LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
19.00 - 20.30 Spectacolele serii - Teatrul National Radiofonic • „Din teatrul lumii”. Cinci personaje în interpretarea actorului Mircea Constantinescu. Regia artistică: Vasile Manta. Fragmente din Tamerlan cel Mare de Christopher Marlowe, Avarul de Molière, Faust de Goethe, Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i salba dracului de Vasile Alecsandri, Ubu încornorat de Alfred Jarry. Realizatori: Costin Tuchilă şi Puşa Roth. Înregistrare din 2011
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
20.30 - 21.00 Zona independenta • Realizator Robert Balan
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
5 octombrie 2010
Morcheeba revine în această seară în România în formula care i-a adus succesul internaţional într-un concert la Sala Palatului din Bucureşti. Paul Godfrey, Ross Godfrey şi Skye Edwards se află în turneu de promovare în Europa a celui de-al şaptelea album din cariera trupei, "Blood like Lemonade", după mai multe reprezentaţii în Statele Unite ale Americii. Materialul a fost lansat pe 7 iunie în Marea Britanie, la casa de discuri Pias Records, primul single extras fiind "Even Though". Celebrând revenirea în trupă a vocii lor preferate - Skye Edwards s-a despărţit de Morcheeba în 2003 şi s-a concentrat pe o carieră solo -, Ross şi Paul Godfrey se întorc la stilul primelor lor albume cu "Blood like Lemonade".
Biletele pentru concert sunt disponibile la preţuri cuprinse între 90 şi 200 de lei, în funcţie de categorie.
Filmul "Morgen", în regia lui Marian Crişan, va fi promovat printr-o caravană, care va debuta vineri la Salonta, oraşul natal al regizorului şi locul de filmare al peliculei. Caravana, care include mai multe localităţi din vestul ţării, are ca scop readucerea oamenilor la cinema. În plus "Morgen" va fi proiectat şi în licee.
"Morgen" îl prezintă pe Nelu, în vârstă de 40 de ani, care lucrează ca agent de pază într-un supermarket din Salonta - un orăşel de la graniţa româno-ungară. Pentru Nelu, zilele trec la fel: în zori pescuieşte, apoi merge la lucru, iar seara se întoarce acasă. Acesta trăieşte împreună cu soţia într-o casă izolată pe un câmp, în afara oraşului. Într-o zi, bărbatul pescuieşte ceva neobişnuit: un emigrant care vrea să treacă graniţa ilegal. Marian Crişan a primit în august, la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, premiul special al juriului, din partea unei echipe de cineaşti conduse de Eric Khoo, dar şi premiul ecumenic pentru filmul "Morgen".
"Liniştea de dinainte de Bach", în regia lui Pere Portabella, deschide seria de 11 producţii din cadrul Zilelor Filmului de Limbă Spaniolă. Evenimentul se va desfăşura între 8 şi 14 octombrie la Cinema Studio din Capitală, potrivit unui comunicat al Institutului Cervantes. Noua ediţie a Zilelor Filmului de Limbă Spaniolă prezintă, de-a lungul unei săptămâni, 11 producţii cinematografice din ultimul deceniu, realizate în Spania sau America de Sud, câştigătoare a numeroase distincţii, de la Premiile Goya la Premiul Criticii în cadrul Festivalului de la Cannes. Poveşti despre muzicieni de altădată, emigranţi, periferii ale marilor oraşe, suflete în căutarea dragostei neîmplinite sau copii în pragul unor experienţe limită se regăsesc în selecţia de pelicule din acest an ce trasează un tablou complex al direcţiilor cinematografice din lumea hispanofonă. Deschiderea festivalului va avea loc vineri, 8 octombrie, la ora 19:00, cu proiecţia filmului "Liniştea de dinainte de Bach", de Pere Portabella. La eveniment vor participa criticul de film Magda Mihăilescu, membru în consiliul de conducere al Uniunii Cineaştilor, şi Juan Carlos Vidal, directorul Institutului Cervantes din Bucureşti.
