DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
21.30 - 22.00
Amintiri cu si despre artisti plastici • Realizator Roxana Pasculescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
22.00 - 22.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
22.15 - 22.50
Idei in nocturna - Sensurile si contrasensurile democratiei • Realizatori Elena Perdichi si Dan Manolache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

23 septembrie 2010

Premiul Marin Sorescu pe anul 2010 va fi decernat astăzi, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Târgul de Carte Bok&Bibliotek de la Goteborg. Numele laureatului va fi dezvăluit cu ocazia ceremoniei. La eveniment vor participa patru dintre membrii juriului - Dan Shafran, Jonas Ellerstrom, Gabriella Hlkansson şi Annina Rabe. Premiul este decernat anual, în perioada toamnei, unui scriitor suedez care 'desfiinţează graniţe şi creează locuri de întâlnire, care prin opera sa face posibilă comunicarea între diferite forme de expresie culturală'. Valoarea premiului este de 50.000 de coroane suedeze, câştigătorului fiindu-i înmânat şi un trofeu conceput şi realizat de artista Kuki Constantinescu. Laureaţii de până acum ai premiului - Steve Sem-Sandberg, Nina Burton şi Peter Handberg - se vor întâlni duminica viitoare, tot în cadrul Târgului, pentru un seminar pe tema rolului crescând pe care îl joacă documentarea ştiinţifică în literatura suedeză contemporană.

Festivalul Internaţional de film Document.Art se va desfăşura între 30 septembrie şi 2 octombrie, la Otopeni. Evenimentul are trei secţiuni tematice competiţionale: Artă, Ecologie şi Turism. Trofeul Document.Art este însoţit de un premiu în valoare de 5.000 de euro oferit de MDV Film, Bucureşti. Premiul constă în servicii de postproducţie acordate câştigătorului pentru o viitoare producție. Pe lângă trofeul festivalului vor mai fi acordate premii pentru cel mai bun film de artă/ ecologie/ turism, pentru cel mai bun spot promoţional pe teme de turism, pentru cea mai bună coloană sonoră, cea mai bună imagine şi cea mai bună regie.

Noaptea Cercetătorilor, care este sărbătorită mâine în peste 30 de ţări, cuprinde şi o serie de manifestări - activităţi pentru copii, liceeni şi studenţi, dar şi pentru publicul larg - care vor avea loc la Muzeul Naţional de Geologie din Capitală. Noaptea Cercetătorilor este un eveniment ce-şi propune să-i aducă pe oamenii de ştiinţă şi lumea lor deosebită mai aproape de publicul larg. La Muzeul de Geologie din Capitală vor avea loc cu această ocazie experimente, proiecţii multimedia, prezentări şi discuţii incitante. Pentru copii şi adolescenţi vor fi organizate, între orele 10.00 şi 18.00, ateliere de creaţie unde îşi vor putea testa limitele, concursuri şi jocuri cu premii ce vor stimula curiozitatea şi interesul pentru cercetare, ştiinţă şi tehnică. După ora 18.00, când se deschide oficial Noaptea Cercetătorilor, vor avea loc activităţi pentru publicul larg ce vor consta în proiecţii de filme documentare, prezentare de proiecte de cercetare. În România, evenimentul va fi sărbătorit în 11 oraşe.

Muzicianul american Herbie Hancock, unul dintre cei mai reprezentativi artişti ai jazz-ului modern, va concerta luna viitoare la Bucureşti. Evenimentul va avea loc la Sala Palatului, pe 29 octombrie. Cu un portofoliu ce reuneşte 50 de albume proprii, peste 20 de milioane de copii vândute în întreaga lume, 12 premii Grammy, un premiu Oscar pentru coloana sonoră a filmului "Round Midnight", precum şi alte peste 25 de distincţii - printre care Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Ofiţer primit la Paris în 1985, dar şi titlul de artistul anului oferit de fundaţia Harvard în anul 2008 -, şi numeroase colaborări de succes alături de nume celebre ca Miles Davis, Joni Mitchell, Stevie Wonder, Sting, Annie Lennox, Christina Aguilera, Carlos Santana, Norah Jones şi Leonard Cohen, Herbie Hancock este considerat unul dintre cele mai reprezentative nume ale jazz-ului modern internaţional.

