Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
01.30 - 03.30 Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
03.30 - 05.00 Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
05.00 - 06.00 Docudrama - Biografii, memorii • „Traian Săvulescu”. Scenariu radiofonic de Alina Idriceanu şi Mircea Ionescu. Cu George Motoi în rolul principal
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
10 septembrie 2010
Până duminică 12 septembrie, Accademia di Romania organizează prima ediţie a festivalului de teatru şi arte performative "teatROmania/emersioni sceniche 2010". Festivalul are ca oaspeţi la această ediţie artişti din România şi din Italia. Scopul acestui festival inedit este promovarea teatrului contemporan românesc la Roma, precum şi acela de a stimula dialogul artistic dintre cele două ţări. Evenimentul se desfăşoara în aer liber în frumoasa grădină a Accademia di Romania şi găzduieşte companii de teatru provenind din Toscana, Liguria şi Roma (cu puneri în scenă de autori români: Mircea Eliade, Gherasim Luca şi Anca Vişdei). Deasemnea, la eveniment participă un ansamblu de muzică medievală din regiunea Emilia, un rapsod român din Oltenia şi o tânără artistă provenind de la Centrul Naţional de Dans Contemporan din Bucureşti.
Mai multor poeţi din Austria, Cipru, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Franţa, Grecia, Irlanda, Islanda, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Slovacia, Slovenia le este afişată până pe 30 septembrie, cate o poezie, în original şi în traducere, în vagoanele şi staţiile de metrou din Varşovia, pe locurile destinate de obicei reclamelor. De asemenea, în şase dintre staţiile metroului varşovian sunt plasate bannere imprimate cu versurile respectivilor poeţi. "Metropoezia" este o campanie de anvergură, realizată sub egida EUNIC Varşovia, de promovare a poeziei europene în rândurile publicului larg varşovian. Obiectivul principal al proiectului este promovarea poeziei contemporane europene prin metode mai puţin uzitate. Dintre poeţii români, în campania de anul acesta, având ca temă oraşul – sărăcie şi excludere socială în poezia europeană contemporană – face parte poetul Răzvan Ţupa.
Institutul Cultural Român "Titu Maiorescu" prezintă până pe 19 decembrie, la Berlin, expoziţia "Poezia credinţei – Icoane pe sticlă din România din secolul al XIX-lea". Cea mai mare parte a celor 200 de exponate este prezentată pentru prima dată în public. Icoanele pe sticlă, un fenomen artistic deosebit din Transilvania, provin de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi din colecţiile private ale Irinei Muntean (Berlin) şi ale lui Hartmut van Riesen (München). Expoziţia pune în lumină cele mai importante aspecte ale acestui meşteşug popular care, dincolo de contextul religios, pot fi percepute şi prin prisma realizării lor artistice.
Scriitori clujeni şi ieşeni vor participa, în perioada 21-25 septembrie, la Festivalului de povestiri "1001 de nopţi" care va avea loc la Gold Mine Saloon din New Orleans. Scriitoarea Ruxandra Cesereanu a declarat că festivalul şi-a propus să aducă împreună Seherezade contemporane venind din două spaţii şi tradiţii culturale distincte, unite de încrederea în capacitatea povestirii, a imaginaţiei şi vocii umane de a împiedica uciderea umanităţii de către calculatoare. Ruxandra Cesereanu a spus că proiectul "1001 de nopţi" a început ca un curs de scriere creativă la Facultatea de Litere din Cluj şi ţine de 550 de zile şi nopţi. Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român din New York şi Gold Mine Saloon din New Orleans, în colaborare cu Centrul de Cercetare al Imaginarului din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai şi Universitatea Tulane (New Orleans), şi animat de cele două părţi ale Atlanticului de Andrei Codrescu, Ruxandra Cesereanu şi Dave Brinks.
