Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
11 octombrie 2010
Regizorii Hanno Höfer şi Constantin Popescu Jr. participă, începând de astăzi și până pe 17 octombrie, la Săptămâna Filmului Românesc de la Budapesta. Manifestarea este organizată de Institutul Cultural Român din capitala Ungariei. Cei doi regizori vor deschide Săptămâna Filmului Românesc de la Budapesta în această seară, urmând să susţină o conferinţă de presă în care vor dezvălui detalii din culisele producţiei "Amintiri din Epoca de Aur", peliculă ce deschide seria de proiecţii. De asemenea, la deschidere va fi prezentă Anikó Górácz, autoarea volumului "Revoluţionarii - Noul val în cinematografia românească", ce oferă o analiză a succesului cinematografiei româneşti contemporane. Górácz este absolventă a Universităţii ELTE din Budapesta, la catedra de Teoria şi Istoria Filmului.
Scriitoarea Shivani Singh, nepoata rajahului din Madhupur, va fi prezentă la Bucureşti, de astăzi și până sâmbătă, pentru a-şi lansa romanul "Moarte la curtea rajahului". Cartea s-a plasat în Top 10 India Today. Aflată pentru prima dată în România, prinţesa Shivani Singh va participa la evenimentul de lansare a romanului "Moarte la curtea rajahului", care va avea loc pe 15 octombrie, la Casa ONU din Bucureşti. În cadrul evenimentului, Dana Deac, directorul TVR 1, va susţine o lectură din carte. Manifestarea include o expoziţie de fotografii de epocă înfăţişând palatul şi persoanele care au servit ca model pentru personajele din carte. În acest sens, prinţesa-scriitoare Shivani Singh, nepoata rajahului din Madhupur, va veni la Bucureşti cu câteva dintre cele mai frumoase sariuri princiare şi bijuterii, dar şi cu fotografii de familie.
Cea de a şasea ediţie a Festivalul Internaţional 'Jazz and More' va avea loc la Teatrul Gong din Sibiu la sfârșitul acestei săptămâni. Ca şi în anii trecuţi muzicienii invitaţi aduc pe scena festivalului sonorităţi incomode, directe, inteligente, care provoacă discuţii şi ridică semne de întrebare. 'Jazz and More' este singurul festival internaţional de muzica contemporană, jazz, muzică improvizată, artrock, muzică electro-acustică, care se desfăşoară anual în Sibiu, în procent de sută la sută necomercial'. 'Jazz And More' va prezenta săptămâna viitoare, la Teatrul Gong din Sibiu, importanţi muzicieni din România, Germania, Australia, SUA, Grecia, Finlanda, Anglia şi Polonia. Obiectivul festivalului este acela de a prezenta genuri muzicale cât mai diverse ca abordare artistică, propunându-se concepte noi şi creaţii originale ale unor artişti cu experienţă bogată în jazzul contemporan si muzica improvizată.
Unul din cei mai celebri reprezentanţi ai muzicii electronice, David Guetta, concertează la Bucureşti vineri, la Romexpo, în cadrul seriei de evenimente internaţionale Deadcode Production "Diamond Series", care include şi concerte la Bratislava, Debrecen şi Praga. Spectacolul va avea loc la Romexpo, una dintre cele mai mari săli din România, unde va fi folosit un sistem de sonorizare de nivel mondial şi o tehnică de lumini care cuprinde o serie de elemente vizuale unicat. Datorită succesului imens al celui de-al patrulea album semnat David Guetta - "One Love", apărut în august 2009 -, turneul de succes al acestuia continuă. Discul, la care au contribuit staruri precum membrii trupei Black Eyed Peas, Akon şi Kelly Rowland, se menţine în fruntea clasamentelor de vânzări şi al pieselor dance, cele mai bune cântece fiind difuzate permanent de radiourile şi televiziunile muzicale.
Tudor Gheorghe va interpreta, mâine seară, la Festivalul Artelor Bucureşti, cântece din repertoriul a două legende ale muzicii interbelice: Zavaidoc şi Jean Moscopol. Artistul va susţine, la Sala Palatului, concertul intitulat 'Cavalerii Felinarelor Târzii', spectacolul reprezentând de fapt o continuare a perioadei muzicale interbelice, unic pusă în valoare de cei doi 'cavaleri' care au adus cinste muzicii autohtone din vremea respectivă. Tudor Gheorghe va fi acompaniat de orchestra Arkadia, ce va evolua sub bagheta dirijorului şi orchestratorului Marius Hristescu, iar violonistul Dan Bozgan va aduce un plus de simţământ în mod special pieselor lui Zavaidoc.
