Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
00.30 - 01.30 Album de colectie I • cu Florian Lungu
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
01.30 - 03.30 Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
03.30 - 05.00 Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
20 septembrie 2010
Târgul de Carte Şcolară 'Gaudeamus' , la a VIII-a ediţie
Cea de-a VIII-a ediţie a Târgului de Carte Şcolară 'Gaudeamus' organizat de Radio România, în colaborare cu Uniunea Editorilor din România şi cu sprijinul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, şi-a deschis porţile în acest weekend, în Capitală.
Târgul 'Gaudeamus' face parte din Programul Lectura, proiect de anvergură naţională iniţiat şi derulat din anul 1994 de Radio România, având ca principal obiectiv susţinerea culturii scrise.
Alături de oferta aproape completă de manuale şi de lucrările cuprinse în bibliografia şcolară de literatura română şi universală, evenimentul aduce în faţa publicului cele mai recente apariţii editoriale pentru copii şi adolescenţi şi o gamă largă de materiale didactictice.
Târgul este găzduit de Foaierul Sălii Radio şi poate fi vizitat de luni până vineri între orele 10,00 şi 19,00, sâmbătă, între 10,00 şi 16,00 şi duminică în intervalul orar 10,00 - 14,00.
Tur cultural nocturn de Zilele Bucureştiului
Un tur cultural nocturn care include circa 30 de obiective istorice şi culturale din Capitală se va desfăşura începând de astăzi şi până pe 23 septembrie, cu ocazia Zilelor Bucureştiului, eveniment amplu care marchează împlinirea a 551 de ani de la prima atestare documentară a oraşului.
Proiectul se numeşte "Cu bastonul prin Bucureşti" şi cuprinde un tur-ghidat pietonal nocturn, desfăşurat pe traseul Hanul lui Manuc - Ateneul Român, realizat în fiecare seară de patru ghizi-voluntari ai Asociaţiei Române pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate. Aceştia vor povesti participanţilor istorii interesante ale voievozilor de la Curtea Veche, poveşti ale doamnelor din înalta societate, momente istorice petrecute pe străzile oraşului, viaţa unor personaje influente din Bucureşti, întâmplări comice petrecute pe Lipscani ori la Palatul Telefoanelor, dar şi poveşti de dragoste. Turul este zilnic, începe la ora 19.00 iar punctul de plecare este Hanul lui Manuc.
"Funeralii fericite!" se lansează astăzi
Volumul "Funeralii fericite!", de Adrian Lustig, este lansat astăzi, la Teatrul Odeon din Bucureşti. Lansarea va avea loc la ora 17.00, iar alături de autor vor mai fi prezenţi criticul Alex Ştefănescu şi scriitorul Radu Paraschivescu.
Adrian Lustig publică primul volum, "Romanţă cu stagiari" în 1982. Prima apariţie la televiziune are loc în 1987, cu "O poveste romantică", iar debutul în teatru se petrece la Iaşi, în 2002, cu piesa "Circul Matteo". Cea dintâi piesă radiofonică, "Poker", i se joacă în 2003, în timp ce primul film căruia îi semnează scenariul, "Nunta mută", a apărut în 2008.
"Funeralii fericite!", o odisee dulce-amăruie a unui român aspirant la naturalizare în Franţa, este romanul care îl readuce pe Adrian Lustig în atenţia lumii literare româneşti.
Filmul "Nuntă în Basarabia" – pe ecranele romanânești din 24 septembrie
Filmul "Nuntă în Basarabia", de Nap Toader, va avea premiera în România pe 24 septembrie. Pelicula spune povestea a doi tineri, ea - basarabeancă şi el - român, care merg să facă nuntă la părinţii miresei, pentru a strânge bani. Filmul a avut, înainte de premiera românească, și o premieră la Chişinău. Nap Toader a mărturisit că filmul, "o combinaţie explozivă între liric, comic şi dramatic", are o tentă autobiografică, deoarece el însuşi este căsătorit cu o basarabeancă.
Record de vizitatori la Brukenthal
Palatul baronului transilvănean Samuel von Brukenthal de la Sibiu, care găzduieşte cel mai vechi muzeu din România, deschis publicului în urmă cu 193 de ani, a înregistrat în luna august o cifră record de vizitatori - 58.000 - iar de la începutul anului a fost vizitat de aproape un sfert de milion de oameni.
Palatul Brukenthal de la Sibiu este construit în stilul barocului târziu, după modelul celor vieneze şi a fost restaurat considerabil în ultimii ani, în special pentru a sprijini programul Sibiu - capitală culturală europeană.
