Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
00.30 - 01.30 Album de colectie I • cu Florian Lungu
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
01.30 - 03.30 Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
03.30 - 05.00 Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
14 octombrie 2010
Sărbătorile Iaşilor, în zi de sărbătoare creştină
Mii de pelerini din întreaga ţară se află, astăzi, la Iaşi, unde se închină la Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi participă la Sărbătorile oraşului, manifestări organizate, în fiecare an, în preajma sărbătorii creştine. Racla cu sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva şi cele ale Sfântului Maxim Mărturisitorul, aduse din Grecia, vor rămâne depuse pe esplanada Catedralei, până mâine. Cel mai important moment al manifestărilor religioase este programat să aibă loc, începând cu ora 10, când va fi oficiată Sfânta Liturghie prilejută de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, considerată ocrotitoarea întregii Moldove. Radio România Cultural va transmite în direct slujba de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
Premieră pentru copii sold aut cu Frumoasa din Pădurea Adormită, la Sibiu
Premiera germană a spectacolului Frumoasa din Pădurea Adormită, în regia lui Cristian Pepino se joacă, în această seară, cu casa închisă, pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca"din Sibiu. Evenimentul a fost extrem de aşteptat de publicul sibian, motiv pentru care toate biletele pentru acest spectacol au fost epuizate încă de la sfârşitul săptămânii trecute, următoarea reprezentaţie fiind programată sâmbătă, 16 octombrie, de la ora 11:00. După premiera din această seară, copiii vor avea şansa să se fotografieze gratuit alături de personajele favorite. Frumoasa din Pădurea Adormită în regia lui Cristian Pepino este o adaptare după basmul cu acelaşi nume al lui Charles Perrault. Varianta scenică a basmului păstrează farmecul poveştii clasice fără a-i eluda dramatismul, asigurând în acelaşi timp un echilibru perfect între suspans şi comedie. Spectacolul montat la Secţia Germană este unul muzical şi aduce pe scenă personaje noi cu ajutorul cărora să explice mai uşor desfăşurarea acţiunii. Muzica a fost creată de compozitorul Dan Bălan. Reprezentaţia are o durată de 60 minute şi se joacă în limba germană cu traducere simultană la căşti.
Două spectacole de succes prezentate de Compania de teatru 'PassePartout Dan Puric'
Piesa de teatru 'Fantasmagoria', în regia lui Vadim Rusu, va fi prezentată de Compania de teatru PassePartout Dan Puric, în această seară, de la ora 19,30, la Sala Rapsodia din Bucureşti. 'Fantasmagoria' este un spectacol-reverie, în timpul căruia actorii vor aduce publicul în mijlocul unui basm de-a-ndoaselea, ''un basm în care Ileana Cosânzeana e stăpână aprigă peste trei Păcală rătăciţi prin viscol''. Piesa este, de asemenea, şi o creaţie la graniţa dintre pantomimă şi circ. Spectacolul, o poveste care seamănă cu un film rusesc, îi are în distribuţie pe Vadim Rusu, Nădejda Dimitriu, Petru Ciobanu şi Petrică Voicu. Spectatorii sunt invitaţi şi mâine, la o nouă piesă de teatru a Companiei PassePartout Dan Puric' - 'Toţi cinci', un spectacol în care se va spune ''povestea dintotdeauna a omenirii, concentrată în câteva zeci de minute. Din distribuţie vor face parte Ana Pepine, Dana Paraschiv, Ştefan Ruxanda, Paul Cimpoieru şi Silviu Man.