Actorii teatrului Bulandra prezintă în premieră, pe scena Pavilionului României la EXPO 2010, spectacolul "The Line, Oraşul Încotro?". Piesa de teatru-dans, pe tema "Un oraş mai bun, o viaţă mai bună", a fost realizată special pentru participarea României la expoziţia mondială. Publicul are ocazia să vizioneze spectacolul în cursul după-amiezii, până duminică. Piesa îşi propune să arate modul în care se realizează interacţiunea dintre oameni, mediul înconjurător şi spaţiul arhitectural. Reprezentaţia constă în 30 de minute de spectacol non-verbal şi reflecţii asupra contrastelor oraşului contemporan. Este o colaborare între regizorul Alexandru Darie, compozitorul Adrian Enescu, scenograful Octavian Neculai, scenariu Oana Turbatu, coregrafie Cosmin Manolescu, imagine şi montaj Iustin Românescu. Pentru a întregi programul cultural, în spaţiul expoziţional al Pavilionului are loc în aceeaşi perioadă expoziţia "Play Space", realizată de arhitectul Adrian Neculai. Alături de studenţii Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti, vizitatorii personalizează cuburile de lemn, iar apoi creează diferite forme geometrice.
Galeria bucureşteană Anaid va participa la Târgul Internaţional de Artă Contemporană Berliner Liste 2010. Evenimentul reuneşte anul acesta, în perioada 7 - 10 octombrie, în capitala Germaniei, 100 de galerii din 18 ţări. Anaid Art Gallery, specializată în arta contemporană, va prezenta la Berliner Liste 2010 artişti precum Suzana Dan, Adrian Preda, Tara (von Neudorf), Traian Boldea, András Szabó şi Ileana Dana Marinescu. Berliner Liste se află la cea de-a şaptea ediţie şi este un târg internaţional destinat exclusiv artei contemporane. Lucrările de artă selecţionate sunt opere ce au fost realizate din 1960 până în prezent.
Cercetătorul britanic Robert Edwards a fost recompensat, ieri, cu premiul Nobel pentru medicină pe 2010, pentru descoperirile sale în domeniul fertilizării in vitro.
Robert Edwards, în vârstă de 85 de ani, considerat "părintele fertilizării in vitro", a primit distincţia pentru punerea la punct a acestei tehnici de inseminare artificială creată pentru a combate infertilitatea. Descoperirile sale au condus la apariţia unui tratament împotriva sterilităţii care afectează un procent foarte mare de populaţie şi peste 10% din totalul cuplurilor pe plan mondial. Robert Edwards este savantul care se află la originea naşterii "primului bebeluş conceput în eprubetă", Louise Joy Brown, născută în anul 1978. De atunci, aproape 4 milioane de persoane s-au născut pe plan mondial graţie tehnicilor de fertilizare in vitro. Astăzi va fi atribuit premiul Nobel pentru fizică, iar mâine va fi decernat premiul Nobel pentru chimie.
Premiul Nobel pentru literatură va fi anunţat joi, 7 octombrie.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat că va cere Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior crearea de instrumente de finanţare pentru universităţile care doresc să fuzioneze, astfel încât să se ajungă la instituții competitive la nivel internaţional. Funeriu a declarat că problema fuziunii universităţilor apare pe agenda Ministerului Educaţiei, iar principalul obiectiv din punct de vedere managerial al instituţiei trebuie să fie concentrarea resurselor. Acesta a precizat că trebuie să fie urmat cazul oraşului Strasbourg, care, în urma unor politici de încurajare a fuziunilor, a reuşit ca din cinci universităţi să facă una singură, care este acum cea mai bună din Franţa.
Scriitoarea Shivani Singh, nepoata rajahului din Madhupur, va fi prezentă la Bucureşti, între 11 şi 16 octombrie, pentru a-şi lansa romanul "Moarte la curtea rajahului". Cartea s-a plasat în Top 10 India Today. Aflată pentru prima dată în România, prinţesa Shivani Singh va participa la evenimentul de lansare a romanului "Moarte la curtea rajahului", care va avea loc pe 15 octombrie, la Casa ONU din Bucureşti. În cadrul evenimentului, Dana Deac, directorul TVR 1, va susţine o lectură din carte. Manifestarea include o expoziţie de fotografii de epocă înfăţişând palatul şi persoanele care au servit ca model pentru personajele din carte. În acest sens, prinţesa-scriitoare Shivani Singh, nepoata rajahului din Madhupur, va veni la Bucureşti cu câteva dintre cele mai frumoase sariuri princiare şi bijuterii, dar şi cu fotografii de familie.
