Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
5 noiembrie 2010
"Mihai Viteazul", "Harry Potter" şi "Lord of the rings" sunt câteva dintre lucrările care vor răsuna în această seară, pe scena Sălii Radio. Concertul, intitulat "Music of heroes" este programat la ora 19.00 şi va fi susţinut de ansamblul Spirit Brass Ensemble dirijat de Mihai Ceascai. Spirit Brass Ensemble a luat fiinţă în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la iniţiativa lui Mihai Ceascai, sub numele de Romanian Young Brass. Ansamblul s-a perfecţionat cu muzicieni de elită cum ar fi trompetistul şi compozitorul Gary Dillworth, tubistul şi dirijorul Walter Hilgers (membru fondator al German Brass), cu dirijorii Francisco Retting şi Jin Wang. În anul 2009, ansamblul a participat sub numele Romanian Young Brass la Festivalul "George Enescu", realizând apoi înregistrări speciale în colaborare cu Societatea Română de Radiodifuziune şi Televiziunea Română.
Centrul Cultural Bucovina şi Muzeul Bucovinei organizează, la sfârșitul acestei săptămâni, Festivalul Satiric 'Bucovina' 2010. Evenimentul va debuta astăzi, la Muzeul de Istorie, cu vernisajul Salonului Umorului Suceava, ediţia XXI a acestui concurs internaţional, dar şi cu ediţia a IV-a a Expoziţiei Internaţionale de Grafică Satirică. La manifestare s-au înscris 258 de caricaturişti din 56 de ţări cu un număr total de 718 caricaturi. În cadrul vernisajului se vor anunţa premianţii, se vor acorda premiile în mod oficial şi se va lansa catalogul expoziţiei internaţionale de grafică satirică în format digital.
Conferinţa anuală a Societăţii Geologice a României se va desfăşura astăzi și mâine. Manifestarea va fi organizată de Societatea Geologică a României, Facultatea de Geologie şi Geofizică a Universităţii din Bucureşti şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină.
Manifestarea este dedicată profesorului Nicolae Anastasiu, membru corespondent al Academiei Române, preşedinte al Societăţii Geologice a României în perioada 2000-2007, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani. Temele conferinţei reflectă preocupările actuale ale comunităţii geologice în domeniul geoştiinţelor, printre acestea numărându-se schimbările globale şi impactul lor asupra mediului, hazard natural şi antropic, resurse minerale şi energetice, mineralogie, petrologie, geochimie, tectonică şi geologie regională, geologie marină şi sedimentologie, politici europene în domeniul geologiei. Cu ocazia conferinţei vor fi acordate două premii: Premiul Dan Giuşcă pentru mineralogie şi Premiul Gheorghe Murgeanu pentru sedimentologie.
Lungmetrajul "Despre alte mame", de Mihai Ionescu şi Tiberiu Iordan, va avea astăzi premiera pe marile ecrane româneşti. Distins cu premiul special al juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova, "Despre alte mame" spune povestea a cinci tineri cineaşti care sosesc într-o dimineaţă în gara din Bucureşti pentru a realiza un documentar despre viaţa din acest spaţiu în care destinele umane se intersectează. Mediul în care trebuie să rămână o zi întreagă îi influenţează de la început în moduri neaşteptate, iar pauzele şi pregătirile de filmare devin zone de confesiune în care fiecare membru al echipei scoate la suprafaţă momente speciale din relaţia cu mama, detalii de viaţă, profesie şi caracter. Aproape de miezul nopţii, cei cinci aşteaptă pe un peron venirea unui tren, pentru a filma un ultim cadru. Aşteptarea este întreruptă de doi poliţişti care solicită echipa să-i însoţească la Poliţia Gării pentru a viziona tot materialul filmat până în acel moment. Vizionarea materialului filmat va revela un fapt de viaţă greu de imaginat.
Opera Naţională Bucureşti prezintă astăzi spectacolul "Olandezul zburător", invitaţii speciali ai evenimentului fiind Marcel Roşca şi Cristian Mogoşan.
