DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.00 - 07.10
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.10 - 09.00
Matinal de week-end • Realizator Magdalena Tara

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

22 noiembrie 2010

Renumitul pianist britanic Ronan O'Hora, care se află pentru prima dată în România, va susţine joi un recital extraordinar de pian în scopuri caritabile. Evenimentul va avea loc în sala 'Mihail Jora' a Societăţii Române de Radio. Manifestarea beneficiază de sprijinul total al artistului Ronan O'Hora, care s-a oferit să doneze întreg onorariul cuvenit pentru concertul susţinut la Bucureşti în beneficiul Secţiei de Neonatologie a Spitalului 'Marie Curie' din Bucureşti.
Fondurile obţinute din vânzarea biletelor vor fi donate Secţiei de terapie intensivă nou-născuţi pentru achiziţionarea unui aparat care depistează surditatea în faza neonatală. Initiaţiva organizării acestui concert face parte dintr-o serie mai amplă de proiecte pe care Fundaţia Genesis le-a realizat de-a lungul timpului şi care au urmărit dezvoltarea copiilor pe plan educaţional şi cultural, dar şi contribuţia responsabilă la asigurarea unor condiţii optime în unităţile medicale specializate în îngrijirea copiilor.

Volumele "Provizorat", de Gabriela Adameşteanu, şi "Ultimul Culianu", de Horia Roman Patapievici, au fost nominalizate la premiul pentru Cartea Anului 2010. Distincția va fi acordată joi, 25 noiembrie. Ceremonia de decernare a premiilor, care începe la ora 19.00, va avea loc la Club Prometheus. Au mai fost nominalizaţi Ana Blandiana, pentru "Patria mea A4", Lucian Boia, pentru "Germanofilii", Andrei Oişteanu, pentru "Narcotice în cultura română", Ion Vianu, pentru "Amor intellectualis", Violeta Popa şi George Volceanov, pentru traducerile "Opere I, Sonete - Furtuna", "Opere II - Hamlet", de William Shakespeare. Premiul, în valoare de 10.000 de lei, acordat de revista România literară, cu sprijinul Fundaţiei Anonimul, va fi decernat de un juriu format din Nicolae Manolescu şi redactori ai publicaţiei.

Pelicula "127 Hours", în regia lui Danny Boyle, va fi proiectată, în această seară, la Cinema Patria din Capitală, în deschiderea ediţiei aniversare a Festivalului Internaţional de Film DaKINO. Evenimentul se va desfășura între 22 și 27 noiembrie, la București. Prezentat la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto, "127 Hours" spune povestea reală a alpinistului american Aron Ralston, care, blocat între stâncile unui canion din Utah, se vede nevoit să recurgă la măsuri disperate pentru a supravieţui. Regizorul Danny Boyle este cunoscut publicului din România pentru filme precum "Trainspotting", "28 Days Later", "Millions Sunshine" şi "Slumdog Millionaire", film distins cu opt premii Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor, în 2009.

Cea de-a doua ediţie a Zilelor Filmului Irlandez la Bucureşti va avea loc miercuri și joi, la Institutul Cultural Român. Evenimentul va include proiecţia lungmetrajului "Cinci minute în rai/ Five Minutes of Heaven", în care Anamaria Marinca joacă alături de Liam Neeson. Zilele Filmului Irlandez la Bucureşti sunt organizate de Ambasada Irlandei în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi Institutul Irlandez de Film. În deschiderea evenimentului, miercuri seara, de la ora 18.00, vor lua cuvântul John Morahan, ambasadorul Irlandei la Bucureşti, şi criticul de film Irina Margareta Nistor. Filmele vor fi subtitrate în limba română. Accesul este liber, în limita locurilor disponibile.

Documentarul "Lumea văzută de Ion B." va fi prezentat la Festivalul Internaţional de Filme de Artă de la Tel Aviv. Evenimentul este dedicat legăturilor dintre cinematografie şi alte arte. Manifestarea se află la cea de-a doua ediţie și se va desfăşura începând de mâine și până pe 27 noiembrie. Ediţia de anul acesta a Festivalului de Filme de Artă, numit Epos, include 36 de lungmetraje şi documentare străine şi şase israeliene, precum şi scurtmetraje, în marea lor majoritate filme prezentate pentru prima dată în Israel şi acoperind o tematică bogată, eclectică: muzică de toate genurile, dans, literatură, artă, teatru. Cinematografia românească va fi reprezentată în festival de documentarul "Lumea văzută de Ion B.", în regia lui Alexander Nanau.

