DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
22.50 - 23.00
Poezie romaneasca • I.L.Caragiale. Realizator Emil Buruiană

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
23.00 - 23.50
Arhive pop-rock • Realizator Cristian Marica

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
23.50 - 24.00
Poezie universala • Din Omilia metrică 'Despre dragoste'. Realizator Dan Verona

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

6 octombrie 2010

James Genus, Lionel Loueke, Kristina Train, Trevor Lawrence Jr. şi Greg Phillinganes, câţiva dintre cei mai apreciaţi muzicieni ai scenei internaţionale, vor urca, pe 29 octombrie, pe scena Sălii Palatului din Capitală, alături de Herbie Hancock. Recitalul face parte din seria evenimentelor Fusion Nights, ce vor avea loc toamna aceasta la Bucureşti. Lionel Loueke este un chitarist de origine africană, apreciat pentru stilul său - un fusion de armonii de jazz modern şi inflexiuni vocale unice -, fiind unul dintre chitariştii preferaţi ai lui Herbie Hancock. Toboşarul, compozitorul şi producătorul Trevor Lawrence Jr. este un muzician pe a cărui listă de colaborări se regăsesc nume mari ale industriei muzicale internaţionale, cum ar fi Dr. Dre, Alicia Keys, Snoop Dogg, Mariah Carey. James Genus, unul dintre cei mai apreciaţi basişti ai momentului, este un alt membru de bază al trupei care îl va însoţi pe Herbie Hancock la Bucureşti. În prezent, Genus poate fi văzut şi în band-ul celebrului show de televiziune "Saturday Night Live".

Actorii secţiei germane a Teatrului Naţional 'Radu Stanca' din Sibiu vor prezenta cel mai important spectacol al acestei stagiuni - 'Prah/Tatăl', astăzi, în localitatea Szekszard din Ungaria, situată la 20 de kilometri distanţă de Capitala Culturală Europeană Pecs. Această reprezentaţie face parte din proiectul 'Teatru maghiar în limbi străine'. 'Prah/Tatăl' este o combinaţie din două spectacole după textul 'Prah' sau 'Anatomia unei temeri' de Spiro György şi, respectiv, 'Tatăl' sau 'Anatomia unei crime' de Csaba Miko. Producţia de la Sibiu poartă semnătura regizorului german Brigitte Drodtloff şi a scenografului român Alin Gavrilă, având în distribuţie pe Renate Müller-Nica, Franz Kattesch, Johanna Adam, Ali Deac şi Wolfgang Kandler.

Gurmanzii şi amatorii de vin şi must sunt aşteptaţi de sâmbătă până marţi, zilnic, între orele 11.00-21.00, în cel mai mare muzeu în aer liber din România, Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului, la Cârciuma din Bătrâni, unde va fi realizată o mustărie tradiţională. Vizitatorii vor putea bea, contra cost, must de struguri cu aromă de busuioc şi o gamă variată de vinuri de calitate superioară din soiuri de masă, alb şi roşu, după reţete de succes, garantate de 20 de ani. Mustăria va reînvia plăcutul obicei al proprietarilor de vie care la culesul strugurilor amenajau un spaţiu lângă podgorie în care serveau trecătorii cu must din struguri proaspăt storşi, împreună cu mâncăruri alese.

Actriţa Oana Pellea şi vedeta de televiziune Cătălin Ştefănescu se numără printre cele 12 personalităţi, din România şi străinătate, care îşi vor expune ideile în cadrul conferinţelor TEDx, care vor avea loc la Bucureşti, pe 15 octombrie. Conferinţele TEDx sunt un eveniment anual în care personalităţi din diverse domenii îşi prezintă experienţa unor persoane interesate să obţină succes. Astfel, în afară de Oana Pellea şi Cătălin Ştefănescu, vor mai susţine discursuri în cadrul manifestării: Adrian Stoica, cercetător la NASA, Raluca Ioana Van Staden, care a obţinut, anul acesta, la Salonul de Invenţii de la Geneva, marele premiu, pentru un dispozitiv care detectează cancerul la nivel molecular, Andrei Roşu, protagonistul unui maraton la Polul Nord, omul de ştiinţă Adrian Bejan, Magnus Scheving, creatorul unuia dintre cele mai celebre seriale de televiziune pentru copii, "Lazy Town", şi Nik Halik, primul astronaut civil atestat din Australia. Evenimentul, care se va desfăşura la Bucureşti, pe durata unei zile întregi, include discursurile de câte 18 minute ale vorbitorilor, live sau prin internet, dar şi evenimente conexe, precum mini-spectacole sau demonstraţii.

