DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
10.00 - 12.00
Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
12.00 - 13.00
Revista literara radio • Emisiune fondata de V. Voiculescu, in anul 1939. Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

4 octombrie 2010

A 20-a ediţie a Festivalului "George Enescu", între 1 şi 25 septembrie 2011
Cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional "George Enescu" va avea loc între 1 şi 25 septembrie 2011, în cadrul evenimentului urmând să concerteze London Symphony Orchestra, Orchestre de Paris şi Wiener Philharmoniker. Site-ul pentru ediţia de anul viitor a Festivalului Enescu a fost deja lansat şi cuprinde informaţii legate de orchestrele şi artiştii invitaţi, program şi preţul biletelor.
Prestigioasa manifestare va cuprinde următoarele secţiuni: Mari orchestre ale lumii, Recitaluri şi concerte camerale, Concertele de la miezul nopţii, Spectacole de operă şi balet, Enescu şi contemporanii săi, Muzica secolului XXI şi World Music. Abonamentele vor fi scoase la vânzare din data de 15 martie 2011, iar biletele individuale de pe 15 mai, anul viitor. Festivalul "George Enescu", care are loc o dată la doi ani, a fost înfiinţat în 1958 ca semn al recunoaşterii geniului enescian, pentru a omagia astfel viaţa şi creaţia marelui compozitor român. Primele ediţii ale acestui festival şi concurs au reunit nume sonore ale vieţii muzicale internaţionale ale acelei vremi, printre care s-au numărat Yehudi Menuhin, David Oistrach, Sviatoslav Richter şi Herbert von Karajan.

Remember Florian Pittiş
Florian Pittiş va fi omagiat, astăzi, în ziua când ar fi împlinit 67 de ani, în cadrul unui eveniment la care vor participa actorii Irina Petrescu, Emilia Popescu şi Marcel Iureş. Evenimentul va avea loc la Centrul pentru Activităţi Recreative şi Inovare Ocupaţională din Bucureşti şi se va desfăşura sub titulatura "Oameni, pietre, oameni, sori". Tot astăzi, Radio3Net, post de radio din portofoliul Societăţii Române de Radiodifuziune, organizează cea de-a treia ediţie a maratonului "Ziua Florian Pittiş". De la această oră şi până după miezul nopţii, publicul va putea urmări online materiale audio şi video, multe dintre ele inedite, cu şi despre Moţu Pittiş. Florian Pittiş a fost, în permanenţă, o prezenţă activă în lumea teatrului şi muzicii, prin emisiuni la radio şi televiziune, articole, prezentări de concerte şi colaborări pe diferite discuri. Istoria îl leagă de radio timp de 40 de ani, ca actor, prezentator, realizator şi director la Radio3Net.

"Morgen" de Marian Crişan deschide, pe 6 octombrie, Festivalul de Film de la Iaşi
Pelicula "Morgen" de Marian Crişan deschide, peste două zile, Festivalul Internaţional de Film de la Iaşi, în timp ce "Medalia de onoare" de Călin Netzer va fi proiectat în închiderea evenimentului, pe 10 octombrie. "Morgen", lungmetrajul de debut al lui Marian Crişan, a fost prezent la Festivalul de la Locarno 2010, unde a câştigat patru premii: Premiul special al juriului, Premiul juriului ecumenic, un premiu din partea juriului tineretului şi Premiul Don Quijote din partea Federaţiei Internaţionale Cineclub. Cea de a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi este deschisă tuturor genurilor - de la horror, la arthouse, de la pelicule de studio, la cele indie, de la documentar, la animaţie sau scurtmetraj. Competiţia oficială va aduce în prim-plan o selecţie reprezentativă a curentelor recente din cinematografia internaţională. Filmele din festival vor fi prezentate la sălile de cinema din Mall Moldova şi Victoria. Preţul biletelor este de 5 lei şi, respectiv, 3 lei pentru copii, studenţi şi pensionari.