Terenul din Piaţa Universităţii pe care sunt amplasate cele patru statui, mutate temporar în Parcul Izvor, trebuia eliberat în vederea organizării şantierului pentru construirea unui parcaj subteran cu o capacitate de 405 locuri, a precizatc ieri Primăria Municipiului Bucureşti, într-un comunicat remis AGERPRES. Potrivit sursei citate, după realizarea proiectului, investitorul declarat câştigător are obligaţia de a reamplasa monumentele în cauză - I.H. Rădulescu, Mihai Viteazul, Gheorghe Lazăr şi Spiru Haret - în acelaşi loc. Cele patru statui figurează pe lista monumentelor istorice, fapt pentru care, în vederea reamplasării temporare şi protejării lor, au fost necesare avize de la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional - Compartimentul Monumente de For Public şi Arhitectură Contemporană, de la acelaşi minister - Direcţia Patrimoniului Cultural şi de la Direcţia de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului. Precizările Primăriei Municipiului Bucureşti au fost făcute în contextul în care Asociaţia Umanistă Română a protestat miercuri împotriva mutării statuilor din Piaţa Universităţii.
Ediţia a II-a a Festivalului ţărilor dunărene a început ieri la Drobeta Turnu Severin, cu o paradă a portului popular la care au participat ansambluri şi formaţii artistice din zonele folclorice Oaş, Banat, Oltenia, Moldova, Ardeal şi din comunităţile româneşti din Serbia şi Bulgaria. Directorul Centrului cultural 'Nichita Stănescu' Mehedinţi, Marian Popescu, a declarat că evenimentul are drept scop conservarea portului, cântecului şi dansului popular, identificarea şi promovarea de tinere talente. Astăzi vor avea loc şi un colocviu cu tema 'Cultura şi tradiţia populară la răscruce', proiecţii de filme etnologice şi lansarea unor cărţi referitoare la domeniile folclor şi folcloristică.
Centrul Cultural ''Jean Bart'' din oraşul Tulcea ar putea deveni a doua instituţie din ţară membră a Convenţiei teatrale europene, după Teatrul Naţional ''Marin Sorescu'' din Craiova. Managerul centrului, Alexandru Boureanu, a declarat recent că s-au început deja demersurile pentru afilierea la această organizaţie europeană din care fac parte peste 40 de instituţii de teatru. ''Cei de la Convenţie ne-au răspuns deja, iar în octombrie, la Adunarea Generală care va avea loc în Tel Aviv, Israel, sau cel târziu la începutul anului viitor sper să devenim membru activ al asociaţiei, pentru a aduce pe scena tulceană valori naţionale şi europene'', a afirmat Alexandru Boureanu. El a mai spus că doreşte ca în sezonul estival să existe reprezentaţii în aer liber, atât la Tulcea, cât şi în Delta Dunării, precum şi pe un ponton plutitor, existând totodată dorinţa de a oferi artiştilor consacraţi burse în Deltă.
Universitatea din Alicante găzduieşte, în perioada 13-18 septembrie, a III-a Săptămână culturală românească, organizată de Asociaţia ARIPI, în colaborare cu Ambasada României şi Institutul Cultural Român din Madrid. Potrivit programului Săptămânii culturale, academicianul român Marius Sala va vorbi luni, 13 septembrie, despre 'Gastronomia românească între Orient şi Occident'. La rândul său, profesorul Domniţa Dumitrescu, de la Universitatea de stat din California va susţine marţi, 14 septembrie, o conferinţă cu tema 'Spaniol (şi român) în SUA: metamorfoză, controverse şi 'pedigree', iar miercuri, 15 septembrie, profesorul Cătălina Iliescu, de la Universitatea din Alicante va vorbi despre 'Umorul grafic al lui Mihai Stănescu şi totalitarismul în România'. Joi, 16 septembrie, profesorul Delia Prodan, tot de la Universitatea din Alicante, va prezenta un forum în cadrul căruia va discuta despre literatură şi cinematografie în totalitarism. În cele din urmă, săptămâna culturală românească se va încheia cu un recital de pian, susţinut vineri, 17 septembrie, de Daniel Rodríguez García şi cu spectacolul folcloric de muzică şi dans românesc, însoţit, sâmbătă, 18 septembrie, de un micro-recital al Mariei Brudan, violonistă şi dirijor al grupului Codrişorul.
