Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
25 octombrie 2010
Institutul Cultural Român din Budapesta prezintă astăzi, pe scena teatrului 'Komedium' din capitala ungară, în cadrul microstagiunii de dramaturgie românească contemporană în Ungaria, piesa 'Decalogul după Hess' de Alina Nelega, în regia lui Erno Tapaszto, spectacol produs de Teatrul 'Aradi Kamaraszinhaz'. După prezenţa la Festivalul 'Thealter International', din Szeged, pe 21 iulie, cu piesa 'Caii la fereastră' de Matei Vişniec, iar pe 24 şi 25 iulie, la 'Szinhazi Bazis' din Zsambek, în cadrul Festivalului de Teatru, cu spectacolul 'Decalogul după Hess', Teatrul de cameră din Arad continuă microstagiunea din Ungaria cu cel de al doilea spectacol. Reprezentaţiile cu piese româneşti contemporane au fost incluse şi în programul teatral al oraşului Pecs, Capitală Culturală Europeană în anul 2010.
Fundaţia Principesa Margareta a României organizează astăzi un concert de gală cu scop caritabil la Ateneul Român, cu ocazia aniversării a 20 de ani de activitate în România. Evenimentul, la care vor participa Nelly Miricioiu, Yuriy Tsiple, Horia Andreescu într-un concert extraordinar oferit în beneficiul tinerilor artişti bursieri ai fundaţiei, va fi organizat de ziua Majestăţii Sale Regele Mihai - co-fondator al fundaţiei împreună cu Alteța Sa Regală Principesa Margareta a României. Familia Regală, membri ai Corpului diplomatic, oameni de afaceri, personalităţi ale mediului cultural şi artistic, susţinători şi apropiaţi ai fundaţiei vor fi prezenţi la acest eveniment care va strânge fonduri, din vânzarea de bilete, pentru a se putea oferi şi în 2011 burse de studiu tinerilor artişti ce întâmpină dificultăţi materiale.
Zilele Filmului Norvegian la Bucureşti vor avea loc de miercuri până vineri, la Institutul Cultural Român, incluzând proiecţia a cinci pelicule ce vor putea fi vizionate gratuit. Evenimentul este organizat de Ambasada Regală a Norvegiei la Bucureşti, împreună cu ICR. Filmele norvegiene şi noul val din cinematografia românească au o trăsătură comună importantă, aceea că ambele au devenit neobişnuit de populare şi apreciate, atât în cadrul festivalurilor de film, cât şi în cinematografe. Noul mileniu a adus o schimbare semnificativă în cinematografia norvegiană: globalizarea. Totul a început cu nominalizarea la Oscar a filmului "Elling", urmat de alte filme artistice şi documentare bine primite pe plan internaţional. Reprezentative pentru noul val din cinematografia norvegiană, aşa numitul Norwave, cele cinci filme alese pentru a fi proiectate în Bucureşti vor fi precedate de un seminar, moderat de criticul de film Andrei Gorzo, cu tema "Noile tendinţe şi ambiţii ale filmelor norvegiene". Invitatul ambasadei este Jan Erik Holst, responsabil de proiectele culturale internaţionale al Institutului Norvegian de Film.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu va prezenta astăzi piesa "Femeia ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia", în regia Ancăi Bradu, la Festivalul de Teatru "Pledez Pentru Tine(ri)" de la Piatra Neamţ. Spectacolul este o punere în scenă profundă şi apăsătoare a piesei lui Matei Vişniec şi prezintă atrocităţile războiului printr-o serie de scene monologate sau în dialog, cu accente poetice absurde sau suprarealiste. Acest proiect este o coproducţie a Teatrului Naţional sibian şi a Centrului pentru Cercetări Avansate în Domeniul Artelor Spectacolului din cadul Universităţii "Lucian Blaga". Din distribuţia spectacolului fac parte tinerele actriţe Veronica Arizancu şi Iulia Maria Popa.
