Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
18.30 - 19.00 Expresul de seara • Realizatori Anca Mateescu si Dana Pitrop
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
19.00 - 20.30 Spectacolele serii - Teatru national Radiofonic • Dramaturgi români contemporani. PREMIERĂ: 'Love Stories' de Radu F. Alexandru. Adaptarea radiofonică, regia muzicală şi regia artistică: Claudiu Goga. În distribuţie: Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Diana Cavallioti, Alexandru Pavel. Cu participarea lui Emil Hurezeanu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor şi coordonator de proiect: Magda Duţu
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
20.30 - 21.00 Dictionar de literatura romana • Realizator Eugen Lucan
22.00 - 22.15 RADIOJURNAL
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
26 noiembrie 2010
Soprana Teodora Gheorghiu îşi anulează participarea la concertul din Bucureşti, din motive de sănătate
Teodora Gheorghiu, soprana română programată să concerteze, astăzi, la Sala Radio a fost nevoită să-şi anuleze participarea din motive de sănătate. Foarte tinerele soprane Veronica Anuşca, Iulia Dan şi Irina Baianţ, câştigătoare a numeroase premii naţionale, vor fi solistele serii, acestea urmând să interpreteze aceleaşi arii de coloratură programate iniţial, printre care aria Deh vieni... din opera Nunta lui Figaro de Mozart, Aria Sul fil... din opera Falstaff de Verdi și aria Una voce pocco fa din opera Bărbierul din Sevilla de Rossini. În partea a doua, Orchestra Naţională Radio va interpreta Simfonia a IV-a în fa minor, op. 36 de P. I. Ceaikovski, sub bagheta dirijorului Adrian Prabava. Dirijorul, născut în Indonezia, a studiat vioara la conservatoarele din Detmold şi Hanovra, iar un rol important în formarea sa ca dirijor l-a avut pregătirea cu maestrul Jorma Panula.
ARCA cere Senatului să respingă proiectul care obligă radiodifuzorii la 40% muzică românească
Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale solicită Senatului să respingă proiectul de lege care prevede obligaţia posturilor de radio şi televiziune din România de a rezerva operelor muzicale româneşti 40% din timpul de difuzare.
Asociaţia susţine, într-un comunicat, că acest proiect de lege "ar produce distorsiuni majore atât în practica audiovizualului din România, aducând prejudicii companiilor de radio şi televiziune româneşti, cât şi în relaţia cu Uniunea Europeană, prin încălcarea principiilor care stau la baza acesteia prin Tratatul Uniunii". Potrivit comunicatului ARCA, absurditatea acestei obligaţii devine evidentă în cazul acelor formate de televiziuni care sunt consacrate filmelor cinematografice şi documentare, divertismentului, dezbaterilor sau programelor destinate copiilor, formate care nu ar mai putea exista ca atare, dacă această lege s-ar aplica, deoarece ele ar trebui să devină muzicale în proporţie de 40%. CNA a anunţat că va solicita Comisiei Europene un punct de vedere cu privire la propunerea legislativă, adoptată în mod tacit pe 9 noiembrie de Camera Deputaţilor. În cazul acestui proiect, Senatul este Camera decizională.
"Toamna cărţilor", la Cluj
14 edituri şi trei librării vor participa la Târgul "Toamna cărţilor", organizat, începând de astăzi, de Centrul Cultural Francez din Cluj. Publicul este aşteptat în cele trei librării cu cele mai noi titluri, cărţi rare, dar şi cu preţuri promoţionale. Cea de-a şaptea ediţie a Târgului "Toamna cărţilor" se va desfăşura, până duminică, la parterul centrului comercial din Gheorgheni. Printre editurile participante se numără Dacia, Echinox, Eikon, Idea, Korunk, Limes, Logos şi Polis, precum şi librăriile Alpha, Bagoly şi Ved.