Filmele Anim'est, la Cluj
Cele mai vânate filme de la Anim'est, cel mai important festival de film de animaţie din România, vor fi proiectate, în perioada 22 - 24 octombrie, la Cluj-Napoca, la Cinematograful Victoria şi la Centrul Cultural Francez. Printre proiecţii se numără şi "Iluzionistul / L'illusionniste", în regia lui Sylvain Chomet, proaspăt nominalizat la Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun film de Animaţie. "Iluzionistul" este realizat după un scenariu scris de cunoscutul cineast francez Jacques Tati, şi spune povestea prieteniei neobişnuite care apare între un bătrân scamator şi o fetiţă convinsă de puterile supranaturale ale acestuia. Clujenii vor mai putea urmări şi o parte din filmele premiate la ediţia din 2009 a aceluiaşi festival.

Annie Lennox cântă colinde în septembrie
Annie Lennox şi-a prezentat la Londra noul album, care conţine 11 colinde de Crăciun şi o piesă originală. Albumul se intitulează "Christmas Cornucopia" şi va fi lansat oficial pe 15 noiembrie în Marea Britanie şi pe 16 noiembrie în Statele Unite. Toate încasările obţinute de starul britanic prin intermediul ultimului single vor fi donate Fundaţiei Annie Lennox care luptă împotriva maladiei SIDA. Annie Lennox a fost desemnată "Femeia Păcii în anul 2009", pentru angajamentul dovedit în lupta contra acestei boli.

Sezonul premiilor Nobel din 2010 debutează, astăzi, la Stockholm, cu decernarea premiului pentru medicină şi va culmina cu premiul pentru pace, al cărui laureat va crea, potrivit specialiştilor, mai puţină rumoare decât cel din 2009. Premiul Nobel pentru pace este, împreună cu premiul Nobel pentru literatură, unul dintre cele mai aşteptate dintre aceste distincţii decernate în fiecare an, care recompensează, totodată, descoperirile şi operele excepţionale din medicină, fizică, chimie şi economie. Barack Obama a primit premiul Nobel pentru pace în anul 2009, într-un moment în care se afla la Casa Albă de mai puţin de un an, iar Statele Unite erau angajate pe plan militar în Irak şi în Afganistan. Această alegere a antrenat critici dure la adresa comitetului Nobel norvegian. Laureatul din acest an va trezi, însă, reacţii mai puţin controversate, afirmă Kristian Berg Harpviken, directorul Institutului de cercetări pentru pace din Oslo, în opinia căruia alegerea de anul trecut a comitetului Nobel "a avut efectul unei bombe". Comitetul norvegian va trebui să aleagă în acest an dintr-un număr record de 237 de candidaţi, printre care se află disidenţi chinezi şi creatorii internetului. Premiul Nobel pentru pace va fi decernat la Oslo pe 8 octombrie. Sezonul premiilor Nobel va debuta însă astăzi, prin acordarea premiului pentru medicină, iar premiile Nobel pentru fizică, chimie, literatură şi economie vor fi anunţate pe 5, 6, 7, respectiv 11 octombrie, la Stockholm, oraşul natal al industriaşului Alfred Nobel.

"Liniştea de dinainte de Bach", în regia lui Pere Portabella, deschide seria de 11 producţii din cadrul Zilelor Filmului de Limbă Spaniolă. Evenimentul se va desfăşura între 8 şi 14 octombrie la Cinema Studio din Capitală, potrivit unui comunicat al Institutului Cervantes. Noua ediţie a Zilelor Filmului de Limbă Spaniolă prezintă, de-a lungul unei săptămâni, 11 producţii cinematografice din ultimul deceniu, realizate în Spania sau America de Sud, câştigătoare a numeroase distincţii, de la Premiile Goya la Premiul Criticii în cadrul Festivalului de la Cannes. Poveşti despre muzicieni de altădată, emigranţi, periferii ale marilor oraşe, suflete în căutarea dragostei neîmplinite sau copii în pragul unor experienţe limită se regăsesc în selecţia de pelicule din acest an ce trasează un tablou complex al direcţiilor cinematografice din lumea hispanofonă. Deschiderea festivalului va avea loc vineri, 8 octombrie, la ora 19:00, cu proiecţia filmului "Liniştea de dinainte de Bach", de Pere Portabella. La eveniment vor participa criticul de film Magda Mihăilescu, membru în consiliul de conducere al Uniunii Cineaştilor, şi Juan Carlos Vidal, directorul Institutului Cervantes din Bucureşti.

