DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
22.15 - 22.50
Idei in nocturna - Creatori intre sacru si profan • Realizator Cristian Curte

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
22.50 - 23.00
Poezie româneasca • Adi Cusin. Realizator Emil Buruiană

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
23.00 - 23.50
Ambient • Titanii jazz-ului. Realizator Corina Rădoi

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

29 noiembrie 2010

Corul de cameră Accentus concertează la Ateneul Român, pe 2 şi 3 decembrie
Corul de cameră Accentus, dirijat de Laurence Equilbey, vine în România pentru a susţine 2 concerte la Ateneu, pe 2 şi 3 decembrie, de la ora 19.00. La Bucureşti, Accentus va cânta alături de organistul Christophe Henry, soprana Lavinia Mamot, baritonul Florin Estefan şi de Orchestra Filarmonicii "George Enescu", sub bagheta dirijoarei Laurence Equilbey. În programul celor două seri, figurează "Requiemul" lui Giacomo Puccini şi "Requiemul" lui Gabriel Fauré, considerat deja o referinţă în lumea muzicală. Înfiinţat de Laurence Equilbey, corul de cameră profesional Accentus concertează în cele mai prestigioase săli din lume şi evoluează pe scenele multor festivaluri internaţionale. În plus faţă de repertoriul clasic, Accentus privilegiază creaţia contemporană, atât în repertoriu, cât şi ca tehnologie. Astfel, Accentus este primul utilizator al diapazonului electronic e-tuner. Toate înregistrările corului au fost recompensate, iar discul "Transcriptions", care s-a vândut în mai mult de 100.000 de exemplare, a fost nominalizat la premiile Grammy 2004 şi a primit distincţia Disque d'or în ianuarie 2008.

La Sala Radio, despre dragoste, dor şi înstrăinare cu Grigore Leşe
Concert extraordinar Grigore Leşe, la Sala Radio! Pe 4 decembrie, concertul din seria Ultimii Rapsozi îi va avea ca invitaţi pe câţiva dintre muzicanţii populari descoperiţi de Grigore Leşe în preumblările lui prin ţară. Publicul va putea asculta cântece despre păstori, melodii de dragoste, dor şi înstrăinare, cântece adunate, în special, din Maramureş, Râşca şi Cogealac. Evenimentul este o încercare de a păstra autenticul muzicii ţărăneşti, o muzică aproape uitată în care se regăsesc rădăcinile culturale ale spaţiului românesc. Seria "Ultimii rapsozi" a debutat cu sprijinul Institutului Cultural Român iar concertul de la Sala Radio este realizat în coproducţie cu TVR Cultural.

Piesa 'Pluralul Englezesc' de Alan Ayckbourn, în premieră la Bucureşti
Una dintre cele mai apreciate tragi-comedii din lume, piesa 'Pluralul Englezesc' de Alan Ayckbourn, va fi prezentată în premieră, la Bucureşti, pe 6 decembrie, la Teatrul Naţional de Operetă 'Ion Dacian', şi pe 7 decembrie, la Teatrul Nottara. Împărţită în trei acte, 'Pluralul Englezesc' este povestea a trei familii care se reunesc în preajma sărbătorilor de iarnă. Fiecare act se petrece, pe rând, în casa unuia dintre cupluri, dar ceea ce se dorea a fi o simplă cină între prieteni, se transformă într-o acţiune comică datorită păţaniilor gazdelor, dar şi musafirilor.

Toate acestea duc la schimbări majore în destinele fiecărui personaj.
Din distribuţia spectacolului fac parte: Ion Dichiseanu, Cezara Dafinescu, Constantin Cotimanis, Victoria Cociaş, Armand Calotă şi Delia Nartea.
Regia este semnată de Toma Enache, iar scenografia poartă amprenta Mariei Done şi a Simonei Marcu. Piesa lui Alan Ayckbourn s-a jucat pentru prima dată în 1972 la Criterion Theatre în Londra, succesul său atingând cote maxime în Marea Britanie. În 1974 a ajuns să fie jucată pe Broadway cu nume sonore în rolurile principale.

