DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
16.00 - 16.30
Scena si ecranul • Realizatori Anisora Dumitrescu si Mariana Ciolan.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
16.30 - 17.30
Turnul lui Babel • Realizator Irina Hasnaş

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
17.30 - 18.30
Cine stie castiga • Realizator Andreea Ionescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

20 octombrie 2010

Orchestrele şi Corurile Radio vă invită mâine, de la ora 19.00, la cel de-al doilea recital din seria "Chopin... şi nu numai" susţinut de Horia Mihail. Acesta va interpreta 4 Mazurci, op. 33, Nocturna în do diez minor, op. postum şi Nocturna op. 48 nr. 1 de Chopin, Kinderszenen", op. 15 de Schumann, Pavana din Suita nr. 2 op. 10 de G. Enescu şi Sonata "Après une lecture de Dante" de Liszt. Cu acelaşi program, Horia Mihail a fost prezent în luna septembrie a acestui an la Viena, în cadrul Festivalului Internaţional "Round About Chopin" organizat de Institutul Cultural Român la Viena şi EUNIC Viena.

Expoziţia de fotografie "Călare în Carpaţi", care prezintă turismul ecvestru în mai multe zone montane ale ţării, va fi prezentată de astăzi până duminică la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Capitală. Vernisajul, eveniment organizat de Asociaţia de Ecoturism din România în colaborare cu Muzeul Satului, va avea loc astăzi, de la ora 13.00. Evenimentul va fi deschis de o serie de prezentări ce au ca subiect ecoturismul ecvestru şi ariile protejate din România, susţinute de Andrei Blumer şi Mugur Pop, director tehnic al Comitetului Naţional de Turism Ecvestru. Rapsodul Nicolae Piţiş va susţine un scurt program artistic la fluier, iar în final invitaţii vor putea degusta produse tradiţionale.

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional 'Nopţi Albe de Acordeon', iniţiată şi coordonată artistic de acordeonistul Emy Drăgoi, se va desfăşura în perioada 22-24 octombrie, la Teatrul Odeon din Bucureşti. În cadrul evenimentului vor evolua Maria Selezneva, Duo Paulo, Tiziano Chiapelli, Camille Privat, Kusmeruck Gilles, care va prezenta un recital cu muzică tradiţională cajun din Louisiana, Statele Unite ale Americii, şi Constantin Fulgerică. De asemenea, iniţiatorului festivalului, Emy Drăgoi, va prezenta publicului un recital, alături de invitaţii săi din Franţa, ţară în care şi-a perfecţionat pregătirea muzicală, în special în domeniul jazz-ului, la Academia 'Bill Evans'.

Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu va prezenta, la începutul săptămânii viitoare, pe 25 octombrie, piesa "Femeia ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia", în regia Ancăi Bradu, la Festivalul de Teatru "Pledez Pentru Tine(ri)" de la Piatra Neamţ. Spectacolul este o punere în scenă profundă şi apăsătoare a piesei lui Matei Vişniec şi prezintă atrocităţile războiului printr-o serie de scene monologate sau în dialog, cu accente poetice absurde sau suprarealiste. Acest proiect este o coproducţie a Teatrului Naţional sibian şi a Centrului pentru Cercetări Avansate în Domeniul Artelor Spectacolului din cadul Universităţii "Lucian Blaga". Din distribuţia spectacolului fac parte tinerele actriţe Veronica Arizancu şi Iulia Maria Popa.

Mircea Baniciu va susţine pe 10 noiembrie, la Sala Palatului, concertul de lansare a albumului "Best of - vol. 2", alături de trupa sa formată din Vlady Cnejevici, Teo Boar, Cristi Iorga şi Marian Mihăilescu şi de o serie de invitaţi speciali ce urmează a fi anunţaţi. În cadrul evenimentului, artistul va include 10 dintre cele mai cunoscute piese ale sale, ce se pot regăsi pe noul disc, actualizate ca sound, printre care: "Vara la ţară", "Tristeţi provinciale", "Dealul cu dor", "Pisica neagră", "Întoarcerea la Orient" sau "Andrii Popa". Biletele pentru concert, intitulat "Mircea Baniciu şi prietenii lui", s-au pus în vânzare în reţelele librăriilor Humanitas şi Diverta, magazinele Gemanos, Vodafone, Orange, Domo, Librăria "Mihai Eminescu" şi la casieria Sălii Palatului.