Soprana Roxana Briban s-a sinucis
Soprana Roxana Briban, în vârstă de 39 de ani, s-a sinucis. Soţul artistei a declarat că aceasta a suferit un şoc după ce a fost dată afară de la Opera Naţională din Bucureşti, în 2009. Acesta a mai spus că soţia lui nu era la prima tentativă de sinucidere şi că urma un tratament. El a precizat că şi contractele de colaborator pe care soprana le avea la Opera din Viena s-au încheiat o dată cu plecarea de la conducerea instituţiei a lui Ioan Holender. Directorul Operei Naţionale Bucureşti, Cătălin Ionescu Arbore, a declarat pentru MEDIAFAX că Roxana Briban a cerut încetarea contractului de muncă pe care îl avea la Operă, în anul 2009, şi nu a fost dată afară, aşa cum a afirmat soţul acesteia. Absolventă a Universităţii de Muzică din Bucureşti, în anul 2000, laureată a mai multor concursuri de canto, Roxana Briban a obţinut premiul "Ludovic Spiess", din partea Forumului Muzical Român, şi distincţia "Vocea de Aur", din partea Societăţii Române de Radiodifuziune.
Imediat după absolvire a debutat ca solistă a Operei Naţionale Bucureşti, cu rolul Contessa din opera "Le Nozze di Figaro" de W.A. Mozart. Începutul carierei internaţionale este marcat de debutul la Wiener Staatoper, în anul 2003, cu rolul Micaela, din opera "Carmen" de Bizet.

Gaudeamus, ultima zi!
Cea de-a 17-a ediţie a Târgului Internaţional GAUDEAMUS - "Carte de învăţătură", organizat de Radio România, se încheie, astăzi, la Pavilionul Central al Romexpo din Capitală. Cel mai mare târg de carte din România a adunat, şi în acest an, un număr record de vizitatori şi a propus publicului sute de evenimente culturale. În această ultimă zi a Târgului, dedicată în special profesioniştilor dar şi publicului larg, accesul la Romexpo este liber, până la ora 16,00. Radio România Cultural a lansat, la Gaudeamus, proiectul de mare succes, Bookcrossing în România, sub sloganul "Când găseşti o carte în oraş, fă-o să circule". Timp de trei zile, au fost puse în circulaţie câteva zeci de cărţi şi au fost deschise câteva zone de tranzit, care au transformat Bucureştiul într-o mare bibliotecă urbană. Proiectul Bookcrossing în România a fost susţinut de numeroase personalităţi din lumea culturală, autori ai editurilor partenere – Humanitas, Curtea Veche şi Polirom precum şi de partenerii săi, Metrorex şi RATB.

Romanian Piano Trio – un nou succes la Sala Radio
Alexandru Tomescu, Horia Mihail şi Răzvan Suma, membrii Romanian Piano Trio, au susţinut, aseară, la Sala Radio, singurul recital din Turneul MusicON programat la Bucureşti. Publicul a aplaudat interpretarea lucrărilor de Dvořák şi Ravel – Trio nr. 4 în mi minor, op. 90 Dumky şi Trio pentru pian, vioră şi violoncel. Turneul MusicON i-a purtat pe membrii Romanian Piano Trio prin 13 oraşe din România printre care Piteşti, Miercurea Ciuc, Iaşi, Piatra Neamţ, Cluj, Timişoara. Evenimentul MusicON al Romanian Piano Trio continuă până la finalul acestei luni. Următoarele concerte vor avea loc la Mediaş, pe 26 noiembrie, la catedrala Evanghelică, şi la Palatul Culturii din Târgu Mureş, pe 28 noiembrie. Romanian Piano Trio va mai concerta, pe 30 noiembrie, la Budapesta, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Noul val al filmului românesc, considerat la Moscova evenimentul cinematografic al deceniului
Noul val al filmului românesc este considerat la Moscova evenimentul cinematografic al deceniului. Primul Festival al Filmului românesc din Capitala Rusiei a început cu pelicula 'Cea mai fericită fată din lune', de Radu Jude, urmând ca, timp de două săptămâni, să prezinte publicului moscovit cele mai cunoscute producţii ale regizorilor care constituie aşa-zisul 'Nou val'. Ideea organizării unui festival de film românesc la Moscova a apărut cu cinci ani în urmă şi îi aparţine directorului adjunct al Muzeului Filmului, Maxim Pavlov. El şi-a propus că familiarizeze publicul rus cu producţiile româneşti după ce a văzut 'Moartea domnului Lăzărescu', în regia lui Cristi Puiu. Festivalul include şi o seară de scurtmetraje, pe afişul căreia figurează 'Trafic', în regia lui Cătălin Mitulescu, 'Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea' de Cristi Puiu şi 'Megatron' de Marian Crişan.

