Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
07.00 - 07.15 RADIOJURNAL
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
07.15 - 09.00 Espresso • Stiati ca... (ora 7:20); Concurs interactiv de cultura generala (ora 7:30); Promo (ora 7:55); Stirile culturale (ora 8:00); Cultura in Europa (ora 8:24); Concurs interactiv de cultura generala (ora 8:30); Reportajul zilei (ora 8:50). Realizatori Daniela Ivanov si Radu Croitoru
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
09.00 - 09.05 Retro educatia • cu Mirela Nicolae
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
9 noiembrie 2010
Opera are revistă
Astăzi apare primul număr al revistei Opera Magazin, publicaţie oficială a Operei Naţionale din Bucureşti. Revista va avea o frecvenţă lunară şi va fi oferită gratuit tuturor celor care achiziţionează bilete la spectacolele Operei. Cititorii vor găsi în paginile Opera Magazin noutăţi şi interviuri cu personalităţi ale scenei lirice, poveşti de culise, cronici ale unor spectacole celebre, istoria teatrului liric, agenda evenimentelor Operei Naţionale şi a manifestărilor Studioului Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess".
Spectacolul "Jurnalul unui nebun", după Gogol, în premieră la Teatrul Maghiar de Stat Cluj
Spectacolul "Jurnalul unui nebun", după Gogol, pus în scenă de regizorul american Tom Dugdale, va fi prezentat, în această seară, de la ora 20.00, în premieră la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. Gogol, numit de critici "Homerul rus" după publicarea romanului "Suflete moarte", s-a inspirat din propriile experienţe pentru scrierea piesei "Jurnalul unui nebun". Diseară, rolul principal masculin va fi jucat de Gábor Viola, noul actor al Teatrului clujean, pe care publicul l-a mai putut vedea în spectacolul "Lysistrata sau oraşul femeilor", iar rolul principal feminin îi revine Melindei Kántor. Următorul spectacol cu "Jurnalul unui nebun" a fost programat, la Cluj, pentru data de 23 noiembrie.
Săptămâna Filmului Sârbesc, la Muzeul Ţăranului Român
Săptămâna Filmului Sârbesc în România începe, astăzi, la Muzeul Ţăranului Român din Capitală. Manifestarea propune publicului o selecţie de şase pelicule recente ale cineaştilor din ţara vecină. Festivalul se deschide, la ora 18.00, cu proiecţia filmului "Aici şi acolo". La eveniment vor participa, în calitate de invitaţi, actriţa Mirjana Karanovic, protagonista peliculei "Aici şi acolo", regizorul Vladimir Paskaljević, precum şi reprezentanţii Centrului Naţional al Cinematografiei din Serbia. În filmul "Aici şi acolo", Robert, un newyorkez cinic, disperat să producă în timp cât mai scurt o sumă cât mai mare de bani, sfârşeşte în haotica Serbie unde, în loc să găsească bani, îşi găseşte sufletul. Din filmele prezentate pe parcursul celor trei zile de festival mai amintim: "Oraşul diavolului", "Cum să devii erou", "Sfântul Gheorghe împuşcă balaurul", "Capcana" şi "Turneul". Proiecţiile vor avea loc în Studioul "Horia Bernea" de la Muzeul Ţăranului Român.
Cluj: Expoziţia ''Istoria leului', dedicată sărbătoririi BNR
O expoziţie dedicată împlinirii a 130 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României şi intitulată ''Istoria leului', este deschisă, până pe 16 noiembrie, la Casa Municipală de Cultură din Cluj. Expoziţia prezintă, cronologic, evoluţia în timp a monedei naţionale, fotografii cu piese foarte valoroase, bancnote originale, imagini cu primul guvernator al BNR, Ion Câmpineanu, şi cu economistul Eugen Carada, care a lucrat în bancă peste 30 de ani, asigurându-i o prosperitate remarcabilă. O suită de fotografii înfăţişează Palatul BNR, precum şi primele maşini marca Marinoni de tipărit bani. Leii din expoziţie amintesc şi de îndemnul public pentru construcţia unei clădiri emblematice a Capitalei: ''Daţi un leu pentru Ateneu''. Clădirea a fost, într-adevăr, ridicată din leii adunaţi într-o campanie care a durat mai mulţi ani de zile.