Andrei Oişteanu va vorbi, duminică, la Conferinţele TNB pe tema "Narcotice în cultura română"
Andrei Oişteanu, cercetător şi istoric al religiilor şi mentalităţilor, este invitat, duminică, la Conferinţele Teatrului Naţional Bucureşti, unde va vorbi pe tema celui mai recent volum al său, "Narcotice în cultură română. Istorie, religie şi literatură". Volumul, publicat la editura Polirom, este nominalizat pentru premiul Cartea anului 2010, care va fi acordat, astăzi, în Capitală. Acesta este un amplu studiu, deopotrivă de antropologie culturală şi de istorie a mentalităţilor, primul de o asemenea anvergură întreprins pe terenul culturii române, unde tematică folosirii narcoticelor, care a constituit un tabu până în 1990, continuă să fie abordată cu rezerve, iar documentarea pe această temă întâmpină serioase dificultăţi. Cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Române şi conferenţiar la Centrul de Studii Ebraice la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti, Andrei Oişteanu este, totodată, preşedintele Asociaţiei Române de Istorie a Religiilor.
Concert FESTIVAL MOZART, la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti
Concertul FESTIVAL MOZART va avea loc, duminică, 28 noiembrie, de la ora 19.00, la sala "George Enescu" a Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti. Protagonistii evenimentului vor fi Orchestra "Sinfonia Bucuresti", prima orchestra profesionista particulara din Romania, dirijorul australian Michael Woods si solistul Petru Cotarcea. In program figurează lucrari de W. A. Mozart: Uvertura "Nunta lui Figaro", Concertul nr.3 in sol major KV 216 pentru vioara si orchestra şi Simfonia nr. 33 in si bemol major. Intrarea publicului este libera.
La Sala Radio, despre dragoste, dor şi înstrăinare cu Grigore Leşe
Concert extraordinar Grigore Leşe, la Sala Radio! Pe 4 decembrie, concertul din seria Ultimii Rapsozi îi va avea ca invitaţi pe câţiva dintre muzicanţii populari descoperiţi de Grigore Leşe în preumblările lui prin ţară. Publicul va putea asculta cântece despre păstori, melodii de dragoste, dor şi înstrăinare, cântece adunate, în special, din Maramureş, Râşca şi Cogealac. Evenimentul este o încercare de a păstra autenticul muzicii ţărăneşti, o muzică aproape uitată în care se regăsesc rădăcinile culturale ale spaţiului românesc. Seria "Ultimii rapsozi" a debutat cu sprijinul Institutului Cultural Român iar concertul de la Sala Radio este realizat în coproducţie cu TVR Cultural.
Peter Greenaway va primi titlul de Doctor Honoris Causa al UNATC
Regizorul Peter Greenaway va reveni la Bucureşti anul viitor pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică. Atunci, el va veni şi cu una dintre celebrele sale instalaţii, care ilustrează noua cinematografie. Regizorul britanic este invitatul special Festivalului Internaţional de Film Experimental, care se desfăşoară zilele acestea în Capitală. Peter Greenaway este un nume emblematic în cinematografia contemporană de avangardă, unul dintre cei mai ambiţioşi şi controversaţi cineaşti ai prezentului.
Sute de machete de maşini, avioane şi diorame, expuse la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia
Câteva sute de machete de avioane, maşini, vapoare, trenuri şi diorame sunt expuse la Salonul Internaţional de Machete, organizat la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Salonul mai cuprinde replici ale unor aparate sau vehicule, reproduceri ale unor figurine din diverse epoci ale istoriei, aeronave civile, navomodele, trenuri şi o secţiune science fiction în care sunt expuse nave şi personaje din celebrul film "Războiul Stelelor". La Salonul Internaţional de Machete există şi un colţ dedicat eroilor Armatei Române din cel de-al Doilea Război Mondial. Expoziţia cuprinde şi mai multe diorame cu reproducerile unor scene precum răpirea jurnaliştilor în Irak sau ceremonialul de schimbare a gărzii de la Alba Iulia, dar şi scene din filme de desene animate realizate de copii.
Romanciera spaniolă Ana Maria Matute, recompensată cu premiul Cervantes pe 2010
Romanciera spaniolă Ana Maria Matute a primit Premiul Cervantes pe 2010, cea mai importantă distincţie din literatura de limba spaniolă.
Ana Maria Matute, în vârstă de 85 de ani şi originară din Barcelona, a devenit astfel a treia femeie recompensată cu acest premiu. Distincţia constă într-un cec în valoare de 125.000 de euro, care îi va fi înmânat autoarei pe 23 aprilie 2011, data la care se comemorează moartea uneia dintre cele mai mari figuri din literatura spaniolă, Miguel de Cervantes. Opera scriitoarei Ana Maria Matute a fost tradusă în 23 de limbi. Cărţile sale vorbesc în principal despre copilărie şi pierderea inocenţei, despre nedreptăţile sociale şi dificultăţile apărute după încheierea războiului civil din Spania.