Celebra operă compusă de Richard Wagner redă povestea misteriosului Olandez zburător, apariţie fantomatică, urmărită de un blestem, personaj care nu poate fi salvat decât de iubirea adevărată a unei femei pregătite să se jertfească pentru el. O dată la şapte ani, Olandezul revine pe ţărm, iar dacă nu găseşte sufletul pereche este aruncat din nou în abisul mării. Povestea va prinde viaţă pe scena Operei Naţionale în interpretarea artiştilor ONB Ştefan Ignat, Madeleine Pascu, Sidonia Nica şi Liviu Indricău şi a invitaţilor speciali Marcel Roşca şi Cristian Mogoşan.
Spectacole de la penitenciarele Jilava şi Codlea vor fi prezentate la cea de-a doua ediţie a Festivalului de Teatru al Deţinuţilor Exit. Evenimentul se va desfăşura între 8 şi 11 noiembrie, la teatrele Nottara, Arca şi La Scena din Bucureşti.
Festivalul este organizat de Asociaţia A.R.T. Fusion, în parteneriat cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Cea de-a doua ediţie a festivalului reuneşte 12 trupe de teatru din penitenciarele şi centrele de reeducare din toată ţara, care vor pune în scenă piese de teatru clasic şi teatru forum. Evenimentul este parte a proiectului EXIT II, finanţat de Asociaţia Fondului Cultural Naţional, ce îşi propune să dezvolte abilităţile de reintegrare socială pentru tinerii din centrele de reeducare şi penitenciarele din România prin arta teatrului şi să schimbe mentalitatea românească asupra deţinuţilor, pentru a facilita procesul de reintregrare socială a acestora după încheierea perioadei de detenţie.
Săptămâna Filmului Sârbesc în România va avea loc între 9 şi 11 noiembrie, la Muzeul Ţăranului Român din Capitală. Manifestarea propune o selecţie de şase pelicule recente. Evenimentul este organizat de Liga de Prietenie Româno-Sârbă, cu sprijinul Consiliului Naţional al Cinematografiei din România. Filmele ce vor fi prezentate pe parcursul celor trei zile sunt: "Aici şi acolo", de Darko Lungulov, "Oraşul diavolului", de Vladimir Paskaljević, "Cum să devii erou", de Mladen Matičević, "Sfântul Gheorghe împuşcă balaurul" și "Capcana", de Srdjan Dragojević şi "Turneul, de Goran Marković. Festivalul se deschide marţi, de la ora 18.00, cu proiecţia filmului "Aici şi acolo". La evenimentul de deschidere vor participa invitaţi din Serbia: actriţa Mirjana Karanovic, protagonista peliculei "Aici şi acolo", regizorul Vladimir Paskaljević, precum şi reprezentanţii Centrului Naţional al Cinematografiei din Serbia.
Spectacolul "Grigore Leşe şi ultimii rapsozi" va avea loc pe 4 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Radio din Capitală. Biletele pentru eveniment sunt disponibile numai în reţeaua Eventim şi au următoarele categorii de preţuri: 60 de lei şi 80 de lei, până la data concertului, iar în ziua spectacolului - 80, respectiv 100 de lei.
Evenimentul este o continuare a seriei iniţiate de muzicianul Grigore Leşe prin care încearcă să păstreze şi să promoveze muzici străvechi din satele româneşti. Alături de Leşe, vor urca pe scenă muzicanţi pentru care "a cânta" este un act natural, învăţat firesc, aşa cum omul se deprinde cu mersul sau cu vorbitul.
Seria "Ultimii rapsozi" a fost produsă în colaborare cu ICR, având ca punct culminant un concert la Ateneul Român, cu casa închisă. De această dată, spectacolul este produs de Asociaţia Interculturală de Tradiţii, în colaborare cu Societatea Română de Radiodifuziune, urmând a fi înregistrat şi difuzat în reţeaua Radio România.