Relicve egiptene de vânzare în Spania
Piese de valoare, furate în 1999 în urma vandalizării unui mormânt din perioada Egiptului Antic, au fost descoperite într-un magazin din Spania. Opt plăcuţe din piatră de calcar, acoperite cu hieroglife, au fost descoperite de experţii Universităţii Barcelona în magazinele de antichităţi. Piesele au fost returnate guvernului egiptean.
Personalul instituţiilor din subordinea Ministerului Culturii va fi redus cu aproximativ 12% până la sfârşitul anului, însă această măsură ar urma să nu afecteze personalul de specialitate. Reducerile de personal sunt cauzate de criză şi, implicit, de nevoia unor economii. Ministrul de resort, Kelemen Hunor, a precizat că bugetul Ministerului Culturii a ajuns la 734 de milioane de lei după rectificarea din august, reprezentând doar 0,14% din PIB, faţă de 0,72% în Bulgaria şi 0,53% din PIB în Ungaria. Comparaţia cu bugetul din Austria, însă, este şi mai dezavantajoasă pentru noi, ţara lui Mozart şi Strauss alocând Culturii 1,17% din Produsul intern brut. Kelemen a mai spus că se va lupta ca în bugetul pe 2011 procentul alocat culturii să fie mai mare, arătând că anul viitor se vor acumula o serie de cheltuieli obligatorii, legate atât de finalizarea unor investiţii, cât şi de programarea unor evenimente de amploare, cum ar fi Festivalul Internaţional "George Enescu".
Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul Cultural Român lansează concursul pentru selectarea proiectelor care vor reprezenta România, în categoria 'Partecipazioni Nazionali', la cea de-a 54-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia. Manifestarea se va desfășura anul viitor, în perioada 4 iunie - 27 noiembrie.Termenul limită de înscriere la concurs este 3 decembrie, ora 14,00. Proiectele câştigătoare vor fi anunţate pe 10 decembrie, urmând să fie prezentate la Veneţia în două spaţii expoziţionale, pe durata Bienalei de Artă - Pavilionul României din Giardini di Castello şi Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Tema ediţiei din 2011, aleasă de Bice Curiger - curatoarea generală a celei de-a 54-a ediţii a Bienalei de Artă de la Veneţia -, va fi comunicată pe pagina web a evenimentului.
Concursul se adresează autorilor individuali şi asociaţiilor/ organizaţiilor neguvernamentale de profil, care pot propune proiecte atât pentru Pavilionul României din Giardini di Castello, cât şi pentru Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.
Sibianul Sebastian Stan, de 26 de ani, a câştigat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Alba Iulia, Marele Premiu al Festivalului Naţional de Folclor 'Strugurele de Aur', unul din cele mai importante evenimente de gen din ţară şi în care valoarea totală a premiilor s-a ridicat la aproape 70.000 de lei. După o preselecţie la care s-au înscris aproape o sută de candidaţi şi după un concurs la care au participat peste 40 de tineri interpreţi, 'Strugurele de Aur' şi-a desemnat, sâmbătă seară, laureaţii celei de-a X-a ediţii. Câştigător a fost desemnat unul din cei mai apreciaţi tineri interpreţi de folclor din Ardeal, Sebastian Stan, iar premiul I a fost decernat, la secţiunea solişti vocali, lui Paul Daniel Ananie, de 16 ani, din Vadu Izei, şi taragotistului Ioan Sabău, de 26 de ani, din Satu Mare, la secţiunea solişti instrumentişti. Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia au urcat şi laureaţi ai unor ediţii precedente, cum ar fi Gabriela Tuţă, câştigătoare în 2005, 'Muguri de Tezaur', Ansamblul Centrului 'Augustin Bena' Alba, Ana Ilca Mureşan, Reta Rus sau Adina Hada.
În Aula Magna a Universităţii din Bucureşti, la Palatul Facultăţii de Drept, are loc la această oră deschiderea festivă a lucrărilor Simpozionului Internaţional "Cartea. România. Europa". Lucrările se vor desfăşura până joi, în sălile Hotelului Intercontinental Bucureşti pe 4 secţiuni: Istoria şi civilizaţia cărţii, Ştiinţele informaţiei. Istoria bibliotecilor, Studii euro-asiatice şi afro-asiatice, Cantemir şi epoca sa. Drumuri şi frontiere sud-est europene. Numărul total al participanţilor, care vor susţine comunicări, este de 174. Este vorba despre profesori universitari, cercetători, filologi, istorici, lingvişti, specialişti în domeniile ştiinţifice ale secţiunilor amintite.
