DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
22.50 - 23.00
Poezie romaneasca • I.L.Caragiale. Realizator Emil Buruiană

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
23.00 - 23.50
Arhive pop-rock • Realizator Cristian Marica

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
23.50 - 24.00
Poezie universala • Din Omilia metrică 'Despre dragoste'. Realizator Dan Verona

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

21 septembrie 2010

Profesori de renume ai Academiei din Sablé vor susţine la Cluj-Napoca, între 27 septembrie şi 1 octombrie, cursuri de formare în muzică barocă şi dansul specific acestei perioade istorice europene. Toate cursurile vor fi însoţite, în fiecare seară, de un concert de muzică barocă, la Biserica Reformată şi la Catedrala Sfântul Mihail. Mişcarea barocă europeană ''a strălucit în Transilvania'', în oraşul Cluj-Napoca, cele mai multe dintre construcţiile reprezentative fiind construite în stilul arhitecturii secolului al XVII-lea. Binecunoscut în Transilvania pentru activitatea sa în sfera artei baroce, fotograful Ferrante Ferranti va prezenta, cu prilejul sesiunii formative, la Universitatea de Arte şi Design, o expoziţie cu lucrările sale, dedicate artei baroce din America Latină, intitulată ''Drumurile Noii Lumi - Les chemins du Nouveau Monde''.

De astăzi și până duminică, începând cu ora 19:00, la Sala Nouă a Teatrului de Comedie din str. Sfânta Vineri nr. 11, Opera Prima revine în atenţia tinerilor bucureşteni şi nu numai, cu Ministagiunea de Toamnă în cadrul căreia va avea premiera spectacolul "Dragă Elena Sergheevna/Şantaj". Ministagiunea se va bucura de prezenţa domnilor Paul Chiribuţă – iniţiatorul şi coordonatorul proiectului Opera Prima şi George Mihaiţă – directorul Teatrului de Comedie şi al Asociaţiei UNESCO Adolescenţii. Intrarea este liberă, în limita celor 60 de locuri disponibile. Proiectul Opera Prima este coordonat de o echipă de tineri profesionişti, masteranzi şi absolvenţi ai U.N.A.T.C. "Ion Luca Caragiale" Bucureşti: Sorina Ştefănescu, Alexandru Mâzgăreanu, Maria Pitea şi Sorina Diaconu.

Actorul Ion Caramitru va susţine conferinţa "Limitele aşteptării", pe 11 octombrie, la Palatul Copiilor, în cadrul Festivalului Artelor Bucureşti. Expunerea are la bază conferinţa susţinută, în 1992, în Camera Comunelor din Londra şi a fost gândită pentru a exprima respectul şi recunoştinţa familiilor celor căzuţi în Revoluţie şi revoluţionarilor. Festivalul Artelor București se va desfășura luna viitoare, în perioada 10-15 octombrie.

Palatul Mogoşoaia vă aşteaptă în această lună cu un regal de pictură contemporană: la Foişor, Adela Petrescu, la Cuhnia Dan Palade, iar la parter transilvăneanul Ioan Iacob. "Pată de culoare" este titlul sub care expune la palatul Mogoşoaia Ioan Iacob, artist transilvănean activ la Düsseldorf din anul 1980, unde, după trei ani de studii la Kunstakademie, în clasa lui Graubner, - ce se vor incheia in 1984 ca asistent al maestrului - primeşte mai multe burse de studii şi un premiu de promovare din partea Fundaţiei Max Ernst. De atunci, Iacob a expus mult şi cu succes în Germania, picturile lui intrînd încă din anii debutului în mari colecţii particulare, dar a fost prezent şi la Sibiu, capitala culturală europeană a anului 2007, cu o expoziţie de mare forţă, prezentată sub sintagma "Întunericul roşu". Roşul era, cu adevărat, fundalul, motivul, atmosfera, întunericul şi dominanta patetică a acelor remarcabile pânze.

Regizorul filmelor "Avatar" şi "Titanic", canadianul James Cameron, va produce un remake pentru televiziune al cunoscutului film de acţiune "True Lies", care ar urma să fie difuzat de ABC, anunţă presa internaţională. Lansată în 1994, pelicula originală l-a avut ca protagonist pe Arnold Schwarzenegger şi a realizat încasări de 380 de milioane de dolari în toată lumea. Cameron este lider autoritar într-un clasament al cineaştilor din toate timpurile, alcătuit în funcţie de încasările filmelor realizate. "Avatar" a obţinut peste 2,7 miliarde de dolari din vânzarea de bilete, record absolut în istorie, fiind urmat de "Titanic", cu 1,8 miliarde.

