Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
22 octombrie 2010
Dirijorul Jin Wang şi pianista Oxana Corjos sunt capetele de afiş ale concertului pe care Orchestra Naţională Radio îl va susţine astăzi, de la ora 19.00, la Sala Radio, şi care va aduce publicului Rapsodia română nr. 2 în re major, op. 11 de George Enescu, Concertul în la minor pentru pian şi orchestră, op. 54 de Robert Schumann şi Şeherezada, op. 35 de Rimski-Korsakov. Solist: Virgil Zvorişteanu - vioară.
Jin Wang a dirijat peste 600 de concerte şi spectacole de operă la pupitrul unora dintre cele mai cunoscute orchestre europene, precum şi orchestrele naţionale din Taiwan, China, Singapore, Coreea, Japonia, fiind considerat unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai generaţiei sale. De asemenea, Wang este cunoscut şi în calitate de compozitor – Suitele Impresii din Tibet (două din ele prezentate si publicului nostru) sau lucrările: "Variatiunile Nokia","Würzburg Night-watchman", "New Year Hymn", "Song from the Roof of the World" au cucerit publicul european si nu numai.
Filmele de animaţie "Iluzionistul", "Logorama", câştigător al premiului Oscar pentru animaţie 2010, şi "Mathias Mathias", un film despre Matei Corvin şi Cluj, vor fi proiectate la Anim'est Cluj. Evenimentul se va desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni. "Iluzionistul" este realizat după un scenariu al cunoscutului cineast francez Jacques Tati şi spune povestea prieteniei neobişnuite dintre un bătrân scamator şi o fetiţă convinsă de puterile supranaturale ale acestuia. Filmul a fost lansat în avanpremieră mondială în selecţia Festivalului de Film de la Berlin 2010, fiind proiectat şi la Karlovy Vary, Edinburgh şi Toronto. Proiecţia "Iluzionistul" la Cluj-Napoca este prezentată de Centrul Cultural Francez, mâine, de la ora 20.00, la Cinema Victoria. În premieră la Cluj-Napoca, Anim'est aduce un program de scurtmetraje din cadrul Creepy Animation Night 2.
La Galeria La Nuiele - Cărtureşti MŢR va avea loc în această seară, de la ora 19, vernisajul expoziţiei de fotografie "Până unde nu mai e mult?" a artistului Victor Velculescu. Expoziţia va fi prezentată de prof. dr. Marilena Preda Sânc. Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român în cadrul proiectului Editura ICR în librăriile bucureştene, va fi prefaţat de prezentarea albumelor Farmecul discret al Bucureştilor şi Cernăuţi, publicate la Editura Institutului Cultural Român. Expoziţia va rămâne deschisă până pe 7 noiembrie.
Spectacolul de dans contemporan "PUSH", semnat de coregraful şi dansatorul britanic Russell Maliphant şi interpretat de acesta şi balerina Sylvie Guillem, va fi prezentat, în această seară, la Teatrul Naţional Bucureşti. Spectacolul va avea loc în cadrul evenimentului anual "Întâlnirile JTI". "PUSH" îi are ca protagonişti pe Sylvie Guillem, un simbol pentru dansul contemporan, şi pe celebrul coregraf şi dansator Russell Maliphant. Spectacolul este alcătuit din patru momente coregrafice, purtând semnătura lui Russell Maliphant: "Solo", interpretat de Guillem, pe muzică de chitară a lui Carlos Montoya, ce conferă balerinei postura mândră a unei mare artiste de flamenco, "Shift", cu Maliphant, "Two", un solo orbitor cu Guillem, prinsă parcă într-o cutie de lumină, şi "Push", un duet care combină abilităţile acestui extraordinar cuplu.
