Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
26 octombrie 2010
Spectacole din Irlanda şi Marea Britanie, lecturi cu tangaProject şi teatru radiofonic, la FNT 2010
Spectacole din Irlanda şi Marea Britanie, coproducţia "Cartea viţelului", lecturi cu tangaProject, conferinţa "Actorul şi măştile sale", susţinută de Mihai Măniuţiu, şi spectacole de teatru radiofonic vor fi prezentate la Festivalul Naţional de Teatru, în secţiunea "FNT vă recomandă". Evenimentul, care se va desfăşura între 30 octombrie şi 7 noiembrie, doreşte să aducă în atenţia publicului, pe lângă structura oficială, şi momente conexe care ar putea interesa un public iubitor de teatru în toate formele sale. Radio România Cultural propune, în perioada festivalului, producţii după piese româneşti contemporane ale dramaturgilor Radu Macrinici, Andreea Vălean, Mihai Ignat, Petre Barbu, Lia Bugnar, Theo Herghelegiu, Emanuel Pârvu şi Mimi Brănescu. Programul se numeşte ON AIR şi va putea fi ascultat din 30 octombrie. De asemenea, Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii organizează, pe 5 noiembrie, la Biblioteca Centrală Universitară, o conferinţă inedită - "Actorul şi măştile sale" -, susţinută de regizorul Mihai Măniuţiu şi invitaţii săi: Marcel Iureş, Irina Petrescu, Radu Amzulescu, Oana Ştefănescu şi Marian Râlea. Pe toată perioada festivalului, la Fundaţia Löwendal va putea fi vizitată o expoziţie de scenografie şi grafică: "George baron Löwendal - în contextul avangardei europene din prima jumătate a secolului XX".
Mihai Măniuţiu a câştigat concursul de proiecte de management pentru Teatrul Naţional din Cluj
Mihai Măniuţiu a câştigat concursul de proiecte de management pentru Teatrul Naţional "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca, potrivit rezultatelor postate pe site-ul instituţiei. Regizorul Mihai Măniuţiu a participat la concurs alături de Gelu Badea şi Sorin Misirianţu. Noul director al Teatrului Naţional "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca urmează să fie numit prin ordin al ministrului Culturii şi îl va înlocui pe directorul actual, Ion Vartic, aflat la conducerea instituţiei din anul 2000.
Mihai Măniuţiu este în prezent director artistic la Teatrul Naţional din Cluj. El a obţinut în ultimii ani numeroase distincţii între care Premiul pentru cea mai bună dramaturgie şi Premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul de Teatru Antic de la Merida, Spania, cu spectacolul "Electra" şi Premiul pentru cel mai bun spectacol, la Gala UNITER, pentru "Woyzeck".
Asociaţia pentru Promovarea Artelor Contemporane lansează concursul Comunism.21.
Pentru a marca trecerea a 21 de ani de la căderea comunismului în România, Asociaţia pentru Promovarea Artelor Contemporane lansează un concurs de artă contemporană având ca temă centrală COMUNISMUL şi intitulat Comunism.21. Acesta este deschis tuturor persoanelor cu vârsta de peste 16 ani, indiferent de naţionalitate, rezidente pe teritoriul României, al căror proiect artistic vine ca răspuns la tema formulată de către organizatori, reuşind să convingă prin caracterul inovativ si un grad mare de interactivitate. Sunt aşteptate proiecte din zona artelor vizuale: pictură, grafică, fotografie, videoart, sculptură, instalaţie, intervenţie în peisaj, happening, performance, dar şi demersuri adiacente ce ţin de teatru, film, literatură sau dans contemporan. Înscrierile la Comunism.21. se fac până la 26 noiembrie 2010, completând formularul standard de pe www.petrecereaartelor.ro şi expediindu-l prin poştă sau email. Cei 6 câştigători vor fi desemnaţi şi anunţaţi pe data de 29 noiembrie.
"Medalia de onoare" de Călin Netzer, menţiune specială a juriului la Festivalul de Film de la Zagreb
Lungmetrajul "Medalia de onoare", în regia lui Călin Netzer, a primit menţiunea specială a juriului la cea de-a opta ediţie a Festivalului de Film de la Zagreb. Pelicula lui Netzer a fost premiată pentru "un amestec simplu de politică, tragedie şi umor, redat cu afecţiune şi umanitate". "Medalia de onoare" a obţinut, la sfârşitul lui noiembrie 2009, cinci premii la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, printre care cel pentru interpretare, scenariu, premiul special al juriului şi premiul FIPRESCI, dar şi premiul publicului la Festivalul de Film de la Torino. De asemenea, lungmetrajul a fost premiat, în martie, la Festivalul de Film de la Miami (SUA), cu o menţiune din partea juriului pentru competiţia internaţională şi o alta din partea juriului Cineuropa. Totodată, cu acest film, Călin Netzer a luat premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2010, în timp ce Victor Rebengiuc a primit premiul de interpretare.
