Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
00.30 - 01.30 Album de colectie I • cu Florian Lungu
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
01.30 - 03.30 Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
03.30 - 05.00 Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
7 octombrie 2010
Cea de-a cincea ediţie a Bucharest International Jazz Competition va avea loc în perioada 7 - 13 mai 2011, pianistul britanic Wayne Brown fiind numit director artistic al evenimentului. În luna mai a anului viitor, cei mai buni reprezentanţi ai noii generaţii de jazz se întâlnesc la Bucharest International Jazz Competition, singurul concurs internaţional de jazz din România. Evenimentul aduce în faţa publicului autohton proiecte inedite ale celor mai bune centre de jazz din lume. Fiecare ediţie a reunit muzicieni din peste 20 de ţări, din toate colţurile Europei şi SUA. Bucharest International Jazz Competition îşi propune să contribuie la recunoaşterea noilor valori ale jazz-ului românesc şi internaţional. Îmbinând concertele cu jam sessions şi workshopuri, competiţia înseamnă muzică intensă, creaţie şi public entuziast.
Documentarul "Lumea văzută de Ion B.", produs de HBO România şi regizat de Alexander Nanau, a fost nominalizat la categoria "Arts Programming", la cea de-a 38-a ediţie a Premiilor Emmy. "Lumea văzută de Ion B...." a fost difuzat în premieră şi în exclusivitate pe 17 decembrie 2009, la HBO România. Potrivit lui Andrei Creţulescu, "Lumea văzută de Ion B." este al patrulea documentar pe care l-a produs HBO România. Filmul lui Alexander Nanau prezintă povestea lui Ion Bârlădeanu, care, de la o viaţă de vagabond pe străzile Bucureştiului, a ajuns un artist de prestigiu internaţional. La peste 60 de ani, Ion Bârlădeanu este cea mai recentă descoperire a artei româneşti. În urmă cu trei ani locuia şi lucra în ghena unui bloc bucureştean. În 2009, operele sale erau expuse la Londra, alături de cele ale lui Andy Warhol şi Marcel Duchamp. Anul acesta, el a fost prezentat într-o expoziţie personală - "Realpolitik" -, la o prestigioasă galerie din Paris, operele sale fiind admirate acolo şi de actriţa Angelina Jolie.
Mircea Baniciu va susţine pe 10 noiembrie, la Sala Palatului, concertul de lansare a albumului "Best of - vol. 2", alături de trupa sa formată din Vlady Cnejevici, Teo Boar, Cristi Iorga şi Marian Mihăilescu şi de o serie de invitaţi speciali ce urmează a fi anunţaţi. În cadrul evenimentului, artistul va include 10 dintre cele mai cunoscute piese ale sale, ce se pot regăsi pe noul disc, actualizate ca sound, printre care: "Vara la ţară", "Tristeţi provinciale", "Dealul cu dor", "Pisica neagră", "Întoarcerea la Orient" sau "Andrii Popa". Biletele pentru concert, intitulat "Mircea Baniciu şi prietenii lui", s-au pus în vânzare în reţelele librăriilor Humanitas şi Diverta, magazinele Gemanos, Vodafone, Orange, Domo, Librăria "Mihai Eminescu" şi la casieria Sălii Palatului.
Teatrul pentru Copii şi Tineret "Gong" din Sibiu se află într-un turneu de zece zile în Spania, spectacolul "Legământ" al Secţiei Germane urmând să fie prezentat în oraşele Getafe, Aranjuez, Coslada şi Madrid. Piesa este realizată pe baza unui text contemporan despre “legământul” celor nouă meşteri mari, calfe şi zidari, ce rămane dincolo de ziduri. Povestea de dragoste dintre Ana şi Manole, fără de început şi fără de sfârşit. Spectacolul, în regia lui Gabriel Martin şi în coregrafia lui Hugo Wolff, îi aduce pe scenă pe actorii Alina Pertea, Jeno Major, Adrian Prohaska şi Nicolae Suciu, iar partea tehnică este asigurată de Dan Caras.