Actorul Frank Langella a fost desemnat preşedintele juriului ediţiei din acest an a Festivalului de Film de la Zurich. Evenimentul va avea loc începând de astăzi și până pe 3 octombrie. Actorul american, cunoscut pentru rolurile din "Dracula" şi "Frost/Nixon", va putea fi văzut în curând pe marile ecrane în "Wall Street: Banii sunt făcuţi să circule", regizat de Oliver Stone, şi în drama "All Good Things", realizată de Andrew Jarecki. Din juriul secţiunii internaţionale a Festivalului de Film de la Zurich fac parte scenaristul Barry Gifford, regizoarea argentiniană Julia Solomonoff, cineastul mexican Carlos Cuaron, actorul elveţian Anatole Taubman şi Sharon Swart, fost editorialist al revistei Variety.

La Institutul Cultural Român va avea loc în această seară, de la ora 17.30, dezbaterea "Exerciții de memorie. Reconstituirea literară a istoriei recente". Vor participa scriitorii Mario Fortunato, Gabriela Adameșteanu, Jan Koneffke, Ion Vianu și criticul literar Mircea Martin, moderator al dezbaterii. Printre temele care vor fi discutate se numară motivațiile alegerii unor subiecte legate de trecutul recent și modul în care fiecare dintre autorii participanți se confruntă cu dictaturile prin care au trecut țările lor în secolul XX. Dezbaterea va urmări identificarea diferențelor, dar și a perspectivelor comune asupra problematicii istorice.

Radio România vă invită în perioada 1 - 11 octombrie, la prima ediţie a Festivalului Internaţional "Seri cu orgă la Sala Radio", organizat de Direcţia Orchestrelor şi Corurilor. Este vorba despre un eveniment de anvergură în spaţiul cultural românesc şi cu totul special pe scena muzicală a lumii, în cadrul căruia artişti români şi internaţionali vor cânta exclusiv pe impresionantul instrument al Sălii Radio. Festivalul va avea loc la Sala Radio, unde se află cea mare orgă din România, şi va cuprinde 9 concerte şi recitaluri susţinute de solişti de talie internaţională: Ilse Maria Reich şi Martin Schmeding - Germania; Andrzej Chorosinski - Polonia, Hana Bartosova - Cehia, Ursula Philippi, Olga Babadjian, Marcel Costea şi Dan Racoveanu din România.

Peste 80 de filme independente, documentare şi pelicule alternative vor fi prezentate gratuit publicului bucureştean, în perioada 1 - 10 octombrie, la Romania International Film Festival. Proiecţiile din cadrul celei de-a şasea ediţii vor avea loc la cinematografele Scala, Eforie, Corso şi la Muzeul Ţăranului Român, din Capitală. Lungmetrajele, documentarele şi scurtmetrajele participante vor fi împărţite pe cinci categorii: CineBlackSea (competiţia dedicată filmelor produse în bazinul Mării Negre), Femeia în Cinema, Underground, Focus şi Panorama. Ca şi în anii precedenţi, programul festivalului va include evenimente muzicale. Astfel, pe 3 octombrie, la Sala Palatului, trupa-tribut Abba Generation va susţine un concert, precedat de proiecţia specială a filmului "Mamma Mia!", urmând ca pe 9 octombrie, la Sala Radio, laureatul cu Oscar pentru coloană sonoră Nicola Piovani să interpreteze, alături de cvintetul său, melodii care au acompaniat producţiile cinematografice pentru care a compus, sub deviza "La Vita e Cinema".