Arthur Bernard Lewis, scenaristul principal al serialului "Dallas", a murit la sfârșitul săptămânii trecute, în reşedinţa lui din Sherman Oaks, la vârsta de 84 de ani, în urma unor complicaţii cauzate de o pneumonie. Arthur Bernard Lewis şi-a început cariera în 1962 ca producător al serialului "The Doctors and the Nurses". El a scris scenariile pentru multe episoade din serialele TV "Străzile din San Francisco", "Barnaby Jones", "Baretta", "Hawaii Five-O" şi "In the Heat of the Night". În 1978, Arthur Bernard Lewis s-a alăturat echipei de producţie a filmului "Dallas" şi a scris scenariile pentru 69 de episoade din acest serial de succes. Între 1981 şi 1985, Lewis a fost producătorul executiv al serialului, asigurând, ulterior, şi producţia lungmetrajelor de televiziune "Dallas: J.R. Returns" şi "Dallas: War of the Ewings".
Un tablou rar datând din secolul al XVI-lea, ce prezintă "Palatul pierdut" al regelui Henric al VIII-lea, va fi scos la licitaţie de casa Christie's, în luna decembrie. Lucrarea este evaluată la o sumă de 1,2 milioane de lire sterline. Nonsuch Palace, cunoscut şi sub numele de Palatul pierdut, care nu mai există în zilele noastre, a fost construit din ordinul regelui Henric al VIII-lea din dinastia Tudorilor, pentru a întrece în strălucire palatele construite de marele său rival, regele Francois I al Franţei, şi pentru a celebra naşterea primului său moştenitor legitim de sex masculin. Palatul regal, construit în stilul unui imens conac de vânătoare, a primit numele "Nonsuch", deoarece, potrivit documentelor din epocă, niciun alt palat nu putea să îi egaleze splendoarea. Specialiştii britanici consideră că acest tablou, pictat cu cerneală, cretă şi acuarelă, este singura pictură care a supravieţuit până în zilele noastre, ce descrie în detaliu felul în care arăta fostul palat.
Poetul Adrian Păunescu a încetat din viaţă, în această dimineaţă, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, unde a fost internat din 26 octombrie cu probleme cardiace, renale şi hepatice. Doctorul Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Floreasca, a declarat că inima lui Păunescu a încetat să bată la ora 7.15. Adrian Păunescu a scris zeci de volume de poezii şi s-a făcut remarcat după ce a înfiinţat Cenaclul „Flacăra". Recent, a fost premiat cu Meritul Academic pentru creaţie literară. Poetul s-a născut în localitatea Copăceni din Basarabia, pe 20 iulie 1943. Şi-a petrecut copilăria în localitatea doljeană Bârca, iar studiile le-a făcut la Craiova şi în Capitală, fiind absolvent al Universităţii Bucureşti. A debutat ca poet la vârsta de 17 ani, iar de atunci a publicat zeci de volume de poezii. "Repetabila povară", "Totuşi iubirea", "Analfabeţilor" şi "Tăierea porcului" sunt doar câteva dintre poemele cu care s-a remarcat.
Opera "I due Foscari", în variantă de concert, va avea premiera pe 14 noiembrie pe scena Operei Naţionale Bucureşti. Creaţia compozitorului Giuseppe Verdi a fost interpretată în premieră în România în aprilie 2010, în Foaierul Galben al ONB, în variantă de concert cu pian. Evenimentul a fost o producţie a Studioului Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess", ca parte a proiectului Opera Rara, care îşi propune să ofere publicului capodopere puţin cântate pe scenele lirice din România şi din lume. Spectatorii ONB vor avea ocazia să asiste, pe 14 noiembrie, la premiera în variantă de operă în concert. Orchestra, corul - pregătit de maestrul Stelian Olariu - şi soliştii vocali vor evolua sub bagheta dirijorului Iurie Florea. Tragedia lirică "I due Foscari" a fost compusă de Giuseppe Verdi pe un libret scris de Francesco Maria Piave, după piesa lui George Gordon Byron.
Subiectul operei tratează ultimele zile ale dogelui veneţian Francesco Foscari şi înlăturarea sa din funcţie în 1457, tema lucrării fiind construită în jurul conflictului dintre dragostea paternă şi sentimentul datoriei.