Biletul la premiera filmului 'Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu' poate fi cumpărat şi cu bancnota comunistă de 5 lei
Românii care mai păstrează în colecţiile personale bancnote de 5 lei din perioada comunistă le vor putea folosi joi, 28 octombrie, pentru a intra la premiera de gală a filmului regizat de Andrei Ujică, 'Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu'.
Premiera filmului va avea loc, începând cu ora 18.00, la Sala Palatului, biletul costând 5 lei. O zi mai târziu, pelicula va fi proiectată în cele mai mari cinematografe bucureştene, dar şi la Timişoara şi Cluj. Decupat din peste 1.000 de ore de imagini de la Arhiva Naţională de Filme şi Televiziunea Română, filmul acoperă 25 de ani din viaţa lui Nicolae Ceauşescu, de la instalarea sa la putere, în 1965, până la prăbuşirea din 1989. 'Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu' a avut parte de o proiecţie specială la Cannes, în luna mai, şi de cronici excelente în toate marile publicaţii ale lumii.
E.T., Titanic şi Jurassic Park – în concert la Sala Radio
E.T., Titanic, Jurassic Park şi Un american la Paris sunt câteva din titlurile pieselor care vor răsuna miercuri, 27 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Radio. Concertul, susţinut de Bucharest Brass, sub bagheta dirijorului Jin Wang, va mai cuprinde titluri precum Aida de Verdi, Un londonez la New York de J. Parker, Nessun Dorma de Puccini şi Memories din "Cats" de A.L. Webber. Ansamblul de alămuri Bucharest Brass este alcătuit din membri ai Orchestrei Naţionale Radio, cărora li se alătură membri şi colaboratori ai Filarmonicii "George Enescu", Operei Naţionale Bucureşti, Filarmonicilor din Piteşti, Ploieşti şi Târgovişte, Orchestrei Reprezentative a Armatei şi studenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Lucrările abordate de ansamblul Bucharest Brass se înscriu în genuri din cele mai diverse precum muzica de factură clasică, muzică de film, evergreen, muzică ambientală, jazz şi folclor internaţional. Prin stilul abordat, ansamblul îşi propune sa valorifice un repertoriu cât mai variat, care să se constituie în programe atractive si inedite pentru public.
Festivalul Internaţional de Animaţie 'Gulliver', la a XVIII-a ediţie
Cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Animaţie 'Gulliver' a început, aseară, la Galaţi, unde vor fi prezentate, timp de 5 zile, 13 spectacole puse în scenă de trupe de teatru din Ploieşti, Baia Mare, Bacău, Piteşti, Rămnicu Vâlcea, Târgovişte, Iaşi, Bucureşti, Galaţi, dar şi din Republica Moldova şi Bulgaria. Directorul festivalului, Stelian Stancu, a declarat că toate reprezentaţiile vor avea loc pe scena Teatrului Dramatic 'Fani Tardini', iar un bilet va costa cinci lei. Festivalul Internaţional de Animaţie 'Gulliver' este organizat de Teatrul de 'Păpuşi Gulliver', Teatrul Dramatic Fani Tardini, Primăria Galaţi, Ministerul Culturii şi Cultelor şi Uniunea Teatrală din România.
Salonul European de Bandă Desenată, la Bucureşti
La Bucureşti, are loc, din 28 octombrie şi până pe 21 noiembrie, Salonul European de Banda Desenata. Timp de aproape o luna, profesionişti şi amatori ai acestei arte vor avea ca punct de întalnire Galeria Etaj ¾ – MNAC, din incinta Teatrului Naţional. Salonul va fi deschis joi, 28 octombrie, la ora 18.30, de Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman, si de Olivier Grenson, artist si profesor de banda desenata la Şcoala de Cercetare Grafica de la Bruxelles. Potrivit organizatorilor, programul evenimentelor cuprinde expozitii, ateliere de creatie, proiectii de filme, lansari de carte, intalniri cu artisti si editori precum si sesiuni de autografe. Un spatiu special amenajat va fi pus la dispozitia amatorilor dornici sa-si expuna propriile creatii in domeniul benzilor desenate. Salonul dispune si de un punct special de vanzare, unde vor fi expuse albume, brosuri si reviste de benzi desenate aparute in tarile prezente la manifestare.