Al 23-lea "James Bond" va fi lansat în noiembrie 2012
Cel de-al 23-lea film din franciza "James Bond", în care actorul britanic Daniel Craig ar urma să joace din nou rolul agentului 007, va fi lansat pe marile ecrane în noiembrie 2012. Acest proiect cinematografic a fost amânat de câteva ori, din cauza problemelor financiare cu care se confruntă studiourile producătoare. Grupul MGM a cerut oficial să fie plasat sub protecţia legii falimentului din Statele Unite, ceea ce ar permite atât reeşalonarea datoriilor de 4 miliarde de dolari, dar şi redemararea acestui proiect cinematografic. MGM speră să încaseze 50% din veniturile care vor fi aduse de cel de-al 23-lea film din seria James Bond. Precedentele 22 de pelicule "James Bond" au avut încasări de 1,6 miliarde de dolari în SUA şi Canada, această serie fiind pe locul al treilea în clasamentul celor mai de succes francize cinematografice.
Săptămâna Filmului Maghiar, la a patra ediţie
Cele mai noi lungmetraje, filme documentare şi scurtmetraje vor putea fi vizionate de cinefili la cea de-a patra ediţie a Săptămânii Filmului Maghiar, care se va desfăşura, în perioada 14-21 noiembrie, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Capitală. Evenimentul va fi deschis de un film inspirat din Revoluţia Ungară din 1956, intitulat 'Kolorado Kid'. Peliculele, care vor fi proiectate în Studioul Horia Bernea, vor fi prezentate, în fiecare seară, de criticul de film, Radu Igazsag, iar publicul va avea ocazia să stea de vorbă cu actorii şi regizorii invitaţi din Ungaria. Lungmetrajele şi unele dintre documentare vor fi proiectate cu subtitrare în limba română, iar restul filmelor vor avea subtitrare în limba engleză.
Intrarea la proiecţiile Săptămânii Filmului Maghiar va fi liberă.
Două licitaţii, cu picturi şi sculpturi evaluate la 700.000 de euro, pe 18 noiembrie, la Artmark
Două licitaţii cu picturi şi sculpturi spectaculoase, estimate la o valoare totală de 700.000 de euro, sunt organizate de Casa Artmark pe data de 18 noiembrie, la Palatul Ghika din Bucureşti. Intitulat "O seară Pour les Connaisseurs", evenimentul are în centrul atenţiei "12+1 Capodopere Impresioniste din Colecţii Particulare" - o licitaţie-fulger care propune un număr restrâns de opere spectaculoase, create de nume mari ale picturii româneşti, între care Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu, Ion Theodorescu-Sion, Lucian Grigorescu şi Samuel Mützner. O vedetă incontestabilă a licitaţiei este opera "Panseluţe", semnată de Nicolae Grigorescu, într-o realizare de excepţie, a cărei valoare este estimată între 75.000 şi 100.000 de euro. Seria picturilor va fi completată de o colecţie impresionantă de sculpturi care va fi scoasă la vânzare în cadrul "Licitaţiei anuale de Sculptură Românească şi Europeană". Licitaţia oferă o selecţie de 70 de opere aparţinând unora dintre cei mai apreciaţi sculptori români ai tuturor perioadelor, precum şi piese excepţionale de artă europeană.
Un veteran al BD-ului românesc şi un profesionist american de succes, la Salonul European de Bandă Desenată
Artistul Sandu Florea va participa, vineri, 12 noiembrie, la masa rotundă Profil de Bandă Desenată, care va avea loc la Teatrul Naţional din Bucureşti, în cadrul Salonului European de Bandă Desenată. Evenimentul va fi urmat de ceremonia decernării premiilor "Sandu Florea". Artist cu o carieră impresionantă în domeniul benzii desenate, începută în România şi continuată cu succes în Statele Unite ale Americii, Sandu Florea invită publicul român la o discuţie deschisă despre un domeniu fascinant şi cu un potenţial remarcabil. Artistul este cel mai prolific desenator român, care a publicat, până în 1989, în aproape toate revistele şi almanahurile pentru copii şi tineret din ţară. La sfârşitul lui 1991, Sandu Florea emigrează împreună cu familia în Statele Unite, unde debutează la cea mai importantă editură de benzi desenate, Marvel Comics. De atunci, artistul a realizat aproape 300 de benzi desenate, ilustrând aventurile a aproape tututor super-eroilor americani.