Actorul Horia Şerbănescu va fi înmormântat astăzi la ora 12 la Cimitirul Bellu din Capitală. Artistul a murit la sfârșitul săptămânii trecute la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, la vârsta de 86 de ani, în urma unei lungi suferinţe provocate de o boală cronică. Horia Șerbănescu a fost un popular actor bucureştean, activând atât pe scena teatrului de revistă şi de comedie, cât şi în televiziune. El a deţinut, de asemenea, câteva roluri în filme. Şerbănescu a debutat pe scenă la vârsta de 5 ani, în 1929, în rolul regelui Mihai din spectacolul "Miss Revista". Atunci a fost descoperit pe scena de la Cărăbuș de regizorul Paul Gusti, care l-a adus la Teatrul Național în rolul Statu Palmă Barbă Cot din "Rodia de Aur", spectacolul fiind primul de acest gen transmis la Radiodifuziunea Română. Astfel, Horia Șerbănescu a devenit cel mai vechi colaborator al Radioului Public.

Premiul Marin Sorescu pe anul 2010 va fi decernat joi, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Târgul de Carte Bok&Bibliotek de la Goteborg. Numele laureatului va fi dezvăluit cu ocazia ceremoniei. La eveniment vor participa patru dintre membrii juriului - Dan Shafran, Jonas Ellerstrom, Gabriella Hlkansson şi Annina Rabe. Premiul este decernat anual, în perioada toamnei, unui scriitor suedez care 'desfiinţează graniţe şi creează locuri de întâlnire, care prin opera sa face posibilă comunicarea între diferite forme de expresie culturală'. Valoarea premiului este de 50.000 de coroane suedeze, câştigătorului fiindu-i înmânat şi un trofeu conceput şi realizat de artista Kuki Constantinescu. Laureaţii de până acum ai premiului - Steve Sem-Sandberg, Nina Burton şi Peter Handberg - se vor întâlni duminica viitoare, tot în cadrul Târgului, pentru un seminar pe tema rolului crescând pe care îl joacă documentarea ştiinţifică în literatura suedeză contemporană.

Teatrul de Păpuşi "Puck" din Cluj-Napoca pleacă în turneu în Statele Unite ale Americii, la invitaţia Universităţii de Stat din Arizona, cu spectacolul "Cartea cu Apolodor" de Gellu Naum. Turneul are loc până pe 3 octombrie şi, pe lângă reprezentaţia de la Arizona State University, sunt programate două spectacole la The Great Arizona Puppet Theatre şi la sediul Comunităţii româneşti din Phoenix, Arizona. Proiectul face parte dintr-un program de colaborare între Teatrul "Puck" şi School of International Letters and Cultures şi Romanian and Central European Collaborative College of Liberal Arts and Sciences.În acest an, pe lângă sprijinul partenerilor americani, turneul a fost susţinut şi de Ministerul Culturii.

Pelicula 'Morgen regizată de Marian Crişan rulează în premieră în Italia, în cinematografele din Milano. Ajuns la a 31-a ediţie, Festivalul Panoramica din orașul Italian face o retrospectivă a filmelor premiate la Festivalul de Film de la Locarno şi la Bienala de la Veneţia. Anul acesta, singura producţie românească este 'Morgen' de Marian Crişan. Filmul a fost distins cu 'Premiul Special al Juriului' la Festivalul de la Locarno. 'Morgen' este povestea lui Nelu, din Salonta, un orăşel la graniţa României cu Ungaria. El lucrează la un magazin şi, în timpul liber, pescuieşte. Locuieşte cu soţia Florica, într-o casă de ţară. Cea mai mare grijă a lor este să repare acoperişul locuinței.

Cântăreţele Lady Gaga şi Katy Perry au primit câte cinci nominalizări la gala MTV European Music Awards din 2010. Evenimentul va avea loc pe 7 noiembrie, la Madrid. Ambele cântăreţe vor fi însoţite de o altă concurentă puternică, Rihanna, în trei dintre cele cinci categorii - "cel mai bun artist pop", "cea mai bună cântăreaţă" şi "cel mai bun cântec". La categoria "cea mai bună cântăreaţă", cele trei artiste concurează cu Miley Cyrus şi Shakira. La categoria "cel mai bun cântăreţ" au fost nominalizaţi Eminem, Justin Bieber, Usher, Enrique Iglesias şi Kanye West. Piesele "California Gurls", interpretată de Katy Perry, şi "Telephone", interpretată de Lady Gaga în duet cu Beyonce, vor concura la categoria "cel mai bun videoclip".