Arad: Festivalul Internaţional de Teatru Clasic - a XVI-a ediţie
La Arad, a început, aseară, cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Clasic. Până pe 23 octombrie, pe scena Teatrului Clasic 'Ioan Slavici' vor urca nume sonore ale artei scenice între care Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Johnny Răducanu, Valeria Seciu sau Mircea Andreescu. La ediţia din acest an a festivalului de la Arad au fost invitate şi teatre din Republica Moldova, Ungaria şi Cehia, care vor prezenta spectacole mari, apreciate de criticii de specialitate. Aseară, în deschiderea evenimentului, actorul Victor Rebengiuc a primit distincţia 'Bene Merentis' pentru întreaga sa activitate. În această seară, în sala de concerte a Palatului Cultural din Arad, Ion Caramitru şi Johnny Răducanu vor susţine spectacolul de muzică şi poezie 'Dialoguri şi fantezii în jazz', realizat de Teatrul Naţional Bucureşti în parteneriat cu Filarmonica de Stat din Arad. Festivalul continuă, mâine, cu spectacolul 'Doamna noastră din Pascagoula', de Tennessee Williams, prezentat de Teatrul Mic din Bucureşti, din distribuţie făcând parte, între alţii, cunoscuţii actori Valeria Seciu şi Mircea Andreescu.
Sibiu: Spectacolul 'Shoah. Versiunea Primo Levi', reluat după doi ani
Teatrul Naţional 'Radu Stanca' Sibiu va comemora, diseară, la ora 19,00, Ziua Holocaustului prin programarea, după mai bine de doi ani, a spectacolului 'Shoah. Versiunea Primo Levi', în regia lui Mihai Măniuţiu. Shoah este un cuvânt ebraic cu sensul de dezolare / distrugere totală. Cercetătorii evrei au început să prefere acest termen celui de Holocaust deoarece acesta din urmă şi-a pierdut din semnificaţie prin utilizare excesivă. Primo Levi este un chimist italian născut la Torino într-o familie liberală. Pentru că era evreu, a fost trimis într-un lagăr de lângă Modena, ai cărui prizonieri au fost transportaţi la Auschwitz în februarie 1944. 11 luni mai târziu, din cei 650 de evrei italieni, mai trăiau 20. După eliberare, ca să ajungă înapoi la Torino, Levi a trebuit să călătorească prin Rusia, România, Ungaria, Austria şi Germania. Primo Levi a murit, cel mai probabil, sinucigându-se, din cauza depresiei de care suferea şi a spaimei de a-şi pierde memoria. Spectacolul 'Shoah' se desfăşoară cu numai 46 de spectatori, care iau loc pe scenă, într-un singur şir de scaune, de jur-împrejurul spaţiului de joc închis precum o cameră.
Castelele Peleş şi Pelişor, închise pentru curăţenie
Castelele Peleş şi Pelişor din Sinaia, vor fi închise publicului în vederea unor lucrări de curăţenie şi conservare preventivă a patrimoniului muzeal. Primul va fi închis Pelişorul, în perioada 18-31 octombrie, după care, între 1 şi 30 noiembrie, în Castelul Peleş se va realiza curăţarea plafoanelor, încăperilor, candelabrelor, tapiseriilor şi plafonului din sticlă din Holul de Onoare, a covoarelor şi parchetelor care sunt greu accesibile sau nepotrivite pentru curăţenia săptămânală. Turiştii sunt invitaţi ca, până pe 15 ianuarie, să viziteze expoziţia 'Dantelele Reginelor' deschisă la Castelul Peleş în sălile destinate expoziţiilor temporare. Orarul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 9,15 şi 16,45. Adulţii vor plăti la intrare 6 lei, elevii şi studenţii 1,5 lei iar pensionarii 3 lei.
