LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
14.00 - 14.45 Stagiunea de jazz – Radio România Cultural la Teatrul ACT • ”...years after Petrucciani” (9 martie 2011) (R). Solişti: Cristian Soleanu – saxofon, george Natsis – pian, Adrian Flautistu – contrabas, Vlad Popescu - percuţie. Realizator Maria Balabaş
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
21 octombrie 2010
Trupa Teatrului "Tamási Áron" din Sfântu Gheorghe se află într-un turneu în Polonia cu spectacolul "Ivona, principesa Burgundiei" de Witold Gombrowicz.
Spectacolul, în regia lui László Bocsárdi, se va juca astăzi la Festivalul Internaţional Gombrowicz, ediţia a IX-a, organizat de Teatrul Powszechny din Radom. Turneul se va realiza cu sprijinul Institutului Cultural Român.
"Ivona, principesa Burgundiei" este un spectacol cu care regizorul László Bocsárdi şi trupa sa au câştigat numeroase premii: Marele Premiu al Ministerului Educaţiei şi Culturii, la Festivalul din Kisvárda 2008 şi premii de interpretare pentru actorii Kicsid Gizella, Mátray László şi Pálffy Tibor în cadrul aceluiaşi eveniment, Premiul Special al Televiziunii Duna pentru actorul Nemes Levente, Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar actorului Pálffy Tibor la Festivalul Naţional de Teatru din Pécs 2008.
Proiectul de debut în lungmetraj al tinerei regizoare Eva Pervolovici, "Ileana", va fi prezentat la Balkan Fund, între 4 şi 6 decembrie, la Festivalul de Film de la Salonic. Eva Pervolovici (regizoare şi coscenaristă) şi Monica Stan (coscenaristă) vor fi prezente la workshop pentru a prezenta proiectul unui juriu internaţional. La sfârşitul atelierului va fi stabilit proiectul câştigător, care va obţine un fond de dezvoltare. "Ileana" a obţinut de curând o finanţare de 17.000 de lei din partea Centrului Naţional al Cinematografiei. În total, în cadrul workshop-ului vor fi prezentate zece proiecte din şapte ţări, printre care Croaţia, Turcia şi Grecia.
Orchestrele şi Corurile Radio vă invită astăzi, de la ora 19.00, la cel de-al doilea recital din seria "Chopin... şi nu numai" susţinut de Horia Mihail. Acesta va interpreta 4 Mazurci, op. 33, Nocturna în do diez minor, op. postum şi Nocturna op. 48 nr. 1 de Chopin, Kinderszenen", op. 15 de Schumann, Pavana din Suita nr. 2 op. 10 de G. Enescu şi Sonata "Après une lecture de Dante" de Liszt. Cu acelaşi program, Horia Mihail a fost prezent în luna septembrie a acestui an la Viena, în cadrul Festivalului Internaţional "Round About Chopin" organizat de Institutul Cultural Român la Viena şi EUNIC Viena.
Cântăreţul italian Edoardo Bennato, cunoscut în toată lumea în special datorită imnului Campionatului Mondial de Fotbal din 1990, interpretat în duet cu Gianna Nannini, va susţine astăzi un recital la Bucureşti. Bennato va cânta la sala ArCuB, de la ora 21.00, împreună cu formaţia sa, din care fac Giuseppe Scarpato, Raffaele Lopez şi Roberto Perrone. Muzicianul italian s-a lansat în anii '60, cu piese din zona blues, rock'n'roll şi folk, fiind considerat unul dintre cei mai inovatori artişti din Peninsulă. Are în discografie 30 de discuri şi a devenit celebru în toată lumea în 1990, când a lansat, împreună cu Nannini, "Un'estate italiana".
Scriitoarea Ana Blandiana este invitată a Festivalului Internaţional de Poezie Sha'ar. Evenimentul se desfăşoară la Tel Aviv, începând de astăzi și până sâmbătă.
Volumul "Fiecare bucurie răneşte pe cineva", de Ana Blandiana, a fost tradus în limba ebraică de Moshe Granot şi Shaul Carmel şi publicat la editura Keshev.
