Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
07.00 - 07.15 RADIOJURNAL
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
07.15 - 09.00 Espresso • Stiati ca... (ora 7:20); Concurs interactiv de cultura generala (ora 7:30); Promo (ora 7:55); Stirile culturale (ora 8:00); Cultura in Europa (ora 8:24); Concurs interactiv de cultura generala (ora 8:30); Reportajul zilei (ora 8:50). Realizatori Daniela Ivanov si Radu Croitoru
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
09.00 - 09.05 Retro educatia • cu Mirela Nicolae
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
27 septembrie 2010
Scriitoarea Herta Müller, laureata premiului Nobel pentru literatură din 2009, va fi prezentă la Bucureşti astăzi și mâine, când Humanitas va lansa o serie de autor care îi este dedicată, în cadrul unei ample campanii ce marchează 20 de ani de la fondarea editurii. Anunţul a fost făcut de către Denisa Comănescu, directorul Humanitas Fiction. Astfel, în timpul vizitei în România, laureata premiului Nobel pentru literatură va susţine, la Ateneul Român din Capitală, o conferinţă, o lectură publică, dar şi un dialog cu Gabriel Liiceanu. Totodată, mâine, scriitoarea îşi va lansa volumul "Călătorie într-un picior" şi va susţine o sesiune de autografe.
O expoziţie de pictură indiană, intitulată "Între întâmplare şi imaginaţie" şi semnată de artista Adity Chakravarti, soţia ambasadorului Indiei în România, va fi vernisată în această seară, de la ora 18.30, la Muzeul Ţăranului Român din Capitală. Manifestarea va fi deschisă la Sala Acvariu până pe 9 octombrie. Lucrările înfăţişează creaturi care sunt jumătate oameni, jumătate figuri animale, îngeri care merg pe apă, forme stranii ce pot fi văzute în visuri. Imaginile sunt pictate pe bucăţi de lemn cu capetele întunecate şi arse. Culorile turcoazului, coralului, chihlimbarului şi smaraldului înnobilează lemnul şi scot în evidenţă contururile, iar pe alocuri sunt folosite foiţe de aur. Motivele provin din cultura şi folclorul indian Madhubani. La vernisaj, poemul "Între întâmplare şi imaginaţie", scris de Adity Chakravarti, va fi transpus în dans.
Profesori de renume ai Academiei din Sablé vor susţine la Cluj-Napoca, începând de astăzi şi până pe 1 octombrie, cursuri de formare în muzică barocă şi dansul specific acestei perioade istorice europene. Toate cursurile vor fi însoţite, în fiecare seară, de un concert de muzică barocă, la Biserica Reformată şi la Catedrala Sfântul Mihail. Mişcarea barocă europeană ''a strălucit în Transilvania'', în oraşul Cluj-Napoca, cele mai multe dintre construcţiile reprezentative fiind construite în stilul arhitecturii secolului al XVII-lea. Binecunoscut în Transilvania pentru activitatea sa în sfera artei baroce, fotograful Ferrante Ferranti va prezenta, cu prilejul sesiunii formative, la Universitatea de Arte şi Design, o expoziţie cu lucrările sale, dedicate artei baroce din America Latină, intitulată ''Drumurile Noii Lumi - Les chemins du Nouveau Monde''.
Celebrul bandeon al lui Lothar Hansen spune în această toamnă povestea tangoului la Sala Palatului. Evenimentul va avea loc pe 10 octombrie, de la ora 19, şi se va desfăşura în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalul Artelor Bucureşti cu un eveniment în premieră în România. Este vorba despre spectacolul extraordinar Tango Sinfonico, al cărui protagonist este unul dintre cei mai apreciaţi solişti de bandeon din lume – Lothar Hansen, ce vine în România pentru a spune în maniera-i unică povestea incitantă a tango-ului. European Royal Orchestra, dirijată de maestrul Constantin Grigore, va completa şi dramatiza ritmurile unice ale bandeonului lui Hansel oferindu-i audienţei experienţa lumii fascinante a Americii de Sud.