Doua spectacole semnate Florin Fieroiu, la Festivalul Internaţional de Dans Contemporan de la Evora
România este prezentă la editia din acest an a prestigiosului Festival Internaţional de Dans Contemporan de la Evora cu spectacolele Nimic. Precis si Ready Modern Made, în coregrafia lui Florin Fieroiu, protagonişti fiind balerinii Carmen Coţofană şi Florin Fieroiu. Festivalul Internaţional de Dans de la Evora este unul din festivalurile importante de gen, ajuns anul acesta la cea de-a 11-a ediţie. Organizat de către Compania de Dans Contemporan din Evora, evenimentul are loc în regiunea Alentejo din Portugalia, fiind foarte receptiv la mişcările avangardiste din dansul contemporan. Scenele au fost construite în cele mai diversificate spaţii interioare şi exterioare, constituind, de-a lungul celor 10 ediţii, un loc de întâlnire şi de experienţe noi în privinta diferitelor forme de exprimare ale corpului, ilustrate de participanţi din diverse ţări.
Lady Gaga şi Justin Bieber – cei mai buni artişti ai anului
Extravaganta cântăreaţă americană, Lady Gaga, şi adolescentul canadian, Justin Bieber, au fost declaraţi, la Madrid, drept cei mai buni artişti ai anului, la ceremonia MTV Europe Music Awards. Lady Gaga ridicase deja opt premii la gala MTV Video Music Awards 2010, desfăşurată în septembrie, la Los Angeles, printre care şi cel pentru cel mai bun videoclip. Ceremonia, transmisă în direct în numeroase ţări şi urmărită, conform MTV, de 46 de milioane de fani, a fost prezentată de starul din 'Desperate Housewive', Eva Longoria, care a purtat în timpul galei nu mai puţin de nouă ţinute. Columbiana Shakira, care a cântat în deschidere hitul 'Waka waka', imnul Campionatului Mondial de fotbal din Africa de Sud, a primit premiul 'Free your mind', pentru acţiunea sa în favoarea accesului la educaţie a copiilor sud-africani şi columbieni.
Aproape de Gaudeamus
Cea de a XVII-a ediţie a Targului International GAUDEAMUS – Carte de învăţătură, se va desfăşura, anul acesta, între 18 şi 22 noiembrie, în Pavilionul Central al Romexpo din Capitală. Din acest an, Târgul Internaţional GAUDEAMUS va avea, la fiecare ediţie, un invitat de onoare. În 2010, invitatul de onoare este Belgia – Wallonie Bruxelles, opţiune bazată pe afinităţile culturale comune şi pe oportunităţile de cooperare şi schimburi profesionale pe piaţa cărţii, între cele două ţări. Momentul marchează şi preşedinţia belgiană a Consiliului Uniunii Europene în perioada iulie-decembrie 2010. Preşedintele de onoare al Târgului Internaţional GAUDEAMUS 2010 este Jaques Dubois, filolog belgian cu o solidă reputaţie internaţională, profesor de literatură modernă şi de sociologie a literaturii la Universitatea din Liège, autor a numeroase studii de specialitate recunoscute pe plan mondial.
Norman Manea revine în România
Norman Manea, unul dintre cei mai apreciaţi prozatori si eseisti români, profesor de literatura europeana si scriitor în rezidenţă la Bard College, New York, revine în Romania, la inceputul celei de-a doua jumatati a acestei luni, pentru o serie de evenimente, initiate si organizate de Editura Polirom si Institutul Francez. Vizita, derulata la invitatia Ambasadei Frantei in Romania, are ca prim scop marcarea, în Romania, a prestigioasei distinctii primite de Norman Manea din partea Franţei, Ordinul francez al Artelor si Literelor – titlul de Comandor. Pe parcursul sederii in România, Norman Manea va participa la Târgul de Carte Gaudeamus, isi va lansa cele mai noi volume aparute in cadrul seriei de autor de la Polirom, precum si volumul Laptele negru, publicat recent la Editura Hasefer, va sustine un dialog cu Edward Kanterian la Facultatea de Litere din cadrul Universitatii din Bucuresti si isi va intilni cititorii in cadrul a patru evenimente deschise publicului larg. Norman Manea a parasit Romania in 1986 si s-a stabilit in Statele Unite, unde a devenit scriitor in rezidenta si profesor la mai multe universitati americane. Desi traieste la New York, Norman Manea continua sa scrie numai în limba română.