Riscul de a dezvolta cancer depinde de comportamentul mamei până la momentul conceperii. Dacă până nu demult medicii asociau riscul de cancer cu genele potenţialei victime şi modului de viaţă al unui om la maturitate, cercetătorii de la Şcoala de igienă şi medicină tropicală din Londra arată că un rol-cheie între factorii de risc îl are viaţa femeii înainte de a aduce pe lume copii. Astfel, este vorba de fumat, abuz de alcool, alimentaţie şi supraponderabilitate - notează publicaţia britanică. Oamenii de ştiinţă recomandă viitorilor părinţi să încerce să reducă riscul îmbolnăvirii de cancer în cazul copiilor pe care îi vor concepe. Pentru aceasta, viitoarele mame şi viitorii taţi trebuie să se alimenteze cât mai natural posibil, consumând mai puţină hrană coservată şi procesată, să încerce să evite expunerea la substanţe chimice cancerigene.
Scriitoarea Florina Ilis a fost distinsă cu premiul Courrier international pe 2010 pentru volumul "Cruciada copiilor". Premiul Courrier international este acordat pentru cea mai bună carte a unui scriitor străin tradus în limba franceză. Florina Ilis a primit premiul pentru "fresca romanescă" a ţării noastre, realizată în cartea "Cruciada copiilor". Romanul a apărut în ediţie franceză la începutul lui 2010, cu titlul "La croisade des enfants", la Editions des Syrtes, în traducerea lui Marily le Nir. "Cruciada copiilor" încheie "Trilogia Cunoaşterii", proiectată de Florina Ilis încă din anul 1992. Primul roman a fost cel al Creatorului ("Coborârea de pe cruce"), al doilea ("Chemarea lui Matei") este o poveste a Lumii, copleşită de consecinţele Creaţiei, iar "Cruciada copiilor" este punerea în dilemă a acestei Lumi, o provocare adresată de către inocenţi lumii impure a adulţilor.
Spectacolul "Femeia ca un câmp de luptă" de Matei Vişniec, în regia Monei Marian, va fi jucat, astăzi, în cadrul programului Nocturne la Teatrul Puck din Cluj-Napoca. Programul prezintă spectacole care stau sub semnul experimentului din zona animaţiei, a păpuşeriei, a clowneriei sau a musicalului. Întregul proiect se adresează cu precădere studenţilor, elevilor din anii terminali, dar şi publicului larg. Spectacolul "Femeia ca un câmp de luptă" de Matei Vişniec, în regia Monei Marian, avându-le în distribuţie pe Dana Bonţidean şi Anca Doczi, va avea loc în această seară, la ora 19.00.
Poetul, traducătorul şi eseistul Virgil Bulat a încetat ieri din viaţă, la locuinţa sa din Cluj-Napoca, la vârsta de 70 de ani. Înmormântarea va avea loc mâine. Virgil Bulat a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii "Babeş-Bolyai" şi a debutat cu poezii în "Tribuna", în 1965. Printre volumele sale de versuri se numără "Nocturnalia", "Dragonul de ziuă", "Patimile tânărului Ioan în Arcadii", "Mezopunct ", "Metaintarsii în mezopunct". Preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj, Irina Petraş, l-a definit pe Bulat ca un "cavaler al iluziei, fin traducător din literatura franceză", un "poet de stirpe macedonskiană, îndrăgostit de marea poezie".
Managerii culturali români se pot înscrie la Bursa "Gabriela Tudor" pe 2011 până la sfârșitul săptămânii viitoare. Aceștia vor avea posibilitatea de a obţine un stagiu de pregătire profesională în Marea Britanie. Fundaţia "Gabriela Tudor" din Bucureşti, în parteneriat cu Fundaţia Raţiu din Marea Britanie, lansează concursul pentru Bursa "Gabriela Tudor" în Management Cultural pentru anul 2011. Bursa, în valoare de 2.500 de lire sterline, se acordă anual şi constă într-un stagiu de patru săptămâni în Marea Britanie. Lansată anul trecut, Bursa "Gabriela Tudor" oferă posibilităţi de pregătire profesională la nivel european şi contribuie la perfecţionarea şi motivarea managerilor culturali din România, aflaţi la început de drum. Valoarea bursei acoperă costul biletului de avion Bucureşti-Londra-Bucureşti, al transportului local în Marea Britanie, cazarea pe perioada stagiului, diurna bursierului, şi un buget pentru bilete la spectacole, filme, intrări la muzee şi expoziţii. Stagiul se va derula în Marea Britanie, în perioada iunie - iulie 2011. Data limită pentru depunerea dosarelor de candidatură este 30 octombrie 2010.