Restul e muzica... Secolul XX, alaturi de Dan Dediu si Ansamblul Profil, la Institutul Cultural Roman
La Institutul Cultural Roman din Bucureşti va avea loc, mâine, de la ora 18.30, un nou episod din seria Restul e muzica…Comentand istoria muzicii clasice cu Dan Dediu şi invitaţii sai. Intalnirea, la care este invitat Ansamblul Profil, va fi dedicata muzicii secolului XX. Intemeiat in 2003 la initiativa compozitorului Dan Dediu, Ansamblul Profil are o structura modulara, putand fi adaptat pentru diferite formatii instrumentale. Numeroase prezente ale grupului in festivaluri si concerte din tara si strainatate, multe inregistrari si CD-uri au consolidat colaborarea dintre instrumentisti si compozitori. Ansamblul reuneste, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, nume sonore ale artei interpretative din Romania. La intalnirea de marti de la ICR vor fi prezenti Ion Bogdan Stefanescu, la flaut, Diana Mos, la vioara, si Adriana Maier, la pian.

Piesa Maldoror de Ilinca Stihi, în premieră la Radiodifuziunea Suedeză
Postul P1 al Radiodifuziunii Suedeze va difuza în premieră, în seara zilei de 3 decembrie, drama Maldoror – biografia sentimentală a unui criminal în serie, scrisă de Ilinca Stihi. Piesa radiofonică, o adaptare după Chants de Maldoror de contele de Lautréamont, prezintă un periplu în mintea unui tânăr criminal alienat, care ucide fără motiv şi este hăituit de vocile victimelor sale. Ilinca Stihi reuneşte, în acest spectacol, eroul de secol XIX din versiunea originală cu un tânăr alter ego contemporan. Maldoror a fost produsă în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Stockholm şi cu Radiodifuziunea Română. Traducerea în limba suedeză a fost realizată de Dan Shafran, directorul ICR Stockholm. Piesa a câştigat, în luna mai, premiul al II-lea la Prix Marulic Radio Festival, desfăşurat în Croaţia, iar de curând a primit premiul pentru cel mai bun spectacol la secţiunea piese radiofonice pentru adolescenţi a Festivalului Internaţional Prix Ex Aequo de la Bratislava.

Ministerul Finanţelor Publice propune în 2011 un buget pentru Ministerul Educaţiei de 8,55 de miliarde de lei, în scădere cu 0,55% faţă de execuţia bugetară preliminară pe anul în curs, care se ridică la valoarea de 8,6 miliarde de lei, potrivit proiectului Legii bugetului de stat. Din totalul bugetului, 2,95 de miliarde provin din venituri proprii ale Ministerului Educaţiei. Cheltuielile cu personalul alocate, în bugetul pe 2011, sunt cu 7,84% mai mici decât în 2010. Suma alocată pentru cheltuielile cu bunuri şi servicii este redusă cu 30 de procente, de la 1,1 miliarde de lei la 831 de milioane de lei. Ministerul Culturii va avea în 2011 un buget cu 6,55% mai mic, de 720 de milioane de lei, în condiţiile în care execuţia bugetară preliminară pe 2010 este de 771 de milioane de lei. Cheltuielile cu personalul totalizează 23 de milioane de lei, în scădere cu aproape 12%, iar cele cu bunuri şi servicii 29 de milioane de lei, tot în scădere, dar cu 13,80%.

George Piştereanu, interpretul rolului principal din lungmetrajul "Eu când vreau să fluier, fluier", a primit premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Stockholm. Actorul a ridicat trofeul în cadrul galei de premiere, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute. Prezent la festivitate a fost şi regizorul filmului, Florin Şerban, aflat la eveniment la invitaţia ICR Stockholm. "Eu când vreau să fluier, fluier" a participat în competiţia internaţională a festivalului. Filmul va fi lansat în cinematografele din Suedia pe 3 decembrie, fiind achiziţionat de către distribuitorul Folkets Bio. Un alt film românesc prezent la această ediţie a festivalului a fost documentarul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", în regia lui Andrei Ujică, care a rulat în secţiunea specială Spotlight: Extreme Politics.