Akon intenţionează să ardă copiile unor înregistrări cu Michael Jackson
Rapperul Akon a declarat că intenţionează să ardă înregistrările sale în duet cu Michael Jackson, deoarece nu doreşte să lanseze cântece rămase într-o versiune nefinalizată. Piesa "Hold My Hand", un duet înregistrat de Michael Jackson cu rapperul Akon, extras de pe albumul "MICHAEL", primul material discografic care va fi lansat după moartea "regelui muzicii pop", a fost pusă în vânzare pe 15 noiembrie. Akon a declarat că se află în posesia multor alte piese înregistrate cu Michael Jackson, însă nu doreşte să le mai păstreze, pentru a nu fi tentat să le mixeze. Michael Jackson a murit pe 25 iunie 2009, la Los Angeles, la vârsta de 50 de ani, în urma unui stop cardiac cauzat de o supradoză de medicamente.
Piesa 'Pluralul Englezesc' de Alan Ayckbourn, în premieră la Bucureşti
Una dintre cele mai apreciate tragi-comedii din lume, piesa 'Pluralul Englezesc' de Alan Ayckbourn, va fi prezentată în premieră, la Bucureşti, pe 6 decembrie, la Teatrul Naţional de Operetă 'Ion Dacian', şi pe 7 decembrie, la Teatrul Nottara. Împărţită în trei acte, 'Pluralul Englezesc' este povestea a trei familii care se reunesc în preajma sărbătorilor de iarnă. Fiecare act se petrece, pe rând, în casa unuia dintre cupluri, dar ceea ce se dorea a fi o simplă cină între prieteni, se transformă într-o acţiune comică datorită păţaniilor gazdelor, dar şi musafirilor. Toate acestea duc la schimbări majore în destinele fiecărui personaj.
Din distribuţia spectacolului fac parte: Ion Dichiseanu, Cezara Dafinescu, Constantin Cotimanis, Victoria Cociaş, Armand Calotă şi Delia Nartea.
Regia este semnată de Toma Enache, iar scenografia poartă amprenta Mariei Done şi a Simonei Marcu. Piesa lui Alan Ayckbourn s-a jucat pentru prima dată în 1972 la Criterion Theatre în Londra, succesul său atingând cote maxime în Marea Britanie. În 1974 a ajuns să fie jucată pe Broadway cu nume sonore în rolurile principale.
Corul de cameră Accentus concertează la Ateneul Român, pe 2 şi 3 decembrie
Corul de cameră Accentus, dirijat de Laurence Equilbey, vine în România pentru a susţine 2 concerte la Ateneu, pe 2 şi 3 decembrie, de la ora 19.00. La Bucureşti, Accentus va cânta alături de organistul Christophe Henry, soprana Lavinia Mamot, baritonul Florin Estefan şi de Orchestra Filarmonicii "George Enescu", sub bagheta dirijoarei Laurence Equilbey.
În programul celor două seri, figurează "Requiemul" lui Giacomo Puccini şi "Requiemul" lui Gabriel Fauré, considerat deja o referinţă în lumea muzicală. Înfiinţat de Laurence Equilbey, corul de cameră profesional Accentus concertează în cele mai prestigioase săli din lume şi evoluează pe scenele multor festivaluri internaţionale. În plus faţă de repertoriul clasic, Accentus privilegiază creaţia contemporană, atât în repertoriu, cât şi ca tehnologie. Astfel, Accentus este primul utilizator al diapazonului electronic e-tuner. Toate înregistrările corului au fost recompensate, iar discul "Transcriptions", care s-a vândut în mai mult de 100.000 de exemplare, a fost nominalizat la premiile Grammy 2004 şi a primit distincţia Disque d'or în ianuarie 2008.