Rodica Sava va fi înmormântată astăzi, la ora 14, la Cimitirul Calvin din Capitală. Cunoscuta realizatoare radio a încetat din viață la sfârșitul săptămânii trecute în urma unei îndelungi suferințe. Din 1994 pâna în 2007 a fost Redactor Şef adjunct al Redacţiei Muzicale din cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune. Activitatea de jurnalist s-a concretizat în mii de emisiuni de analiză muzicologică, de critică muzicală la Radio, numeroase emisiuni la Televiziunea Naţională , articole în presa scrisă. A semnat ample reportaje inspirate de evenimente muzicale internaţionale la care a participat în Italia, Franța, Elveţia, Marea Britanie, Grecia. În anul 1993 a lansat la Radio România o emisiune - concert cu public, unică în peisajul muzical naţional, desfăşurată sub genericul "Muzicieni de azi...muzicieni de mâine". Din anul 1998 a fost Director artistic al Festivalului Naţional "Tinere talente" de la Râmnicu Vâlcea, festival la care au participat , anual, zeci de tineri interpreţi din întreaga ţară. Tot acolo s-au lansat, în viaţa muzicală, tineri care aspirau la cariera de dirijor. O parte din manifestările Festivalului au fost transmise, în direct, de Radio România Cultural.

Regizorul Claude Lelouch şi actorii Audrey Dana şi Laurent Couson vor participa la premiera de gală a filmului "Ces amours-la/ Iubiri din trecut". Evenimentul va avea loc vineri, de la 19.30, la CinemaPRO. "Iubiri din trecut" a prins viaţă pe 8 iunie 2009, în România, filmările fiind continuate în oraşul francez Beaune, localitate în care Claude Lelouch a înfiinţat o şcoală de cinematografie. Din distribuţie fac parte vedete consacrate, ca Anouk Aimee şi Dominique Pinon, dar şi actori la început de carieră, precum Audrey Dana, Samuel Labarthe, Laurent Couson, Giles Lemaire şi Jacky Ido. Pe generic se regăsesc şi actori români - Zoltan Butuc, Ştefan Velniciuc, Ingrid Bisu, Nicolle Gheorghiu şi Marie Beldiman – care au avut onoarea de a lucra alături de nume sonore ale cinematografiei franceze, dar şi cu muzicieni celebri, precum Massimo Ranieri, Liane Foly şi Raphael. Filmat în cinci săptămâni, "Iubiri din trecut" reuşeşte să cuprindă într-un mod ingenios şase decenii de istorie europeană văzute prin ochii personajului principal feminin, Ilva, interpretat de actriţa Audrey Dana.

Scriitorii Ruxandra Cesereanu, Lucian Dan Teodorovici, Corin Braga şi Florin Lăzărescu participă la Festivalul de povestiri "1001 de nopţi". Evenimentul se va desfășura începând de mâine și până vineri, la New Orleans. Festivalul de povestiri "1001 de nopţi în New Orleans: Nopţi de arăbesc creol şi fascinaţie transilvano-moldavă! O bătălie a barzilor!" este organizat de Institutul Cultural Român de la New York, în colaborare cu Universitatea din New Orleans.Alături de cei patru scriitori români, sunt invitaţi studenţii Marius Conkan şi Bogdan Odăgescu, de la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, selectaţi dintre participanţii la atelierul de povestiri "1001 nopţi", susţinut de Ruxandra Cesereanu pe durata unui an şi jumătate, şi scriitorii americani Dave Brinks, Bill Lavender, Jessica Faust-Spitzfaden, R. Moose Jackson, James Nolan şi DeWitt Brinson. Maestrul de ceremonii va fi scriitorul american de origine română Andrei Codrescu.

Piesa "A Million Love Songs", a grupului Take That, a fost desemnată cea mai frumoasă baladă de dragoste din toate timpurile. Și asta în urma unui sondaj realizat în Marea Britanie de site-ul OnePoll.com.Grupul Take That a lansat această piesă în anul 1992. Cântecul "A Million Love Songs" a fost compus de Gary Barlow pe când acesta avea doar 15 ani. Pe locul al doilea s-a clasat balada "(Everything I Do) I Do It for You", interpretată de Bryan Adams, care a petrecut 16 săptămâni în fruntea topului britanic, în 1991. Poziţia a treia a fost ocupată de single-ul "Always", lansat de rockerii americani din trupa Bon Jovi în anul 1994.