Tolstoi - mai popular în Occident decât în Rusia, la 100 de ani de la moartea sa
La 100 de ani de la moartea sa, Lev Tolstoi este mai popular în Occident decât în Rusia modernă. Agenţiile de ştiri observă că marele scriitor nu a fost comemorat, cu ocazia centenarului dispariţiei sale, la înălţimea statutului pe care îl are în literatura mondială. Faţă de Puşkin, al cărui bicentenar a fost marcat prin evenimente de comemorare grandioase, Tolstoi suferă în Rusia din cauza statutului său de moralist, crede unul dintre urmaşii scriitorului. Presa occidentală scrie că o comemorare de anvergură nu ar fi binevenită nici din perspectiva Bisericii ortodoxe ruse, întrucât aceasta nu a revenit nici până în prezent asupra excomunicării lui Tolstoi. Pentru că a respins o serie de dogme ale bisericii, scriitorul a fost îngropat fără respectarea ritualului religios la Iasnaia Poliana, unde nici acum nu are o cruce pe mormânt.Tolstoi a murit la vârsta de 82 de ani, la câteva zile după ce şi-a părăsit familia şi domeniul unde se născuse pentru a merge în pribegie.

"Panait Istrati – Omul-Ecou" – o nouă premieră a Teatrului Naţional Radiofonic
Teatrul Naţional Radiofonic organizează, la această oră, la clubul Ramada-Majestic, pe Calea Victoriei, audiţia cu public a premierei "Panait Istrati – Omul-Ecou", realizată după un scenariu radiofonic de Camelia Stănescu şi Dan Ursuleanu. Regia artistică a piesei este semnată de Petru Hadârcă iar în distribuţie figurează Florin Zamfirescu, Constantin Codrescu, Gabriela Popescu şi Emil Hossu. Înregistrărilor cu cei patru actori li se adaugă fragmente din Fonoteca de Aur şi din arhiva Asociaţiei Prietenii lui Panait Istrati din România, cu: Victor Rebengiuc, Marcel Iureş, Adrian Pintea, Carmen Galin, Alexandrina Halic, Mirela Gorea, Ştefan Sileanu, Valentin Uritescu şi Monica Ghiuţă. Rolul lui Panait Istrati este interpretat de Florian Pittiş. Prima parte a acestui documentar artistic - "Panait Istrati – Oameni pietre, oameni sori"- a fost difuzată déjà la Radio România Cultural, iar partea a doua va putea fi ascultată în premieră, mâine, de la ora 19.00.

Schimbă programul. Vino la Muzeu!
Muzeul Naţional "George Enescu" se alătură evenimentului "Săptămâna familiei, săptămâna fără televizor", organizat, începând de astăzi, de site-ul dedicat copiilor şi părinţilor, www.zibo.ro. Programul special al Muzeului cuprinde mai multe concerte care vor avea loc de mâine şi până sâmbătă, concerte urmate de proiecţii de desene animate şi vizite ghidate. Startul săptămânii fără televizor va fi dat, mâine, de cvartetul "Florilegium" care va interpeta muzică românească. Ziua de miercuri este dedicată muzicii spaniole. Recitalul va fi susţinut de mezzosoprana Claudia Codreanu şi Costin Soare, la chitară. De joi până sâmbătă în sala Cantacuzină de la Muzeul George Enescu vor răsuna instrumentele muzicale ale elevilor de la Şcoala de Muzică nr. 5 şi ale adolescenţilor de la Liceul Dinu Lipatti. Pe 25 şi 26 noiembrie, intrarea la Muzeu va fi gratuită.

Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului de cultură Etnovember, la Braşov
Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului de cultură Etnovember se încheie, astăzi, la Braşov. În cadrul evenimentului, au fost prezentate numeroase spectacole de muzică, dans, teatru, precum şi expoziţii de design, fotografie şi arhitectură. Mascota ediţiei din acest an este vidra Bernadette, care, ştampilată pe o bucată de lemn de brad, a constituit "biletul de intrare" la Bastionul Ţesătorilor, pentru spectacole medievale, workshop-uri şi piese de teatru. În cadrul festivalului au mai fost incluse un maraton de poezie "Non Stop Poetic" moderat de profesorul şi scriitorul Andrei Bodiu, organizat la Facultatea de Litere, precum şi un concert de muzică medievală cu trupa EINUIEA, care va avea loc, diseară, de la ora 20.30, la Cafeneaua Coroana Festival 39.

Lansare: Bucureştiul în alb şi negru - Bucarest in bianco e nero
Romanul bilingv "Bucureştiul în alb şi negru - Bucarest in bianco e nero", de Giancarlo Repetto, apărut la Editura Spandugino, va fi lansat oficial, mâine, de la ora 18,00, la Institutul Italian de Cultură "Vito Grosso". Alături de autor vor fi prezenţi Excelenţa Sa, Mario Cospito, Ambasadorul Italiei la Bucureşti, Rodolfo Amadeo, Directorul Institutului Italian de Cultură "Vito Grasso", Lavinia Spandonide, Preşedintele Editurii Spandugino şi Oana Boşca Mălin, traducătoarea romanului. Bruno Vitali, un reporter genovez de cincizeci de ani, se plimbă pe străzile aglomerate ale Bucureştiului, printre zâmbetul tinerilor, resemnarea bătrânilor şi senzualitatea apariţiilor feminine. Este toamna lui 2009 şi, mergând pe urmele paşilor pierduţi cu douăzeci de ani în urmă, se întâlneşte cu destinul său. Iulia, fiica necunoscută, îl va însoţi într-o călătorie în Italia, în timpul căreia, în câteva zile, îşi va pune în discuţie trecutul şi va începe o nouă existenţă. Autorul acestui roman, Giancarlo Repetto, a mai publicat o culegere de lirică Inocenţa şi moartea adolescentului, a scris povestiri şi eseuri şi a colaborat intens cu presa culturală.

Pierce Brosnan revine într-un rol de televiziune, după o pauză de 28 de ani
Actorul Pierce Brosnan revine pe micile ecrane în primul său rol important într-o producţie de televiziune, după o pauză de 28 de ani. Pierce Brosnan, care a apărut pentru ultima oară într-un rol de televiziune în 1982, în serialul poliţist "Remington Steele", va juca într-un serial britanic, inspirat din experienţele reale ale detectivului particular Logan Clarke. Acest proiect de televiziune, al cărui titlu nu a fost deocamdată ales, va fi realizat pe baza unui scenariu scris de Jack Orman, fostul scenarist şi producător al serialului "Spitalul de urgenţă". Pierce Brosnan, în vârstă de 57 de ani, a jucat în patru filme rolul spionului britanic James Bond, înainte de a fi înlocuit de Daniel Craig. Actorul de origine irlandeză a mai jucat recent în "Cascada Seraphim" şi în musicalul "Mamma Mia", bazat pe repertoriul grupului suedez Abba.

Gaudeamus, ultima zi!
Cea de-a 17-a ediţie a Târgului Internaţional GAUDEAMUS - "Carte de învăţătură", organizat de Radio România, se încheie, peste două ore, la Pavilionul Central al Romexpo din Capitală. Cel mai mare târg de carte din România a adunat, şi în acest an, un număr record de vizitatori şi a propus publicului sute de evenimente culturale. În această ultimă zi a Târgului, dedicată în special profesioniştilor dar şi publicului larg, accesul la Romexpo este liber, până la ora 16,00. Radio România Cultural a lansat, la Gaudeamus, proiectul de mare succes, Bookcrossing în România, sub sloganul "Când găseşti o carte în oraş, fă-o să circule". Timp de trei zile, au fost puse în circulaţie câteva zeci de cărţi şi au fost deschise câteva zone de tranzit, care au transformat Bucureştiul într-o mare bibliotecă urbană. Proiectul Bookcrossing în România a fost susţinut de numeroase personalităţi din lumea culturală, autori ai editurilor partenere – Humanitas, Curtea Veche şi Polirom precum şi de partenerii săi, Metrorex şi RATB.