Prima expoziţie din România vizitată cu telefonul mobil, la Muzeul de Artă din Cluj
O incursiune în timp, într-o călătorie de milenii, propune publicului expoziţia intitulată ''De la primele scrieri la multimedia. O scurtă istorie a comunicării şi mai mult...'', deschisă la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Elementul inovator al expoziţiei constă în faptul că obiectele pot fi admirate, în premieră pentru publicul din România, cu ajutorul telefonului mobil şi al tehnologiilor informatice de ultimă generaţie. Codul de bare 2D, aplicat exponatelor şi materialelor de suport oferă o interfaţă, prin telefonul mobil, şi permite să se asigure o punte de legătură între lumea reală şi informaţiile provenite de pe Internet. Astfel, vizitatorul îşi poate folosi telefonul mobil pentru a afla mai multe informaţii despre fiecare exponat, vitrină sau tematică abordată în cadrul numeroaselor secţiuni ale expoziţiei. Piesele expuse aparţin unora dintre cele mai reprezentative colecţii muzeale din Transilvania şi Banat.
Biserica Ortodoxă Rusă îşi lansează propriul canal de transmisiuni pe YouTube
Biserica Ortodoxă Rusă îşi lansează propriul canal pe YouTube, prin care va transmite evenimentele religioase importante, deplasările patriarhului Kiril şi poziţia bisericii asupra unor probleme de actualitate. Potrivit agenţiei Ria Novosti, canalul Bisericii Ortodoxe Ruse va fi lansat oficial, astăzi, în deschiderea celei de-a patra ediţii a Festivalului Internaţional "Credinţă şi cuvânt" de la Moscova, la Catedrala Hristos Mântuitorul. Dedicat promovării relaţiilor publice derulate de Biserică, Festivalul "Credinţă şi cuvânt" se desfăşoară începând din 2004. Anul acesta, evenimentul va reuni la Moscova peste 350 de delegaţi, reprezentând 67 de dioceze şi mai multe oraşe din Rusia.
Lansarea proiectului Stagiunea de Artă: vernisaj de pictură Mirela Trăistaru, prezentare de modă Wilhelmina Arz, premiile Oscar Românesc
Astăzi, are loc deschiderea Stagiunii de Artă, un amplu proiect cultural organizat de Design Yourself şi Opera Naţională Bucureşti, sub patronajul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional. Evenimentul va avea loc în foyerele Operei, începând cu ora 17:00. Pictura Mirelei Trăistaru, cele mai noi creaţii ale Wilhelminei Arz, premiile Oscar România, o mulţime de invitaţi de marcă ai culturii româneşti, toate se vor îmbina într-o plăcută atmosferă de cocktail cultural, după cum anunţă organizatorii. Printre laureaţii din acest an ai Premiilor de Excelenţă Oscar România, premii aflate la a 13-a ediţie, se numără nume importante ale scenei publice, două dintre acestea fiind Radu Beligan şi Cristian Ţopescu. Stagiunea de Artă este un proiect care îşi propune promovarea artiştilor români contemporani, experimente în zona sincretismului artelor, dinamizarea şi diversificarea activităţii culturale a Operei Naţionale Bucureşti şi dezvoltarea ofertei culturale a Capitalei.
Trei spectacole prezentate în premieră mondială, la Festivalul "Temps d'Images" de la Cluj-Napoca
Trei spectacole vor fi prezentate în premieră mondială la Festivalul european de teatru, dans şi imagine video "Temps d'Images", care începe astăzi şi se desfăşoară până pe 20 octombrie, la Cluj-Napoca. Directorul evenimentului, Miki Branişte, a declarat că cea de-a treia ediţie a festivalului "Temps d'Images" aduce publicului cinci spectacole de dans contemporan, patru performance-uri, un atelier de cercetare artistică la care participă regizori şi artişti vizuali, un spectacol de teatru, expoziţii de artă video, proiecţii de filme experimentale, scurt-metraje premiate şi o dezbatere. Artiştii invitaţi vin din Franţa, Germania, Italia, Olanda, Ungaria şi România şi îşi vor prezenta creaţiile la Fabrica de Pensule, la Teatrul Maghiar de Stat, la Casa Tranzit, la Studio Euphorion, la Turnul Croitorilor, la Boiler Club şi în anumite spaţii publice din Cluj. Cele 3 premiere mondiale sunt: "Solo tu", de Vava Ştefănescu, "Post.Sync" - Asociaţia Ground Floor din Cluj şi "Endurance" - Compania Alter Sessio din Franţa.
