Polonia, un an mai târziu fiind invitat de Teatrul Naţional din Timişoara să monteze premiera din 'FNT 2010', la prima sa prezenţă în România. Regizorul Radu Alexandru Nica revine în selecţia 'FNT/Spectacole româneşti de top' cu spectacolul 'Breaking the waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess'. Înscris într-o tendinţă din teatrul românesc de azi, care a generat mai multe spectacole ce pleacă de la filme celebre, producţia teatrului sibian e impresionantă în primul rând prin energia investită în el de către actorii din distribuţie, în special interpreta rolului principal, Ofelia Popii.

Lucrările 'Natură statică cu fructe' de Theodor Aman şi 'Femeie trăgându-şi ciorapii' de Camil Ressu sunt cele mai bine cotate ale licitaţiilor de artă organizate în această săptămână de GoldArt şi Alis. Astfel, 'Natură statică cu fructe' de Aman, ce va fi pusă în vânzare duminică la sesiunea GoldArt de la Galeria Galateca a Bibliotecii Centrale Universitare este estimată la 180.000-200.000 de lei, în timp ce 'Femeie trăgându-şi ciorapii' de Ressu are ca preţ de intrare în licitaţia Alis de astăzi de la Uzinexport suma de 75.000 de lei. În total, GoldArt scoate la licitaţie 120 de tablouri, iar printre cele mai bine cotate se numără şi 'Peisagiu românesc (din Vlaici)' de Nicolae Dărăscu, 'Nud' de Max Wexler Arnold, 'Flori şi tuburi de culoare' de Alexandru Ciucurencu, 'Portretul Sofiei Ştefănescu (cumnata artistului)' de Camil Ressu.

Institutul Geologic al României organizează, în perioada 4-7 noiembrie, Târgul de Sfinţii Mihail şi Gavril. Manifestarea va include o expoziţie cu vânzare de bijuterii din pietre preţioase şi semipreţioase, cristale şi geme. Intrarea la Muzeul Naţional de Geologie unde va avea loc târgul este de 8 lei pentru adulţi şi 4 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Filmul 'Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu', în regia lui Andrei Ujică, a fost distins cu premiul pentru cel mai bun documentar est-european la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Documentar de la Jihlava din Cehia.
Juriul a decis să acorde premiul unui film ambiţios, de proporţii epice. Găsind un echilibru fin, dar dificil între 'tragedia unui om ridicol' şi aroganţa excesivă a unui lider care îşi pierde progresiv legitimitatea, 'Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu' este un testament despre provocarea de a scrie astăzi istoria prin intermediul imaginilor. Filmul a mai obţinut, recent, şi Marele Premiu al secţiunii documentar la Festivalul Internaţional de Film de la Bergen, una dintre cele mai importante manifestări de gen.

James Cameron a confirmat informaţia potrivit căreia filmele "Avatar 2" şi "Avatar 3" vor fi lansate în decembrie 2014, respectiv în decembrie 2015. Presa internațională a precizat că este foarte posibil ca regizorul canadian şi studiourile 20th Century Fox să schimbe titlurile acestor două producții. Cineastul canadian a declarat că lucrează deja la reconversia în 3D a filmului său din 1997 "Titanic" - recompensat cu 11 premii Oscar din 14 nominalizări -, pe care doreşte să îl lanseze în versiune tridimensională în 2012, pentru a comemora 100 de ani de la naufragiul celebrului pachebot. James Cameron este considerat un expert în domeniul filmărilor care folosesc tehnologii revoluţionare.

Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a publicat pe website-ul special construit - subiecte2011.edu.ro - modelele de subiecte pentru examenele naţionale din anul 2011. Acestea sunt însoţite de precizări privind scopul evaluării, statutul disciplinei, structura subiectelor, competenţele de evaluat, detalii privind evaluarea, inclusiv baremele de evaluare şi de notare. Pentru Evaluarea Naţională la clasa a VIII-a se regăsesc modelele de subiecte pentru limba şi literatura română şi matematică, precum şi pentru limba şi literatura maternă. Modelele de subiecte sunt orientative şi au ca scop familiarizarea elevilor şi a profesorilor cu tipul de subiecte, gradul de specificitate al acestora în funcţie de tipul programei, precum şi cu nivelul de dificultate al subiectelor pentru examene naţionale din anul 2011.