Actriţa Gwyneth Paltrow îşi va face debutul în muzica country luna viitoare, la gala Country Music Awards. Artista, care şi-a arătat pentru prima dată talentul vocal în 2000, în filmul "Duete", va cânta tema muzicală de pe coloana sonoră a viitorul său film, "Country Strong", în care joacă rolul unui star decăzut al muzicii country. Paltrow va fi acompaniată de Vince Gill la recitalul care va avea loc pe 10 noiembrie, în cadrul galei Country Music Awards, organizată în Nashville.
Filmul "Country Strong", în care mai joacă Tim McGraw, va fi lansat în cinematografele americane la sfârşitul lunii decembrie.
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional 'Nopţi Albe de Acordeon', iniţiată şi coordonată artistic de acordeonistul Emy Drăgoi, se va desfăşura începând de astăzi la Teatrul Odeon din Bucureşti. În cadrul evenimentului vor evolua Maria Selezneva, Duo Paulo, Tiziano Chiapelli, Camille Privat, Kusmeruck Gilles, care va prezenta un recital cu muzică tradiţională cajun din Louisiana, Statele Unite ale Americii, şi Constantin Fulgerică. De asemenea, iniţiatorul festivalului, Emy Drăgoi, va prezenta publicului un recital, alături de invitaţii săi din Franţa, ţară în care şi-a perfecţionat pregătirea muzicală, în special în domeniul jazz-ului, la Academia 'Bill Evans'.
Iubitorii teatrului sunt aşteptaţi duminică, de la ora 19.30, la spectacolul "Rencontres" prezentat de Compania de teatru "Passe-Partout Dan Puric" la sala Rapsodia, să descopere o altă faţetă, mai curată, a lumii. Reflexele zilnice şi semnele cotidianului sunt materia primă folosită de autorii spectacolului. Din ele se desprinde poezia unor momente importante ale vieţii, tot ele conduc la sentimente şi stări sublime, pe care actorii le "joacă", le "mimează" şi le "dansează" cu plăcere, ajutaţi de un al treilea personaj, care este fundalul sonor. Alternanţa incredibilă a stărilor de bucurie şi tristeţe, a dinamismului extraordinar amestecat cu mişcările lente ale pantomimei îndurerate reprezintă nu numai un traseu cultural ci şi o călătorie inteligibilă la nivel de asumare a sinelui către scenă şi înapoi. Dragoş Huluba şi Violeta Totir demonstrează publicului cum se poate comprima o viaţă, două, o cultură, două şi chiar mai multe în numai o oră.
Trupa de rock alternativ "Luna Amară" va susţine, duminică, un concert la Bistriţa, prin care va marca zece ani de la înfiinţarea formaţiei. Evenimentul se va desfășura la Casa Armatei din localitate. Alături de formaţia clujeană vor urca pe scenă trupele "Flirt in Lust" şi "Alternativ Quartet", acesta din urmă lansându-şi primul album, intitulat "Liniştea astupă goluri". Concertele vor avea loc începând cu ora 19.30, iar preţul biletului va fi de zece lei. "Luna Amară" este o formaţie de muzică rock, originară din Cluj-Napoca şi fondată în 1999 sub numele de "Tanagra Noise", de către Nick Făgădar, Gheorghe Farcaş. La scurt timp, alţi artişti au completat trupa, elementele nou-introduse fiind remarcabile, un instrument aparte, mai rar întâlnit în muzica rock, fiind trompeta, la care interpretează Mihnea Blidariu.