Organizatorii festivalului artelor 'Muza Fest 2010' speră să atragă un număr cât mai mare de tineri la evenimentele culturale ce se vor derula la Zalău. Manifestările vor avea loc începând de astăzi, timp de două săptămâni. În programul festivalului organizat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău - Galeria de Artă 'Ioan Sima', sunt incluse expoziţii de pictură, muzică corală, poezie, proiecţii de filme contemporane, concerte de jazz, dar şi ateliere de artă digitală, fotografie şi pictură unde se aşteaptă un interes mai mare din partea elevilor şi liceenilor. Festivalul se doreşte a fi şi un omagiu adus fostului director al Muzeului Judeţean, Alexandru Matei, decedat recent. Deschiderea oficială a manifestării va avea loc astăzi, la Galeriile de Artă 'Ioan Sima' din Zalău, prin vernisajul unei expoziţii retrospective a pictorului Szabo Vilmos.

Lucrările 'Natură statică' şi 'Semănători' semnate de Theodor Pallady, respectiv Camil Ressu sunt cel mai bine cotate la licitaţiile care vor fi organizate în această săptămână de casele Alis şi GoldArt. Tablourile vor fi puse în vânzare la peste 11.000 de euro. Casa Alis organizează astăzi în clădirea Uzinexport o nouă sesiune în care cap de afiş este Theodor Pallady cu 'Natură statică cu portocală', tablou ce va fi scos la licitaţie la suma de 75.000 de lei. În catalogul licitaţiei, care cuprinde 76 de tablouri, mai figurează şi alte lucrări valoroase, printre acestea numărându-se 'Portret de fată' de Camil Ressu, la 36.000 de lei, 'Fată cosând' de Samuel Mutzner, la 35.000 de lei, 'Firenze' de Ştefan Dimitrescu, la 25.000 de lei. La GoldArt, licitaţia de duminică, de la galeria Galateca a Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti, se înscrie în seria sesiunilor consacrate 'lucrărilor pe hârtie', cu accent pe carte, asfel încât la acest capitol vor fi puse în vânzare 241 de opere. Printre cele mai valoroase se numără un portret inedit din tinereţe al Principesei Elisabeta, dăruit Elenei Văcărescu, însoţit de o casetă cu 44 de fotogravuri cu 'Meisterwerke der Malerei - Alte Meister', estimat la 5.000-5.500 de lei, două lucrări de Carmen Sylva - 'Bucureşti' şi 'Main Rhein' -, la 3.000-3.200 de lei sau două reproduceri mecanice a lucrărilor Regele Ferdinand şi Regina Maria semnate de Costin Petrescu, la 1.800 de lei.

Peliculele "Aurora", de Cristi Puiu, "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", de Andrei Ujică, şi "Portretul luptătorului la tinereţe", de Constantin Popescu, vor fi prezentate la cea de-a 54-a ediţie a BFI London Film Festival. Evenimentul se va desfășura luna viitoare între 13 și 28 octombrie. Astfel, pelicula lui Puiu va fi prezentată în secţiunea "Film on the Square", alături de alte 38 de producții din lume, în timp ce filmele lui Ujică şi Popescu vor fi proiectate la secţiunea "Cinema Europa", alături de alte 37 de pelicule europene. Pe de altă parte, scurtmetrajul "Derby", de Paul Negoescu, va fi proiectat în secţiunea "We're the Kids from Suburbia". Lungmetrajul "Aurora", care a avut premiera mondială în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes, anul acesta, îl prezintă pe Cristi Puiu nu doar în calitate de regizor, ci şi în calitate de actor în rol principal.

Pelicula "The King's Speech", care prezintă povestea lui George al VI-lea, ce îşi învinge bâlbâiala şi îşi asumă pe deplin rolul de rege al Marii Britanii în vreme de război, a câştigat, la sfârșitul săptămânii trecute, mult râvnitul premiu al publicului la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto. Având la bază un scenariu scris de David Seidler şi fiind regizat de Tom Hooper, filmul relatează dificultăţile întâmpinate de George al VI-lea cu ocazia preluării tronului, după abdicarea fratelui său, în anul 1936. Colin Firth joacă rolul unui rege frământat de numeroasele probleme cu care se confruntă, iar Geoffrey Rush interpretează rolul unui terapeut de origine australiană - Lionel Logue -, care îl ajută pe monarhul britanic să îşi controleze bâlbâiala. Al doilea premiu ca importanţă a fost acordat filmului kenyan "The First Grader", de Justin Chadwick.