Cineastul britanic Danny Boyle va primi distincţia BFI Fellowship, decernată anual de British Film Institute, miercuri 27 octombrie. Evenimentul va avea loc în timpul celei de-a 54-a ediţii a Festivalului de Film de la Londra. Premiul BFI Fellowship reprezintă cea mai importantă distincţie acordată de British Film Institute, fiind decernată anual cineaştilor care au influenţat cultura cinematografică mondială. Cel mai recent film regizat de Danny Boyle, lungmetrajul "127 Hours", a fost selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Londra, concurând cu alte 10 lungmetraje, printre care se regăsesc peliculele unor cineaşti de renume, precum Mike Leigh ("Another Year"), Darren Aronofsky ("Black Swan") şi Tom Hooper ("The King's Speech"). Filmul lui Danny Boyle va fi proiectat în ultima seară a festivalului londonez. Juriul din acest an va fi prezidat de Patricia Clarkson şi-i va avea în componenţă pe Gabriel Byrne, Sandy Powell şi Shekhar Kapur.
O construcţie de patrimoniu din centrul municipiului Râmnicu Vâlcea, în pericol de a se prăbuşi Casa Olănescu, un conac boieresc din Râmnicu Vâlcea construit în sec. al XVIII-lea, riscă să se prăbuşească din cauza stării avansate de degradare. Anunţul a fost făcut de directorul Direcţiei judeţene pentru Cultură şi Culte, Florin Epure.
Casa Olănescu, un conac boieresc construit în stil românesc, este monument istoric şi face parte din Ansamblul Fostului Schit Inăteşti din Râmnicu Vâlcea. Structura de rezistenţă a casei prezintă indicii vizibile de natură să pună în pericol imobilul. Din cauza infiltraţiilor şi igrasiei, tencuielile sunt deteriorate în exterior şi în interior, instalaţiile electrice prezintă pericol de incendiu iar racordurile la reţeaua de apă şi canal sunt întrerupte. Pentru a fi salvat, conacul are nevoie, în primul rând, de o expertiză tehnică privind structura de rezistenţă, după care trebuie refăcut acoperişul, aflat într-o stare critică. Ultima renovare a imobilului a avut loc în anul 1984.
12 trupe, invitate la Festivalul Teatrelor de Păpuşi şi Marionete "Puck" de la Cluj
12 trupe se vor alătura Teatrului "Puck" din Cluj la ediţia a noua a Festivalului Teatrelor de Păpuşi şi Marionete "Puck", care va avea loc, începând de astăzi şi până pe 29 octombrie, la Cluj-Napoca. Deschiderea oficială a evenimentului are loc, chiar la această oră, cu spectacolul "Ursul păcălit de vulpe", susţinut de Teatrul "Luceafărul" din Iaşi. Una dintre noutăţile acestei ediţii este participarea unui număr mare de studenţi ai secţiilor de păpuşi şi marionete din Bucureşti, Târgu Mureş şi Cluj, cu spectacole-experiment. În cadrul evenimentului sunt programate 27 de reprezentaţii, care vor fi prezentate la Teatrul "Puck", Cercul Militar, Opera Maghiară, Teatrul Naţional "Lucian Blaga", Teatrul Maghiar de Stat şi Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj. Între titlurile ediţiei se regăsesc "Scufiţa Roşie", "Mica Sirenă", "Dragostea celor trei portocale", "Cartea cu Apolodor", "Janos cel Viteaz", "Hansel şi Gretel", "Cerbul Fermecat", "Te aştept!" şi "Cipollino". Din juriul festivalului fac parte Ion Parhon, Eugenia Tărăşescu Jianu, Raluca Tulbure, Roxana Croitoru şi Egyed Emese.
Expoziţie de instrumente muzicale şi concerte, la Muzeul Enescu din Capitală
O expoziţie cu instrumentele alese câştigătoare în competiţia Eufonia a lutierilor europeni, la Sofia, în 2009, şi concerte cu Alexandru Tomescu, Clara Cernat şi Thierry Huillet vor avea loc, începând de astăzi şi până pe 2 noiembrie, la Muzeul "George Enescu" din Capitală. În deschiderea expoziţiei vor susţine un concert violonista Clara Cernat şi pianistul Thierry Huillet, iar în încheiere, pe 2 noiembrie, Alexandru Tomescu va cânta pe vioara Guarnieri - Catedrala, care a aparţinut lui George Enescu. Muzicienii invitaţi vor discuta, de asemenea, despre proprietăţile unei viori bune, iar vizitatorii vor putea asculta sunetul instrumentelor câştigătoare din competiţia Eufonia 2009. Lutierii Ivo Voykov, din Bulgaria, şi Silvian Rusu, din România, vor susţine, mâine, un masterclass despre arta construcţiei unei viori.