Vicepremierul Marko Bela şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, au inaugurat, la sfârșitul săptămânii trecute, un studio de teatru radiofonic la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş. Rectorul instituției, Gasparik Attila, a declarat că până acum, doar la Bucureşti au existat cursuri de teatru radiofonic. El a adăugat că studioul de teatru radiofonic este unul performant, iar echipamentul necesar - microfoane, soft, calculatoare - a fost achiziţionat în urma accesării mai multor proiecte, de către Universitate. Potrivit lui Gasparik, studioul de teatru radiofonic inaugurat de universitate vrea să deschidă aria de cunoştinţe spre media a actorilor, el arătând că există numeroase cazuri în care actorii au ajuns jurnalişti buni.

Actorii teatrului Bulandra prezintă în premieră, pe scena Pavilionului României la EXPO 2010, spectacolul "The Line, Oraşul Încotro?". Piesa de teatru-dans, pe tema "Un oraş mai bun, o viaţă mai bună", a fost realizată special pentru participarea României la expoziţia mondială. Publicul are ocazia să vizioneze spectacolul în cursul după-amiezii, până duminică. Piesa îşi propune să arate modul în care se realizează interacţiunea dintre oameni, mediul înconjurător şi spaţiul arhitectural. Reprezentaţia constă în 30 de minute de spectacol non-verbal şi reflecţii asupra contrastelor oraşului contemporan. Este o colaborare între regizorul Alexandru Darie, compozitorul Adrian Enescu, scenograful Octavian Neculai, scenariu Oana Turbatu, coregrafie Cosmin Manolescu, imagine şi montaj Iustin Românescu. Pentru a întregi programul cultural, în spaţiul expoziţional al Pavilionului are loc în aceeaşi perioadă expoziţia "Play Space", realizată de arhitectul Adrian Neculai. Alături de studenţii Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti, vizitatorii personalizează cuburile de lemn, iar apoi creează diferite forme geometrice.

Filmul "Morgen", în regia lui Marian Crişan, va fi promovat printr-o caravană, care va debuta vineri la Salonta, oraşul natal al regizorului şi locul de filmare al peliculei. Caravana, care include mai multe localităţi din vestul ţării, are ca scop readucerea oamenilor la cinema. În plus "Morgen" va fi proiectat şi în licee.
"Morgen" îl prezintă pe Nelu, în vârstă de 40 de ani, care lucrează ca agent de pază într-un supermarket din Salonta - un orăşel de la graniţa româno-ungară. Pentru Nelu, zilele trec la fel: în zori pescuieşte, apoi merge la lucru, iar seara se întoarce acasă. Acesta trăieşte împreună cu soţia într-o casă izolată pe un câmp, în afara oraşului. Într-o zi, bărbatul pescuieşte ceva neobişnuit: un emigrant care vrea să treacă graniţa ilegal. Marian Crişan a primit în august, la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, premiul special al juriului, din partea unei echipe de cineaşti conduse de Eric Khoo, dar şi premiul ecumenic pentru filmul "Morgen".

Cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional "George Enescu" va avea loc între 1 şi 25 septembrie 2011. În cadrul evenimentului vor concerta şi London Symphony Orchestra, Orchestre de Paris şi Wiener Philharmoniker. La următoarea ediţie, festivalul va cuprinde următoarele secţiuni: Mari orchestre ale lumii, Recitaluri şi concerte camerale, Concertele de la miezul nopţii, Spectacole de operă şi balet, Enescu şi contemporanii săi, Muzica secolului XXI şi World Music.
În cadrul primei secţiuni, vor evolua la Bucureşti: Orchestre de Paris, alături de pianistul Dan Grigore, London Symphony Orchestra, sub bagheta lui Horia Andreescu, Filarmonica din Viena, Orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma, Orchestra Simfonică a Teatrului Mariinsky, Staatskapelle Berlin, Royal Liverpool Philarmonic Orchestra, Orchestra Filarmonicii din Israel şi Orchestra Naţională a Franţei, alături de Orchestra şi Corul Filarmonicii "George Enescu", Orchestra Naţională Radio şi Orchestra de Tineret "George Enescu". Concertele din secţiunea Mari orchestre ale lumii vor avea loc la Sala Palatului. Printre orchestrele care vor mai evolua la Festivalul Enescu din 2011 se numără Ensemble Orchestral de Paris, care va concerta cu violoncelista Laura Buruiană, Orchestra de cameră din Berlin, Filarmonica Naţională a Ungariei, Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova. Preţul biletelor la concertele următoarei ediţii a Festivalului Enescu variază între 75 şi 40 de lei, pentru concertele marilor orchestre de la Sala Palatului.

Festivalul Artelor, care va avea loc în Capitală între 10 - 15 octombrie şi va include evenimente cu personalităţi precum Ion Caramitru, Tudor Gheorghe şi Dan Puric, se bazează doar pe încasările din bilete, nefiind susţinut din bani publici, au declarat organizatorii. Directorul manifestării, a spus că, prima ediţie a evenimentului, care s-a desfăşurat în noiembrie anul trecut, a avut o pierdere de 200.000 de lei. Ediţia 2010 a Festivalului Artelor debutează, pe 10 octombrie, cu relansarea publicaţiei "Moftul român", o revistă umoristică înfiinţată de Ion Luca Caragiale în ianuarie 1893. Cea de-a doua zi a festivalului include un eveniment care îl comemorează pe actorul Ştefan Iordache. Astfel, la Sala Palatului, "Ticaloşii", "Cei ce au plătit cu viaţa" şi " Cel mai iubit dintre pământeni" - trei filme de succes în regia lui Şerban Marinescu, care-l au în distribuţie pe Ştefan Iordache - vor fi comentate de către invitaţii speciali ai serii: Dorel Vişan, Mitică Popescu, Mircea Albulescu, Tora Vasilescu şi Mircea Diaconu.

Autoarea britanică a seriei de succes 'Harry Potter', J.K. Rowling, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că ar putea să-l readucă la viaţă pe celebrul său personaj prin câteva noi volume, deşi oficial a încheiat seria. 'Nu trebuie niciodată să spui niciodată. Nu cred că se va întâmpla, a povestit celebra scriitoare J.K. Rowling. Cele şapte volume din saga 'Potter' au fost vândute în peste 400 milioane de exemplare în peste 200 de ţări. Filmele realizate după 'Harry Potter' au încasat peste 5,3 miliarde de dolari în întreaga lume. Potrivit listei pe 2009 publicate de Sunday Times cu cei mai bogaţi locuitori ai Marii Britanii, J.K. Rowling a acumulat o avere de 573 milioane de euro.

Ediţia 2010 a festivalului eXplore dance, care se desfășoară până pe 10 octombrie, aduce la Bucureşti spectacolele unor artişti renumiţi şi ateliere cu aceştia, dar şi filme despre dansul contemporan. Cea de-a cincea ediţie a manifestării se desfăşoară sub titulatura "What Next?". Festivalul va prezenta la Teatrul Odeon, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi Cărtureşti, 14 reprezentaţii de dans contemporan semnate de coregrafi din România, Serbia, Franţa, Austria, Olanda, Marea Britanie, Belgia, Italia şi Germania. Între spectacolele invitate în acest an la eXplore dance festival se regăsesc: "Dance for nothing", de Eszter Salamon (Ungaria/Germania), "I did once a piece" (walk+talk), de Milli Bitterli (Austria), "How heavy are my thoughts", de Ivana Muller (Croaţia/Olanda).