Spectacol inedit dedicat lui Shakespeare, la încheierea Toamnei Orădene
Un spectacol inedit, intitulat 'I am that I am', care va pune în scenă portretul complex al scriitorului William Shakespeare, va încheia, în această seară, Festivalul Toamna Orădeană. Scenariul este alcătuit din texte şi sonete de William Shakespeare, alese astfel încât să ilustreze cele două feţe: una a luminii - lumea sonetelor şi cea a întunericului - marcată prin personaje dramatice. Inedit va fi faptul că sonetele vor fi cântate, muzica acestora fiind compusă de Florian Chelu Madeva, primul şi, momentan, singurul compozitor pe plan mondial care a realizat integrala muzicală a sonetelor lui Shakespeare. Spectacolul este bilingv: sonetele vor fi interpretate în limba engleză de un actor-cântăreţ de origine engleză, iar textele dramatice sunt în limba maghiară. Pe parcursul spectacolului va fi asigurată traducerea simultană în limba română şi maghiară.
Expoziţie dedicată victimelor Holocaustului din România, la Parlamentul israelian
Expoziţia de pictură "Cum a fost posibil?", dedicată victimelor Holocaustului din România şi semnată de şapte artişti români, va fi prezentată la Parlamentul israelian, în perioada 24 - 31 octombrie, cu ocazia Zilei Holocaustului în România. Artiştii care semnează tablourile sunt: George Anghelescu, Mariana Câmpeanu, Ioana Gorzo, Adrian Popescu, Adrian Preda, Oana Sfetcu şi Simona Vilău. În perioada 1 - 30 noiembrie, expoziţia va fi accesibilă publicului larg şi la sediul ICR din Tel Aviv. Statul român şi-a asumat tragedia Holocaustului din ţara noastră. În urma prezentării în Parlament a Raportului Comisiei Internaţionale de Studiere a Holocaustului din România "Elie Wiesel", s-a instituit Ziua de comemorare a victimelor Holocaustului, în data de 9 octombrie. În România există şi Institutul Naţional de Studiere a Holocaustului "Elie Wiesel", aflat sub patronajul Ministerului Culturii.
Toni Braxton a intrat în faliment
Cântăreaţa americană Toni Braxton a anunţat că are datorii uriaşe şi a iniţiat o procedură juridică prin care a cerut să fie plasată sub incidenţa legii falimentului. Artista R&B a iniţiat această procedură legală la un tribunal din statul american California, susţinând că datoriile sale, constând în facturi neachitate şi împrumuturi nerambursate, se ridică la o sumă cuprinsă între 10 şi 50 de milioane de dolari. În documentele oficiale prezentate justiţiei americane, cântăreaţa a declarat că pe lista numeroşilor ei creditori se află Biroul pentru amenzi cauzate de parcări neregulamentare din Los Angeles, dar şi Departamentul pentru vehicule motorizate din statele americane California şi Nevada. În vârstă de 43 de ani, Toni Braxton are în palmares şase premii Grammy şi a vândut peste 40 de milioane de discuri în lumea întreagă.
"Chopin … şi nu numai" la Sala Radio
Celebra pianista, Luiza Borac, va deschide, miercuri, la Sala Radio, seria de concerte "Chopin... şi nu numai", manifestare organizată de Radio Romania, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea compozitorului ceh. Recitalul de miercuri al Luizei Borac este programat la ora 19 şi cuprinde: "12 studii" de Frederic Chopin, "Rapsodia română nr. 1 op. 11" de George Enescu (Transcripţie pentru pian solo) şi "Nouă Lieduri" de Franz Schubert. Seria de concerte "Chopin... şi nu numai" aduce la rampă trei pianişti români aflaţi în plină forţă creatoare - Luiza Borac, Matei Varga şi Horia Mihail.