Regizorii Hanno Höfer şi Constantin Popescu Jr. participă, în perioada 11 - 17 octombrie, la Săptămâna Filmului Românesc de la Budapesta. Manifestarea este organizată de Institutul Cultural Român din capitala Ungariei. Cei doi regizori vor deschide Săptămâna Filmului Românesc de la Budapesta pe 11 octombrie, urmând să susţină o conferinţă de presă în care vor dezvălui detalii din culisele producţiei "Amintiri din Epoca de Aur", peliculă ce deschide seria de proiecţii. De asemenea, la deschidere va fi prezentă Anikó Górácz, autoarea volumului "Revoluţionarii - Noul val în cinematografia românească”, ce oferă o analiză a succesului cinematografiei româneşti contemporane. Górácz este absolventă a Universităţii ELTE din Budapesta, la catedra de Teoria şi Istoria Filmului.
Profesorii Richard Heck, Ei-ichi Negishi şi Akira Suzuki, de la universităţile Delaware, Purdue, respectiv Hokkaido, au primit premiul Nobel pentru chimie în 2010, pentru dezvoltarea de noi metode, mai eficiente, pentru combinarea atomilor de carbon. Cercetările în domeniul sintezei organice ale chimiştilor care au luat premiul Nobel pot fi folosite în lupta împotriva cancerului, în electronică, dar şi în agricultură. Oamenii de ştiinţă Richard Heck, Ei-ichi Negishi şi Akira Suzuki au inventat "unul dintre cele mai sofisticate instrumente" din chimie, adică o reacţie folosită "în cercetarea şi în producţia de medicamente şi de molecule folosite în industria electronică".
Toate cele opt reprezentanţii ale Operei Române din Cluj-Napoca programate pentru luna octombrie au fost amânate, din cauza temperaturii scăzute din sala de spectacole. Purtătorul de cuvânt al Operei Române din Cluj-Napoca, Dan Bădilă, a declarat că temperatura prevăzută în contractul colectiv de muncă în sala de repetiţii şi de spectacole trebuie să fie de peste 18 grade, iar cum aceste condiţii nu sunt îndeplinite artiştii nu pot să cânte. Biletele pot fi returnate sau reprogramate la Agenţia Teatrală. Printre spectacolele anulate sau reprogramate sunt reprezentaţii cu "Don Giovanni", "Carmen", "Trubadurul", "Hansel şi Gretel" şi "Carmina Burana".
Scriitorul Livius Ciocârlie va fi celebrat, astăzi, la împlinirea a 75 de ani, printr-o discuţie pe marginea a două dintre cele mai recente volume ale sale, "...pe mine să nu contaţi”. Convorbiri cu Mircea Benţea" şi "Cartea cu fleacuri". Evenimentul va avea loc la ora 18.00, la Librăria Cărtureşti Verona, în prezenţa lui Livius Ciocârlie şi a criticilor literari Gabriel Dimisianu, Mircea Martin şi Ion Bogdan Lefter.
Livius Ciocârlie este un critic literar, eseist, scriitor, memorialist şi profesor universitar. În 1958 este absolvent al Facultăţii de Filologie din Bucureşti, iar în 1972 - 1973 devine doctor în Filologie, specialitatea Franceză. Devine profesor la Catedra de literatură franceză a Universităţii din Timişoara din 1990 şi profesor invitat la Universitatea "Michel de Montaigne" din Bordeaux. A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pe 2004. Printre cărţile sale se numără "Eseuri critice" - Premiul Uniunii Scriitorilor, "Caietele lui Cioran" şi "Cu dinţii de lână. Jurnal 1978-1983" - Premiul Naţional pentru Literatură decernat de Uniunea Scriitorilor.
Artistul român Ion Grigorescu şi Asociaţia Vector de la Iaşi, reprezentată prin opere ale artiştilor Matei Bejenaru, Florin Bobu şi Antonia Hirsch, vor lua parte, între 14 şi 17 octombrie, la Târgul de Artă Frieze de la Londra, cel mai mare eveniment dedicat artei contemporane din Marea Britanie. Asociaţia Vector va fi reprezentată la târgul de artă londonez de opere ale artiştilor Matei Bejenaru, Florin Bobu şi Antonia Hirsch şi ale scriitorului Dan Lungu. De asemenea, la Frize va fi prezentată şi publicaţia Vector, o carte experimentală ce cuprinde contribuţii ale diverşilor artişti care au colaborat cu asociaţia din 1997 până în 2010. La rândul său, Ion Grigorescu, reprezentat de Galeria Andreiana Mihail din Bucureşti, va prezenta o expoziţie de pictură în cadrul evenimentului de la Londra. Prezenţa artiştilor români la Târgul de Artă Frieze este realizată în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Londra. Evenimentul va avea loc între 14 şi 17 octombrie, în Regent's Park.