Teatrul Național Radiofonic organizează la clubul Ramada - Majestic din Calea Victoriei, București, astăzi, de la ora 11.00, audiția cu public a premierei SAMANUL - documentar-artistic. În rolul titular, îl veți putea auzi pe Jean-Jacques Lemetre, compozitor, muzician și lutier la Theatre du Soleil al Arianei Mnouchkine. În cadrul evenimentului, realizatorul Cezarina Udrescu relevă experiența trăită în perioada 12 - 15 iulie 2010 la Atel, în cadrul atelierului teatral Acțiunea, ritmul și actorul - organizat de Centrul Internațional pentru Artele Spectacolului - ArtHoc, cu sprijinul Centrului Cultural Francez din Cluj-Napoca și al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, partener Fundația Ioana Crăciunescu - Urgent. Lemetre este muzician și profesor de muzică de renume internațional, compunând atât pentru teatru, cât și pentru film. A lucrat pentru mai multe spectacole ale Arianei Mnouchkine, iar intervențiile muzicale din Samanul au fost selectate din lucrările compuse de acesta pentru spectacolele de la Theatre du Soleil. Regia tehnică: Florina Istodor și Dana Lupu. Regizor muzical: Stelică Muscalu. Realizator: Cezarina Udrescu. SAMANUL - documentar-artistic va fi difuzat în această seară, de la ora 23.00, la Radio România Cultural.

Radio România Actualităţi, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba şi Palatul Copiilor din Alba Iulia organizează două evenimente "Folk fără vârstă", integrate Festivalului Naţional "Ambasadorii Unirii" şi dedicate celei de-a 92-a aniversări de la Marea Unire. Astfel, astăzi, începând cu ora 15.00, la Colegiul Naţional "Horea, Cloşca şi Crişan" din Alba Iulia, va avea loc un spectacol - concurs dedicat elevilor. Tinerii creatori şi interpreţi de muzică folk vor avea ocazia să se confrunte cu exigenţa juriului, pentru a caştiga nu doar admiraţia, ci şi premiile puse în joc. Al doilea eveniment "Folk fără vârstă" va avea loc mâine, de la ora 10.30, la Sala Unirii din Alba Iulia. În cadrul spectacolului vor concerta cunoscuții cantautori Florin Sasarman, Vali Șerban și Daniel Avram. Momente din cadrul celor două manifestări vor fi difuzate în emisiunile muzicale ale postului Radio România Actualități.

Muzicianul şi artistul vizual britanic Peter "Sleazy" Christopherson, cel care a creat adevărate opere de artă pentru albume ale legendarilor Pink Floyd sau Led Zeppelin, a murit în somn, săptămâna trecută, în locuinţa sa din Bangkok, Thailanda. Muzicianul, care s-a stins din viaţă la vârsta de 55 de ani, a cântat în numeroase trupe în anii '70 şi '80, fiind cofondator al proiectelor Coil şi Throbbing Gristle, înainte de a se implica în artă. Totodată, Christopherson este cunoscut drept cel care a făcut primele fotografii promoţionale pentru Sex Pistols, dar şi pentru lucrările realizate pentru Malcolm Mclaren sau Vivienne Westwood.