Lungmetrajul "The Social Network", regizat de David Fincher şi produs de studiourile Columbia Pictures, despre viaţa creatorului reţelei Facebook, Mark Zuckerberg, va fi lansat în Statele Unite ale Americii pe 1 octombrie. Aaron Sorkin, scenaristul serialului de televiziune "Viaţa la Casa Albă/ The West Wing", semnează scenariul acestui lungmetraj, realizat pe baza biografiei neoficiale a lui Zuckerberg, intitulată "The Accidental Billionaires", scrisă de Ben Mezrich. Mark Zuckerberg, născut pe 14 mai 1984, este un analist programator american. În perioada studenţiei, petrecută la Harvard, el a creat reţeaua de socializare Facebook, împreună cu alţi doi studenţi la informatică şi, totodată, colegii săi de cameră - Dustin Moskovitz şi Chris Hughes. În 2008, revista Time l-a inclus pe Mark Zuckerberg în topul celor mai influente persoane din lume.
Două zile cu Herta Müller, la Bucureşti
Herta Müller, laureata premiului Nobel pentru literatura, se întâlneşte cu admiratorii din Bucureşti astăzi, de la ora 18.30, la Ateneul Român, în cadrul unei lecturi publice din romanul "Leagănul respiraţiei", urmată de un dialog cu Gabriel Liiceanu. Mâine, la ora 17.00, la Libraria Humanitas Kretzulescu, scriitoarea îşi va lansa seria de autor cu romanele "Leagănul respiraţiei" şi "Călătorie într-un picior". La lansare vor vorbi Herta Müller, Andrei Pleşu şi Denisa Comănescu.
Seria de autor "Herta Müller" va continua cu apariţia romanelor "Omul este un mare fazan pe lume" , "Astăzi n-aş fi vrut să mă întâlnesc cu mine" şi cu un volum de eseuri. In octombrie 2009, Academia Suedeza i-a atribuit scriitoarei de origine română Premiul Nobel pentru literatură.
Festivalul Internaţional "Seri cu orgă la Sala Radio", în perioada 1 - 11 octombrie.
Festivalul Internaţional "Seri cu orgă la Sala Radio" se va desfăşura în perioada 1 - 11 octombrie, la sala de concerte "Mihail Jora" din Bucureşti, şi va cuprinde nouă concerte şi recitaluri susţinute de solişti de talie internaţională pe cea mai mare orgă din România. Evenimentul va debuta pe 1 octombrie, de Ziua Internaţională a Muzicii, la ora 19.00, cu "Misa de orgă" de J. S. Bach, în interpretarea renumitei soliste Ilsa Maria Reich, urmată de recitalul lui Marcel Costea. Vedeta Festivalului va fi chiar orga Sălii Radio - cea mai mare din România, cu 7.420 de tuburi, artiştii români şi internaţionali invitați urmând să cânte exclusiv pe impresionantul instrument. Sala de concerte "Mihail Jora" din Bucureşti are cea mai bună acustică dintre toate sălile de concerte simfonice româneşti şi adăposteşte una dintre cele mai mari orgi din Europa. Ambele au fost renovate, pentru prima oară după 50 de ani, în vara anului 2009. Biletele pentru Festivalul Internaţional "Seri cu orgă la Sala Radio" pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Sălii Radio şi prin reţeaua Eventim, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online, de pe www.eventim.ro. Coproducătorul evenimentului este TVR Cultural, iar parteneri sunt Fundaţia Vodafone România, Centrul Ceh, Institutul Polonez Bucureşti şi Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca.
Casa Nicolae Iorga, închisă pentru reabilitare
Casa Memorială 'Nicolae Iorga' din municipiul Botoşani a fost închisă temporar, din cauza unor lucrări de reabilitare a imobilului. Clădirea care a aparţinut marelui istoric şi om politic va fi consolidată şi extinsă.
