Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
23.50 - 24.00 Poezie universala • Documente asupra melancoliei. A.S.Puşkin (1799-1837, Rusia): Eu te-am iubit; Mihai Eminescu (1850-1889): Melancolie; Lanţul coliviilor - Cântec de Mircea Baniciu. Realizator Dan Verona
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
00.00 - 00.30 Noptile Radio Romania Cultural. Teatru radiofonic in serial • 'Lotte la Weimar' de Thomas Mann – ep.11
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
00.30 - 01.30 Album de colectie I • cu Florian Lungu
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
16 septembrie 2010
Dan Perjovschi desenează la Spencer Museum of Art, din Kansas City
Dan Perjovschi lansează astăzi o expoziţie la Spencer Museum of Art, din Kansas City. Artistul îmbină mesajele politice cu simple observaţii despre viaţă iar unul dintre desenele sale preferate şi recurente înfăţişează un bărbat în costum care arată cu degetul şi strigă la un tânăr pe skateboard: "Am fost la Woodstock".
Născut la Sibiu, Dan Perjovschi este graficianul care combină desenul şi graffiti în lucrări executate direct pe pereţii muzeelor şi centrelor de artă contemporană din toată lumea. Desenele sale sunt comentarii asupra problemelor politice, sociale şi culturale curente şi sunt influenţate de istoria, tradiţiile şi cultura locului în care expune.
Expoziţia "Itinerarii. Afinităţi", zece fotografi spanioli, la Bucureşti
Expoziţia de fotografie "Itinerarii. Afinităţi", care prezintă lucrările a zece artişti spanioli, va fi vernisată astăzi, începând cu ora 18.00, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Capitală. Vizitatorii vor putea admira fotografii încărcate de istorie ale unor foste câmpuri de luptă, imagini ale Spaniei rurale sau ale petrecerilor duminicale, portrete pictate şi peisaje urbane ale Cubei. Organizată de Institutul Cervantes din Capitală şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană, expoziţia poate fi vizitată din această seară, până pe 10 octombrie.
Dosarul existenţei lui Vladimir Ghika, omagiat de Institutul Cultural Român
Personalitatea monseniorului Ghika va fi omagiată , astăzi, la Institului Cultural Român, începând cu ora 18.00, în cadrul colocviului internaţional "Vladimir Ghika – dosar de existenţă", organizat în colaborare cu Arhiepiscopia Romano-Catolică şi Institutul Italian de Cultură "Vitto Grasso" din Bucureşti. Preotul, omul de știință și diplomatul Vladimir Ghika a murit în anul 1954, din cauza torturii regimului comunist, care l-a acuzat de înaltă trădare.
"Iubiri din trecut" şi Claude Lelouch, premiera în România
Filmul "Iubiri din trecut", de Claude Lelouch are premiera în cinematografele româneşti pe 24 septembrie. "Iubiri din trecut" a prins viaţă pe 8 iunie 2009, în România, filmările fiind continuate în oraşul francez Beaune, localitate în care Claude Lelouch a înfiinţat o şcoală de cinematografie. Din distribuţie fac parte vedete consacrate, ca Anouk Aimee şi Dominique Pinon, dar şi actori la început de carieră. Pe generic se regăsesc şi actorii români - Zoltan Butuc, Ştefan Velniciuc, Ingrid Bisu, Nicolle Gheorghiu şi Marie Beldiman. Legendă vie a cinematografiei franceze şi mondiale, Claude Lelouch a fost premiat cu Palme d'Or şi distins cu două premii Oscar pentru filmul "Un bărbat şi o femeie/ Un homme et une femme", care îi are ca protagonişti pe Anouk Aimée şi Jean-Louis Trintignant.
Violoncelistul Mischa Maisky în concert, la Bucureşti
Violoncelistul Mischa Maisky concertează, pe 27 octombrie, la Ateneul Român din Capitală, alături de fiica sa, pianista Lily Maisky. Cei doi vor interpreta lucrări de Ludwig van Beethoven, Robert Schumann, Claude Debussy, Enrique Granados, Isaac Albeniz, Gaspar Cassado şi Manuel de Falla.