Radio România şi Filarmonica "George Enescu" a semnat ieri la Ateneul Român, protocolul de colaborare cu Uniunea Europeană de Radio. Semnarea acestui parteneriat iniţiat de Radio România este, prin excelență, un act de cultură, iar beneficiarii direcți vor fi ascultatorii de radio, atât cei din țară, cât și cei aflați în afara granițelor, care vor putea asculta concertele Filarmonicii "George Enescu", promovate la nivel internaţional, prin posturile de radio ale SRR și UER. Parteneriatul dintre cele trei instituții presupune radiodifuzarea unei serii de 10 concerte din cadrul fiecărei stagiuni a Filarmonicii "George Enescu", timp de 3 ani, pe posturile Radio România şi pe cele afiliate Uniunii Europene de Radio, în cadrul schimburilor muzicale cu străinătatea. Astfel, publicul Radio România va putea reasculta concerte din stagiunile Filarmonicii "George Enescu" după o pauza de aproape 15 ani, iar prin această colaborare se doreşte şi promovarea acestora la nivel internaţional, oferind o imagine mai amplă asupra vieţii muzicale româneşti.
Cea de a treia ediţie a Salonului naţional de artă plastică 'Atitudini contemporane. Teluric - regăsiri ale subconştientului ancestral' este deschisă în sala atelier a Centrului Cultural UNESCO din Slobozia. Manifestarea reuneşte 37 de artişti plastici, care prezintă 60 de lucrări de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă.
Curatorul Dan Tudor Truică a afirmat că, în acest an artiştii plastici contemporani, din diverse oraşe ale ţării s-au apropiat extrem de mult de tema propusă. Salonul naţional de artă plastică 'Atitudini contemporane' a început la Slobozia, în urmă cu trei ani, atunci participând aproximativ 40 de artişti, iar în anul 2009, la ediţia a doua, prezenţa artiştilor a fost foarte numeroasă, aproximativ 200 de participanţi. Salonul va fi deschis până pe data de 20 septembrie.
Formaţia 'Butterflies in my stomach' va concerta în această seară în Grădina Verona şi joi, 16 septembrie, în Grădina Green Hours din Bucureşti. Cele două evenimente prefaţează concertul 'Enescu Re-Imagined', programat pe 22 septembrie, un proiect iniţiat de pianistul Lucian Ban şi contrabasistul John Hebert şi susţinut de ICR. Formaţia 'Butterflies in my stomach' a fost selectată, la sfârşitul lunii august 2006, printre cele mai bune trei trupe noi din lume, la secţiunea Electronic, în urma unui concurs iniţiat de casa de discuri Sony şi prestigioasa publicaţie Billboard. Muzica trupei combină elemente de funk, nu-jazz, electro, trip-hop, chill. Potrivit ICR, intrarea la concertele de pe 10 şi 16 septembrie este liberă, în limita locurilor disponibile. Proiectul 'Enescu Re-Imagined', prefaţat de 'Butterflies in my stomach', constă într-o reimaginare contemporană a unor lucrări de George Enescu, pentru o trupă iconoclastă de muzicieni de jazz din New York. Iniţiatorii proiectului, pianistul Lucian Ban şi contrabasistul John Hebert, îi vor avea alături, miercuri, 22 septembrie, la Teatrul Odeon, pe Mat Maneri (violă), Tony Malaby (saxofon tenor), Albrecht Maurer (vioară), Ralph Alessi (trompetă), Gerald Cleaver (tobe) şi Badal Roy (tobe indiene şi percuţie).
Trei lungmetraje româneşti - 'Aurora', de Cristi Puiu, 'Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu', de Andrei Ujică, 'Portretul luptătorului la tinereţe', de Constantin Popescu -, precum şi scurtmetrajul 'Derby', regizat de Paul Negoescu figurează în selecţia oficială a celei de-a 54-a ediţii a Festivalului de Film de la Londra. Festivalul se va desfăşura în perioada 13-28 octombrie. Potrivit sursei citate, ICR Londra cinematografia românească se bucură de o atenţie deosebită, selecţionerul festivalului, Michael Hayden, fiind impresionat de calitatea producţiilor şi de viziunea tinerilor regizori români. La eveniment sunt aşteptate nume mari ale cinematografiei mondiale (actori, regizori, producători precum Danny Boyle, Mark Romanek, Darren Aronofsky), care vor avea oportunitatea să discute cu publicul sau să interacţioneze cu viitori parteneri, mai precizează ICR Londra.