Scenariu de film anti-drog realizat de şi pentru tineri
Clujeanul Walter Ghidibacă, cunoscut pentru călătoria pe care a întreprins-o în urmă cu câţiva ani din Cluj-Napoca la Vladivostok, a găsit o modalitate originală de luptă împotriva drogurilor. El a iniţiat un proiect care se va numi 'Comedia colectivă', concretizat printr-un film la al cărui scenariu sunt aşteptaţi să participe orice doritori. Filmul ar trebui să coste în jur de 20.000 de euro dacă majoritatea celor care vor lucra la el o vor face pro bono. Proiectul este susţinut de grupul de iniţiativă Ideograma, a cărui misiune este de a promova servicii culturale şi social-educative. Numele de 'Comedia Colectivă' vine tocmai de la faptul că filmul va fi compus din ideile mai multor oameni. Ziaristul român Walter Ghidibacă a devenit cunoscut şi pentru că a ispăşit 8 luni de muncă silnică la Moscova, el fiind arestat pe 11 august 2006 şi condamnat ulterior de autorităţile rusesti pentru răspândirea cu bună ştiinţă de informaţii false privind acte teroriste. Atunci, el le-a spus în glumă poliţiştilor ruşi, pe aeroportul din Moscova, că are o bombă în bagaje.
Pentru prima dată, Moşul va ajunge cu doi ponei la Târgul de Crăciun de la Sibiu
La Sibiu, începe, mâine, Târgul de Crăciun, manifestare care se va desfăşura în Piaţa Mare din centrul oraşului. Acolo, Moşul va veni cu doi ponei, pe care se vor putea urca toţi copiii, iar părinţii vor putea să cumpere produse noi aduse în acest an de către comercianţi din 20 de judeţe din ţară. În cele 65 de căsuţe de lemn care au fost deja amplasate în Piaţa Mare a Sibiului, publicul va găsi dulciuri, jucării, îmbrăcăminte, încălţăminte, decoraţiuni de Crăciun, dar şi cărţi educative sau CD-uri.
Pe lângă bradul de Crăciun, în Piaţa Mare vor fi instalate jocuri mecanice pentru copii, scena de spectacole precum şi ieslea care reprezintă scena naşterii Domnului. Din peisajul de sărbătoare nu va lipsi nici patinoarul, care s-a bucurat, şi în anii trecuţi, de o mare popularitate. Deschiderea evenimentului va avea loc mâine seară, de la ora 19,00, printr-un concert de colinde susţinut de către Corul Catedralei Mitropolitane din Sibiu.
Jane Fonda se va căsători pentru a patra oară, în 2011
Actriţa americană Jane Fonda, în vârstă de 72 de ani, se va căsători pentru a patra oară, în 2011, potrivit unor informaţii apărute în presa americană.
Jane Fonda a suportat, la începutul lunii noiembrie, o intervenţie chirurgicală de extirpare a unei tumori mamare, descoperită cu ocazia unui control medical de rutină. Datorită faptului că boala a fost detectată într-un stadiu incipient şi pentru că a fost vorba de o formă neinvazivă de cancer, actriţa americană nu va avea nevoie de tratament suplimentar.
Incidentul a determinat-o pe Jane Fonda să accepte cererea în căsătorie a partenerului ei de viaţă, producătorul muzical Richard Perry, care i-a fost alături în timpul acestei experienţe traumatizante. Jane Fonda a câştigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în 1979, pentru rolul din "Întoarcerea acasă", şi în 1972, pentru partitura din "Klute".
Festival Studenţesc de Teatru al Absurdului, la Bucureşti
Festivalul Studenţesc de Teatru al Absurdului "Eugene Ionesco" are loc, începând de astăzi şi până duminică, la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti. Manifestarea se desfăşoară din anul 1994 şi este un omagiu adus lui Eugene Ionesco de către studenţii împătimiţi de teatru. Printre spectacolele din festival se numără "Mamelele lui Tiresias" de Apollinaire, "Cina cea de taină, mântuirea", adaptare după "Însemnările unui nebun" de Gogol şi "Delir in doi" de Eugene Ionesco. Duminică, în ultima zi a festivalului, va avea loc o dezbatere cu tema "Ionesco vs Ionescu", moderată de regizorul Mihai Lungeanu, director al Teatrului "Eugen Ionescu" din Slatina.