Trupa Antarctica, formată din Delia Opran şi Ciprian Lemnaru, va deschide concertul Morcheeba, în această seară, de la ora 20.00, la Sala Palatului.
Antarctica se vrea o nouă stare de spirit: sound-ul formaţiei îşi găseşte inspiraţia în noul val al synthetic pop-ului anilor '80 şi în new wave. Cei doi componenţi, Delia Opran şi Ciprian Lemnaru, au colaborat înainte de a pune bazele trupei la un alt proiect, numit Insound. Trupa tocmai şi-a finalizat albumul de debut - "Explorers" - care urmează să fie lansat pe 1 noiembrie. Pentru concertul Morcheeba ce va avea loc în această seară, accesul în Sala Palatului este permis de la ora 19.30, iar evenimentul va începe la ora 20.00. Trupa Morcheeba a debutat pe scena muzicală britanică la mijlocul anilor '90. În prezent, sound-ul formaţiei combină mai multe stiluri muzicale: downtempo, soul, R'n'B, hip-hop, reggae, chill out, funk, blues. Din 1995, anul în care a luat naştere, Morcheeba a vândut peste şase milioane de discuri în întreaga lume.
Lungmetrajul "The Woman With a Broken Nose", regizat de cineastul sârb Srdjan Koljevic, a fost recompensat, la sfârşitul săptămânii trecute, cu Golden Eye Award, cel mai important trofeu decernat în cadrul Festivalului de Film de la Zürich. Totodată, actorul american Danny DeVito a urcat pe scenă pentru a primi trofeul Golden Icon Award în numele bunului său prieten, actorul Michael Douglas - diagnosticat în această vară cu cancer - care nu a putut fi prezent la eveniment.
Filmul "Wall Street: Banii sunt făcuţi să circule", regizat de Oliver Stone şi în care Michael Douglas a interpretat din nou rolul magnatului din lumea finanţelor Gordon Gekko, a fost proiectat duminică, în seara de închidere a festivalului din Zürich.
La Stockholm va continua săptămâna aceasta anunţarea câştigătorilor premiilor Nobel după ce premiul pentru medicină a fost atribuit ieri cercetătorului britanic Robert G. Edwards pentru cercetările sale în domeniul fertilităţii şi al fecundării in vitro. Astăzi va fi anunţat câştigătorul premierului Nobel pentru fizică, mâine - cel pentru chimie, joi - pentru literatură şi pe 11 octombrie pentru economie. Premiul cel mai aşteptat, cel al Păcii, va fi atribuit vineri, 8 octombrie, la Oslo. În 1901, lui Emil von Behring i-a fost acordat primul Premiu Nobel în Fiziologie sau Medicină pentru munca asupra terapiei cu ser, care a deschis un nou drum în ştiinţa medicală şi a ajutat la salvarea a sute de mii de vieţi. Premiul a fost acordat ulterior pentru o serie de descoperiri realizate în domeniul imunologiei, diagnosticelor şi dezvoltării medicamentelor, omenirea continuând să lupte împotriva bolilor şi morţii.Premiul Nobel pentru Medicină în 2009 a fost atribuit cercetătorilor australo-american Elizabeth Blackburn şi colegii săi americani Carol Greider şi Jack Szostak pentru studiul lor asupra enzimei telomerază.
Stagiunea de Concerte a Orchestrei de Cameră Radio şi a Corului Academic Radio se deschide mâine la Sala Radio, printr-un concert extraordinar susţinut de cele două ansambluri sub bagheta dirijorului britanic Neil Thomson. Evenimentul se înscrie în seria concertelor din cadrul Festivalului Internaţional 'Seri cu orgă la Sala Radio' şi îl are ca invitat pe reputatul organist Martin Schmeding. Programul include 'Mica suită din Jocuri de copii', op 22 de G. Bizet, 'Concertul în sol minor pentru orgă şi orchestră' de Poulenc şi 'Marea Misa cu orgă' de Haydn, avându-i ca solişti pe Martin Schmeding - orgă, Marta Cristina Sandu - soprană, Mihaela Ispan - mezzosoprană, Bogdan Mihai - tenor, Sandor Arpad - bas. Dirijorul corului este Dan Mihai Goia.