Sha'ar este un festival de poezie interdisciplinar, care găzduieşte atât poeţi israelieni şi străini, cât şi artişti de diverse orientări. Sha'ar urmăreşte implicarea publicului în dialog, ca atare, în afară de lecturi ale autorilor invitaţi, organizează diverse prezentări multimedia în limbile ebraică şi arabă. Pe lângă lecturi publice de poezie, un panel de dezbateri, întâlniri cu editori de specialitate, festivalul prezintă colaborări cu alte domenii artistice, precum muzică, dans, arte vizuale şi teatru. Dubla semnificaţie a cuvântului "sha'ar" - "poartă", în ebraică, şi "poezie", în arabă - exprimă noţiunea de dialog liric care motivează acest festival.
"Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", "Kapitalism - Reţeta noastră secretă", "După Revoluţie" şi "Metrobranding" sunt cele patru documentare româneşti incluse în secţiunea competitivă Between the Seas a Festivalului de la Jihlava.
Cea de-a 14-a ediţie a evenimentului propune, timp de o săptămână, între 26 şi 31 octombrie, un program bogat în producţii europene, dar şi din alte zone, printre care se numără "Czech Peace", de Filip Remunda şi Vít Klusák, "Film socialisme", de Jean-Luc Godard, şi "Two in the Wave", de Emmanuel Laurent. În secţiunea Between the Seas, 18 documentare central şi est-europene sunt în competiţie, printre acestea numărându-se producţiile româneşti "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", de Andrei Ujică, "Kapitalism - Reţeta noastră secretă", de Alexandru Solomon, "După revoluţie", de Laurenţiu Calciu, şi "Metrobranding", de Ana Vlad şi Adrian Voicu.
Piesa 'Bolnavul închipuit' de Moliere va fi prezentată în premieră la Bucureşti, în această seară, de la ora 19,00, de copii şi tineri de la Teatrul Vienez de Copii. Spectacolul, jucat în întregime de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, se va desfăşura în Centrul vechi al Bucureştiului, la Teatrul Rapsodia şi se va afla sub înaltul patronaj al Primarului Bucureştiului, Sorin Oprescu, şi al Primarului şi Guvernatorului Vienei, Dr. Michael Häupl. Îndrumaţi de actriţa şi regizoarea austriacă Sylvia Rotter, tinerii actori păstrează linia clasică a personajelor imprimându-le suflul nou al inocenţei vârstei şi viziunea regizorală a tinerilor lor instructori, actori profesionişti. 'Bolnavul închipuit' va fi prezentat publicului într-o serie limitată, de şapte reprezentaţii profesioniste, premiera fiind urmată de spectacole în datele de 22, 27, 31 octombrie, respectiv 5 şi 7 noiembrie.
Cele mai importante filme de la Anim'est vor fi proiectate, la sfârșitul acestei săptămâni la Cluj-Napoca, la Cinematograful Victoria şi la Centrul Cultural Francez. Printre proiecţii vor fi "Iluzionistul ", în regia lui Sylvain Chomet, Franţa-Marea Britanie, 2010, proaspăt nominalizat la Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun film de animaţie. Pelicula este realizată după un scenariu scris de cunoscutul cineast francez Jacques Tati şi spune povestea prieteniei neobişnuite care apare între un bătrân scamator şi o fetiţă convinsă de puterile supranaturale ale acestuia. Filmul a fost lansat în avanpremieră mondială în selecţia Festivalului de Film de la Berlin 2010, şi proiectat şi la Karlovy Vary, Edinburgh sau Toronto.
Cel de-al şaptelea colocviu naţional intitulat 'Fenomenologie şi etică' va fi organizat începând de astăzi de Societatea Româna de Fenomenologie şi Centrul de Studii Fenomenologice a Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti.
Discursul inaugural va fi susţinut de prof. dr. Gabriel Liiceanu. Colocviul care se va desfăşura la sediul Facultăţii de Filosofie a Universităţii Bucureşti îşi propune să fie un cadru de dezbatere cu privire la relaţia dintre fenomenologie şi etică.