Prima expoziţie de violete africane, la Institutul Geologic al României
Violete africane de selecţie vor putea fi admirate, pentru prima dată, în perioada 29 - 31 octombrie, la Institutul Geologic al României, în expoziţia naţională 'Locul unde rocile întâlnesc florile'. Violetele africane şi-au primit denumirea după numele de familie al baronului Saint Paul, cel care le-a descoperit în munţii Uzumbar din Africa de Est. Specialiştii susţin că îngrijirea relativ simplă, înflorirea aproape necontenită în decursul anului, existenţa unui număr mare de varietăţi care se deosebesc prin culoare, formă şi mărimea florilor şi a frunzelor au făcut din violeta africană regina plantelor de cameră.
Meryl Streep, Sandra Bullock şi Oprah Winfrey, într-un film despre teleshopping
Meryl Streep, Sandra Bullock şi Oprah Winfrey vor juca împreună într-o comedie despre teleshopping, scrisă şi regizată de Michael Patrick King, scenarist, regizor şi producător al seriei "Sex and the City". Filmul este o comedie bazată pe aventurile a trei femei, angajate ale unei reţele de teleshopping, care îşi fac loc prin labirintul nebun al marketingului, căsătoriilor şi mass-mediei. Meryl Streep deţine un record de 16 nominalizări la premiile decernate de Academia de film americană. Actriţa a câştigat două premii Oscar, pentru rolurile din "Kramer contra Kramer" (1979) şi "Alegerea Sophiei" (1982). În 2009, Sandra Bullock a fost desemnată actriţa cu cel mai mare succes de box office, datorită comediei "The Proposal/ Vrei să te însori cu mine?", dar şi dramei "The Blind Side". Al treilea protagonist al filmului, populara realizatoare şi prezentatoare de televiziune Oprah Winfrey va pune capăt emisiunii care a făcut-o celebră, "The Oprah Winfrey Show", în 2011, după 25 de ani de difuzare.
FNT 2010 – spectacole premium
Mai sunt patru zile până la deschiderea oficială a celei de-a 20-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru. Evenimentul cuprinde spectacole invitate din străinătate, dar şi cele mai bune reprezentaţii de la teatrele din România.
Renumitul regizor polonez Krzysztof Warlikowski a confirmat că va veni la Bucureşti cu spectacolul "Dibuk", după textul clasic al lui Solomon An-ski şi nuvela contemporană a Hannei Krall. Cu ocazia primei veniri în România a lui Krzysztof Warlikowski, Fundaţia Culturală "Camil Petrescu" va lansa versiunea în limba română a volumului Théâtre Ecorché, cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti şi al Festivalului Naţional de Teatru. Totodată, spectacolele "Hey, Girl!", de Romeo Castellucci, şi "Regele moare", de Silviu Purcărete, se numără printre cele mai importante evenimente ale FNT 2010. Printre premierele care vor fi prezentate în festival se numără "Măsură pentru măsură", de Matthias Langhoff, pus în scenă la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, şi un spectacol de Rodrigo Garcia, de la Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Timişoara. Anul acesta, faţă de ediţiile trecute, spectacolele independente nu vor mai fi prezentate separat, ci în cadrul selecţiei naţionale "Spectacole româneşti de top". Din această secţiune face parte şi montarea independentă "Capete înfierbântate", de David Schwartz, a Centrului de Introspecţie Vizuală şi Tanga Project.
Cursuri de măiestrie, oferite de Mariana Nicolesco, la Braşov
Mariana Nicolesco oferă, începând de anul acesta, între două ediţii ale Festivalului şi Concursului Naţional al Liedului românesc, cursuri de măiestrie artistică, la Braşov. Până pe 28 octombrie, în oraşul de lângă Tîmpa sunt invitaţi compozitorii Carmen Petra-Basacopol, Adrian Pop, Cornel Ţăranu, muzicologul Octavian Lazăr Cosma şi laureaţi ai ediţiilor anterioare ale competiţiei. Joi, la finalul acestor cursuri, cursanţii vor prezenta, la Cercul Militar din Braşov, un concert consacrat compozitorilor Robert Schumann şi Frédéric Chopin. Create de Mariana Nicolesco în 2003, Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc au adus în atenţia publicului nenumărate lieduri din creaţia naţională, care numără peste 10.000 de astfel de cântece.