Expoziţia "Conseguito Silenzio", semnată de Radu Dragomirescu, va fi vernisată mâine, la Sala Amfiteatru a Teatrului Naţional Bucureşti. Manifestarea va fi deschisă până în data de 23 noiembrie. Stabilit, din 1973, în Italia, artistul de origine română a desfăşurat, în ultimele patru decenii, o activitate intensă de creaţie, concretizată printr-o vastă panoramă de expoziţii personale şi de participări la mari expoziţii colective, deschise în întreaga Europă. Prima prezentare de anvergură a operei artistului în România, ţara sa de origine, după 25 de ani de absenţă, a avut loc în 1998, în sălile Muzeului Naţional de Artă din Bucureşti.
La vernisaj va vorbi Ion Caramitru, directorul general al Teatrului Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti.
Helena Bonham Carter, Sam Rockwell, Mia Wasikowska şi Andrew Garfield se numără printre laureaţii Hollywood Awards la cea de-a 14-a ediţie a Hollywood Film Festival. Evenimentul se va desfășura la Los Angeles începând de astăzi și până luni. Helena Bonham Carter, care o interpretează pe Elizabeth, soţia regelui George al VI-lea al Marii Britanii, în lungmetrajul "The King Speech" - recent laureat la Festivalul de Film de la Toronto - şi care va putea fi văzută începând din luna noiembrie în "Harry Potter şi Talismanele Morţii: Partea I", va primi premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar. Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar va fi acordat actorului Sam Rockwell, care interpretează rolul unui condamnat pentru crimă în thrillerul "Conviction" şi care a putut fi văzut recent pe marile ecrane în lungmetrajele "Iron Man - Omul de oţel 2" şi "Everybody's Fine".
Filmul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" de Andrei Ujică va avea premiera de gală pe 28 octombrie, la Sala Palatului din Capitală, locul unde, în urmă cu 21 de ani, a avut loc ultimul congres al Partidului Comunist Român. Intrarea este deschisă publicului. Biletele pot fi cumpărate de la Sala Palatului, la preţul de 5 lei. Elevii şi studenţi au acces gratuit la proiecţie. Pe 28 octombrie, locul delegaţilor PCR din teritoriu şi ai membrilor Comitetului Central va fi luat de spectatori, iar discursurile despre punctele din cincinal vor fi înlocuite de un film artistic de montaj despre care publicaţia "The Daily Beast" scria anul acesta, la Cannes, că "a făcut ca majoritatea filmelor de acţiune să pară banale şi plictisitoare". Sala Palatului este decorul multora dintre scenele din film şi locul în care Nicolae Ceauşescu şi-a ţinut ultimul congres, al XIV-lea, în noiembrie 1989. Atunci, dictatorul a citit timp de şase ore un raport politic întrerupt de ovaţii şi aplauze care au durat 100 de minute.
Regizorul Cristi Puiu va fi invitatul Eugeniei Vodă, în emisiunea "Profesioniştii", difuzată mâine seară, de la ora 23.15, la TVR 1. Premiat în 2005, la Festivalul de film de la Cannes, cu trofeul secţiunii Un Certain Regard, pentru "Moartea domnului Lăzărescu", Cristi Puiu a adunat în lista sa de autor de scenarii de film ori regizor titluri precum: "Aurora" , "Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea", "Marfa şi banii". Cristi Puiu a făcut pictură de la 10 ani. În 1990, după căderea regimului comunist, a participat la o expoziţie în Lausanne, împreună cu alţi tineri artişti români. Doi ani mai târziu, a trecut examenul de admitere la "Ecole Superieure d'Arts Visuels" în Geneva, departamentul de pictură. La finalul primului an, a abandonat cursurile de pictură, pentru a le începe pe cele de film, la aceeaşi şcoală. "Before breakfast", un scurtmetraj de şcoală, a fost selecţionat în 1995 pentru Festivalul de Film de la Locarno.