Participanţii vor găsi răspunsuri la întrebări precum: Ce anume aduce nou metoda fenomenologică în gândirea despre acţiunea umană, despre judecata morală, despre convieţuire, despre raportul cu celălalt sau despre identitatea personală?; În câte sensuri se poate vorbi de o 'etică fenomenologică' şi Care ar fi diferenţele faţă de alte tipuri de etică?.
Peste 200 de opere de artă, printre care se află tablouri de Andy Warhol şi Jean-Michel Basquiat, care i-au aparţinut actorului Dennis Hooper, decedat în luna mai, vor fi scoase la vânzare de casa Christie's, în cadrul a două şedinţe de licitaţie.
Potrivit experţilor casei de licitaţii Christie's, aceste opere de artă ar putea genera împreună venituri de 13 milioane de dolari. Actorul Dennis Hopper a decedat în luna mai, din cauza unui cancer la prostată. El însuşi pasionat de pictură, cineastul american era un avid colecţionar de artă şi un entuziast admirator al curentului Pop Art. Un tablou fără titlu al pictorului Jean-Michel Basquiat, realizat în acril, ulei şi grafit, are cele mai mari şanse de a deveni "vedeta" primei şedinţe a licitaţiei, programată pe 11 noiembrie, specialiştii casei Christie's aşteptând ca lucrarea să se vândă cu un preţ cuprins între cinci şi şapte milioane de dolari. Un portret al actorului Dennis Hopper, realizat în 1971 de celebrul Andy Warhol, ar putea fi vândut, la rândul lui, pentru o sumă de 1,2 milioane de dolari.
Începând de astăzi și până pe 23 decembrie iubitorii de filme sunt invitaţi la Cinemateca TIFF. În fiecare joi seară, de la ora 20.00, la Cinema Arta din Cluj-Napoca vor fi proiectate cele mai de top producţii prezentate până acum la Festivalul Internațional de Film Transilvania. Documentare incendiare, drame tulburătoare, comedii multi-premiate fac parte din selecţia Cinematecii, iar organizatorii speră ca prin această iniţiativă, să aducă cinematografia de artă în atenţia unui public din ce în ce mai numeros. Deschiderea primei ediţii a Cinematecii TIFF va avea loc în această seară, prin proiecţia unui film care s-a aflat în topul preferinţelor cinefililor la cea de-a noua ediţie TIFF, fiind recompensat cu Premiul Publicului: 'Graşii', în regia lui Daniel Sánchez Arévalo.
Iubitorii teatrului sunt invitaţi săptămâna viitoare, pe 28 octombrie, de la ora 19 și 30 de minute să nu rateze o nouă reprezentaţie a one man show-ului "VIS" cu Dan Puric. Spectacolul se bazează pe sinteza unor diferite mijloace de expresie scenică, dans clasic şi modern, step, pantomimă, teatru gestual, inserţii de lumină şi sunete alternând cu tăceri pline de tensiune emoţională care dau dimensiune personalităţii artistice a lui Dan Puric. Construcţia spectacolului cunoaşte un "crescendo" comic, liric şi dramatic, de la umorul subtil şi generos al unor poveşti şi gaguri, la "peripeţii" inspirate din lumea western-ului şi a thriller-ului, care culminează cu tensiunea incendiară a unui moment coregrafic şi nu numai coregrafic, având fundal sonor piesa "Adagio", de Albinoni, cu valoare metafizică şi transcedentală, conceput ca o "iconografie" a stărilor şi frământărilor ce definesc condiţia artistului, în special, şi condiţia umană, în general. Biletele au preţuri cuprinse intre 20 şi 40 lei şi s-au pus în vânzare la casa de bilete a sălii Rapsodia, deschisă zilnic între orele 11-18.
