DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.10 - 09.00
Matinal de week-end. • Realizator Magdalena Tara

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
10.00 - 12.00
Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

24 septembrie 2010

Peste 80 de filme independente, documentare şi pelicule alternative vor fi prezentate gratuit publicului bucureştean, în perioada 1 - 10 octombrie, la Romania International Film Festival. Proiecţiile din cadrul celei de-a şasea ediţii vor avea loc la cinematografele Scala, Eforie, Corso şi la Muzeul Ţăranului Român, din Capitală. Lungmetrajele, documentarele şi scurtmetrajele participante vor fi împărţite pe cinci categorii: CineBlackSea (competiţia dedicată filmelor produse în bazinul Mării Negre), Femeia în Cinema, Underground, Focus şi Panorama.

Ca şi în anii precedenţi, programul festivalului va include evenimente muzicale. Astfel, pe 3 octombrie, la Sala Palatului, trupa-tribut Abba Generation va susţine un concert, precedat de proiecţia specială a filmului "Mamma Mia!", urmând ca pe 9 octombrie, la Sala Radio, laureatul cu Oscar pentru coloană sonoră Nicola Piovani să interpreteze, alături de cvintetul său, melodii care au acompaniat producţiile cinematografice pentru care a compus, sub deviza "La Vita e Cinema".

"Car cu boi", de Nicolae Grigorescu, considerat cel mai valoros tablou din România în acest moment, se numără printre lucrările, în valoare totală de circa un milion de euro, care vor fi scoase la licitaţie de casa Artmark, pe 30 septembrie, la Opera Naţională Bucureşti. Cele 127 de lucrări înscrise în licitaţia "Impresionism şi Postimpresionism românesc" vor putea fi admirate în perioada 25 - 30 septembrie în foaierul ONB, zilnic, între orele 11.00 - 21.00. În premieră pentru piaţa de artă din România, peste o sută de lucrări ale celor mai importanţi pictori români care au abordat genurile impresionism şi postimpresionism vor fi scoase la vânzare într-o licitaţie publică. Cele mai aşteptate tablouri sunt cele semnate de Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian şi Camil Ressu. Vedeta licitaţiei este lucrarea "Car cu boi", a lui Grigorescu, o capodoperă a artistului român, estimată la peste 200.000 de euro.

Cea de-a zecea stagiune a Teatrului Naţional pentru Copii, 'cifra soarelui aducător de sănătate', se va deschide duminică, la ora 11,00, în sala 99 a Teatrului Naţional Bucureşti cu spectacolul 'Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte'. Gazdele micilor spectatori vor fi, ca şi în anii precedenţi, Magicianul (Marian Râlea), Buna Poveştilor (Adina Cristescu), Clovnul cel Trist (Gabriel Spahiu) alături de mulţi alţi eroi din poveşti. În perioada următoare vor fi reitinerate traseele teatrale care au făcut deliciul stagiunilor precedente, spectacole care i-au adus proiectului recunoaştere, faimă, laude şi aprecieri. În spectacolele din cea de-a zecea stagiune a Teatrului Naţional pentru Copii, cei mici vor deveni protagoniştii poveştilor lui Mihai Eminescu, Petre Ispirescu şi ale Domnului Caragiale. De asemenea, nu vor lipsi traseele iniţiatice ale Jocului de-a Teatrul şi ale Jocului de-a Shakespeare.

Piaţa cărţilor dedicate animalelor se va îmbogăţi, din 5 octombrie, cu un nou volum, 'Iubirrre', un proiect unic pe piaţa românească. La producerea acestui volum au participat mai multe persoane publice din România printre acestea numărându-se Irina Margareta Nistor, Gabriel Cotabiţă, Horia Brenciu, Răzvan Simion, Carmen Tănase, Monica Davidescu, Iulian Vrabete. În plus, au fost obţinute şi drepturile pentru unele povestiri ale unor autori străini printre care se numără Neil Gaiman, laureat al unor premii pentru literatură, şi Stacy Mantle, umorista şi apărătoarea ferventă a drepturilor animalelor. Ilustraţiile şi coperta sunt realizate de artişti vizuali în vogă: Pisica Pătrată, Noper, Aitch, Branea, Ghica Popa şi mulţi alţii.