Conferinţa anuală a Societăţii Geologice a României se va desfăşura în perioada 5-6 noiembrie. Manifestarea va fi organizată de Societatea Geologică a României, Facultatea de Geologie şi Geofizică a Universităţii din Bucureşti şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină.
Manifestarea este dedicată profesorului Nicolae Anastasiu, membru corespondent al Academiei Române, preşedinte al Societăţii Geologice a României în perioada 2000-2007, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani. Temele conferinţei reflectă preocupările actuale ale comunităţii geologice în domeniul geoştiinţelor, printre acestea numărându-se schimbările globale şi impactul lor asupra mediului, hazard natural şi antropic, resurse minerale şi energetice, mineralogie, petrologie, geochimie, tectonică şi geologie regională, geologie marină şi sedimentologie, politici europene în domeniul geologiei. Cu ocazia conferinţei vor fi acordate două premii: Premiul Dan Giuşcă pentru mineralogie şi Premiul Gheorghe Murgeanu pentru sedimentologie.
Herta Müller, laureata premiului Nobel pentru literatură din 2009, va susţine o dezbatere, în dialog cu Gabriel Liiceanu, pe 27 septembrie, de la ora 18.30, la Ateneul Român din Capitală. Scriitoarea va veni la Bucureşti pe 27 şi 28 septembrie, când Humanitas va lansa o serie de autor care îi este dedicată, în cadrul unei ample campanii ce marchează 20 de ani de la fondarea editurii. Astfel, în timpul vizitei în România, laureata premiului Nobel pentru literatură va susţine, la Ateneul Român din Capitală, o conferinţă, o lectură publică, dar şi un dialog cu Gabriel Liiceanu. Totodată, marţi, 28 septembrie, de la ora 17.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu din Capitală va avea loc lansarea seriei de autor Herta Müller, cu romanele "Leagănul respiraţiei" şi "Călătorie într-un picior" şi o sesiune de autografe. Publicat în 1989, "Călătorie într-un picior", este primul roman scris de Herta Müller după ce a părăsit România.
Programul de rezidenţe "Gabriela Tudor Memorial Exchange Programme SUA - RO", prin care un manager cultural din România se poate perfecţiona în SUA, iar unul american, în România, va fi lansat miercuri, la Institutul Cultural Român.
Proiectul își propune să încurajeze dezvoltarea profesională a managerilor culturali români cu experienţă şi să contribuie la dezvoltarea unor proiecte de schimb şi colaborare artistică între organizaţii şi instituţii culturale din România şi Statele Unite ale Americii. Lansat cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin ICR New York, şi al fundaţiei Trust for Mutual Understanding din New York, programul este dedicat memoriei Gabrielei Tudor, unul dintre primii manageri culturali vizionari din România, cu un rol important în dezvoltarea scenei artistice româneşti. Proiectul se va derula începând de astăzi și până pe 20 noiembrie în România şi SUA şi va include două rezidenţe oferite unor manageri culturali cu experienţă din ambele ţări.
Broccoli este considerat de oamenii de ştiinţă un veritabil "super-aliment" benefic pentru articulaţii şi ar putea sta la baza fabricării unei pilule ce are potenţialul de a vindeca artrita. Broccoli are numeroase proprietăţi anticancer şi este bogat în sulforafan, o substanţă despre care specialiștii au afirmat că are un rol esenţial în protejarea oaselor şi a articulaţiilor. Cercetătorii de la Universitatea East Anglia au descoperit că această substanţă blochează enzimele ce produc distrugerea articulaţiilor în cazul osteoartritei, cea mai comună formă de artrită. Experții britanici au lansat un nou proiect de cercetare despre care se crede că va conduce la punerea la punct a unui tratament pe bază de broccoli pentru cei aproximativ şase milioane de pacienţi din Marea Britanie care suferă de această maladie.
Şase spectacole au fost selectate pentru a fi prezentate în cadrul celei de-a cincea ediţii a Festivalului Unidrama de la Târgu Mureş. Evenimentul va avea loc în perioada 18-24 octombrie. Este vorba de "Amalia respiră adânc", de Alina Nelega, o producţie a Teatrului ACT şi a Studioului de Teatru Casandra, "G.O.D." un spectacol de Marcel Ţop, după texte de Eric Bogosian, cu Toma Dănilă şi participarea video a lui Marius Bodochi, o producţie a Teatrului LUNI de la Green Hours, "M-am întors de la supermarket şi i-am tras o mamă de bătaie fiului meu", adaptare după Rodrigo García, un spectacol de şi cu Adina Lazăr, de la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii "Babeş Bolyai" din Cluj-Napoca, "Mizerabilii, mon amour", adaptare de Alina Rece după "Ai toată viaţa înainte", de Romain Gary, şi "Mizerabilii", de Victor Hugo, cu Oana Stancu, prezentat de Teatrul pentru copii şi tineret "Colibri" Craiova. Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Unidrama de la Târgu Mureş este organizată în parteneriat de Centrul Multimedia Teatru 74, administraţia locală şi judeţeană şi UNITER.