Directorul Centrului Naţional al Cinematografiei, Eugen Şerbănescu, a declarat ieri cu privire la iniţiativa de modificare a legii cinematografiei, lansată de senatorul Sergiu Nicolaescu, că aceasta ar fi "echivalentul unei renaţionalizări a cinematografiei". Șerbănescu a afirmat că există pericolul ca funcţionari de la CNC să se amestece în producţia de filme, ca urmare a statutului de coproducător. Propunerea de modificare a legii cinematografiei a fost aprobată de Senat pe 17 mai şi urmează să fie analizată de Camera Deputaţilor, care este forul decizional. Printre iniţiatorii propunerii se numără Sergiu Nicolaescu, Mircea Diaconu şi Radu F. Alexandru. Printre celelalte prevederi din proiectul de modificare a Legii cinematografiei se numără menţionarea, la dosar, a distribuţiei filmului. Potrivit propunerii, comisia de selecţie poate fi formată exclusiv din oameni din industrie, fără critici de film. În locul selecţiei bazate pe puncte (acordate în funcţie de premiile câştigate anterior, rezultate de box office) ar urma să fie instituit sistemul de admis/respins.

"Film Socialism ", cea mai recentă peliculă semnată de Jean-Luc Godard, va avea premiera în România astăzi, la Cinema Studio din Capitală. Pelicula lui Godard este filmul-surpriză al evenimentului Les Films de Cannes a Bucarest, care se desfăşoară până mâine în Capitală. "O simfonie în trei părţi", cum l-a descris renumitul cineast, filmul va putea fi vizionat în premieră naţională în această seară, de la ora 19.00. "Film Socialism" a fost proiectat anul acesta în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes. Lungmetrajul prezintă o croazieră pe Mediterana, conversaţii în mai multe limbi, încercarea unor părinţi de a se explica în faţa copiilor lor pe teme ca "Libertate, Egalitate şi Fraternitate", şi o trecere prin şase locuri în care s-au născut mituri - false sau adevărate -, Egipt, Palestina, Odessa, Hellas, Napoli şi Barcelona.

Tânărul pianist şi compozitor Matei Bucur Mihăescu, în vârstă de 15 ani, va susţine un concert - portret componistic, astăzi, în sala 'George Enescu' la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Recitalul stă sub semnul susţinerii şi promovării tinerelor valori autentice româneşti, fiind patronat de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. Programul concertului cuprinde compoziţii de Matei Bucur Mihăescu, în interpretarea orchestrei Cammerata, formată din elevi ai Liceului de Muzică 'George Enescu' şi studenţi ai Universității Naționale de Muzică, avându-i solişti pe Silviu Albei , Alexandru Bertea. Una dintre lucrările din concert se bucură de interpretarea Corului Naţional de Cameră Madrigal.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, ieri, că Sibiul are "şanse reale" să intre în patrimonial UNESCO alături de Sighişoara, iar dosarul care va fi pregătit până la jumătatea anului 2011 ar putea intra pe agenda forului în 2012. Kelemen Hunor a anunţat că se aşteaptă o hotărâre a Consiliului Local Sibiu care să aprobe această idee, după care Ministerul Culturii va trimite la Sibiu o echipă tehnică.
Rolul acesteia va fi ca, împreună cu specialiştii şi cu autorităţile locale, să realizeze dosarul care prevede foarte multe proiecte, studii, rapoarte şi avize.

Ministrul învăţământului şi universităţii italian, Mariastella Gelmini, a anunţat că mai multe universităţi sunt pe lista instituţiilor de învăţământ care vor suferi reduceri nete de finanţări din partea guvernului şi nu vor mai putea să susţină cheltuielile. Gelmini nu a făcut publică lista universităţilor care vor fi închise, dar i-a liniştit pe studenţi că, dacă rectoratele sunt dispuse, ele vor putea să devină parte integrantă a celui mai apropiat centru universitar. Potrivit ministrului, studenţii sunt mai avantajaţi dacă învaţă în centre universitare de elită decât în universităţi mai puţin importante, dar aproape de casă. Mariastella Gelmini a amintit că, în clasificarea internaţională, universităţile italiene nu se află în primele 100 dar nu din cauza resurselor alocate, 'ci din motive de regulament intern'.