O nouă versiune a serialului de televiziune "Dallas", avându-i în distribuţie pe "veteranii" serialului Larry Hagman, Patrick Duffy şi Linda Gray, dar şi câteva dintre actualele vedete de la Hollywood, precum Kiefer Sutherland şi Jennifer Love Hewitt, va fi produsă de un post TV american. Potrivit Daily Mail, actorul Larry Hagman, în vârstă de 79 de ani, va interpreta din nou rolul care l-a făcut celebru, cel al magnatului texan din industria petrolului, JR Ewing. Actorul Kiefer Sutherland, starul serialului "24", se află în negocieri avansate pentru a juca în această nouă versiune a popularului serial american, care va prezenta încă o dată scandalurile şi trădările din Southfork Ranch, ferma familiei Ewing. De această dată, acţiunea se va concentra asupra rivalităţii dintre John Ross - fiul personajului JR Ewing - şi Christopher - fiul adoptat al personajelor Bobby şi Pamela Ewing.

Profesorii Andre Geim şi Konstantin Novoselov, ambii de origine rusă, de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, au primit ieri premiul Nobel pentru fizică. Distincția a fost acordată de Academia suedeză pentru "experimentele lor revoluţionare asupra grafenului", variantă bidimensională a grafitului. Fizicianul de origine rusă Konstantin Novoselov este, la 36 de ani, unul dintre cei mai tineri laureaţi din istoria de peste un secol a acordării acestei distincţii. Kostia Novoselov este cetăţean rus şi britanic. S-a născut în august 1974, la Nijnîi Taghil, în Rusia. În 1997 a absolvit cu magna cum laude Universitatea Tehnică - secţia Fizică - din Moscova. În 2004 a obţinut doctoratul în fizică de la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda. Este profesor şi cercetător la Royal Society Research, Universitatea din Manchester, Marea Britanie. A publicat peste 60 de articole şi lucrări şi a obţinut deja mai multe distincţii şi premii europene pentru descoperirile sale în privinţa grafenului, un material care ar putea avea importante aplicaţii în domeniul electronicii. Fizica a adus, de altfel, cele mai multe premii Nobel pentru laureaţi consideraţi tineri. Astăzi va fi acordat premiul Nobel pentru chimie.

Pe scena Teatrului german de Stat din Timişoara va avea loc, astăzi, de la ora 11 spectacolul pentru copii cu piesa: “Albă ca Zăpada şi cei 7 pitici” în regia Simonei Vintilă. Dramaturgia: Alina Mazilu, textele cântecelor: Dana Borteanu, decorul şi costumele: Geta Medinski. Protagoniştii spectacolului sunt actorii Teatrului german din Municipiul de pe Bega. Evenimentul are loc cu sprijinul Consiliului Local Timişoara în parteneriat cu Fundaţia Landului Baden-Württemberg pentru Cultura Şvabilor Dunăreni din Germania. Spectacolul va fi tradus în limba română.

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, a decis să acorde o bursă lunară de 500 de lei, din salariul său, pentru cel mai bun student din Republica Moldova al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Anunţul a fost făcut de ministrul de resort, la festivitatea de deschidere a noului an universitar de la instituția amintită. În cadrul manifestărilor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca au avut loc ceremoniile de acordare a Bursei Rectorului şi a unor burse private, dar şi premierea studenţilor români la concursul internaţional Alltech Young Scientist.