Festivalul Plai 2010 va avea loc începând de astăzi până pe 12 septembrie , la Muzeul Satului Banatean din Timisoara. Vedetele care si-au confirmat deja participarea la editia din acest an a Festivalului sunt celebrul percutionist indian de jazz/world music – TRILOK GURTU si cel mai apreciat tanar muzician de jazz din Austria – CHRISTOPH PEPE AUER, care va veni la Plai impreuna cu MANU DELAGO. Un alt nume important este MISIA, una dintre cele mai bune voci mondiale ale fado-ului.
Albumul de fotografii "Răzvan Mazilu. Oglinzi/Mirrors", care conţine imagini din şapte dintre cele mai recente spectacole în interpretarea lui Răzvan Mazilu, a apărut la Editura Vellant, sub coordonarea curatorului Denise Rădulescu, urmând să fie lansat la începutul lunii octombrie. Conform Editurii Vellant, volumul reprezintă atât un cadou pentru pasionaţii dansului contemporan, cât şi o continuare a proiectului de susţinere a liceelor de coregrafie, desfăşurat de Fundaţia perfoRM. Primul album de fotografie de dans contemporan din România, "Răzvan Mazilu. Oglinzi/Mirrors" construieşte din fotografii şi cuvinte portretul coregrafului şi dansatorului Răzvan Mazilu. Artiştii Mihaela Marin, Egyed Ufó Zoltán, Iulian Ignat, Dinu Lazăr şi Cornel Lazia semnează fotografiile de pe scena şi din culisele spectacolelor incluse în album, în timp ce Alex. Leo Şerban, Maia Morgenstern, Gigi Căciuleanu, Alexandru Dabija, Ioan Tugearu, Philippe Tréhet şi Adriana Babeţi povestesc în paginile cărţii despre întâlnirea lor cu Răzvan Mazilu. Cartea nu este doar un prilej de a fixa amintirea unor spectacole desfăşurate în perioada 2004 - 2009, precum "Portretul lui Dorian Gray", "Un tango mas", "Simfonia Fantastică", "Block Bach", "Urban Kiss", "Umbre de lumină" sau "Remember", ci şi o oglindă a reinventărilor unui artist complet. Proiectul apare în formulă bilingvă (română/ engleză).
Scriitori clujeni şi ieşeni vor participa, în perioada 21-25 septembrie, la Festivalului de povestiri "1001 de nopţi" care va avea loc la Gold Mine Saloon din New Orleans. Scriitoarea Ruxandra Cesereanu spune festivalul şi-a propus să aducă împreună Seherezade contemporane venind din două spaţii şi tradiţii culturale distincte, unite de încrederea în capacitatea povestirii, a imaginaţiei şi vocii umane de a împiedica uciderea umanităţii de către calculatoare. Ruxandra Cesereanu a spus că proiectul "1001 de nopţi" a început ca un curs de scriere creativă la Facultatea de Litere din Cluj şi ţine de 550 de zile şi nopţi. Festivalul va avea loc la barul Gold Mine Saloon, unul din cele mai pitoreşti localuri din New Orleans. Printre autorii români care vor lua parte la aceste nopţi de poveste se numără Ruxandra Cesereanu, Corin Braga, Florin Lăzărescu şi Lucian Dan Teodorovici.
Cel mai popular artist al muzicii electronice, David Guetta concerteaza la Bucuresti pe 15 octombrie, la Romexpo. Starul francez se va afla in Capitala in cadrul seriei de evenimente internationale Deadcode Production DIAMOND SERIES, care include si concerte la Bratislava, Debrecen si Praga, potrivit site-ului Eventim.ro. Guetta a obtinut un succes imens cu cel de-al patrulea album, One Love, aparut in august 2009. Discul se mentine in fruntea clasamentelor de vanzari si al dance chart-urilor, cele mai bune piese fiind prezente permanent in playlist-ul radiourilor si al televiziunilor muzicale. Succesele lui David Guetta nu i-au lasat indiferenti nici pe cei care decid soarta celor mai prestigioase premii de muzica din lume: artistul a fost nominalizat la patru premii Grammy si a primit trofeul pentru melodia When Love Takes Over. La International Dance Music Awards a avut un success si mai rasunator: a fost nominalizat la nu mai putin de 10 categorii, iesind invingator la patru din ele: Best Producer, Best European DJ, Best Pop Dance Song, Best Album. Pentru concertul din 15 octombrie, cu incepere la ora 21, biletele pot fi procurate in reteaua Eventim. La spectacol vor avea acces persoanele care au implinit 16 ani.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.