Şimleu Silvaniei va fi, alături de Cluj-Napoca, gazda Simpozionului Internaţional cu tema "Structuri portante istorice în ruine - Ingineria fortificaţiilor", care se va desfăşura, începând de astăzi și până sâmbătă, la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi la Primăria din oraşul sălăjean. Primarul localității, Septimiu Ţurcaş, a declarat că evenimentul va ajuta la dezvoltarea turismului istoric în bazinul Şimleu Silvaniei - zonă cu o încărcătură istorică deosebită - rezultatul pe termen mediu şi lung fiind bunăstarea oraşului şi a locuitorilor săi. În cadrul simpozionului va avea loc un workshop intitulat "Semnificaţia Cetăţii Şimleu Silvaniei pentru locuitorii oraşului", precum şi o expoziţie cu titlul "Trecut, prezent şi viitor în Cetatea Báthory din Şimleu Silvaniei".

Jon Brookes, toboşarul trupei The Charlatans, a fost diagnosticat cu tumori cerebrale, au anunţat reprezentanţii grupului britanic. În urmă cu o săptămână, Jon Brookes a leşinat şi a suferit un stop respirator în timpul unui concert pe care formația sa îl susţinea în oraşul american Philadelphia. Muzicianul a fost transportat în Marea Britanie pentru analize şi tratament, iar celelalte concerte programate în Statele Unite au fost amânate. The Charlatans are programat în această toamnă şi un turneu european, care ar trebui să debuteze pe 5 octombrie, printr-un concert în Marea Britanie. De-a lungul anilor, trupa a lansat 11 albume şi a avut 22 de piese în Top 40 din Marea Britanie. Printre cele mai cunoscute hituri ale grupului se numără cântecele "The Only One I Know", "Can't Get Out Of Bed" şi "One To Another".

"Car cu boi", de Nicolae Grigorescu, considerat cel mai valoros tablou din România în acest moment, se numără printre lucrările, în valoare totală de circa un milion de euro, care vor fi scoase la licitaţie de casa Artmark, pe 30 septembrie, la Opera Naţională Bucureşti. Cele 127 de lucrări înscrise în licitaţia "Impresionism şi Postimpresionism românesc" vor putea fi admirate în perioada 25 - 30 septembrie în foaierul ONB, zilnic, între orele 11.00 - 21.00. În premieră pentru piaţa de artă din România, peste o sută de lucrări ale celor mai importanţi pictori români care au abordat genurile impresionism şi postimpresionism vor fi scoase la vânzare într-o licitaţie publică. Cele mai aşteptate tablouri sunt cele semnate de Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian şi Camil Ressu. Vedeta licitaţiei este lucrarea "Car cu boi", a lui Grigorescu, o capodoperă a artistului român, estimată la peste 200.000 de euro.

Piaţa cărţilor dedicate animalelor se va îmbogăţi, din 5 octombrie, cu un nou volum, 'Iubirrre', un proiect unic pe piaţa românească. La producerea acestui volum au participat mai multe persoane publice din România printre acestea numărându-se Irina Margareta Nistor, Gabriel Cotabiţă, Horia Brenciu, Răzvan Simion, Carmen Tănase, Monica Davidescu, Iulian Vrabete. În plus, au fost obţinute şi drepturile pentru unele povestiri ale unor autori străini printre care se numără Neil Gaiman, laureat al unor premii pentru literatură, şi Stacy Mantle, umorista şi apărătoarea ferventă a drepturilor animalelor. Ilustraţiile şi coperta sunt realizate de artişti vizuali în vogă: Pisica Pătrată, Noper, Aitch, Branea, Ghica Popa şi mulţi alţii.