Recitalul susţinut de Mischa Maiksy se desfăşoară în cadrul Cruciadei Culturii, o mişcare iniţiată la începutul anului 2010 de Agenţia de Vise şi Fundaţia artEST cu scopul de a scoate la lumină repere veritabile şi de a aduce la un loc oameni de cultură cu idei şi viziuni comune.
Târgul de Carte Şcolară 'Gaudeamus' - a VIII-a ediţie
Cea de-a VIII-a ediţie a Târgului de Carte Şcolară 'Gaudeamus' organizat de Radio România, în colaborare cu Uniunea Editorilor din România şi cu sprijinul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, se va desfăşura în perioada 18-28 septembrie în Foaierul de Concerte al Sălii Radio. Târgul 'Gaudeamus' face parte din Programul Lectura, proiect de anvergură naţională iniţiat şi derulat din anul 1994 de Radio România, având ca principal obiectiv susţinerea culturii scrise.
Alături de oferta aproape completă de manuale şi de lucrările cuprinse în bibliografia şcolară de literatură română şi universală, evenimentul va aduce în faţa publicului cele mai recente apariţii editoriale pentru copii şi adolescenţi şi o gamă largă de materiale didactictice. Târgul va putea fi vizitat de luni până vineri între orele 10,00 şi 19,00, sâmbăta, între 10,00 şi 16,00, iar duminică între orele 10,00 şi 14,00.
Film şi artă culinară la Bucureşti
De mâine se mută la Bucuresti Festivalul Degustătorilor de Film şi Arta Culinară. Timp de 3 zile, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Clubul Ţăranului şi EuroCinema Tinerimea Română vor rula o parte din filmele balcanice vizionate pe malul Dunării, la Cetate, în cadrul festivalului de film recent încheiat. Tot de mâine, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român vizitatorii vor avea prilejul să deguste sau să cumpere preparate culinare pregatite de poetul Mircea Dinescu, din produse ecologice provenite de la fermele de pe malul Dunării.
Festivalul Internaţional al Muzicii Mecanice, la Iaşi
Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional al Muzicii Mecanice va începe mâine, la ora 11, pe esplanada Palatului Culturii din Iaşi. Timp de 3 zile, va fi organizată expoziţia 'Fascinaţia Muzicii Mecanice', în timp ce pe esplanada Palatului Culturii se vor desfăşura 'Expoziţia colecţionarilor: Muzica mecanică între pasiune şi curiozitate', precum şi un târg de antichităţi. Pe tot parcursul evenimentului, flaşnetari din Franţa, Belgia, Germania, Slovenia, România vor ieşi în stradă pentru a încânta trecătorii.
ARTĂ ROMÂNEASCĂ CONTEMPORANĂ LA LODZ
Artista Alexandra Croitoru participă la expoziţia colectivă "Hostipitality: Receiving Strangers", care va fi vernisată mâine, la Muzeul de Artă din Łódź, Polonia. Alexandra Croitoru participă la expoziţie cu două lucrări: Immigrant, un proiect care constă în realizarea unor banderole cu înscrisul "Immigrant" ce urmează să fie distribuite în rândul participanţilor, însoţite de instrucţiuni de folosire şi The Art of Hygge - un comentariu video la adresa ideii de ospitalitate, a normelor, a tipurilor de comportament şi a gesturilor care o însoţesc. Expoziţia este parte a Bienalei de Artă Fokus, eveniment ajuns la cea de-a treia ediţie.
Cântăreţul George Michael condamnat la opt săptămâni de închisoare
Cântăreţul britanic George Michael a fost condamnat de un tribunal londonez, la opt săptămâni de închisoare pentru că a condus după ce a consumat canabis.
Artistul în vârstă de 47 de ani a pledat vinovat pentru posesie de canabis şi conducerea unui autovehicul sub influenţa drogurilor sau alcoolului. El a fost chiar reţinut la începutul lunii iulie după ce a pierdut controlul autovehicului său şi a avariat faţada unui magazin dintr-un cartier al Londrei.
Starul pop a vândut peste 100 de milioane de albume în întreaga lume.