Filmul românesc 'Marţi, după Crăciun', al regizorului Radu Muntean, care spune povestea unui triunghi amoros, a câştigat Premiul Principatului de Asturias pentru cel mai bun lung-metraj la Festivalul Internaţional de Cinema de la Gijon. În cadrul evenimentului cinematografia românească s-a impus la nu mai puţin de patru categorii. Juriul a ajuns la concluzia că filmul românesc 'Marţi, după Crăciun' s-a remarcat faţă de toate celelalte pelicule aflate în competiţia oficială prin subtilitatea poveştii şi strălucita muncă a actorilor. La acelaşi Festival, premiile pentru cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă au fost adjudecate tot de protagoniştii filmului 'Marţi, după Crăciun', Mimi Brănescu, Mirela Oprişor şi Maria Popistaşu. De asemenea, premiul Gil Parrondo pentru cea mai bună regie artistică a fost acordat lui Vali Ighigheanu şi Andreea Popa, pentru 'Aurora', de Cristi Puiu, iar menţiunea specială la categoria scurt-metraje a fost adjudecată de 'Fotografia', de Victor Dragomir.

Volumul "Amor intellectualis", de Ion Vianu, apărut la editura Polirom, a câştigat titlul de Cartea Anului 2010, distincţia fiind acordată la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Club Prometheus din Capitală. Prezent la eveniment, Ion Vianu a declarat că, în timp ce a scris această carte, a avut "sentimentul de dicteu". La ceremonia de decernare a premiului au mai fost prezenţi, printre alţii, criticul literar Dan C. Mihăilescu şi fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu. La premiul Cartea Anului 2010 au mai fost nominalizaţi Gabriela Adameşteanu, pentru "Provizorat", Horia Roman Patapievici, pentru "Ultimul Culianu", Ana Blandiana, pentru "Patria mea A4", Lucian Boia, pentru "Germanofilii", Andrei Oişteanu, pentru "Narcotice în cultura română", Violeta Popa şi George Volceanov, pentru traducerile "Opere I, Sonete - Furtuna", "Opere II - Hamlet", de William Shakespeare.

Zeci de obiecte care au aparţinut populaţiei băştinaşe din Africa şi Papua Noua Guinee, aduse în România în urmă cu peste un secol de doi exploratori din judeţul Alba, pot fi văzute la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Manifestarea este dedicată exploratorilor Franz Binder şi Samuel Fenikel, originari din judeţul Alba, şi expediţiilor la care aceştia au luat parte. Ambii exploratori sunt foarte puţin cunoscuţi în judeţul Alba, deşi unele dintre descoperirile lor au ajuns în muzee mari din Europa. Exploratorii au reuşit să achiziţioneze în călătoriile lor numeroase obiecte etnografice, care au aparţinut populaţiei băştinaşe din zonele cercetate, iar o parte din aceste obiecte, extrem de spectaculoase, vor fi expuse până în 31 ianuarie 2011 la muzeul din Alba Iulia.

Filmul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", de Andrei Ujică, a fost nominalizat la Cinema Eye Honors din Statele Unite ale Americii, cele mai importante distincţii dedicate cinematografiei de nonficţiune. Lansate în 2007, premiile recompensează măiestria şi inovaţia în nonficţiune, promovând elita artei de gen.
Pelicula este nominalizată la categoria Spotlight, menită să scoată în evidenţă filme care ar merita mai multă promovare şi recunoaştere în Statele Unite ale Americii. Spotlight este singura categorie care ia în calcul filme ce nu au rulat în cinematografele din Statele Unite. Anul viitor, "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" ar putea deveni eligibilă la celelalte secţiuni - cel mai bun film de nonficţiune, regie, editare -, dacă pelicula va fi proiectată în cinematografele de peste ocean. Gala anuală Cinema Eye Honors va avea loc pe 18 ianuarie 2011, la Museum of the Moving Image din New York, una dintre cele mai prestigioase instituţii din lumea filmului.

Florin Piersic revine cu spectacolul "Străini în noapte", alături de actriţa Medeea Marinescu. Prima reprezentaţie în această formulă va avea loc în această seară, la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti. Spectacolul regizat de Radu Beligan, cu Florin Piersic şi Emilia Popescu, în rolurile principale, a avut reprezentaţii în toată ţara, timp de trei ani. Preţul biletelor variază, în funcţie de categoria de loc, între 50 şi 70 de lei. Medeea Marinescu, actriţă a Teatrului Naţional Bucureşti, a devenit cunoscută în Franţa după ce a jucat în filmul "Vă găsesc fermecător/ Je vous trouve tres beau", de Isabelle Mergault, în 2006.