Un documentar al artistului Călin Dan în dialog cu deţinuţii de la Colibaşi, prezentat la MNAC
Instalaţia video "Anturaju' şi alte întâmplări", care cuprinde un material documentar despre proiectele artistului Călin Dan, în colaborare cu deţinuţi din Penitenciarul Colibaşi, va fi prezentată, între 25 noiembrie şi 31 ianuarie, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti. Această instalaţie video prezintă materialul documentar rezultat din editarea a aproximativ 60 de ore de conversaţii cu deţinuţii. Expoziţia va fi însoţită de o publicaţie şi se va deschide cu o dezbatere despre modul în care arta publică poate aborda subiecte sociale sensibile.

Argeş: Trupe din România, Bulgaria şi Serbia, la Festivalul Internaţional al Teatrului de Studio
13 trupe din România, Bulgaria şi Serbia participă, timp de o săptămână, la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional al Teatrului de Studio, care a început déjà la Piteşti. Cele 13 spectacole, programate până pe 24 noiembrie, vor fi găzduite de Sala Studio 125 a Teatrul 'Alexandru Davila'. Organizatorii anunţă, ca o noutate pentru acest an, desfăşurarea în paralel a primei ediţii a Festivalului Teatrului din Balcani. Juriul competiţiei, format din specialişti independenţi, va acorda premii pentru mai bun spectacol, cea mai bună regie, cea mai bună scenografie, cel mai bun actor, cea mai bună actriţă şi cel mai bun spectacol din Balcani.

Recital-eveniment al marelui muzician elveţian, NIK BÄRTSCH, la Teatrul Naţional Bucureşti
Teatrul Naţional din Bucureşti şi Green Hours 22 jazz-café invită publicul, la Sala Mare a TNB, în seara de duminică 28 noiembrie, de la ora 20.00, pentru a se bucura de recitalul-eveniment al marelui muzician elveţian, NIK BÄRTSCH. Concertul de Modern Solo Piano din 28 noiembrie îşi doreşte să pună în valoare şi excelentul Grand Piano Yamaha, deţinut de Teatrul Naţional din Bucureşti. Presa de specialitate din lumea întreagă îl consideră NIK BÄRTSCH drept unul dintre cei mai fascinanţi virtuoşi ai sunetului pe un grand piano. El descătuşează dimensiuni neobişnuite ale acestui instrument, de la sunete percusive până la murmurul corzilor superioare.

Anne Hathaway şi Denzel Washington-gazdele concertului ocazionat de decernarea Nobelului pentru pace
Actorii americani, Anne Hathaway şi Denzel Washington, vor prezenta concertul organizat în onoarea laureatului premiului Nobel pentru pace pe 2010, care va avea loc la Oslo, în luna decembrie. Printre muzicienii invitaţi să susţină recitaluri la acest concert se numără veteranul rocker Elvis Costello, cântăreaţa pop Robyn, cântăreţul pop-funk Jamiroquai, compozitorul şi solistul pop Barry Manilow, dar şi celebrul pianist de jazz Herbie Hancock. Concertul din acest an este organizat în onoarea laureatului Nobel pentru pace Liu Xiabo, disidentul chinez şi activistul pentru drepturile omului care este arestat la domiciliu în China. Comitetul Nobel a anunţat că familia disidentului chinez nu va putea fi prezentă la Oslo pentru a primi medalia, diploma şi cele 10 milioane de coroane suedeze care sunt acordate în fiecare an laureatului. Premiul Nobel pentru pace este una dintre cele mai prestigioase distincţii onorifice din lume, care, de-a lungul timpului, a fost acordată unor personalităţi marcante pentru evoluţia întregii omeniri: maica Teresa, Nelson Mandela, Mihail Gorbaciov, arhiepiscopul Desmond Tutu, actualul preşedinte al SUA, Barack Obama, Kofi Annan, Al Gore şi mulţi alţii.