Japonia şi România: două culturi muzicale la Bucureşti şi Sibiu
Bucureştiul şi Sibiul vor găzdui, pe 20 si 23 octombrie, o serie de concerte dedicate culturilor Japoniei şi României. Concertele trasează o paralelă între muzica tradiţională românească şi cea japoneză prin compoziţii moderne japoneze scrise pentru instrumente tradiţionale şi lucrări de prestigiu ce prelucrează motive folclorice întâlnite pe teritoriul românesc. Eitetsu Hayashi, considerat unul dintre cei mai buni solişti de tobe japoneze, va prezenta un concert de muzică clasică contemporană şi un solo de Taiko. Artistul va fi acompaniat de Orchestra Filarmonicii "George Enescu" sub bagheta maestrului Horia Andreescu. În programul serilor "Marilor Întâlniri" se mai regăsesc Rapsodia Română nr. 1 de George Enescu, Balada lui Ciprian Porumbescu şi suita de Dansuri populare româneşti, a lui Béla Bartók.
Festival de artă şi muzică nouă la Chişinau
La Chişinau va avea loc, pe 15 şi 16 octombrie, Festivalul de Artă şi Muzică Nouă "Acoperire Culturală", manifestare organizată cu sprijinul Institutului Cultural Român. Cu acest prilej, tineri artişti de pe ambele maluri ale Prutului vor urca pe o singura scenă, evoluând în momente de teatru/performance, dans contemporan şi muzică rock. Festivalul va fi deschis de Arcadie Rusu cu spectacolul de dans Promised Land. Programul festivalului din capitala Republicii Moldova mai cuprinde spectacole de teatru semnate de David Schwartz şi de Nicoleta Esinencu precum şi concerte susţinute de Monro, The Mono Jacks, The Amsterdams sau Snails. Evenimentul va fi încheiat de Ada Milea cu spectacolul "Quijote".
Participare românească la Frieze Art Fair
Asociaţia Vector din România va fi prezentă, în acest an, la Frieze Art Fair, cea mai mare manifestare de arta contemporana găzduită de capitala Marii Britanii. Echipa din România va propune publicului filmul "Battling Inertia" de Matei Bejenaru, lucrarea video "Rock Bottom" de Florin Bobu, pelicula pe 16mm "Komma" de Antonia Hirsch şi textul de ficţiune "But that's another story / Asta e altă poveste" de Dan Lungu. Publicaţia "Vector – cercetare critică în context", editată de Cătălin Gheorghe şi Livia Pancu, prezintă contribuţiile unor artişti ce au colaborat cu Asociaţia Vector de-a lungul celor peste 10 ani de activitate. La Frieze Art Fair vor lua parte peste 170 dintre cele mai bune galerii de artă din lume. Târgul de la Londra atrage un număr foarte mare de vizitatori şi include expoziţii, dezbateri şi programe educative coordonate de artişti şi critici de prestigiu.
Următorul film din seria "Harry Potter" nu va fi lansat în format 3D
Următorul film din seria "Harry Potter" nu va fi lansat în format 3D, aşa cum anunţaseră iniţial producătorii. Studiourile Warner Bros nu au reuşit să finalizeze în timp util conversia 3D a filmului "Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1" şi, pentru a nu-i face pe fani să aştepte prea mult, au luat decizia ca filmul să fie lansat în versiunea clasicã. Acest lucru se va intampla în Marea Britanie şi în Statele Unite, pe data de 19 noiembrie. În schimb, următorul film din serie, intitulat "Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2", va fi lansat în ambele versiuni - 2D şi 3D - pe 15 iulie 2011. Deşi noul volum ar fi trebuit să fie cel de-al şaptelea şi, totodată, ultimul roman din seria "Harry Potter", autoarea britanică JK Rowling a anunţat că ar putea să revina pe piata cu alte câteva aventuri ale celebrului personaj.
Noua revistă Moftul român, lansată în cadrul Festivalului Artelor
Unul dintre maeştrii bandoneonului, Lothar Hensel, a deschis, cu spectacolul 'Tango Sinfonico', o noua ediţie a Festivalului Artelor Bucureşti. Manifestarea care îl are ca preşedinte onorific pe Radu Beligan, va oferi publicului, în următoarele zile, spectacole de teatru, muzică clasică, balet, recitaluri instrumentale sau lansări de carte. Festivalul artelor este singurul eveniment care nu are niciun sponsor, fiind susţinut 100% din vânzarea biletelor. Tot cu acest prilej, a fost lansată noua revistă Moftul român, publicaţie înfiinţata de Ion Luca Caragiale în 1893, subintitulată atunci ironic "Revistă spiritistă naţională, organ pentru răspândirea ştiinţelor oculte în Dacia Traiană". Moftul român a apărut, cu unele întreruperi, până în anul 1902. Printre colaboratorii de marcă ai publicaţiei s-au numărat Dimitrie Teleor, Emil Gârleanu, Ion Al. Brătescu-Voineşti şi Alexandru Cazaban. Noul Moft Român îşi doreşte să păstreze spiritul lui Caragiale, publicaţia urmând sa apară lunar.