Damian Drăghici revine pe scena Sălii Palatului în cadrul concertului special 'Jazz in the City'. Evenimentul se desfăşoară în cadrul celei de-a treia ediţii a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical 'Viaţa e frumoasă', organizat de Teatrul de Operetă 'Ion Dacian'. Concertul, care va avea loc pe 12 noiembrie, la Sala Palatului, de la ora 20,00, îi va prezenta pe lângă Damian Drăghici pe Diane Schuur şi Eddie Daniels, 'unii dintre cei mai mari muzicieni ai lumii'. Damian Drăghici a desfăşurat cu succes activităţi artistice de-a lungul carierei sale, demonstrând totodată un remarcabil simţ managerial şi de echipă.
Artistul a putut fi admirat pe scenele internaţionale sau în alte contexte culturale alături de artişti de jazz ca Michel Camilo, Randy Brecker, Stanley Clarke, Arturo Sandoval.
Expoziţia "Ziua Morţilor - Mexic", ce prezintă o importantă sărbătoare mexicană, va fi vernisată marţi, de la ora 18.00, la Muzeul Ţăranului Român din Capitală, în Sala "Irina Nicolau". Manifestarea va putea fi vizitată până pe 5 noiembrie.
Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în colaborare cu Ambasada Mexicului la Bucureşti, prezintă, în perioada 26 octombrie - 5 noiembrie, expoziţia "Ziua Morţilor", care aduce mai aproape de publicul român veselia ce caracterizează această sărbătoare mexicană. Ziua Morţilor este un moment ce permite reunirea familiei şi evidenţierea valorilor sale, un prilej de veselie în care muzica are un rol important, deoarece, aşa cum aminteşte un proverb mexican: "Şi durerea se cântă atunci când nu poţi plânge".
Cineastul Tony Gilroy, regizorul lungmetrajului "Michael Clayton", a fost angajat de directorii studiourilor Universal Pictures pentru a asigura atât scenariul, cât şi regia celui de-al patrulea film din franciza "Jason Bourne". Filmul "The Bourne Legacy" nu are deocamdată un scenariu, iar implicarea lui Gilroy în calitate de regizor al acestei pelicule ar putea însemna revenirea actorului Matt Damon în rolul super-agentului Jason Bourne. Totuşi, potrivit unor surse din presa americană de specialitate, această revenire este puţin probabilă, iar studiourile Universal Pictures vor trebui să caute în curând un nou actor pentru rolul principal.
Tony Gilroy a scris scenariile pentru precedentele trei filme din franciza "Jason Bourne". La începutul acestui an, Matt Damon a declarat că nu va juca în al patrulea film din această franciză, dacă proiectul nu va fi regizat de Paul Greengrass, cineastul care a asigurat regia celui de-al doilea şi celui de-al treilea film din serie.
Spectacolul de dans contemporan "PUSH", semnat de coregraful şi dansatorul britanic Russell Maliphant şi interpretat de acesta şi balerina Sylvie Guillem, va fi prezentat, mâine seară, la Teatrul Naţional Bucureşti. Spectacolul va avea loc în cadrul evenimentului anual "Întâlnirile JTI". "PUSH" îi are ca protagonişti pe Sylvie Guillem, un simbol pentru dansul contemporan, şi pe celebrul coregraf şi dansator Russell Maliphant. Spectacolul este alcătuit din patru momente coregrafice, purtând semnătura lui Russell Maliphant: "Solo", interpretat de Guillem, pe muzică de chitară a lui Carlos Montoya, ce conferă balerinei postura mândră a unei mare artiste de flamenco, "Shift", cu Maliphant, "Two", un solo orbitor cu Guillem, prinsă parcă într-o cutie de lumină, şi "Push", un duet care combină abilităţile acestui extraordinar cuplu.
Institutul Cultural Român de la Paris prezintă spectacolul de teatru « Sacha, Guillaume, et moi », o iniţiativă a Companiei franco-române « 28 ». Cea de a doua reprezentație va avea loc în această seară în Sala Bizantină a Palatului Béhague din Paris, sediul Ambasadei României în Franţa. Piesa este o poveste despre intrarea în maturitate care păstrează ideile fundamentale ale romanului «Castele de carton». Trei studenţi la arte, Sacha, Guillaume şi Fred se regăsesc într-un proiect comun care îi apropie. Fred, studentă cu nume de băiat, care nu are încredere nici în ea însăşi, nici în arta ei. Sacha, student român în Franţa, cu un talent artistic ieşit din comun, şi un caracter din cale afară de introvertit. Guillaume, seducător dar superficial, incapabil să îşi găsească propriul drum în lumea artei. Cele trei personaje îşi crează o lume utopică pentru istoria lor triunghiulară, dar iluzia paradisului visat se transformă într-un paradis pierdut.