Festivalul SoNoRo promite muzică de cameră, măşti, mister şi fotografie
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului de muzică de cameră SoNoRo va avea loc în perioada 31 octombrie - 14 noiembrie şi va aduce la Bucureşti, Cluj şi Iaşi peste 30 de artişti internaţionali care vor susţine 14 concerte în 13 spaţii special amenajate pentru a reda în detaliu spiritul muzicii de cameră. Pentru prima oară în istoria festivalului, ediţia de anul acesta are şi un titlu. "Un ballo in maschera" sau "Un bal mascat" este numele ales pentru a reflecta accentele dominante ale programului, repertoriul şi evenimentele conexe ale acestuia. Totodată, pentru a marca împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Frederic Chopin şi a lui Robert Schumann, creaţia muzicală a celor doi compozitori ocupă un loc central în programul festivalului. Filmul documentar "Chopin reloaded", în regia polonezului Krzysztof Dzięciołowski, va fi prezentat în premieră, la SONORO 2010, în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania.
Dan şi Lia Perjovschi expun pentru prima dată în Spania, cu sprijinul ICR Madrid
Centrul de Artă Contemporană din Castellon, unul dintre cele mai importante şi ample spaţii dedicate artei contemporane din Spania, i-a invitat pe artiştii români Dan şi Lia Perjovschi sa monteze o expoziţie personală de mari dimensiuni. Dan şi Lia Perjovschi se află în Spania, cu sprijinul ICR Madrid, şi vor participa la vernisajul expoziţiei, care va avea loc mâine. Cele doua secţiuni care compun ansamblul expoziţional, "Time Specific - Dan Perjovschi" şi "Knowledge Museum - Lia Perjovschi", vor fi deschise pînă pe 26 decembrie. Dan şi Lia Perjovschi sînt unii dintre cei mai recunoscuţi la nivel internaţional artişti din România. Au devenit cunoscuţi în ţară încă din anii 80, iar după 1989, au expus în cele mai prestigioase spaţii din lume dedicate artei contemporane. Dan Perjovschi este cunoscut pentru desenele sale de mari dimensiuni, în care comentariile asupra realităţilor sociale şi politice se transpun artistic în manieră comică. Lia Perjovschi este o reprezentantă de marcă a artei conceptuale şi o pionieră a performance-ului, ca mediu artistic de transmitere a unor atitudini tranşante faţă de realităţile societăţilor post-totalitare.
Victor Rebengiuc şi Andrei Terian, câştigătorii celei de a IX-a ediţii a Marilor Premii Prometheus
Actorul Victor Rebengiuc şi tânărul critic literar Andrei Terian sunt câştigătorii celei de a IX-a ediţii a Marilor Premii Prometheus pentru Opera Omnia şi Opera Prima, decernate la Clubul Prometheus din Capitală. Premiile, acordate în fiecare an de către Fundaţia Anonimul, răsplătesc artiştii români de valoare din domeniile literatură, muzică, arte vizuale şi artele spectacolului. Marele Premiu Prometheus pentru Opera Omnia are o valoare de 100.000 de lei, iar cel pentru Opera Prima de 10.000 de lei. În afara acestora mai sunt acordate trei premii, în valoare de câte 10.000 de lei, finaliştilor Marelui Premiu Prometheus pentru Opera Omnia.
Juriul, care va delibera şi la viitoarele două ediţii, a fost format din Andrei Pleşu, Eugen Negrici, Dan Dediu, Ruxandra Demetrescu şi Ion Caramitru.
Gerd Schaller din nou la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio
Gerd Schaller revine la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio pentru un concert care va avea loc, mâine, începând cu ora 19.00, la Sala Radio. Dirijorul a mai colaborat cu orchestra în luna martie a acestui an în cadrul primei ediţii a Festivalului Internaţional de Acordeon şi Bandoneon. Concertul de mâine aduce publicului două lucrări speciale: Concertul pentru harpă şi orchestră de Paul Constantinescu, solistă Elena Ganţolea, şi Un recviem german de Johannes Brahms, interpretat de Corul Academic Radio. Soliştii întâlnirii speciale de la Sala Radio sunt Elena Ganzolea, la harpă, soprana Irina Iordăchescu şi baritonul Eduard Tumagian. Dirijorul Gerd Schaller este un artist complex, cu un repertoriu divers, simfonic, vocal-simfonic şi de operă. Este preocupat de redescoperirea unor opere mai rar puse în scenă şi readucerea lor în circuitul actual, propunând publicului spectacole precum "Oraşul mort" de Karl Korngold, "Piticul" de Alexander Zemlinsky sau "Regina din Saba" de K. Goldmark.