Festivalul de Film de la Iaşi, ce se desfăşoară începând de astăzi și până duminică, include Ziua Filmelor Horror. Producțiile din cadrul selecţiei "Horror Day" pot fi vizionate duminică, 10 octombrie, începând cu ora 16.30, în sălile din Moldova Mall Iaşi. Secţiunea include patru filme. Astfel, printre peliculele selectate se numără "Izbăveşte-ne de cel rău" de Ole Bornedal. Filmul a primit două Premii Bodil în 2010 pentru cel mai bun actor în rol secundar, acordat lui Jens Andersen, şi pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, acordat lui Pernille Vallentin, Premiul Special al Juriului la Fantasporto 2010 şi 10 nominalizări la premiile Robert, printre care pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor. "The Last House on the Left" de Dennis Iliadis este un remake după clasicul cu acelaşi titlu realizat de Wes Craven din 1972 pe tema răzbunării, a torturii şi a crimei. De asemenea, filmul este inspirat din pelicula "Virgin Spring" de Ingmar Bergman şi din crimele lui Charles Manson.

Celebrul actor de comedie britanic Norman Wisdom a încetat din viaţă, la începutul săptămânii, la vârsta de 95 de ani, într-un cămin de îngrijire aflat pe insula Man, relatează presa internaţională. Actorul avusese, în ultima perioadă, mai multe probleme cardiace. Considerat o figură emblematică a comediei anilor '50-'60, Wisdom a jucat într-o serie de filme care, odată cu el, au făcut celebru personajul Norman Pitkin, un adevărat maestru al încurcăturilor, dar şi al ieşirilor din bucluc pe cât de originale, pe atât de amuzante. Actor complet, cu calităţi şi de dansator şi cântăreţ, Norman Wisdom a fost recompensat în 1978 cu prestigioasa distincţie BAFTA, iar în 2000 a primit titlul de Sir, pentru contribuţia adusă artei.

Galeriile Artis ale Muzeului Judeţean Olt găzduiesc până pe 26 octombrie, "Colecţia Etnografică Constantin Niţu”, a creatorului popular din Poboru.
Expoziţia organizată de Muzeul Judeţean Olt, în colaborare cu Muzeul Ţăranului Român, face parte dintr-un program naţional numit “Muzee şi colecţii săteşti din România. Patrimoniu şi identitate locală”, menit să sprijine artiştii şi colecţionarii de obiecte etnografice din zonă rurală. După ce astfel de demersuri expoziţionale au avut loc până acum în Oradea, Sibiu şi Miercurea Ciuc, în luna octombrie Slatina va avea prilejul să se alăture programului, prin expoziţia lui Constantin Niţu. Directorul Muzeului Judeţean Olt, Laurenţiu Gutica, a declarat despre creatorul popular Constantin Niţu că este un om care respiră aerul pur al credinţei care, cu un altruism împins la extreme în tot ceea ce face, vrea să pună sub pază cerească, la adăpost dumnezeiesc, firul de aur din lada de zestre a neamului său.

Complexul Muzeal Arad găzduieşte de astăzi și până marţi 26 octombrie expoziţia etnografică “Cultura tradiţională maghiară”. Vernisajul va avea loc în prezenţa unor meşteri populari contemporani, de la ora 13 la Muzeul de Artă din Municipiul de pe Mureş. În cadrul expoziţiei, vor fi expuse atât piese de mobilier şi ceramică din colecţia muzeului, tipuri de vase ceramice provenite din centrele transilvănene cât şi obiecte care au împodobit casele ţăranilor maghiari din Adea, Pădureni, Pecica şi o parte din broderiile cu motive maghiare realizate de talentatul artizan, Ioan Kelleş din Nădlac. Curatorul expoziţiei tradiţionale maghiare va fi dr. Elena Rodica Colţa, etnolog la Complexul Muzeal Arad. Intrarea la eveniment este liberă. Expoziţia va putea fi vizitată zilnic între orele 9-17.

Regizorii Hanno Höfer şi Constantin Popescu Jr. participă, în perioada 11 - 17 octombrie, la Săptămâna Filmului Românesc de la Budapesta. Manifestarea este organizată de Institutul Cultural Român din capitala Ungariei. Cei doi regizori vor deschide Săptămâna Filmului Românesc de la Budapesta pe 11 octombrie, urmând să susţină o conferinţă de presă în care vor dezvălui detalii din culisele producţiei "Amintiri din Epoca de Aur", peliculă ce deschide seria de proiecţii. De asemenea, la deschidere va fi prezentă Anikó Górácz, autoarea volumului "Revoluţionarii - Noul val în cinematografia românească”, ce oferă o analiză a succesului cinematografiei româneşti contemporane. Górácz este absolventă a Universităţii ELTE din Budapesta, la catedra de Teoria şi Istoria Filmului.