Actorii secţiei germane a Teatrului Naţional 'Radu Stanca' din Sibiu vor prezenta cel mai important spectacol al acestei stagiuni - 'Prah/Tatăl', mâine, în localitatea Szekszard din Ungaria, situată la 20 de kilometri distanţă de Capitala Culturală Europeană Pecs. Această reprezentaţie face parte din proiectul 'Teatru maghiar în limbi străine'. 'Prah/Tatăl' este o combinaţie din două spectacole după textul 'Prah' sau 'Anatomia unei temeri' de Spiro György şi, respectiv, 'Tatăl' sau 'Anatomia unei crime' de Csaba Miko. Producţia de la Sibiu poartă semnătura regizorului german Brigitte Drodtloff şi a scenografului român Alin Gavrilă, având în distribuţie pe Renate Müller-Nica, Franz Kattesch, Johanna Adam, Ali Deac şi Wolfgang Kandler.
Consiliul Mondial al Bisericilor şi Patriarhia Română organizează, începând de astăzi şi până sâmbătă, în sala Consilium din Palatul Patriarhiei, conferinţa cu tema 'Platforma globală pentru reflecţie teologică 2010. Unitate şi misiune astăzi: mărturii şi opinii venite de la cei marginalizaţi'. La eveniment vor participa delegaţi ai Bisericilor membre ale Consiliului Mondial al Bisericilor, Patriarhia Română fiind reprezentată de părintele Michael Tiţa, consilier patriarhal al Sectorului relaţii bisericeşti şi interreligioase, părintele Dorel Moţoc, consilier patriarhal al Sectorului social-filantropic, şi părintele Constantin Năclad, coordonator al proiectelor educaţionale 'Hristos împărtăşit copiilor' şi 'Alege şcoala!'. Pe 8 octombrie, de la orele 13,30, participanţii se vor afla în mijlocul comunităţii de preoţi şi credincioşi de la parohia 'Toţi Sfinţii Români' din cartierul bucureştean Rahova.
Lungmetrajul "The Social Network", un film care prezintă felul în care a apărut reţeaua de socializare Facebook, a ocupat prima poziţie în box office-ul nord-american în weekendul în care a fost lansat, potrivit cifrelor provizorii publicate duminică de societatea Exhibitor Relations. Această producţie, regizată de David Fincher, care prezintă felul în care a evoluat un mic site, creat de câţiva studenţi în joacă, în 2004, în campusul universităţii Harvard, şi în care Jesse Eisenberg interpretează rolul lui Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a avut încasări de 23 de milioane de dolari de vineri până duminică în SUA şi Canada. Pe locul al doilea s-a situat lungmetrajul "Legende din regatul bufniţelor ", un film de acţiune şi de animaţie, regizat de Zack Snyder. Pelicula a avut încasări de 10,85 milioane de dolari. Filmul "Wall Street: Banii sunt făcuţi să circule", regizat de Oliver Stone şi în care spectatorii vor avea posibilitatea de a-l revedea pe Michael Douglas interpretând rolul magnatului din lumea finanţelor Gordon Gekko, a pierdut poziţia de lider şi a coborât pe locul al treilea, cu încasări de 10,1 milioane de dolari de vineri până duminică.
Stagiunea de Concerte a Orchestrei de Cameră Radio şi a Corului Academic Radio se deschide mâine la Sala Radio, printr-un concert extraordinar susţinut de cele două ansambluri sub bagheta dirijorului britanic Neil Thomson. Evenimentul se înscrie în seria concertelor din cadrul Festivalului Internaţional 'Seri cu orgă la Sala Radio' şi îl are ca invitat pe reputatul organist Martin Schmeding. Programul include 'Mica suită din Jocuri de copii', op 22 de G. Bizet, 'Concertul în sol minor pentru orgă şi orchestră' de Poulenc şi 'Marea Misa cu orgă' de Haydn, avându-i ca solişti pe Martin Schmeding - orgă, Marta Cristina Sandu - soprană, Mihaela Ispan - mezzosoprană, Bogdan Mihai - tenor, Sandor Arpad - bas. Dirijorul corului este Dan Mihai Goia.