Misia, considerată a fi una dintre cele mai bune voci ale muzicii fado, va concerta în această seară la Sala Palatului din Capitală. Recitalul are loc în cadrul unui eveniment organizat de festivalul Plai în parteneriat cu Ambasada Portugaliei. Cântăreaţa duce tradiţia portugheză mai departe şi este apreciată ca fiind o adevărată ambasadoare a muzicii, recunoscută în întreaga lume şi recompensată cu ordine, distincţii, medalii şi premii. Astfel, artista a fost recompensată, printre altele, cu Medalia Ordinul de Merit al Portugaliei, Marea Medalie Roşie a oraşului Paris, Ordinul Artei şi Literelor din Franţa, premiul criticilor muzicali din Germania, premiul Festivalului Internaţional de Film de Artă şi Pedagogic şi marele premiu al Academiei Charles Cros. Misia a lansat până în prezent nouă albume.

Aproximativ 80 de lucrări ale celui mai mare fotograf de război al secolului al XX-lea - Robert Capa - vor fi expuse la Centrul Cultural al Republicii Ungare din Capitală. Expoziţia va fi vernisată mâine, de la ora 18.00, şi va putea fi vizionată la Centrul Cultural al Republicii Maghiare până pe 10 ianuarie 2011. Cele 80 de lucrări ce vor fi expuse la Bucureşti provin de la Muzeul de Artă Fotografică din Kecskemét şi sunt menite să prezinte opera fotografului de origine maghiară Robert Capa, născut Friedmann Endre Ernő. Robert Capa a documentat prin fotografie cinci războaie: Războiul civil din Spania, al doilea Război dintre China şi Japonia, al Doilea Război Mondial, Războiul arabo-israelian din 1948 şi primul război franco-vietnamez din Indochina franceză. Fotografiile sale, în special cele realizate în timpul Invaziei din Normandia în 1944, prezintă violenţa războiului cu un impact unic.

Uniunea Teatrală din România - UNITER a lansat ediţia 2010 a concursului de dramaturgie "Cea mai bună piesă românească a anului", piesa câştigătoare urmând să fie anunţată la sfârşitul lunii martie a anului viitor. Cei interesaţi se pot înscrie în competiţie până la data de 15 ianuarie 2011 (data poştei). Autorii vor trimite piesele dactilografiate, într-un singur exemplar, nesemnate, cu un motto scurt pe pagina de titlu, însoţite de un plic închis în care vor fi precizate datele de identificare ale autorului (nume, adresă, telefon, e-mail). Acelaşi motto de pe pagina de titlu a piesei va fi înscris şi pe plicul cu datele de identificare. Nu se primesc în concurs piese scurte (într-un act), dramatizări, piese publicate sau reprezentate public. Textele înscrise în concurs nu se înapoiază.

Colecţia de piese şi obiecte personale pe care Constantin Brâncuşi le-a lăsat-o legatarilor săi, artiştii Nicoleta Dumitrescu şi Alexandru Istrati, estimată la o sumă între 1,5 şi 2 milioane de euro, va fi scoasă la licitaţie, mâine, la Paris. Ansamblul cuprinde trei sculpturi, 20 de piese de mobilier şi obiecte lucrate sau transformate de Brâncuşi pentru uzul zilnic, dar şi obiecte personale ale sculptorului. Toate obiectele au fost lăsate soţilor Nicoleta Dumitrescu şi Alexandru Istrati, artişti foarte apropiaţi lui Brâncuşi. Théodor Nicol, nepotul şi moştenitorul acestora, a decis să vândă colecţia pe care sculptorul le-a lăsat-o celor doi artişti, numiţi legatarii săi universali. Piesa de rezistenţă din colecție este sculptura din patru părţi "Sărutul (Coloană)" din 1935, estimată între 800.000 şi 1.200.000 de euro. Aceasta prezintă principiile fundamentale ale operei lui Brâncuşi: gustul pentru primitiv, dăruirea pentru simbolism, căutarea simplităţii şi simetriei şi dragostea pentru materie şi verticalitate. Artistul le-a făcut-o cadou soţilor Istrati în 1950.