Ultima consolidare a clădirii a avut loc în urmă cu 50 de ani. Investiţia actuală se ridică la aproximativ 270.000 de lei şi urmează să fie finalizată în maximum trei luni.
Români la Festivalul Internaţional de Dans Contemporan de la Evora
România va fi prezentă la ediţia din acest an a prestigiosului Festival Internaţional de Dans Contemporan de la Evora cu spectacolele 'Nimic. Precis' şi 'Ready Modern Made', în coregrafia lui Florin Fieroiu.
Spectacolele, ai căror protagonişti vor fi balerinii Carmen Coţofană şi Florin Fieroiu, vor avea loc în data de 6 noiembrie, în sala Black Box din Evora.
Desfăşurat în perioada 9 octombrie - 13 noiembrie, Festivalul Internaţional de Dans de la Evora este unul dintre evenimentele importante de gen, ajuns anul acesta la cea de-a 11-a ediţie. Printre artiştii invitaţi se remarcă nume precum Vera Mantero, Francisco Camacho, Silvia Real, Amélia Bentes sau Joaquim Slommer.
Expoziţie de bijuterii, la Londra
O serie de bijuterii ce i-au aparţinut lui Wallis Simpson, femeia pentru care regele Eduard al VIII-lea a renunţat în 1936 la tronul Marii Britanii, sunt expuse începând cu această săptămână, la Londra, cu două luni înainte de a fi scoase la licitaţie. Piesele reprezintă o scurtă cronică a scandalului care a zguduit societatea britanică de acum 75 de ani, când regele a decis să abdice pentru femeia iubită.
Unele dintre bijuteriile care vor fi licitate şi care au o valoare estimată la 3 milioane de lire au inscripţionate mesaje de iubire. Colecţia cuprinde 20 de piese, multe dintre ele concepute de Cartier, care s-au vândut pentru prima dată acum 23 de ani, la Geneva, împreună cu alte obiecte ale ducilor de Windsor.
O antologie de Oskar Pastior, lansată la București
"Jaluzele deschise, jaluzele închise" - o antologie a celor mai reprezentative poeme ale lui Oskar Pastior a fost lansată, aseară, la Clubul Ţăranului din Capitală. Evenimentul are loc în plină controversă legată de colaborarea autorului cu Securitatea. Potrivit unei dezvăluiri recente din presa germană, poetul OskarPastior - a cărui detenţie de cinci ani într-un lagăr sovietic din anii '50 constituie subiectul celui mai recent roman al laureatei premiului Nobel, Herta Müller, - a fost informator al Securităţii între 1961 şi 1968, anul în care a cerut azil politic în Republica Federală Germană. După cum rezultă din dosarul cercetat recent la CNSAS, la întoarcerea sa din lagăr, Pastior a fost pus sub urmărire de Securitate şi, fiind ameninţat cu închisoarea pentru homosexualitate şi pentru "poezii antisovietice", a ajuns să semneze un angajament ca informator, sub numele "Otto Stein". Celebra scriitoare, Herta Müller, susține că a fost şocată să afle că unul dintre cei mai buni prieteni ai săi, poetul german de origine română Oskar Pastior, era, de fapt, un spion comunist. Pastior a ajutat-o pe Herta Muller să scrie romanul "Leagănul respiraţiei", până în 2006, când a murit. Vă reamintim că HertaMüller se află, astăzi și mâine, la Bucureşti, unde își lansează o serie de autor. În această seară, laureata Nobelului pentru literatură susţine, de la ora 18.30, la Ateneul Român, o conferinţă, o lectură publică, dar şi un dialog cu Gabriel Liiceanu.
Start de stagiune la Cluj
Teatrul Naţional din Cluj îşi deschide sâmbătă, 2 octombrie, stagiunea cu premiera spectacolului "Ultimul mesaj al cosmonautului pentru femeia pe care a iubit-o cîndva în fosta Uniune Sovietică", de David Greig, în regia lui Radu Afrim. Aşa cum promite regizorul, spectacolul ridică un şir de întrebări legate de convergenţe cosmice, întâlniri premeditate, puncte de fugă distorsionate sau piste false. Decorurile şi costumele sunt asigurate de Adriana Grand iar prelucrarea video de Istvan Szakats.