Ministrul Culturii şi Patrimoniului Cultural, Kelemen Hunor, a declarat că 630 de posturi din instituţii aflate în subordinea ministerului vor fi reduse, primele disponibilizări urmând să apară, probabil, în luna decembrie. El a afirmat că proiectul Hotărârii de Guvern care prevede restructurarea instituţiilor de cultură este aproape gata şi, dacă se vor obţine la timp toate avizele, va fi depus în această săptămână în şedinţa de Guvern sau cel mai târziu săptămâna viitoare. Ministrul Culturii a spus că nu se fac reduceri de cheltuieli "uriaşe" prin aceste disponibilizări, dar a susţinut că a avut întâlniri cu directorii instituţiilor de cultură şi au căutat soluţii ca activitatea acestora să nu fie periclitată. Potrivit lui Kelemen Hunor, prin reducerea celor 630 de posturi economia este de "puţin peste două milioane de lei".

Omul de afaceri Mircea Simion Vescan, proprietarul tabloului "Car cu boi", adjudecat pentru suma de 155.000 de euro, la sfârșitul lunii septembrie, într-o licitaţie organizată în Capitală, va preda lucrarea cu titlu de împrumut Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu. Evenimentul va avea loc mâine, de la ora 13.00, în Salonul de Muzică din Palatul Brukenthal. Tabloul "Car cu boi", de Nicolae Grigorescu, va putea fi astfel văzut de vizitatorii instituției sibiene. Celebra lucrare a lui Grigorescu a fost scoasă la vânzare în cadrul licitaţiei "Impresionism şi Postimpresionism românesc", a casei Artmark, ce a avut loc pe 30 septembrie în Capitală, fiind adjudecată pentru suma de 155.000 de euro. "Car cu boi" a ocupat astfel locul al doilea în topul celor mai scumpe lucrări de artă tranzacţionate pe piaţa românească.

Trupa de rock alternativ "Luna Amară" va susţine, duminică, un concert la Bistriţa, prin care va marca zece ani de la înfiinţarea formaţiei. Evenimentul se va desfășura la Casa Armatei din localitate. Alături de formaţia clujeană vor urca pe scenă trupele "Flirt in Lust" şi "Alternativ Quartet", acesta din urmă lansându-şi primul album, intitulat "Liniştea astupă goluri". Concertele vor avea loc începând cu ora 19.30, iar preţul biletului va fi de zece lei. "Luna Amară" este o formaţie de muzică rock, originară din Cluj-Napoca şi fondată în 1999 sub numele de "Tanagra Noise", de către Nick Făgădar, Gheorghe Farcaş. La scurt timp, alţi artişti au completat trupa, elementele nou-introduse fiind remarcabile, un instrument aparte, mai rar întâlnit în muzica rock, fiind trompeta, la care interpretează Mihnea Blidariu.

Începând de astăzi și până pe 27 octombrie, Noul Cinematograf al Regizorului Român va fi gazda filmelor care l-au consacrat pe regizorul Marian Crişan în domeniul cinematografiei de valoare. Morgen este debutul în lungmetraj al regizorului, cunoscut până acum publicului mai ales pentru filmul Megatron cu care a obţinut în 2008, Palme d'Or la Cannes, secţiunea scurtmetraj şi premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Stockholm. Morgen a participat deja în cateva festivaluri unde a câştigat 6 premii: Locarno - Leopardul de Argint şi alte 3 premii importante, Reykjavik premiul "The Church of Iceland", Festivalul de film de la Iaşi - cel mai bun film românesc.

Lungmetrajul "Winter's Bone" a primit trei nominalizări la Gotham Independent Awards 2010. Aceste distincţii care se acordă producţiilor cinematografice independente vor fi decernate în cadrul unei gale care va avea loc pe 29 noiembrie, la New York. Filmul "Winter's Bone", regizat de Debra Granik, prezintă povestea unei adolescente americane care îşi caută tatăl într-o comunitate rurală stranie din statul Arkansas şi a fost nominalizat la categoriile "cel mai bun lungmetraj", "cel mai bun actor debutant" (Jennifer Lawrence) şi "cea mai bună distribuţie".
"The Kids Are All Right" a primit două nominalizări - la categoriile "cel mai bun lungmetraj" şi "cea mai bună distribuţie". Această comedie prezintă povestea copiilor unui cuplu de lesbiene, concepuţi cu ajutorul tehnicilor de inseminare artificială, care îşi doresc o relaţie cu tatăl lor biologic. Annette Bening şi Julianne Moore interpretează rolurile celor două mame.