Cea de a şasea ediţie a Festivalul Internaţional 'Jazz and More' va avea loc la Teatrul Gong din Sibiu în perioada 15-17 octombrie. Ca şi în anii trecuţi muzicienii invitaţi aduc pe scena festivalului sonorităţi incomode, directe, inteligente, care provoacă discuţii şi ridică semne de întrebare. 'Jazz and More' este singurul festival internaţional de muzica contemporană, jazz, muzică improvizată, artrock, muzică electro-acustică, care se desfăşoară anual în Sibiu, în procent de sută la sută necomercial'. 'Jazz And More' va prezenta săptămâna viitoare, la Teatrul Gong din Sibiu, importanţi muzicieni din România, Germania, Australia, SUA, Grecia, Finlanda, Anglia şi Polonia. Obiectivul festivalului este acela de a prezenta genuri muzicale cât mai diverse ca abordare artistică, propunându-se concepte noi şi creaţii originale ale unor artişti cu experienţă bogată în jazzul contemporan si muzica improvizată.
80 de elevi de etnie romă din clasele VII-X s-au înscris la un concurs naţional desfăşurat în cadrul proiectului 'Educaţia copiilor romi - calea spre un loc de muncă stabil', al Agenţiei Naţionale pentru Romi din Bucureşti, pentru a primi una dintre cele 30 de burse puse la dispoziţie judeţului Sălaj. Cuantumul bursei de merit va fi de 225 lei/lună, iar cel al bursei sociale va fi de 185 lei/lună. Bursierii vor beneficia de mentoring pe toată perioada anului şcolar, rolul mentorului fiind în mod special acordarea de sprijin în diferite situaţii de risc prin care pot trece beneficiarii proiectului. Obiectivul general al proiectului este creşterea nivelului de educaţie al copiilor romi din mediul rural şi urban şi dezvoltarea capitalului uman în vederea includerii viitoare a acestora pe o piaţă a muncii modernă şi flexibilă, prin asigurarea accesului la educaţie şi reducerea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii.
Cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Arte Vizuale 'GorjFest' a început, ieri, la Târgu-Jiu, în prezenţa autorităţilor locale şi a artiştilor participanţi. Potrivit directorului Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Ion Cepoi, la ediţia din acest an participă 25 de artişti din ţară şi din străinătate. La eveniment vor fi prezenţi Yordan Kissiov, plastician din Bulgaria, şi directorul Galeriei de Artă din Silistra, alături de alţi cinci artişti plastici din Bulgaria, alţi doi artişti din Moldova, încă doi din Ungaria, restul fiind din ţară, din Cluj, Iaşi, Hunedoara, Craiova şi Târgu-Jiu. Festivalul de Arte Vizuale se va încheia pe 13 octombrie, fiecare artist participant la eveniment urmând să primească din partea organizatorilor premii speciale în valoare de 350 lei fiecare, iar cel mai bun artist va primi Trofeul Festivalului oferit de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.
15 scriitori de limbă germană, printre care se numără laureatele Premiului Nobel pentru Literatură Herta Müller şi Elfriede Jelinek, au scris Universităţii Swansea din Ţara Galilor pentru a protesta împotriva reducerii fondurilor programului de limbi moderne. Angajaţii departamentului de limbi moderne de la Universitatea britanică au fost informaţi în luna august că locurile de muncă le sunt puse în pericol, în urma propunerii conducerii de a reduce posturile de lector de la 22 la 8. Departamentul de limbi moderne al Universităţii Swansea include cursuri de licenţă în franceză, germană, italiană, spaniolă şi studii de traductologie. Profesorul Noel Thompson, pro-vicecancelar la instituţia amintită, a declarat în schimb că instituţia de învăţământ din care face parte trebuie să asigure stabilitatea financiară.
Orchestra Naţională Radio a finalizat o serie de înregistrări ale unor solişti de renume internaţional: soprana Teodora Gheorghiu, violoncelista Ophelie Gaillard şi clarinetista Shirley Brill. Înregistrările, realizate de Radio România în parteneriat cu Fundaţia Pan Classics, s-au desfăşurat în perioada 13 septembrie - 1 octombrie în Studioul de Concerte 'Mihail Jora', sub baghetele dirijorilor Tiberiu Soare şi Adrian Morar, cu colaborarea regizorilor muzicali Nicholas Bartholmee, Koichiro Hattori şi Clement Spiess. Repertoriul a cuprins 10 dintre cele mai cunoscute arii de operă din repertoriul internaţional pentru solista Teodora Gheorghiu, Concertul pentru violoncel şi orchestră de Robert Schumann - solista Ophelie Gaillard şi Sonata op. 94 de Prokofiev/Kenan, Concertul pentru clarinet şi Tema cu Variaţiuni pentru clarinet şi 11 corzi - amândouă de Jean Francaix, solistă Shirley Brill. Înregistrările realizate în această perioadă vor putea fi ascultate pe posturile Radio România în 2011, pe parcursul aceluiaşi an acestea urmând să fie editate pe CD la o casă de discuri independentă, în parteneriat cu radioul public.