Cvartetul de coarde Rimski-Korsakov din Sankt Petersburg va concerta mâine la Bucureşti la Sala Tinerimea Română. Evenimentul va fi organizat de Biblioteca Metropolitană din Bucureşti şi Ambasada Federaţiei Ruse. Intrarea la concert este liberă. Cvartetul de coarde, înfiinţat în anul 1939, este format din Mikhail Bondarev - vioară, Ekaterina Belisova - vioară, Aleksey Popov - alto şi Anton Andreev - violoncel. Cvartetul Rimski-Korsakov din Sankt Petersburg concertează foarte mult în Rusia, dar şi în alte ţări europene, cum ar fi Germania, Italia, Franţa, Marea Britanie, Finlanda, Malta, Polonia şi Cehia.
Volumul "Funeralii fericite!", de Adrian Lustig, va fi lansat în această seară, la Teatrul Odeon din Bucureşti. Evenimentul va avea loc la ora 17.00, iar alături de autor vor mai fi prezenţi criticul Alex Ştefănescu şi scriitorul Radu Paraschivescu. Adrian Lustig a absolvit cursurile Facultăţii de Automatică a Politehnicii din Bucureşti, iar din 1989 este doctor în calculatoare electronice al Institutului Politehnic bucureştean. A debutat în presă în 1979, în revista Luceafărul, pentru ca trei ani mai târziu să-i apară primul volum, "Romanţă cu stagiari". Prima apariţie la televiziune are loc în 1987, cu "O poveste romantică", iar debutul în teatru se petrece la Iaşi, în 2002, cu piesa "Circul Matteo". Cea dintâi piesă radiofonică, "Poker", i se joacă în 2003, în timp ce primul film căruia îi semnează scenariul, "Nunta mută", a apărut în 2008. "Funeralii fericite!", o odisee dulce-amăruie a unui român aspirant la naturalizare în Franţa, este romanul care-l readuce pe Adrian Lustig în atenţia lumii literare româneşti, după o perioadă rezervată altor priorităţi.
Un spectacol memorial dedicat actorului Ştefan Iordache, cu momente din filmografia sa şi cu mai mulţi actori invitaţi, dar şi premiera concertului lui Tudor Gheorghe "Cavalerii felinarelor târzii" se numără printre reprezentaţiile Festivalului Artelor Bucureşti, care va avea loc între 10 şi 15 octombrie.
Biletele pentru evenimentele din cadrul festivalului au fost puse deja în vânzare şi sunt disponibile în reţeaua Vreau Bilet. Şi la această a doua ediţie, actorul Radu Beligan va fi preşedintele onorific al festivalului. Printre participanţii la eveniment au fost anunţaţi şi dirijorul Justus Franz, alături de Orchestra Philarmonie der Nationen, artiştii Teatrului de Operă şi Balet din Kiev, violonistul Alexandru Tomescu şi actorii Dan Puric şi Florin Piersic. În 2008, organizatorii au declarat că festivalul, aflat atunci la prima ediţie, va avea loc la fiecare doi ani, alternativ cu Festivalul Internaţional "George Enescu". Directorul Festivalului este Pepino Popescu, preşedintele Asociaţiei Culturale "Maria Domina".
Cântăreţul Ştefan Hruşcă va susţine un concert de colinde, pe 9 decembrie, la Sala Palatului din Bucureşti. Evenimentul va deschide sezonul colindelor şi datinilor româneşti de Crăciun. Ştefan Hruşcă revine în România pentru întâlnirea cu publicul şi pentru tradiţionalele concerte de sărbători. Ştefan Hruşcă, figură reprezentativă a colindelor româneşti şi îndrăgit interpret de muzică folk, a debutat ca artist în 1981, alături de Cenaclul Flacăra. În trei ani susţinuse deja peste o mie de spectacole împreună cu cenaclul. În 1991, el s-a stabilit în Canada, dar revine în fiecare an în ţară pentru a petrece sărbătorile în ţinutul de care se simte profund legat, Maramureş.