Ţara Lăpuşului – o lume veche, unde te molipseşti de viaţă
Răzvan Voiculescu lansează, astăzi, în Capitală, un nou album de fotografie însoţit de scurtmetrajul "Destine încrustate. Ţara Lăpuşului". În albumul dedicat Ţării Lăpuşului, Răzvan Voiculescu creează o anatomie vizuală a acestui loc, cu toată splendoarea, dar şi cu imperfecţiunile lui. Albumul este viu şi autentic tocmai prin faptul că adună în acelaşi loc ipostaze diverse din viaţa unui ţinut savuros, fără însă a cosmetiza nimic din ceea ce "vede". Toate cele 300 de pagini ale albumului se parcurg intens, străbatând chipuri, poveşti de iubire, obiceiuri vechi, dar şi obiceiuri noi, tristeţi şi alte fragmente de viaţă. Evenimentul se va încheia cu un recital special Grigore Leşe.

SOME GIRL(S) de Neil LaBute – în premieră la Sibiu
Secţia Germană a Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu anunţă, pentru luni, 29 noiembrie, premiera spectacolului Some Girl(s) de Neil LaBute, în regia lui Radu Alexandru Nica. Some Girl(s) este o dramă modernă despre dragoste şi trădare care reflectă deschis stilul de viaţă şi complicaţiile romantice într-o relaţie de cuplu. Piesa reprezintă o lucrare sfidătoare care examinează intrigi sexuale contemporane şi pune sub microscop bărbatul individualist pe care îl creionează ca un antierou lăsat să se zvârcolească. Spectacolul Teatrului Naţional de la Sibiu are o durată de o oră şi zece minute şi se joacă în limba germană, cu subtitrare în română.

Quartetto d'Archi della Scala di Milano concertează la Bucureşti
Cea de-a 4-a ediţie a Festivalului International "Music Contaminations – EcoFest" aduce, pe data de 2 decembrie, într-un recital extraordinar la Sala Palatului din Bucureşti, "Quartetto d'Archi della Scala di Milano". În deschidere, va concerta Passione Ensemble, sub bagheta dirijorului George Natsis, avandu-l ca invitat pe pianistul Alfredo Tisocco. Biletele au fost puse déjà în vânzare la preţuri cuprinse între 40 şi 190 de lei. Cel de-al doilea eveniment din cadrul Festivalului "Music Contaminations - EcoFest" va avea loc la Sala Polivalenta din Bucureşti, pe data de 8 decembrie, şi îl va avea ca invitat pe celebrul chitarist Steve Vai, care va fi acompaniat de Evolution Tempo Orchestra.

Un film de Banksy, pe lista documentarelor propuse pentru nominalizare la premiile Oscar
Documentarul "Exit through the Gift Shop", regizat de Banksy, un renumit street-artist britanic, se numără printre cele 15 producţii cinematografice propuse pentru nominalizare la premiile Oscar. Dintre cele 15 filme, doar cinci se vor regăsi pe lista peliculelor nominalizate la Oscar - la categoria "cel mai bun documentar" -, ele urmând să fie anunţate pe 25 ianuarie 2011. Acţiunea filmului "Exit Through The Gift Shop" relatează povestea paznicului unui magazin francez care devine regizor de filme documentare doar pentru a se împrieteni cu Banksy şi pentru a-l filma. Documentarul misteriosului artist, a cărui identitate a rămas necunoscută, a avut premiera mondială la Festivalul de Film Sundance, în luna ianuarie. Cea de-a 83-a gală a premiilor Oscar va avea loc la Los Angeles, pe 27 februarie 2011.

Prinţul Charles a sugerat faptul că soţia sa Camilla, ducesă de Cornwall, ar putea deveni regină
Prinţul Charles a sugerat pentru prima oară faptul că soţia sa Camilla, ducesă de Cornwall, ar putea deveni regină, dacă el îi va succede mamei sale, Elizabeth a II-a, la tronul Marii Britanii. Această declaraţie, extrasă dintr-un interviu acordat de prinţul Charles postului american de televiziune NBC, intervine într-un moment în care familia regală britanică se află din nou în atenţia presei internaţionale, odată cu anunţul căsătoriei fiului său, prinţul William, cu iubita sa Kate Middleton.
Potrivit Reuters, de-a lungul istoriei Marii Britanii, soţia regelui devine regină şi primeşte automat titlul de "regină consoartă", fără a avea însă puteri constituţionale. În momentul căsătoriei prinţului Charles cu Camilla Parker Bowles, s-a stabilit în mod oficial ca aceasta să primească titlul de "prinţesă consoartă" dacă Charles va deveni rege al Angliei.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!