Film românesc la Haifa
Aurora şi Medalia de onoare sunt filmele româneşti proiectate în cadrul celei de a 26-a ediţii a Festivalului internaţional de film de la Haifa, manifestare care se desfăşoară până pe 30 septembrie în Israel. "Aurora", pelicula lui Cristi Puiu, a avut premiera în secțiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes, şi a fost distins cu premiul secțiunii competiționale East of the West a Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary. "Medalia de onoare", în regia lui Călin Peter Netzer, este pelicula câştigătoare a premiilor pentru cea mai bună regie şi pentru cea mai bună interpretare la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, Special Jury, Best Screenplay, Best Actor şi Fipresci Award la Festivalul International de Film de la Salonic. Festivalul Internaţional de Film de la Haifa are loc în fiecare an, timp de opt zile, în timpul sărbătorii evreieşti a Sukkot-ului - sărbătoarea corturilor. În competiția din acest an sunt reprezentate 40 de ţări, totalul proiecțiilor ajungând la aproape 250 de lungmetraje, documentare, filme de animaţie, scurtmetraje, retrospective şi tributes.
Opere de Jean Cocteau, vândute la licitaţie
O colecţie de desene, pasteluri şi vase din ceramică realizate de Jean Cocteau a fost vândută pentru suma totală de 430.000 de lire sterline la o licitaţie organizată la Londra.Cel mai mare preţ - 48.000 de lire sterline - a fost obţinut de "Jeune Fille de Milly", un tablou pictat în 1951 de marele artist. Portretele făcute de Jean Cocteau unor celebrităţi ale epocii, precum Pablo Picasso, Serghei Diaghilev şi Charlie Chaplin, şi-au găsit şi ele cumpărători. Jean Cocteau, cunoscut mai degrabă pentru talentul său de cineast, dramaturg şi romancier, era şi un bun desenator şi pictor. Caricaturile şi schiţele sale ironice se încadrează perfect în curentul artistic de la început de secol al XX-lea.
Abba, la tribunal
Doi dintre componenţii legendarei trupe disco-pop suedeze Abba dau în judecată o formaţiune politică daneză de dreapta pentru folosirea hitului 'Mamma Mia' la întruniri politice întrucât formaţia pe care o reprezintă nu a permis niciodată ca muzica sa să fie folosită în scopuri politice. Folosirea abuzivă a melodiei a fost condamnată de mulţi susţinători ai trupei datorită politicii anti imigrare pe care aripa tânără a Partidului Popular Danez o susţine.
Două zile cu Herta Müller, la Bucureşti
Herta Müller, laureata premiului Nobel pentru literatura, se întâlneşte cu admiratorii din Bucureşti astăzi, de la ora 18.30, la Ateneul Român, în cadrul unei lecturi publice din romanul "Leagănul respiraţiei", urmată de un dialog cu Gabriel Liiceanu. Mâine, la ora 17.00, la Libraria Humanitas Kretzulescu, scriitoarea îşi va lansa seria de autor cu romanele "Leagănul respiraţiei" şi "Călătorie într-un picior". La lansare vor vorbi Herta Müller, Andrei Pleşu şi Denisa Comănescu.
Seria de autor "Herta Müller" va continua cu apariţia romanelor "Omul este un mare fazan pe lume" , "Astăzi n-aş fi vrut să mă întâlnesc cu mine" şi cu un volum de eseuri. In octombrie 2009, Academia Suedeza i-a atribuit scriitoarei de origine română Premiul Nobel pentru literatură.