Primarul sectorului 6 vrea să transforme Cinematograful Favorit în Centru Cultural Artistic de calibru european
Primăria Sectorului 6 din capitală a preluat oficial, de la RADEF ''România Film'', sediul fostului cinematograf Favorit, din Cartierul Drumul Taberei, pe care administraţia locală intenţionează să-l transforme în cel mai mare Centru Cultural European din Bucureşti.
Pe o suprafaţă de peste 1.800 de metri pătraţi va funcţiona un mall cultural, vor fi amenajate săli de spectacole care vor găzdui diferite manifestări artistice, săli de expoziţie şi ateliere de creaţie. Tot aici va fi mutat şi sediul Centrului Cultural European. Evenimentul de ''preluare'' a cinematografului s-a bucurat de prezenţa unor mari nume ale scenei româneşti - actorii Adela Mărculescu, Alexandru Arşinel, George Mihăiţă, Mihai Mălaimare, Eusebiu Ştefănescu şi pianistul Dan Grigore.
Înainte de 1989, Cinematograful Favorit, unul dintre cele mai mari cinematografe ale Capitalei, era unul dintre locurile preferate pentru proiecţia premierelor româneşti.
Edit București.JPG?
O expoziţie în imagini a Bucureștiului – un oraș neiubit, pe suportul unei instalaţii experimentale care aparţine artistului Aurel Tar, va fi vernisată, în această seară, de la ora 19,00, în curtea Muzeului George Enescu, de fotograful Lucian Muntean. Expoziţia, intitulată "Gibraltar Impex JPG", aduce în atenţia publicului imaginea spaţiului urban bucureștean și a problemelor acestuia, încurajând oamenii la meditaţie și acţiune. Fotografiile artistului Lucian Muntean expun privitorilor un spaţiu urban asemenea unui puzzle incoerent de arhitectură veche și nouă, neglijat și amânat în șanţuri și reabilitări etern nefinalizate. Proiectul a fost prezentat, în luna septembrie a acestui an, la Institutul Cultural Român din Paris ca parte a unei expoziţii de amploare – "Bucarest, la mal-aimee".
Mureş: Donaţii de obiecte de decor pentru premiera spectacolului 'True West'
Mai multe persoane, printre care şi primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, au donat o serie de obiecte Centrului Multimedia TEATRU 74 pentru a contribui la decorul premierei spectacolului 'True West', de Sam Shepard. Directorul de la TEATRU 74, actorul Nicu Mihoc, a declarat că printre obiectele donate se regăseşte una dintre crosele de golf ale primarului Dorin Florea, un frigider vechi şi câteva televizoare mici, extrem de vechi. Spectacolul 'True West, care va avea premiera, mâine, este regizat de Vlad Massaci, scenografia îi aparţine lui Dan Titza, iar din distribuţie fac parte Nicu Mihoc, Marius Turdeanu, Costin Gavază şi Serenela Mureşan. Majoritatea biletelor pentru premieră au fost vândute, dar spectacolul va fi reluat duminică.
Colindă, colindă din străbuni...
Cea de-a patra ediţie a Festivalului Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă va avea loc la Sibiu, în perioada 3 – 5 decembrie. La manifestarea organizată de Complexul Naţional Muzeal ASTRA şi-au anunţat participarea colindători de toate vârstele din întreaga ţară, care vor vesti Naşterea Domnului şi vor garanta începerea Noului An sub auspicii bune. În aceeaşi perioadă, Muzeul ASTRA mai propune sibienilor vernisări de expoziţii, concerte de colinde şi reiterări de obiceiuri din diferite zone ale ţării. Sâmbătă, 4 decembrie, între orele 1700- 2100 vor fi puse în scenă, în Piaţa Mare din Sibiu, spectacole de datini şi obiceiuri de iarnă, susţinute de grupuri folclorice care provin din toate zonele geografice ale României.