Filmul "Piranha 3D" a fost lider în box office-ul românesc de weekend, cu încasări de peste 341.000 de lei. În fiecare an, populaţia staţiunii Lake Victoria explodează de la 5.000 la 50.000 de locuitori, pe timpul vacanţei de primăvară, când adolescenţii puşi pe beţie şi distracţie invadează plaja şi petrec şi ziua şi noaptea. Dar, anul acesta există un motiv mult mai serios de îngrijorare, pe lângă obişnuitele mahmureli şi plângerile locuitorilor. Teroarea e pe cale să se instaleze. În adâncurile întunecate ale lacului, un cutremur eliberează nişte creaturi preistorice: peşti piranha monstruoşi, peste care evoluţia a trecut fără a-i atinge. Pe locul al doilea în box office s-a clasat "Wall Street: Banii sunt făcuţi să circule" de Oliver Stone, cu încasări de 191.000 de lei. Michael Douglas interpretează, în "Wall Street", rolul magnatului din lumea finanţelor Gordon Gekko. Pe poziţia a treia s-a clasat liderul de weekendul trecut, "Resident Evil: Viaţa de apoi", cu încasări de aproape 174.000 lei.

Robert Duvall, Hilary Swank şi Darren Aronofsky vor fi premiaţi pentru întreaga carieră la gala Gotham Independent Film Awards. Distincțiile vor fi decernate în noiembrie. Dacă celebrii artişti primesc premii pentru întreaga carieră, în cadrul galei vor fi anunţaţi şi câştigătorii celor şapte categorii competitive. Robert Duvall este prezent în filmul "Get Low", în timp ce Hilary Swank joacă în "Conviction". De asemenea, cel mai nou film al lui Aronofsky, "The Black Swan", a creat deja rumoare la festivalul de la Veneţia, din toamna acestui an. Cea de-a 20-a ceremonie a Gotham Independent Film Awards va avea loc pe 29 noiembrie, la Clubul Cipriani, de pe Wall Street.

Documentarul "Lumea văzută de Ion B.", produs de HBO România şi regizat de Alexander Nanau, a fost nominalizat la categoria "Arts Programming", la cea de-a 38-a ediţie a Premiilor Emmy. "Lumea văzută de Ion B...." a fost difuzat în premieră şi în exclusivitate pe 17 decembrie 2009, la HBO România. Potrivit lui Andrei Creţulescu, "Lumea văzută de Ion B." este al patrulea documentar pe care l-a produs HBO România. Filmul lui Alexander Nanau prezintă povestea lui Ion Bârlădeanu, care, de la o viaţă de vagabond pe străzile Bucureştiului, a ajuns un artist de prestigiu internaţional. La peste 60 de ani, Ion Bârlădeanu este cea mai recentă descoperire a artei româneşti. În urmă cu trei ani locuia şi lucra în ghena unui bloc bucureştean. În 2009, operele sale erau expuse la Londra, alături de cele ale lui Andy Warhol şi Marcel Duchamp. Anul acesta, el a fost prezentat într-o expoziţie personală - "Realpolitik" -, la o prestigioasă galerie din Paris, operele sale fiind admirate acolo şi de actriţa Angelina Jolie.

A doua ediţie a Iaşi International Film Festival va avea, anul acesta, un buget "de criză", va dura doar cinci zile, faţă de zece anul trecut, dar a păstrat numărul de secţiuni şi numărul de premii în concurs. Evenimentul se va desfăşura începând de astăzi și până duminică. Cele patru secţiuni sunt: lungmetraj, scurtmetraj, documentar şi animaţie. În competiţia oficială vor fi nouă filme de lungmetraj, 17 documentare, 34 scurtmetraje ficţiune şi 12 filme de animaţie. Alte 10 producţii din categoria film experimental şi independent se întrec în competiţia AltFel, unde câştigătorul va fi desemnat de public. Tot la ediţia de anul acesta, regizorul Dinu Cocea va primi Premiului de excelenţă pentru întreaga activitate, iar în cadrul festivalului va fi prezentată o retrospectivă a filmelor acestuia.