Biblioteca digitală europeană cuprinde peste 14 milioane de opere, depăşind astfel obiectivul de 10 milioane de lucrări, fixat în urmă cu doi ani, odată cu lansarea acestui proiect, potrivit reprezentanţilor Comisiei Europene, citaţi de Agenția France Press. Biblioteca digitală care vrea să reunească opere reprezentative pentru cultura europeană, permite internauţilor să consulte versiunile online ale unor cărţi, fotografii, hărţi, ziare, filme şi videoclipuri care provin din diferite instituţii din întrega Europă. Această bibliotecă a fost lansată în noiembrie 2008 cu două milioane de documente şi obiectivul era de a ajunge la o arhivă digitală de 10 milioane de documente în 2010. Colecţia Europeană este alcătuită 64% din fotografii, hărţi, tablouri, piese de muzeu şi alte imagini digitalizate.

Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând de astăzi, o monedă din argint dedicată poetului Grigore Alexandrescu. Moneda din argint are o valoare nominală de 10 lei, are formă rotundă, un diametru de 37 milimetri, o greutate de 31 de grame şi marginea zimţată. Aversul prezintă, în centru, o compoziţie grafică ce sugerează poezia lui Grigore Alexandrescu - "Umbra lui Mircea. La Cozia" -, respectiv mănăstirea Cozia peste care se suprapune conturul portretului domnitorului Mircea cel Bătrân; în stânga, valoarea nominală "10 LEI"; în dreapta, stema României şi anul de emisiune "2010"; în partea inferioară, inscripţia "ROMANIA" în arc de cerc. Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ şi certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central. Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 1.000 bucăţi.

"Oul de cuc", un nou film semnat de Ioan Cărmăzan, după un scenariu bazat pe un roman al Rodicăi Ojog-Braşoveanu, va avea premiera pe marile ecrane din România, în Bucureşti şi la Cluj-Napoca, la sfârșitul acestei săptămâni. Scenariul producției este semnat de Titi Popescu, după romanul "Fuga" de Rodica Ojog-Braşoveanu. Din distribuţia filmului fac parte Andi Vasluianu, Bogdan Dumitrache, Rudy Rosenfeld, George Alexandru, Marilena Chelaru şi Gabriel Spahiu. Lungmetrajul prezintă doi oameni puşi în situaţia de a traversa toată ţara, unul alături de celălalt, în dorinţa nebună de a nu fi prinşi de organele legii. Doi paria, doi evadaţi caută să se strecoare spre o libertate care nu poate fi reală. Lungmetrajul "Oul de cuc" a fost produs de Filmex Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Pelicula va avea o proiecţie de gală pe 2 decembrie, la Cinema Scala din Bucureşti.

European Art Gallery organizează în perioada decembrie 2010 – martie 2011, prima expoziţie personală, la Bucureşti, a pictorului german născut în România, Michael Lassel. Artistul este singurul pictor român care a expus la British Museum, (expoziţia "Babylon - Myth and Reality"). Michael Lassel a fost ales Societar al Salonului de Toamna de la Paris încă din 1992. Pictura lui Michael Lassel este prezentă în muzeele din Germania, Singapore,Tokio sau la Tate Gallery din Londra şi în colecţiile Saatchi, ale familiei Baur, Elveţia, ale companiei Texaco Oil, ale Ducilor de Beaufort sau ale descendenţilor lui Bonaparte.