Filmul Colivia al regizorului Adrian Sitaru a câştigat Uppsala Grand Prix, Marele Premiu al celei de-a 29-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Scurt Metraj de la Uppsala. Premiul, în valoare de 25 000 de coroane suedeze, a fost înmânat Monicăi Lazureanu-Gorgan, producătorul filmului, aflată la festival la invitaţia Institutului Cultural Român de la Stockholm. 'O poveste simplă şi frumoasă despre dragostea unui tată pentru fiul lui, poveste ce umple un spaţiu cu mult mai mare decât cel al apartamentului în care se desfăşoară acţiunea. Un film perfect echilibrat, într-un tempo aproape muzical, ce întruchipează perfecţiunea scurtmetrajului', şi-a motivat juriul decizia. Este pentru a doua oară când un film românesc câştigă Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film de Scurt Metraj de la Uppsala. Cu trei ani în urmă, filmul "Lampa cu căciulă" al regizorului Radu Jude a primit acelaşi premiu prestigios.

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical, intitulat 'Viaţa e frumoasă!'', manifestare care reuneşte timp de zece zile spectacole clasice de operetă, dar şi producţii ale unor artişti precum 'Tiger Lilies' şi Mariza, se va desfăşura în perioada 4-14 noiembrie, la Teatrul Naţional de Operetă din Bucureşti. În deschiderea festivalului, joi, va avea loc premiera spectacolului 'Liliacul' de Johann Staruss-fiul, în regia lui Răzvan Dincă, directorul teatrului. La reuşita acestei piese a contribuit dirijorul Andrey Alexeev din Sankt Petersburg (artist emerit al Rusiei), Tiziana Colombo (coregrafie) şi Angelo Linzalata (design), artişti ai Teatrului 'La Scala' din Milano. De asemenea, Oana Botez, stabilită în Statele Unite ale Americii, semnează costumele.

Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti şi Asociaţia Fan Club "Mihaela Runceanu" organizează, peste două zile, la Bucureşti, un spectacol în memoria cântăreţei Mihaela Runceanu. La eveniment vor participa, printre alţii, Corina Chiriac, Vlad Miriţă şi trupa Amadeus. Ieri s-au împlinit 21 de ani de la moartea celebrei cântăreţe Mihaela Runceanu. Evenimentul organizat în memoria sa, intitulat "Pentru voi, muguri noi", va avea loc joi seara, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, fiind organizat de Asociaţia Fan Club "Mihaela Runceanu", cu implicarea verişoarei artistei, Andreea Runceanu, componentă a trupei Amadeus. Intrarea la eveniment este liberă.

Liderul trupei Foo Fighters, fostul baterist al legendarei trupe Nirvana, Dave Grohl, îşi compune muzica folosind mereu aceaşi chitară. Artistul nu renunţă la 'ritualul' folosirii aceleiaşi chitări şi din acest punct de vedere nu s-a schimbat mai nimic de la primele înregistrări demo din 1994 pe care le-a realizat cu noul său grup, după destrămarea trupei Nirvana în urma sinuciderii liderului Kurt Cobain. Dave Grohl înregistrează în prezent cel de-al şaptelea album Foo Fighters, la el acasă, alături de ceilalţi membri ai trupei - Chris Shiflett, Nate Mendel, Taylor Hawkins şi Pat Smear - şi susţine că acesta va fi cel mai 'heavy-metal' album Foo Fighters de până în prezent şi că abia aşteaptă să revină pe scenă pentru a-l promova live.