Expoziţia "Nervia 1928-1938. Pictori din anii 30 în Belgia" va fi vernisată, astăzi, la Muzeul Naţional de Artă al României, urmând să râmână deschisă până în 16 ianuarie 2011. Expoziţia prezintă, în premieră în România, retrospectiva Nervia prin intermediul a 130 de lucrări semnate de cei nouă membri ai grupului: Anto Carte, Louis Buisseret, Frans Depooter, Léon Devos, Léon Navez, Pierre Paulus, Rodolphe Strebelle, Taf Wallet şi Jean Winance. Astfel, publicul bucureştean are prilejul să descopere artişti foarte talentaţi care s-au constituit într-un grup pe baza idealurilor unei arte intimiste, cu caracter ilustrativ, legată de literatură, conjugând simbolismul şi interesul pentru social, o artă puternic angajată în afirmarea identităţii valonilor. Lucrările provin din colecţii particulare şi din patrimoniul mai multor muzee din Belgia: Muzeele Regale de Artă din Belgia, Muzeul de Artă din Charleroi, Muzeul comunal Ixelles, Muzeul internaţional al carnavalului şi măştii din Binche şi Muzeul de Artă din Mons. Programul de vizitare al expoziţiei este de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00-18.00, lunea şi marţea MNAR fiind închis.
Pianista Luiza Borac va susţine un recital în deschiderea stagiunii de concerte a Orchestrei Naţionale Radio, mâine seară de la ora 19.00, la Sala Radio din Capitală. Concertul se va desfăşura sub bagheta dirijorului Horia Andreescu.
Publicul va putea asculta "Clocks III" de Doina Rotaru, dedicată lui Horia Andreescu, în primă audiţie. Programul serii mai include "Andante spianato şi Marea poloneză", op. 22, şi Variaţiuni pe tema "L’ci darem la mano", op. 2, de Frédéric Chopin, şi "Simfonia a V-a în mi minor", op. 64 de Ceaikovski. Absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Luiza Borac şi-a continuat studiile de pian la Conservatorul din Hanovra cu profesorul Karl-Heinz Kammerling, devenind apoi asistenta sa, şi în cadrul unor programe de masterat în şcoli de prestigiu precum Juilliard din New York şi Mozarteum din Salzburg. Este laureată a peste 30 de competiţii naţionale şi internaţionale.
Scriitorul şi scenaristul român Răzvan Rădulescu a fost desemnat, ieri, câştigător al Premiului European pentru Literatură, pentru romanul "Teodosie cel Mic". Alături de Rădulescu, în finala concursului au mai fost cinci scriitori, din Danemarca, Estonia, Finlanda, Macedonia şi Slovenia. Premiul European pentru Literatură, aflat anul acesta la a doua ediţie, a fost iniţiat de Comisia Europeană, pentru a promova diversitatea culturală şi dialogul intercultural pe continent. În vârstă de 40 de ani, Răzvan Rădulescu a absolvit Facultatea de Limbi Straine si Academia de Muzica din Bucuresti şi a mai scris romanul "Viaţa şi faptele lui Ilie Cazane". Acesta, ca şi "Teodosie cel Mic", a fost publicat la Polirom. Rădulescu este familiar cinefililor pentru scenariile mai multor filme de succes, printre care "Marfa şi banii", "Niki Ardelean, colonel în rezervă", "Moartea domnului Lăzărescu" , "Hârtia va fi albastră şi "Felicia, înainte de toate", la acesta din urmă fiind şi regizor, alături de Melissa de Raaf.