Meşterul popular Nicolae Popa, cel mai cunoscut realizator de măşti populare din ţară, a murit, ieri, la vârsta de 92 de ani. Starea de sănătate a artistului se înrăutăţise considerabil în ultima vreme fapt care a necesitat intervenţia echipajului medical la domiciliul acestuia. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, la ora 11,00, la cimitirul din localitatea natală, Târpeşti. Nicolae Popa a realizat două categorii de măşti: antropomorfe şi zoomorfe. Din anul 1972 au început să vină primele grupuri de turişti străini care vor să viziteze casa creatorului din Târpeşti, lucrările sale şi obiectele tradiţionale adunate în cadrul colecţiilor muzeului organizat de el în localitate. De-a lungul vieţii, Nicolae Popa a avut sute de expoziţii în ţară şi străinătate.
Actriţa americană Kim Novak, celebră pentru rolul din filmul clasic "Ameţeala/ Vertigo", regizat în 1958 de Alfred Hitchcock, a fost diagnosticată cu cancer mamar, a anunţat managerul artistei. Kim Novak, în vârstă de 77 de ani, a apărut în alte câteva filme notabile, precum "Picnic", "Amicul Joey/ Pal Joey" şi "Abracadabra/ Bell, Book and Candle" . Ultimul ei rol a fost cel din "Vis de iubire/ Liebestraum", în 1991, însă scenele în care a apărut actriţa americană au fost tăiate, după ce Novak s-a certat cu regizorul acestui film. Sue Cameron a declarat că actriţa Kim Novak face sport de trei ori pe săptămână, sub coordonarea unui antrenor profesionist, şi ia lecţii de călărie în fiecare zi. Kim Novak locuieşte în statul american Oregon împreună cu soţul ei, medicul Robert Malloy.
Una din galeriile de artă din Tel Aviv va expune sculptura 'hiperrealistă', din ceară, a fostului premier Ariel Sharon, care de cinci ani se află în stare de comă profundă. Expoziţia cu un singur personaj va fi deschisă publicului larg începând de astăzi, suscitând deja dezbateri aprinse. Total încărunţit, Sharon este reprezentat în mărime naturală pe patul de spital. Sculptura, plasată într-o încăpere întunecoasă, deschide ocazional ochii şi imită respiraţia. Veteran al aproape tuturor războaielor duse de Israel, autorul programului de 'dezangajare' care a pus capăt istoriei de 38 de ani de ocupaţie a Fâşiei Gaza, arhitect al 'zidului de securitate' care pus zăgaz valului de teroare palestiniană, Ariel Sharon a suferit la 4 ianuarie 2006 un accident vascular major şi a intrat în comă profundă.
Scriitoarea Daniela Zeca Buzura îşi lansează astăzi cel mai recent roman intitulat "Demonii vântului". Evenimentul va avea loc la Librăria Dalles din Capitală. La manifestare vor fi prezenţi criticii Silvia Chiţimia, Paul Cernat, Alex Ştefănescu şi Daniel Cristea-Enache. În Dubai, la sfârşitul primului deceniu al mileniului al treilea, Burj Khalifa, cel mai înalt şi mai luxos turn din lume, tocmai a fost inaugurat. Recesiunea mondială se simte ca un vânt rece sub uşă, dar asta nu tulbură opulenţa spectacolului: zece mii de artificii se urcă până sub tălpile lui Allah. Daniela Zeca Buzura este absolventă a Facultăţii de Litere din Bucureşti, a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a unui masterat în ştiinţele comunicării. Din anul 2001 este doctor în filologie al Universităţii din Bucureşti şi lector la catedra de presă a Facultăţii de Ştiinţele Comunicării din cadrul aceleiaşi universităţi. A realizat numeroase emisiuni de radio şi a publicat articole şi recenzii în revistele Amfiteatru, Ramuri, România literară, Dilemateca, Luceafărul, Convorbiri literare, Studii culturale.