Trupa Scorpions va sosi vineri la Sofia, unde va susţine ultimul său concert din Bulgaria, deoarece artiştii rock din Germania au anunţat că se retrag din activitate. Membrii formaţiei vor fi conduşi în limuzine de lux la hotelul de cinci stele unde vor fi cazaţi. Organizatorii concertului susţin că The Scorpions şi-au manifestat dorinţa de a servi cina într-unul dintre cele mai luxoase restaurante din centrul Sofiei, apoi doresc "să guste" din viaţa de noapte din cluburile capitalei bulgare. A doua zi, pe data de 9 octombrie, va avea loc concertul legendarei trupe, pe stadionul Akademik. Cu câteva zile în urmă, în Bulgaria a apărut autobiografia chitaristului formaţiei, Rudolf Schenker, "Rock Your Life", cu o prefaţă semnată de Paulo Coelho.

Mircea Baniciu va susţine pe 10 noiembrie, la Sala Palatului, concertul de lansare a albumului "Best of - vol. 2", alături de trupa sa formată din Vlady Cnejevici, Teo Boar, Cristi Iorga şi Marian Mihăilescu şi de o serie de invitaţi speciali ce urmează a fi anunţaţi. În cadrul evenimentului, artistul va include 10 dintre cele mai cunoscute piese ale sale, ce se pot regăsi pe noul disc, actualizate ca sound, printre care: "Vara la ţară", "Tristeţi provinciale", "Dealul cu dor", "Pisica neagră", "Întoarcerea la Orient" sau "Andrii Popa". Biletele pentru concert, intitulat "Mircea Baniciu şi prietenii lui", s-au pus în vânzare în reţelele librăriilor Humanitas şi Diverta, magazinele Gemanos, Vodafone, Orange, Domo, Librăria "Mihai Eminescu" şi la casieria Sălii Palatului.

Violonistul Alexander Bălănescu va susţine un recital live după Gala de închidere a Anim'est 2010, pe 16 octombrie, acompaniind un program de scurtmetraje semnate de britanicul Phil Mulloy, invitat al acestei ediţii a festivalului. Evenimentul se va desfăşura între 8 şi 17 octombrie la Bucureşti. Recitalul va avea loc în seara de 16 octombrie, la Cinema Patria, în continuarea galei de închidere a celei de-a cincea ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, programată de la ora 20.00. Bălănescu va acompania live, cu vioara care l-a făcut celebru în întreaga lume, un consistent program de scurtmetraje semnate de animatorul invitat al celei de-a 5-a ediţii Anim'est şi, totodată, unul dintre membrii juriului secţiunilor Scurtmetraj şi Lungmetraj - britanicul Phil Mulloy, unul dintre cei mai importanţi realizatori europeni de film de animaţie contemporani. Bălănescu şi Mulloy nu se află la prima colaborare: animatorul britanic se numără printre regizorii importanţi cu care a lucrat Alexander Bălănescu, alături de realizatori precum Peter Greenaway, Michael Winterbottom sau Jean-Luc Godard.

Pelicula "Morgen" de Marian Crişan deschide în această seară Festivalul Internaţional de Film de la Iaşi, în timp ce "Medalia de onoare" de Călin Netzer va fi proiectat în închiderea evenimentului, duminică. "Morgen", lungmetrajul de debut al lui Marian Crişan, a fost prezent la Festivalul de la Locarno 2010, unde a câştigat patru premii: Premiul special al juriului, Premiul juriului ecumenic, un premiu din partea juriului tineretului şi Premiul Don Quijote din partea Federaţiei Internaţionale Cineclub. În cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Salonic, "Medalia de onoare", în regia lui Călin Netzer, a primit Premiul pentru interpretare, care i-a revenit actorului Victor Rebengiuc, Premiul pentru cel mai bun scenariu, acordat lui Tudor Voican, Premiul special al juriului "Silver Alexander", Premiul FIPRESCI şi un premiu special din partea Asociaţiei Tehnicienilor de Film, Televiziune şi Audiovizual din Grecia. Cu doar o zi înainte de gala de la Salonic, filmul a primit alte două distincţii: Premiul publicului şi Premiul special pentru scenariu la Festivalul de Film de la Torino. Premiera filmului "Medalia de onoare" în România va avea loc pe 12 noiembrie.