Lucrarea "Mahala în Bucureşti" de Ion Ţuculescu, vândută la licitaţie cu 130.000 de lei
Lucrarea "Mahala în Bucureşti" de Ion Ţuculescu a fost adjudecată pentru suma de 130.000 de lei, în timp ce "Privind gravuri" de Gheorghe Petraşcu a fost vândută pentru 100.000 de lei, la cea mai recentă licitaţie a casei Goldart din Capitală. Dintre lucrările importante care au fost vândute în licitaţie mai fac parte: "Vas cu flori", de Jean Cheller (42.000 de lei), "Prinţesa Aristizza Ghyka", de G.D. Mirea (31.000 de lei), "Odihnă la câmp", de Rudolf Schweitzer-Cumpăna (25.000 de lei), "Peisaj din sudul Franţei", de Hans Eder (17.500 de lei), şi "Flori în ulcică", de Dumitru Ghiaţă (13.000 de lei.) Printre piesele de mobilier scoase la vânzare s-au aflat fotoliul Bergere stil Ludovic al XVI-lea, adjudecat pentru 3.800 de lei, un alt fotoliu stil Ludovic al XVI-lea, vândut cu 4.000 de lei, şi un set cuprinzând un fotoliu şi o canapea stil Ludovic al XVI-lea - 5.000 de lei.
Spectacol Best of Gabriel Cotabiţă, la Sala Palatului
Artistul Gabriel Cotabiţă va oferi fanilor, în data de 3 noiembrie, un spectacol în care va reuni cele mai cunoscute şi îndrăgite şlagăre pe care le-a lansat pe parcursul celor 24 de ani de carieră solistică. Spectacolul - ''Muzica din 1986 până astăzi' - va avea loc în preajma aniversării zilei sale de naştere, artistul urmând să împlinească, pe 1 noiembrie, 55 de ani. Pentru întâlnirea din 3 noiembrie, piesele ''Prima iubire şi ultima', ''Te rog, domnişoară, nu pleca', ''Un simplu trecător', ''Raiul e pe pământ', ''Noapte albastră', ''Ave Maria', ''Cât de mult poţi greşi' au fost reorchestrate de Andrei Tudor, Ionel Tudor şi Walter Dionisie. Publicul va putea asculta, la Sala Palatului, şi hiturile ''Fiecare zi fără tine', ''Trece vremea', ''Mai stai', pe care interpretul le va cânta alături de colegii din trupa VH2.
Steven Spielberg începe filmările la "Robopocalypse" în ianuarie 2012
Regizorul Steven Spielberg va realiza o ecranizare a romanului "Robopocalypse", de Daniel H. Wilson. Scenariul peliculei prezintă omenirea după o revoltă a roboţilor. Filmările vor începe în ianuarie 2012, lansarea în cinematografe fiind programată pentru 2013. Printre proiectele recente ale lui Spielberg se numără "War Horse", o adaptare după romanul omonim al scriitorului Michael Morpurgo, film ce va fi lansat pe marile ecrane pe 10 august 2011 şi care prezintă extraordinara prietenie dintre un băiat şi un cal. Următorul film regizat de Spielberg care va ajunge pe marile ecrane este animaţia 3D "The Adventures of Tin-Tin: The Secret of the Unicorn", care va fi lansată pe 23 decembrie 2011.
Steven Spielberg a câştigat de două ori premiul Oscar pentru cea mai bună regie: în 1993, pentru "Lista lui Schindler", şi în 1998, pentru "Salvaţi soldatul Ryan".
Colaborare Teatrul Naţional Radiofonic şi Teatrul ACT
Teatrul Naţional Radiofonic şi Teatrul ACT prezintă miercuri, 27 octombrie, de la ora 19.00, spectacolul de teatru Soluţii la solicitări solidare sau Proceduri de reglementare a diferendelor de Dimitris Dimitriadis. Din distribuţie fac parte: Andreea Bibiri, Mircea Rusu, Crina Mureşan şi Mircea Constantinescu. Spectacolul este cel care a reprezentat Redacţia Teatru la Prix Italia 2008, prestigios concurs de emisiuni radio, televiziune şi website-uri, competiţie organizată de RAI începând din 1948 şi care înregistrează prezenţe ale companiilor de radio şi televiziune, publice şi private, din întreaga lume. Audiţia de miercuri face parte din programul iniţiat de Teatrul Naţional Radiofonic şi Teatrul ACT, numit "Teatru & Ceai". Acesta constă în audiţii cu public ale unor spectacole de teatru după dramaturgie modernă şi contemporană, sau variante noi ale unor texte dramatice clasice.