"Roşia Montană/ Pe linie fizică şi pe linie politică" – premieră la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj
Teatrul Maghiar de Stat Cluj prezintă, mâine şi duminică, premiera spectacolului "dramAcum – Roşia Montană/Pe linie fizică şi pe linie politică", în regia lui Radu Apostol, Gianina Cărbunariu şi Andreea Vălean. Textul a fost scris în urma unei documentări serioase realizată la Roşia Montană şi la Alba Iulia, documentare finanţată prin programul AFCN. Spectacolul este o succesiune de poveşti bazate pe realitatea contradictorie, de multe ori paradoxală, de la Roşia Montană – care de 15 ani reprezintă un adevărat experiment social, dar şi o imensă dilemă politică, economică, socială şi de media. Autorii premierei de la Cluj vor să demonstreze că Roşia Montană este, la o scară mai mică, o oglindă a societăţii româneşti din momentul de faţă. Spectacolul, jucat în maghiară, română şi engleză, va avea traducere simultană în cască şi, în unele momente, supratitrare.
Restul e muzica... Secolul XX, alaturi de Dan Dediu si Ansamblul Profil, la Institutul Cultural Roman
La Institutul Cultural Roman din Bucureşti va avea loc, marţi, 30 noiembrie, de la ora 18.30, un nou episod din seria Restul e muzica…Comentând istoria muzicii clasice cu Dan Dediu şi invitaţii săi. Intalnirea, la care este invitat Ansamblul Profil, va fi dedicata muzicii secolului XX. Intemeiat in 2003 la initiativa compozitorului Dan Dediu, Ansamblul Profil are o structura modulara, putand fi adaptat pentru diferite formatii instrumentale. Numeroase prezente ale grupului in festivaluri si concerte din tara si strainatate, multe inregistrari si CD-uri au consolidat colaborarea dintre instrumentisti si compozitori. Ansamblul reuneste, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, nume sonore ale artei interpretative din Romania. La intalnirea de marti de la ICR vor fi prezenti Ion Bogdan Stefanescu, la flaut, Diana Mos, la vioara, si Adriana Maier, la pian.
Piesa Maldoror de Ilinca Stihi, în premieră la Radiodifuziunea Suedeză
Postul P1 al Radiodifuziunii Suedeze va difuza în premieră, în seara zilei de 3 decembrie, drama Maldoror – biografia sentimentală a unui criminal în serie, scrisă de Ilinca Stihi. Piesa radiofonică, o adaptare după Chants de Maldoror de contele de Lautréamont, prezintă un periplu în mintea unui tânăr criminal alienat, care ucide fără motiv şi este hăituit de vocile victimelor sale. Ilinca Stihi reuneşte, în acest spectacol, eroul de secol XIX din versiunea originală cu un tânăr alter ego contemporan. Maldoror a fost produsă în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Stockholm şi cu Radiodifuziunea Română. Traducerea în limba suedeză a fost realizată de Dan Shafran, directorul ICR Stockholm. Piesa a câştigat, în luna mai, premiul al II-lea la Prix Marulic Radio Festival, desfăşurat în Croaţia, iar de curând a primit premiul pentru cel mai bun spectacol la secţiunea piese radiofonice pentru adolescenţi a Festivalului Internaţional Prix Ex Aequo de la Bratislava.
Efectele internetului asupra copiilor şi tinerilor sunt alarmante
Studiile privind efectele pe care Internetul le are asupra comportamentului tinerei generaţii arată că acestea sunt din ce în ce mai alarmante, facând din copii posibile victime ale pornografiei infantile şi reţelelor de infractori, susţin specialiştii în domeniu. Potrivit unui studiu prezentat de reprezentanţii Centrului pentru Protecţia Online împotriva Exploatării Copiilor, rata de penetrare a Internetului în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 15 ani este de 84%. Specialiştii trag un semnal de alarmă în privinţa exploatării sexuale pe internet a copiilor şi tinerilor, observând că, în ultimul timp, mentalitatea în privinţa creşterii şi educării suferă serioase transformări. Cercetătorii susţin că paginile de Internet pot influenţa negativ dezvoltarea tinerei generaţii, copiii devenind mai vulnerabili prin ei înşişi, folosind foarte des comunicarea de acest gen.
Un episod din serialul "Anatomia lui Grey" va fi produs sub forma unui musical
Creatorii serialului de televiziune "Anatomia lui Grey" au anunţat că unul dintre episoadele viitoare ale show-ului va fi produs sub forma unui musical, oferindu-le actorilor din distribuţie posibilitatea de a-şi testa aptitudinile muzicale. În acest fel, "Anatomia lui Grey", din distribuţia căruia fac parte Ellen Pompeo şi Patrick Dempsey, calcă pe urmele unui alt serial american renumit, "Buffy, spaima vampirilor", ai cărui producători au difuzat în anul 2001 un episod conceput sub forma unui musical. Shonda Rhimes, producătoarea serialului, este convinsă de faptul că episodul va fi realizat cu mult bun gust şi consideră că fanii popularului show de televiziune vor fi surprinşi de talentele muzicale ale actorilor din distribuţie. "Anatomia lui Grey" este câştigătorul a 37 de premii internaţionale, dintre care două Globuri de Aur.