I Blame Coco, trupa fiicei lui Sting, va concerta pentru prima dată la Bucureşti în The Ark Underground. Evenimentul va avea loc luna viitoare, pe 5 noiembrie.
Rebelă, Coco îşi defineşte stilul muzical drept electro-pop, nominalizând printre trupele care i-au influenţat muzica pe Kraftwerk, Depeche Mode şi The Cure.
Fiica celebrului Sting şi a actriţei Trudy Styler, Eliot Paulina Sumner este vocea inconfundabilă din spatele proiectului I Blame Coco. Fascinată de muzica suedeză, Coco Sumner a cooptat-o într-un duet pentru single-ul "Caesar" pe Robyn, piesa fiind lansată oficial chiar la începutul acestui an. Biletul pentru evenimentul de la București costă 50 lei.
Primăria Sighişoara a acceptat invitaţia Image Factory Bucureşti de a fi co-organizator al evenimentului cinematografic itinerant 'Zilele Filmului Românesc'. Proiecțiile vor avea loc în perioada 26 - 28 noiembrie, iar cu această ocazie iubitorii de film vor putea viziona producţii cinematografice de excepţie a căror valoare a fost recunoscută la cele mai prestigioase festivaluri ale genului. La 'Zilele filmului românesc' de la Sighişoara vor putea fi urmărite filmele regizate de Cristian Mungiu - 'Occident', 'Amintiri din Epoca de Aur 1 şi 2', 'Patru luni, trei săptămâni şi două zile' - şi pelicula 'Marţi, după Crăciun', regizată de Radu Muntean.
Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Sportului vor organiza mâine, la Colegiului Naţional ''Sf. Sava'', din Bucureşti, festivitatea de premiere a concursului naţional de literatură şi jurnalism sportiv intitulat ''Un condei numit Fair-Play''. Competiția cuprinde 3 categorii, poezie, proză şi cronică - reportaj. În finală au fost selecţionate 164 de lucrări din cele 249 prezentate în faza intermediară.
''Flori de toamnă'' este numele festivalului care se desfăşoară la Brăila, la sfârşitul acestei săptămâni, sub forma unei expoziţii florale cu vânzare. Brăilenii se pot bucura astfel de florile toamnei, pot participa la spectacolele organizate cu această ocazie sau pot gusta pastramă, must, vin sau ţuică fiartă, pregătite pentru acest eveniment. Organizatorii au pregătit premii şi surprize din oră în oră pentru cei care vor achiziţiona flori de la standurile special amenajate, premiile fiind acordate prin tragere la sorţi. Manifestarea va fi completată de concerte cu muzică populară, uşoară, muzică de fanfară şi dansuri populare.
Portugalia vrea să înscrie fadoul în patrimoniul cultural imaterial UNESCO. Decizia a fost luată pentru a obţine recunoaşterea mondială a acestui gen de cântec tradiţional, care a apărut în urmă cu aproape două secole la Lisabona şi a devenit de atunci un simbol al întregului popor portughez. După ce noaptea se lasă peste oraş, străvechiul cartier Alfama din Lisabona, cu străduţele sale înclinate, micile lui pasaje, scări înguste şi rufe întinse la uscat în faţa ferestrelor, se însufleţeşte pentru a trăi în ritmul acordurilor de fado. În micile sale pieţe pavate sau în ambianţa intimă a caselor de fado, pasionaţii şi turiştii se reunesc în număr mare pentru a-i asculta pe artiştii portughezi cântând, acompaniaţi la chitară, celebrele "saudade", acele versuri tradiţionale portugheze, împregnate de tristeţe şi nostalgie. Solicitând înscrierea fadoului în patrimoniul cultural imaterial UNESCO, Portugalia, care a depus această candidatură în luna iulie, speră "să obţină recunoaşterea mondială a importanţei fado-ului".
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.