Călătorie "între nicăieri şi altundeva", la Sala Radio
Nonconformista compozitoare şi solistă Irinel Anghel, acompaniată de Orchestra de Cameră Radio, invită publicul, mâine, de la ora 19.00, la audiţia lucrării "Sacred...", audiţie care va avea loc la Sala Radio. În cadrul aceluiaşi concert, dirijat de Horia Andreescu, vor putea fi ascultate lucrări ale lui W. A. Mozart - Simfonia concertantă în mi bemol major pentru vioară, violă şi orchestră, K. 364 şi Simfonia nr. 35 în re major Haffner, K. 385. Aceste lucrări vor fi susţinute de soliştii Cristina Anghelescu, la vioară şi Marius Nichiteanu, la violă. Seara de mâine de la Sala Radio este inclusă în manifestările organizate cu prilejul celei de-a 90-a aniversări a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, sub genericul decada muzicii româneşti.
Expoziţie de sticlă semnată Mihai Ţopescu, la Muzeul Naţional Cotroceni
Muzeul Naţional Cotroceni găzduieşte, în perioada 11 noiembrie -11 decembrie, expoziţia 'Mihai Ţopescu - sticlă'. Potrivit criticii de specialitate, arta lui Mihai Ţenescu reprezintă o pendulare constantă între creştinism şi spiritul laic, originalitatea lucrărilor regăsindu-se în combinarea substanţei simbolice cu cea seculară, ambele fiind formulate într-o dimensiune culturală bine ancorată în realitate. În perioada 1982-2002, Mihai Ţopescu a participat la numeroase expoziţii de grup şi personale în România, Danemarca, Cehia, Japonia, Belgia, Germania şi Olanda. Artistul a fost distins cu Premiul I, Design - oferit de Ministerul Industriei din România, Medalia de Argint la Concursul Internaţional de Sticlă din Philadelphia, Statele Unite, şi cu Premiul Naţional de Design - sticlă, în România.
Familia regală britanică are cont pe Facebook
Familia regală a Marii Britanii, prezentă deja pe Twitter şi Youtube, şi-a făcut cont pe reţeaua de socializare Facebook, a anunţat Palatul Buckingham. Familia regală a postat online fotografii, înregistrări video, noutăţi şi discursuri ale reginei Elisabeta a II-a, ale moştenitorului tronului britanic, prinţul Charles, şi ale fiilor acestuia, prinţii William şi Harry. Utilizatorii Facebook nu vor putea, însă, să posteze comentarii sau să devină "prieteni" ai familiei regale, aceasta preferând să creeze o pagină mai degrabă decât un profil personal pe site-ul de socializare. Serviciile regale britanice folosesc multe dintre noile tehnologii, adoptate şi de regină, deşi aceasta are venerabila vârstă de 84 de ani.
Spectacolul 'Hazard' - premieră prezentată de Teatrul de Magie, în coproducţie cu Teatrul de Operetă Ion Dacian
Premiera spectacolului 'Hazard', un recital realizat de Teatrul de Magie, în coproducţie cu Teatrul Naţional de Operetă, va avea loc, pe 14 noiembrie, de la ora 21,30, în Foaierul Teatrului Ion Dacian din Capitală. Teatrul de Magie 'Andrei Teaşcă' va beneficia, în prezentarea spectacolului, de acompaniamentul live oferit de orchestra Teatrului Naţional de Operetă, publicul bucureştean având astfel ocazia, pentru prima dată, să descopere un concept inedit, în care arta magiei şi cea lirică se întâlnesc într-o simbioză perfectă, creând, prin mister, o atmosferă de poveste. Furat din lumea reală de un spiriduş, personajul principal al poveştii se trezeşte într-un tărâm de vis, atemporal şi idilic în care ielele, reprezentate fiecare de către o artă îl ademenesc şi încearcă să îl înlănţuie şi să-l prindă definitiv în jocul lor. Singura artă care reuşeşte să-l subjuge, să-l farmece şi să-l transforme este cea de-a opta artă - Arta Magiei - născută cu puteri însutite din înlănţuirea tuturor celorlalte.