Cea de-a cincea ediţie a Bucharest International Jazz Competition va avea loc în perioada 7 - 13 mai 2011, pianistul britanic Wayne Brown fiind numit director artistic al evenimentului. În luna mai a anului viitor, cei mai buni reprezentanţi ai noii generaţii de jazz se întâlnesc la Bucharest International Jazz Competition, singurul concurs internaţional de jazz din România. Evenimentul aduce în faţa publicului autohton proiecte inedite ale celor mai bune centre de jazz din lume. Fiecare ediţie a reunit muzicieni din peste 20 de ţări, din toate colţurile Europei şi SUA. Bucharest International Jazz Competition îşi propune să contribuie la recunoaşterea noilor valori ale jazz-ului românesc şi internaţional. Îmbinând concertele cu jam sessions şi workshopuri, competiţia înseamnă muzică intensă, creaţie şi public entuziast.

Teatrul pentru Copii şi Tineret "Gong" din Sibiu se află într-un turneu de zece zile în Spania, spectacolul "Legământ" al Secţiei Germane urmând să fie prezentat în oraşele Getafe, Aranjuez, Coslada şi Madrid. Piesa este realizată pe baza unui text contemporan despre “legământul” celor nouă meşteri mari, calfe şi zidari, ce rămane dincolo de ziduri. Povestea de dragoste dintre Ana şi Manole, fără de început şi fără de sfârşit. Spectacolul, în regia lui Gabriel Martin şi în coregrafia lui Hugo Wolff, îi aduce pe scenă pe actorii Alina Pertea, Jeno Major, Adrian Prohaska şi Nicolae Suciu, iar partea tehnică este asigurată de Dan Caras.

Aproape 50 de filme documentare, în limba română şi limba maghiară, sunt prezentate publicului larg la Miercurea Ciuc, în cadrul celei de-a şase ediţii a Festivalului intitulat 'Film.dok'. Viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Antal Attila, a declarat că după o pauză de un an s-a reluat organizarea festivalului de filme documentare româno-maghiar dar, din cauza crizei financiare, este destul de restrâns. În acest an, în cadrul evenimentului s-au înscris 150 de filme, din care 47 au ajuns în concurs. Ele pot fi vizionate, pe parcursul întregii săptămâni, la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. Nu au fost restricţii tematice, singura condiţie impusă de organizatori fiind aceea ca peliculele să fi fost realizate în ultimii doi ani. Producţiile concurează la mai multe categorii, cum ar fi documentare etnografice şi antropologice, istorice, de artă şi literatură, sau documentare experimentale sau portret.

Un tablou al artistului modernist Marc Chagall a devenit cea mai scumpă pictură contemporană occidentală tranzacţionată în Asia, după ce a fost vândută cu 4,18 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii ce a fost organizată la Hong Kong.
Casa de licitaţii Seoul Auction a vândut tabloul "Bestiaire et Musique", realizat de Marc Chagall în 1969, unui cumpărător asiatic a cărui identitate nu a fost dezvăluită. Preţul de vânzare, considerat destul de ridicat pentru Asia, este însă relativ modest în comparaţie cu sumele vehiculate pentru achiziţionarea capodoperelor maeştrilor impresionişti în cadrul licitaţiilor organizate la Londra şi la New York. Tabloul "Bestiaire et Musique" de Marc Chagall prezintă o mireasă şi un lăutar dansând în cer, noaptea, înconjuraţi de artişti de circ şi de animale. La licitaţia bianuală organizată la Hong Kong de casa Seoul Auction, considerată un barometru pentru piaţa asiatică a obiectelor de artă, au fost expuse tablouri, bijuterii, vinuri şi ceasuri de colecţie, valorând în total peste 200 de milioane de dolari.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!