Iubitorii teatrului sunt aşteptaţi duminică, de la ora 19.30, la spectacolul "RENCONTRES" prezentat de Compania de teatru "Passe-Partout Dan Puric" la sala Rapsodia, să descopere o altă faţetă, mai curată, a lumii. Reflexele zilnice şi semnele cotidianului sunt materia primă folosită de autorii spectacolului. Din ele se desprinde poezia unor momente importante ale vieţii, tot ele conduc la sentimente şi stări sublime, pe care actorii le "joacă", le "mimează" şi le "dansează" cu plăcere, ajutaţi de un al treilea personaj, care este fundalul sonor. Alternanţa incredibilă a stărilor de bucurie şi tristeţe, a dinamismului extraordinar amestecat cu mişcările lente ale pantomimei îndurerate a reprezintă nu numai un traseu cultural ci şi o călătorie inteligibilă la nivel de asumare a sinelui către scenă şi înapoi. Dragoş Huluba şi Violeta Totir demonstrează publicului cum se poate comprima o viaţă, două, o cultură, două şi chiar mai multe în numai o oră.

Bogdan-Alexandru Stănescu, directorul editorial al Polirom, este primul editor român acceptat să participe la un fellowship de la Ierusalim. Este vorba despre cel mai important program de pregătire profesională dedicat editorilor şi agenţilor literari din întreaga lume. Pe durata celor şapte zile de stagiu (18 - 25 februarie 2011), coordonatorul colecţiei "Biblioteca Polirom" va participa la seminarii şi întâlniri pofesionale cu autori prestigioşi şi profesionişti de la cele mai importante edituri din Statele Unite, Marea Britanie, Germania şi Franţa. Fellowship-ul va avea loc în perioada desfăşurarii celei de-a 25-a ediţii a Târgului de Carte de la Ierusalim. Pe lista participanţilor la ediţiile anterioare se află nume importante ale industriei editoriale, precum Jamie Byng - patronul Canongate Books, Jean Mattern - coordonatorul colecţiei "Du Monde Entier" de la Gallimard, Beata Stasinska - una dintre patroanele prestigioase edituri poloneze WAB sau scriitoarea Zeruya Shalev.

Lungmetrajul "Mănâncă, roagă-te, iubeşte", cu Julia Roberts, a fost lider în box office-ul românesc de weekend, încă de la premieră, cu încasări de aproape 340 de mii de lei. Liz Gilbert este o femeie modernă pornită într-un periplu prin lumea largă, de-a lungul căruia speră să se regăsească şi să se împace cu sine, în filmul "Mănâncă, roagă-te, iubeşte". Aflată la răscruce de drumuri, după divorţ, Liz Gilbert îşi ia un an de pauză de la slujbă şi se decide să evadeze din viaţa sa obişnuită şi confortabilă, riscând totul numai pentru a-şi schimba viaţa. În timpul călătoriei sale prin locuri exotice minunate, ea se bucură de experienţe simple, cum ar fi să mănânce în Italia, să se roage în India şi, la final, să se bucure în mod neaşteptat de pacea şi echilibrul unei iubiri, în Bali. Pe poziţia a doua în box office-ul românesc s-a clasat "Legende din regatul bufniţelor", cu încasări de peste 221.000 de lei.

Spectacole de musical şi operetă de la teatrele din ţară, dar şi din Ungaria, Rusia şi Ucraina vor fi prezentate la cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical "Viaţa e frumoasă!". Evenimentul va avea loc între 4 şi 14 noiembrie, la Teatrul de Operetă din Capitală. Cu invitaţi din peste zece ţări şi un program diversificat dedicat sferei artelor spectacolului muzical, festivalul include anul acesta numeroase evenimente: spectacole de operetă şi musical, gale şi concerte, ateliere pentru copii, conferinţe susţinute de specialişti din domeniul musicalului şi expoziţii. Festivalul debutează cu premiera "Liliacul", operetă de Johann Strauss-fiul, producţie a Teatrului de Operetă, în regia lui Răzvan Ioan Dincă.

Trupa americană Bon Jovi va primi premiul Global Icon în cadrul galei MTV Europe Awards. Evenimentul va avea loc pe 7 noiembrie, la Madrid.Bruce Gillmer, vicepreşedintele MTV Networks International, a declarat că formația Bon Jovi este "una dintre cele mai iubite şi mai influente trupe rock din toate timpurile". Grupul va cânta la gala de la Madrid, evenimentul fiind transmis în direct de posturile din reţeaua MTV. Printre ceilalţi artişti care vor concerta în cadrul galei se numără Shakira, Linkin Park, Kings of Leon şi Katy Perry. Bon Jovi, alcătuită din Jon Bon Jovi, Richie Sambora, David Bryan şi Tico Torres, a vândut peste 125 de milioane de albume, a susţinut peste 2.700 de concerte în peste 50 de ţări, în faţa a peste 35 de milioane de spectatori şi în 2008 a fost trupa care a obţinut cele mai mari încasări din concertele susţinute.