Film francez în deschiderea festivalului KINODISEEA
"Micul Nicolas", cel mai de succes film francez pentru copii al momentului, va deschide cea de-a doua ediţie a Festivalului International de Film pentru Copii şi Adolescenti – KINODISEEA, care va avea loc între 24 si 30 septembrie, la București. Evenimentul propune 24 de filme in premiera nationala. Programul include productii precum "Sebbe", castigator al Ursului de Argint pentru cel mai bun debut in cadrul Berlinalei 2010 sau "Bran Nue Dae", o comedie muzicala ce îl are in rolul principal pe celebrul actor Geoffrey Rush. Festivalul pregăteşte, în paralel cu proiecţiile de film, o serie de ateliere de cinema deschise oricărui copil şi adolescent cu vârsta intre 6 și 18 ani. KINODISEEA se va desfasura la Muzeul Taranului Roman, Cinema Gloria, Sala Elvira Popescu, librăria Cărtureşti şi parcul Al. I.Cuza.
Început de stagiune la Teatrul de Nord, Satu Mare
Deschiderea stagiunii teatrului din Satu Mare va avea loc duminică, 19 septembrie, la ora 20.00, cu spectacolul Bufonul regelui - one-man-show cu Radu Botar, pe un scenariu din texte de W. Shakespeare şi Victor Eftimiu, spectacol premiat la festivalul GALA STAR Bacău. Bufonul Regelui încearcă să vorbească direct despre nevoia de adevăr într-o lume în continuă alergare după facil şi derizoriu, în care valorile sunt pervertite, o lume în care Omul generic este devorat de Homo-politicus.
Institutul Cultural Român deschide programul de toamnă
Institutul Cultural Român din Viena a pregătit pentru această toamnă mai multe programe culturale dedicate promovării limbii şi literaturii române în Austria.
Programele includ şase cursuri de limba română pentru toate nivelurile, marcarea Zilei Europene a Multilingvismului, Festivalul Literaturii Române, lansarea audiobookului 'Să ascultăm Europa; Bucureşti', un spectacol şi două ateliere de improvizaţie precum şi susţinerea lansării de noi traduceri din autori români, în cadrul Săptămânii Lecturii şi a Târgului de Carte Viena. Ziua Europeană a Multilingvismului se va desfăşura pe 23 septembrie într-un cort amenajat vis-a-vis de Primăria Vienei iar la sediul ICR Viena vor fi prezentate ofertele de cursuri şi manuale de limba română, diverse volume de artă, teorie şi civilizaţie românească.
Prima ediţie a Festivalului Literaturii Române în Austria va avea loc în perioada 2-10 noiembrie. Festivalul este gândit ca o platformă de promovare a traducerilor din limba română apărute în Austria în ultimii 10 ani.
70 de elevi învaţă limba română la Sofia
Aproximativ 70 de elevi învaţă la liceul românesc 'Mihai Eminescu' din Sofia deşi majoritatea copiilor nu au origine română, ci sunt bulgari, fapt care dovedeşte că în Bulgaria există un interes sporit pentru limba română.
Liceul românesc din Sofia a fost inaugurat în 1934, dar a fost închis de comunişti în 1948, pentru a fi redeschis 51 de ani mai târziu în baza unui tratat semnat de guvernele României şi Bulgariei. Toţi cei care primesc o diplomă de la liceul 'Mihai Eminescu' din Sofia au dreptul să se înscrie gratuit la orice facultate din România, beneficiind chiar şi de bursă.
Ben Affleck s-a împrietenit cu câţiva spărgători de bănci
Actorul Ben Affleck s-a împrietenit cu câţiva condamnaţi, aflaţi după gratii în închisorile din Boston, pentru a se asigura că noul său film, "Oraşul/ The Town", reflectă într-un mod realist viaţa unui spărgător de bănci. Actorul american este scenaristul, regizorul şi protagonistul acestui film care prezintă povestea unui tânăr infractor decis să îşi schimbe viaţa. Ben Affleck consideră că îndelungatele discuţii purtate cu infractorii aflaţi în închisorile din oraşul său natal, Boston, l-au ajutat să ofere publicului o interpretare realistă şi credibilă. Filmul "Oraşul/ The Town" va avea premiera în România pe 31 decembrie.