Operele lui Brâncuşi vor fi recondiţionate de Institutul Monumentelor Istorice
O echipă de specialişti în piatră de la Institutul Naţional al Monumentelor Istorice a ajuns la concluzia că operele Ansamblului Sculptural 'Constantin Brâncuşi' din municipiul Târgu-Jiu trebuie curăţate în cel mai scurt timp. Specialiştii au propus autorităţilor locale o soluţie rapidă de recondiţionare a operelor până în primăvara anului viitor, când se va putea trece la un program amplu de restaurare, costurile urmând să fie suportate de Primăria Târgu-Jiu. Un scaun de la Masa Tăcerii este deplasat cu aproximativ 1,5 centimetri, iar la Poarta Sărutului s-au constatat probleme la acoperământul din plumb, respectiv nişte fisuri apărute la nivelul sudurii. Ultima restaurare a Porţii Sărutului a avut loc în anul 2003.
Johann Strauss Ensemble, în turneu în România, între 11 şi 19 decembrie
Orchestra vieneză Johann Strauss Ensemble va susţine, în perioada 11 - 19 decembrie, un turneu naţional în România cu spectacolul "Best of Vienna", turneu care va include oraşele Bucureşti, Timişoara, Arad, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Mediaş şi Braşov. Johann Strauss Ensemble a fost fondat în 1985 de muzicienii din Bruckner Orchesters Linz. Până în prezent, ansamblul a concertat cu succes la Paris, Londra, Monaco, Madrid, Roma, Berlin, Salzburg, Viena, Tokyo şi în multe alte oraşe ale lumii, colaborând cu violonişti precum Joji Hattori, Aleksey Igudesman şi Alfred Pfleger. De-a lungul anilor, ei au fost dirijaţi de personalităţi precum Martin Sieghart, Christoph Campestrini şi Werner Steinmetz. Biletele pentru concertele din România au fost puse deja în vânzare la casele de bilete ale sălilor de spectacol şi online.
Filmul de animaţie "Megamind" - prima poziţie în box office-ul nord-american
Filmul de animaţie "Megamind", creat de studiourile DreamWorks, a ocupat prima poziţie în box office-ul nord-american. Pelicula spune povestea eroului negativ Megamind, extrem de inteligent, dar mereu lipsit de şansă, care încearcă fără succes să cucerească Metro City. Pe locul al doilea s-a clasat comedia "Sorocul", cu Robert Downey Jr. în rolul unui viitor tătic care se îmbarcă într-un road-trip burlesc. Locul al treilea a fost ocupat de cel mai recent film al cineastului american Tyler Perry, care a decis să schimbe registrul comic cu cel dramatic, în lungmetrajul "For Colored Girls", o dramă adaptată dintr-o piesă de teatru de succes care prezintă destinele câtorva femei afroamericane. "The Social Network", regizat de David Fincher, un film care prezintă felul în care a apărut reţeaua de socializare Facebook, încheie topul 10 al peliculelor cu cele mai mari încasări în America de Nord la sfârşitul săptămânii trecute, după ce a vândut bilete de 3,6 milioane de dolari.
De ce să socializezi când poţi să comunici de acasă?
Aproximativ 26% dintre britanici preferă să comunice prin intermediul mijloacelor electronice, aşezaţi comod pe canapea, decât să se întâlnească personal cu interlocutorii, se arată un studiu menţionat de Daily Mail. Cei care preferă schimburile rapide de texte unei conversaţii pe îndelete, într-un pub sau într-o cafenea, au nu mai puţin de 11 mijloace de a se conecta cu alţii, arată studiul, care enumeră e-mailul, sms-ul, instant messengerul, reţelele Twitter şi Skype, site-urile de jocuri online, live chatul, jocurile sociale, precum şi comunicarea în reţele sociale ca Facebook sau Bebo. Chiar şi atunci când ar avea destul timp să se întâlnească personal, 11% dintre britanici preferă să rămâna acasă şi să comunice de acolo online.