Zeci de geme şi camee - pietre preţioase pe care au fost gravate figuri ori motive decorative -, majoritatea folosite ca sigilii, sunt expuse în această perioadă la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Expoziţia intitulată "Camee şi geme din colecţia Muzeului Naţional al Unirii: Tehnici, Iconografie, Stil" cuprinde câteva obiecte extrem de valoroase, cele mai vechi fiind din perioada romană. Aceste bijuterii, adevărate obiecte de artă făcute dintr-o piatră preţioasă sau semipreţioasă, pe care sunt gravate figuri ori motive decorative, au fost achiziţionate de muzeu în decursul timpului. Expoziţia este organizată de Consiliul Judeţean Alba, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional şi Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, urmând a fi deschisă publicului până la mijlocul lunii februarie.

Sculptura "Visul Românesc", care va fi realizată pe baza răspunsurilor primite de la români la întrebarea "Care este visul tău", va fi dezvelită pe 1 decembrie, la ora 10.00, în Piaţa Presei Libere, pe soclul ocupat până în 1990 de o statuie a lui Vladimir Ilici Lenin. Evenimentul face parte din "Proiect 1990", o serie de manifestări lansată de artista plastică Ioana Ciocan în ianuarie 2010, constând în amplasarea unor lucrări de artă contemporană pe soclul din Piaţa Presei din Bucureşti, rămas liber încă din 1990. Cei care semnează sculptura "Visul românesc" sunt: Matei Arnăutu, Florin Brătescu, Andrei Ciubotaru şi Iosif Oprescu. Pe baza răspunsurilor adunate în decurs de o lună, s-a construit şi încă se lucrează la un obiect care să sintetizeze dezbaterea din jurul întrebării. Ioana Ciocan a inaugurat seria "Proiect 1990" pe 26 ianuarie, cu un proiect propriu - "Ciocan vs. Ulyanov" -, dezvelind o replică a statuii lui Lenin făcută din arpacaş, orez, bomboane şi ciocolată, pe soclul din Piaţa Presei.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Literatura rom�na contemporana, prezentata de Academia Suedeza

Luni, 23 aprilie 2012, va avea loc la Institutul Cultural Rom�n de la Stockholm lansarea antologiei Det sk�na med sk�nlitteraturen 2: modernt och omodernt men samtida (Ce are frumos beletristica. Modern sau nu, dar contemporan).

mai mult...
Premiera extraordinara a baletului Don Quijote

Ritm, culoare, atmosfera plina de viata a unui orasel din Spania, personaje pitoresti inspirate de celebrul roman semnat de Cervantes, o coregrafie spectaculoasa cu numeroase momente de virtuozitate �n interpretarea unei distributii tinere si de valoare �nseamna �mpreuna premiera baletului clasic Don Quijote.

mai mult...
8 artisti rom�ni la Trienala de arta contemporana de la Palais de Tokyo, Paris

8 artisti romani participa la Trienala de arta contemporana de la Palais de Tokyo, Paris, care �si deschide portile vineri, 20 aprilie 2012.

mai mult...
Recital de poezie si muzica la sediul BNR

Banca Nationala a Rom�niei are placerea sa va invite marti, 24 aprilie 2012, ora 18:00, la sediul BNR, sala Mitita Constantinescu, la recitalul de poezie si muzica sustinut de actorul Ion Caramitru si violoncelistul Adrian Naidin.

mai mult...
Participare rom�neasca la festivalul de film IndieLisboa 2012

Cinematografia rom�neasca va fi prezenta cu doua productii la cea de-a noua editie a Festivalului International de Film IndieLisboa, care se va desfasura �ntre 26 aprilie si 6 mai 2012.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Despre Feleacu se stie ca a fost �ntemeiat la 1366, din ordinul regelui Ludovic I. �n acele timpuri, cetatea Clujului avea nevoie de aparatori ai drumului care o lega de Turda.