Romanul "Întâlnirea", de Gabriela Adameşteanu, a apărut în limba italiană, la editura Nottetempo, în traducerea lui Roberto Merlo, cu titlul "L'incontro".
"L'incontro" va fi prezentat publicului italian în cadrul mai multor evenimente care vor avea loc la Roma, Pisa şi Torino. În această seară, de la ora 18.30, "L'incontro" va fi prezentat în cadrul Salonului de carte socială, aflat la a doua ediţie şi care se desfăşoară la Roma. Duminică, de la ora 16.00, ediţia italiană a romanului "Întâlnirea" va fi prezentată, în cadrul Festivalului de carte de la Pisa, de profesorul Bruno Mazzoni.
Festivalul de muzică de cameră SoNoRo 2010 - "Un ballo in maschera" debutează pe 31 octombrie, nota distinctivă a acestei ediţii fiind dată de dubla expoziţie de fotografie, semnată Hiroshi Watanabe şi Dragoş Lumpan, dedicată măştilor. Luna noiembrie aduce în prim planul evenimentelor culturale din România cea de-a cincea ediţie a Festivalului de muzică de cameră SoNoRo. Desfăşurat în perioada 31 octombrie - 14 noiembrie, festivalul include concerte care vor avea loc în locuri emblematice din Bucureşti, Cluj şi Iaşi. Nouă spectacole sunt programate la Bucureşti, unul la Iaşi şi patru la Cluj. Peste 30 de artişti internaţionali vor susţine 14 recitaluri în 13 spaţii special amenajate pentru a reda în detaliu spiritul muzicii de cameră.
James Genus, Lionel Loueke, Kristina Train, Trevor Lawrence Jr. şi Greg Phillinganes, câţiva dintre cei mai apreciaţi muzicieni ai scenei internaţionale, vor urca, săptămâna viitoare, pe 29 octombrie, pe scena Sălii Palatului din Capitală, alături de Herbie Hancock. Recitalul face parte din seria evenimentelor Fusion Nights, ce vor avea loc toamna aceasta la Bucureşti. Lionel Loueke este un chitarist de origine africană, apreciat pentru stilul său - un fusion de armonii de jazz modern şi inflexiuni vocale unice -, fiind unul dintre chitariştii preferaţi ai lui Herbie Hancock. Toboşarul, compozitorul şi producătorul Trevor Lawrence Jr. este un muzician pe a cărui listă de colaborări se regăsesc nume mari ale industriei muzicale internaţionale, cum ar fi Dr. Dre, Alicia Keys, Snoop Dogg, Mariah Carey. James Genus, unul dintre cei mai apreciaţi basişti ai momentului, este un alt membru de bază al trupei care îl va însoţi pe Herbie Hancock la Bucureşti. În prezent, Genus poate fi văzut şi în band-ul celebrului show de televiziune "Saturday Night Live".
Festivalul Filmului Românesc se va desfăşura în premieră anul acesta la Moscova, între 18 noiembrie şi 1 decembrie. Evenimentul va avea loc după prima ediţie a Festivalului Filmului Rus ce debutează astăzi la Bucureşti. Evenimentul din capitală se va desfăşura la Cinema Studio şi la Cinemateca Eforie. Festivalul Filmului Rus de la Bucureşti, derulat sub motto-ul "Vin ruşii", va continua cu Festivalul Filmului Românesc de la Moscova, care este de asemenea o premieră. În cadrul evenimentului de la Moscova vor fi prezentate 17 pelicule, oferite de Centrul Naţional al Cinematografiei, printre care: "Reconstituirea", "Terminus Paradis" şi "Balanţa", de Lucian Pintilie, "Concurs", de Dan Piţa, "Croaziera", de Mircea Daneliuc, "E pericoloso sporgersi", de Nae Caranfil, "California Dreamin' (Nesfârşit)", de Cristian Nemescu.