Documentarul 'Iva Diva' despre începuturile cinematografiei din țara noastră va fi prezentat, în premieră, spectatorilor din România de editura Video şi Cinemateca Română, în această seară, la sala Union. 'Iva Diva', primul eveniment al stagiunii 2010-2011, spune povestea fascinantă şi pasionantă a începuturilor cinematografiei româneşti cu ajutorul doamnei Iva Dugan, soţia marelui creator de film Horia Igiroşanu. Filmul prezintă un interviu-portret care evocă figura Ivei Dugan, vedetă a cinematografului românesc mut. Documentarul este realizat de Ştefan Velniciuc, care semnează scenariul şi regia, după o idee de Jeanine Stavarache, imaginea fiind semnată de Mălin Muşetescu şi Tomi Cartu iar muzica este realizată de Petru Mărgineanu.

Expoziţia 'Magicul Mexic, ţara Şarpelui înaripat' îşi propune să dezvăluie publicului român, începând de astăzi și până pe 27 noiembrie, o selecţie din cele peste 1.000 de cărţi, periodice, fotografii, manuscrise, albume şi hărţi legate de cultura şi spiritualitatea mexicană aflate în colecţiile Bibliotecii Naţionale a României. Dedicată Bicentenarului Independenţei Naţionale şi Centenarului Revoluţiei Mexicane, manifestarea va fi găzduită de sediul central al BNR, accesul fiind liber. O mare parte dintre lucrările expuse sunt editate în Mexic, cea mai veche carte fiind cea a lui Enrique Gonzales Martinez 'Poesia'. În colecţiile BNR există aproximativ 70 de titluri - traduceri şi studii de literatură, artă şi istorie mexicană, apărute după 1990 şi încă alte 30 de titluri apărute înainte de 1990, printre cele mai vechi numărându-se şi cartea lui George Bibescu din 1885 'Retragerea celor cinci mii' .

'Drum Up', cel mai bun spectacol freestyle din România, va fi prezentat duminică, de la ora 20,00, în Bucureşti, la Tete-a-Tete Coffee Art & Chill din Parcul Herăstrău. 'Drum Up' este un spectacol exploziv, plin de umor şi limbaje artistice, în care Orlando Petriceanu, Pavel Bârsan şi Mihai Axinte vor prezenta spectatorilor show-uri de percuţie, teatru, pantomimă, improvizaţie, muzică, parodie. Mottoul acestui spectacol este dat de un citat din Vasile Pârvan, 'Ritmul este trupul palpabil al unei energii'.

Filarmonica 'George Enescu' deschide stagiunea, în această seară, cu un concert eveniment al Orchestrei simfonice şi Corului Filarmonicii, care vor interpreta Simfonia nr. 2 de Gustav Mahler, în Sala mare a Ateneului Român, sub bagheta dirijorului Jin Wang. Spectacolul este primul eveniment dintre cele peste 200 de recitaluri simfonice şi camerale incluse în noua stagiune a Filarmonicii bucureştene, ca în fiecare an, repertoriul anunţându-se a fi interesant şi variat, alăturând capodopere ale creaţiei muzicale universale şi pagini reprezentative ale creaţiei româneşti clasice şi contemporane, muzicieni de prestigiu internaţional, dirijori, solişti instrumentişti, cântăreţi urmând a fi oaspeţi ai primei orchestre simfonice a ţării.

Cea de-a zecea stagiune a Teatrului Naţional pentru Copii, 'cifra soarelui aducător de sănătate', se va deschide duminică, la ora 11,00, în sala 99 a Teatrului Naţional Bucureşti cu spectacolul 'Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte'. Gazdele micilor spectatori vor fi, ca şi în anii precedenţi, Magicianul (Marian Râlea), Buna Poveştilor (Adina Cristescu), Clovnul cel Trist (Gabriel Spahiu) alături de mulţi alţi eroi din poveşti. În perioada următoare vor fi reitinerate traseele teatrale care au făcut deliciul stagiunilor precedente, spectacole care i-au adus proiectului recunoaştere, faimă, laude şi aprecieri. În spectacolele din cea de-a zecea stagiune a Teatrului Naţional pentru Copii, cei mici vor deveni protagoniştii poveştilor lui Mihai Eminescu, Petre Ispirescu şi ale Domnului Caragiale. De asemenea, nu vor lipsi traseele iniţiatice ale Jocului de-a Teatrul şi ale Jocului de-a Shakespeare.