Proiectul Eufonia, derulat în 2009 şi 2010, urmăreşte creşterea interesului publicului pentru profesia de lutier şi realizarea de instrumente muzicale cu coarde în manieră artizanală şi este finanţat de Comisia Europeană prin programul Cultura 2007-2013.
Dragoş Bucur, Mircea Tiberian şi Radu Cosaşu, printre laureaţii premiilor Flacăra 2010
Actorul Dragoş Bucur, muzicianul Mircea Tiberian şi scriitorul Radu Cosaşu se numără printre laureaţii galei premiilor Flacăra, ediţia 2010, care va avea loc, diseară, la Sala Amfiteatru a Teatrului Naţional Bucureşti. Trustul de presă Publicaţiile Flacăra şi Fundaţia "Premiile Flacăra" oferă anual aceste distincţii pentru realizări semnificative în opt domenii: literatură, teatru şi film, muzică, arte plastice, ştiinţă, jurnalism, sport şi management. Marele premiu Flacăra îi va fi decernat, astăzi, celebrului sportiv, Ivan Patzaichin.
Robin Williams va debuta pe Broadway în 2011, într-o piesă în care joacă rolul unui tigru
Robin Williams îşi va face debutul pe Broadway în 2011, odată cu rolul din piesa de teatru "Bengal Tiger and the Baghdad Zoo", în care actorul american va interpreta rolul unui tigru pasionat de filosofie. Această piesă de teatru, considerată de specialişti o comedie neagră, va fi pusă în scenă de Moises Kaufman, pe baza piesei scrisă de Rajiv Joseph. Spectacolul va prezenta o serie de întâmplări din Baghdad, după căderea regimului Saddam Hussein. Rolul naratorului va fi asigurat de un tigru pasionat de filosofie, care discută cu doi militari americani din batalionul de puşcaşi marini şi cu un grădinar irakian. Piesa a avut premiera anul trecut la Los Angeles.
Premieră absolută de ZIUA MONDIALĂ a PENSIONARILOR, sub Patronajul ONU
Actorul Alexandru Arşinel, Directorul Teatrului de Revistă "Constantin Tănase" şi soprana Bianca Manoleanu vor susţine, diserară, câte un recital inedit, acompaniaţi de formaţia de suflători "Spirit Brass Ensemble". Evenimentul, desfăşurat sub patronajul Organizaţiei Naţiunilor Unite, va avea loc în Sala "George Enescu" a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi a fost dedicat ZILEI INTERNAŢIONALE a PESIONARILOR. "Spirit Brass Ensemble" a fost înfiinţat în 2010 la iniţiativa tubistului şi profesorului universitar Mihai Ceascai şi este alcătuit din membri ai Orchestrelor Societăţii Române de Radiodifuziuine, precum şi din foşti membri ai ansamblului "Romanian Young Brass". "Spirit Brass Ensemble" are un repertoriu foarte divers, de la Baroc la contemporan, de la prelucrări de muzică tradiţională şi până la muzică din anii 1920-1930, pagini celebre de muzică de film în aranjamente de brass band sau transcripţii şi aranjamente ale unor capodopere din literatura simfonică românească şi universală. Intrarea la evenimentul de diseară este liberă pentru toţi pensionarii.
Scriitori din Ungaria şi Croaţia, la Festivalul Internaţional de Literatură de la Bucureşti
Scriitori din Ungaria, Croaţia şi Muntenegru, alături de românii Petre Cimpoieşu, Ovidiu Nimigean şi Dan Sociu, se numără printre participanţii la cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti, care se va desfăşura între 28 şi 30 octombrie, la Clubul Ţăranului, din incinta Muzeului Ţăranului Român. Prima zi a festivalului prilejuieşte publicului întâlnirea cu Ádám Bodor din Ungaria, un scriitor născut în România, care va citi din volumele "Mirosul puşcăriei", "Zona Sinistră" şi "Vizita arhiepiscopului", toate apărute anul acesta. Invitaţii din România în prima seară a evenimentului sunt Petru Cimpoeşu, Cristian Teodorescu şi Varujan Vosganian. Festivalul se va încheia cu un concert, Joint party - Rokolectiv.