Lungmetrajul "Medalia de onoare", de Călin Netzer, care îi are în distribuţie pe Victor Rebengiuc şi Ion Iliescu, va avea premiera pe marile ecrane româneşti pe 12 noiembrie. În aceeaşi zi, pelicula va avea premiera de gală la Cinema Studio din Capitală, începând cu ora 20.00. Recent, filmul a obţinut menţiunea specială a juriului la cea de-a opta ediţie a Festivalului de Film de la Zagreb."Medalia de onoare" a obţinut, la sfârşitul anului trecut, cinci premii la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, printre care cel pentru interpretare (Victor Rebengiuc), cel pentru scenariu (Tudor Voican), premiul special al juriului şi premiul FIPRESCI, dar şi premiul publicului la Festivalul de Film de la Torino. De asemenea, lungmetrajul a fost premiat, în martie, la Festivalul de Film de la Miami, cu o menţiune din partea juriului pentru competiţia internaţională şi o alta din partea juriului Cineuropa. Totodată, cu acest film, Călin Netzer a luat premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2010, în timp ce Victor Rebengiuc a primit premiul de interpretare.

Opera Naţională Bucureşti prezintă, vineri, spectacolul "Olandezul zburător", invitaţii speciali ai evenimentului fiind Marcel Roşca şi Cristian Mogoşan.
Celebra operă compusă de Richard Wagner redă povestea misteriosului Olandez zburător, apariţie fantomatică, urmărită de un blestem, personaj care nu poate fi salvat decât de iubirea adevărată a unei femei pregătite să se jertfească pentru el. O dată la şapte ani, Olandezul revine pe ţărm, iar dacă nu găseşte sufletul pereche este aruncat din nou în abisul mării. Povestea va prinde viaţă pe scena Operei Naţionale în interpretarea artiştilor ONB Ştefan Ignat, Madeleine Pascu, Sidonia Nica şi Liviu Indricău şi a invitaţilor speciali Marcel Roşca şi Cristian Mogoşan.

Artistul francez Laurent Pernel vernisează astăzi o expoziţie-container 'Import/Export' în curtea interioară a Muzeului 'George Enescu'. Evenimentul va avea loc de la ora 19,00, imediat după încheierea proiectului Eufonia. Rezidenţa artistică City Switch, care se va desfăşura în perioada octombrie-noiembrie 2010 la Bucureşti, constă în instalarea unui container naval în curtea muzeului timp de două luni. Artistul Laurent Pernel va transforma acest container, pentru o lună de zile, într-o instalaţie artistică pe teme sociale actuale. Laurent Pernel abordează două probleme în cadrul rezidenţei sale artistice la Bucureşti. Prima este reprezentată de actuala situaţie, tensionată, a relaţiilor bilaterale româno-franceze prin eşecul abordării cazului romilor români în Franţa, iar cea de-a doua este problema arhitecturală şi civică a vechilor clădiri din Bucureşti.

Copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 9 ani vor putea participa la programul educaţional 'Învăţăm să modelăm, animale preistorice' lansat de către Institutul Geologic al României.
Programul va fi derulat prin intermediul Muzeului Naţional de Geologie în perioada noiembrie 2010 - mai 2011.Întâlnirile se vor desfăşura în fiecare zi de vineri, numărul maxim de participanţi pe grupă fiind de 15.La încheierea programului va fi organizată o expoziţie cu lucrările copiilor, iar cele mai bune dintre acestea vor fi premiate cu diplome şi cadouri. Juriul va fi format din cercetători şi artişti plastici. Preţul unui bilet este de 11 lei/şedinţă, materialele necesare urmând a fi aduse de fiecare participant la începutul cursului.

Actorul american Johnny Depp ar putea interpreta rolul vânătorului în lungmetrajul "Snow White and The Huntsman", inspirat din basmul "Albă ca Zăpada şi cei 7 pitici". Regizat de Rupert Sanders, filmul va prezenta povestea vânătorului, care, în loc să o ucidă în pădure pe Albă ca Zăpada, aşa cum i-a poruncit mama vitregă a fetei, o eliberează şi o învaţă tehnici de luptă. Potrivit presei americane, actriţa sud-africană Charlize Theron ar putea interpreta rolul mamei vitrege din poveste. Johnny Depp se află în această perioadă la Londra, unde filmează pentru cel de-al patrulea lungmetraj din franciza "Piraţii din Caraibe", şi va putea fi văzut pe marile ecrane de Crăciun, când va fi lansat thrillerul "The Tourist", în care joacă alături de Angelina Jolie.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!