Târgul de Carte Şcolară 'Gaudeamus' , la a VIII-a ediţie
Mai sunt doar câteva zile până la deschiderea celei de-a VIII-a ediţii a Târgului de Carte Şcolară 'Gaudeamus', organizat, ca în fiecare an, de Radio România, în colaborare cu Uniunea Editorilor din România, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. Târgul 'Gaudeamus, care își va deschide porțile sâmbată, 18 septembrie, face parte din Programul Lectura, proiect de anvergură naţională iniţiat şi derulat din anul 1994 de Radio România, având ca principal obiectiv susţinerea culturii scrise. Desfăşurat în Foaierul Sălii Radio, Târgul Gaudeamus va putea fi vizitat până pe 28 septembrie, de luni până vineri între orele 10,00 şi 19,00, sâmbătă, între 10,00 şi 16,00, iar duminică între orele 10,00 şi 14,00.
Vacanţe de criză la Târgul Internaţional de Turism 'Winter Holiday'
Târgul Internaţional de Turism 'Winter Holiday' se va desfăşura în perioada 7 - 10 octombrie, la Centrul Internaţional de Conferinţe al Palatului Parlamentului. Acesta reuneşte agenţii de turism, hotelieri, companii aeriene, asociaţii regionale de promovare a turismului, birouri de promovare a turismului ale unor tari precum Austria, Ungaria, Franţa, parteneri internaţionali şi autorităţi locale.
În premieră pe plan naţional, organizatorii au alăturat în acest an Târgului Internaţional de Turism Winter Holiday, Festivalul Internaţional de Film de Turism, dezvoltând astfel un nou concept de eveniment în cadrul căruia vizitatorii vor putea viziona scurt metraje cu teme turistice interne şi internaţionale.
În cadrul Târgului vor fi acordate premii pentru vizitatori, care vor consta în pachete turistice pentru România şi străinătate.
Deschiderea stagiunii Teatrului Valah din Giurgiu cu actori de la Teatrul Naţional
Adriana Trandafir, Magda Catone, Andrei Duban şi Eduard Adam sunt doar câţiva dintre actorii care au fost prezenţi aseară pe scena Teatrului Valah din Giurgiu pentru deschiderea stagiunii din această toamnă cu spectacolul 'D'ale Carnavalului'.
A doua premieră va fi jucată mâine când va fi prezentată şi o altă piesă a lui Caragiale - 'D-l Goe' - într-o dramatizare modernă pentru copii şi tineret.
Scriitori români, la Berlin
Festivalul Internaţional de Literatură de la Berlin este dedicat, anul acesta, literaturii est-europene. Timp de zece zile, 270 de scriitori şi critici renumiţi din toată lumea se adună pentru a susţine lecturi şi discuţii publice şi pentru a readuce în atenţie peisajul cultural şi politic al ţărilor din care provin.
Pe lângă Filip Florian şi Ştefania Mihalache, invitaţi oficiali ai Festivalului, Institutul Cultural Român "Titu Maiorescu" din Berlin completează prezenţa românească din festival prin organizarea unor lecturi publice cu Radu Aldulescu, Matei Florian, T.O. Bobe şi Svetlana Cârstean. Prezenţa românească va fi încheiată cu un concert al Adei Milea, susţinut în data de 25 septembrie, ultima zi a festivalului.
Realism extrem la Festivalul de Film de la Toronto
Regizorul britanic Danny Boyle, premiat cu Oscar pentru "Vagabondul milionar", în 2009, şi-a prezentat lungmetrajul "127 Hours", la Festivalul de Film de la Toronto. Pelicula este inspirată din povestea reală a alpinistului Aron Ralston, care şi-a amputat propriul braţ după un accident cauzat de prăbușirea unei stânci. În vîrstă de 34 de ani, Aron Ralston a fost salvat de alţi turişti din zonă.
Scena amputării a fost descrisă de un reputat critic de film american ca fiind "cea mai realistă filmată vreodată". În timpul premierei de la Toronto, trei spectatori au leşinat, iar un al patrulea a făcut apoplexie. În zilele următoare, cu ocazia proiecţiilor aceluiaşi film, mulţi alţi spectatori au părăsit sala în timpul acestei scene.
Sting şi comuniştii
O organizație comunistă rusă a cerut arestarea cântarețului britanic Sting, pe care îl acuză că promovează public drogurile. Organizația respectivă consideră că astfel de artişti, oricât de iubiţi ar fi de tineri, nu pot apărea pe o scenă din Federaţia Rusă. Artistul nu a comentat acuzaţiile. Sting a susţinut, în această săptămână, câteva concerte la Sankt Petersburg şi la Moscova.