Scriitoarea Liliana Lazăr a primit Premiul celor cinci continente
Scriitoarea franceză de origine română, Liliana Lazăr, a primit, în Elveţia, Premiul celor cinci continente, pentru primul său roman, "Terre des affranchis", care a fost publicat anul trecut. Prestigioasa distincţie, acordată de Organizaţia Internaţională a Francofoniei, îi recompensează, din 2001, pe scriitorii francofoni. Potrivit Institutului Cultural Român de la Paris, Organizaţia Internaţională a Francofoniei va promova romanul Lilianei Lazăr la nivel internaţional. Acţiunea cărţii are loc în România, în anul 1955, iar eroul principal este Victor Luca, din Slobozia. Pentru că a comis o crimă, el trebuie să trăiască ascuns, dar nevoia de mântuire îl duce până acolo încât va accepta o misiune secretă: să fie copist, pentru a salva scrierile sfinţilor, interzise în timpul regimului comunist. Juriul a considerat romanul Lilianei Lazăr "o poveste crudă, politică şi metafizică, unde, în lupta dintre bine şi rău şi în faţa brutalităţii faptelor, nu există mântuire".
Tema celei de-a 54-a ediţii a Bienalei de Artă de la Veneţia este "ILLUMInations"
Tema celei de-a 54-a ediţii a Bienalei de Artă de la Veneţia, care se va desfăşura între 4 iunie şi 27 noiembrie 2011, este "ILLUMInations". Titlul reflectă importanţa noilor tendinţe în artele vizuale, într-o lume globalizată, iar termenul de naţiuni se referă în mod simbolic la recentele evenimente de pe scena internaţională, unde se formează grupuri de artişti reprezentând o mare diversitate de activităţi şi tendinţe locale. România va participa la ediţia de anul viitor a Bienalei de Artă de la Veneţia cu două proiecte naţionale: unul în Pavilionul României din Giardini di Castello, care are prevăzută o finanţare de 600.000 de lei din partea Ministerului Culturii, şi altul în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, finanţat cu o sumă maximă de 140.000 de lei de ICR. Proiectele care vor reprezenta România la Bienala de la Veneţia vor fi selectate în urma unui concurs care a fost lansat în septembrie de Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român şi Ministerul Afacerilor Externe.
Copiii din Europa încep să folosească internetul la şapte ani
Copiii din Europa încep să folosească internetul la şapte ani, dar numai unul din trei tineri cu vârste între 9 şi 12 ani cred că online se găsesc lucruri interesante. Concluzia aparţine unui studiu publicat de Comisia Europeană, în care se mai arată că unul din opt copii au avut experienţe neplăcute online şi nu au abilităţile de a folosi internetul. În urma acestor rezultate, reprezentanţii Comisiei au lansat un concurs pentru a crea conţinuturi online de calitate pentru copii. Competiţia este deschisă tuturor producătorilor de conţinuturi pentru internet din Belgia, Cehia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia şi Spania.
"Colivia" şi "Renovare", la Festivalul de Scurtmetraj de la Uppsala
Filmele "Colivia", de Adrian Sitaru, şi "Renovare", de Paul Negoescu, vor fi proiectate la Festivalul Internaţional de Scurtmetraj de la Uppsala (Suedia), care se va desfăşura, începând de astăzi şi până pe 31 octombrie. Filmul "Colivia" a fost selecţionat în competiţia internaţională, în timp ce "Renovare" va fi proiectat în cadrul programului special. La invitaţia Institutului Cultural Român de la Stockholm, la manifestare vor participa regizorul Paul Negoescu şi producătorul filmului "Colivia", Monica Lazurean-Gorgan. "Colivia" spune povestea unui copil care găseşte o pasăre bolnavă pe stradă şi o aduce acasă, pentru a o vindeca. Din distribuţie fac parte Clara Vodă şi Adrian Titieni. "Renovare" prezintă o poveste de viaţă spusă din perspectiva a trei personaje - bunica, mama şi fiul, care îşi renovează apartamentul. Festivalul Internaţional de Scurtmetraj de la Uppsala, ajuns la cea de-a 29-a ediţie, este cel mai mare eveniment dedicat scurtmetrajului organizat în Suedia şi unul dintre cele mai importante festivaluri de acest gen din Europa.