Cluj: Moştenitorii familiei Hintz vor spaţiul muzeal şi piese din Colecţia de Istorie a Farmaciei
Moştenitorii familiei Hintz, cărora le-a fost retrocedată clădirea din Cluj care adăposteşte cea mai valoroasă Colecţie de Istorie a Farmaciei din România, doresc să obţină, în instanţă, spaţiul muzeal şi piese de valoare din patrimoniul statului român. Custodele valoroasei colecţii, muzeograful Radu Crişan, susţine că moştenitorii ar trebui să prezinte, concret, în instanţă, documente care să dovedească prezenţa acestor piese în farmacia Sfântul Gheorghe. Muzeograful consideră că o astfel de pretenţie denotă doar interesul pentru un câştig personal şi face abstracţie de faptul că un muzeu nu poate fi evacuat în stradă în nicio ţară civilizată. Clădirea care adăposteşte şi Colecţia de Istorie a Farmaciei a fost retrocedată celor opt descendenţi ai familiei Hintz, ultimii farmacişti activi până 1949, în baza Legii 10/2001. Radu Crişan subliniază faptul că toate piesele de patrimoniu din colecţie sunt bunuri ale statului român, pentru că provin din colecţia prestigiosului profesor Iuliu Orient, care a donat-o statului. Farmacia ''Sfântul Gheorghe'' din Cluj-Napoca este a patra, ca vechime, din România. Prima farmacie a fost fondată de saşi, la Sibiu, în 1494.
Expoziţia "Grupul celor patru", la Centrul Cultural ArtSociety din Capitală
Expoziţia "Grupul celor patru", care cuprinde lucrări de pictură, sculptură şi desen semnate de Nicolae Tonitza, Ştefan Dimitrescu, Oscar Han şi Francisc Şirato, poate fi vizitată, începând de astăzi, la Centrul Cultural ArtSociety din Capitală. Aceasta este prima expoziţie din ultimii 70 de ani dedicată artiştilor cunoscuţi drept Grupul celor patru. Zeci de opere semnate de cei patru artişti au fost aduse la Bucureşti de la mai multe muzee prestigioase din ţară pentru a fi prezentate publicului până pe 28 noiembrie. Ideea formării acestui grup a plecat de la dorinţa celor patru pictori de a-şi prezenta lucrările într-o formulă cât mai avantajoasă din punct de vedere al numărului operelor expuse. Prima expoziţie a Grupului celor patru a avut loc în 1926, iar ultima - în 1934, chiar după moartea lui Ştefan Dimitrescu.
Festivalul Filmului Thailandez - 28 - 31 Octombrie
În perioada 28-31 octombrie, la Bucureşti, are loc Festivalul Filmului Thailandez. Manifestarea, organizată de Ambasada Regală a Thailandei în colaborare cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român, îşi propune să promoveze cultura thailandeză prin peliculă de film. Filmele artistice proiectate în festival reliefează societatea thailandeză de acum 100 de ani până în zilele noastre, dezvăluind istoria modernă, cultura, valorile şi credinţele thailandeze. Festivalul Filmului Thailandez va fi găzduit de Studioul Horia Bernea, de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, iar intrarea publicului este liberă.
O autobiografie în imagini a rockerului Jimmy Page, epuizată înainte de a fi lansată
Volumul autobiografic de fotografie al rockerului Jimmy Page, fostul chitarist al trupei Led Zeppelin, intitulat "Jimmy Page by Jimmy Page", a fost epuizat încă înainte de a fi lansat oficial pe piaţă. Cartea care costă peste 500 de euro conţine 650 de fotografii, care îl prezintă pe celebrul chitarist britanic surprins în diverse ipostaze de-a lungul carierei sale. Volumul, legat în piele şi învelit în mătase, va fi prezentat oficial publicului larg în cadrul unei expoziţii, care va fi deschisă în perioada 5 - 6 noiembrie, la Elms Lester Painting Rooms din Covent Garden la Londra.