Spectacolul "Ultimul mesaj al cosmonautului pentru femeia pe care a iubit-o cândva în fosta Uniune Sovietică" va deschide, în 2 octombrie, stagiunea 2010-2011 a Teatrului Naţional Cluj. Piesa, de David Greig, traducerea Laura Poantă, este regizată de Radu Afrim. Decorurile şi costumele sunt realizate de Adriana Grand, iar prelucrarea video îi aparţine lui István Szakáts. Din distribuţie fac parte Ramona Dumitrean, Irina Wintze, Ovidiu Crişan, Ionuţ Caras, Miriam Cuibus, Cristian Rigman, Cornel Răileanu. Regizorul Radu Afrim spune despre spectacol că este unul care nu răspunde la întrebări, ci preferă să le ridice. Piesa va avea loc în 2 octombrie, de la ora 19.00, la Teatrul Naţional Cluj.

Cea de-a şasea ediţie a festivalului Măşti Europene, care va avea loc la Teatrul Masca din Capitală, între 29 septembrie şi 4 octombrie, va fi dedicată memoriei lui Jacques Lecoq, maestrul incontestabil al teatrului de gest. Actorul, mimul şi profesorul francez Jacques Lecoq este cel care, pornind de la teoria "corpul cunoaşte lucruri necunoscute minţii", a demonstrat că mişcarea, fie că este corporală, fie vocală poate să exprime şi să exteriorizeze întreaga complexitate a sentimentelor umane. Fay Lecoq, văduva artistului, şi cinci dintre foştii lui elevi vor participa la festival cu spectacole şi workshop-uri.

Peste 340 de instrumentişti din ţară şi din străinătate vor participa, începând de astăzi şi până duminică, la cea de-a şasea ediţie a Festivalului Fanfarelor "Mihail Warga". Concertele vor avea loc atât la Bistriţa, cât şi în Complexul "Heidenfeld" din Viişoara. Festivalul va debuta astăzi cu animaţii în diferite puncte ale municipiului Bistriţa, între orele 10.00 şi 12.00, după care, de la ora 17.00, vor începe concertele pe scena amplasată pe Pietonalul "Liviu Rebreanu". Aici vor susține spectacole Fanfara Tineretului din Botevgrad şi Fanfara Tineretului din Csorvás, în timp ce în Parcul Municipal vor concerta Fanfara din Talheim şi Fanfara Căilor Ferate din Pécs. Fiecare fanfară va susţine un concert de o oră.

Scurtmetrajele premiate în cadrul ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Film NexT vor fi proiectate, pe 30 septembrie, de la ora 18.00, la Seara de film de la Institutul Cultural Român din Capitală. Cu această ocazie vor putea fi vizionate scurtmetrajele "Istoria aviaţiei ", de Balint Kenyeres, distins cu Trofeul NexT, şi "Cu puţină răbdare", de Laszlo Nemes, peliculă ce a primit anul acesta premiul "Cristian Nemescu" pentru cea mai bună regie. În deschiderea evenimentului va vorbi criticul de film Andrei Gorzo. Conceput în 2006 în memoria regizorului Cristian Nemescu şi a sound designer-ului şi compozitorului Andrei Toncu, Festivalul Internaţional NexT a debutat în martie 2007. Cele patru ediţii de până acum l-au consacrat ca unul dintre evenimentele cinematografice-reper ale Bucureştiului.

Producţiile europene ocupau 63,2% din timpul de antenă al canalelor de televiziune din ţările care fac parte din Uniunea Europeană, la finalul lui 2008, potrivit datelor publicate ieri de Comisia Europeană. Legislaţia UE impune ca minim 50% din spaţiul de antenă să fie ocupat de programe europene, lucru respectat în toate ţările, cu excepţia Suediei, Sloveniei şi a Ciprului. Danemarca este ţara unde televiziunile difuzează cele mai multe producţii europene, urmată de Franţa și Luxembourg . Toate ţările respectă o altă dispoziţie europeană, care le obligă să consacre 10% din timpul lor de antenă şi din bugetul lor programelor independente.

Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu şi academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici sunt invitaţii speciali ai unei serate organizate, astăzi, de Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate - ARCEN, la Muzeul Naţional 'George Enescu'. În cadrul manifestării, intitulate 'Seara de poveşti... despre Bucureşti', va fi prezentat în premieră filmul documentar 'Orele Bucureştiului', realizat în anul 1942, de Witold Klimowicz, film care se află de mai bine de cinci decenii în Arhiva Naţională de Filme. Evenimentul este organizat în cadrul Programului de serate culturale 'Ceai, biscuiţi, cultură şi normalitate' fiind a doua manifestare din cadrul acestui program, demarat în luna mai a acestui an.