Iosif Demian, Nicolae Breban şi Nae Caranfil se întâlnesc cu publicul, în cadrul festivalului Les Films de Cannes
Iosif Demian, Nicolae Breban şi Nae Caranfil se numără printre personalităţile care se vor întâlni cu publicul, în cadrul evenimentului Les Films de Cannes a Bucarest, care incepe pe 15 octombrie şi se va desfăşura până pe 21octombrie, în capitală. În total, zece filme româneşti care au ajuns, de-a lungul timpului, pe Coasta de Azur vor putea fi vizionate în cadrul festivalului. Printre acestea - scurtmetrajul "Floarea Reginei", al lui Paul Călinescu, care a fost proiectat la Cannes în 1946, "La Moara cu noroc" de Victor Iliu, "Răscoala" de Mircea Mureşan, "Balanţa" si "O vară de neuitat" de Lucian Pintilie.
Trei spectacole prezentate în premieră mondială, la Festivalul "Temps d'Images" de la Cluj-Napoca
Trei spectacole vor fi prezentate în premieră mondială la Festivalul european de teatru, dans şi imagine video "Temps d'Images", care începe astăzi şi se desfăşoară până pe 20 octombrie, la Cluj-Napoca. Directorul evenimentului, Miki Branişte, a declarat că cea de-a treia ediţie a festivalului "Temps d'Images" aduce publicului cinci spectacole de dans contemporan, patru performance-uri, un atelier de cercetare artistică la care participă regizori şi artişti vizuali, un spectacol de teatru, expoziţii de artă video, proiecţii de filme experimentale, scurt-metraje premiate şi o dezbatere. Artiştii invitaţi vin din Franţa, Germania, Italia, Olanda, Ungaria şi România şi îşi vor prezenta creaţiile la Fabrica de Pensule, la Teatrul Maghiar de Stat, la Casa Tranzit, la Studio Euphorion, la Turnul Croitorilor, la Boiler Club şi în anumite spaţii publice din Cluj. Cele 3 premiere mondiale sunt: "Solo tu", de Vava Ştefănescu, "Post.Sync" - Asociaţia GroundFloor din Cluj şi "Endurance" - Compania A.lter S.essio din Franţa.
Castelele Peleş şi Pelişor, închise pentru curăţenie
Castelele Peleş şi Pelişor din Sinaia, vor fi închise publicului în vederea unor lucrări de curăţenie şi conservare preventivă a patrimoniului muzeal. Primul va fi închis Pelişorul, în perioada 18-31 octombrie, după care, între 1 şi 30 noiembrie, în Castelul Peleş se va realiza curăţarea plafoanelor, încăperilor, candelabrelor, tapiseriilor şi plafonului din sticlă din Holul de Onoare, a covoarelor şi parchetelor care sunt greu accesibile sau nepotrivite pentru curăţenia săptămânală. Turiştii sunt invitaţi ca, până pe 15 ianuarie, să viziteze expoziţia 'Dantelele Reginelor' deschisă la Castelul Peleş în sălile destinate expoziţiilor temporare. Orarul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 9,15 şi 16,45. Adulţii vor plăti la intrare 6 lei, elevii şi studenţii 1,5 lei iar pensionarii 3 lei.
Premiul Lumiere acordat cineastului american Milos Forman
Regizorul american de origine cehoslovacă, Milos Forman, a fost recompensat cu Premiul Lumiere pentru întreaga sa operă în cadrul unei ceremonii speciale a festivalului Lumiere, organizat, in fiecare an, în oraşul francez Lyon. Marele cineast a primit distincţia după vizionarea celui mai premiat film al sau, Amadeus, care prezintă povestea rivalităţii dintre Mozart si un alt compozitor al vremii, Salieri.
Prestigiosul premiu Lumiere, i-a fost atribuit, anul trecut, unui alt titan al cinematografiei americane, actorul şi regizorul Clint Eastwood.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.