Un număr de 21 de spectacole, de la 12 instituţii teatrale invitate şi de la Teatrul Maghiar din Cluj, vor fi prezentate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru "Interferenţe". Evenimentul va avea loc, între 1 şi 12 decembrie, la Cluj-Napoca. Directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, Tompa Gabor, a declarat că această ediţie nu este doar despre interferenţe culturale, despre perspective diferite ale creaţiei teatrale, ci şi un dialog între generaţii şi interferenţe de spaţii. La "Interferenţe" vor participa unele din cele mai importante trupe de teatru din lume. De asemenea, în cadrul festivalului vor fi organizate discuţii cu specialiştii şi regizorii invitaţi şi va fi lansat un album intitulat "Teatrul Maghiar - ultimii 20 de ani petrecuţi în libertate".
Spectacolul cu piesa "Băieţii de aur", care a fost pus în scenă la Teatrul Mic din Capitală şi care îi are în rolurile principale pe Dan Condurache şi Mihai Dinvale, va avea premiera mâine seară, de la ora 19.00. Piesa prezintă povestea savuroasă a doi actori de comedie care, aproape de vârsta pensionării, se reîntâlnesc pentru un ultim show. Din distribuţie mai fac parte Bogdan Talaşman, Ştefan Lupu, Ruxandra Enescu, Liliana Pană şi Petre Moraru. Scrisă de celebrul dramaturg american Neil Simon, piesa are titlul original "The Sunshine Boys" şi a stat la baza filmului de succes omonim, în care au jucat Walther Matthau şi George Burns. De altfel, multe dintre comediile lui Simon s-au bucurat de ecranizări cu mare priză la public, printre care "Barefoot in the Park", "The Odd Couple" şi "The Prisoner of Second Avenue".
Muzeul Satului găzduieşte, la sfârşitul acestei săptămâni, Târgul de Sfântul Dumitru, manifestare care reuneşte meşteri populari, ansambluri folclorice şi consacraţi artişti. Evenimentul va debuta astăzi cu o slujbă de pomenire a personalităţilor care şi-au pus amprenta asupra evoluţiei şi dezvoltării Muzeului Satului şi care au continuat munca profesorului Dimitrie Gusti. Mâine, la muzeu sunt invitaţi de seamă care au pregătit momente muzicale speciale: Gelu Voicu şi Taraful 'Lăutarii' din Teleorman, Ansamblul folcloric aromân 'Pilisterlu', Ansamblul 'Asteria' al Uniunii Elene din România, Ansamblul 'Orfeas' al Comunităţii Elene din Ploieşti. Tot mâine, împreună cu Editura Humanitas, va fi lansat audiobook-ului 'Minulescu' în lectura lui Andrei Pleşu, în acelaşi context, urmând a fi prezentate cele mai recente lucrări publicate de către specialiştii Muzeului Satului.
Cântăreaţa Gabrielle, care va susţine, pe 28 octombrie, un concert la Bucureşti, în Club Fratelli, a cerut să aibă în cabină fructe proaspete, miere, ceai alb şi şampanie. Diva britanică va urca pe scena din Bucureşti alături de o formaţie compusă din şapte muzicieni. Gabrielle înregistrează în prezent un nou album. Artista promite fanilor săi din România un recital senzual de peste o oră, presărat cu piesele care au făcut-o celebră, precum "Dreams", "Out Of Reach" şi "Rise". Louisa Gabrielle Bobb, în vârstă de 40 de ani, a câştigat mai multe discuri de platină. Single-ul ei de debut, "Dreams", a intrat în topul britanic pe locul al doilea, devenind cea mai impresionantă intrare în clasamentul respectiv. În săptămâna următoare, a ajuns pe locul întâi, unde a rămas aproape o lună.