Zilele Muzicale 'George Enescu', manifestare aflată la cea de-a VI-a ediţie, începe, astăzi, la Timişoara. De la ora 19,00, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, va avea loc un Recital de violoncel şi pian susţinut de Alexandra Guţu şi Dragoş Mihăilescu. În program sunt cuprinse lucrări de Chopin (Sonata în sol major op. 65 pentru violoncel şi pian) şi George Enescu (Sonata a II-a în do major op. 26 nr. 2 pentru violoncel şi pian). Vineri, de la aceeaşi oră şi în acelaşi loc, melomanii sunt invitaţi la un Concert simfonic dirijat de maestrul Radu Popa. Solişti: mezzosoprana Katarzyna Sadej, Gabriel Popa (vioară) şi Sontraud Speidl (Germania - pian).

Şi în 2010, Radio România Cultural are acoperire culturală naţională – o demonstrează şi seria de emisiuni speciale "Douăzeci, zece – proba de cultură". O dată pe lună, sub acest titlu, "Douăzeci, zece – proba de cultură", de la Radio România Cultural, "probează" faptul că, indiferent unde şi de unde, cultura contează! Seria de emisiuni continuă mâine, cu o ediţie specială, într-un loc de asemenea special! Librăriile Cărtureşti-Verona din Bucureşti găzduiesc cea de-a doua ediţie a Science Café-ului iniţiat în luna iunie. De data aceasta, întâlnirea de miercuri seara, de la ora 19.00, este dedicată unui eveniment deosebit de important ce are loc la Bucureşti în perioada 21- 24 septembrie: cea de-a doua ediţie a conferinţei "Diaspora în Cercetarea Ştiinţifică şi Învăţământul Superior din România", la care Radio România Cultural este partener exclusiv radio. Organizată sub motto-ul "Chemarea la Naţională a cercetătorilor români din diaspora", conferinţa din acest an va reuni peste 700 de participanţi, dintre care peste 200 provenind din diaspora.

Legendara trupă americană Guns N'Roses, cunoscută lumii întregi pentru hit-uri precum "Sweet Child O'Mine" şi "Don't Cry", va concerta în premieră în România, în această seară. Guns N'Roses, trupă rock înfiinţată în 1985, a vândut de-a lungul anilor peste 100 de milioane de albume în întreaga lume. Fiecare disc al trupei a intrat în topul Billboard, în multe topuri europene, dar şi în cele din Asia şi America de Sud. Încă de la înfiinţarea trupei punctul de atracţie a fost solistul vocal Axl Rose, pe numele său adevărat, William Bruce Rose, care a dat grupului un farmec aparte prin timbrul său vocal, dar şi prin prestaţia live. După 1993, când trupa s-a desfiinţat, nimeni nu se mai aştepta ca aceasta să revină, însă în 2008 membrii formației au revenit în atenţie cu un nou album, "Chinese Democracy".

"Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban - propunerea României la premiile Oscar, la secţiunea "Cel mai bun film străin", la ediţia de anul viitor -, va avea premiera în cinematografele din Statele Unite ale Americii pe 5 ianuarie 2011. Producția, debutul în lungmetraj al lui Florin Şerban, este primul film românesc din ultimii 17 ani care a intrat în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin şi a reuşit să ia şi două premii importante: marele premiu al juriului - Ursul de Argint şi distincţia "Alfred Bauer". Totodată, proiectul "Eu când vreau să fluier, fluier" a primit două premii la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo: în 2009 a primit servicii de postproducţie în valoare de 80.000 de euro, iar în 2008 a primit premiul The Magic Box Service la CineLink. Nominalizările la premiile Oscar 2011 vor fi anunţate pe 25 ianuarie, la Samuel Goldwyn Theater din Los Angeles, iar cea de-a 83-a gală a premiilor Oscar va avea loc la Los Angeles, pe 27 februarie 2011.

Postul de televiziune britanic Sky va lansa, la 1 octombrie, primul canal 3D din Europa, care va avea în grila de programe filme, sport şi emisiuni culturale. În primul weekend de emisie, Sky 3D va transmite, printre altele, un turneu de golf şi filmele "Bolt" şi "Monster vs. Aliens", ambele 3D. Potrivit reprezentanţilor postului de televiziune, noul canal a încheiat contracte cu studiourile cinematografice Disney, Fox, Universal, Warner Brothers, Paramount şi DreamWorks, pentru a putea difuza cele mai bune producţii de la Hollywood realizate în format tridimensional. În privinţa transmisiunilor sportive, este sigur că Sky 3D va transmite meciuri din prima liga de fotbal a Angliei.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!