Simone Massi şi Phill Mulloy se numără printre regizorii care vor susţine masterclass-uri la festivalul Anim'est. Evenimentul se va desfășura între 8 şi 17 octombrie în Capitală. Întâlnirile cu invitaţii speciali, destinate publicului şi pasionaţilor de film de animaţie, sunt şi în acest an o parte importantă din programul Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est. Timp de cinci zile, publicul bucureştean îi va putea întâlni pe unii dintre cei mai prestigioşi animatori ai momentului - membrii ai juriilor Anim'est 2010, realizatori de film de animaţie freelanceri sau reprezentanţi ai unor universităţi importante, vin la masterclass-urile Anim'est, cu intrare liberă, găzduite, ca de obicei, de Cinema Union. Pe 12 octombrie 2010, publicul este aşteptat la Masterclass-ul susţinut de britanicul Phil Mulloy şi întâlnirea cu Simone Massi, ambii reprezentanţi ai juriului secţiunilor scurt şi lungmetraj, care vor suscita curiozitatea împătimiţilor de animaţie, fiind programate în ziua imediat următoare proiecţiilor dedicate juriului, marţi, între 12:00 şi 14:00.

Galeria bucureşteană Anaid va participa la Târgul Internaţional de Artă Contemporană Berliner Liste 2010. Evenimentul reuneşte anul acesta, în perioada 7 - 10 octombrie, în capitala Germaniei, 100 de galerii din 18 ţări. Anaid Art Gallery, specializată în arta contemporană, va prezenta la Berliner Liste 2010 artişti precum Suzana Dan, Adrian Preda, Tara (von Neudorf), Traian Boldea, András Szabó şi Ileana Dana Marinescu. Berliner Liste se află la cea de-a şaptea ediţie şi este un târg internaţional destinat exclusiv artei contemporane. Lucrările de artă selecţionate sunt opere ce au fost realizate din 1960 până în prezent.

Vaya con Dios revine în România, pentru un concert care va avea loc pe 11 noiembrie la Fratelli Studios din Capitală. Biletele pentru eveniment sunt disponibile la preţul de 200 de lei. Povestea formaţiei a început în Belgia, în urmă cu mai bine de 20 de ani. Anii '80 reprezentau epoca la care vocea lui Dani Klein putea fi auzită în diverse spoturi radio sau în cluburi obscure, ca solistă a trupei Arbeid Adelt. Succesul s-a lăsat aşteptat până ce Klein, alături de chitaristul Willy Lambregt şi contrabasistul Dirk Schoufs au hotărât să pună bazele unei noi formaţii. Împărtăşeau aceleaşi gusturi muzicale: jazzul, opera şi muzica gipsy, genuri nu foarte apreciate în acea vreme la Bruxelles. Noua trupă se numea Vaya Con Dios, o denumire spaniolă, preluată dintr-un documentar tv despre cartierul cubanez din Miami. Cei trei nu aveau planuri măreţe pentru viitor - îşi propuneau pur şi simplu să vadă cum sună atunci când amesteci rockul cu ritmurile latine, blues, flamenco şi şansonete. Cu albumul "Night Owls" din 1990, Vaya con Dios a ajuns să vândă milioane de albume.

Cineastul britanic Danny Boyle va primi distincţia BFI Fellowship, decernată anual de British Film Institute, pe 27 octombrie. Evenimentul va avea loc în timpul celei de-a 54-a ediţii a Festivalului de Film de la Londra, care se va desfășura în perioada 13-28 octombrie. Premiul BFI Fellowship reprezintă cea mai importantă distincţie acordată de British Film Institute, fiind decernată anual cineaştilor care au influenţat cultura cinematografică mondială. Cel mai recent film regizat de Danny Boyle, lungmetrajul "127 Hours", a fost selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Londra, concurând cu alte 10 lungmetraje, printre care se regăsesc peliculele unor cineaşti de renume, precum Mike Leigh ("Another Year"), Darren Aronofsky ("Black Swan") şi Tom Hooper ("The King's Speech"). Filmul lui Danny Boyle va fi proiectat în ultima seară a festivalului londonez. Juriul din acest an va fi prezidat de Patricia Clarkson şi-i va avea în componenţă pe Gabriel Byrne, Sandy Powell şi Shekhar Kapur.