O expoziţie de pictură indiană, intitulată "Între întâmplare şi imaginaţie" şi semnată de artista Adity Chakravarti, soţia ambasadorului Indiei în România, va fi vernisată luni, de la ora 18.30, la Muzeul Ţăranului Român din Capitală. Manifestarea va fi deschisă la Sala Acvariu până pe 9 octombrie. Lucrările înfăţişează creaturi care sunt jumătate oameni, jumătate figuri animale, îngeri care merg pe apă, forme stranii ce pot fi văzute în visuri. Imaginile sunt pictate pe bucăţi de lemn cu capetele întunecate şi arse. Culorile turcoazului, coralului, chihlimbarului şi smaraldului înnobilează lemnul şi scot în evidenţă contururile, iar pe alocuri sunt folosite foiţe de aur. Motivele provin din cultura şi folclorul indian Madhubani. La vernisaj, poemul "Între întâmplare şi imaginaţie", scris de Adity Chakravarti, va fi transpus în dans.

Peste 80 de filme independente, documentare şi pelicule alternative, produse în bazinul Mării Negre, vor fi prezentate publicului, fără limite sau cenzură, în perioada 1-10 octombrie, la cea de-a şasea ediţie a Romania International Film Festival. Proiecţiile filmelor vor avea loc la cinematografele Scala, Eforie, Corso şi Muzeul Ţăranului Român din Capitală, iar accesul spectatorilor în săli va fi gratuit, precizează organizatorii evenimentului - Fundaţia Artis. Lungmetrajele, documentarele şi scurtmetrajele participante vor fi împărţite pe cinci categorii: CineBlackSea, Femeia în Cinema, Underground, Focus şi Panorama. Programul detaliat al evenimentului este disponibil pe site-ul Festivalului. Evenimentul este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii şi al Patrimoniului Naţional, Centrului Naţional al Cinematografiei, Arhivei Naţionale de Filme si România Film.

Sergio Castellitto a fost desemnat preşedintele juriului Festivalului de Film de la Roma, din care mai fac parte regizorul american Ulu Grosbard şi scriitorul britanic Patrick McGrath. Actorul şi regizorul Sergio Castellitto l-a înlocuit astfel pe Giuseppe Tornatore, care a renunţat să mai prezideze juriul acestui festival, fiind ocupat cu filmările pentru cel mai recent lungmetraj al său, "L'ultimo gattopardo: Ritratto di Goffredo Lombardo". Castellitto, unul dintre cei mai apreciaţi actori italieni, este regizorul dramei "Nu te mişca!", cu Penelope Cruz în rolul principal. Festivalul de Film de la Roma va avea loc în perioada 28 octombrie - 5 noiembrie.

Poetul şi eseistul Laurian Stănchescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a iniţiat o campanie de strângere de semnături, la Târgu Jiu, pentru a aduce în Gorj osemintele sculptorului Constantin Brâncuşi. Laurian Stănchescu a declarat că intenţionează să strângă câteva mii de semnături şi că va face toate demersurile necesare pentru a convinge autorităţile din Franţa în această inițiativă. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Gorj s-au arătat interesaţi de acţiunea poetului şi l-au asigurat că îl vor sprijini. În urmă cu două săptămâni, Stănchescu a iniţiat un "marş al culturii", plecând, pe jos, din Bucureşti spre Sarmizegetusa, pentru a atrage atenţia asupra faptului că "în România, cultura se prăbuşeşte de la o zi la alta". Deşi poetul a afirmat iniţial că la acest marş urmau să participe mult mai mulţi oameni de cultură, în cele din urmă a pornit singur în acest demers temerar.