Pelicula "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, va intra în cinematografele americane în mai 2011. Drepturile de distribuţie în Statele Unite pentru această producţie au fost achiziţionate de compania Lorber Films. "Marţi, după Crăciun" spune povestea lui Paul Hanganu care este căsătorit cu Adriana de zece ani. Au împreună o fetiţă, o maşină, un apartament şi aparent o relaţie fericită. De şase luni, Paul are o relaţie extraconjugală cu Raluca, medic stomatolog în vârstă de 27 de ani. Bărbatul, care se chinuie să găsească timp pentru Raluca, familie şi goana după cumpărături, hotărăşte să-şi ducă fiica la dentist încă o dată înainte de Crăciun. O schimbare neaşteptată în programul Adrianei le aduce pe cele două femei în aceeaşi încăpere pentru prima oară. Întâlnirea îl obligă pe Paul să ia o decizie dificilă. Din distribuţia filmului fac parte Mimi Brănescu, Mirela Oprișor, Maria Popistașu.

Misia, considerată a fi una dintre cele mai bune voci ale muzicii fado, va concerta pe 29 noiembrie la Sala Palatului din Capitală. Recitalul are loc în cadrul unui eveniment organizat de festivalul Plai în parteneriat cu Ambasada Portugaliei. Cântăreaţa duce tradiţia portugheză mai departe şi este apreciată ca fiind o adevărată ambasadoare a muzicii, recunoscută în întreaga lume şi recompensată cu ordine, distincţii, medalii şi premii. Astfel, artista a fost recompensată, printre altele, cu Medalia Ordinul de Merit al Portugaliei, Marea Medalie Roşie a oraşului Paris, Ordinul Artei şi Literelor din Franţa, premiul criticilor muzicali din Germania, premiul Festivalului Internaţional de Film de Artă şi Pedagogic şi marele premiu al Academiei Charles Cros. Misia a lansat până în prezent nouă albume.

Elevii din clasele a XI-a şi a XII-a de la liceele şi colegiile din Sectorul 2 al Capitalei vor veni, la sfârșitul săptămânii, în Parcul Obor pentru a-şi vinde manualele vechi, la cele 20 de standuri amenajate pe aleile parcului. "Târgul de manuale" va fi organizat sâmbătă şi duminică, între orele 9.00 şi 16.00. La cele 20 de standuri ce vor fi amenajate pe aleile parcului vor putea vinde manuale doar elevii de la liceele şi colegiile naţionale din Sectorul 2. Târgul este organizat pentru al doilea an consecutiv.

Regizorul James Cameron va primi Milestone Award pe 2010 pentru contribuţia adusă industriei de divertisment, în cadrul galei Sindicatului producătorilor americani. Ceremonia va avea loc pe 22 ianuarie 2011 la Los Angeles. Printre cineaştii recompensaţi la ediţiile precedente cu Milestone Award se numără Clint Eastwood, Walt Disney, Jeffrey Katzenberg, Alfred Hitchcock, Brian Grazer şi Ron Howard. Tototdată, regizorul canadian James Cameron a fost inclus de reprezentanţii Sindicatului pe lista Digital 25: Visionaries, Innovators and Producers, alcătuită anual, cu scopul de a recunoaşte meritele unor cineaşti şi companii care au contribuit la progresul ştiinţelor digitale în şapte domenii: internet, televiziune interactivă, efecte vizuale şi digitale, console de joc şi PC-uri, jocuri online, home entertainment şi animaţie digitală.