Licitaţie de obiecte ale unor artişti lirici şi balerini români, la ONB
Opera Naţională Bucureşti găzduiește, pe 30 septembrie, o licitaţie a unor obiecte care au aparţinut câtorva dintre cei mai iluştri artişti lirici şi balerini români. Obiectele donate de personalităţi precum Ileana Iliescu, Ionel Voineag, David Ohanesian, Ludovic Spiess sau Leontina Văduva sunt expuse în Foaierul galben al Operei, pînă pe 29 septembrie. Prin acest eveniment, Asociaţia 'Friends of Opera' şi-a propus să colecteze primele fonduri destinate deschiderii unui magazin de suveniruri în foaierul Operei, după modelul marilor teatre lirice din lume. Joi, Opera Naţională va găzdui și o a doua licitație – Artmark. Aceasta marchează începutul Sezonului de Toamnă al 'Bursei de Artă', prima specializată în opere ale impresionismului şi post-impresionismului în spaţiul românesc.
Festival de film, la Iaşi
Cea de a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi va avea loc în perioada 06 – 10 octombrie şi se doreşte a fi un festival eclectic, deschis tuturor genurilor - de la horror, la arthouse, de la pelicule de studio, la cele indie, de la documentar, la animaţie sau scurtmetraj. Competiţia oficială va aduce în prim-plan o selecţie reprezentativă a curentelor recente din cinematografia internaţională şi are patru secţiuni – lungmetraj ficţiune, scurtmetraj ficţiune, documentar şi film de animaţie. Evenimentul aduce şi anul acesta un proiect AltFel, o competiţie de filme experimentale şi pentru cine-amatori. PREFAŢĂ este o secţiune necompetitivă, care va include filme premiate la alte festivaluri, avanpremiere şi filme cu o istorie recentă proprie. RETROSPECTIVE va prezenta filmele semnate de o personalitate a cinematografiei internaţionale, iar FABRICAT IN va cuprinde filmele realizate de-a lungul anilor în România şi într-o ţară invitată.
Final de festival de poezie, la Galaţi
Astăzi se încheie cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Naţional de Poezie 'Grigore Hagiu' de la Galaţi. În cadrul festivalului au avut loc recitaluri de poezie şi lansări de reviste iar evenimentul principal a fost lansarea volumului postum 'Jurnal de vise' de Grigore Hagiu, prezentat chiar de către sora poetului, pictoriţa Gina Hagiu, alături de scriitorul Sterian Vicol şi Ilie Zanfir. Astăzi, la Biblioteca Judeţeană 'VA Urechia' are loc vernisajul expoziţiei 'Plaiuri natale' de Gina Hagiu, se vor decerna diplome de excelenţă 'Prietenii lui Grig', iar în final se vor purta dialoguri cu scriitorii invitaţi.
"The Lord of the Rings", cea mai bună trilogie din istorie
Seria de filme "The Lord of the Rings" a fost votată cea mai buna trilogie din istoria cinematografiei, urmată de primele filme "Star Wars" şi de "Back to the Future", potrivit unui sondaj online realizat în rândul cinefililor din toata lumea.
Podiumul stabilit prin acest inedit sondaj este confirmat de încasarile peliculelor si de premiile obţinute. Astfel, ultimul film "The Lord of the Rings" are în palmares nu mai putin de 11 Oscaruri. Primul film din seria SF "Star Wars" a primit şase Oscaruri şi a realizat încasari de aproape 800 de milioane de dolari, iar pelicula ce a inaugurat seria de comedii "Back to the Future" are un Oscar şi peste 350 de milioane de dolari în box-office.
Coproducţia românească "Misiunea Directorului de Resurse Umane" , cinci premii Ophir
Coproducţia românească "Misiunea Directorului de Resurse Umane" a obţinut cinci trofee Ophir la gala premiilor industriei de film israeliene, care a avut loc la Ierusalim. Lungmetrajul a obţinut trofeele pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cel mai bun scenariu, cea mai bună actriţă într-un rol secundar şi cea mai bună coloană sonoră. Totodată, "Misiunea Directorului de Resurse Umane" este propunerea Israelului la premiile Oscar, la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină". Pelicula este o tragicomedie care descrie călătoria epică a unui om ce lasă în urmă un Ierusalim dominat de teroare şi violenţă şi ajunge într-un colţ îndepărtat din Europa de Est, totul pentru a reda demnitatea unei femei pe care nu a cunoscut-o niciodată. Distribuţia filmului include şi actorii români Irina Petrescu, Papil Panduru, Bogdan Stanoevici, precum şi actriţa israeliană de origine română Rozina Cambos.