Personalităţi culturale de renume, la Festivalul Naţional de Teatru
A 20-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru aduce în România spectacolele a doi din cei mai cunoscuţi regizori europeni ai momentului, Romeo Castellucci si Krzysztof Warlikowski, precum şi creaţia unui artist vizionar Billy Cowie care combină dansul, instalaţia şi filmarea în 3D. Directorul artistic al evenimentului care va avea loc în perioada 30 octombrie-7 noiembrie, Cristina Modreanu, a declarat că FNT-ul va include 22 de spectacole româneşti de top, patru spectacole din Polonia, Italia, Franţa şi Marea Britanie, două expoziţii şi proiecţii de filme. De asemenea vor fi lansate 26 de cărţi şi vor fi organizate 12 conferinţe şi dezbateri. Directorul executiv al Festivalului Naţional de Teatru, Aura Corbeanu, a spus, la rândul său, că FNT 2010 costă 550.000 de euro la care se adaugă 100.000 de euro pentru servicii de promovare.
Cultura bate criza
Criticul şi istoricul de teatru, George Banu, deschide, joi 28 octombrie, la ora 19:00, în aula Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti, seria de conferinţe Cultura bate criza, vorbind despre "Shakespeare, visul şi lumea". Conferinţa va fi urmată de un dialog cu iniţiatorul acestui demers, Sorin Alexandrescu, şi de o dezbatere cu publicul despre teatru şi despre rolul acestuia în contextul social, uman şi politic. George Banu este profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris III, preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru şi Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi europene. Seria de conferinţe publice Cultura bate criza propune întâlniri periodice cu oameni de cultură, confirmaţi de timp şi de public.
E.T., Titanic şi Jurassic Park – în concert la Sala Radio
E.T., Titanic, Jurassic Park şi Un american la Paris sunt câteva din titlurile pieselor care vor răsuna miercuri, 27 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Radio. Concertul, susţinut de Bucharest Brass, sub bagheta dirijorului Jin Wang, va mai cuprinde titluri precum Aida de Verdi, Un londonez la New York de J. Parker, Nessun Dorma de Puccini şi Memories din "Cats" de A.L. Webber. Ansamblul de alămuri Bucharest Brass este alcătuit din membri ai Orchestrei Naţionale Radio, cărora li se alătură membri şi colaboratori ai Filarmonicii "George Enescu", Operei Naţionale Bucureşti, Filarmonicilor din Piteşti, Ploieşti şi Târgovişte, Orchestrei Reprezentative a Armatei şi studenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Lucrările abordate de ansamblul Bucharest Brass se înscriu în genuri din cele mai diverse precum muzica de factură clasică, muzică de film, evergreen, muzică ambientală, jazz şi folclor internaţional. Prin stilul abordat, ansamblul îşi propune să valorifice un repertoriu cât mai variat, care să se constituie în programe atractive si inedite pentru public.
O lucrare a pictorului Zamfir Dumitrescu, premiată în Italia
Lucrarea 'Scrisoarea de despărţire' a pictorului Zamfir Dumitrescu s-a clasat pe primul loc, în urma votului electronic al vizitatorilor, în finala Concursului internaţional de pictură 'Love Art2', desfăşurat în Italia. Premiul constă într-o galerie virtuală permanentă, cu confidenţialitate garantată, pentru zece lucrări de pictură ale maestrului, pe website-ul asociaţiei organizatoare. Ucenic al lui Corneliu Baba, artistul Zamfir Dumitrescu, pentru care pictura a devenit 'un mod de viaţă, un alt fel de a explora şi a înţelege lumea', s-a născut la 15 aprilie 1946, în Bucureşti. După absolvirea Liceului 'Spiru Haret', Zamfir Dumitrescu a ales pictura, făcând parte, alături de Ştefan Câlţia, Sorin Ilfoveanu, Cornel Antonescu, Wanda Mihuleac, Victor Teodorov, Mihai Buculei, Napoleon Tiron şi Florin Codre, din generaţia de aur a Institutului de Artă Plastică 'Nicolae Grigorescu' din Capitală.
Ronan Keating vrea să se stabilească definitiv în Australia
Cântăreţul irlandez, Ronan Keating, intenţionează să se stabilească definitiv în Australia, alături de familia sa, deoarece îşi doreşte un nou început în viaţă, după ce s-a împăcat cu soţia sa, Yvonne, care l-a acuzat, la începutul anului, de infidelitate. Cântăreţul a declarat că această mutare va fi una permanentă, deoarece în acest fel va reuşi să evite neplăcerile provocate de paparazzi. Ronan Keating şi modelul Yvonne s-au cunoscut în adolescenţă şi s-au căsătorit în aprilie 1998, pe insula Nevis din Caraibe. Cei doi au împreună trei copii.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.