Musica Coronensis, la Braşov
Cea de-a VIII-a ediţie a festivalului Musica Coronensis începe, astăzi, la Braşov cu un concert simfonic al Filarmoniciidin localitate în cadrul căruia va fi interpretat, în primă audiţie absolută, Concertul pentru violoncel şi orchestră în la minor al compozitorului braşovean Paul Richter. În următoarele două zile, publicul va putea participa la trei concerte camerale şi o proiecţie de film care vor avea loc la Centrul Cultural Reduta, Muzeul Civilizaţiei Urbane sau Sala Festivă a Bisericii Negre. Sâmbătă, 16 octombrie, în Piaţa Sfatului din Braşov, va fi inaugurat noul ceas din turnul Casei Sfatului, care va repune în funcţiune totală cel mai vechi clopot din oraş. Festivalul Musica Coronensis se va încheia duminică. Atunci sunt programate două concerte la Biserica Neagră: la prânz - un recital de orgă şi percuţie, iar seara – un concert vocal-simfonic cu instrumente istorice.
Scara pisicii' de Katalin Thuroczy, în premieră la Teatrul Naţional din Bucureşti
Spectacolul 'Scara pisicii' de Katalin Thuroczy va fi prezentat, în premieră, la Teatrul Naţional din Bucureşti, sâmbătă, 23 octombrie, la Sala 99, în cadrul proiectului 'Uşi deschise pentru toţi'. 'Scara pisicii' este o piesă cu şi despre femei, a cărei autoare evită clişeele feministe, vorbind despre dragoste şi căsătorie într-o savuroasă manieră cinică. Premiera de la Naţionalul bucureştean este o tragicomedie cu accente poliţiste şi final neaşteptat, un text plin de suspans despre un joc de-a şoarecele şi pisica, în care se dispută inima aceluiaşi bărbat.
Personalitate distinctă în cultura teatrală contemporană, scriitoarea Katalin Thuroczy, autoare de poezie, proză şi scenarii de film, a scris numeroase piese de teatru, jucate cu mult succes pe scene din Ungaria, Franţa, Cehia sau România, remarcate în cadrul concursurilor de dramaturgie, nominalizate şi premiate la festivaluri internaţionale de gen. Spectacolul 'Scara pisicii' este pus în scenă de Irina Popescu-Boieru şi le are în distribuţie pe Liliana Hodorogea şi Florentina Ţilea.
Michael Douglas, grav bolnav
Starea de sănătate a actorului american, Michael Douglas, care suferă de o formă de cancer la gât, s-a agravat brusc. Oliver Stone, regizorul filmului "Wall Street: Money Never Sleeps" a declarat că în prezent actorul trece prin momente dificile. Douglas urma să îl însoţească pe regizorul Oliver Stone într-un turneu prin Europa, unde filmul a apărut deja pe piaţă. Marele actor american a fost diagnosticat cu cancer la gât în luna august, când boala ajunsese déjà în stadiul cel mai avansat. Michael Douglas, în vârstă de 65 de ani, a acuzat dureri acute de gât încă de la începutul acestui an dar medicii au pus diagnosticul destul de târziu.
Zilele Franco-Române ale Audiovizualului şi Cinematografiei 2010, în Capitală
Zilele Franco-Române ale Audiovizualului şi Cinematografiei se vor desfăşura pe 18 şi 19 octombrie, în capitală, fiind centrate pe tema "Industrie şi creaţie: mizele digitalului". La evenimentul din acest an sunt invitate mai multe personalităţi din Franţa, precum Michel Herbillon, deputat, vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri culturale şi educaţie din cadrul Adunării naţionale, autor al unei legi a digitalului în cinematografie, sau Thierry Fremaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes. Între personalităţile din România care vor vorbi la acest eveniment îi amintim pe Kelemen Hunor, ministrul Culturii, Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al TVR, Demeter Andras, preşedintele-director general al Radio România, Tudor Giurgiu, preşedintele Festivalului Internaţional de Film Transilvania, sau Eugen Şerbănescu, directorul Centrului Naţional al Cinematografiei. În urma ediţiilor trecute ale acestui eveniment, a fost semnat un acord de coproducţie cinematografică de care au beneficiat realizatori români şi francezi. Evenimentul a permis, de asemenea, punerea în practică a unui important program de educaţie pentru imagine în beneficiul elevilor de liceu români, suţinut de Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu şi de mulţi alţi realizatori.