Cea de-a opta ediţie a Festivalului "Carte şi Arte" va avea loc începând de astăzi, la Muzeul Municipiului Bucureşti, şi va include lansări de volume, concerte, expoziţii şi proiecţii de film. Evenimentul, iniţiat de Asociaţia Difuzorilor şi Editorilor - Patronat al Cărţii, cuprinde manifestări culturale din diferite domenii ale artei, un târg de carte în cadrul căruia vor fi prezentate cele mai noi producţii editoriale, precum şi momente artistice. Astfel, cele patru zile vor fi destinate unor momente culturale unice: ziua picturii, ziua cărţii, ziua muzicii şi filmului, ziua artelor marţiale. Anul acesta, motto-ul festivalului este "arta de a fi tânăr", ediţia fiind dedicată tinerilor. Programul de vizitare este de joi până sâmbătă, între orele 10.00 şi 20.00, şi duminică, între 10.00 şi 16.00.

Cea de-a XI-a ediţie a Salonului Naţional de Artă Decorativă, manifestare având drept scop promovarea artei contemporane româneşti şi valorificarea potenţialului creator al artiştilor din România, se va deschide, astăzi, în Pivniţele Cantacuzine ale muzeului. Evenimentul reuneşte lucrări semnate de 108 artişti plastici din domeniul artelor decorative: tapiserie, imprimeuri textile, porţelan, sticlă, metal, gresie, plasticieni care provin din cadrul filialelor Uniunii Artiştilor Plastici din Bucureşti, Cluj, Craiova, Constanţa, Curtea de Argeş, Iaşi, Oradea, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Târgu-Mureş. Expozanţii sunt artişti consacraţi, nume cunoscute în domeniu precum Gheorghe Gogescu, Daniela Frumuşanu, Daniela Făiniş, Traian Ştefan Boicescu, Maria Constantinescu. Alături de aceştia, printre participanţi se află şi reprezentanţi ai tinerei generaţii, cu lucrări de o mare varietate în privinţa tehnicii şi a efectelor urmărite. Expoziţia va fi deschisă până pe 21 noiembrie.

Trupa Anathema revine la Bucureşti, într-un concert care va avea loc pe 19 noiembrie, la Arenele Romane. Biletele pentru eveniment au fost puse în vânzare şi au preţul de 70 de lei. Anathema vine din celebrul Liverpool, oraş britanic ce a dat rock-ului mondial multe nume care au intrat în istoria genului. Alături de trupe ca Paradise Lost şi My Dying Bride, Anathema a jucat un rol important în dezvoltarea sound-ului death/ doom şi gothic metal. Începând cu albumul "Etheric", trupa se distanţează de curentul death/ doom, optând pentru un sound mai melodic şi anunţându-şi tranziţia către un gen nou - atmospheric rock. Cel mai recent album al trupei - "We're Here Because We're Here" - a fost lansat la finalul lunii mai 2010.

Amatorii de aurore boreale vor putea să admire de acum înainte, în direct, de pe propriile lor computere, cu ajutorul unui site lansat, la începutul săptămânii, de Agenţia Spaţială Canadiană, aceste "voaluri" mişcătoare de culori spectaculoase care se formează în apropierea polilor, informează Agenția France Press. În afara transmiterii în fiecare noapte a imaginilor cu aurorele boreale care se produc deasupra Canadei, scopul site-ului este de a explica internauţilor felul în care se formează "luminile celeste", locurile în care acestea pot fi admirate şi modul în care ele pot fi fotografiate. Aurorele boreale se formează deasupa polilor, atunci când vânturile solare intră în coliziune cu atmosfera terestră. În Canada, acest fenomen se produce în intervalul august - mai. Văzute de pe Terra, ele apar pe cer ca nişte pete sau benzi luminoase, ce par că se balansează din cauza unui curent de aer, având de cele mai multe ori culorile roşu sau verde.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!