FILMSTUD, la adiţia a III-a
Festivalul Naţional de Film de Scurtmetraj FILMSTUD, ajuns la editia a III-a, are loc între 5 şi 7 noiembrie, la Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi. Noutatea de anul acesta este secţiunea spot publicitar unde concurenţii îşi pot prezenta creativitatea în domeniul comercial. Acest eveniment susţine tineri pasionaţi de film şi încurajează consumul de scurtmetraj de calitate în rândul studenţilor.
Teatru scurt de la Timişoara la Oradea
Trupa Teatrului German de Stat din Timişoara va participa la cea de-a 16-a ediţie a Festivalului de Teatru Scurt de la Oradea cu piesa lui Eugene Ionesco "Cântăreaţa cheală", pusă în scenă de Alexandru Dabija. Reprezentaţia va avea loc sâmbătă, 2 octombrie, de la ora 20:00 iar în rolurile principale pot fi văzuţi actorii: Radu Vulpe, Ioana Iacob, Rareş Honţu, Isolde Cobeţ, Olga Török şi Boris Gaza. Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea a fost inaugurat în anul 1976 iar din 1984 oferă şi montări din alte ţări precum: Ungaria, Italia, Franţa, Croaţia, Moldova şi Japonia.
Singurul român câştigător al premiului Grammy, în concert la Bruxelles
'Classic Jazz'- un concert extraordinar al pianistului Marian Petrescu, singurul artist român câştigător al premiului Grammy, va avea loc, joi 30 septembrie, în clubul de jazz The Music Village din Bruxelles. Concertul, desfăşurat în formula Marian Petrescu Trio, se înscrie în programul 'Jazz from Romania at the Music Village', care promovează muzica şi artiştii români de jazz pe piaţa culturală belgiană şi internaţională din Bruxelles. Spectacolul, o premieră a prezenţei artistului român la Bruxelles, va cuprinde piese de George Gershwin, Oscar Peterson, Franz Lehar, dar şi ale clasicilor Johanes Brahms, Piotr Ilici Ceaikovski sau Serghei Rahmaninov. Marian Petrescu a obţinut prestigiousul trofeu Grammy anul acesta, pentru aranjamentul muzical al piesei 'West Side Story Medley' de Bill Cunliffe, piesă ce figurează pe albumul său, apărut în 2009.
Gena prostiei, descoperită de cercetătorii americani
Gena prostiei a fost descoperită de cercetătorii americani, în urma unui studiu pe şoareci, fiind botezată "gena Homer Simpson", după faimosul personaj din serialul de televiziune animat "Familia Simpson". Odată dezactivată această genă, şoarecii au devenit mai inteligenţi. Ea este activă în acea parte a creierului care reglează modul în care animalele acumulează noi cunoştinţe şi îşi creează amintiri. Dezactivarea acestei gene a făcut ca şoarecii incluşi în studiu să devină mai descurcăreţi atunci când au fost aşezaţi într-un labirint, iar memoria lor s-a dezvoltat mai mult. Potrivit cercetătorilor, studiul este util pentru îmbunătăţirea capacităţilor creierului de a învăţa şi memora.
La final, vă reamintim că laureata premiului Nobel pentru literatură, HertaMüller, se află, astăzi și mâine, la Bucureşti, unde își lansează o serie de autor. În această seară, scriitoarea germană de origine română susţine, de la ora 18.30, la Ateneul Român, o conferinţă, o lectură publică, dar şi un dialog cu Gabriel Liiceanu.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.