Cvartetul ConTempo şi acordeonistul finlandez Tino Kinnunen concertează, pe 19 octombrie, la Ateneul Român, în cadrul Stagiunii Camerale a Institutului Cultural Român. În program sunt incluse piesa "Why me?" de Anna Veismane, în primă audiţie absolută, melodie dedicată cvartetului ConTempo şi lui Timo Kinnunen, lucrările "Music in Square" de Maya Badian şi "Black Angels" de George Crumb, în primă audiţie românească, dar şi partituri consacrate, semnate de Georg Muffat, Olivier Messiaen şi Astor Piazzolla. Cvartetul ConTempo, format din Bogdan Sofei, Ingrid Nicola, Andreea Banciu şi Adrian Mantu, a fost înfiinţat în 1995, în timpul studiilor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, devenind apoi Chamber Music Fellows la Royal Academy of Music din Londra, poziţie pe care au păstrat-o până în 2002. Cvartetul ConTempo a susţinut peste o mie de concerte şi a participat la numeroase festivaluri de renume, cum ar fi Europa Musicale Festival, Haydn Festival, Berliner Festwochen, Festival Classique au Vert şi Festivalul Internaţional "George Enescu". Biletele vor fi puse în vânzare la casa de bilete a Ateneului Român.
Tabloul "Sat la marginea mării", de Ion Ţuculescu, estimat la 140.000 - 160.000 de lei, va fi scos la licitaţie duminică de casa Goldart, alături de opere semnate de Gheorghe Petraşcu, Samuel Mützner, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Gheorghe Vânătoru şi Octav Băncilă. Licitaţia Goldart va cuprinde 202 obiecte de artă, în cadrul secţiunilor: artă plastică clasică şi contemporană, carte/manuscris, ceramică, sticlă, porţelan, argintărie. Ţuculescu, una dintre cele mai originale şi autentice personalităţi din arta română şi europeană, este prezent în licitaţie cu lucrarea "Sat la marginea mării", ulei/pânză, semnat stânga jos, datat 1945. Pictura frapează prin excepţionala ei forţă cromatică. Expoziţia premergătoare licitaţiei va fi deschisă la Galeria Galateca de la BCU, vineri şi sâmbătă, între orele 10.00 - 19.00.
Scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 1982, îşi va publica pe 29 octombrie noua sa carte, intitulată "Yo no vengo a decir un discurso/ Nu vin să ţin un discurs", o compilaţie de texte scrise pentru a fi citite în public. Lansarea acestui volum va avea loc simultan în America Latină şi în Spania. "Yo no vengo a decir un discurso" este prima carte scrisă de Gabriel Garcia Marquez după volumul "Povestea târfelor mele triste". Titlul noului volum reaminteşte pasiunea scriitorului columbian de a se exprima în public, resimţită de-a lungul întregii sale cariere. Primind în 1972 premiul Romulo Gallegos pentru romanul "Un veac de singurătate", Gabriel Garcia Marquez a declarat cu acea ocazie că a acceptat să facă două lucruri pe care şi-a promis că nu le va face niciodată: să primească un premiu şi să ţină un discurs.
Actorii Teatrului Naţional 'Vasile Alecsandri' din Iaşi vor deschide, sâmbătă, stagiunea 2010 - 2011, cu piesa lui Caragiale 'O noapte furtunoasă', în regia lui Alexandru Dabija. Reprezentaţia de sâmbătă seară va marca aniversarea a 170 de ani de la primele spectacole jucate de scena Teatrului Naţional 'Vasile Alecsandri'. Din distribuţia spectacolului fac parte Petronela Grigorescu, Haruna Condurache, Călin Chirilă, Florin Mircea, Dumitru Năstruşnicu, Cosmin Maxim şi Doru Aftanasiu. Spectacolul se va juca la Sala Teatru La Cub şi pe 16 şi 17 octombrie, de la ora 19,00.