Cautare
Newsletter
Literatura rom�na contemporana, prezentata de Academia Suedeza
Luni, 23 aprilie 2012, va avea loc la Institutul Cultural Rom�n de la Stockholm lansarea antologiei Det sk�na med sk�nlitteraturen 2: modernt och omodernt men samtida (Ce are frumos beletristica. Modern sau nu, dar contemporan).
Ritm, culoare, atmosfera plina de viata a unui orasel din Spania, personaje pitoresti inspirate de celebrul roman semnat de Cervantes, o coregrafie spectaculoasa cu numeroase momente de virtuozitate �n interpretarea unei distributii tinere si de valoare �nseamna �mpreuna premiera baletului clasic Don Quijote.
Banca Nationala a Rom�niei are placerea sa va invite marti, 24 aprilie 2012, ora 18:00, la sediul BNR, sala Mitita Constantinescu, la recitalul de poezie si muzica sustinut de actorul Ion Caramitru si violoncelistul Adrian Naidin.
Participare rom�neasca la festivalul de film IndieLisboa 2012
Cinematografia rom�neasca va fi prezenta cu doua productii la cea de-a noua editie a Festivalului International de Film IndieLisboa, care se va desfasura �ntre 26 aprilie si 6 mai 2012.
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM
Despre Feleacu se stie ca a fost �ntemeiat la 1366, din ordinul regelui Ludovic I. �n acele timpuri, cetatea Clujului avea nevoie de aparatori ai drumului care o lega de Turda.
Marti, 1 mai 2012, ora 12.00, la Sala ArCuB, va avea loc conferinta de presa - int�lnire cu regizorii Nikolay Kolyada si Oskaras Kor�unovas, un dialog despre rolul regizorului �n teatrul contemporan.
Legendarul Dim Dunareanu revine �n forţa �ntr-un album de benzi desenate plin de aventura şi suspans. Scenariul este semnat de Marius Leştaru, iar desenul aparţine maestrului Puiu Manu.
Book design, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala la Varsovia
�n data de 18 aprilie 2012 va avea loc la Varsovia, la Biblioteca Nationala, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala cu titlul Od ‹Ala ma kota› do e-matury (De la ‹Ana are mere› la e-bac), un eveniment EUNIC Varsovia.
ArCuB aduce Festivalul International Shakespeare la Bucuresti
�ntre 30 aprilie si 2 mai 2012, publicul bucurestean are sansa de a vedea Hamlet, Romeo si Julieta si Or� De Otelo, �n viziunea a trei mari regizori contemporani.
Concert Alexandrina Hristov, cu prilejul T�rgului de Carte din Londra
Alexandrina Hristov, misterioasa diva cu una dintre cele mai calde şi apreciate voci din Rom�nia, va oferi pe 18 aprilie 2012 un recital special cu ocazia prezenţei Rom�niei la T�rgul de Carte din Londra.
Bisericile Muzeului Taranului, expozitie de fotografie
Muzeul National al Taranului Rom�n va asteapta �n perioada 27 aprilie - 13 mai 2012, la Sala Foaier, sa vizitati expozitia de fotografie Bisericile Muzeului Taranului.
Luni, 23 aprilie 2012, ora 18.00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Rom�ne va avea loc vernisajul expozitiei de fotografii Ivo Andric - Scriitor/Diplomat, realizata de Muzeului orasului Belgrad.
Prima editie a "Galei Industriei de Carte din Rom�nia"
Prima gala dedicata industriei editoriale autohtone, Bun de Tipar - Gala Industriei de Carte din Rom�nia, va avea loc �n mai putin de o luna, vineri, 11 mai 2012, �ncepand cu ora 18.00, �n Aula Bibliotecii Nationale a Rom�niei.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.
Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului
Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor
Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.