Sam Haywood, surorile Katia şi Marielle Labeque şi Sarah Chang vor susţine trei recitaluri la Ateneul Român din Capitală. Evenimentele vor avea loc mâine, pe 27 octombrie şi, respectiv, 28 noiembrie. Sarah Chang, Katia şi Marielle Labeque şi Sam Haywood vor veni în România pentru a participa la evenimentele organizate sub deviza "Cruciada Culturii", mişcarea de promovare a valorilor artei iniţiată de Agenţia de Vise şi Fundaţia artEST. În septembrie, octombrie şi noiembrie, iubitorii muzicii clasice vor putea să-i asculte pe Sam Haywood, surorile Labeque şi Sarah Chang în trei concerte la Ateneul Român din Capitală. Astfel, mâine, pianistul Sam Haywood va aduce muzica lui Frédéric Chopin la Ateneul Român, în anul în care întreaga lume îl celebrează pe marele compozitor. După ce a impresionat publicul din întreaga lume alături de cunoscutul violonist Joshua Bell, Sam Haywood revine şi interpretează piese de pe cel mai recent album al său, înregistrate chiar la pianul Pleyel la care a cântat Frédéric Francois Chopin.

Regizorul Claude Lelouch şi actorii Audrey Dana şi Laurent Couson vor participa la premiera de gală a filmului "Ces amours-la/ Iubiri din trecut". Evenimentul va avea loc în această seară, de la 19.30, la CinemaPRO. "Iubiri din trecut" a prins viaţă pe 8 iunie 2009, în România, filmările fiind continuate în oraşul francez Beaune, localitate în care Claude Lelouch a înfiinţat o şcoală de cinematografie. Din distribuţie fac parte vedete consacrate, ca Anouk Aimee şi Dominique Pinon, dar şi actori la început de carieră, precum Audrey Dana, Samuel Labarthe, Laurent Couson, Giles Lemaire şi Jacky Ido. Pe generic se regăsesc şi actori români - Zoltan Butuc, Ştefan Velniciuc, Ingrid Bisu, Nicolle Gheorghiu şi Marie Beldiman - au avut onoarea de a lucra alături de nume sonore ale cinematografiei franceze, dar şi cu muzicieni celebri, precum Massimo Ranieri, Liane Foly şi Raphael. Filmat în cinci săptămâni, "Iubiri din trecut" reuşeşte să cuprindă într-un mod ingenios şase decenii de istorie europeană văzute prin ochii personajului principal feminin, Ilva, interpretat de actriţa Audrey Dana.

Lungmetrajele "Marţi, după Crăciun" de Radu Muntean şi "Aurora" de Cristi Puiu vor fi prezentate, în premieră nord-americană, la New York Film Festival. Evenimentul se desfăşoară începând de astăzi și până pe 10 octombrie. Cele două pelicule au avut premiera mondială în cadrul secţiunii Un Certain Regard a ediţiei din acest an a Festivalului de Film de la Cannes. Lungmetrajul "Marţi, după Crăciun" spune povestea lui Paul Hanganu, un bărbat care este căsătorit de zece ani cu Adriana. Au împreună o fetiţă, o maşină, un apartament şi aparent o relaţie fericită. Paul are şi o relaţie extraconjugală, cu Raluca, o dentistă de 25 ani. El le iubeşte pe ambele, însă, în momentul în care cele două se întâlnesc întâmplător, el trebuie să ia o decizie."Aurora" în prezintă pe Cristi Puiu nu doar în calitate de regizor, cât şi ca actor în rol principal. Puiu îl interpretează pe Viorel, un bărbat divorţat, care, pe fondul unei depresii, recurge la acţiuni extreme.

Seria de filme "The Lord of the Rings" a fost votată cea mai bună trilogie din istoria cinematografiei, urmată de primele filme "Star Wars" şi de "Back to the Future", potrivit unui sondaj online realizat în rândul cinefililor din toată lumea. Podiumul stabilit prin acest inedit sondaj este confirmat de încasările peliculelor şi de premiile obţinute. Astfel, ultimul film "The Lord of the Rings", lansat în 2003, are în palmares nu mai puţin de 11 Oscaruri şi este al treilea în box-office-ul din toate timpurile, cu 1,13 miliarde de dolari încasaţi din vânzarea de bilete în toată lumea. Primul lungmetraj din seria SF "Star Wars" a primit şase Oscaruri şi a realizat încasări de aproape 800 de milioane de dolari, iar pelicula ce a inaugurat seria de comedii "Back to the Future" are un Oscar şi peste 350 de milioane de dolari în box-office.