Un concert aniversar susţinut de Orchestra de Cameră Radio dirijată de Martin Knell, ocazionat de împlinirea a 65 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a 55 de ani de când România a devenit stat membru al acesteia, va avea loc în această seară la Sala Radio. Îşi dă concursul vilolonista Ioana Cristina Goicea, programul concertului purtând auditoriul prin trei secole de muzică, de la Uvertura în Do major în stil italian de Franz Schubert şi Concertul în mi minor pentru vioară şi orchestră de Felix Mendelssohn, până la Simfonia în Fa major de Wilhelm Friedemann Bach şi Suita Pulcinella de Igor Stravinski. Dirijorul Martin Knell, director muzical la Universitatea din Darmstadt din 1981, a participat la numeroase turnee în Marea Britanie, Italia, Rusia, Ungaria, Austria, Cipru, Statele Unite ale Americii, România, multe dintre ele fiind preluate de posturi de radio şi televiziune. A condus, pentru prima dată, una dintre orchestrele radio de la Bucureşti, în urmă cu 11 ani.

Proiectul de debut în lungmetraj al tinerei regizoare Eva Pervolovici, "Ileana", va fi prezentat la Balkan Fund, între 4 şi 6 decembrie, la Festivalul de Film de la Salonic. Eva Pervolovici (regizoare şi coscenaristă) şi Monica Stan (coscenaristă) vor fi prezente la workshop pentru a prezenta proiectul unui juriu internaţional. La sfârşitul atelierului va fi stabilit proiectul câştigător, care va obţine un fond de dezvoltare. "Ileana" a obţinut de curând o finanţare de 17.000 de lei din partea Centrului Naţional al Cinematografiei. În total, în cadrul workshop-ului vor fi prezentate zece proiecte din şapte ţări, printre care Croaţia, Turcia şi Grecia.

Michele Placido, renumitul actor şi regizor italian, va sosi astăzi în România, pentru a demara un proiect cinematografic despre Italia anilor '60 şi imigraţia italienilor în ţara noastră, în colaborare cu regizorul şi producătorul Bobby Păunescu. Actorul, cunoscut publicului român mai ales pentru rolul comisarului Cattani din serialul TV "Caracatiţa", a fost impresionat de noul val al cinematografiei româneşti, motiv pentru care a hotărât să colaboreze direct cu tineri regizori şi actori români. Placido şi Bobby Păunescu se află la a doua colaborare, după "Vallanzasca - Îngerii răului", lungmetraj prezentat la cea mai recentă ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia. În lungmetrajul regizat de Placido şi coprodus de casa de film Mandragora, Monica Bârlădeanu a interpretat rolul uneia dintre victimele gangsterului Renato Vallanzasca.

Cântăreţul italian Edoardo Bennato, cunoscut în toată lumea în special datorită imnului Campionatului Mondial de Fotbal din 1990, interpretat în duet cu Gianna Nannini, va susţine mâine un recital la Bucureşti. Bennato va cânta la sala ArCuB, de la ora 21.00, împreună cu formaţia sa, din care fac Giuseppe Scarpato, Raffaele Lopez şi Roberto Perrone. Muzicianul italian s-a lansat în anii '60, cu piese din zona blues, rock'n'roll şi folk, fiind considerat unul dintre cei mai inovatori artişti din Peninsulă. Are în discografie 30 de discuri şi a devenit celebru în toată lumea în 1990, când a lansat, împreună cu Nannini, "Un'estate italiana".

Catedra de limbi moderne a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii de Nord Baia Mare va găzdui, în perioada 22 - 24 octombrie, conferinţa aniversară 'A Century under the Spirit of Mark Twain' (1835 - 1910). Prima conferinţă internaţională aniversară a avut loc anul trecut şi a fost dedicată lui Edgar Allan Poe. Evenimentul, la care vor lua parte nume importante din domeniu, este realizat în colaborare cu American Corner Baia Mare, beneficiind de sprijinul Comisiei Fulbright din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, al Primăriei municipiului Baia Mare, al Bibliotecii Judeţene 'Petre Dulfu', precum şi de sprijinul Liceului de artă din Baia Mare. Deschiderea oficială va avea loc pe 22 octombrie.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!