Trupa 'Tompa Miklós'' a Teatrului Naţional Târgu Mureş va pune în scenă o nouă premieră, de această dată un spectacol muzical ''Pinokkio'', varianta scenică a basmului de Carlo Collodi. Regia este semnată de Erzsébet Fülöp şi Imola Nagy, iar muzica originală aparţine compozitorului Zeno Apostolache. Din distribuţie fac parte Andras Korpos, Oszkar Meszesi, Kinga Benko. Alături de actori şi studenţi la teatru, la punerea în scenă a premierei colaborează şi elevi ai Liceului de Artă şi ai Şcolii Generale nr. 3 din Târgu Mureş. Premiera va avea loc astăzi, la ora 19,00, pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, iar spectacolul va fi titrat în limba română.
Peste 5.000 de persoane vor concura pentru 3.505 locuri şi posturi, la examenul de rezidenţiat care se va desfăşura în 21 noiembrie. Testarea va avea aceeaşi tematică şi bibliografie, precum şi acelaşi sistem de examinare, tip grilă, cu 200 de întrebări.
Cei 5.131 absolvenţi provin de la universităţile de medicină şi farmacie. Dintre aceştia, 4.319 s-au înscris pentru locurile şi posturile scoase la concurs în domeniul medicină, 701 au optat pentru locurile şi posturile din domeniul medicină dentară, iar restul de 111 vor susţine specialitatea în farmacie. Potrivit Ministerului Sănătăţii, şi în 2010 se constată că sunt mai puţini tineri absolvenţi care au ales să se înscrie pentru posturile scoase la concurs, "chiar dacă la finalizarea studiilor de specialist au un loc de muncă garantat".
România are statutul de ţară invitată la cea de-a treia ediţie a 'CinEast' - Festivalul Filmului din Europa centrală de la Luxemburg. Evenimentul este organizat, în perioada 9-21 noiembrie, de asociaţia polonă polka.lu, în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi cu instituţii culturale din Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria.
Țara noastră va fi prezentă în festival cu opt filme recente, premiate la importante manifestări de gen internaţionale: lungmetrajele 'Periferic', regia Bogdan George Apetri, 'Pescuit sportiv', de Adrian Sitaru, 'California Dreamin', regia Cristian Nemescu şi mediu metrajul 'Marilena de la P7', 'Trafic', regia Cătălin Mitulescu, 'Megatron', regia Marian Crişan şi 'O zi bună de plajă', regia Bogdan Mustaţă.
Proiecţiile vor avea loc la Abaţia Neumunster, la Cinemateca oraşului, în spaţiile Universităţii din Luxemburg şi la cinematografele Ancien Cinema şi CineBelval.
O impunătoare sculptură din bronz realizată de Henri Matisse a fost vândută la licitaţie, săptămâna aceasta, la New York, cu 48,8 milioane de dolari. Lucrarea a stabilit un nou record de preţ pentru operele acestui artist impresionist francez.
Sculptura intitulată "Nu de dos", ce are o înălţime de 189 de centimetri şi reprezintă silueta unei femei văzută din spate, era estimată de specialiştii casei de licitaţii Christie's la un preţ cuprins între 25 şi 35 de milioane de dolari. Această vânzare spectaculoasă a avut loc la o zi după stabilirea unui alt record, stabilit de casa de licitaţii concurentă Sotheby's, care a vândut tabloul "Nu assis sur un divan (La Belle Romaine)", de Amedeo Modigliani, pentru suma de 68,9 milioane de dolari - un nou record de preţ pentru operele acestui artist italian.
Lungmetrajul "Medalia de onoare", de Călin Netzer, care îi are în distribuţie pe Victor Rebengiuc şi Ion Iliescu, va avea premiera pe marile ecrane româneşti pe 12 noiembrie. În aceeaşi zi, pelicula va avea premiera de gală la Cinema Studio din Capitală, începând cu ora 20.00. Recent, filmul a obţinut menţiunea specială a juriului la cea de-a opta ediţie a Festivalului de Film de la Zagreb."Medalia de onoare" a obţinut, la sfârşitul anului trecut, cinci premii la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, printre care cel pentru interpretare (Victor Rebengiuc), cel pentru scenariu (Tudor Voican), premiul special al juriului şi premiul FIPRESCI, dar şi premiul publicului la Festivalul de Film de la Torino. De asemenea, lungmetrajul a fost premiat, în martie, la Festivalul de Film de la Miami, cu o menţiune din partea juriului pentru competiţia internaţională şi o alta din partea juriului Cineuropa. Totodată, cu acest film, Călin Netzer a luat premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2010, în timp ce Victor Rebengiuc a primit premiul de interpretare.