Muzeul 'Casa Mureşenilor' din Braşov desfăşoară până pe 1 noiembrie proiectul 'Muzeul vine la tine'. Manifestarea vizează extinderea accesului la cultură a unui grup de 250 de tineri din şcolile generale din localităţile rurale Homorod, Drăguş, Poiana Mărului, Ungra şi Teliu. Totodată, se urmăreşte realizarea unei legături directe între specialiştii muzeului din oraşul reşedinţă de judeţ şi profesorii din cele cinci localităţi. Proiectul crează punţi între cultură şi educaţie, între cultură şi tineret, încurajând cultura în zone în care este subreprezentată ca producţie şi acces'. Timp de aproape o lună, o echipă de specialişti ai muzeului formată din patru muzeografi şi un conservator se vor deplasa în cele cinci localităţi unde se vor desfăşura câte cinci programe de pedagogie muzeală în fiecare unitate şcolară. Programul 'Copiii restauratori şi conservatori' îi va ajuta pe cei mici să înţeleagă mai bine cu ce se ocupă specialiştii din muzee.
Profesorul doctor Marius Andruh a fost ales membru al European Academy of Sciences. Decizia vine ca urmare a aprecierii pentru întreaga sa activitate de cercetare în domeniul chimiei. Marius Andruh este şeful Catedrei de Chimie anorganică din cadrul Facultăţii de Chimie a Universităţii din Bucureşti, membru titular al Academiei Române, membru al Academiei Europaea din Londra. Profesorul Marius Andruh, care este şi preşedintele Secţiei de Ştiinţe Chimice a Academiei Române, a primit Premiul 'G. Spacu' pentru Chimie al Academiei Române (1990) şi Medalia 'G. Spacu' a Societăţii Române de Chimie (2009). Interesele de cercetare ale profesorului Andruh se concentrează asupra chimiei compuşilor polinucleari, domeniu în care a publicat numeroase studii şi lucrări de autor sau în colaborare. A publicat 184 de articole ştiinţifice, citate de peste 2900 de ori.
Trupa 'Sistem' este invitată să susţinută două recitaluri la 'Oktober Festivalen' din Bergen, pe 19 şi 20 octombrie unde percuţioniştii grupului vor putea arăta spectatorilor că butoaiele de bere pot face şi spectacol. Bergen este cel de-al doilea oraş ca mărime din Norvegia. Supranumit şi 'capitala culturală a Norvegiei', Bergen găzduieşte pe tot parcursul anului numeroase festivaluri de artă. În anul 2000, Bergen a fost unul dintre cele nouă oraşe europene desemnate 'capitale culturale europene'. Din acest oraş provin mulţi artişti, oameni de ştiinţă, sportivi şi politiceni renumiţi. Edvard Grieg, faimosul compozitor şi pianist de muzică clasică este unul dintre 'fiii oraşului'.
Scurtmetrajul pentru copii "Aventurile micilor vedete", regizat de Ariana Pendiuc şi produs de vedeta TVR 3 Ema Pendiuc, va fi proiectat în premieră în această seară la Bucureşti. "Aventurile micilor vedete" este al doilea produs al colaborării surorilor Pendiuc, după scurtmetrajul "Magda", ce a avut premiera mondială în primăvara acestui an la Festivalul de Film de la Cannes. Protagoniştii producţiei sunt absolvenţii primei promoţii a Şcolii de Film şi Televiziune pentru Copii "Micile Vedete". Acest proiect, care reprezintă prima şcoală de film şi televiziune din România care se adresează exclusiv segmentului de copii, cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani, a fost iniţiat de surorile Pendiuc. Premiera peliculei "Aventurile micilor vedete" are loc astăzi de la ora 18.30, la Rin Grand Hotel.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.