Scriitorul Norman Manea revine în România, la Târgul Gaudeamus
Scriitorul Norman Manea revine în România, în perioada 16 - 23 noiembrie, pentru a participa la mese rotunde, întâlniri cu cititorii şi pentru a-şi lansa oficial cele mai noi volume, printre care se numără "Vizuina" şi "Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian". Vizita, care are loc la invitaţia Ambasadei Franţei în România, are ca prim scop marcarea, şi în România, a prestigioasei distincţii primite de Norman Manea din partea statului francez în primăvara acestui an: Ordinul Artelor şi Literelor. Pe parcursul şederii în România, Norman Manea va participa la Târgul de Carte Gaudeamus din Capitală, îşi va lansa cele mai noi volume apărute în cadrul seriei de autor de la Polirom, precum şi volumul "Laptele negru" - publicat recent la Editura Hasefer, va susţine un dialog cu Edward Kanterian la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti şi îşi va întâlni cititorii în cadrul a patru evenimente deschise publicului larg.
Săptămâna Filmului Maghiar, la a patra ediţie
Cele mai noi lungmetraje, filme documentare şi scurtmetraje vor putea fi vizionate de cinefili la cea de-a patra ediţie a Săptămânii Filmului Maghiar, care se va desfăşura, în perioada 14-21 noiembrie, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Capitală. Evenimentul va fi deschis de un film inspirat din Revoluţia Ungară din 1956, intitulat 'Kolorado Kid'. Peliculele, care vor fi proiectate în Studioul Horia Bernea, vor fi prezentate, în fiecare seară, de criticul de film, Radu Igazsag, iar publicul va avea ocazia să stea de vorbă cu actorii şi regizorii invitaţi din Ungaria. Lungmetrajele şi unele dintre documentare vor fi proiectate cu subtitrare în limba română, iar restul filmelor vor avea subtitrare în limba engleză.
Intrarea la proiecţiile Săptămânii Filmului Maghiar va fi liberă.
Expoziţia 'Grigore Gafencu. Un destin', la Muzeul Municipiului Bucureşti
Expoziţia 'Grigore Gafencu. Un destin' reuneşte, în perioada 15 - 30 noiembrie, la Muzeul Municipiului Bucureşti, o serie de obiecte personale inedite legate de activitatea diplomatică şi înregistrări audio ale emisiunilor de la Radio Europa Liberă la care a participat Grigore Gafencu. Expoziţia este organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, şi îşi doreşte să prezinte publicului contribuţia diplomatului Grigore Gafencu în formarea exilului democratic românesc, punând accentul pe momentele dramatice din viaţa şi cariera acestuia.
Departamentul de Nord din Franţa vernisează, la Suceava, o expoziţie privind relaţiile româno-franceze
O expoziţie document intitulată "Francezi şi români în Marele război (1914-1918)" organizată de Departamentul de Nord din Franţa va fi vernisată, mâine, la Muzeul Bucovinei din Suceava. Expoziţia cuprinde 12 panouri pe care sunt expuse texte şi imagini referitoare la istoria româno-franceză raportată la primul război mondial.
Vernisajul va fi urmat de o serată muzicală, avându-l ca protagonist pe artistul francez Eric Bleuzé, care va interpreta cântece pe tema războiului, cântece pentru copii şi varietăţi ale muzicii franceze.
Scriitorul Michel Houellebecq a fost recompensat cu premiul Goncourt pe 2010
Scriitorul Michel Houellebecq a primit premiul Goncourt, cea mai prestigioasă dintre distincţiile literare franceze, pentru romanul său "La carte et le territoire". Michel Houellebecq, unul dintre cei mai cunoscuţi şi traduşi autori francezi, a fost marele favorit al ediţiei din 2010 a acestor premii. Copilul teribil al literaturii franceze a mai fost nominalizat de două ori pentru această distincţie. Premiul Goncourt, cel mai prestigios trofeu literar din Franţa, a fost înfiinţat în 1903 şi recompensează "cea mai bună proză de ficţiune a anului", câştigătorul fiind ales de un juriu de specialişti reuniţi la restaurantul Drouant din Paris.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.