Damian Drăghici revine pe scena Sălii Palatului în cadrul concertului special 'Jazz in the City'. Evenimentul se desfăşoară în cadrul celei de-a treia ediţii a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical 'Viaţa e frumoasă', organizat de Teatrul de Operetă 'Ion Dacian'. Concertul, care va avea loc pe 12 noiembrie, la Sala Palatului, de la ora 20,00, îi va prezenta pe lângă Damian Drăghici pe Diane Schuur şi Eddie Daniels, 'unii dintre cei mai mari muzicieni ai lumii'. Damian Drăghici a desfăşurat cu succes activităţi artistice de-a lungul carierei sale, demonstrând totodată un remarcabil simţ managerial şi de echipă.
Artistul a putut fi admirat pe scenele internaţionale sau în alte contexte culturale alături de artişti de jazz ca Michel Camilo, Randy Brecker, Stanley Clarke, Arturo Sandoval.
Evenimentul ShortsUP aduce, pe 12 noiembrie, scurtmetraje despre eroii contemporani, dar şi filmuleţele despre şapte aventurieri români îndrăzneţi, produse de Discovery. Eroii prezentaţi de postul Discovery sunt Marian Chiriac - alergător de maraton, Mihai Barbu - motociclist şi fotograf, Roland Hermann - doctor stomatolog, Szabo Jen - scafandru, Basty (Sebastian Codreanu) - constructor de motociclete, Florin Căpitănoiu - realizator de aeromodele şi Florin Mârza - practicant de parkour. O parte din aceştia vor fi prezenţi la evenimentul, care va dura peste două ore. Lună de lună, scurtmetraje premiate în marile festivaluri de film ale lumii au fost proiectate la ShortsUP în Bucureşti, dar şi în alte oraşe din ţară şi au fost însoţite de expoziţii de artă, muzică live sau reprezentaţii de teatru.
Proiectul cinematografic "Odessa", în regia lui Florin Iepan, este inclus în secţiunea Forum a Festivalului Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam. Evenimentul se desfăşoară între 17 şi 28 noiembrie. Unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale lui Florin Iepan, filmul este o coproducţie România - Germania şi este prezentat la festival cu titlul de "Work in progress". "Odessa" este o poveste a masacrelor ce au avut loc în Europa Centrală şi de Est în al Doilea Război Mondial şi, din lipsă de imagini de arhivă, Iepan a decis ca o parte din imagini să fie, de fapt, animaţii. Florin Iepan este cunoscut în special pentru documentarul "Născuţi la comandă. Decreţeii", realizat în 2004. Documentarul prezintă povestea Decretului nr.770 pentru reglementarea întreruperii cursului sarcinii, din anul 1966, transformat în lege. Printre filmele semnate de Iepan se mai numără "Unicul, adevăratul Tarzan" şi "Bela Lugosi: Vampirul căzut".
Trupa americană Bon Jovi va primi premiul Global Icon în cadrul galei MTV Europe Awards. Evenimentul va avea loc duminică, la Madrid. Bruce Gillmer, vicepreşedintele MTV Networks International, a declarat că formația Bon Jovi este "una dintre cele mai iubite şi mai influente trupe rock din toate timpurile". Grupul va cânta la gala de la Madrid, evenimentul fiind transmis în direct de posturile din reţeaua MTV. Printre ceilalţi artişti care vor concerta în cadrul galei se numără Shakira, Linkin Park, Kings of Leon şi Katy Perry. Bon Jovi, alcătuită din Jon Bon Jovi, Richie Sambora, David Bryan şi Tico Torres, a vândut peste 125 de milioane de albume, a susţinut peste 2.700 de concerte în peste 50 de ţări, în faţa a peste 35 de milioane de spectatori şi în 2008 a fost trupa care a obţinut cele mai mari încasări din concertele susţinute.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.