Arhitectura românească din perioada 1906 - 1947, într-o expoziţie la Muzeul Ţăranului din Capitală
Expoziţia "Spaţiul modernităţii româneşti 1906 - 1947", organizată de Ordinul Arhitecţilor din România, va fi prezentată, începând de miercuri, la Muzeul Ţăranului Român din Capitală. Aceasta cuprinde 137 de desene de arhitectură, alături de mobilier, picturi şi filme de epocă. Vernisajul expoziţiei va fi urmat de un performance al lui Mircea Florian, intitulat "Predaţi-vă, sunteţi expuşi!".
Manifestarea îşi propune să surprindă imaginea complexă a alcătuirii modernităţii româneşti şi va pune în evidenţă raportul dintre modern şi tradiţie. Prezentând cel mai mare fond de desene de arhitectură expuse vreodată în original în România, proiectul beneficiază de experienţa istoricului de artă şi arhitectură Carmen Popescu din Franţa, care este şi comisarul general al expoziţiei.
Scriitorul peruan Alonso Cueto lansează volumul "Ora albastră" la Bucureşti şi Sibiu
Alonso Cueto, unul dintre cei mai importanţi scriitori contemporani din Peru, îşi va lansa, săptămâna aceasta, volumul "Ora albastră", la Bucureşti şi Sibiu. "Ora albastră" a apărut la Humanitas Fiction, în colecţia "Raftul Denisei", şi este considerată de Mario Vargas Llosa "un roman magnific, care descrie cu luciditate şi fantezie sechelele celor zece ani de război civil şi terorism". Cartea a fost recompensată cu premiul Herralde în 2005, fiind tradusă în peste 15 ţări.
Prima lansare a romanului "Ora albastra", urmată de o sesiune de autografe, va avea loc miercuri, de la ora 17.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu din Capitală. Următorul moment se va produce, joi, de la ora 12.00, în Aula Magna a Facultăţii de Litere şi Arte din cadrul Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, unde va fi organizată şi o dezbatere intitulată "Literatura peruană modernă".
OMS este îngrijorată de numărul de preşcolari obezi
Procentul de copii preşcolari obezi a crescut cu 60 la sută în ultimii 20 de ani, relevă un studiu realizat de specialişti ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, dacă respectiva tendinţă se va menţine, în jurul anului 2020 procentul de copii preşcolari obezi va ajunge la 9,1. Experţii OMS precizează că numărul de preşcolari supraponderali este de 43 de milioane, iar 81 la sută dintre aceştia sunt copii din ţări dezvoltate. Potrivit studiului, cel mai mare număr de preşcolari supraponderali se înregistrează în ţările Africii de Nord. Autorii cercetării atenţionează că în grupul de risc în ceea ce priveşte obezitatea se află cel puţin 92 de milioane de copii cu vârste până în 5 ani.
Lisa Marie Presley: Michael Jackson nu ar fi putut fi salvat
Lisa Marie Presley, fosta soţie a lui Michael Jackson şi fiica nu mai puţin celebrului Elvis Presley, a declarat în emisiunea de televizine Oprah Winfrey Show că nimeni nu ar fi putut să îl salveze pe regele muzicii pop de la o moarte prematură. Ea spune că niciun apropiat al starului nu îndrăznea să îl contrazică în legătură cu obiceiurile sale periculoase din viaţa de zi cu zi. Michael Jackson a murit pe 25 iunie 2009, la vârsta de 50 de ani, în urma unei supradoze de propofol. Lisa Marie Presley, în vârstă de 42 de ani, locuieşte în prezent în Marea Britanie, împreună cu soţul ei, chitaristul Michael Lockwood şi cei 4 copii ai lor.