Costurile unui spectacol la TNB vor fi mult mai mari, în ciuda pensionărilor
Teatrul Naţional Bucureşti şi-a anunţat principalele evenimente ale acestui început de stagiune. Două dintre premierele acestei toamne sunt "Spitalul Special", un spectacol de Iosif Naghiu, în cadrul programului "Procesul comunismului" şi "Scara pisicii" de Katalin Thuroczy, în cadrul programului "Uşi deschide pentru toţi". Cu aceeaşi ocazie s-a subliniat şi una dintre principalele probleme cu care teatrul se confruntă, şi anume, lipsa actorilor. Astfel, costurile unui spectacol vor fi mult mai mari, pe viitor, pentru că cei şapte tineri actori recent angajaţi nu reuşesc să acopere deficitul apărut în urma blocării unor posturi şi a pensionării mai multor actori mai ales că, din anul 2012, Teatrul Naţional va avea 6 săli de spectacol.
Exerciții de memorie. Reconstituirea literară a istoriei recente
Institutul Cultural Român va găzdui mâine, de la ora 17.30, dezbaterea "Exerciții de memorie. Reconstituirea literară a istoriei recente" la care vor participa scriitorii Mario Fortunato, Gabriela Adameşteanu, Jan Koneffke, IonVianu şi criticul literar Mircea Martin, moderator al dezbaterii. Printre temele care vor fi discutate se numară motivaţiile alegerii unor subiecte legate de trecutul recent şi modul în care fiecaredintre autorii participanţi se confruntă cu dictaturile prin care au trecut ţările lor în secolul XX. Accesul publicului este liber.
Festivalul de literatură 'Dorel Sibii', la a XI-a ediţie
Comuna arădeană Săvârşin va găzdui în perioada 20-26 septembrie Tabăra Internaţională de Creaţie Literară a Tinerilor Scriitori. În ultimele două zile ale taberei se va desfăşura Festivalul de Literatură 'Dorel Sibii', ediţia a XI-a.
Evenimentul va reuni la Săvârşin scriitori din municipiul şi judeţul Arad, din judeţele limitrofe - Timiş, Hunedoara, Bihor, Alba - precum şi din Serbia şi Ungaria. Născut în zona Săvârşinului, scriitorul Dorel Sibii a fost unul dintre cei mai fermecători şi talentaţi scriitori arădeni. Poet, prozator şi dramaturg pentru copii, cu un umor ingenios şi inepuizabil, artistul a încetat din viaţă la numai 53 de ani.
Două săptămâni de cultură la Muza Fest
'Muza Fest', un festival al artelor aflat la a doua ediţie, propune publicului din Zalău două săptămâni de evenimente culturale, care vor include expoziţii de pictură, muzică corală, poezie, proiecţii de filme contemporane, concerte de jazz sau ateliere de artă digitală, fotografie şi pictură. Festivalul se va desfăşura în perioda 21 septembrie - 2 octombrie şi va reuni mai multe secţiuni astistice.
Guns N' Roses, la Bucureşti
Accesul la concertul pe care trupa americană Guns N' Roses îl va susţine la complexul Romexpo din Capitală, pe 21 septembrie, se face începând cu ora 17.00, urmând ca formaţia Danko Jones să deschidă show-ul la ora 19.00.
De-a lungul anilor, trupa Guns N' Roses a vândut peste 100 de milioane de albume în întreaga lume, a intrat în topul Billboard, în multe topuri europene, dar şi în cele din Asia şi America de Sud. Cel mai bine vândut disc al grupului este "Appetite For Destruction", cu peste 38 de milioane de exemplare vândute la nivel mondial.
Proiect grandios la galeriile Tretiakov
Galeriile Treatiakov din Moscova vor prezenta în această toamnă unul dintre cele mai mari proiecte ale acestui sezon – o expoziţie a lucrărilor pictorului rus Petr Koncealovski. De-a lungul întregii vieţi, pictorul a surprins multe buchete de liliac, care au devenit un atribut caracteristic creaţiei artistului. Apropiat al altor artişti renumiţi , precum Sézanne şi Van Gogh, Koncealovski a lăsat urmaşilor peste 1.500 de lucrări şi aproximativ 500 de picturi în acuarelă.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.