mai mult...
Romeo si Julieta, despre dragoste si ura

Marti, 1 mai 2012, ora 12.00, la Sala ArCuB, va avea loc conferinta de presa - int�lnire cu regizorii Nikolay Kolyada si Oskaras Kor�unovas, un dialog despre rolul regizorului �n teatrul contemporan.

mai mult...
"Flautul de Aur", prezentat publicului din Rom�nia

"Flautul de aur - Muramatsu - este un vis atins. Cred ca orice flautist pe lumea asta �si doreste un astfel de instrument". (Ion Bogdan Stefanescu)

mai mult...
Lansare de album BD

Legendarul Dim Dunareanu revine �n forţa �ntr-un album de benzi desenate plin de aventura şi suspans. Scenariul este semnat de Marius Leştaru, iar desenul aparţine maestrului Puiu Manu.

mai mult...
Book design, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala la Varsovia

�n data de 18 aprilie 2012 va avea loc la Varsovia, la Biblioteca Nationala, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala cu titlul Od ‹Ala ma kota› do e-matury (De la ‹Ana are mere› la e-bac), un eveniment EUNIC Varsovia.

mai mult...
ArCuB aduce Festivalul International Shakespeare la Bucuresti

�ntre 30 aprilie si 2 mai 2012, publicul bucurestean are sansa de a vedea Hamlet, Romeo si Julieta si Or� De Otelo, �n viziunea a trei mari regizori contemporani.

mai mult...
Concert Alexandrina Hristov, cu prilejul T�rgului de Carte din Londra

Alexandrina Hristov, misterioasa diva cu una dintre cele mai calde şi apreciate voci din Rom�nia, va oferi pe 18 aprilie 2012 un recital special cu ocazia prezenţei Rom�niei la T�rgul de Carte din Londra.

mai mult...
Bisericile Muzeului Taranului, expozitie de fotografie

Muzeul National al Taranului Rom�n va asteapta �n perioada 27 aprilie - 13 mai 2012, la Sala Foaier, sa vizitati expozitia de fotografie Bisericile Muzeului Taranului.

mai mult...
Ivo Andric - Scriitor/Diplomat

Luni, 23 aprilie 2012, ora 18.00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Rom�ne va avea loc vernisajul expozitiei de fotografii Ivo Andric - Scriitor/Diplomat, realizata de Muzeului orasului Belgrad.

mai mult...
Prima editie a "Galei Industriei de Carte din Rom�nia"

Prima gala dedicata industriei editoriale autohtone, Bun de Tipar - Gala Industriei de Carte din Rom�nia, va avea loc �n mai putin de o luna, vineri, 11 mai 2012, �ncepand cu ora 18.00, �n Aula Bibliotecii Nationale a Rom�niei.

mai mult...
Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm

ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.

mai mult...
Regal beethovenian la Palatul Mogosoaia

Ansamblul Musica Viva va propune o noua �nt�lnire �n cadrul proiectului integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven.

mai mult...
Proiecţie de gala la Hala Balanţa Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.

mai mult...
Ultimul sansa de a vedea spectacolul Mefistofele �n aceasta stagiune a ONB

Un sf�rsit de saptam�na dedicat iubitorilor genului liric: Mefistofele, Cenusareasa si Macbeth.

mai mult...
Dramaturgul Esteve Soler la Bucuresti

Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.

mai mult...
Rom�nia, invitata de onoare la Salonul International de Carte de la Paris, �n 2013

Rom�nia va fi tara invitata de onoare la editia din 2013 a Salon du Livre - Salonul International de Carte de la Paris.

mai mult...
Rom�nia la T�rgul International de Carte de la Londra

Rom�nia va fi prezenta la editia din acest an a T�rgului International de Carte de la Londra, �n perioada 16-18 aprilie 2012.

mai mult...
ICR Stockholm, partener al noului festival suedez de arta performativa PALS

�n perioada 20-22 aprilie 2012 are loc la Fylkingen prima editie a festivalului de arta performativa PALS - Performance Art Links.

mai mult...
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului

Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.

mai mult...
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor

Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.

mai mult...
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!