Regele Mihai I îşi sărbătoreşte ziua de naştere la Aubonne
Regele Mihai I îşi sărbătoreşte, astăzi, ziua de naştere, în familie, la Aubonne, în Elveţia. Potrivit Casei Regale, regele nu va fi prezent în ţară nici de ziua onomastică, pe 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, urmând să revină în România cu ocazia Sărbătorilor de iarnă. Cu toate acestea, astăzi, de ziua regelui Mihai, Fundaţia Principesa Margareta a României organizează, la Ateneul Român a treia ediţie a concertului caritabil regal în beneficiul tinerilor artişti aflaţi în situaţii materiale dificile. Invitaţii concertului extraordinar de la Ateneu sunt soprana Nelly Miricioiu, unul dintre cele mai importante nume ale scenei lirice mondiale, baritonul roman Yuriy Tsiple şi Orchestra Română de Tineret, dirijata de Horia Andreescu.
Un spectacol al Münchner Kammerspiele deschide Festivalul EUROTHALIA de la Timişoara
Festivalul European de Teatru EUROTHALIA, organizat de Teatrul German de Stat Timişoara, va începe, pe 13 noiembrie, cu spectacolul SOLD OUT, o producţie a renumitului Münchner Kammerspiele, în versiunea şi regia Gianinei Carbunariu. Autoarea tratează în acest exemplu de autentic teatru documentar unul dintre cele mai întunecate episoade ale istoriei relaţiilor româno-germane: "vânzarea" de către statul comunist a unui număr însemnat de germani şi evrei.
În acest spectacol, Gianina Cărbunariu evocă resorturile care au generat aceste împrejurări, recurgând la un amplu material documentar rezultat în urma unor cercetări ample. Premiera absolută a avut loc la München pe 5 mai 2010, fiind primită cu critici elogioase de presa germană. Reprezentaţia de la Timişoara va fi tradusă în limbile română şi engleză.
Peste 250 de specii de crizanteme, verze ornamentale şi castravetele grenadă, expuse la Grădina Botanică din Iaşi
Peste 250 de specii de crizanteme sunt expuse, la Grădina Botanică din Iaşi, în cadrul expoziţiei "Flori de Toamnă", la care vizitatorii mai pot admira, printre altele, forme decorative de dovlecei, verze ornamentale şi castravetele grenadă. Expoziţia a fost inaugurată, în Sera Expoziţională a Grădinii Botanice, unde solişti ai Operei Naţionale din Iaşi au susţinut un concert vocal-instrumental.
Directorul Grădinii, Cătălin Tănase, profesor în cadrul Facultăţii de Biologie, susţine că aceste crizanteme sunt unice, neputând fi văzute în nici o grădină din ţară. Organizatorii se aşteaptă la peste 20.000 de vizitatori, expoziţia fiind deschisă până pe 14 noiembrie.
Presa austriacă remarcă prezenţa românească la VIENNALE
Presa austriacă a acordat o atenţie specială participării româneşti la Festivalul Internaţional de Film de la Vienna - VIENNALE 2010. Posturile de Radio Arabela, cu emisiuni muzicale şi culturale preponderente, şi postul naţional de televiziune ORF 2 au transmis ştiri în care au amintit că la VIENNALE va fi prezentată şi pelicula de succes de la Cannes a regizorului român Radu Muntean, 'Marţi, după Crăciun', care va rula pe 29 octombrie, la sala de cinema a Centrului educaţional - Observator Astronomic Urania, important monument istoric al Vienei. Presa culturală austriacă a menţionat, de asemenea, pelicula 'Periferic' a regizorului Bogdan George Apetri, care va rula, pe 31 octombrie, la Urania şi pe 1 noiembrie la Cineplexul Metro. Alte producţii româneşti, ce vor rula la Viena pe 23 octombrie şi 28 octombrie, sunt 'Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu', regizat de Andrei Ujică, şi 'Aurora', în regia lui Cristi Puiu.