Herta Müller, laureata premiului Nobel pentru literatură din 2009, va susţine o dezbatere, în dialog cu Gabriel Liiceanu, luni, de la ora 18.30, la Ateneul Român din Capitală. Scriitoarea va veni la Bucureşti pe 27 şi 28 septembrie, când Humanitas va lansa o serie de autor care îi este dedicată, în cadrul unei ample campanii ce marchează 20 de ani de la fondarea editurii. Astfel, în timpul vizitei în România, laureata premiului Nobel pentru literatură va susţine, la Ateneul Român din Capitală, o conferinţă, o lectură publică, dar şi un dialog cu Gabriel Liiceanu. Totodată, marţi, de la ora 17.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu din Capitală va avea loc lansarea seriei de autor Herta Müller, cu romanele "Leagănul respiraţiei" şi "Călătorie într-un picior" şi o sesiune de autografe. Publicat în 1989, "Călătorie într-un picior", este primul roman scris de Herta Müller după ce a părăsit România.

Piesa "Ruleta Americană", o comedie anticriză scrisă de dramaturgul ucrainean Alexandr Mardan, va fi jucată în premieră naţională în această seară, la Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea, toate biletele pentru acest spectacol fiind deja vândute. Regia este semnată de Emil Gaju, din Republica Moldova, regizor, actor şi profesor universitar. Piesa, scrisă în anul 2009 de dramaturgul ucrainean Alexandr Mardan, prezintă situaţia unei familii în perioada de criză, familie aflată în pericol de a-şi pierde locuinţa din cauza datoriilor la bancă. Directorul Teatrului Anton Pann, regizorul Adrian Roman, a declarat că şi bugetul acestui spectacol este unul de criză, în condiţiile în care întreg bugetul alocat de Consiliul Judeţean Vâlcea pe stagiune este 1,15 milioane de lei.

Ultimul volum de versuri al poetului român Nichita Danilov, 'Faţa lucrurilor', a constituit sursa de inspiraţie pentru expoziţia cu acelaşi titlu organizată în cadrul Întâlnirii Internaţionale a Scriitorilor, ce are loc zilele acestea la Belgrad. Manifestarea, vernisată de ambasadorul român în Serbia, Ion Macovei, reuneşte lucrările a 12 artişti plastici sârbi care au realizat ilustraţiile din paginile volumului poetului român. Ambasadorul a subliniat că literatura este cel mai bun segment de cooperare între România şi Serbia şi că rar se întâlneşte o relaţie aşa de bună cum este cea dintre scriitorii români şi sârbi.

Scurtmetrajele premiate în cadrul ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Film NexT vor fi proiectate, pe 30 septembrie, de la ora 18.00, la Seara de film de la Institutul Cultural Român din Capitală. Cu această ocazie vor putea fi vizionate scurtmetrajele "Istoria aviaţiei ", de Balint Kenyeres, distins cu Trofeul NexT, şi "Cu puţină răbdare", de Laszlo Nemes, peliculă ce a primit anul acesta premiul "Cristian Nemescu" pentru cea mai bună regie. În deschiderea evenimentului va vorbi criticul de film Andrei Gorzo. Conceput în 2006 în memoria regizorului Cristian Nemescu şi a sound designer-ului şi compozitorului Andrei Toncu, Festivalul Internaţional NexT a debutat în martie 2007. Cele patru ediţii de până acum l-au consacrat ca unul dintre evenimentele cinematografice-reper ale Bucureştiului.

Biletele pentru ediţia din 2011 a Festivalului de la Glastonbury vor fi puse în vânzare începând din 3 octombrie, au anunţat organizatorii, citaţi de ediţia electronică a revistei New Musical Express. La fel ca în anii precedenţi, persoanele interesate vor putea depune în avans o garanţie de 50 de lire sterline. Pentru fanii din Marea Britanie, această garanţie va fi suficientă pentru a rezerva un bilet până la 1 aprilie 2010, însă după această dată, doritorii trebuie să achite diferenţa până la preţul integral al biletului (195 de lire sterline). Persoanele din alte ţări trebuie însă să achite diferenţa până la preţul integral al biletelor în intervalul 25 februarie - 3 martie. Biletele vor putea fi achiziţionate online, de pe site-ul Seetickets.com. În această vară, presa britanică a vehiculat numele unor artişti de seamă - Madonna, Coldplay, Radiohead şi Beyonce -, despre care s-a spus că ar putea fi capetele de afiş ale ediţiei din 2011 a Festivalului de la Glastonbury, însă aceste informaţii nu au fost deocamdată confirmate.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!