Festivalul Internaţional "Seri cu orgă la Sala Radio" se desfășoară până pe 11 octombrie, la sala de concerte "Mihail Jora" din Bucureşti. Manifestarea cuprinde nouă concerte şi recitaluri susţinute de solişti de talie internaţională pe cea mai mare orgă din România. Orga Sălii Radio va fi vedeta primei ediţii a acestui festival, organizat de Direcţia Orchestrelor şi Corurilor. În cadrul festivalului, artiştii români şi internaţionali vor cânta exclusiv pe impresionantul instrument al Sălii Radio. Biletele pentru festival pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Sălii Radio şi prin reţeaua Eventim, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas.

Actorul Victor Rebengiuc va primi distincţia "Bene Merentis" la Festivalul Internaţional de Teatru Clasic de la Arad, care se va desfăşura în perioada 10 - 23 octombrie. În cadrul evenimentului sunt programate 11 spectacole ale unor trupe din ţară şi din străinătate. Începând din acest an, organizatorii festivalului de la Arad vor acorda, la fiecare ediţie, distincţia "Bene Merentis", care va reveni unei personalităţi a teatrului românesc. Membrii juriului au decis ca distincţia să revină, în acest an, maestrului Victor Rebengiuc, "domnia sa fiind astfel omagiat pentru profesionalismul şi dedicaţia sa dovedite de-a lungul unei cariere artistice impresionante". La deschiderea festivalului este aşteptat şi ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor.

Lungmetrajul "Morgen" de Marian Crişan va participa la Doha Tribeca Film Festival. Evenimentul se va desfăşura între 26 şi 30 octombrie, în Quatar.
Filmul lui Marian Crişan va rula în cadrul secţiunii World Panorama. "Morgen" îl prezintă pe Nelu, în vârstă de 40 de ani, care lucrează ca agent de pază într-un supermarket din Salonta - un orăşel de la graniţa româno-ungară. Pentru Nelu, zilele trec la fel: în zori pescuieşte, apoi merge la lucru, iar seara se întoarce acasă. Acesta trăieşte împreună cu soţia într-o casă izolată pe un câmp, în afara oraşului. Într-o zi, bărbatul pescuieşte ceva neobişnuit: un emigrant care vrea să treacă graniţa ilegal. Marian Crişan a primit în august, la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, premiul special al juriului, din partea unei echipe de cineaşti conduse de Eric Khoo, dar şi premiul ecumenic pentru filmul "Morgen".

Misia, considerată a fi una dintre cele mai bune voci ale muzicii fado, va concerta pe 29 noiembrie la Sala Palatului din Capitală. Recitalul are loc în cadrul unui eveniment organizat de festivalul Plai în parteneriat cu Ambasada Portugaliei. Cântăreaţa duce tradiţia portugheză mai departe şi este apreciată ca fiind o adevărată ambasadoare a muzicii, recunoscută în întreaga lume şi recompensată cu ordine, distincţii, medalii şi premii. Astfel, artista a fost recompensată, printre altele, cu Medalia Ordinul de Merit al Portugaliei, Marea Medalie Roşie a oraşului Paris, Ordinul Artei şi Literelor din Franţa, premiul criticilor muzicali din Germania, premiul Festivalului Internaţional de Film de Artă şi Pedagogic şi marele premiu al Academiei Charles Cros. Misia a lansat până în prezent nouă albume.

Mariah Carey va lansa un album de colinde de Crăciun, pe 2 noiembrie.
Cântăreaţa, despre care presa internaţională a scris în repetate rânduri că ar fi însărcinată, a înregistrat cel de-al doilea ei LP cu colinde de Crăciun din carieră, intitulat "Merry Christmas II You". Produs de Randy Jackson, James Poyser, Jermaine Dupri şi Marc Shaiman, acest material va conţine coveruri ale unor colinde clasice de Crăciun, precum "O Little Town of Bethlehem", "The First Noel" şi "Little Drummer Boy", dar şi patru piese originale compuse de cântăreaţă. O nouă versiune a celebrului cântec "All I Want For Christmas Is You", interpretată de Mariah Carey pe primul ei album de colinde, intitulată "Merry Christmas", va fi inclusă pe noul LP.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!