Celine Dion a născut gemeni
Cântăreaţa canadiană, Celine Dion, a născut, într-un spital din statul american Florida, doi băieţi gemeni. În vârstă de 42 de ani, Celine Dion şi soţul ei, Rene Angelil, mai au un băiat în vârstă de 9 ani. Celebra revistă People a anunţat că gemenii s-au născut prematur dar sunt sănătoşi. Cântăreaţa canadiană, una dintre cele mai bine plătite din lume, va reveni pe scena muzicală în martie 2011, la Las Vegas, pentru un contract pe trei ani cu cazinoul Caesar's Palace.
Cautare
Newsletter
Literatura rom�na contemporana, prezentata de Academia Suedeza
Luni, 23 aprilie 2012, va avea loc la Institutul Cultural Rom�n de la Stockholm lansarea antologiei Det sk�na med sk�nlitteraturen 2: modernt och omodernt men samtida (Ce are frumos beletristica. Modern sau nu, dar contemporan).
Ritm, culoare, atmosfera plina de viata a unui orasel din Spania, personaje pitoresti inspirate de celebrul roman semnat de Cervantes, o coregrafie spectaculoasa cu numeroase momente de virtuozitate �n interpretarea unei distributii tinere si de valoare �nseamna �mpreuna premiera baletului clasic Don Quijote.
Banca Nationala a Rom�niei are placerea sa va invite marti, 24 aprilie 2012, ora 18:00, la sediul BNR, sala Mitita Constantinescu, la recitalul de poezie si muzica sustinut de actorul Ion Caramitru si violoncelistul Adrian Naidin.
Participare rom�neasca la festivalul de film IndieLisboa 2012
Cinematografia rom�neasca va fi prezenta cu doua productii la cea de-a noua editie a Festivalului International de Film IndieLisboa, care se va desfasura �ntre 26 aprilie si 6 mai 2012.
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM
Despre Feleacu se stie ca a fost �ntemeiat la 1366, din ordinul regelui Ludovic I. �n acele timpuri, cetatea Clujului avea nevoie de aparatori ai drumului care o lega de Turda.
Marti, 1 mai 2012, ora 12.00, la Sala ArCuB, va avea loc conferinta de presa - int�lnire cu regizorii Nikolay Kolyada si Oskaras Kor�unovas, un dialog despre rolul regizorului �n teatrul contemporan.
Legendarul Dim Dunareanu revine �n forţa �ntr-un album de benzi desenate plin de aventura şi suspans. Scenariul este semnat de Marius Leştaru, iar desenul aparţine maestrului Puiu Manu.
Book design, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala la Varsovia
�n data de 18 aprilie 2012 va avea loc la Varsovia, la Biblioteca Nationala, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala cu titlul Od ‹Ala ma kota› do e-matury (De la ‹Ana are mere› la e-bac), un eveniment EUNIC Varsovia.
ArCuB aduce Festivalul International Shakespeare la Bucuresti
�ntre 30 aprilie si 2 mai 2012, publicul bucurestean are sansa de a vedea Hamlet, Romeo si Julieta si Or� De Otelo, �n viziunea a trei mari regizori contemporani.
Concert Alexandrina Hristov, cu prilejul T�rgului de Carte din Londra
Alexandrina Hristov, misterioasa diva cu una dintre cele mai calde şi apreciate voci din Rom�nia, va oferi pe 18 aprilie 2012 un recital special cu ocazia prezenţei Rom�niei la T�rgul de Carte din Londra.
Bisericile Muzeului Taranului, expozitie de fotografie
Muzeul National al Taranului Rom�n va asteapta �n perioada 27 aprilie - 13 mai 2012, la Sala Foaier, sa vizitati expozitia de fotografie Bisericile Muzeului Taranului.
Luni, 23 aprilie 2012, ora 18.00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Rom�ne va avea loc vernisajul expozitiei de fotografii Ivo Andric - Scriitor/Diplomat, realizata de Muzeului orasului Belgrad.
Prima editie a "Galei Industriei de Carte din Rom�nia"
Prima gala dedicata industriei editoriale autohtone, Bun de Tipar - Gala Industriei de Carte din Rom�nia, va avea loc �n mai putin de o luna, vineri, 11 mai 2012, �ncepand cu ora 18.00, �n Aula Bibliotecii Nationale a Rom�niei.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.
Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului
Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor
Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.