Târg de antichităţi Ţărăneşti la Muzeul Ţăranului Român
Peste 40 de colecţionari din întreaga ţară vor prezenta, la sfârşitul acestei săptămâni, obiecte vechi, nelipsite din gospodăria ţărănească, în cadrul Târgului de Antichităţi Ţărăneşti, care va avea loc la Muzeul Ţăranului Român. Vizitatorii târgului vor putea vedea şi cumpăra icoane pe lemn şi pe sticlă, cruci, pristolnice, podoabe, ceramică, doniţe, vase din lemn, mobilier crestat, lăzi de zestre, covoare, ştergare, piese de costum popular, ceasuri, candelabre şi râşniţe de alamă. Pe lângă obiectele vechi vor putea fi achiziţionate şi preparate alimentare proaspete. Preţul biletelor de intrare la târg este de 4 lei sau de 2 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.
Pelerinajul, singurul tip de turism care creşte şi pe timp de criză
Numărul românilor care merg în pelerinaje interne a rămas constant în ultimii ani, iar călătoriile cu tematică religioasă, peste hotare, sunt în creştere. Constatarea aparţine mai multor şefi de agenţii de turism din capitală care observă că pelerinajul este singurul segment al turismului care nu a fost afectat de criză. Preţul mediu al unui pelerinaj extern este de 500 de euro de persoană, iar din numărul total al pelerinilor, peste 80% merg în Israel. Alte destinaţii externe preferate de românii credincioşi sunt Grecia, Iordania, Liban şi Siria.
Cele două mari pelerinaje în România sunt cel de la Iaşi, de Sfânta Parascheva, şi cel de la Bucureşti, cu ocazia sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou. Fiecare dintre aceste pelerinaje atrage, potrivit estimărilor jandarmeriei, aproximativ un milion de credincioşi.
Patrimoniu românesc la Washington
Fundaţia Raţiu lansează mâine, peste ocean, o serie de evenimente destinate promovarii patrimoniului romanesc. Conferinţele "Ultimul evreu din Sighişoara" şi "Transilvania – pierdută şi regăsită" vor fi susţinute la Ambasada României din Washington de către Jessica Douglas Home – preşedinte al Fundaţiei Mihai Eminescu şi Caroline Fernolend – vicepreşedinte al aceleiaşi instituţii.
Cele două conferinţe îşi propun să ofere publicului o imagine complexă asupra Transilvaniei de azi, prin prisma proiectelor realizate în domeniul restaurării patrimoniului evreiesc din România şi pentru renaşterea satelor săseşti ca societăţi rurale de sine stătătoare. Evenimentul însoţeşte expoziţia "Transilvania – patrimoniu şi viitor", deschisă în perioada 14-31 octombrie, la Ambasada României din Washington. Conferinţele din Capitala Statelor Unite fac parte dintr-un program mai amplu de promovare a valorilor culturale româneşti cu ocazia celebrării a 130 de ani de relaţii diplomatice româno-americane.
Howard Jacobson a primit Man Booker Prize
Scriitorul britanic Howard Jacobson a primit, la Londra, Man Booker Prize, cea mai prestigioasă distincţie literară din Marea Britanie, pentru romanul "The Finkler Question". Howard Jacobson, în vârstă de 68 de ani, a obţinut acest premiu al literaturii anglofone pentru munca sa de cercetare asupra semnificaţiei conceptului de evreu în lumea modernă. Romanul "The Finkler Question" evocă povestea a doi vechi colegi de şcoală şi a profesorului lor, abordând teme precum dragostea, sexul şi apartenenţa la comunitatea evreiască. Printre laureaţii ediţiilor precedente se numără autori celebri precum Salman Rushdie, Kazuo Ishiguro, Margaret Atwood, Ben Okri şi Thomas Keneally.