Cautare
Newsletter
Literatura rom�na contemporana, prezentata de Academia Suedeza
Luni, 23 aprilie 2012, va avea loc la Institutul Cultural Rom�n de la Stockholm lansarea antologiei Det sk�na med sk�nlitteraturen 2: modernt och omodernt men samtida (Ce are frumos beletristica. Modern sau nu, dar contemporan).
Ritm, culoare, atmosfera plina de viata a unui orasel din Spania, personaje pitoresti inspirate de celebrul roman semnat de Cervantes, o coregrafie spectaculoasa cu numeroase momente de virtuozitate �n interpretarea unei distributii tinere si de valoare �nseamna �mpreuna premiera baletului clasic Don Quijote.
Banca Nationala a Rom�niei are placerea sa va invite marti, 24 aprilie 2012, ora 18:00, la sediul BNR, sala Mitita Constantinescu, la recitalul de poezie si muzica sustinut de actorul Ion Caramitru si violoncelistul Adrian Naidin.
Participare rom�neasca la festivalul de film IndieLisboa 2012
Cinematografia rom�neasca va fi prezenta cu doua productii la cea de-a noua editie a Festivalului International de Film IndieLisboa, care se va desfasura �ntre 26 aprilie si 6 mai 2012.
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM
Despre Feleacu se stie ca a fost �ntemeiat la 1366, din ordinul regelui Ludovic I. �n acele timpuri, cetatea Clujului avea nevoie de aparatori ai drumului care o lega de Turda.
Marti, 1 mai 2012, ora 12.00, la Sala ArCuB, va avea loc conferinta de presa - int�lnire cu regizorii Nikolay Kolyada si Oskaras Kor�unovas, un dialog despre rolul regizorului �n teatrul contemporan.
Legendarul Dim Dunareanu revine �n forţa �ntr-un album de benzi desenate plin de aventura şi suspans. Scenariul este semnat de Marius Leştaru, iar desenul aparţine maestrului Puiu Manu.
Book design, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala la Varsovia
�n data de 18 aprilie 2012 va avea loc la Varsovia, la Biblioteca Nationala, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala cu titlul Od ‹Ala ma kota› do e-matury (De la ‹Ana are mere› la e-bac), un eveniment EUNIC Varsovia.
ArCuB aduce Festivalul International Shakespeare la Bucuresti
�ntre 30 aprilie si 2 mai 2012, publicul bucurestean are sansa de a vedea Hamlet, Romeo si Julieta si Or� De Otelo, �n viziunea a trei mari regizori contemporani.
Concert Alexandrina Hristov, cu prilejul T�rgului de Carte din Londra
Alexandrina Hristov, misterioasa diva cu una dintre cele mai calde şi apreciate voci din Rom�nia, va oferi pe 18 aprilie 2012 un recital special cu ocazia prezenţei Rom�niei la T�rgul de Carte din Londra.
Bisericile Muzeului Taranului, expozitie de fotografie
Muzeul National al Taranului Rom�n va asteapta �n perioada 27 aprilie - 13 mai 2012, la Sala Foaier, sa vizitati expozitia de fotografie Bisericile Muzeului Taranului.
Luni, 23 aprilie 2012, ora 18.00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Rom�ne va avea loc vernisajul expozitiei de fotografii Ivo Andric - Scriitor/Diplomat, realizata de Muzeului orasului Belgrad.
Prima editie a "Galei Industriei de Carte din Rom�nia"
Prima gala dedicata industriei editoriale autohtone, Bun de Tipar - Gala Industriei de Carte din Rom�nia, va avea loc �n mai putin de o luna, vineri, 11 mai 2012, �ncepand cu ora 18.00, �n Aula Bibliotecii Nationale a Rom�niei.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.
Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului
Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor
Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.