Trupa Anathema revine la Bucureşti, într-un concert care va avea loc pe 19 noiembrie, la Arenele Romane. Biletele pentru eveniment au fost puse în vânzare şi au preţul de 70 de lei. Anathema vine din celebrul Liverpool, oraş britanic ce a dat rock-ului mondial multe nume care au intrat în istoria genului. Alături de nume ca Paradise Lost şi My Dying Bride, Anathema a jucat un rol important în dezvoltarea sound-ului death/ doom şi gothic metal. Începând cu albumul "Etheric", trupa se distanţează de curentul death/ doom, optând pentru un sound mai melodic şi anunţându-şi tranziţia către un gen nou - atmospheric rock. Cel mai recent album al trupei - "We're Here Because We're Here" - a fost lansat la finalul lunii mai 2010.
Festivalul Internaţional de Film Ro-IFF, ajuns la cea de-a şasea ediţie, va avea loc anul acesta între 1 şi 10 octombrie, la Bucureşti. Evenimentul va include un concert al trupei-tribut Abba Generation şi un recital al pianistului şi compozitorului Nicola Piovani. Proiecţiile din cadrul Festivalului Ro-IFF 2010 vor avea loc în cinematografele Scala şi Eforie. Festivalul cuprinde cinci secţiuni: competiţia CineMareaNeagră, Femeia în cinema, Underground, Focus şi Panorama. Trupa-tribut Abba Generation va concerta la Sala Palatului, pe 3 octombrie, interpretând în două ore 24 de hituri ale celebrei formaţii suedeze. Abba Generation are şapte membri, din Marea Britanie, iar producţia spectacolului care va fi prezentat la Bucureşti a fost realizată în Franţa.
Peliculele "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, şi "Concertul", de Radu Mihăileanu, se află pe lista celor 46 de producţii europene eligibile pentru o nominalizare la ediţia din 2010 a premiilor Academiei de Film Europene. Producțiile selectate au fost votate de membrii Academiei de Film Europene şi de un comitet format din reprezentanţii board-ului de conducere al instituţiei, alături de experţii Gunnar Bergdahl, Pierre-Henri Deleau, Stefan Kitanov, Derek Malcolm şi Nikolaj Nikitin. În săptămânile următoare, cei 2.300 de membri ai Academiei de Film Europene vor vota peliculele care vor fi nominalizate la mai multe categorii de premii. Nominalizările vor fi anunţate pe 6 noiembrie, la Festivalul European de Film de la Sevilla. Cea de-a 23-a ediţie a premiilor Academiei de Film Europene va avea loc pe 4 decembrie, la Tallinn, în Estonia. Anul trecut, "The White Ribbon", în regia lui Michael Haneke, a fost distins cu premiul pentru cel mai bun film european.
Cunoscuta realizatoare radio, Rodica Sava a încetat din viață la sfârșitul săptămânii trecute în urma unei îndelungi suferințe. Din 1994 pâna în 2007 a fost Redactor Şef adjunct al Redacţiei Muzicale din cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune. Activitatea de jurnalist s-a concretizat în mii de emisiuni de analiză muzicologică, de critică muzicală la Radio, numeroase emisiuni la Televiziunea Naţională , articole în presa scrisă. A semnat ample reportaje inspirate de evenimente muzicale internaţionale la care a participat în Italia, Franța, Elveţia, Marea Britanie, Grecia. În anul 1993 a lansat la Radio România o emisiune - concert cu public, unică în peisajul muzical naţional, desfăşurată sub genericul "Muzicieni de azi...muzicieni de mâine". Din anul 1998 a fost Director artistic al Festivalului Naţional "Tinere talente" de la Râmnicu Vâlcea, festival la care au participat , anual, zeci de tineri interpreţi din întreaga ţară. Tot acolo s-au lansat, în viaţa muzicală, tineri care aspirau la cariera de dirijor. O parte din manifestările Festivalului au fost transmise, în direct, de Radio România Cultural. Înmormântarea va avea loc mâine, ora 14,00, la Cimitirul Calvin din Bucureşti.
Actorii Marisa Tomei şi Ethan Hawke vor juca în două spectacole Off Broadway în sezonul 2010 - 2011. Ethan Hawke va juca alături de Natasha Lyonne, Daphne Rubin-Vega, Becky Ann Baker, Gordon Clapp şi Thomas Guiry în spectacolul "Blood from a Stone", piesa lui Tommy Nohilly care spune povestea unui muncitor din clasa de mijloc din Connecticut. Scott Elliott va regiza spectacolul, care se joacă în perioada 13 decembrie 2010 - 19 februarie 2011. Marisa Tomei va juca alături de Frank Whaley în piesa lui Wallace Shawn "Marie and Bruce", despre o căsătorie care se destramă. Spectacolul, tot în regia lui Elliott, se joacă în perioada 3 martie - 23 aprilie 2011.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.