Acordeon, jazz şi dans la Nopţi Albe de Acordeon
Festivalul Internaţional NOPȚI ALBE DE ACORDEON va fi lansat pe 20 octombrie prin concertul extraordinar de jazz susținut de Emy Drăgoi. Invitatul special al serii va fi Costel Niţescu, iar programul va fi completat de trupa de dans Tangotangent. Emy Drăgoi este considerat cel mai bun acordeonist de jazz al momentului, fiind descendentul unei familii de acordeoniști ploieșteni. Artistul a publicat mai multe albume de jazz printre care "Accordeon Stiple", înregistrat împreună cu pianistul Antoine Hervier, "Baladă pentru Claudia" și "Etnofonia", lansat în 2008 în 32 de țări. Ajuns la cea de-a cincea ediție, Festivalul Internaţional NOPŢI ALBE DE ACORDEON va continua în zilele de 22, 23 şi 24 octombrie, la Teatrul Odeon din București.
Artişti belgieni la Muzeul Naţional de artă din Bucureşti
La Muzeul Naţional de Artă al României, se deschide, în această seară, expoziţia "NERVIA 1928 – 1938. Pictori din anii 30 în Belgia", eveniment organizat de MNAR, Valonia-Bruxelles Internaţional, Fondul Léon Eeckman şi Grupul Nervia, în cadrul unui program de cooperare între România şi regiunea Valonia-Bruxelles. Cele 130 de lucrări expuse provin din colecţii particulare şi din patromoniul mai multor muzee consecrate din Belgia. Expoziţia poate fi vizitată până în luna ianuarie a anului viitor.
Medalion Antonio Vivaldi
Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat din Arad oferă, în această seară, melomanilor, în cel de-al doilea concert al actualei stagiuni, un 'Medalion Antonio Vivaldi'. Din program nu va lipsi cea mai cunoscută lucrare a celebrului compozitor veneţian 'Anotimpurile', interpretată pe lângă Simfonia în do major şi Simfonia în sol major ale aceluiaşi compozitor. Dirijorul concertului va fi maestrul Dorin Frandeş, iar solist - violonistul Dorel Bîc.
Timbre, monede şi antichităţi la Bacău
Colecţionari din mai multe zone ale României vor participa, în zilele de 16 şi 17 octombrie, la ediţia a IX-a a expoziţiei şi târgului de filatelie, cartofilie, numismatică şi antichităţi, găzduit de Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" din Bacău. La ediţia din acest an şi-au anunţat prezenţa pasionaţi de filatelie şi numismatică din Republică Moldova şi din Rusia. În cadrul evenimentul va fi prezentat şi exponatul filatelic "Postal Stationery, România 1870-1905, pentru care filateliştii băcăuani au obţinut, pe 10 octombrie, medalia de aur la Expoziţia Mondială de Filatelie de la Lisabona. Târgul este deschis în intervalul orar 8:00-18:00.
Umbra lui John Lennon, acasă la Lady Gaga
Cea mai populară cântareata a momentului, americanca Lady Gaga, este păzita de bodyguarzi 24 de ore din 24, inclusiv când doarme, de teama sa nu fie ucisa la fel ca John Lennon, în 1980, relateaza presa internationala. Vedeta este îngrijorata din pricina faptului ca unele mail-uri primite de la fani sună destul de ameninţător. În unele mesaje, fanii fac comentarii cel putin bizare, de tipul "nu voi fi fericit cu-adevarat decât atunci când voi muri împreuna cu tine". Acum 30 de ani, John Lennon a fost împuşcat în faţa locuinţei sale din New York de un fan care îsi dorea să ajungă astfel celebru.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.