Animatorul american Alex Budovsky este invitatul special al ediţiei de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, ce se desfăşoară începând de mâine şi până pe 17 octombrie la Bucureşti. Budovsky îşi va proiecta scurtmetrajele duminică, la Cinema Patria, în cadrul prezentării dedicate flmului independent de animaţie din New York. Prezentarea artistului va fi încadrată de două proiecţii de scurtmetraje dedicate compilaţiei care reuneşte "manifestul animatorilor independenţi newyorkezi".Festivalul include 511 producții de scurt şi lungmetraj, dintre care se remarcă "Iluzionistul" de Sylvain Chomet, proaspăt nominalizat la Premiul Academiei Europene de Film 2010 pentru cel mai bun film de animaţie, cele cinci titluri japoneze din cadrul retrospectivei Studio 4°C, hiturile din secţiunea Mozaic, filmele de animaţie creepy, bizare şi neconvenţionale mixate cu un live act audio-video marca Matze şi Andrei Fântână, în cadrul Creepy Animation Night 2, dar şi cele mai bune 14 filme autohtone realizate în 2010 de către o generaţie tânără de animatori care promite să revigoreze suflul animaţiei româneşti.
Un volum despre starea teatrului românesc după 1989, publicat la o editură germană, va fi prezentat la Târgul de Carte de la Frankfurt, ce se desfăşoară până duminică. Cartea " Teatrul românesc după 1989. Relaţiile sale cu spaţiul de expresie germană” este editată de Alina Mazilu, Medana Weident, Irina Wolf şi a apărut la Frank & Timme din Berlin. Volumul reprezintă prima publicaţie de anvergură în limba germană consacrată teatrului românesc contemporan şi surprinde schimbările survenite pe scena românească de-a lungul ultimilor 20 de ani. Cartea prezintă, de asemenea, tendinţele actuale ale mişcării teatrale autohtone sub principalele ei aspecte: regie, actorie, dramaturgie, scenografie, publicaţii de specialitate, festivaluri, instituţii de spectacol.
Lungmetrajul "Cetăţeanul Kane" de Orson Welles s-a clasat pe prima poziţie în topul 100 al celor mai bune filme de debut, alcătuit de Online Film Critics Society. Pe locul al doilea s-a situat "Eraserhead", regizat de David Lynch, iar pe locul al treilea s-a clasat "Night of the Living Dead", regizat de George Romero. Membrii cu drept de vot au ales "cele mai provocatoare, inovatoare şi memorabile debuturi în regia cinematografică" din istoria cinematografiei.
Artiştii britanici Sting, Elton John şi Lily Allen au fost premiaţi de industria muzicală americană, pentru piesele cu cele mai multe difuzări în Statele Unite la radio şi televiziune, relatează presa internaţională. Sting s-a numărat printre premianţi datorită hit-ului "Every Breath You Take", compus şi interpretat în perioada când el activa în trupa The Police. Melodia a fost difuzată în SUA de peste 10 milioane de ori. Distincţia acordată lui Elton John s-a datorat pieselor "Your Song" şi "Crocodile Rock", în timp ce Lily Allen a fost premiată pentru "The Fear". Ceremonia de premiere a avut loc la Londra. La precedenta gală dedicată muzicienilor britanici cu piesele difuzate cel mai des în SUA, cei trei laureaţi au fost Ray Davies, Bryan Ferry şi Van Morrison.
Opera Naţională Bucureşti îşi redeschide porţile publicului în noua stagiune 2010 - 2011, prin prezentarea, sâmbătă, a ultimei premiere ONB din vechea stagiune, opera 'Turandot' de Giacomo Puccini. Sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, alături de îndrăgiţii solişti ONB, în cadrul acestui concert-spectacol vor putea fi ascultaţi şi doi invitaţi speciali: soprana de origine bulgară Mariana Zvetkova şi tenorul Daniel Magdal. Duminică dimineaţa este rândul copiilor să se bucure de frumuseţea teatrului liric, în spectacolul de operă 'Motanul încălţat', artiştii dând viaţă pe scenă celebrei poveşti a lui Charles Perrault, reprezentaţia fiind condusă de la pupitrul dirijoral chiar de compozitor, maestrul Cornel Trăilescu. Compania de Balet deschide noua stagiune cu reprezentaţia 'Seară Balanchine', cea mai recentă premieră naţională a ONB, duminică seara, soliştii, împreună cu ansamblul de balet vor oferi publicului un regal interpretativ, în coregrafia marelui creator George Balanchine.
Cea de-a doua ediţie a festivalului internaţional 'Grigore Vieru', care va avea loc în perioada 10-13 octombrie, se va desfăşura ca un dialog între Iaşi şi Chişinău.
Deschiderea oficială a celei de-a doua ediţii a festivalului 'Grigore Vieru' va avea loc duminică, în Sala de Consiliu a Primăriei Iaşi. La eveniment, vor fi prezenţi primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, viceprim-ministrul Republicii Moldova, Ioan Negrei, Ministrul Culturii al Republicii Moldova, Boris Focşa. Momentul va fi urmat de un colocviu intitulat 'Grigore Vieru, poet al spaţiului românesc', lansări de cărţi şi CD, un spectacol prezentat de ansamblul folcloric 'Şezătoarea' din Vînătorii de Neamţ. În cursul aceleiaşi zile, vor fi depuse jerbe şi flori la statuia poetului din Parcul de cultură Copou şi IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va oficia un Te Deum.
Cenaclul Literar 'Nicolae Iorga' din Brăila organizează dea de-a XIII-a ediţie a Concursului Naţional de Creaţie Literară 'Nicolae Iorga', care se adresează elevilor de liceu din clasele IX-XII. Potrivit inspectorului şcolar de limba şi literatura română din cadrul ISJ Brăila, Adrian Simion, proiectul are drept scop încurajarea şi afirmarea elevilor în domeniul creaţiei literare şi sensibilizarea tinerei generaţii pentru cunoaşterea şi respectarea moştenirii culturale. Concursul se va desfăşura pe două secţiuni, poezie şi proză. Pentru secţiunea poezie se vor realiza cinci creaţii, iar pentru secţiunea proză trei texte - eseu, proză scurtă. Conform regulamentului de concurs, participanţii trebuie să trimită lucrările până pe data de 27 noiembrie. Festivitatea de premiere va avea loc în ziua de 6 decembrie 2011, la Liceul Teoretic 'Nicolae Iorga', cu ocazia sărbătoriri patronului spiritual al şcolii 'Sfântul Ierarh Nicolae'.
Pelicula "The Way Back", în regia lui Peter Weir, din a cărei distribuţie face parte, alături de Colin Farrell şi Ed Harris, actorul român Dragoş Bucur, va avea premiera în cinematografele americane pe 29 decembrie, astfel încât pelicula să devină eligibilă în cursa pentru Oscar. Una dintre regulile Academiei Americane de Film, care acordă celebrele trofee, spune că un film este eligibil pentru a intra în cursa pentru prestigioasele premii dacă "a fost prezentat contra cost într-un cinematograf comercial din districtul Los Angeles". Filmul va intra în aproximativ 500 de cinematografe americane pe 21 ianuarie. Bazat pe romanul "The Long Walk: The True Story of a Trek to Freedom", a lui Slavomir Rawicz, pelicula spune povestea unui grup de prizonieri care evadează din gulagul siberian în 1940.
Lingviştii au anunţat că au identificat o limbă pe cale de dispariţie, Koro, vorbită de doar 800 de oameni din nord-estul Indiei. Limba a fost descoperită în cursul unei expediţii recente a experților în India, cu o bursă de la National Geographic. Koro aparţine familiei tibetano-birmaneze, formată dintr-un grup de circa 400 de limbi vorbite mai ales în estul, centrul, sudul şi sud-estul Asiei. Koro nu este scrisă şi se transmite pe cale orală. Koro are părţi similare cu celelalte limbi vorbite în regiune, dar are mai multe elemente comune cu limbile vorbite mai spre est, ca Milang şi Tani, au explicat lingviştii. David Harrison şi Greg Anderson, de la Institutul din Salem, s-au concentrat pe Arunachal Pradesh, o zonă izolată din nord-estul Indiei, considerată o "gaură neagră" a lumii lingvistice. Este un loc unde pot fi studiate numeroase limbi, majoritatea nescrise sau documentate. Pentru vizită este necesar un permis, puţini lingvişti au lucrat acolo şi nu s-a întocmit niciodată o listă mai complexă a limbilor.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.